Belgische Spoorwegen gaan treinen uitrusten met wifi

De Belgische Spoorwegmaatschappij NMBS heeft bij de bekendmaking van zijn toekomstplannen laten weten dat het de komende maanden gaat beginnen zijn treinen te voorzien van wifi. Onbekend is nog of de dienst geld gaat kosten.

NMBSVolgens Jo Cornu, topman van de Belgische spoorwegmaatschappij, zouden treinreizigers aangeven dat wifi één van de meest gewilde diensten is binnen het treinverkeer. ''Met het internet gaan we ons de komende maanden bezighouden. We bekijken volop of we wifi kunnen voorzien of het 4g signaal kunnen versterken'', aldus Cornu op de presentatie van de toekomstplannen van de NMBS waar De Morgen over schrijft.

Het is niet bekend welk mobiel netwerk de NMBS wil gaan gebruiken voor zijn wifi-netwerk evenmin als de manier waarop het de kosten ervoor verwacht te gaan dekken. Een aantal jaar terug liet de spoorvervoerder nog weten zelf geen wifi-toegangspunten te willen installeren in treinen, maar open te staan voor partnerbedrijven die dit voor de maatschappij zouden kunnen regelen. Momenteel beschikken een aantal Belgische trams al wel over wifi; de kosten voor dit netwerk worden gedekt door het tonen van een advertentie zodra een reiziger verbinding met wifi maakt.

In Nederland staat in de plannen van de NS, die doorlopen tot 2025, dat het wifi-netwerk tot die tijd gratis blijft. Een maand voor de bekendmaking van die plannen liet de NS weten het beheer van het wifi-netwerk over te nemen van T-Mobile, dat voorheen het beheer ervan verzorgde. De wifi-apparatuur in Nederlandse treinen maakt nog wel gebruik van het 3g-netwerk van T-Mobile.

Door Taco Blauw

Stagiair

04-07-2014 • 10:54

71 Linkedin

Lees meer

Reacties (71)

71
65
26
0
0
24
Wijzig sortering
Nu (bijna) iedereen mobiele data in zijn abbo heeft gaat de NMBS wifi leveren.
Het zal dan toch zo goed als gratis moeten zijn, anders is er niet veel voordeel aan, los van hoe (on-)veilig de NMBS hun wifi gaat geimplementeer worden.
Uit ervaring weet ik dat 3G ontvangst bij mij een ramp is in de trein (ben dagelijks pendelaar). 4G zou dus ideaal zijn.
Tja, zo een wagon is een metalen kooi (faraday) , dan komt er niet veel signaal door ...
Het valt best mee hoor, je hebt een hoop niet-metalen onderdelen in een treinstel (de ramen ondermeer).

Ik heb nooit problemen om in een stilstaande trein 3G te krijgen, het probleem ontstaat als de trein aan hoge snelheid beweegt in gebieden met een relatief zwak signaal. Dat is ook logisch: het voortdurend schakelen tussen zendmasten brengt natuurlijk de nodige problemen met zich mee.

[Reactie gewijzigd door Silmarunya op 4 juli 2014 11:18]

De ramen bevatten net een zonnewerende filter met een enorme demping !
Daar hebben de belgische treinen geen last van, die zijn meestal nog uit de vorige eeuw (de nieuwe worden enkel buiten de spits gebruikt)
Toch wel hoor, mijn verbinding wordt hopeloos slecht zodra ik een voet in de trein zet. Ik weet niet hoe het komt maar aan het raam hangen maakt het juist erger.

Of die vreemde situatie waarin je ogenschijnlijk vier streepjes verbinding hebt maar een debiet van 0.00KB/s.
Dat komt door de enorme velden die rond de bovenleiding en de elektrische installatie van de trein aanwezig zijn. In Belgie is de bovenleidingsspanning zelfs ruim 3000 volt (in NL tegenwoordig 1800).
4G?

