NS start proef met kaartverkoop via internet

De Nederlandse Spoorwegen zijn maandag begonnen met een proef om reizigers hun treinkaartjes via internet te laten kopen en zelf te printen. Het spoorbedrijf hoopt dat dit leidt tot een grotere vraag naar vervoersbewijzen.

e-ticket van de NS De nieuwe verkoopmethode werd maandagmiddag door de NS geïntroduceerd, en aan het einde van de middag waren er volgens het bedrijf 'honderden kaartjes' via de internetsite van het spoorconcern gekocht. De NS heeft tot deze mogelijkheid besloten naar aanleiding van een enquête onder gebruikers van de reisplanner op de website.

Het via internet aangeschafte ticket wordt na het opgeven van de reis- en persoonsgegevens via email verstuurd en moet door de reiziger zelf worden geprint. Het vervoersbewijs, waarvoor via iDeal dient te worden betaald, is persoonsgebonden en in de trein moet bij controle ook een legitimatiebewijs worden getoond. De NS hoopt met dit zogeheten e-ticket meer mensen in de trein te krijgen. Vooralsnog lijkt de belangstelling groot: op het moment van schrijven hadden de servers van de Nederlandse Spoorwegen de nodige moeite om de pagina's over elektronische vervoersbewijzen uit te serveren.

Door Mick de Neeve

16-03-2009 • 20:32

175

Reacties (175)

175
163
34
22
0
0
Wijzig sortering
Ik heb het zojuist gedaan, en ik moest een A4-tje printen vol met plaatjes en tekst dus daar gaat je inkt cartridge. Ik heb het idee dat het tarief gelijk is aan dat van een kaartautomaat, dus de consument is in feite duurder uit gezien de kosten van papier en inkt. Daarnaast is het vanuit milieuoogpunt niet echt een vooruitgang omdat het zelf-geprinte kaartje vele malen groter is dan een kaartje uit de automaat, en er is veel meer inkt voor nodig.

De NS bespaart uiteraard kosten omdat de kaartautomaten minder worden gebruikt, en onderhoud per automaat is neem ik aan deels gebaseerd op het aantal transacties dat het apparaat heeft afgehandeld. Dat wordt dus niet doorgegeven aan de consument....tja.....

Het is niet mogelijk om het digitale kaartje per e-mail op een mobiele telefoon te ontvangen. Je MOET het printen. Op de e-mail bevestiging staat namelijk niet de 3D code, die krijg je alleen bij een print commando in een PDF bestand te zien.

Uiteraard zijn er ook voordelen, zoals nooit meer in de rij staan, of niet net je trein missen omdat je nog een kaartje moest kopen, of niet 10 minuten zoeken naar alle knoppen op het apparaat.

Leuk initiatief, maar het kan beter.
Alles wat je kunt printen, kun je ook digitaal printen, bijvoorbeeld naar een .pdf en die vervolgens via je mobiel laten zien. Hoeft geen papier aan te pas komen dus. Mits dit wordt geaccepteerd door de NS natuurlijk, wat me heel erg sterk lijkt. Ze zullen die barcode toch moeten uitlezen en dat zal niet/nauwelijks gaan vanaf zo'n klein mobiel scherm. Laptop zou nog te doen zijn eventueel, maar als ik de NS was, zou ik het niet toestaan. Teveel rompslomp voor de conducteur, verliest veel tijd door apparatuur dat niet werkt of erg trage klant, zoiets moet uniform zijn. Dat zullen ze bij de NS ook wel hebben bedacht neem ik aan :P Ze zullen daar vast op inspringen als dit echt een succes wordt en een mobiele toepassing vinden.

En totaal off-topic: ik vind die argumenten tégen de NS altijd zo zwak (als ik de berichten hier zo lees)... zo slecht zijn ze helemaal niet. Ik vind het niet meer dan logisch dat je je aansluiting mist als jouw trein vertraging heeft. Als ze daar rekening mee moeten gaan houden, dan sta je dus bij élke overstap (half uurs dienstregeling), ook zonder vertraging minimaal 15-20 minuten. Puur om er rekening mee te houden dat er vertraging zou kunnen zijn. Nu mag er misschien wel aardig wat vertraging zijn (<10%), het weegt lang niet zo op tegen de extra tijd die een rit zonder vertraging daardoor langer duurt. Zo eenvoudig is het ons spoorwegen netwerk niet.
In het afgelopen jaarverslag van de NS stond dat 95% van de treinen op tijd rijdt. Op zich niet verkeerd, totdat je de definitie van op tijd gaat bekijken... Dat is voor de NS dus binnen 5 minuten nadat de trein er had moeten zijn. 1 op de 20 treinen die langs komt is dus meer dan 5 minuten vertraagd. Dat is op het traject waar ik reis (Rotterdam - Den Haag) 1 trein ieder uur. Belachelijk gewoon.

Op zich is er niks mis met de NS zolang het allemaal loopt, maar dat is dus niet altijd het geval. Overigens zijn bussen niet veel beter.

[Reactie gewijzigd door Martijn13 op 23 juli 2024 02:56]

Dat is op het traject waar ik reis (Rotterdam - Den Haag) 1 trein ieder uur. Belachelijk gewoon.
Inderdaad belachelijk dat daar zo ontzettend veel treinen heen en weer gaan en mensen dan nog zeuren dat er vertraging is, hoelang moet je nou eigenlijk wachten? ;)

Maar volgens mij leg je ook de statistiek in je voordeel uit. Ik denk dat het veel realistischer is om te stellen dat er 19 uur voorbij gaan dat niet 1 trein vertraging heeft en dat in het 20e uur ze allemaal vertraging hebben (want het is 1 grote ketting). En als je dan bedenkt dat overmacht vaak de oorzaak is (een koe op de rails bij Almelo kan de trein tot aan Amsterdam vertragen en daar allerlei aansluitende treinen vertragen) is het eigenlijk een heel knappe logistieke prestatie.
Met bussen heb ik zelf ook ervaring ja.. Elke ochtend standaard 10min te laat. Maarja ik sta er altijd maar, want stel dát hij wel op tijd komt..

