Draadloos internet in NS-treinen is vertraagd

De NS heeft last van 'opstartproblemen' bij het uitrusten van intercity's met draadloze internetverbindingen; op dit moment rijden er slechts twee NS-treinen met wifi-toegang rond. Er zijn geen problemen met de wifi-hotspots zelf.

NS VertragingDat zegt woordvoerster Miranda Mens van de Nederlandse Spoorwegen tegen Tweakers.net. "We hebben last van kinderziektes", zegt zij. Bijna acht weken geleden begon de NS treinen met draadloze internettoegang uit te rusten.

Inmiddels hebben twee van de 365 intercity's een draadloze internetverbinding. Dat hadden er meer moeten zijn, al kon de woordvoerster niet zeggen hoeveel. De invoering zou op dit moment vier weken op het schema achterlopen.

Bij de lancering eind maart zei de NS dit jaar nog 27 procent van de treinen van draadloos internet te willen voorzien; in 2013 moeten alle treinen van wifi-hotspots zijn voorzien. Volgens Mens worden die streefdata nog gewoon gehaald. Ze spreekt dan ook liever niet over vertraging, maar over opstartproblemen. "Vanaf begin juni komt er elke week een intercity met wifi bij", belooft ze. Bij de lancering in maart zei de NS overigens ook al elke week nieuwe treinen met wifi uit te rusten.

Volgens woordvoerster Mens zijn er geen problemen met de wifi-hotspots zelf. De opstartproblemen hebben onder meer betrekking op de stroomtoevoer van de intercity's, al kon de woordvoerster niet precies aangeven wat die problemen inhielden. Het installeren van wifi in de trein is onderdeel van de modernisering van alle NS-intercity's. Bij die modernisering zijn ook problemen met de airco opgetreden.

Kort nadat de eerste trein met wifi was uitgerust, klonken er klachten over de snelheid van de verbinding. Woordvoerder Henny van der Heiden van T-Mobile, dat de wifi-hotspots voorziet van een uplink naar het T-Mobile-netwerk, zegt dat die klachten te maken hadden met de grote vraag. Bij de lancering probeerden honderden mensen verbinding te maken, zegt hij. "Dat soort extreme situaties doen zich niet meer voor", stelt Van der Heiden. Hij zegt ook niets te weten van vertraging: "Wij leveren wanneer de NS dat wil."

De NS is niet de eerste met draadloos internet in de trein; Arriva en Connexxion leveren eveneens op bepaalde trajecten een internetverbinding. De NS-hotspots zijn de komende drie jaar gratis te gebruiken; het is onduidelijk of er daarna moet worden betaald. Het gaat bij het installeren van wifi in de trein vooralsnog alleen om intercity-treinen.

Door Joost Schellevis

Redacteur

21-05-2010 • 13:08

130

Lees meer

Website NS is uit de lucht - update
Website NS is uit de lucht - update Nieuws van 17 december 2010
NS rust trein uit met gratis wifi
NS rust trein uit met gratis wifi Nieuws van 29 maart 2010

Reacties (130)

130
122
71
2
0
3
Wijzig sortering
Het is allemaal wel heel vaag.

'Opstartproblemen'
'Problemen met de stroom voorziening'
'Problemen met de airco'
'Traagheid door grote vraag'

Waarom zeggen ze niet gewoon wat er aan de hand is?
Omdat het grote publiek het niet interesseert wat er precies aan de hand is, het grote publiek de technische details niet interesseert en/of begrijpt en dat de woordvoerder het waarschijnlijk zelf ook niet weet en/of begrijpt.

Maar met een beetje logisch interpreteren kom je een heel eind:

Overigens als je enig IT project hebt gedaan van enige opvang weet je dat er altijd wel wat 'Opstartproblemen' zijn. Variërend van een leverancier die niet kan leveren tot bugs in software.

Problemen met de stroomvoorziening kan ik mij ook wel iets bij voorstellen, de meeste IC's van de NS zullen nog wel geen geïntegreerd PoE hebben. En gezien de verschillen van het materieel (verschillende types en deelseries) kan ik mij goed voorstellen dat het links en rechts wat problemen geeft.

Problemen met de airco zijn al langer bekend bij de VIRM vooral de eerste series hebben problemen met de airco/luchtverversing. Ik kan mij voorstellen dat de NS treinstellen niet voor elk wissewasje aan de kant zet en groot onderhoud combineert en er zo een achterstand ontstaat bij de inbouw.

Traagheid door de grote vraag hoef ik een tweaker toch niet uit te leggen toch?
Waarom begin je over Power over Ethernet? Wat heeft dit in vredesnaam te maken met het artiekel?

Zodat onze laptops opgeladen worden terwijl de netwerk stekker in de muur onder het raam van de NS zit?

Dit gaat over een WIFI verbinding (schets: mobile/laptop -> wifi -> UMTS/HSDPA -> grote boze internet)

Waar jij met je PoE heen wil snap ik niet zo goed.

Als je er op doelt dat de hotspots via PoE aangedreven worden, dan kan ik me die stroomproblemen niet inbeelden. Waarom moet het op die manier dan? Ik neem aan dat er van te voren gedegen onderzoek is gedaan of die technologie uberhaupt wel mogelijk is?
Dan had net zo goed het draadloos signaal door een bepaalde constructie (van de trein) niet buiten één enkele wagon kunnen "zenden" waardoor je per wagon een hotspot nodig hebt.

Bovenstaande ZOU overigens best het geval kunnen zijn als je het bericht leest. Ze willen dan volgens jouw ook in elke wagon een hotspot ophangen.

Echter zou ik er dan voor kiezen om gewoon een netstroomverbinding te maken naar een van de punten in de trein waar dit mogelijk is (dit is toch wel zéker per wagon, al sluit je het op het licht/TL-circuit aan!)

Dit probleem zou je er dus binnen een dag uit kunnen hebben, maar ze lopen al 4 weken achter. Ik denk dat het gewoon grote zooi incompetentie is. Het is niet alsof je een groot ERP systeem aan het intergreren bent.. Dit zijn bestaande technieken op elkaar aansluiten, en dit kan verdomme m'n telefoon (HSDPA mobiel -> bluetooth/usb/WIFIrouter-functie van de telefoon -> PC/Laptop/AnderRandomApparaat) al.


Al met al weer een grote faal van NS omdat ze een technologie gaan implementeren die nu al 75% (Internet met de snelheid van UMTS) van de mensen bezit op hun telefoon + nog eens ongetwijfeld over zal gaan naar 100% van de mobiele telefoons binnen 10 jaar.
Daarnaast zal de snelheid binnen die 10 jaar ook zeker toenemen. Maar de huidige hotspots beschikken niet over de toekomstige protocollen. Men zal deze hotspots dus links laten liggen omdat de verbinding op hun mobieltje toch sneller is (wie doet het tegenwoordig nog voor GPRS bijvoorbeeld?)

Ik ben er van overtuigt dat het woord "onderzoek" niet in het woordenboek van de NS zal voorkomen, kijk maar naar de OV-chipkaart. Daar stemde ze ook blindelings in mee (MONEY MONEY MONEY!)

[Reactie gewijzigd door Liberteh op 25 juli 2024 10:42]

Waarom begin je over Power over Ethernet? Wat heeft dit in vredesnaam te maken met het artiekel?

Zodat onze laptops opgeladen worden terwijl de netwerk stekker in de muur onder het raam van de NS zit?

Dit gaat over een WIFI verbinding (schets: mobile/laptop -> wifi -> UMTS/HSDPA -> grote boze internet)

Waar jij met je PoE heen wil snap ik niet zo goed.
Ik zeg:
Problemen met de stroomvoorziening kan ik mij ook wel iets bij voorstellen, de meeste IC's van de NS zullen nog wel geen geïntegreerd PoE hebben.
Dat is een vorm van overdrijving een stijlfiguur. Natuurlijk hoeft het niet zo te gebeuren maar ik geef alleen maar aan dat er niet een kant en klare infrastructuur ligt in treinen waar je een hotspot in kan prikken en het werkt. Dat jij er direct serieus op in gaat duidt er op dat je dat niet opgepikt hebt.
Excuses, ik dacht dat je een feit presenteerde, niet dat je net als ik slechts een voorbeeld gaf. :)
Tsja, vrijwel elk project heeft vertraging. Daar houdt je dan ook rekening mee..

Vraag me af in hoeverre het met T-mobile te maken heeft. Ik kan namelijk in de trein vrijwel *nooit* internetten door te beperkte capaciteit, dan wel geen bereik (in de randstad!).
Corrigeer:

Vraag me af in hoeverre het heeft met T-mobile te maken. Ik kan namelijk in de trein vrijwel *nooit* internetten door te beperkte capaciteit, dan wel geen bereik (in de randstad!).
Anoniem: 173185 @roy-t21 mei 2010 13:17
Omdat woordvoerders
a) Bijna geen inhoudelijke kennis hebben
b) Het moeten doen met de informatie die ze krijgen
c) Het zo positief mogelijk moet brengen
Anoniem: 330100 21 mei 2010 13:23
Vierkante bitjes !? is wel wat voor de NS :P
Maar het lijkt mij idd het beste om te stoppen met de uitrol, wand als je 2 treinen later moet binnenhalen om de hardware kinderziektes er uit te werken is dat beter en veeeeeeeel goedkoper als 200 treinen. En uiteindelijk zal dan sneller een kinderziekte vrij systeem worden uitgerold.
Misschien heeft het te maken met het feit dat de treinen op gelijkspanning rijden?
Gelijkspanning is eenvoudig om te zetten naar wisselspanning. En een accespoint met connectie naar het mobiele netwerk vreet weinig stroom imho. Een converter van 40 eutjes, welke 300 watt kan leveren, lijkt mij genoeg. Een ander probleem is de stroomonderbrekingen waar je in een trein last van hebt. Hier moet dus een simpele noodstroomvoorziening tussen om ervoor te zorgen dat het AP niet de hele tijd uitvalt. Een kort gesprekje met APC en zij hebben vast een kant-en-klaar oplossing, lijkt me.
Al mijn APs lopen op gelijkspanning (12V vaak), dus die stap naar AC hoeft er niet eens tussen, maar een gewone trafo (met stabilisator) zou al goed werken.
Anoniem: 330100 @TDeK21 mei 2010 14:00
Waarschijnlijk wel, maar het voltage kan soms wel heel ernstig zakken als meerdere treinen het baanvlak gebruiken, dus vereist wel een robuste afvlakker. Ik heb namelijk een keer van een ns monteur gehoord dat dit probleem ook geregeld voor andere apparatuur in de trein storingen kan veroorzaken.
*grinnikt* Trafo is ook gewoon in -> mogelijk diode-switchers ->wisselspanning -> 2 spoeltjes -> eventueel gelijkrichter ->eindspanning. Of je tussen je switchers en je spoelen nog een extra stukje koperdraad plakt maakt ook niet gek veel uit. (hoewel hogere frequenties wel beter werken, en dat over langere afstanden gaat resoneren, maar dat zijn bijwerkingen :D )
gast, dacht je dat een transformator werkt op gelijkspanning? ik raad het je van harte aan om eens te proberen! :P
Waarom zou je zelfs gaan wisselrichten? Om terug te gaan gelijkrichten in de elektronica? Lijkt mij dat ze aangepaste hardware gebruiken geschikt voor de omstandigheden.
Nutteloze investering, steeds meer mensen hebben toegang via UMTS verbindingen, en ik verwacht dat de mobiele internet groei alleen maar toe neemt.
.oisyn Moderator Devschuur® @Bert200021 mei 2010 13:22
Uhm, dat soort verbindingen zijn een ramp in een rijdende trein omdat je steeds heel snel van mast wisselt. Daarnaast rijden treinen nogal eens door ongedekt gebied. Een hotspot in de trein is wat dat betreft gewoon veel handiger.
helaas is die hotspot niet veel meer dat een accespoint met een umts-uplink. Dus geen dekking, blijft geen dekking. Al kan een trein wel een betere en gunstiger geplaatste antenne gebruiken.
En het zal ook wel helpen als er niet teveel mensen allemaal tegelijk van umt-mast willen wisselen.
En het zal ook wel helpen als er niet teveel mensen allemaal tegelijk van umt-mast willen wisselen.
Dat is natuurlijk alleen zo wanneer iedereen zijn mobiele telefoon uitzet in de trein als hij/zij gebruik maakt van wifi. Een telefoon die niet actief gebruikt wordt, zal namelijk nog steeds van mast wisselen. ;)
Ik en veel mede-reizigers internetten met een Dongle. Als dit goed werkt denk ik dat de telco's alvast een kleine omzetdaling daarin mogen gaan incalculeren, want dan gaat in ieder geval die van mij eruit.
Nou er is nog steeds geen provider in Nederland die een fatsoenlijk dekkend UMTS netwerk heeft op het spoornet. Elke provider heeft wel blackspots, helaas.
Precies om die reden bestaat er een specifiek GSM-net voor de spoorwegen, namelijk GSM-R. Ik ga er niet vanuit dat de WiFi data over deze infrastructuur gaat; hier gaat namelijk trein- en reistijdendata + spraakverkeer tussen controllers overheen.
GSM is te langzaam voor deze toepassing.
Mogelijk dat een deel van de GSM-R infrastructuur (masten en kabels) te gebruiken is om tegen lagere kosten de gaten in het UMTS netwerk op te vullen.
Goed om te weten! 8)7
Spreek voor jezelf. Ik heb geen overal en altijd internet abbo geval omdat:

1 het stinkend duur is, en daarbij ontzettend traag
2 ik geen internet gebruik als ik actief bezig ben (lopend, rijdend, winkelend)
3 ik overal waar ik wel even niets te doen heb wifi wil en grotendeels al heb (thuis, school, bij anderen thuis, in de mac, binnenkort dus ook in de trein :D)

edit:

punt 4 vergeten: al die crap met providers die je restricties opleggen. ik heb relatief vaak een laptopje bij me, en er is al jaren een welles-nietes wat tethering betreft. daarnaast heeft mijn mobiel ook wifi.

[Reactie gewijzigd door Prototype666 op 25 juli 2024 10:42]

Het gaat in dit geval over mensen die reizen met de trein.

Mensen die veel reizen met de trein, zoals ik. (elke dag 2+ uur onderweg). Maken toch wat andere afwegingen.

om je punten even toe te passen op mijn situatie:
1. Ik vind 10 euro per maand niet duur, aangezien ik daarmee op mn telefoon mail/nieuws lezen/twitter/facebook/youtube/msn kan gebruiken. Sterker nog, deze toepassingen zorgen er voor dat ik minder SMS, waarbij ik dus per saldo goedkoper uit ben per maand.
2. In de trein ben je niet actief bezig.
3. Wifi is niet echt nodig als je zelf al internet hebt. Ik heb liever dat ze de investering van wifi steken in onderhoud van het spoor en treinen.

4. kwestie van je provider goed uit kiezen, maar zolang je niet films en audio gaat lopen downloaden heb je er niet zo snel mee te maken.

De reden waarom ik alles vanuit een mobiele telefoon perspectief beschouw is omdat ik van mening ben dat notebooks steeds minder en minder gebruikt zullen worden in treinen. Veel toepassingen die mensen op een notebook uit voeren zijn ook prima op de modernere smartphones uit te voeren.

[Reactie gewijzigd door Bert2000 op 25 juli 2024 10:42]

Anoniem: 330654 @Bert200022 mei 2010 11:40
Groot gelijk met dat verhaal over de notebooks. Denk dat ik 80% van mijn werk al op mijn iPad kan doen. Dus mijn Macbook Pro kan in de tas blijven!
Ik denk dat dat ( veel is te doen op een smartphone ) ook afhangt van hoe lang je reis duurt. Mail etc doe ik ook via mijn smartphone, maar ik reis 1.5 uur dus ik kan ook gewoon doorwerken.
Ik heb dan de mazzel gehad dat ik een keer in een wifi trein heb kunnen zitten.

Op homepage van t-mobile hotspot , kun je na akkoord met de voorwaarden, inloggen en vervolgens het internet op. Ik ken interface van t-mobile hotspots niet, maar dit zag er redelijk universeel uit, behalve dat je geen inlogcode hoeft te hebben natuurlijk. Je krijgt een soort tijdelijk account. Hopelijk kun je dit cachen met cookies o.i.d. zodat je niet bij iedere trein opnieuw hoeft in te loggen.

Ook heb je een 'lokale' pagina met reisinformatie, maar die functioneerde niet. Ook beeldschermen in de trein gaven geen info.

Ik heb geen snelheidstesten gedaan, maar verbinding leek redelijk.

Wat me ook opviel was dat er permanent een KPN hotspot zichtbaar was met gelijke sterkte (ook een KPN hotspot in de trein?). Ook was er een beveiligd netwerk zichtbaar. Dit kunnen ook laptops zijn geweest die nog hun laatste connectie stonden te broadcasten (schijnt bug in windows te zijn). Heb dit niet verder kunnen uitzoeken, want toen moest ik al weer uit de trein.
Mja, samenvattend: langzaam, de helft werkt en onbeveiligd(dat wordt de nieuwe goudmijn, dataminen in trein). Ik heb inmiddels een openvpn op m'n telefoon, PC en router thuis staan, kan zo versleuteld het internet op. Ik doe dan wel geen financiële transacties, maar even surfen op het internet biedt al een schat aan info over mij op.

Overigens dat KPN erbij zat is niet vreemd, T-Mobile en KPN doen dat op een hele hoop plekken waarbij je ofwel via T-mobile ofwel via KPN gefactureerd wordt.
Het contract is met T-mobile, waar zij niet kunnen leveren werken ze met "andere" providers.
Jammer dat het zo langzaam gaat. Ik heb al wel meegemaakt dat er in bussen internet verbinding zit. Is dat in treinen zoveel moeilijker? :?
Het bestaat ook al (Arriva heeft het in de Noordelijke Nevenlijnen, Connexxion op de Heuvellandlijn en in de Thalys). Alleen de NS heeft net iets meer treinen dus moet het en kosteneffectief en op een grote schaal. Dan is de kans dat er ergens iets misgaat ook altijd groter.
ja dat is natuurlijk zo NS zit door het gehele land. Maar dan nog NS heeft waarschijnlijk ook veel meer inkomsten. Ze zullen dit wel niet op prio nummer 1 hebben staan.
Dat de NS meer inkomsten (absoluut gezien) heeft zegt toch niets over hoeveel de invoering van WiFi kost en wat het opbrengt?
Thalys is trouwens niet te vergelijken, daar maakt men gebruik van een sattelietschotel en ik dacht 3G als fallback voor wanneer de verbinding even onderbroken is. Daarnaast heeft men op Thalys ook opstartproblemen gekend.
ze hebben vast een veel te dure it-detacheerder in de arm genomen die een over the top complexe constructie bedacht heeft.
Waarna er bezuinigd moest worden vanwege nieuwe leiding(en), en er door niet-ICTers een koers is uitgestippeld die precies langs enige honderden valkuilen leidt, waardoor er alsnog meer geld nodig is. ICTers en beleidsmakers begrijpen elkaar niet, en het zwarte gat ertussen wordt opgevuld door mensen die uit 1 van beide groepen weggewerkt zijn... Anything else?
Toevallig vanmorgen in zo'n intercity met WiFi gezeten en ook een speedtest gedaan. had de fantastische snelheid van 160kbit. dusja dan is m'n Vodafone 3g snelheid een stuk hoger. nadeel is wel dat vodafone vaak storingen heeft, in dat geval is het handig. verder blijf ik dus maar lekker m'n Vodafone verbinding gebruiken.
20kB vind ik eerlijk gezegd zo slecht nog niet. Wat wilde je dan? Nieuwsgroepen leechen? ;)
Leuk om te zien hoe een woordvoerder keurig netjes de gegeven info uitspuugt zonder zoiets simpels als dit even na te rekenen. En ik ben lichtelijk verbaasd dat de poster van dit artikel dat ook niet gedaan heeft. Bij deze dan maar :)
Inmiddels hebben twee van de 365 intercity's een draadloze internetverbinding. (...) in 2013 moeten alle treinen van wifi-hotspots zijn voorzien. (...) "Vanaf begin juni komt er elke week een intercity met wifi bij"
365 - 2 = 363 Intercity's te gaan dus.
In dit tempo hebben ze vanaf begin juni dus nog 363 weken nodig, oftewel zijn alle intercity's voorzien van internet in mei 2017 8)7
Zo voeren wij dergelijke projecten ook in ( wij beheren ook een redelijk huge netwerk ). Je doet er eerst 1 elke week oid, neemt de load op de systemen toe of blijft deze gelijk op de manier zoals je verwacht, en blijven ook alle andere dingen functioneren zoals het hoort, dan voer je de snelheid steeds verder op.
Dat ze vanaf maart begonnen zijn met 1 elke week zegt dus niets.
+1 voor de foto :9

"De opstartproblemen hebben onder meer betrekking op de stroomtoevoer van de intercity's"


eh..... :? :?
Op de bovenleiding staat 10KV 1500V, er zit dus gewoon een volledig stroomnet in een Intercity voor de verlichting en alle andere elektrische installaties in een trein. Inclusief zekeringkasten, transformatoren/omvormers en bekabeling. "Een kabeltje trekken" is er dus niet zomaar bij. Bijvoorbeeld de lampen mogen best een keer knipperen, maar bij een router is dat minder praktisch. Er zit waarschijnlijk ook een noodnet in, maar daar kun je weer niet onbeperkt dingen aan hangen, want dan raakt dat overbelast.

O ja, vergeet ook niet dat er nogal wat uitvoeringen door NL heen cruisen, waarbij sommige modellen wel of juist niet zo aan te sluiten zijn. Zeker bij de regio runners (de nieuwe dubbeldekkers) zijn er juist veel verschillende uitvoeringen qua... stroomvoorziening.

Edit: Idd 10KV wordt in het stroomnet gebruikt, inderdaad trein is =1500V

[Reactie gewijzigd door TheGhostInc op 25 juli 2024 10:42]

In de 1ste klas zit een netstroom aansluiting van 230V! Iedereen kan hier een modem op aansluiten etc. dus zo moeilijk is het niet voor de NS :P
Hierbij heb je met name bij bruggen en stations ook veel stroomdipjes. Hindert dat niet zo met een laptop (balonnetje "we gebruiken accu", nieuwe ballonnetje "we hebben weer netstroom"), maar met een router is dat toch minder prettig.
Op de bovenleiding staat 10KV,
Fout, in Nederland word gereden op een bovenleidingsspanning van 1500V (hoewel dit in de praktijk vaak opgevoerd is naar 1700-1800V).

Alleen op de Betuweroute en de HSL word met 25 kV gereden.
Gewoon bij op de batterij hangen. Tijdens de rit word de stroomvoorziening dan geleverd door de batterijlading, valt deze weg dan blijf je op de batterij zelf verderwerken.
Anoniem: 200498 @Blokker_199921 mei 2010 15:25
Net zoals dat bij een... telefoon werkt :P
Weet je wat dat hoge geluid is als er een intercity wegrijdt? Juist, PWM! PWM produceert heeel erg veel hoge harmonischen (door blokvorm van PWM) en die zijn behoorlijk nasty. Die harmonischen storen op de WiFi frequenties, dus de stroomtoevoer hebben betrekking op de invoering.
Kijk, eindelijk iemand die verder denkt...

NS heeft nérgens gezegd dat het aan de stroomtoevoer lag voor de routers (or whatever) zelf...
Het probleem ligt bij de electriciteit toevoer, waarvoor hebben ze het niet over!

'' De opstartproblemen hebben onder meer betrekking op de stroomtoevoer van de intercity's, al kon de woordvoerster niet precies aangeven wat die problemen inhielden.''

Stroomtoevoer van de intercity dus, niet van de hotspot apparatuur.

Mensen, begin eerst met goed lezen, en niet direct met je eerste gedachte als waarheid aanzien....
Volgens mij zijn we nog wel eens te kort mondig!
Tja, het blijft de NS eh? Misschien moet iemand ze even zeggen dat de trein op electra rijd.

Verklaart de "onverwachte" problemen met de hoge snelheids lijn. Wat blijkt? Enorme electro motoren wekken een magnetisch veld op... wie had dat gedacht?

En eh, in de winter is het koud en in de zomer is het fout. Oh en als je metalen palen plaatst in een weiland, dan krijg je bliksem inslag.

Allemaal dingen die de NS ieder jaar weer verbazen. Zelfde als de computer storing die om de haver klap toeslaat en iedere keer weer alles plat legt.

De NS is een goudvis, een geheugen van 2 seconden.

En voor je me gaat vertellen dat aansluiten van electronica op de stroom aanvoer van een trein niet direct kan, dat klopt maar dat zou de NS toch echt moeten weten en hier bij de planning al rekening mee moeten hebben houden. De NS claimt dus dat ze gewoon in 2010 nog steeds niet in staat zijn een omvormer werkend te krijgen...
Ten eerste spreekt de NS slechts over dat zij vier weken achterlopen op schema. Op een schema wat loopt tot in 2013 vind ik dat helemaal niet vreemd. Het is juist positief dat de NS dit nieuws naar buiten brengt, om te laten zien dat ze eraan werken.

Ten tweede (en het is al zo vaak gezegd): tegenwoordig is niet alles op en om het spoor in beheer van de NS. Als je het hebt over een computerstoring (ik lees dan even seinstoring), dan zal het eerder met de infrastructuur te maken hebben dan met het materieel. In dat geval is het dus ProRail die de problemen moet oplossen. Je opmerking over het geheugen van een goudvis slaat dus ook kant noch wal.

En als laatste: wat hebben blikseminslagen te maken met het hebben van het geheugen van een goudvis? Sommige oplossing zijn kosten-technisch niet interessant. Zo kan de NS waarschijnlijk best wel sneller WiFi implementeren in hun materieel, maar zal dat kosten-technisch te duur zijn. Denk aan het plaatsen van materieel in onderhoud zodat je WiFi kan implementeren, terwijl je ze op de baan wilt hebben.
De NS rijd met treinen en daar houd het al meteen een heel eind mee op:

De NS maakt GEEN treinen
De NS maakt GEEN electromotoren
De NS maakt GEEN omvormers
De NS maakt GEEN Spoorbeveiligingssystemen
De NS legt GEEN spoor aan
De NS plaats GEEN metalen palen in een weiland
De NS heeft GEEN verkeersleiding (voor seinen/wissels etc.)

Een trein is voor een groot gedeelte specialistische hardware, als je omvormer problemen geeft haal je niet bij de Praxis een andere, dan moet je naar de fabrikant en Of hopen dat er een fixs is, Of diep in de buidel tasten voor een oplossing.

Het onderhoud word gedaan door een dochter van de NS (NedTrain) en daar heeft de NS dus al een stuk minder invloed op en kijk eens op: http://www.ns.nl/cs/Satel...ervoer/materieelonderhoud dan zie je dat de electronica een probleem is voor NedTrain omdat ze vooral met de mechanische staat van het materieel bezig zijn. Die techneuten zitten al niet bij de NS aan tafel en zijn ook nog eens vooral bezig met aandrijvingen, wielen en andere mechanische systemen. Een electromotor op een werkende frequentieregelaar hangen is iets totaal anders dan daadwerkelijk een electromotor reviseren of frequentieregelaar repareren. En veel werknemers van NedTrain komen van het ROC, dan is een omvormer werkend krijgen gewoon een pittige klus (als het ook nog 5-10 jaar moet blijven werken)

[Reactie gewijzigd door TheGhostInc op 25 juli 2024 10:42]

Het onderhoud word gedaan door een dochter van de NS (NedTrain) en daar heeft de NS dus al een stuk minder invloed op
Wie betaald, bepaald. Onzin dat ze daar geen invloed op hebben.
Quote:

"Het is allemaal wel heel vaag.

'Opstartproblemen'
'Problemen met de stroom voorziening'
'Problemen met de airco'
'Traagheid door grote vraag' "

Dat klopt ook wel, projecten hebben in het begin last van 'vage' en onverwachte dingen. Zie bijvoorbeeld:

http://www.projectmanagem...veelheid-tijd-is-moeilijk

daarin zie je een hele lijst van 'vage' en 'onverwachte' problemen bij het opstarten van een project.
Anoniem: 24940 21 mei 2010 13:33
"Inmiddels hebben twee van de 365 intercity's een draadloze internetverbinding."
"Vanaf begin juni komt er elke week een intercity met wifi bij", belooft ze.
Ah, in dat tempo rijden dus over een jaar of 6 alle intercity's met WiFi? Ik mag toch hopen dat dat aantal van '1 per week' na verloop van tijd toch wel wat wordt opgeschroefd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.