Op een trein kaats je voortdurend van zendmast naar zendmast, overschakelend van niets naar Edge naar 3G, soms 4G en terug. Een trein doorkruist vaak velden en wegen waar lang nog geen 4G te krijgen valt, dus ik zou al blij zijn met een stabiele 3G tijdens een treinrit.
Precies wat je zegt. Het is ook erg goed voor je batterijlading...not.
En dan zit je ook nog eens in een kooi.

Wifi is dan toch wel een betere optie. Als ze die dan een beetje constant in snelheid en verbinding kunnen houden.
Toen ik in December in NL was en een treinrit maakte (Leiden-Amsterdam) viel het me toch maar vies tegen. Het werkte niet goed, qua verbinding en snelheid.

Edit: Was 's nachts in een heel rustige dubbeldekker.

[Reactie gewijzigd door HMC op 4 juli 2014 11:21]

Anoniem: 424588
@HMC4 juli 2014 11:45
Yep die wi-fi die de NS bied tijdens treinreizen is niet "formidabel"(zegge bagger). Ook reis in dagelijks met de bus en daar is de verbinding en snelheid stukken beter met zo nu en dan wat drops, ook tijdens de spits is het nog te doen en beter.
Als het rustig in de trein is heb ik nooit echt problemen met de WiFi gehad. Zelfs youtube kijken is dan geen enkel probleem.
Maar je hebt wel plekken in de trein waar bereik van het WiFi redelijk brak is, vooral die dubbeldekkers. Maar ga dan gewoon ergens anders zitten :P
De WiFI zenders zitten als ik het goed had meestal bij de balkons.
4G hoeft de dekking niet te verbeteren, puur 4G is geen enkele garantie voor een betere dekking.

femtocellen inzetten in de treinen zou kunnen, alleen vraag ik me af wat het effect hiervan is als een trein langs een perron komt waar niet gestopt wordt. Alle mensen die daar staan krijgen spontaan een beter bereik gedurende 10 seconden en gelijk weer weg. Lijkt me niet goed voor de accu duur. En dan ook die spontane piek belasting op de femtocellen in de trein..

[Reactie gewijzigd door King4589 op 4 juli 2014 11:11]

Zulke femtocellen zijn spijtig genoeg illegaal in belgie :/
Voor consumenten omdat het een zooi zou worden in de ether als we gebruikers laten kiezen. Het heeft met regulatie en freq. te maken, bipt kan het aanpassen maar ik hoopvan niet.

[Reactie gewijzigd door analog_ op 4 juli 2014 15:43]

Anoniem: 126717
@King45894 juli 2014 12:31
4G maakt een enorm verschil. Ik forens tussen DenHaag en Utrecht, dus gebruikte of de niet bijster werkende wifi, of koppelde mijn T-Mobile telefoon aan de tablet.
Plenty plekken waar ik geen of weinig ontvangst had. Vanuit Utrecht duurde het kilometers totdat ik iets had.
En met 4G? Zelfs op het station! Is wel KPN, dat zal ook verschil maken, maar toch. En de batterij gaat veel langer mee.
KPN - T-mobile maakt véél meer verschil dan KPN 3g - 4g of T-mobile 3g - 4g.

Enkel de 4g techniek geeft geen extra of betere dekking, het zorgt voor een hogere doorvoer snelheid en het kan meer afnemers tegelijk aan. de dekking van het netwerk zelf veranderd niet per definitie door de 4g technologie.
Dat is niet helemaal waar, voor 4G kunnen lagere frequenties zoals 800 Mhz gebruikt worden, waardoor er met hetzelfde aantal masten betere dekking is, ook binnenshuis.
"Alle mensen die daar staan krijgen spontaan een beter bereik gedurende 10 seconden en gelijk weer weg. Lijkt me niet goed voor de accu duur. En dan ook die spontane piek belasting op de femtocellen in de trein.."
Elke cel adverteerd zijn buren zodat de mobiel die kan meten en overschakelen als een buurcel een sterker signaal heeft. Vanaf welke cellen moeten die femto cellen in een trein geadverteerd worden? Als alle stations alle trein cellen adverteren heb je inderdaad dat probleem
Anoniem: 432173
@breezie4 juli 2014 17:58
Base of mobistar zeker?
Heb nooit problemen met proximus, alleen maar in de tunnel van brussel-centraal...
Mobile Vikings, dus Base inderdaad.
Anoniem: 432173
@breezie5 juli 2014 10:33
Uit mijn ervaring blijkt dat proximus inderdaad duurder is, maar dat het netwerk van de concurrentie toch wel een stap achter is...
De vraag is of de nmbs dan wel moet investeren in wifi/4g op de trein... Want dat kostenplaatje wordt doorgeschoven naar alle reizigers, ook diegene die al wat meer betalen voor hun netwerk...
Heb je enig besef hoe slecht de mobiele verbindingen zijn als je op een trein probeert mobiel internet te gebruiken? Je valt constant weg, en de helft van de tijd is het maar Edge. Dus ja WiFi of 4G versterking op de trein zijn héél welkom.

