NMBS koppelt e-ticket aan elektronische identiteitskaart

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS heeft een nieuw ticketsysteem geïntroduceerd dat een papieren treinkaartje overbodig maakt. De reiziger kan zijn vervoersbewijs vooraf online aan zijn identiteitskaart koppelen.

Via de website van NMBS kan een Belgische reiziger een vervoersbewijs aanschaffen en dit koppelen aan zijn elektronische identiteitskaart. Bij de transactie dient het rijksregisternummer te worden ingevoerd. Dit nummer wordt bij geboorte aan elke Belg toegekend en staat ook digitaal opgeslagen op de identiteitskaart.

Bij een kaartcontrole dient de reiziger zijn identiteitskaart te overhandigen aan de conducteur. Met behulp van een kaartlezer kan de geldigheid van het virtuele treinticket vervolgens gecontroleerd worden. Volgens de NMBS is de methode 'praktisch, eenvoudig, snel en milieuvriendelijk' en uniek binnen Europa, zo meldt De Standaard. De spoorwegmaatschappij verwacht op termijn miljoenen papieren tickets minder te verkopen, maar de NMBS zal ze blijven aanbieden.

Met het Belgische ticketsysteem is het niet langer nodig om gegevens uit te printen. Een nog experimenteel systeem voor online kaartverkoop van de Nederlandse Spoorwegen vereist nog wel dat de eindgebruiker zijn vervoersbewijs uitprint nadat hij dit per e-mail heeft binnengekregen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

05-06-2009 • 09:49

138

Submitter: Bzam

Reacties (138)

138
130
27
17
0
0
Wijzig sortering
Voor de privacy sceptici:
Op mijn werk, zijn we regelmatig bezig met e-id's applicaties te ontwikkelen (of usermanagement met behulp van e-id). Ik kan je verzekeren dat ze niet zomaar alle gegevens mogen en kunnen opvragen. Zo mag ook hun applicatie niet zomaar alle privacygevoelige gegevens opslaan. Daar zijn strenge voorwaarden voor en als je geen reden hebt om ze op te slaan, dan wordt dat ook geweigerd door de privacycomissie. Ook de regering mag niet zomaar alle gegevens opvragen over jou (mits ze opgeslaan zijn).

Bovendien mag een treinconducteur altijd je identiteitskaart opvragen, ze zijn daar voor bevoegd. Dus ook met het gewone kaartje, als ze vinden dat het nodig is.

Ik vind dit een goed systeem. Modern, spaart heel wat uit, innovatief. De belgische e-ID heeft heel wat mogelijkheden.

Er zal vooral in het begin inderdaad een vertraging zijn met het controleren van kaartjes. Een geoefend conducteur gaat hier snel over. Maar ik veronderstel dat eens die conducteur het nieuwe systeem onder de knie heeft, hij die kaartjes er in seconden in en uithaalt met de controle erbij. Niet veel langer dan echt knippen.

Of een abonnement meteen verandert weet ik niet, die worden echt snel bekeken, maar uiteindelijk zullen die de overstap ook maken.

En voor de mensen die niet overtuigd zijn, je kan nog altijd aan het loket een kaartje halen.
Een treinbegeleider is niet bevoegd om je ID kaart te vragen. Jij kan weigeren, maar wees er dan maar zeker van dat bij de volgende halte de politie klaar staat om je mee te nemen.
een Treinbegeleider is een beëdigd ambtenaar en mag een identiteitskaart vragen.
Iedere persoon die zich in de instellingen of in de treinen van de NMBS bevindt, is gehouden de wetten,
de besluiten, de Algemene Voorwaarden en de tarieven in acht te nemen, de aanwijzingen van het
stations- en begeleidingspersoneel op te volgen en zijn identiteitskaart te tonen op verzoek van het daartoe
gemachtigd personeel.
bron: p15 artikel 5 §1.

Edit: De iedereen slaagt dus op wie zich moet onderwerpen aan de controle.
Niet dat bvb een kuisvrouw de controle mag uitvoeren.
Stations- en begeleidingspersoneel voeren deze controle uit.

U herkent deze aan hun uniform. Deze zijn allen beëdigd om controles uit te voeren.

[Reactie gewijzigd door DreamWearl op 22 juli 2024 13:56]

Anoniem: 196662 @DreamWearl5 juni 2009 15:37
Er staat nergens in dat die "gemachtigd personeel" op een treinbegeleider slaat? Als je de tekst zo gaat interpreteren mag de kuisvrouw mijn identiteitskaart ook vragen. Feit dat ze er zo dubbelzinnig over doen en altijd gedaan, laat me denken dat het niet mag. Daarom ook zoals hierboven aangegeven dat ze een regelgeving hebben voor reizigers die geen vervoersbewijs of identiteitskaart tonen.

Het kan evengoed op de spoorwegpolitie slaan voor zover die nog bestaan. Ik dacht zelfs dat de privébewaking, die je steeds vaker in de stations ziet, je identiteitskaart niet mogen vragen.
En toch slaagt dit op een treinbegeleider.
Pas bij extremere problemen wordt de internet veiligheidsdienst opgebeld.
Hieronder de maatregelen die er genomen zijn om de veiligheid en controle wettelijk te maken:
Zo is er benoeming van statutaire treinbegeleiders tot beëdigd ambtenaar met een legitimatiekaart en het opstellen van modellen van processen-verbaal inzake onregelmatigheden in het reizigersverkeer, het nazicht van de processen-verbaal opgemaakt door de treinbegeleiders en het overmaken van die processen-verbaal aan de parketten.
bron: 7de laatste paragraaf

en
Treinbegeleiders hebben een beperkte politionele bevoegdheid. Zij kunnen de identiteit van reizigers opvragen en PV's opmaken indien de reiziger niet beschikt over een geldig vervoersbewijs. Indien er zich problemen voordoen met een reiziger, bijvoorbeeld wanneer deze andere reizigers lastigvalt of weigert zijn identiteit kenbaar te maken ten opzichte van de treinbegeleider, kunnen zij de Interne Veiligheidsdienst inschakelen.
bron: 1ste lijnen

[Reactie gewijzigd door DreamWearl op 22 juli 2024 13:56]