Daarnaast is een nadeel van de trein dat je gewoon niet zeker weet dat die rijdt en vaak niet eens waarom als hij niet rijdt. Ik denk dat veel mensen dan alsnog de auto pakken, met de auto weet je zeker dat hij rijdt en rijdt hij niet dan is het tenminste nog iets waar je zicht op heb.

Nee ik als student ben het OV helemaal zat, geef mij maar de auto. Makkelijker, geen irritante mensen naast je en weggaan wanneer je zelf wil :)
Ik denk dat ze het moeten promoten met wat korting.. Want het blijft duur het openbaar vervoer.
Volgens mij valt het met de prijs behoorlijk mee. Ik reis best vaak met de trein en heb dus een voordeelurenkaart a 55 euro. Voor de 75km tussen huis en werk (auto) betaal ik vervolgens 6,70. Komt uit op een kleine 9(!) cent per km.
Wil je iets luxer reizen (zoals ik meestal) en ga je eerste klas zitten, betaal je 11,40 voor hetzelfde traject. Dat is 15,4ct per km, dus nog steeds behoorlijk concurrerend met de auto.
Bovenstaande is voor enkele reis, bij een retour is het resp. 8 en 14ct.
Dit geldt dus alleen na 09:00.

Neem je echter een maandtrajectkaart 2e klas, dan betaal je (uitgaande van 20 werkdagen per maand) 8,15 voor een enkele reis, dus komt op een kleine 11ct per kilometer. Bij een maandabbo eerste klas betaal je 18ct per km.

Oftwel, als je de km-prijs voor je auto en die voor te trein naast elkaar legt, is het behoorlijk concurrerend, vaak kun je er met de auto niet tegenop. Omdat ik dicht bij het station woon, heb ik dus zelfs helemaal geen auto meer nodig en dat spaart behoorlijk veel geld uit. Evt. een klein boodschappenwagentje oid en niet voor woon-werkverkeer, dan is het goed te doen.

Hét grote nadeel van het OV is dat je maar net in de buurt van een station moet wonen. Als dat ver weg is of je met bus/metro/ellende daar naar toe moet, dan wordt het lastig. Maar het is lang niet zo duur als veel mensen denken.

[Reactie gewijzigd door wizzkizz op 23 juli 2024 02:56]

Toch vergeet je iets. De mensen die ze nu de trein in willen jagen hebben allemaal een auto en zijn het gemak daar van gewend. Argumenten als afschrijving, belasting etc gaan allemaal niet op, die worden al lang betaald. Als ik incidenteel een trein pak (bv naar een stadscentrum wat met auto een ramp is) dan kom ik regelmatig TWEE KEER DUURDER uit met de trein dan met de auto. Jij haalt er automatisch voordeelurenkaart, maandtrajectkaart etc uit maar bij gewoon de volle mep is een trein schofterig duur. En dat is toch echt de prijs die iemand betaalt die z'n auto laat staan en voor de gein eens de trein probeert. Trein wordt pas leuk als je vaak reist maar waarom is het nog steeds zo duur voor de incidentele reiziger? Die rijden echt drie keer liever over de snelweg naar hun plek van bestemming...
Dat is waar. Echter, als je met meer dan één persoon gaat reizen, dan zien de kosten er ineens heel anders uit. Met een auto kost dat niets of bijna niets meer, maar met de trein lopen de kosten lineair op. Die auto hebben veel mensen "toch staan", en dus reken je niet al die extra kosten mee.

Bovendien ben ik objectief gesproken naar veel van mijn bestemmingen gewoon veel langer onderweg. Ik reis binnen de randstad (ik woon in Den Haag), maar als ik per OV naar mijn zus in Rotterdam ga dan ben ik, deur tot deur, bijna anderhalf uur verder. Per auto lukt dat in 20 minuten, 30 als het druk is. Hetzelfde als ik naar mijn ouders wil: uurtje met de auto, maar bijna twee per OV. En nee, ik woon niet enorm ver van het station vandaan, ongeveer 10 minuten lopen of 3 minuten per tram.

Ik heb overigens geen auto, dus ik doe dat inderdaad per OV, maar om nu te zeggen dat de trein altijd ideaal of goedkoop is: nee.
Ik heb net eentje gekocht voor 1 april.

Het gaat vrij gemakkelijk en spaart me nu tijd op de vroege ochtend. Ik kan nu lekker gelijk de trein instappen en gezien het feit dat ik een reis van 16 uur voor de boeg heb doen alle klein beetjes helpen!

Je krijgt na het betalen binnen 15 minuten inderdaad een PDF binnen die je moet uitprinten.

Ik had verwacht een klein korting gezien je de NS minder hoeft te doen nu...misschien een tip voor ze!
Vanmiddag geprobeerd omdat ik toevallig morgen een trein nodig heb, ideale kans om dit eens te testen. Ik ben er iig niet helemaal tevreden mee. Ten eerste sta ik kosten te maken voor de NS, dat volle A4 vel vol met inkt kost toch heel wat inkt, slijtage en ga zo maar door. De prijs is exact gelijk aan de automaat dus ik ben nu al duurder uit. Ten tweede ben ik zomaar bang dat ik dit kaartje achteraf niet kan inleveren zoals ik nu met die gele dingetjes wel kan.

Ten derde *zet alu hoedje op*, is er nog een mogelijkheid om anoniem in dit land te reizen? Bij dit systeem weet de NS precies wie ik ben, welke bank ik heb en ga zo maar door. Bij de huidige automaat is dit ook zo, de muntautomaat gebruikt niemand en aan het loket betaal je nog steeds schandalige ontmoedigingskosten. Ten vierde is dit systeem niet geschikt voor buitenlanders die een trip in NL plannen, afrekenen kan enkel via iDeal en ik mis creditcard en overschrijvingen. Ten vijfde, waarom komen die lui hier nu ineens mee? Overal in dit land wordt de OV chipkaart doorgedrukt, binnen korte termijn zou deze het treinkaartje moeten vervangen en nu komen ze ineens met zo'n idee. Beetje vreemde timing lijkt me...