De titel van het artikel klopt ook niet want zoals in het citaat al aangehaald wordt, het staat helemaal niet vast of er nu WiFi of 4G op de treinen komt, dus de veiligheid is nog niet ter sprake. Als er 4G versterking komt, is dat gewoon even veilig als het bestaande netwerk.
ik neem de trein bijna dagelijks, dus ja :-)
En is dat dan in België of Nederland? Je vraagt je af wat de meerwaarde zou zijn van WiFi, wel de veel betere ontvangst natuurlijk. Wat ben je met je mobiele databundel zonder ontvangst? Ik vind dit een beetje zoals afvragen waarom je nog een vaste internetverbinding thuis nodig hebt als je een mobiel data abonnement hebt: omdat dat vele malen sneller is en niet de neiging heeft tot wegvallen zoals 3G al wel eens heeft.
WiFi zal er dus ook vooral voor de toerist en de mensen met de kleine databundel zijn.
Inderdaad, ik was best blij met de WIFI in de trein toen ik in Noorwegen was. Zeker in een mini-land zoals België gebruiken veel toeristen de trein om een dagje naar één van onze steden te reizen.
Een mobiele telefoon of 3G modem werkt niet zo goed wanneer je je snel beweegt, zeker als je door landelijk gebied reist waar niet direct een zendmast in de buurt is.
Ik neem dagelijks de trein van Essen (Belgische Essen, welteverstaan) naar regio Brussel. Ik heb een 4G-stick van Proximus en een simkaart van zowel Mobistar als BASE. Alle drie hebben van Essen naar Antwerpen ongelofelijk slechte ontvangst (niets of sporadische 2G), van Antwerpen naar Mechelen is het vaak 2G, heel soms 3G. Er is ook een stuk waar er helemaal geen ontvangst is, zelfs geen GSM. Vanaf Mechelen valt het goed mee, meestal 3G en 4G. Ik ben dus zéér blij met dit nieuws.
Los van of je data hebt, er zijn veel meer soorten toestellen die Wifi ondersteunen dan die 3G ondersteunen. En andersom ken ik geen toestellen die wel 3G ondersteunen maar geen wifi.
De Nederlandse Spoorwegen hebben in (vrijwel) alle intercities en in sommige sprinters gratis Wifi. Het nadeel is dat wanneer je trein erg druk is er zoveel mensen gebruik van maken dat het niet vooruit te branden is, en dat je iedere keer dat je het wilt gebruiken opnieuw moet inloggen.

(Edit: Oeps, dat was bedoelt als reactie op PaulC)

[Reactie gewijzigd door Skyclad op 4 juli 2014 11:01]

In de Sprinter zit geen WiFi, wel in de stoptreinen van een aantal (bijna alle) regionale vervoerders.
Er worden soms oude dubbeldeks treinen ingezet als sprinters tussen Rhenen en Breukelen, en deze hebben wel Wifi. Maar het overgrote deel (in ieder geval alle nieuwe NS sprinters) hebben het niet.