Anoniem: 196662 @DreamWearl5 juni 2009 18:29
Dan zou de NMBS die informatie toch wel duidelijker kunnen vermelden. Je ziet vaak op fora de discussie voorbijkomen welke rechten en plichten een treinbegeleider feitelijk heeft, die van de reizeger zijn wel allemaal mooi omschreven.
I'll spread the word :)
Anoniem: 196662 @Blokker_19995 juni 2009 12:39
Even gaan zoeken in de fameuze "Algemene Voorwaarden voor het vervoer van reizigers, begeleide bagage en voor andere prestaties in binnenlands verkeer" en ik zie eigenlijk nergens staan dat ze je van de trein mogen zetten. Ik zie wel vaak als ze van die funky types van de trein zetten dat ze de conducteur niet verstaan en vice versa. Dan kan je er wettelijk onderuit door te zeggen dat de reiziger niet zei dat hij wel een geldig vervoersbewijs had maar niet op zich.
Artikel 78 : Vervoerbewijzen of rechtvaardigende documenten die tijdens de reis niet konden getoond
worden.
§ 1. Een reiziger die tijdens de controle in de trein
a) verklaart niet in het bezit te zijn van zijn Treinkaart of zijn Algemeen Stadsabonnement,
b) een biljet tegen verminderde prijs gebruikt maar geen kortingskaart of ander bewijsstuk kan tonen
(behoudens in het geval voorzien in artikel 78 §2 en 3),
c) een vervoerbewijs toont maar, bij gebrek aan een identiteitsbewijs, zijn recht op het gebruik ervan
niet kan aantonen,
kan dit vervoerbewijs of het rechtvaardigend document binnen de periode van 14 kalenderdagen na de
vastgestelde feiten tonen in een voor de reizigers geopend station.
Een reiziger kan wel van de trein gezet worden. Doch probeert men dit ten alle tijde te vermeiden, maar in extreme gevallen zal dit toch gebeuren, hieronder de richtlijnen.
Artikel 9: Uitsluiting van de reis - Reizigers die voorwaardelijk worden toegelaten.
Wordt niet in de treinen toegelaten of kan onderweg uit de trein worden gezet:
a) Een reiziger zonder vervoerbewijs of met een ongeldig vervoerbewijs die weigert onmiddellijk aan het
begeleidingspersoneel de prijs van de reis, de toeslag, het maakloon, het forfaitair bedrag of de heffing te
betalen en zijn identiteit niet bewijst.
b) Een reiziger die zich op onbehoorlijke wijze gedraagt of die de voorschriften van de wetten, besluiten en
deze Algemene Voorwaarden niet naleeft. Hij kan geen aanspraak maken op de terugbetaling van de prijs
van zijn vervoerbewijs.
c) Een reiziger die wegens zijn toestand of zijn gedrag zijn medereizigers kan hinderen, bijvoorbeeld door
dronkenschap, druggebruik of door ziekte. Hij kan eventueel aanspraak maken op de terugbetaling van zijn
vervoerbewijs.
bron: p 17 artikel 9

[Reactie gewijzigd door DreamWearl op 22 juli 2024 13:56]

Eerlijk denk ik dat dit systeem veiliger is voor je privacy dan de OV-chipkaart.
Het systeem in belgië koppelt je kaartje aan je ID kaart maar welke trein je precies genomen hebt weet men niet (behalve als er controle is). Je weet hoogstens dat iemand een ticket heeft gekocht voor een bepaald traject voor een bepaalde dag. Daarnaast kan men ook niet met zekerheid zeggen of je het ticket überhaupt hebt gebruikt.
Ik vind dit acceptabel.

In NL daarentegen weet men precies wanneer je welke trein hebt genomen en wanneer je bent uitgestapt en wie je bent.
tuurlijk wel.. wanneer de conducteur langs komt om 'kaartjes' te knippen geef jeje identiteitskaart
die dan in het apparaat gestoken wordt en ziet hij 'ah deze gebruiker heeft inderdaad een 'kaartej' gekocht voor deze rij 'invalid' maken..'
Denk ook aan camera's. Doordat al onze foto's inmiddels zijn gedigitaliseerd bij aanvragen voor een id-bewijs kunnen ze aan de hand daarvan ook kijken waar je bent dmv gezichtsherkenning..

Uiteraard moeten ze dan wel naar je zoeken ;)
Ben eens benieuwd of dat alle conducteurs al zo een machinetje hebben en of ze er goed mee overweg kunnen.
Zie het al voor me, je koopt onlinen een ticket dat je koppelt aan je id-kaart en je stapt vervolgens op de trein. De conducteur komt af en vraagt je vervoersbewijs, je haalt je id-kaart uit en geeft ze aan de conducteur. Dan blijkt plots dat het systeem niet goed werkt en heb je dus eigenlijk geen geldig vervoersbewijs. Gevolg --> de volgende halte word je van de trein geschopt met een ferme boete aan je been :(
Ik ben een Nederlander maar woon in Belgie en kan je zeggen dat ze inderdaad allen zo een machientje hebben. Ze printen er bijvoorbeeld tickets mee uit indien reizigers geen geldig bewijs hebben.

Waarschijnlijk heeft dat apparaat al heel lang een slot voor chips, misschien ooit bestemd voor proton? (Het Belgische equivalent van chipknip).

Ik zie dit als zeer handig, jammer dat ik er als Nederlander geen gebruik van kan maken daar er geen chip op mijn id-kaart staat...

Edit: er staat een foto van het apparaat op de website van de Standaard.

[Reactie gewijzigd door miliomiliano op 22 juli 2024 13:56]

Ik woon in België en heb ook een half jaar dagelijks de trein gepakt. Ik weet wel dat ze allemaal een machintje hebben om tickets af te drukken maar volgens mij zit daar nog geen slot op voor een id-kaart. Want als je een ticket moet kopen op de trein zelf kost je dit ten eerste veel meer geld en ten tweede kun je enkel maar contant betalen.
Een kaartlezer zit al van in het begin op de IBIS toestellen. Je kan trouwens ook met je VISA kaart betalen op de trein. Bancontact/Mister Cash is niet mogelijk omdat voor een transactie een verbinding nodig is met een centrale server van Banksys.

Wanneer je voor het instappen geen ticket hebt gekocht dan dien je de treinbegeleider hiervan op de hoogte te brengen VOOR het instappen. Deze kan dan voor jouw een ticket aanmaken. Stap je op in een bemand station komt hier een kleine toeslag te betalen.

Meld je het niet voor het instappen en stap je op van een onbemand station dan heeft de treinbegeleider het recht om ook dan een toeslag aan te rekenen hoewel bijna geen enkele begeleider het doet.
natuurlijk kost dit meer geld, dit staat trouwens overal duidelijk aangegeven. Je hoort je ticket indien dit kan op het station te kopen. Indien geen station --> geen toelage. De conducteur is er voor het controleren van tickets en niet als wandelende kassa. Ik denk btw wel dat er een slot op zit. Dat ding zit vol met sleuven...
Anoniem: 248079 @glennvho5 juni 2009 10:22
Het kost niets extra als het loket gesloten was. Je moet het wel melden voor je op de trein stapt (logisch).
Je mag gerust de trein al opstappen hoor. Gewoon dan stappen naar waar de controleur was ipv op je kont te gaan zitten en freeloaden :)
Kan je dan betalen via je eID ?
Dat is pas nieuws.

en het is niet omdat er een chiplezer in zit, dat ie ook geactiveerd is.
En dat het toestel op het banksys systeem aangesloten zou zijn om te betalen.
Het is ook maar een idee, maar als er al een chiplezer inzat (misschien ooit bedacht om in de toekomst bancontact/proton mogelijk te maken) dan kan dat uiteraard hergeprogrammeerd worden voor de eID
Kan je dan betalen via je eID ?
Dat is pas nieuws.
Nee, betalen doe je op voorhand via de website. Je eID zal enkel gelinkt worden aan je gekochte ticket zodat controle mogelijk is.

[Reactie gewijzigd door Blacksnak op 22 juli 2024 13:56]

Kost je enkel meer geld als het loket waar je opstapte open was. Sommige haltes hebben helemaal geen loketten of mogelijkheid om ticket te kopen, dus dan moet het wel op de trein. En zou maar gek zijn als dat meer kost.

Maar inderdaad, die hebben geen proton.

Trouwens, zou je hier de PIN-code van je eID voor nodig hebben? Ik ben die namelijk vergeten, was één van de eerste die zo'n kaart had, heb toen de PIN van mijn telefoon genomen, die ondertussen veranderd is natuurlijk, en heb die eID verder nooit echt nodig gehad. Tot ik tax-on-web probeerde dit jaar en dus wel manueel moet. Of ja .. nieuwe eID gaan halen (want de PUC is al lang weggesmeten).
Anoniem: 196662 @MacPoedel5 juni 2009 10:44
Alle zaken die buiten je kaart erop staan zijn ook zonder PIN op te vragen hoor :)
PIN code heb je enkel nodig voor het opzetten van een beveiligde sessie. Voor het uitlezen van de kaartgegevens is een PIN niet nodig.
Weet niet hoe dat in BE zit, maar in NL heeft ieder station automaten. Alleen als die automaten kapot zijn, kun je naar de conducteur stappen, dit melden en daar een "kaartje" kopen.
Jawel hoor, er zit een kaartlezer in die allerlei kaarten kan lezen (Proton, SIS kaart, E-ID, ...).

Je kan betalen met VISA, American Express en MasterCard, dus niet enkel contant ^^
Alle conducteurs in Belgie krijgen bij het begin van hun route zo een toestel mee, al deze toestellen zijn voorzien van een e-ID kaartlezer, dit is al langer zo. Ik heb zelf met zo'n toestel kunnen spelen, al was dit voor een ander project.
Als er vervolgens een probleem moest stellen met de controle van je ticket, als in hij kan het niet vinden, er treed een fout op etc, zal de conducteur net hetzelfde doen als wanneer iemand zijn abonnement vergeet, deze stelt een papiertje op met wat je naar een station moet gaan, daar controleren ze dit dan, eerlijk en simpel.
Ik hoop dat het ticket niet opgeslagen wordt op de kaart zelf maar ergens online. Zullen de conducteurs dan constant toegang hebben tot die server?
wss wel online in een centrale server. Je eID is immers read-only buiten voor bepaalde overheidsinstanties, en daar zal de NMBS niet bijhoren.

Constant toegang tot de server is niet echt een probleem, de NMBS heeft een redelijk goed uitgebouwd GPRS netwerk langs de spoorlijnen, en zoveel netwerktraffiek vergt zo een applicatie ook weer niet.
De toestellen zijn uitgerust met GPRS en wifi. Telkens de treinbegeleider in een groter station stilstaat gebeurd er ik dacht automatisch een synchronisatie van gegevens.
De treinbegeleider kan zelf kiezen wanneer deze wilt synchroniseren in een groot station... ik moet namelijk ook met die toestellen werken.
Anoniem: 128823 @SlasZ5 juni 2009 10:16
tuurlijk staan de conducteurs met hun apparaat in contact met een server van de NMBS. Er staat in het artikel duidelijk dat je gewoon het rijksregister nummer moet ingeven, dus fysiek contact met pc is niet nodig (los van het feit dat derden geen info op een EID chip kunnen plaatsen, gelukkig maar)
Heel erg eng, het betekend dus dat de overheid van af nu instaat is elke belg te volgen in het openbaar vervoer. De vraag is natuurlijk wat gebeurt er met de data, elke keer als je een kaartje koopt en aan je ID koppelt dan kan de overheid door middel van ID controles dus volgen waar je naar toe gaat en wanneer. Met een poortje dat je alleen toegang geeft met een geldig ticket zo als in Nederland betekend het dus dat er op eens een perfect landelijk dekkend systeem is dat allerlei delen van de overheid de mogenlijkheid bied om je overal te volgen.
Nu is het nog praktisch, eenvoudig, snel en milieuvriendelijk. Maar als politie eenmaal besluit dat het wel erg makkelijk is om op deze manier verdachte reis patronen op te sporen dan is het hek van de dam, want op eens ben je verdacht omdat je toevallig een oma hebt wonen in de zelfde stad als de crimineel die toevallig ook regelmatig in die zelfde trein zit etc.
Natuurlijk zal een overheid zo iets nooit doen, is vast en zeker de reactie. Net als dat mensen nooit hadden gedacht dat een overheid net als bepaalde minder gewaardeerde regimes gedetaileerde informatie op zal gaan slaan over je groei, gezondheid, medicatie, haar kleur en zo voort; deze data is natuurlijk makkelijk te door zoeken en voor erg veel mensen in te zien.
Om het publiek belang te dienen kan een overheid bijvoorbeeld stellen dat het een goed idee is om de reis gegevens en de medische gegevens te koppelen, aan de inkomsten, uitkeringen, belastingen en misdaad cijfers om op die manier veel beter in kaart te brengen welke delen van het land meer aandacht verdienen. Of om bijvoorbeeld snel makkelijk en accuraat uit te vogelen of iemand misschien wel misbruik maakt van uitkeringen etc...

De hoeveelheid data die overheden over de gehele wereld over hun burgers op slaan groeit met de dag en het is niet meer dan een kwestie van tijd voor deze data collectie systemen aan elkaar geknoopt gaan worden. Uit naam van het publiek belang of voor onderzoeken die het publiek belang dienen etc.
De enige echte verliezer op zo'n moment is het publiek omdat ze op eens om de meest vreemde redenen op de radar van overheden kunnen op duiken. Misschien dat de overheden er alleen maar goed mee zullen doen maar als ik naar de wereld geschiedenis dan kan ik me niet aan het gevoel onttrekken dat het waarschijnlijker is dat we er heel erg veel spijt van gaan krijgen...
Anoniem: 93798 @Rob Coops5 juni 2009 10:42
Wat is het verschil met vroeger? Als je nu een online ticket kocht moest je ook je identiteitsgegevens meedelen, je had dan nog 'fake' gegevens kunnen invullen maar bij een strenge controle had je dan toch de lamp gelopen want ik heb meer dan eens meegemaakt dat men bij een ticket dat online gekocht is men je identiteitskaart vraagt.

Verder houd je niets tegen om anoniem (en gefilmd door de beveiligingscamera's) een ticket te kopen in het station, al dan niet aan het loket of aan de automaat waar je moet betalen met je anonieme bankkaart ;)

Ik weet dat privacy belangrijk is en ik besef dat we met al deze data goed moeten opletten, het mag niet gaan rondslingeren zoals in de UK bijvoorbeeld ...

Maar zolang ik als burger niet buiten de regels van de wet loop (uitgezonderd van die dingen die iedereen wel eens doet ... een papiertje op de grond gooien, fout parkeren, ...) zie ik niet in waarom we geen technologische vooruitgang mogen kennen.

En om terug te komen op je voorbeeld, jij zit dan wel op de zelfde trein als de dader maar dankzij de technologische vooruitgang en de RFID chip in je hoofd :P zouden ze je ook 100% uitsluiten van het misdrijf omdat men aan de hand van al de gegevens blijkt dat je niet aanwezig was op de plaats van het delict ... Het is maar hoe je het bekijkt ... Het hoeft niet altijd een nadeel te zijn :)
principe: onschuldig tot de schuld bewezen is.

Who cares als je op de radar staat? Ze zullen wel snel genoeg zien dat je niets te maken hebt met wat je van verdacht wordt. Ten hoogste zullen Jan en Pol flik effe een dag je bekeken hebben, ooooo real scary.

Nee echt, ik krijg echt iets van dat Big Brother geleuter, mensen die beïnvloed worden door de andere paranoide mensen die denken dat iedereen uit is om hen in de zak te zetten. Als je niets misdoet ben en blijf je nog altijd onschuldig.

Trouwens, ik verwelkom dat ze al die data aan elkaar zouden schakelen, dan kun je tenminste echte statistieken over de bevolking te weten komen, en kun je bepaalde dingen gaan optimaliseren en wijzigen. Stel je voor dat je ziet dat een bepaalde rijsweg veel mensen heeft die asthmaverschijnselen hebben. Kun je ff gaan onderzoeken wat er allemaal uitgestoten wordt op die rijsweg enzo.
Gegevens kunnen voor goede (maar ook slechte) doelen gebruikt worden.

I.p.v. uit te zoeken wat er in de buurt van die rijksweg gebeurt, zou men ook de namen van de frequente reizigers aan de zorgverzekeringsmaatschappijen kunnen geven, met de mededeling: "verhoogd risico" dus hogere premie.

Het probleem is niet de gegevenssets, maar de personen/organisaties die er gebruik of misbruik van maken.
Als de gegevens er eenmaal zijn. zullen ze ook gebruikt worden.

En nu zit er nog een regering die je vertrouwt (neem ik aan).
Maar over 5 of 10 jaar?

In het Duisland van de jaren 20 was alles ook rozegeur en maneschijn.
En die gek van de NSDAP, die zouden ze wel onder controle houden mocht die aan de macht komen.
We hebben allemaal de geschiedenisboekjes gelezen over 40-45.
Dus we weten hoe goed dat gelukt is.

Leer van het verleden, en waak voor de toekomst.
Alles wat niet nodig is, moet je ook niet willen invoeren.

Bewijs eerst het nut (voor de burger) van al de huidige registraties maar eens:
- biometrie/vingerafdrukken bij je id-kaart opslaan
- eigen id-kaart/paspoort verplicht voor alle inwoners, ook kinderen en baby's
- OV-chipkaart als enige openbaarvervoer reismiddel in Nederland (binnen nu en 2 jaar)
- het koppelen van alle patiengegevens in het EPD (zonder dat de patient hier goed toezicht op kan houden)
- registratie en langdurige opslag van alle verkeersgegeven (al dan niet met de bijbehorende sms-jes)
- anti-terreurregelingen op luchthavens, die niet werken en alleen maar vertragen

Los van elkaar stellen ze niet veel voor. Maar gecombineerd?
Maar goed, ga maar rustig slapen, je hebt toch niets te verbergen 8)7
ik moet echt lachen met jullie nederlanders. Als ik jouw (en de reacties nog veel verder hierboven) lees, lees ik maar 1 ding: Nazis, nazis, nazis. Ach nee, twee dingen: Joden, Nazis, Joden, Nazis.

Echts eens ophouden met 60 jaar oude koeien telkens weer opnieuw en opnieuw uit de gracht te halen. Nuja, de joden zitten daar wel voor iets tussen.

Als je heel je leven bang van alles wat rond je heen moet leven, well have a fun life. Je stemt toch nog altijd voor de regering die er zit? Wat de regering doet staat toch nog altijd in hun regeerplan? Als je er niet mee akkoord bent dan overwerp je toch je regering, komaan zeg, je leeft nog altijd in een democratie.

In een democratie doet de regering wat het grootste deel van de bevolking wil dat gedaan wordt. Wil de bevolking toelaten dat hun gegevens zo gelezen worden? Tough luck als jij net die ene bent die dat niet wil. The needs of the many outweigh the needs of the few, or the one. Zoals goeie ouwe Spock dat dus zei.

Als je van mening bent dat alle regeringspartijen het slechte met je voor hebben, wat de meeste nederlanders blijkbaar denken als ik de reacties hier lees, doe er dan iets aan dan alleen maar te klagen erover! Start je eigen partij ofzo.

Nuja, ene heer Wilders volgde deze bovenstaande raad dus ook op. Helaas zijn zijn partijstandpunten, zeker met de huidige verkiezingen, eerder een achteruitgang dan een vooruitgang.

Oh, en de dingen die je aanhaalt:
-Biometrie/vingerafdrukken: Maakt namaak veel moeilijker.

-eigen ID kaart voor iedereen: hebben wij Belgen al jaaaaaren. Je moet toch kunnen bewijzen wie je bent als je dat gevraagd wordt? Als je weigert je te identificeren is er wel iets aan de hand met je gedachtengang.... Mijn vriendin is brits en moet in godsnaam haar geboorteakte gebruiken als ze moet soliciteren voor identiteitsbewijs, komaan zeg hoe prehistorisch.

-OV chipkaart: hoewel hij gevoelig is aan fraude, schaadt dat alleen de NS, niet jezelf. Door het als enigste vervoerbewijs te aanvaarden heb je minder papierrommel. In Japan werken ze al jaren met een dergelijk systeem, zie je hun klagen? Die kaart gaat immers ook sneller dan papieren stuff.

-EPD: ik wou dat ze dit in Belgie deden. Eigenlijk hebben we al zoiets met ons SIS systeem. Toch wel handig als elke dokter direct kan zien wat je ziektegeschiedenis is? Dit laat je toe zonder problemen naar de dokter van jouw keus te gaan zonder dat je ff je dossier van bij je oude dokter moet gaan halen.

-anti-terreurregelingen: is meer een afschrikeffect voor degene die het zouden proberen. Zal het gebeuren? als ze het willen ja, maar met een veel lagere frequentie dan zonder de controles, immers moeten ze veeeeeeel meer voorbereiden om een geslaagde aanval te hebben.

Long story short: minder paranoia aub.
Anoniem: 278437 @perry15 juni 2009 11:05
In het Duisland van de jaren 20 was alles ook rozegeur en maneschijn.
En die gek van de NSDAP, die zouden ze wel onder controle houden mocht die aan de macht komen.
We hebben allemaal de geschiedenisboekjes gelezen over 40-45.
Dus we weten hoe goed dat gelukt is.
Leer van het verleden, en waak voor de toekomst.
Angst oproepen is nog een groter gevaar. (is ook al meermaals bewezen in de geschiedenis).

Voor de rest we leven in een samenleving met zen alle, en we moeten er allemaal mee leren leven. De tijden dat iedereen in zijn eigen straat/dorp/stad kon doen wat hij wou zijn voorbij, we moeten leren samenleven en stoppen met de ik-ik-ik cultuur. Voor mij primeert de welvaart/veiligheid/... van de samenleving en niet van mij persoonlijk of van mijn gegevens.
Anoniem: 196662 @perry15 juni 2009 11:12
Wel Belgen zorgen ervoor dat zo'n mensen niet aan de macht komen, jullie geven je vrijheid op wachtend tot er zo iemand komt.
We hebben elk onze keuze gemaakt en is niet dezelfde.
Anoniem: 196662 @Rob Coops5 juni 2009 10:51
Als als als als als. Belgen geven allemaal niet om die paranoïde zooi. Jullie stemmen dus op mensen waarvan je denkt dat ze je morgen gaan vermoorden, goed bezig.
Ik niet, maar anderen wel: ik las vanmorgen dat zo'n 15% van de Nederlanders op zo'n partij gestemd heeft.
Ik neem aan dat je het op de PVV hebt? Zet hem dan gewoon buitenspel. Bij ons had het VB 20% vorige Vlaamse verkiezingen maar ze mogen gewoon niet meedoen zolang ze hun programma aanhouden.
Er zijn wel stemmen om het cordon op te schorten aangezien het VB echt wel aan het matigen is maar zolang je die oude kopstukken hebt die nog steeds de oude boodschap brengen, zie ik het niet meteen gebeuren.
Tja, koop dan gewoon een kaartje aan het loket, lekker anoniem.
.. en later komt men er achter dat het gebruik van dergelijke nummers voor commerciele toepassingen toch niet helemaal ideaal is. Zie de BSN-discussie in Nederland. In Nederland zou dit trouwens onrechtmatig gebruik van de BSN zijn.
en wat is de BSN als ik als niet-hollander vragen mag?
Burger Service Nummer, nieuwe naam voor het sofi-nummer (sociaal-fiscaal).
Burger service nummer, het vroegere sofi-nummer. (zegmaar je registratienummertje in Nederland :P).
BurgerServiceNummer. Waarschijnlijk gelijk aan jullie rijksregisternummer.
wel RRN staat op je ID en wordt toegekend als je geboren wordt (je geboortedatum staat er onder andere in). Ik snap dus niet hoe in nederland daar discussie over kan zijn, het is een nummer die je uniek identificeert, dat is toch goed?
De discussie gaat onder andere over anonimiteit en het onderuithalen daarvan.
Anoniem: 80466 5 juni 2009 10:46
Het scannen van een ID kaart vind ik niet veel praktischer als het tonen van een treinkaartje of trein abbo.
In theorie heb je je ID altijd bij. Hoe vaak mensen al niet hun ticket zullen afgedrukt hebben meer in haast vergeten om het blad ook mee te nemen :)
Is dat echt makkelijk dan een kaartje uit een apparaat pakken op het station ?
Wat al je een type fout maakt bij het invoeren van je Registratienummer. Dan ben je vermoedelijk flink de klos.

Of een trein abbo bij je hebben (je OV abbo ijkt me iets wat je in theorie ook altijd bij je hebt).
Een trein abbo hoeft bijvoorbeeld niet gescanned te worden maar kan bijvoorbeeld alleen al visueel beoordeeld worden.
Het heeft niet met een station te maken hoor. Nu kan je thuis online gaan en een ticket afdrukken, in de toekomst ga je dus ook gewoon je rijksregisternr kunnen opgeven als vervanging. Controleur leest dan gewoon je nummer, apparaat kijkt in de database welk kaartje je hebt besteld en toont het dan aan de controleur.

Een trein abbo is iets dat je natuurlijk op voorhand neem voor x aantal maanden. Als je eens een daguitstapje moet nemen ga je daar geen maandabbonement op nemen.

En je rijksregisternummer fout opgeven is wel zeer moeilijk, zoiets ken je snel uit het hoofd. 850918-29543, is zoals in Amerika vele mensen hun SSN uit het hoofd kennen.
een eerste groep van zes cijfers, gevormd door de geboortedatum in de volgorde: jaar, maand, dag
een tweede groep van drie cijfers dient als herkenning van de personen die op dezelfde dag geboren zijn. Dit reeksnummer is paar voor een vrouw en onpaar voor een man. Het wordt in de volgorde van de inschrijvingen gedurende dat jaar toegekend. Voor een man van 001 tot 997 en voor een vrouw van 002 tot 998.
een derde groep van twee cijfers is een controlegetal op basis van de 9 voorafgaande cijfers
Noujah, het lijkt een beetje op onze OV kaart :D
Eindelijk beginnen ze eens gebruik te maken van ons elektronisch paspoort. Het was al mogelijk om je paspoort te gebruiken voor Taxonweb. Ik kan het alleen maar toejuichen dat er meer en meer toepassingen voor komen, want wat heb je anders aan dat ding...
Je kunt het ook al gebruiken om boeken te ontlenen in de bibliotheek.
Anoniem: 93798 @craio5 juni 2009 10:25
Maar niet in elke bibliotheek ;) Hier kan het bijvoorbeeld nog niet, en voor zover ik weet heeft elke gemeente- & stadsbibliotheek heeft wel zijn eigen systeem ...

Wat men echt zou moeten doen is het systeem meer bekend maken, nu zijn het vooral overheidsinstanties die er van gebruik maken en toepassingen in de private sector zijn er amper terwijl het wel mogelijk is, nog te vaak moet je je gegevens zelf opgeven, steeds je achternaam spellen aan een loket, balie, ... :P terwijl men simpel met een cardreader alles kan uitlezen, daarvoor moet je zelfs de PIN code niet weten.

Maar om het in IT sfeef te houden, zo heb ik mijn eID gekoppeld aan mijn eBay account wat meer vertrouwen schept in een transactie; maar zoals ik zei ... dit is één van de weinige privé / commerciële websites met ondersteuning voor het eID ...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 93798 op 22 juli 2024 13:56]

Het is ook nog niet zolang uit om het overal te willen zien. Met een readertje ben je er nog niet, je moet je software ook gaan aanpassen. Er zijn genoeg plaatsen waar ze een pc kopen, software installeren en zolang die hardware blijft draaien zal de software zelfs geen updates krijgen.
Akkoord, pas sinds dit jaar heeft elke Belg (in principe) een eID ... echter heb ik in 2005 voor het eerst gebruik gemaakt van de online belastingaangifte, dat is 4 jaar geleden ondertussen. Je zou toch verwachten aan het tempo van technologische vooruitgang van de afgelopen jaren dat zoiets als eID sneller geïntegreerd zou zijn? De documentatie is er ...
Als ontwikkelaar zie ik die wens al in vele software voorbij komen hoor. Ook van vrienden die in andere bedrijven ontwikkelen hoor je het.
Maar dat zal dus een heel traag proces worden. Naar mijn mening ook mede vertraagd door de toch wel mislukte lancering van Proton waardoor mensen plots voor al de elektronische kaartjes bang krijgen.
Belgen in het buitenland hebben deze echter nog niet, en ik spreek uit ervaring.

Overigens vind ik de toepassingen van de e-ID zowel nuttig als gevaarlijk. Een treinkaartje is in principe anoniem. Met de digitale koppeling van het treinkaartje aan de elektronische identiteitskaart, kan men zien waar je was of heenging op welk tijdstip.

1984 komt steeds dichterbij...
Een gebruik van de e-id?

Wat ze hier doen is het nummertje van je id in een online DB koppelen aan een ticketje.
Vervolgens kan de conducteur je id vragen bij de controle op de trein en controleert zijn programmaatje of het nummer van de id een bijhorend ticketje heeft.

Dit kon dus ook perfect met een gewone papieren id. Alleen moest men dan een nummertje zelf intypen. wow!

Dit is gewoon een promo projectje. Waarom niet gewoon een ticket bestellen en thuis op je pc afdrukken (online DB koppelt dan nog steeds je id nummer aan een ticket), dat ticket print je dan thuis af met barcode. Conducteur kan dan met een lezertje net hetzelfde doen. Het is natuurlijk wel een papiertje meer!

Weet er iemand hoe lang zo'n chip meegaat? Dat ding slijt namelijk elke keer je hem in een lezer duwt, komen er krasjes op.

Het e-id is gemaakt om zaken te elektronisch te ondertekenen of zich te authenticeren als de rechtmatige persoon. Beide zaken zijn van geen belang als men een treinkaartje koopt...
Weet er iemand hoe lang zo'n chip meegaat? Dat ding slijt namelijk elke keer je hem in een lezer duwt, komen er krasjes op.

Het is vergelijkbaar met de chip in je bankkaart, en die gaat toch wel een heel aantal 'transacties' mee. Dat zou dus geen probleem mogen zijn voor de eID.
Maar toch zeker geen 10 jaar. Mijn bankkaart is 2 jaar oud en weigert soms al.
Mijn kaart is in principe al niet meer bruikbaar.
Het chipje werkt niet omdat het deels los zit.

Je zal het maar voorhebben, je hebt je ticket gekoppeld aan je identiteitskaart en net dan komt dat chipje los. Hoe ga je het dan uitleggen..
Misschien zal het rijksregisternummer ook handmatig op de kaartlezer kunnen worden ingevoerd (door middel van toetsen of een touchscreen). Op die manier zou ook het vergeten/verliezen van je eID niet meteen een probleem vormen.

Of misschien krijg je dan gewoon een boete die wordt geschrapt als je binnen een bepaalde termijn in een station gaat bewijzen dat je wel effectief had betaald (door middel van je SIS-kaart, een bewijsje dat je hebt uitgeprint, ...) zoals dat momenteel het geval is wanneer je je treinabonnement bent vergeten.
paspoort != identiteitskaart. Veelgemaakte fout.

ID = binnen land
paspoort = voor buitenland

je kon je eID nog voor meer gebruiken ook hoor. Aanmelden en online boeken in bepaalde hotels enzo, studietoelagen aanvragen, bepaalde gegevens uitprinten. Belgie's e-governement is verbazingwekkend goed geïntegreerd met de eID.
Je identiteitskaart is ook geldig in het grootste deel van europa. Kijk maar eens op de achterkant, staat een mooi lijstje van landen.
Op uw verzoek gedaan en er staat vrij weinig op die achterkant, behalve rijksregisternummer en plaats van afgifte en een handtekening van een ambtenaar met helemaal onderaan wat gegevens verwerkt ( controle? )
Eerlijk gezegd hoeft het echt niet snel te gaan met het vervagen van landsgrenzen, europa mag even status quo blijven om zich te stabiliseren zodat ze geen 2de amerika worden.

ontopic: In een Belgisch artikel stond niet duidelijk of de ticketinfo op je pas werd opgeslagen of gewoon centraal gelinkt via een id of zo, maar heb het ondertussen het antwoord al terug gevonden. En als ze gewoon zien of een persoon met een bepaald id op die trein mag zitten dan is het een goed systeem dat van mijn part nog mag uitgebreid worden naar al die vervelende kortingskaarten in mijn portefeuille alsook een integratie voor je rijbewijs enzo.
Ik veronderstel centraal opgeslagen, want dit artikel spreekt over het rijksregister nummer, iets dat niet nodig is als het op de kaart zelf opgeslagen wordt.

Ik vind het een goed initiatief: Nuttig gebruik van uw ID, minder papier verspilling en minder dingen meenemen.
Ik wil mijn ID voor meer gebruiken: Abonnementen eraan linken (voetbal abo, fitness abo), klantenkaarten, ipv 100 (electronische) klantenkaarten voor bijna even veel winkels kunnen ze deze ook linken aan uw id (de gegevens moet ge toch altijd geven als ge zo'n kaart wilt)...

Wel een nadeel als het netwerk plat ligt: Ja kan goed zijn dat ge een ticket hebt gekocht, maar ik zie het niet :). Blijf nog maar wat staan op het perron :).
Anoniem: 196662 @MrSnowflake5 juni 2009 13:31
Netwerk plat is geen probleem. Wordt gesynchroniseerd in het station dus die data staat er allemaal op.
Kijk dat is tenminste een goed systeem. Van de NS vond ik maar een beetje half om half.
Kijk dat is tenminste een goed systeem. Van de NS vond ik maar een beetje half om half.
Je bedoelt, "...tenminste een goed slecht systeem"? De OV-chikpkaart is inderdaad maar half-om-half, omdat die het maar voor de hélft moeilijk maakt anomiem te reizen.

Ik lees in het berichtje niets over uitfaseren van het bestaande systeem, dat is dan weer anders dan in NL.

Zou het mogelijk zijn een kaart te ontwikkelen die zelf geen openbaar ID heeft, maar enkel "groen" of "rood" uitzend? Stel je voor, een tweetraps systeem: één ID-kaart die je bijvoorbeeld kunt opladen met een ticket voor het OV, geldig van twee uur vanmiddag tot drie uur vanmiddag.

Vervolgens leg je je groen/rood-kaart op je ID voor een update: voor en na dat uur zendt de kaart "rood", in dat uur zendt de kaart "groen".

Conducteurs, chauffeurs en poortjes hoeven alleen maar te monitoren of iedereen wel een groene kaart heeft.
Als eerste is het wel van belang om tot een (gestaffelde) flat-fee te komen voor openbaar vervoer, maar dat zou ook weer bevorderend kunnen werken.

Op die manier kan kaartuitgifte en kaartcontrole vereenvoudigd worden, zonder direct alle privacy in te leveren. Met een drietraps-systeem kan ook het opladen van ID anomiem gebeuren, waarbij het ID er nog tussen zit ter validatie.
Zet jij ook bij elke treinreis je gsm uit? Anders wordt er nog steeds geregistreerd waar je bent geweest
Je hebt de *optie* om je gsm uit te zetten. Zo gauw ze het hele kaartsysteem vervangen door die pasjes heb je die optie niet meer en ben je gewoon de lul, en staan voortaan jouw hele reisgedrag in een database opgeslagen.
Anoniem: 196662 @kozue5 juni 2009 15:29
Toch de vraag, zet jij telkens je gsm uit? Je hebt de keus om hem elke keer uit te zetten, dus doe je het?
Je hebt ook de optie geen mobiel te hebben, of hem anoniem te hebben of direct na aankoop te ruilen met een ander persoon met dezelfde mening. :)

Ik heb er overigens geen. Ik geef toe dat je het op termijn verliest van de overheid maar je kunt er een hobby aan hebben het ze lastig te maken.
wat hebben jullie hollanders toch met die Big Brother vrees? De staat weet heus meer over jou dan jij over jezelf, en who cares about that? Wat kunnen ze met die data doen? Statistiekjes opmaken, that's it. De enige reden om iets te vrezen is als je iets grijs/illegaal aan het doen bent.
Tot er een fanatiekeling aan de macht komt in Vlaanderen die beslist dat iedereen die vaak naar Wallonie reist staatsgevaarlijk is, en over de grens gezet moet worden. (of tegen de muur, ligt er aan hoe fanatiek hij/zij is).

We gaan er altijd van uit dat de toekomst roze is, maar wat als die toekomst op een bepaald moment zwart wordt. Wat dan?
Achteraf sorry zeggen?
Anoniem: 196662 @perry15 juni 2009 11:09
Je ziet toch wat we met fanatiekelingen doen? Buitenspel zetten.

Ipv schrik te hebben wat zo iemand kan doen en zo onze vrijheid in te perken (ja voor mij is het omgekeerde een inperking van vrijheid), kunnen we veel beter herkennen wanneer er zo'n mensen komen die gewoon geen vrijheid geven.
En wie beslist wat een fanatiekeling is? Ik denk dat dat helemaal afhankelijk is van degene aan wie je die vraag stelt. Is een moslimextremist met een bomgordeltje een fanatiekeling? De meeste mensen in NL zullen vinden van wel. In het midden oosten denken een hoop mensen daar wellicht anders over en zullen beweren dat Allah hem 70 maagden geeft in het hiernamaals als hij zichzelf in amsterdam op blaast. Mijn idee van een idioot hoeft nog iet hetzelfde te zijn als die van jou.

En behalve dat, weet je vaak niet van tevoren wanneer iemand iets naars van plan is. Denk je er een hoop mensen waren geweest die hadden zien aankomen dat er zo hier en daar wel eens een idioot een school overhoop schiet? Meestal merk je daar niet veel van, tot het te laat is.

Ipv schrik te hebben over fanatiekelingen kun je het ook gewoon accepteren dat ze er zijn, en je er niet zo druk over maken. Ik voel me een stuk veiliger met degelijke privacy, het gevoel dat ik nog ergens anoniem kan zijn en niet door 20 camera's, satellieten, rfid chips en andere onzin in de gaten wordt gehouden, dan de schijn dat je alle idioten uit de samenleving kan verbannen door iedereen 24/7 te loggen.
Anoniem: 196662 @kozue5 juni 2009 15:28
Eigenlijk zouden de meeste mensen in het Midden-Oosten ook veroordelen tot fanatiekeling. Zoals jij bewijst zijn ze daardoor namelijk slachtoffer van veralgemening terwijl het helemaal niet zo is.

En hoe kan je een psychisch labiel persoon die plots knapt vergelijken met iemand die eerst een politieke loopbaan moet opbouwen, vervolgens verkozen worden en daarna nog eens een regeringsplan moet hebben dat goedgekeurd wordt. Die 'idioot' die een school overhoop schiet zijn sociale gevallen die uit de schijnwerper zijn geraakt van de maatschappij, een politieker staat er middenin.
Tja, dan moet je ook nergens meer betalen met je bancontact (pinnen) want dan weten ze ook waar en wanneer jij je aankopen doet, eventueel nog koppelen aan de kassasystemen en ze weten zelfs wat je telkens koopt. De belastingsdienst weet ook perfect wat je verdient, kunnen ze ook een hele boel zaken mee doen.

Op die manier moet je de hele dag paranoia rondlopen en je bij alles vragen stellen.

Alles wordt tegenwoordig netjes geregistreerd in een database en is jaren na datum nog op te vragen. Volgens mij moet je jezelf daar gewoon bij neerleggen en meegaan in de tijd, zonder daar teveel over na te denken. Anders kun je jezelf beter opsluiten in een hutje zonder enig contact met de buitenwereld.

Ik vind het persoonlijk een zeer goed initiatief en ben blij dat het eID eindelijk eens gebruikt gaat worden. Van mij mogen ze er nog veel meer mee doen. Scheelt weer een hoop andere kaarten/passen.
Anoniem: 42901 @Blacksnak5 juni 2009 11:30
Iemand die bezorgd is voor zijn privacy is paranoia?
Sinds wanneer is kritisch denken slecht?

Helaas zijn er nog meer mensen die jouw mening delen en dat is ook de reden dat privacy steeds vaker wordt ingeruild voor een vals gevoel van veiligheid en vooruitgang.
Het grootste probleem van het hele privacy-debat is dat mensen(inclusief politici) niet weten waar ze het over hebben.
Kritisch denken is niet slecht, evenals bezorgd zijn om je privacy.

Echter vind ik het overdreven om bij alle zaken die aan je persoon gekoppeld worden meteen beginnen te roepen over privacy.

In dit bewuste geval van het ticketsysteem mag jij me het verschil uitleggen tussen volgende situaties:

- je koopt een ticket in het station met je bankkaart
- je koopt een ticket online met je CC en drukt dit af
- je koopt een ticket online en ze koppelen je rijksregisternummer aan je ticket wat nadien gewoon gecontroleerd wordt

In alle 3 de gevallen is het perfect mogelijk om gegevens te verzamelen over jouw en je reisdoelen.

Er wordt hier meermaals gesproken over controle van de overheid. Er is echter nergens sprake van dat de overheid ook maar ergens in dit proces inzage heeft. De NMBS leest je rijksregisternummer uit van je kaart en slaat dit nummer op in hun eigen server, gekoppeld aan het id van je ticket. Indien ze zelf een electronische kaart zouden uitgeven die gekoppeld wordt met jouw dan beschikken ze net over dezelfde gegevens (integendeel, ze hebben meer gegevens vermits ze dan ook naam + adres hebben, dit hoeft in dit geval zelfs niet nodig te zijn - enkel je rijksregisternummer is nodig om de koppeling te maken)

Iedereen loopt tegenwoordig rond met gsm, betaalkaart, laptop met draadloos i-net, ... Opspoorbaar ben je toch. Daar maak ik me al lang geen zorgen meer over. Ik vind dit dan ook geen schending van privacy vermits ik er zelf voor kies. Als jan en alleman mijn bankrekening kan opvragen, m'n doen en laten filmt in eigen huis, komt kijken of ik m'n kont goed afveeg na een toiletbezoek, ... dan gaat het een brug tever en zou ik ook klagen over m'n privacy. Gelukkig is het zover nog niet.

In tussentijd moeten we gewoon een beetje verdraagzaam zijn en realistisch blijven. Wil je echt in alle anonimiteit leven, dan vrees ik dat je jezelf ergens moet opsluiten in een hutje in de jungle, zoals ik hierboven al aanhaalde.
Waar ik nergens argumenten voor lees, is waarom het perse gekoppeld moet worden aan jou persoonlijk. Waarom moet een vervoersbedrijf van mij weten hoe ik heet en waar ik woon? Het enige wat voor hun belangrijk is, is dat ik voor m'n reis heb betaald.

Daarom ben ik ook tegen die OV chipkaart in NL. Je loopt toch al rond met zo'n kaart, waarom moet mijn naam daaraan gekoppeld zijn? Waarom is het niet gewoon een anonieme prepaid kaart? En wat was er sowieso mis met het oude systeem met losse treinkaartjes of strippenkaarten? Dat werkte ook prima.

Jij noemt het vooruitgang, ik noem het de zoveelste mogelijkheid om jou in de gaten te houden. Omdat er al een paar systemen zijn om jou te traceren is het niet erg als er meer bij komen? Zou jij ook een gps ontvangen in jezelf in laten bouwen als de overheid ooit eens beslist dat dit een goed idee is voor de staatsveiligheid? "Dat maakt niet uit want ze kunnen me toch al traceren via het OV" ofzo?

Jij bent een typisch voorbeeld waarom we in NL "belgenmoppen" hebben, jullie denken niet na.
> Waar ik nergens argumenten voor lees, is waarom het perse gekoppeld moet worden aan jou persoonlijk. Waarom moet een vervoersbedrijf van mij weten hoe ik heet en waar ik woon? <

Omdat overheden willen controleren wie waarheen ging en wanneer en waarom. En dan is anonimiteit een sta-in-de-weg. Onder het mom van makkelijk, leuk of gratis geven we allerhande gegevens op. Dat kan niet vaak genoeg gezegd worden.
Waar ik nergens argumenten voor lees, is waarom het perse gekoppeld moet worden aan jou persoonlijk. Waarom moet een vervoersbedrijf van mij weten hoe ik heet en waar ik woon?
Er wordt toch ook nergens gezegd dat ze deze informatie koppelen? Het enige dat gekoppeld wordt is je rijksregisternummer. De reden hiervoor is gewoon dat dit een uniek nummer is én dat dit makkelijk van je eID kan uitgelezen worden. Dit zorgt meteen voor een betere betrouwbaarheid van het systeem. Minder fraudegevoelig vermits het namaken van een eID bijna onmogelijk is.
Jij bent een typisch voorbeeld waarom we in NL "belgenmoppen" hebben, jullie denken niet na.
Tot dit niveau ga ik me niet verlagen. De reactie zegt meer over jou dan over mij.
Anoniem: 196662 @DarkJack5 juni 2009 10:41
Tja meest aangehaalde argument is wat de nazi's in het verleden hebben gedaan. Hadden enkel een lijst op te vragen wie allemaal Jood was.

Wij Belgen gaan gewoon minder ver in de angst voor repetitie van het verleden. En het zijn dan ook niet alle Nederlanders, wel meer dan bij ons Belgen.
Wij maakten die fouten niet... zie ook http://nl.wikipedia.org/w...wereldoorlog)#Medewerking en http://nl.wikipedia.org/wiki/Holocaust_in_Belgi%C3%AB . De medewerking van de overheid met de duiters was in Belgie veel beperkter dan in NL. Verklaard ook waarom er hier minder angst bestaat rond dat soort dingen.

Ik vind dit allesinds een goede toepassing, zou mooi zijn mochten ze dit doortrekken naar alle openbaar vervoer!

[Reactie gewijzigd door progster op 22 juli 2024 13:56]

Anoniem: 196662 @ATS5 juni 2009 13:34
Jawel maar we hebben verschillende oplossingen. Jullie willen geen gegevens kwijt zodat een Hitler die niet kan gebruiken, wij zetten Hitlers in een cordon sanitaire zodat ze het niet kunnen misbruiken.
Afhankelijk van je standpunt kan je het ook anders formuleren: "De Nederlandse overheid heeft meer respect voor de privacy van haar burgers dan de Belgische."
Anoniem: 288594 @DarkJack5 juni 2009 10:36
Doordat ze zo koppig zijn verliezen ze de enorme voordelen uit het oog.
In Nederland hebben ze nog altijd een oorlogs-trouma, wat er met de joden is gebeurd.
Nederland registreerde toen immers alles inclusief godsdienst en gaf dat netjes aan de duitsers.
Daarom zijn ze zo tegen dat soort dingen, de Nederlandse staat is nl echt niet te vertrouwen.
Dat hebben ze meermaals laten zien.
Ook nu weer met de identificatie plicht, die misbruiken ze om links en rechts extra boetes te kunnen schrijven, de overheid staat erom bekend de boel te misbruiken.
kijk alleen maar ens hoeveel geld ze uit paspoorten en ID-kaarten sleuren, die dingen kosten een vermogen in Nederland, weeral zo'n misbruik.
Dat is nu, nu de regering nog enigszins te vertrouwen is. Maar stel dat er ooit een regering komt die van iets, dat nu heel gewoon is, een halszaak maakt dan hang je alleen maar omdat dat ooit is opgeslagen.

Zo vreemd is het idee niet. De geschiedenis wordt snel vergeten. In de tweede wereldoorlog zijn er meer joden uit Nederland gedeporteerd dan waar ook. En waarom? Omdat de Nederlandse regering het in de jaren '30 heel gewoon vond om van iemand te registreren wat zijn of haar geloof is. Dat leek toen ook vrij onschuldig, maar dat bleek niet zo te zijn.
Anoniem: 52691 @DarkJack5 juni 2009 10:41
De NS is niet hetzelfde als de overheid !

Ik heb liever niet dat bedrijven van alles van mij weten, als ik ze die informatie wil geven doe ik dat zelf en niet gedwongen door een systeem.
Anoniem: 229629 5 juni 2009 09:58
Hopelijk zullen ze dit ook doen voor abonnementen, online je abo kopen en koppelen aan je ID, zo zit je niet meer met zo'n te grote kaart, of zelfs met meerdere kaarten !

eindelijk eens goed nieuws van de NMBS !

+ andere kunnen nu ook eenvoudig een ticket kopen voor jouw...
Ik betwijfel dit. Het controleren van een vervoersbewijs per eID neemt aanzienlijk meer tijd in beslag dan wanneer men er gewoon maar naar te kijken heeft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.