Iig komt morgen de echte test als de conducteur langs mijn coupé'tje loopt. Ben benieuwd of dit systeem bij al het personeel bekend is en of iedereen met de nodige apparatuur rond loopt. Tevens ben ik vooral benieuwd of daadwerkelijk naar mijn ID gevraagd wordt anders kan dit een zeer fraudegevoelig systeem worden...
Ten vierde is dit systeem niet geschikt voor buitenlanders die een trip in NL plannen, afrekenen kan enkel via iDeal en ik mis creditcard en overschrijvingen.
Zie dan ook de titel: NS start proef met... M.a.w: het is een proef en als 't aanslaat komt er gegarandeerd de mogelijkheid bij op andere manieren af te rekenen.
Overal in dit land wordt de OV chipkaart doorgedrukt, binnen korte termijn zou deze het treinkaartje moeten vervangen en nu komen ze ineens met zo'n idee. Beetje vreemde timing lijkt me...
Dat duurt bij NS nog minimaal drie jaar.
Leuk!

In Duitsland al langer gemeengoed, en erg succesvol en handig, en maak er regelmatig gebruik van. Ik hoop wel dat de tickets wat soberder worden in Nederland, op zo'n ticket horen geen kleuren.

Sowieso gaan de NS en de Deutsche Bahn steeds meer samenwerken. De zoekengines van beide zijn volledig geintegreerd (de backbone ten minste). De front-end niet, helaas. Als je nog eens Europees wilt rijden, dan raad ik iedereen aan op de Duitse website te boeken; die is een stuk beter en vollediger. En je hebt dus een elektronisch ticket, dus je kunt alles lekker thuis boeken.

Edit @Andros: er blijkt nog een verschilletje te zijn! In Duitsland kun je nog wel anoniem reizen (alleen creditcardgegevens).

[Reactie gewijzigd door bartcramer op 23 juli 2024 02:56]

Credit cards staan ook rustig op naam dus dat gaat niet op :)
In Duitsland bestaat zo'n systeem ook al jaren voor ritten van >50km.
Je krijgt gewoon een PDFje toegestuurd met een aztec code (2D streepjescode). Die wordt in de trein door de conducteur gescand samen met of je bankpas / creditcard / BahnCard. Het ticket moet je wel printen. Per mobieltje kan inmiddels ook, je moet je dan wel registreren.
Ik vind het wel een handig systeem, op die manier heb je alles al bij de hand wanneer je de deur uitgaat; hoef je niet ineens nog te haasten omdat er een enorme rij voor de automaten staat etc.
Wel is het nut voor landen met een groter spoornet (bijv. Duitsland) veel groter dan voor Nederland waar je elke willekeurige treinverbinding binnen 10 sec uit de automaat kunt trekken.
Goed, ik ben intussen terug. Mijn ervaring van vandaag :)

Ten eerste is het beroep conducteur het meest luie dat ik vandaag ben tegen gekomen. Op de hele rit van Breda naar Eindhoven geen hond gezien, op de terugweg tevens niet. Op een treinrit van een minuut of 35 vind ik dat best triest eigenlijk. Zwartrijden is hier erg gemakkelijk. Waar zat de conducteur de hele tijd?

Daar kwam ik dus achter toen ik de trein opnieuw richting het oosten nam, ik wilde gewoon weten of die kaartjes zouden werken. Enfin, de conducteur zit dus in de eerste klas z'n krantje te lezen en ik ga er pal achter zitten (2e klas overigens). Na tien minuten zit die kerel er nog en toen kwam z'n collega het treinstel binnen die em terecht verrot scheld. Vervolgens komt die collega mijn gedeelte in en vraagt ie uiteraard naar me vervoersbewijs. Ik denk, 'k ben brutaal, 'k probeer het en laat PDF'je zien op laptopscherm. Toch moest ie papier zien dat ik uiteraard gewoon uitgeprint had. Hij keek wat bedenkelijk, wist begod niet wat ie er mee aan moest en heb een klein babbeltje gemaakt over het systeem wat gisteravond dus compleet plat lag. Nja, conducteur vond het best, geeft dat papier terug aan mij en loopt door. Geen knip, geen scan, he-le-maal NIETS. De man vroeg zelfs geen ID, rijbewijs, tramkaart, zwemdiploma of wat dan ook. Ik had net zo goed Sinterklaas als naam kunnen opgeven en 6 december als geboortedatum!

Mijn conclusie is dan ook dat het systeem een aantal haken en ogen kent. Ten eerste een bericht voor de NS (die dit toch nooit lezen), als je dit soort dingen introduceert: informeer je personeel hoe ze er mee om moeten gaan en geef ze de benodigde apparatuur. Ten tweede is dit de eerste en de laatste keer dat ik er gebruik van maak. Het is niet goedkoper dan de automaat, het vreet een hoop inkt in de huidige vorm en die kwartier wachttijd maakt het er niet handiger op als je haast hebt en bang bent voor de rij bij de automaat. Ten derde wederom aan de NS, regel es een ploegje dat de conducteurs gaat controleren, naar mijn gevoel zitten die lui iets te veel in de 1e klas te lezen en is zwartrijden in NL momenteel een peuleschilletje. Gewoon als laatste instappen in de trein, kijken waar de conducteur staat en daar een paar treinstellen vandaan gaan zitten. Erg vaag imo...

Ik zeg: missie gefaald. Dat de server gisteravond op z'n bek ging omdat er ineens veel vraag naar was had de NS mss niet kunnen voorzien, ik had er 's middags iig geen last van. Maar een conducteur die begod niet weet wat ie met zo'n kaartje aan moet vind ik toch erg triest, zeker als ie niet om het verplichte ID vraagt. Voortaan plannetjes beter uitwerken voor je ze zomaar op de markt gooit...
Of een conducteur zijn werk doet of niet heeft weinig te maken met de applicatie zelf.

15 minuten wachttijd voor je je bevestigings mail krijgt is wel wat jammer maar ik denk voornamelijk te wijten aan dat gisteren de launch was incl bijbehorende load.
Klopt maar ik wou het toch eventjes kwijt. Maat van me is al eens van Lelystad naar Breda en terug gegaan met de trein, 2x DRIE UUR dus en op het hele traject in beide richtingen niet gecontroleerd. Hij reist altijd met datumloze kaartjes (blijkbaar valt daar ook niemand over) en is ie een aantal weken later met datzelfde kaartje hierheen gekomen. NS kan wel miepen over zwartrijden maar op deze manier doen ze het echt helemaal zelf. Maak het ook regelmatig mee dat ik die lui helemaal nooit zie. Ging mij meer om het punt dat ik dan alle moeite doe voor een treinkaartje en dat het in de ogen van velen voor jan lul is omdat je net zo goed gratis in die trein kan stappen. Er zijn genoeg mensen die altijd zwart rijden omdat dat op de lange termijn gewoon GOEDKOPER is. En dat kan nooit de bedoeling zijn :)
zeer offtopic dit maar goed; hoezo koop je een kaartje voor jan l*l als je wel dat traject aflegt? Of je gecontroleerd of niet heeft daar weinig mee te maken tenzij de interactie met een conducteur een essentieel onderdeel is van jouw 'produkt ervaring' maar dat lijkt me vrij stug.
Geloof me, daar denken veel mensen toch echt anders over. De trein is al duur zat en ja, je koopt zo'n ding voor het traject dat je af legt. Als er echter nooit gecontroleerd wordt dan gaan de mensen op een gegeven moment ook geen kaartjes meer kopen. Die ene bon van 35 ballen die je dan eens krijgt is goedkoper dan dat je elke keer betaalt en dan is het rekensommetje gauw gemaakt. En trouwens, waar zeg ik dat IK een kaartje voor jan lul koop? Ik denk er zo niet over maar velen wel.

En ja, vandaag was de interactie met die conducteur onderdeel van mijn product ervaring omdat de NS een nieuw product heeft geintroduceerd en ik dat voor mijzelf en voor hier eens wou testen. Als die vent dan niet op komt dagen schiet dat ook niet op, daarom dat ik ook meteen de volgende trein terug nam :P
Zijn die niet beetje makkelijk te faken?
Als je de betaling hebt gedaan + een geldig id niet nee.

Tenzij je inbreekt op de gedane transacties en bij de print de naam weet te soepen oid. Maar dat zal wel meevallen.
De NS hoopt met dit zogeheten e-ticket meer mensen in de trein te krijgen.
Laat ze dan simpelweg de treinen optijd komen. Een ongeval is logisch wanneer een spoor bezet is, maar over het algemeen mis je je aansluiting wanneer je al vertraging hebt. En dan loopt het alleen maar op of omdat je moet wachten op de volgende of een alternatieve route moet gaan zoeken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 58485 op 23 juli 2024 02:56]

Laat ze dan simpelweg de treinen optijd komen. Een ongeval is logisch wanneer een spoor bezet is, maar over het algemeen mis je je aansluiting wanneer je al vertraging hebt. En dan loopt het alleen maar op of omdat je moet wachten op de volgende of een alternatieve route moet gaan zoeken.
en Andros
Verschil is dat dat meestal over een kwartier gaat, behalve als je de gehele randstad op een kuttijdstip door moet. Ik ben met de auto gemiddelde nog altijd twee keer zo snel ergens als met de trein. Zodra een trein vertraging heeft van pakweg 5 minuten en je mist je aansluiting dan ben je meteen een half uur (!) langer onderweg. Mis je bv de Beneluxtrein naar België dan loopt dat echt al op naar een uur.
(1) 87% van de treinen in NL rijdt optijd, met uitzondering van Japan is dat het allerhoogste percentage ter wereld.

(2) Van de 13% die vertraging heeft bij vertrek haalt meer dan de helft die tijd in vóór het volgende (belangrijke) overstappunt. De dienstregeling van treinen is namelijk extra ruim ingelegd opgetrokken/geremd en gereden wordt kunnen 5 minuten zo goed gemaakt worden.

(3) Bij de resterende treinen (ca 6% dus) die dan uiteindelijk tóch te laat aankomen, mis je inderdaad je aansluiting. Dan geeft Andros het voorbeeld van de Benelux; de enige trein in Nederland die overdag 1x pu rijdt; en dat heeft te maken met zijn internationale bestemming. Dat is inderdaad pech hebben (Als je daadwerkelijk naar Brussel moet, en niet naar R'dam of Roosendaal, want dan rijdt zo de volgende IC voor). Maar ja, er gaat ook niet ieder kwartier uur een vlucht naar Parijs of Brussel. En wie hoor je klagen over vertraagde/gemiste vliegtuigen? Als vliegtuigen vertraging hebben is dat al gauw >30 min; lijkt mij vervelender. Oh en de beenruimte is ongeveer gehalveerd :P

(4) Jism is 'iets' optimistischer en zegt dat men meestal een half uur zal moeten wachten bij gemiste aansluiting. Wel:
- In de vrijwel heel Nederland, behalve de echte uithoeken, rijden minstens 4 treinen per uur per richting, en binnen de grote randstad (daar waar de meeste file staat: Noord-H, Zuid-H, Utrecht, Brabant) zijn dat er nog veel meer, 4x IC en 2-4x stoptrein pu per richting is daar het minimum. Ofwel; als je je aansluiting 'mist' heb je binnen no time een volgende aansluiting, logischerwijs nooit verder weg dan 10 min (4x pu = 15 min, maar jouw aansluiting heb je gemist door 5 min vertraging dus 15-5=10). Dit maakt het Nederlandse spoor trouwens ook veruit het drukst bereden ter wereld (en toch zo relatief weinig vertragingen én... nooit file :P ).

(5) En in het geval dat je net naar een 'exotische' landuithoek moet en je 25 minuten moet wachten op de volgende trein; dat gebeurd je dan, statistisch gezien, in 100% / 6% = eens per 16,7 keer, terwijl je áltijd in de file zult staan (in de steeds langer wordende en na elkaar toegroeiende ochtend- en avondspits). Ofwel, per trein wordt je vertraging 'per keer' 25 / 16,7 = 1,5 minuten. En in de auto, als je van jouw optimistische 15 min uitgaat, 15 min per keer (mijn eigen ervaring is het eerder genoemde 30 min, maar de keren dat ik er 2 uur in heb gezeten zijn geen uitzondering, op een trajectje als Naarden - Dordrecht, bijvoorbeeld. Ik neem voortaan voorn. de trein. Maar goed, laat ik gemiddeld die 30 min aanhouden, voor de vergelijking). Als je OV-pechvogel bent en altijd in die 6% van de treinen zit waarbij je je aansluiting mist, doe je er inderdaad het beste aan met de auto te blijven reizen.

(6) Voordat het argument komt 'de trein is altijd zo propvol en ik kan er niet bij/moet staan terwijl ik €€€ heb betaald': koop een 1ste klas kaartje ;) Zelfs een eerste-klas jaarabonnement is ongeveer 2x goedkoper dan een lease auto (laat staan een gekochte auto (afschrijving) + brandstof, onderhoud e.d.). Het comfort is gelijk of beter aan dat van een autostoel, en je kan in alle rust je zaken doen of een boekje lezen.

Nou en dan nog een kleine opmerking over het e-kaartje ;) : goed initiatief, als de NS moeten wachten op de OV chipkaart is de 'crisis' al voorbij en hoeft 't niet meer. Met dat gehannes met je ID bevestigen lijkt t me nou niet echt praktischer: je moet je reis redelijk van tevoren plannen, vult talloze (internet)formulieren met je gegevens in, het kost je inkt etc... En dat alles tegen een paar klikken op een automaat :+ Maar vanwege de nieuwigheid lijkt 't me logisch dat 't toch veel mensen trekt. Als ik geen OV-kaart had zou 'k t ook uitproberen.

[Reactie gewijzigd door davidov2008 op 23 juli 2024 02:56]

... waarmee ik het van a-z eens ben. Verder hoor ik vaak van (veelal) automobilisten dat zij nooit meer in het ov willen vanwege 'altijd vertraging'. Stuk voor stuk klagen zij dag in dag uit over files, of komen zij voor 7 uur aan en vertrekken uiterlijk 15:30. Dat is niet altijd handig voor de dagelijkse bedrijfsvoering. Ik reis de hele randstad door met het ov, en heb ongeveer eens in de twee weken gemiddeld een problematische vertraging. Veel opmerkingen komen meer uit het gevoel voort dan uit de werkelijke feiten.
Immers, de rij bij de andere kassa gaat ook altijd sneller :)
eindelijk iemand die precies weet te verwoorden hoe ik er ook over denk :D.

Het blijft echt soms "zum kotzen" hoe de mentaliteit van sommig (lees wel, SOMMIG) auto-volk is. Het OV is, naar men denkt te moeten menen, voor paupers, hippies en studenten en HUN auto is heilig. Oh wee als Den Haag het waagt om ook maar iets auto-onvriendelijks in te voeren of om de files niet gauw op te lossen. Dan is het land te klein! Dan hebben de auto-huilies het nog slechter dan de arme mensjes in de 3e-wereldlanden want dan kom je aan HUN pikverlenging. Om over het "grove in-humane schandaal van de flitspalen" maar te zwijgen.

Niks mis met de trein en zeker met de Nederlandse trein niet :). en erg handig om in het vervolg geen kaartje meer te hoeven kopen maar hem thuis gewoon uit te kunnen printen :D.
Mee eens, maar het overstappen met (of wachten op) de trein is niet het grootste probleem. Als je vertrekpunt en bestemming op een redelijke afstand van het station liggen, is het goed te doen.
Vooral het feit dat de verschillende soorten OV niet goed op elkaar zijn afgestemd, en dat je met de bus alsnog door de spits moet levert zodanig vertraging op dat je met de auto in veel gevallen nog steeds sneller van deur tot deur bent, vooral als je wat verder op de busroute zit.
> - In de vrijwel heel Nederland, behalve de echte uithoeken, rijden minstens 4 treinen per uur per richting, en binnen de grote randstad (daar waar de meeste file staat: Utrecht, ) <

Van Maarssen naar Breukelen gaan er maar 2 stoptreinen per uur als ik tenminste wil kunnen overstaappen naar Amsterdam. Ik kan wel vaker naar Breukelen maar dan sta ik daar. En wat wil een mens nou een klein half uur in Breukelen :+
Dus eens per half uur een trein voor een rit van 5 minuten. Goed gedaan NS; leve de auto..
en over het algemeen rijden de treinen in Nederland heel redelijk optijd. Probeer de treinen in de rest van Europa eens... natuurlijk de DB heeft mooie treinen maar deze rijden minder frequent en zeker ook niet altijd optijd. De treinen in Scandinavië zijn ook erg mooi maar rijden gemiddeld eens in de 2 uur. Om over t oostblok en Griekenland mar helemaal niet te beginnen. En in de rest van Europa hoef je ook niet te rekenen op elk half uur een trein, instappen zonder reservering en een station in elke plaats die er een beetje toe doet.
Ga es naar België :). Tussen Roosendaal en Antwerpen zijn er dertien stations, een plaatsje als Kalmthout heb er al drie, tussen Mariaburg en Ekeren zit nog geen 500m of zo. Terwijl tussen Essen en Roosendaal het dorp Nispen helemaal vergeten wordt. De enige vertraging die ik er ooit meemaakte (en heb in beide landen volledig random regelmatig getreind) was op de lijn NL - Brussel (afhankelijk van NL spoornet) en Lille - Antwerpen (afhankelijk van F spoornet). Prijzen zijn er een stuk goedkoper als hier, zeker in het weekend en kennen ze regelmatig het hoogste stiptheidscijfer van Europa. Het kan op sommige punten een stuk beter in NL. Al moet ik toegeven dat het de laatste tijd steeds beter gaat, vier jaar geleden kon ik er de donder op zeggen dat ik op welk traject ik ook nam vertraging kreeg...
Dan heb je toch tot nu toe al behoorlijk veel geluk gehad. De vertragingen zijn hier schering en inslag... Maar goedkoper is het wel.
Ja om elke 500m een station, daar zal het OV flink snel van worden ;) dan krijgen we de automobilisten wel niet in de trein, maar in ieder geval wel de oudjes die ook wel eens een dagje op de markt in een andere stad willen wandelen.
Is maar een voorbeeldje en niet elke trein stopt er he ;)
Laat ze dan simpelweg de treinen optijd komen.
Jij hebt de laatste vijf jaar geen station meer van dichtbij gezien of wel...!?
Als mensen nou eindelijk eens ophouden met constant klagen over treinen die te laat zijn. Ga voor de gein eens in zo'n beetje elk willekeurig ander land (behalve Japan) kijken hoe de spoorwegen daar werken; dan verlang je meteen terug naar Nederland waar treinen zelden meer dan een paar minuten te laat zijn en als er al eens een keer een trein helemaal uitvalt dan pak je gewoon de volgende; een half uur later al, niet een halve dag later.
[/rant]
Laat ze dan simpelweg de treinen optijd komen.
Volledig offtopic natuurlijk, maar heb jet het aantal auto's dat op tijd op de bestemming komt wel eens bijgehouden? Volgens mij valt dat ook vies tegen.

Ontopic: ik vind de automaten die op het station staan erg goed werken. Ik kan met niet voorstellen dat je thuis via de computer en eigen printer (ben ik de enige bij wie een printer nooit werkt als je haast hebt? Ik heb de mijne maar weggedaan) sneller klaar bent. Alleen als je een krappe overstap hebt kan dit een voordeel zijn lijkt mij (of als je niet om kan gaan met een kaartenautomaat, maar wel met iDeal overweg kunt).

offtopic:
@Andros: dat je met vij minuten vertraging een aansluiting mist is een nadeel van het concept OV. Een veel groter probleem is dat mensen het niet erg genoeg vinden om elke dag tweemaal een halfuur stil te staan in hun eigen vervoersmiddel, maar vijf minuten in een trein verschrikkelijk vinden. En inderdaad, daar doet dit niets aan.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 23 juli 2024 02:56]

Niet geheel off-topic, omdat in het artikel ook verwezen wordt naar de poging meer mensen in de trein te krijgen. De verwoording 'belangstelling naar een vervoersbewijs' is wel lichtelijk krom :P Ik denk dat niemand belangstelling heeft in een vervoersbewijs. Laat die treinen lekker gratis mensen vervoeren.

Maar denk inderdaad dat deze actie symptoombestrijding is en niet de kern van het probleem aanpakt. Denk ook niet dat dat te doen is door de NS, maar dat het vanuit de regering moet komen (tenzij de NS plots besluit de kaartjes idioot goedkoper te maken).
Tijdens werkzaamheden aan de A58 in Zeeland heeft de NS al een proef gehouden met gratis treinen tussen Vlissingen en Roosendaal. Het gevolg was dat die treinen dagelijks vergeven waren van zwervers, hangjongeren die reizigers lastig vielen en uit verveling maar de hele dag op en neer pendelden ipv het winkelcentrum te terroriseren en dergelijke ongemakken. Ik ben een groot voorstander van goedkoper OV maar gratis, nooit van me leven :)

edit: typo><

[Reactie gewijzigd door Andros op 23 juli 2024 02:56]

Verschil is dat dat meestal over een kwartier gaat, behalve als je de gehele randstad op een kuttijdstip door moet. Ik ben met de auto gemiddelde nog altijd twee keer zo snel ergens als met de trein. Zodra een trein vertraging heeft van pakweg 5 minuten en je mist je aansluiting dan ben je meteen een half uur (!) langer onderweg. Mis je bv de Beneluxtrein naar België dan loopt dat echt al op naar een uur. Dus hij heb een punt, op het punt van vertraging kan dat bij OV altijd erg snel oplopen...
vertraagde treinen??

dat valt toch wel mee, de meeste treinen rijden 4 of meer keer per uur,
als je altijd ongeveer 15 tot 30 minuten marge (afhankelijk van de afstand) neemt valt er prima mee te reizen.

ook is het systeem van een route door heel Nederland "plannen" met een trein planner van de NS.nl vragen om problemen, soms zijn treinen er ietsje eerder of later, en kan je zo soms juist sneller dan op de beschrijving staat van A naar B komen,
lees de borden, en weet welke stations je langs moet komen, wees ook niet bang de route te vragen aan zo'n NS medewerker (met rood petje) die hebben pda's met alle info.

ik ben zelfs een keer door 2 vertraagde treinen, en dus overstap manoeuvres die normaal niet mogelijk zijn, een half uur eerder op m'n bestemming gekomen!
dat laatste is hetzelfde als een loterij winnen, die kans is zo goed als nihil ;).

alleen als je in de randstad woont gaat je stelling een beetje op. vanuit de rest van nederland is het niet zo goed gesteld. als ik van enschede naar amsterdam wil, en ik mis de aansluiting in amersfoort (als overstap nodig is) dan heb ik 9 van de 10 een conducteur die zegt, wacht maar op de volgende intercity, is sneller dan een stoptrein/sneltrein pakken.

ns heeft in enschede ook de treinen van 4 in het uur opgeschroefd naar 6, super, maar het blijven maar 2 intercities, dus verhaal is hetzelfde.

wat ik wil zeggen is, zolang de afstand niet te groot is, dan blijft het klein, maar als het met de intercity al 30 minuten is, dan kan een mislukte overstap makkelijk en snel een extra half uur opleveren

[Reactie gewijzigd door Dxue op 23 juli 2024 02:56]

Het is dan ook niet echt een ticket dat je print. Als ze een een unieke code linken aan het ticket dat je online koopt moet dit geen problemen opleveren. Het zelf printen van tickets wordt in sommige luchthavens ook al gebruikt. Dit bespaart tijd voor de klanten en tegelijk drukt het de kosten van kaartjesverkooppersoneel.

Zulke ontwikkelingen zijn alleen maar toe te juichen. Maar men moet wel opletten dat er steeds gewone tickets beschikbaar blijven voor mensen die gewoon geen zin hebben in het online kopen van tickets, of oudere mensen die niet met computers overweg kunnen.
Zulke technieken zijn zeker toe te juichen maar dan moeten ze wel zorgen dat het fatsoenlijk werkt. Als je tickets probeert te reserveren via de ns highspeedservice lukt dit via Mozilla bv vaak niet. Eveneens hebben ze vaker acties die ze ook in het honderd laten lopen. Dit soort ideeen lopen naar mijn gevoel vaak dan ook in het honderd door een de bureaucratische molen die hierachter steekt wat erg typerend is voor veel (ex)overheid instanties.
Verder geef je hier aan dat men tickets ook ter plekke dient te verkopen, maar ik zou ook graag zien dat de apparaten weer cash eten. Bij mij parkeren ze nu opeens automaten die enkel een bankpas eten en dan sta je zeker de eerste keer als je hier niet stil bij staat erg raar te kijken. Ook zou het prettig zijn (voor zoverre dit niet het geval is) dat er een uniformiteit kwam in het kopen van kaarten bij de verschillende vormen van openbaar vervoer, de een accepteerd cash, de ander heeft nog een bali en weer een ander accepteert enkel nog een Mayfair kaartje. Ook het behouden van het trein schema zou ook wel zo prettig zijn zonder ieder half jaar weer de boel op de schop te nemen.
Ik ga uit van een Streepjescode o.i.d. Vliegtuig boarding passes hebben er ook geen last van.
hebben alle conducteurs een barcode scanner dan?

Ik heb laatst via NS hi-speed gereisd van brussel naar Nederland en dat was ook een e-ticket met een speciale code er op. Die conducteur keek er even naar en zette een knip.

Totaal geen controle dus. Tenzij hij alle code's wist. (misschien begon de code die dag wel met een 4 zodat hij wist dat ze geldig waren die dag. Who knows?!)
In België wordt een bepaalde afbeelding als watermerk gebruikt. Blijkbaar kent de treinbegeleider de corresponderende afbeelding en kan deze zo controleren als het een echt ticket is of niet.
nee maar die gaan dus ook met behulp van een match in de db van de maatschappij. Ik neem aan dat ns conducteurs niet handhelds met internet verbinding gaat geven.
blijkbaar reis je niet vaak met de trein.
OV jaarkaarten worden al gematched met een db.
Een handheld met internet hebben ze al. Zo controleren ze ook kaartjes die je online of per telefoon hebt gekocht met een NS BusinessCard. Ook een geniaal systeem. Gewoon het moment dat je het station binnen komt rennen nog even telefonisch je kaart bestellen. Enig nadeel is dat de mensen om je heen je voor gek verklaren...

"Bussum Zuid"
"Utrecht centraal"
"Vandaag"
"Nee"
"Nee"
"Nee"
"Ja"
"Ja"

hangt op... soms denken mensen echt dat je volkomen contact gestoord bent als je zo'n kaart aanvraagt bij het geautomatiseerde telefoonsysteem.
De kaartjes die je met een NS-business kaart koopt zijn eigenlijk geen kaartjes, maar slechts een recht om op een bepaald traject te reizen gekoppeld aan je businesskaart nummer zonder fysiek bewijs van je reservering. Dat terzijde...

Maar de controle daarop is naar mijn ervaring ronduit beroerd... Het overschrijven (ja, idd... 8)7 ) is nu niet direct de favoriete bezigheid van de gemiddelde conducteur. Daarnaast schijnt het zo te zijn dat pas 's avonds laat in een batch alle reis-rechten gecontroleerd worden.
Dat zou theoretisch dus zelfs de mogelijkheid openen om achteraf je traject te reserveren.
Ik neem aan dat er een streepjes code opzit, die in de NS database aan jou naam gekoppeld is. Vandaar dus ook dat je een legitimatie bewijs nodig hebt. Het maakt dan dus niet uit of het kaartje zelf te faken is of niet.
Om fraude tegen te gaan komt je naam en geboortedatum op het kaartje te staan en dien je in de trein dien identiteitsbewijs bij je te hebben.
Bron
Zijn die niet beetje makkelijk te faken?
Gewone papieren kaartjes ook hoor. Ik heb het ooit uitgetest, mijn abonnement ingescand, uitgeprint en met de print gaan reizen. Dat lukte gewoon.
Moet je het uit printen?
Of mag ik ook me iPhone laten zien?
Je moet het uitprinten :) Je krijgt via de mail een bevestiging, met als bijlage je kaartje. De naam op dit kaartje moet overeenkomen met je ID, en uiteraard zaken als reisdatum en klasse moeten overeenkomen :) De conducteur zal vervolgens wel in zijn RailPocket verifieren of het een legale transactie geweest is :)
iPhone mag ook.

Mits je het niet erg vindt dat er een stempel op je iPhone wordt gezet :')
Ik begrijp dat je 't grappig bedoelt maar op 't kaartje zelf staat te lezen dat het uitprinten moet gebeuren op een blad wit, blanco A4 papier, in portretformaat, zonder aanpassing van de grootte op een inkjet of laserjet (hoewel ik vermoed dat ze 't niet merken als je 't op een waxprinter doet) omdat 't anders niet geldig is. Er staat expliciet bij dat 't aanleveren niet mag op een scherm of andere electronische drager.
Ik denk dat je het moet uitprinten
Ik denk dat je het moet uitprinten
Als het alleen om de code gaat en niet om het papiertje, waarom moet die dan perse op papier staan? Wat een grote onzin dit. Een e-ticket, maar hij MOET op papier? Gaan ze nog voorschrijven welke printer? Mag een oude 80 columns matrix printer?

Een echt e-ticket zou gewoon op elk medium moeten kunnen, inclusief je laptop, iPhone of desnoods het nummer vanuit je hoofd opnoemen.
Maar dan krijg je weer van die mensen die van Maastricht naar Groningen moeten reizen. De trein is ondertussen Utrecht gepasseerd. Ze zien vervolgens dat er voor het eerst een conducteur rondloopt en controleert. Je haalt nog snel even je kaartje op ns.nl en betaalt alleen een enkeltje van Utrecht naar Groningen.

Jouw manier zal zwartrijden in de hand werken en ik kan begrijpen dat ze van te voren het kaartje willen afdrukken. En als je dat niet wilt, kun je altijd binnenkort nog een OV Chipkaart nemen. Een pasje en nooit meer afdrukken, helemaal handig!
Je haalt nog snel even je kaartje op ns.nl en betaalt alleen een enkeltje van Utrecht naar Groningen.
'even snel'...

Je moet een kwartier wachten op je bevestigings email.

Net zoals het huidige zwart rijden, het -kan-, maar als gewoon normale burger ga je je al het gedoe en de eventuele schaamte niet op de hals halen. Je moet je telefoon of mobiel letterlijk al op de bestel pagina hebben staan met alles al ingevuld(zodat je alleen nog op ok hoeft te clicken) en dan moet je de gehele reis als een havik de deuren in de gaten houden. Dan moet je ook nog geluk hebben dat je exact in het midden kunt gaan zitten ergens en dan NOG heb je grote kans dat het ticket pas na 15 minuten komt. Een conducteur die er 15 minuten over doet voor 1 coupee heb ik nog nooit gezien.
Naast het feit of het haalbaar is is dit toch heel eenvoudig op te lossen/controleren?

De conducteur kan simpelweg naar de tijd kijken waarop het kaartje gekocht is en eventueel een eis stellen dat deze minstens 15 minuten voor het vertrek van de trein gekocht is. Dan kan het dus ook prima per SMS of iets dergelijks, in ieder geval een stuk milieuvriendelijker!
Dat zou natuurlijk een deel van het voordeel weghalen. Even in de tram af al lopend naar het station je treinkaartje binnenhalen op je telefoon zou juist het handige zijn, en dat kan niet als je zo'n tijdslimiet instelt.
Dat zou wel ideaal zijn, vraag ik me ook wel af. Uitprinten is dan weer erg onhandig namelijk.
Anoniem: 140398 @wica16 maart 2009 20:40
Ik denk dat de conducteur je heel dom gaat lopen aankijken, als je je iPhone laat zien.
Alsof een conducteur niet weet wat een iPhone is, laat staan er zelf niet een heeft.

Menig conducteur liep al eerder met een iPAQ bijvoorbeeld voordat jij er uberhaubt nog over durfde te dromen ;)
Hoop dat ze aan het volgende scenario hebben gedacht:
Ik zie de conducteur aankomen, snel ff met mijn mobiel I-net een kaartje kopen...
Anoniem: 149075 @FSVZ16 maart 2009 22:51
Jij hebt altijd een mobiele printer bij je ?

En trouwens... je ideal stufff hbe je vast ook niet in je portomonee... laat staan dat die ideal app goed op je telli draait..... vraag het me af.
je ideal stufff hbe je vast ook niet in je portomonee.
Nee idd, gewoon in m'n broekzak. Heuj SMS-verificatie.
mwa, stel dat je die ticket ook gewoon op t scherm van je mobieltje mag laten zien, en je bank de ING is, dan kan je de hele betaling met alleen je mobieltje afronden, en de ticket op je mobieltje opslaan en aan de conducteur laten zien... heel raar is het dus niet.
Ik heb eigenlijk veel liever dat je je treinkaartje via internet zo op je OV-chipkaart kan zetten. En dat je ook met de OV-chipkaart overal in Nederland kan betalen in de trein. Dat zal straks een hoop papier schelen. Nu wordt het eerder meer papier verspilling dan minder... jammer! En over een paar jaar wordt dit toch weer afgeschaft bij de komst van de OV-chipkaart. Ze hadden het beter meteen goed kunnen doen.
Offtopic
Nou dan mogen ze van mijn oogpunt toch wel heel wat meer paaltjes gaan neerzetten dan 1 of 2 bij de uitgang.
Tijdens spitsuur is het al niet te doen om gewoon de trap af te gaan laatstaan allemaal in de rij staan bij het poortje om ons af te melden,owee dat we het niet doen wordt ik direct bestraft en heb ik max 2 dagen(correct me if iam wrong) om het ongedaan te maken. Wordt leuk als je een keer aan de late kant bent ga je de trein zeker niet meer halen;(.

on topic
@wizzkid
Leuk en aardig maar daar zeg je het al, jij woont vlak bij het station en hebt niet de nadelen van bus/taxi/metro/ tot aan station.
Mag misschien wel een zeurpiet zijn maar waarom kan het om ons heen toch stukker goedkoper.

Probleem ook is dat je met openbaar vervoer bent gebonden aan een tijd wat je met eigenvervoer niet hebt en gaan en staan waar je wilt. En als ik ergens een hekel aan heb is het wel dat je gebonden bent aan de tijd want treinen rijden niet om de 15 min bij ons.
voordelen van de trein naar mijn mening wegen niet altijd op tegenover de auto.

@Andros
Meeeens voor de incidentele reiziger is het niet intressant en kan soms wel net zo duur zijn voor 1 dag dat je bijna ene hele tank benzine koopt voor je auto waar je langer vaker heen en terug kunt reizen.
Hmz. In België gaat dit al jaren. Als jullie zich afvragen hoe zo'n beveiliging in elkaar zit:
- streepjescode
- op naam
- wisselende achtergrondafbeelding
- bestelnummer
- controlenummer
- OPA nummer (geen idee wat dat is)

Normaal gezien is het een .pdf maar ik ga er een geanonimiseerde .png van maken. Hier te bekijken. Alles in het zwart is normaal gezien naam en voornaam. Staat er dus meer dan eens op.

Voor de gein heb ik de .pdf al eens naar een .doc geconverteerd en een mooi namaakticket gedrukt. Gebruiken zal ik het toch niet snel doen, ik denk dat ze kunnen zien of het ticket in die vorm bestaat aan de hand van een van die nummers. :)

[Reactie gewijzigd door YellowOnline op 23 juli 2024 02:56]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.