@batjes: Misschien dat het in theorie wel mogelijk is met Android, maar dan heb ik die functie nog niet gevonden ;) (Verbinding maakt hij automatisch, maar je krijgt altijd eerst een scherm met voorwaarden te zien)
De gemoderniseerde dubbeldekkers (DDAR -> DDZ) rijden soms als sprinter ja. Dat klopt. Maar infeite blijven het wel intercity-treinstellen.
Dat is niet mijn ervaring. Oké ik ga niet vaak nog met de trein, maar recent nog twee keer. Beide keren was het rustig in de trein. Beide keren was het internet compleet hopeloos. Toen maar mobieltje erbij gepakt, tethering aangezet, en geen enkel probleem gehad met de verbinding over het complete traject (en dat was een flink traject).

Gelukkig hebben veel mensen tegenwoordig toch wel mobiele data, maar voor toeristen en mensen zonder mobiele data is wifi natuurlijk nog wel heel handig. En ik kan me dan toch niet aan de indruk onttrekken dat de NS enkel technisch gezien wifi heeft om de politiek tevreden te stellen, maar dat het ze absoluut geen drol uitmaakt of het daadwerkelijk bruikbaar is. Ik heb ook in treinen van kleinere aanbieders gezeten, en die kunnen wel fatsoenlijk wifi leveren. Uiteraard het is geen 100mbit, maar je kan er wel gewoon een tweakers frontpage op openen, en dan moet je bij de NS toch erg veel geduld hebben en vaak verversen.
Met WP8.1 kun je automatisch inloggen op de NS hotspots zonder je aan te hoeven melden :P (althans, dat doet WP dan voor je)

[Reactie gewijzigd door batjes op 4 juli 2014 11:47]

In de Randstad hebben inderdaad alle NS intercities wifi. Kom je daarbuiten dan wil het nog wel eens tegenvallen. Meestal (2/3e van de tijd gok ik) reis ik op traject Zwolle-Roosendaal in van die oude sleepwagons waar geen wifi in zit en ook niet gaat komen. Sta je in Zwolle op de trein te wachten, komt er een sprinter naar Amsterdam langs die wel wifi biedt. :/
In de spits is de verbinding meestal ook niet echt bruikbaar, hoop voor onze Belgische vrienden dat ze dat direct beter aanpakken.
Met zes 3G/4G modems (twee modems per providernetwerk voor optimale dekking en backup), antennes verdeeld over het dak en een goed netwerk van wifi access points kan de snelheid en capaciteit zeker op peil gehouden worden...

Maar of de NS zin heeft om te investeren in een 'gratis' dienst is nog maar de vraag.
Dit zou mij heel blij maken en ik zou er dankbaar gebruik van maken, maar volgens mij heeft de NMBS niet de middelen om deze investering te maken. De vakbonden zijn al zo veeleisend (nuja de socialistische toch), als er nu nog eens investeringen zijn die in de weg staan van hun 24 recupdagen per jaar, mogen we weer een paar stakingen verwachten binnenkort.

[Reactie gewijzigd door MacPoedel op 4 juli 2014 11:24]

Ik zou liever hebben dat Proximus voor wat beter dekking zorgt tussen Brussel en Gent. Over het grootste stuk zakt de snelheid terug naar Edge en hengel je in praktijk gewoon niks meer binnen. Tot je het station van Gent zowat binnenrijdt, dan is er terug 4G.
Die moderne treinen houden natuurlijk wel wat straling tegen en dan zakt de ideale ontvangst, maar in Gent kan het dan precies toch wel.
grappig als belg om altijd te zien dat wat in nederland gebeurd 10jaar later ook naar ons komt...

 6 december 2005
nieuws: NS start proef met internet en tv in de trein
Ik zie veel liever dat ze van elke trein een Tweakers express maken :+

Wat heb ik een zin in gamescom.

Verder ontopic. Een mooi iets dat op vele plekken steeds meer wifi te vinden is, handig voor bijv reis informatie, of zoals in de Efteling zelf voor de Efteling app (wachttijden bekijken alvorens een uur te moeten lopen van attractie tot attractie).
zou liever zien dat ze in all treinen genoeg priezen zouden voorzien, zodat ik mijn laptop in de pries kan steken op een langere rit
Is er toch al?
In alle "recente" treinen (van de voorbije 10 jaar) is er om de 2 zetels een stopcontact.
Oudere treinen gaan ze echt niet plots vernieuwen hoor.
nee, dat is enkel in eerste klasse.
In sommige dubbeldek treinen heb je af en toe is 1 a 2 priezen per wagon
Ah, dan telt een trein tegenwoordig enkel nog maar eerste klasse?
In de dubbeldekkers heb je een stuk of 20 stopcontacten per wagon, bij de recentere modellen heb je er om de 2 zitjes 1.

Pendel iedere dag met de trein, zal wel weten wat ik zie (en gebruik) zeker?
zal afhangen per traject, de trein van aalst naar genk heeft dit toch niet, wat ook een recente trein is. Neem deze ook dagelijks
Daar kan ik inkomen.

Hier is het Brugge - Brussel...
Er staan hier nogal wat fouten (vooral in de titel), en de reacties op dit artikel slaan dan ook nergens op (mensen die waarschijnlijk enkel de titel gelezen hebben).

De NMBS wilt internet op de trein, maar weet nog niet hoe (dit staat dus wel in het artikel).
Ze twijfelen tussen WiFi en een 4G versterker (die het huidige signaal van de operatoren versterkt binnen de treinen).
Het gaat zelfs eerder richting het laatste, omdat ze merken bij andere diensten (zoals Thalys en NS) dat WiFi geen goed systeem is hiervoor (teveel mensen op 1 3G module).

Dus de eerste vraag: hoezo gaan ze sowieso voor WiFi kiezen (aldus de titel)?

Hetgeen dat ze nu gewoon doet twijfelen, is dat veel mensen geen 4G kunnen ontvangen...
Meteen een goede manier om 4G door te drukken, toch?

Kan de schade een beetje inlopen na die debiliteiten rond 4G in Brussel.
En toch vind ik het nooit fijn om op een openbaar WiFi te gaan, of het nou NS is of de V&D.
Zelf heb ik tegenwoordig, met 4g op de 800 mhz. band bij KPN, tegenwoordig uitstekend 'eigen' internet in de trein.

Geregeld hebben de 3g-modems van de trein geen verbinding met het T-mobile netwerk terwijl mijn 4g het bij 140 km/u gewoon prima doet :).

Ik hoop dus wel dat ze in Belgie met een wat deftiger provider aan de gang gaan.
De nmbs heeft eigen torens voor hun intern netwerk, ze delen die masten met vnl mobistar dus als er een externe partij dat internet levert zal het niet per se het beste metwerk zijn.

Wat is er trouwens mis met aan elke zetel een usbpoort te steken, je moet toch je smartphone constant aan de pries houden als je een beetje op het internet wil ermee. Lijkt me een stom kabeltje waar dan nog eens data uitkomt een pak gemakkelijker, ma bon daarvoor heb je structuurwerken aan je treinen nodig ( ma t is nu niet dat usb zo nieuw is....)
Nee, dat een externe partij niet per se het beste netwerk levert blijkt wel uit T-mobile bij de WIFI in NS treinen :')

Tsja, ik denk niet dat het uit maakt of je internet nou via een (usb-) kabeltje voorziet of via WIFI. WIFI is in de Nederlandse treinen echt niet de bottleneck. Dat is de verbinding met de buitenwereld.
7 jaar geleden hebben ze inderdaad een eigen netwerk gebouwd, maar of dat ondertussen is geupgradet naar 3G of 4G zou ik niet durven zeggen. afwachten dus
Of dat eigen netwerk dit gaat blijven trekken? Elke trein is hierop ingelogd om alarmberichten te ontvangen, en elke trein die in Etcs lvl 2 rijdt, krijgt er ook nog gegevens van de seinen over door.
Ik dacht trouwens dat Mobistar vooral gebruik maakt van het glasvezelnetwerk van de NMBS-groep

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee