Kamermeerderheid wil dat NS laadpalen op stations gaat plaatsen

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft een motie van GroenLinks ondersteund waarin de NS en de overheid worden opgeroepen om te bekijken of er op stations en perrons laadpalen geplaatst kunnen worden. Deze zouden bedoeld zijn voor leegrakende mobiele apparatuur van reizigers.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren zijn treinreizigers steeds afhankelijker van mobiele apparaten zoals smartphones en tablets, mede omdat de NS heeft aangekondigd dat het een groot deel van de gele borden met vertrektijden wil gaan verwijderen. Daarnaast zou het nog lange tijd kunnen gaan duren voordat de Nederlandse Spoorwegen ook in tweedeklastreincoupés stopcontacten heeft geplaatst, een wens die de Kamer in november uitsprak.

Om in de tussentijd de ov-reiziger tegemoet te komen zou de NS en de overheid moeten bekijken of het plaatsen van laadpalen op stations en perrons nuttig kan zijn, zo was in een motie van GroenLinks te lezen. Het voorstel van Van Tongeren heeft een Kamermeerderheid gekregen, zo meldt het Algemeen Dagblad. Het plan voor oplaadpunten komt ook niet geheel uit de lucht vallen: op Rotterdam Centraal is er vorig jaar mei een proef gehouden met de oplaadpunten. Ondanks dat een smartphone gratis kon worden opgeladen zou de toeloop beperkt zijn gebleven. Of de NS daadwerkelijk onderzoek gaat doen naar het plaatsen van laadpalen is nog onduidelijk.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

04-02-2014 • 17:08

136 Linkedin

Reacties (136)

136
134
75
10
0
44
Wijzig sortering
1e gedachte: leuk voor zakkenrollers. Lijkt me ook zwaar onpraktisch. Ze moeten gewoon opschieten met laadpunten in de trein, niet op het station waar het alleen maar problemen en overlast kan veroorzaken. En al dat onpraktische zodat je telefoon 5 minuten langer mee gaat? Want tegen die tijd is de trein al gekomen en moet je snel instappen.
2e gedachte: waarom ooit de borden met reisinformatie verwijderen? Gaan we er tegenwoordig vanuit dat iedere halve schooier al een smartphone heeft en daarnaast ook nog mobiel internet? Ik ken genoeg mensen die 1 van 2 of allebei niet heeft (zelf zat ik nog maar enkele jaren geleden ook te pieren via WAP op een klein 128p schermpje).

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 4 februari 2014 17:15]

Die 2e gedachte had ik ook, maar met een andere doelgroep in gedachten: de 'oudere' medemens, waarbij oudere heus een ruim begrip is. Dat van de jongeren nou 99% een smartphone heeft, betekent niet dat dat ook voor een generatie terug geldt. Mijn moeder heeft een smartphone, maar geen mobiel abonnement (niet nodig voor haar type gebruik), mijn vader heeft niet eens een smartphone (niet nodig, punt).
Inderdaad, ik zat ook onder andere aan oudere mensen te denken. Maar ook de echt jongere generatie, die hebben al wel redelijk vaak een smartphone, maar nog lang niet altijd een abonnement. Ik ken genoeg mensen die nog op de middelbare school zitten, maar naar mijn weten zitten er niet zo heel veel tussen die mobiel internet hebben (al hebben ze wel vaak al een smartphone).

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 4 februari 2014 17:26]

Opladen op het station lijkt me een stuk minder handig dan opladen in de trein. Als je efficiënt reist, spendeer je immers niet enorm veel tijd op het station, maar is het meer een kwestie van komen en gaan. De test in Rotterdam lijkt dit te bevestigen.

Op zich een goed plan om de smartphone- en tablet-gebruikers tegemoet te komen met het oog op minder borden. Als de informatievoorziening steeds meer via de mobiele apparaten gaat lopen, dan mag NS van mij inderdaad een rol spelen in het vergemakkelijken van het opladen. Een aantal palen op elk station kan daarbij handig zijn, als ondersteuning. Maar het zal geen enorm grote rol gaan spelen, lijkt me. Als ze de interesse eerst peilen, en dan naar rato palen plaatsen, dan is het naar mijn idee prima. Maar ik zou de stopcontacten in de treinen zelf de voorkeur geven. En het is voor NS natuurlijk een grote investering om alle stations en / of treinen aan te passen, dus het is niet te verwachten dat ze dit zomaar even doen op korte termijn.

Overigens zou dit hele probleem opgelost worden als smartphonebouwers eindelijk eens net zoveel tijd en geld zouden steken in accu-ontwikkeling, dan ze doen in de ontwikkeling van scherm en processor. We zitten veel te lang op hetzelfde niveau, met accu's van - pak 'm beet - 1500 tot 3500 mA. Een doorbraak op dit gebied zou enorme voordelen bieden voor zowel de mobiele apparaten, als de elektrische auto en tal van andere toepassingen. Maar dat terzijde.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 4 februari 2014 17:30]

In de trein geen stroom, is altijd al een gemis geweest voor mij, zelf reis ik dagelijks 20 of 30 minuten met de trein (IC of stoptrein) Maar die korte tijd is al voldoende om de meeste apparatuur weer een uur langer op zn eigen accu te laten werken.

Zo ingewikkeld moet het ook niet zijn. Treinen rijden immers toch op stroom en aan schermen en verlichting geen gebrek in de IC''s, dus 230 is ook aanwezig.

Op het station volgensmij veel gevoeliger voor vandalisme, het zijn vaak losse palen, met een plastic stopcontact, die vooral bij vorst gevoelig zijn voor stoten.

Waar ze het ook maken, ik vind het terecht dat je er als reiziger een kleine bijdrage voor mag betalen, dit kunnen ze volgensmij ook wel realiseren met de OV kaart.
De eerste klas heeft stopcontacten, dan krijg je er ook gratis meer ruimte en reiscomfort bij ;) .
Je mag daar niet zomaar zitten, mag je er wel staan? Kan ik al staande mijn telefoon tenminste opladen :P
Nee, een zitplaats is niet gegarandeerd ook niet 1e klas. Dus daar staan is 1e klas staan.

Maar kan behalve de luxe van de 1e klas waar ook voor betaald wordt het reizen aub zo sober en kostenefficiënt mogelijk. Wil je internetten, regel je eigen bundel maar en maak de reiziger zelf verantwoordelijk voor de accu van de apparatuur. Laadpalen plaatsen is geen kerntaak.
http://www.wamrc.org.au/b...ploads/2008/05/spirit.jpg
Als er een buffet aanwezig is wil ik wel meer betalen voor eersteklas, maar stopcontacten mogen best wel aanwezig zijn in de trein. Op stations daarentegen vind ik het grote onzin. Wil je toch een stopcontact vinden op het station omdat je lang moet wachten, loop je toch even naar het eerste cafe of soortgelijke in het station waar je kunt zitten. Grote kans dat daar zat stopcontacten zijn.
Een trein rijd inderdaad op stroom. Maar als jij genoegen neemt met de 1500VDC van de bovenleiding of met de 24/72/110VDC van de batterij, be my guest. Op elke trein zijn bijkomende omvormers nodig om de spanning te wisselrichten, te transformeren en te filteren zodat deze een mooie 220VAC leverd zonder te veel rommel in. Ook zomaar wat stopcontacten bijplaatsen is niet op 1-2-3 gebeurd. Dat is een hoop bekabelingswerk en je moet er bijna heel de binnenbekleding voor uit elkaar halen aangezien bekabeling in opbouw nu niet echt een optie is.
Het moment dat de treinen sowieso al gereviseerd worden? Ze dan toevoegen.
Misschien DC/DC conversie naar standaar 5 volt / 2A
Anoniem: 428562
@Silasje4 februari 2014 17:56
Stopcontacten voor reizigers in de trein is op zich vrij eenvoudig te regelen maar om het veilig te doen moet je wel rekening houden met tuig/vandalen dat van alles zal doen om het te vernielen of gebruiken om "grapjes" met andere passagiers uit te halen door ze onder stroom te zetten.
Inderdaad, net als in sommige (de meeste?) vliegtuigen een USB aansluiting in de stoel voor je of in de armleuning. Veel praktischer dan op het station opladen.
Ik weet niet in wat voor privétrein jij reist, maar dit lijkt me in treinen toch niet echt gewenst. Er zijn teveel bontkraagjes die hier prima hun kauwgom kwijt kunnen. Of anders kunnen ze het ook nog kortsluiten, water morsen etc. etc.

De enige praktische oplossing is hier het draadloos opladen van telefoons, alleen hebben de meeste mensen nog niet een draadloos oplaadbare telefoon.
Overigens zou dit hele probleem opgelost worden als smartphone-bouwers eindelijk eens net zoveel tijd en geld zouden steken in accu-ontwikkeling, dan ze doen in de ontwikkeling van scherm en processor.
O.a. Mercedes en nog een stel andere maatschappijen zijn bezig met accu's te ontwikkelen die 10x meer energie per liter/kg kunnen vasthouden vergeleken met de huidige accu's.
Het zal er uiteindelijk komen, maar het is dus nog in ontwikkeling.
Zul je zien dat ze de accu dan 10x kleiner maken.
Mja, opladen heeft wel zin in NL met al die vertragingen, iets met oorzaak > gevolg bestrijding in de lijn met de politieke gedachte in NL en omgedraaide oplossing.

Treinen op tijd laten rijden zou ook helpen..... Effin, in Zweden kun je al jaren gewoon je apparatuur in de trein in de armleuning opladen. Handig!

Maar terugkerend naar de kern, lijkt me niet iets aan politiek NL om zich met dit soort dingen beizg te houden.
[edit]op verzoek verwijderd

[Reactie gewijzigd door zeef op 12 februari 2014 13:10]

Absoluut waar. Probleem is dat de NS zich niet meer bezig houdt met haar kerntaak (treinen en stations), maar met prestige (vastgoed, horeca, ontwikkelingshulp, kunst, cultuur, sport). Dát moet veranderen. De NS dient zich alleen bezig te houden met stationsgebouwen, niet overig vastgoed. En dan ook de gebouwen in de minder grote plaatsen zodat daar weer voorzieningen komen. Stoppen met horeca, dat kan de vrije markt beter doen. In Duitsland is eten en drinken op stations de helft goedkoper omdat er niet één monopolist is. Ontwikkelingshulp, kunst, cultuur en sport hoort helemaal niet bij een spoorwegmaatschappij.
Ik kan me vergissen, maar volgens mij heeft NS haar horeca al lang uitbesteed aan derden.

En wat die "vrije marktwerking" inmiddels heeft aangericht mag eenieder ook bekend zijn: dat is niet voor elk probleem de juiste oplossing. Daarvan is NS zelf hét schoolvoorbeeld in Nederland.

Verder kan ik mij prima aansluiten bij jouw commentaar
Alle winkelformules op de stations zijn van het vroegere Servex, tegenwoordig heet dit geloof ik NS Retail. Allemaal onderdeel van de NS N.V..
Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/NS_Stations_Retailbedrijf
Vrije marktwerking werkt als er wat te kiezen valt. Bijvoorbeeld als het gaat om hardware wat alleen maar beter en goedkoper wordt.
Horeca en winkels is iets wat bij uitstek geschikt is voor vrije marktwerking. In het buitenland is dat heel duidelijk: Volop keuze voor lage prijzen. In Nederland is het een eenheidsworst. Allemaal andere namen op de gevels, maar steeds hetzelfde bedrijf zoals hierboven al geschreven door EDIT.
klinkt een beetje als de NMBS bij ons :+ .

Ik neem wel aan dat de 52 vakantiedagen net als bij ons komt doordat je elke week 4 uur teveel presteerd. Wij draaien ook 40uren weken in een 36u stelsel wat 26 extra dagen opleverd per jaar. En ja, ook bij ons, veel goede nieuwe ideëen die slecht worden uitgevoerd (SAP, EIM, ...) en aan de andere kant word er enkel gekeken naar statistieken. Die moeten goed zijn. Hoe die stats worden vergaard of wat ze betekenen, das niet belangrijk. Ze moeten positief zijn.
[quote]
[edit]op verzoek verwijderd

[Reactie gewijzigd door zeef op 12 februari 2014 13:10]

Hoewel het me een prima idee lijkt (ik zit zelf vaak lang in de trein en een stopcontact voor mijn laptop op het station en in de trein zou erg handig zijn), vraag ik me nu echt af of dit iets is waar de politiek zich mee bezig moet houden. Ik begrijp dat de NS nog steeds een semi-publiek bedrijf is met veel invloed van de overheid, maar je zou toch verwachten dat de NS zelf wel over dit soort extreem specifieke onderwerpen zou kunnen beslissen. Het lijkt me enorme tijdverspilling dat de politiek hier over moties moet gaan indien en er over stemmen, en het zeg wellicht ook wel iets over waar deze politici geïnteresseerd in zijn. Kennelijk vinden deze politici het hebben van een paar stopcontacten op een station belangrijker dan alle andere serieuze problemen waar ze zich beter mee bezig kunnen houden.
dat geld kunnen ze vast wel nuttiger besteden aan dingen die wel noodzakelijk zijn.
Geld zal wel mee vallen, ik begin me echter steeds meer te storen aan dat micro management van de 2e Kamer. Voor het spoor b.v. komen ze niet met echte visie gericht op de lange of middellange termijn, maar krijg je van die 200km/h moties(200km is leuk, maar wat zijn de gevolgen daarvan op de bestaande infrastructuur inclusief budgetten), stopcontacten in de trein en nu dus op de stations. Dan zijn er inderdaad wel belangrijke zaken ipv dit soort moties voor de buhne.
De NS zit al jaren aan de klantvriendelijkheid af te bouwen. En hoewel er nu overal gratis wifi is, is de kwaliteit daarvan zo laag dat je het bijna net zo goed niet kan aanbieden. En de tweede kamer kan de NS wel opleggen dat ze algemeen de kwaliteit van de reis moeten verhogen, maar dat is natuurlijk al lang als doel voorgeschreven en daar houdt zich dus bij de NS niemand aan.
Oftewel dan moet je wat directer ingrijpen als managende partij.

De NS wil de borden met aankomst en vertrektijden verwijderen (ongetwijfeld om geld te besparen) maar dat heeft enorme gevolgen voor de toegankelijkheid. Ik vind deze verandering in eerste instantie iets wat geblokkeerd zou moeten worden. En deze "compensatie" weegt op geen manier op.

En 200kmh is wel degelijk gericht op de lange termijn (en ze hebben hier echt wel naar de kosten gekeken!). Nederland doet het op die vergelijking namelijk verbazingwekkend slecht met buurlanden. Als ik met de trein van Berlijn naar Amsterdam of Rotterdam wil, ben is 7-8 uur onderweg. 1/2 van de rijstijd is op Nederlandse bodem. Maar slechts 1/3 van het traject is op Nederlandse bodem. Met andere worden: In Duitsland is die trein gemiddeld 2x sneller. En het is daar net zo hard een IC als hier. Alleen halen onze ICs nauwelijks de snelheid van Duitse regiotreinen. Totaal gezien levert dat een enorme verspilling aan steeds waardevoller wordende tijd van treinreizigers. En dat terwijl je als beleidsvoerder juist moet willen dat er meer mensen de trein gebruiken. Ons wegennet is immers al tamelijk overbelast en er is geen ruimte voor meer.

130kmh op snelwegen daarentegen was inderdaad een grote onzinactie.

En stopcontacten in de treinen is ook iets waar de NS als ze fatsoenlijk zelf visie op de toekomst hadden al jaren geleden aan hadden moeten beginnen. Weer een goed voorbeeld waarom dit "Micro"-management schijnbaar juist wel nodig is.

Of misschien moeten ze de gehele NS leiding maar een keer vervangen en een fatsoenlijk consultant bureau erbij halen om de NS een te laten zien dat zij verbazingwekkend ondermaats presteren ivm treinvervoerders in de rest van de wereld.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 4 februari 2014 18:18]

Beetje jammer, die rant tegen de NS. 200km rijden is vooral ook een kwestie van investeren in spoor en daar gaat de NS niet over. Het Nederlandse spoor is qua dichtheid ook niet te vergelijken met het Duitse.
Zoals iemand anders al opmerkt, Nederland is dichter bevolkt. Probeer Amsterdam Utrecht eens, de helft van de tijd is Amsterdam uitkomen, de rest is naar Utrecht. Maar het spoor over Station Amstel zit VOL. Door de bochten kan er niet harder gereden worden en een tunnel of viaduct is niet haalbaar in Nederland. Dus dan kun je op misschien paar kilometer 200 rijden en rijd je de rest met 70. Schiet ook niet op.

Zelfde probleem had/heeft de Fira. Kan pas na hoofddorp ergens op eigen spoor rijden. Niet alleen maakt dit de "snelle" verbinding langzaam om hij toch echt lang twee stations moet waar je gewoon niet snel voor bij kan (mensen zouden van het perron worden geblazen en de bochten zijn te scherp.

In het buitenland rijden alle snelle treinen over rechte lijnen. Alleen de engelese probeerden te slingeren met hun leun trein en dat lukte niet echt.

Wil je in Nederland een snelle trein aanleggen die echt hard kan van station naar station dan zul je een rechte lijn moeten trekken tussen stations. Ga daar maar eens aan met de natuur en rijkeluis lobby die hun mooie pandjes niet willen opgeven.

En moet het werkelijk zoveel sneller? Ben onder 20 minuten van Almere in Amsterdam. Niet sneller BETROUWBAARDER. DAT zou een groot verschilmaken.
Wat leven jullie in een klein wereldje. Nederland is wel groter dan de randstad. Naar Groningen zit je vanaf de randstad lachwekkend lang in de trein. En zo zijn er nog wel een paar voorbeelden.

En het is niet alsof het spoor enorm veel ruimte in beslag neemt.
Bovendien: dat Nederland dichter bevolkt is heeft nou niks te maken met de snelheid van de treinen.

En de meeste trajecten van treinen hier zijn gewoon recht. Dat je in de buurt van een stad geen recht traject hebt is een nader verhaal. Maar wat voor illusies heb jij eigenlijk over Duitsland? Daar zijn ook genoeg bochten in het spoor in en om de steden.

En dat de ns niet over 200 km gaat is natuurlijk alleen gedeeltelijk waar. Het is ook hun materiaal dat dat niet aan kan. Wellicht dat het niet overal zou kunnen maar dat is ook niet gek.

Neemt niet weg dat ook betrouwbaarder voor de NS een hele stap vooruit zou zijn.
Dat vind ik nou ook… zoals bijvoorbeeld aan wc's op de treinen, of schonere perrons (kijkend naar Schiedam Station o.a.), of beter werkende poortjes en kaartlezers, of beter werkende seinpalen enzovoorts. Die laadstations heb je véél minder hard nodig. Als je van en naar je werk gaat ben je ten slotte óf thuis, óf op je werk… en op beide locaties kun je prima je telefoon opladen.

En als de treinen vaak genoeg en/of op tijd rijden, hoe lang sta je dan eigenlijk op 't perron? 10-15 minuten gemiddeld? Daar laad ik m'n telefoon niet mee op hoor. Dit zegt meer over de totale blindheid van de overheid voor alles wat met technologie te maken heeft dan dat het een daadwerkelijk noodzakelijke laadpaal is.

[Reactie gewijzigd door Kapotlood op 4 februari 2014 17:29]

Paar dagen terug nog met de NS moeten reizen. Grootste probleem: Met of zonder mobiele telefoon kon ik ook met de gele borden amper uitvogelen hoe en waar ik heen moest. En nu willen ze de gele borden verwijderen?

Je hebt jezelf in de voet schieten, en je hebt jezelf onder een trein gooien. Overheid EN de NS bakken er weer niks van.
Dat jij niet in staat bent om een geel bord te begrijpen staat er helemaal los van.

De gele borden heb je bijna niet meer nodig, gezien het feit dat je voort die 'tv'-schermen hebt, met daarop alle vertrekkende treinen van komende x tijd.
Enigste wat je dan nog nodig hebt is de spoorkaart, waarop alle sporen staan aangegeven, dit zodat je kan zien waar je evt. moet overstappen.

maar ook daarvoor, er loopt genoeg personeel rond om aan te vragen (eindhoven/den bosch). en anders heb je altijd nog je mede-reizigers welke je vaak van prima informatie kunnen voorzien.

zoals hierboven al gezegd word, de mogelijkheid geven om je mobiel op te laden op het perron is iets waar zowel de NS als de politiek zich niet mee bezig moeten houden. prioriteiten leggen is vrij moeilijk voor beide partijen, dat blijkt maar weer uit het feit dat deze motitie nog daadwerkelijk is aangenomen ook...
Moet er eerlijk in zijn, toen ik de gele infoborden van de NS voor het eerst zag moest ik toch ook even kijken. Dan vind ik onze belgische borden iets duidelijker.

Dat je die vertrektijden kan zien is leuk, maar op die schermen zie je enkel de eindbestemming en niet de tussenhaltes. Dan moet je dus al weten welke trein je nodig hebt. Wil je info van een medereiziger dan heb je er trouwens 1 nodig die dezelfde richting uitgaat. Anders zal die het ook niet weten.
Klopt, als je de app gebruikt staat ook niet de eindbestemming van de trein die je moet hebben, maar je eigeneindbestemming, die soms als tussenstation niet op het videoscherm staat. Dat wil je niet, als je enorme haast hebt en snel wil checken welk perron je moet hebben.
Voor mij was het precies andersom. Ik heb vroeger toch zeker een kwartier naar de belgische borden staan kijken voor ik ze begreep. Een kwestie van bekendheid dus.
Er staat in Belgie inderdaad veel meer informatie op dan in Nederland.

Het nadeel van de gele borden is dat als je moet overstappen je moet weten waar dat moet. Vroeger (Lees 15 jaar geleden) was mijn manier om te kijken of er een directe verbinding was naar Utrecht of Amsterdam. Dan kwam het wel goed.
Gele borden gebruik ik om de terugweg of een vervolgroute later op de dag te zoeken.
Dat staat niet op de TV-schermen.
In Duitsland kan ik op het station routes uitzoeken in hun reiseplänner, ook voor andere tijden /dagen.
Met mijn domme telefoon info opvragen is te duur(want betaalnummers)
Anoniem: 406468
@demonic4 februari 2014 21:52
>De gele borden heb je bijna niet meer nodig, gezien het feit dat je voort die 'tv'-schermen hebt, met daarop alle vertrekkende treinen van komende x tijd.

Zekers niet op alle stations - was het maar zo. In België was dat toch een stuk beter geregeld. Je stapt uit, ziet meteen een lijst met alle vertrekkende treinen van nu tot heden een miljard jaar in de toekomst met bijbehorende sporen.

Roosendaal? Ho maar. Rotterdam? Hoooo maar.

Ik ben prima in staat een geel bord te begrijpen, maar als je er tientallen hebt verspreid over het station en nergens aangegeven staat welke waar staan, schiet het natuurlijk niets op he. Tenzij het de bedoeling is dat de reiziger alle data uit hun hoofd weten, wat de NS schijnbaar denkt.

Sterker nog: Als ik niet in staat was om een geel bord te begrijpen des te MEER reden voor de NS om daar wat aan te doen. Het is niet aan de reiziger om - zeker in het geval van de zoveelste vertraging/verstoring - alles te weten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 406468 op 5 februari 2014 19:38]

Je stapt uit, ziet meteen een lijst met alle vertrekkende treinen van nu tot heden met bijbehorende sporen.
Hoe bedoel je?
Anoniem: 406468
@crizyz5 februari 2014 19:39
Aangepast. Bedoelde van nu tot toekomstig, gebruikte er het verkeerde woord voor. Alle treinen binnen nu en de komende paar uur, afhankelijk van de lengte van het bord, zijn erop te zien.
tot tv scherm er mee uitscheidt. Daarnaast staan de tijden van de treinen er niet ver vooruit. Vroeger hing er zo''n bord op utrecht CS super groot met alles overzichtelijk en uur vooruit. (die is met een digitaal bord vervangen ==> dat bord is nu ook weg en was veel onoverzichtelijker)
Wat zeg je nou? Daar hoef je toch niet zo bot op te reageren? Het is mijn mening, en jij bent ook vrij om je mening te uiten… maar dat mag ook gewoon een beetje normaal toch?

Ik zeg alleen dat er, in mijn ogen, op dit moment wel belangrijkere verbeterpunten zijn bij de NS dan het plaatsen van laadpalen. Dat jij met een lege telefoon zit dat kan natuurlijk best, maar het meerendeel van de treingangers gaat "gewoon" van huis naar werk (of andersom).
Ik snap niet waarom dit gedownmod wordt want het is waar.

Sowieso zal, als dit over jaren opgeleverd wordt, het geen probleem meer zijn omdat een telefoon dan gewoon langer mee kan of wellicht mega snel opgeladen kan worden. Verder is het natuurlijk onzin om dit op het station te doen en niet in de trein.

Zowel de politiek als de NS zou zich met belangrijkere dingen bezig moeten houden.
De vraag is of het uberhaupt iets kost. Met een beetje reclame op die paal kan het misschien winstgevend zijn of in elk geval kostenneutraal.

Verder wel eens dat de NS belangrijkere zaken heeft om zich druk over te maken.
En daar zit iedereen op te wachten. Nog meer reclame ?
Maar inderdaad NS moet zich met de treinenloop bezighouden ipv deze onzin.
Ja, met je eens, gewoon onzin dit. Laat de politiek zich eens bezig houden met serieuze zaken. Straks worden de mensen helemaal lui en kunnen ze niks meer zelf want de overhead weet overal wel een oplossing voor.

ja, ook ook ik sta wel eens met lege telefoon, balen, maar wel fijn soms :D
Ze hadden al die fracties beter ff een powerbank kunnen opsturen. Wat een halfbakken dure maatregel zeg.
Betutteling 2.0

Straks heb je extra agenten nodig om het aantal straatroven op en rondom stations te doen verminderen, daarna komt er een parlementair onderzoek waaruit blijkt dat het openlijk opladen van duur apparatuur criminaliteit uitlokt....

Misschien kunnen ze in Europees verband minimale gebruikseisen aan mobiel telefoon/computer apparatuur. (8 uur spreektijd en 48 uur standby) (pad en laptops minimaal 8 uur full hd film) etc..

Door dat te eisen moeten alle fabrikanten en aan confirmeren en zal innovatie een boost krijgen, zonder dat prijzen daardoor meteen omhoog gaan.
Of je kunt datgene wat je voorstelt weer zien als betutteling. Als de consument het zo belangrijk vind dat zijn telefoon lang mee gaat in plaats van een fancy veeganimatie (die veel cpu dus stroom vraagt) moet deze dat eisen van de fabrikant door een telefoon met lange accuduur te kopen i.p.v. de galaxy zuig-veel-stroom (geen specifieke samsungaanval, heb zelf een galaxy 2). Daar hoeft juist een europese unie zich weer niet mee te bemoeien.
Laat juist een consumenten(bond) organisatie zich bemoeien met de (valse) opgave van accuduur die alleen te halen is als je praktisch alle functionaliteit uitschakelt waardoor je nooit de opgegeven accuduur haalt onder normaal gebruik. (net als km/l fabrieksopgaves van autofabrikanten)

[Reactie gewijzigd door Qaatloz op 5 februari 2014 00:31]

Consumentenbond is geen liefdadigheidsorganisatie hoor. Is zeer commercieel bedrijf.

Europa heeft in universele connector voor opladers haar nut al bewezen.
Onpraktische specificaties mbt accu duur is ook iets waar bij ze nuttig kunnen zijn.

Consumenten zijn over het algemeen te kortzichtig om inzicht te hebben in praktische zaken zoals duur, bovendien heb ik nooit een bed gezien bij een mobiele telefoon verkoper... immers hoe kun je anders zelfstandig gebruiksduur testen ?
Ik geef je het punt van de universele connectors voor telefoons. Wat daarbij wel een belangrijk punt is in mijn ogen, dat de specificaties voor de connector goed gesteld kunnen worden. Het is daarbij veel eenvoudiger actief te reguleren dan bij een wet over accuduur waarbij die wel gehaald wordt als je WiFi en Bluetooth uit hebt staan, maar niet als je hem in je carkit wil gebruiken als hotspot voor de laptop waarmee iemand op de achterbank wil werken.

In tegenstelling tot de micro-usb connector wordt het vrij lastig om daarbij duidelijk te definiëren wat de consument verwachten mag en waaraan de fabrikant voldoen moet.

Verder hoeft een consument natuurlijk niet zelf alle smartphones te testen in de winkel. Ik denk dat er genoeg onafhankelijke reviews te vinden zijn over in ieder geval de bekendste top en sub-top modellen.
Helemaal mee eens. De NS zou bijvoorbeeld een grotere financiële bijdrage kunnen leveren aan de kosten van hun spoorgebruik. Dit percentage ligt momenteel maar op 15%. De overige 85% wordt door middel van wegenbelasting (autorijders) en kleinere vervoerders opgehoest. maar met name door de wegenbelasting.

Ofwel: treinreizigers zelf voor het spoor laten betalen, niet de mensen die de auto gebruiken. Die betalen al genoeg.

De NS zijn volledige kosten zelf laten dekken zou natuurlijk nog beter zijn, maar dan wordt het treinkaartje te duur. Wat overigens laat zien dat het systeem niet werkt.

Maar het is geen slecht idee: stopcontacten in de trein. Ik vraag me af waarom daar niet eerder over na is gedacht aangezien ze in sommige treinen wel in de eerste klas aanwezig zijn. Ja, het vergt flink wat kabelwerk maar het zou het reiscomfort wel wat vergroten. "Laadpalen" (stopcontacten) op het perron hoeft voor mij niet zo. Maar het kan handig zijn wanneer de treinen om één of andere reden niet kunnen rijden en reizigers uren vast zitten op een station.

"offtopic"/irrelevant? Mensen mensen leer beoordelen... :o

[Reactie gewijzigd door EliteGhost op 4 februari 2014 22:15]

Aangezien je geen bron vermeld is het lastig oordelen of dit verhaal wel klopt. Dan ga je al snel naar een offtopic omdat het zo meer een rant lijkt. Verder: er is wat te zeggen voor "de spoor gebruiker (reiziger) betaald", maar dat zou inhouden duurdere kaartjes -> minder mensen in de trein en meer in de auto -> drukkere wegen waar je dan uiteindelijk in de file zou staan om dáárover weer te klagen. :)
Het stond in de krant, maar ik zal inderdaad eens voor een bron zorgen. Ik snap het probleem. Er is verder niets irrelevant aan aangezien het nog altijd over het budget gaat.
Zoals ik al zei: duurdere kaartjes, minder mensen in de trein... ineffectief systeem dus.

De oplossing voor drukke wegen: met meerdere mensen een auto gebruiken. Je zit ook niet met één persoon in een trein. In ieder geval niet tijdens de spits. Daarbij vervoert de NS maar 6,5% van de bevolking per dag. Over de weg gaat velen malen meer.

Trouwens: een "rant"? Engels doen we niet aan ;)


Grrr, even de bron gezocht bij de volkskrant, maar het is (volgens mij) een artikel voor betalende klanten.

Bij deze een directe foto van de bron. (excuses, deze is gedraaid.)

Bron: Volkskrant donderdag 30 januari, pagina 4-5

[Reactie gewijzigd door EliteGhost op 4 februari 2014 22:14]

De wegenbelasting is geen doelbelasting. Het geld gaat naar de schatskist. Vervolgens gaat er geld uit de schatkist zowel naar wegen als naar de trein.

Omdat de opbrengst van de wegenbelasting hoger is dan de kosten voor het wegennet zou je kunnen stellen dat de rest van de wegenbelasting naar de trein gaat. Volgens mij is dat echter nergens vastgegelegd en wordt er ook geen geld geoormerkt.

Als de inkomsten uit de wegenbelasting zouden dalen heeft dat niet direct effect op de hoeveelheid geld die naar de trein gaat. De overheid kan dan ook op andere dingen bezuinigen.
"De wegenbelasting is geen doelbelasting. Het geld gaat naar de schatskist. Vervolgens gaat er geld uit de schatkist zowel naar wegen als naar de trein. "

Dat het geen doelbelasting is snap ik, maar niet dat het vervolgens naar de trein gaat. Die horen ook zelf uit de kosten te kunnen komen.

"Omdat de opbrengst van de wegenbelasting hoger is dan de kosten voor het wegennet zou je kunnen stellen dat de rest van de wegenbelasting naar de trein gaat."

Er gaat wel wat geld naar het spoor, maar niet alles. ongeveer 1/4e van het opgehaalde geld wordt daadwerkelijk een infrastructuur besteed.
Men kan de druk op automobilisten dus blijkbaar flink verlagen, dan maken ze treinkaartjes maar duurder.

De automobilist wordt al jarenlang uitgemolken. Onder andere met "tijdelijke" maatregelen die vervolgens blijven.

[Reactie gewijzigd door EliteGhost op 4 februari 2014 22:09]

Mijn commentaar was eigenlijk vooral om aan te geven: het afschaffen of winstgevend maken van de trein zal de wegenbelasting niet verlagen. (Omdat die directe koppeling er dus niet is.)

Verder wel eens dat de wegenbelasting en accijnzen hier absurd hoog zijn.
''Aangeven''?

Ze zijn dan wel niet direct gekoppeld, maar minder geld uit hoeven geven aan OV en minder inkomsten van automobilisten is een vergelijking die op 0 uit blijft komen. Ofwel: er verandert niets voor de staat, maar wel voor de mensen.
Overigens kan er wel degelijk een reden zijn waarom investeren in de trein jou ten goede komt als automobilist: als al die treinreizigers de auto zouden nemen, zouden de wegen een stuk drukker zijn, en zouden er bijvoorbeeld ook meer files zijn. Door het reizen met de trein aantrekkelijk te maken, kun je zelf ook sneller doorrijden. Het is waarschijnlijk een goedkopere manier om meer ruimte op de weg te creeren dan bijv. wegen nog verder te verbreden.

Afgezien daarvan is het waar dat treinvervoer financieel niet helemaal uitkomt, maar je kunt redeneren dat de maatschappelijke baten hier tegenop wegen (minder files, mobiliteit voor ouderen zonder auto, minder belasting voor het milieu, meer parkeerplaatsen voor automobilisten etc.).
Daar heeft iemand al wat van gezegd en ik heb er al een weerwoord op gegeven. 8)7
Idd, wat een non isseu. En al helemaal niet waard om in de kamer besproken te worden. Dit soort luxe voorzieningen moeten door marktwerking ontstaan.
Het lijkt wel of die kamerleden elke week vergeten dat ze de NS geprivatiseerd hebben. Ik ben wel benieuwd hoe vaak ze zich met de NS proberen te bemoeien in verhouding tot andere bedrijven. Misschien kunnen ze hun tijd steken in het hernationaliseren van ons spoorwegvervoer, in plaats van dit soort vage luchtballonnen?
De NS is niet geprivatiseerd maar verzelfstandigd, hooguit een beetje op afstand geplaatst. 100% van alle aandelen zijn in handen van het Ministerie van Financiën en de NS is dus gewoon een staatsbedrijf. Dit levert ook leuke taferelen op (zoals rond de exploitatie van de HSL bijvoorbeeld) dat als de Minister van I&M iets wil van de NS maar de eigenaar van de NS (de Minister van Financiën) dat niet wil dat het simpelweg niet gebeurt.

Je hebt wel gelijk dat de Kamer lijkt te vergeten dat de NS op afstand is geplaatst juist om niet dit soort idioterie van kamerleden te hebben. Wel allerlei dingen eisen van de NS waar 99% van de kamerleden eigenlijk geen verstand van hebben en als het dan in de praktijk mis loopt dan is het NS die "geld over de balk smijt" of een project "heeft laten mislukken". Ze wijzen nooit naar zichzelf of hun voorgangers in de Tweede Kamer die met hun micromanagement er een puinhoop van hebben gemaakt. Het Fyra dossier zit vol met blunders die 100% aan de Kamer zijn toe te rekenen maar daar zul je ze nooit de hand voor in eigen boezem zien steken.

De beste relatie zou zijn als Den Haag zou zeggen wat ze grofweg willen, binnen welke kaders en met welke doelstellingen en dat de NS dan de vrijheid heeft om de beste manier te vinden om dat te realiseren. In praktijk dwingen kamerleden zaken af die veel te gedetailleerd zijn, recht ingaan tegen andere doelstellingen of schreeuwend duur om slechts enkele honderden reizigers een plezier te doen.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 4 februari 2014 17:43]

Kamer of ministerie? Daar zit wel een klein verschil tussen.
Verder ben ik het voor een groot deel met je eens.
Lekker oplaadpaal-pishing toepassen en nietsvermoedende telefoons jailbreaken/rooten, data eruit trekken en volgooien met malware. Mobiel botnet incoming

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 4 februari 2014 17:15]

Ik denk niet dat dat heel makkelijk gaat, tenzij je voor de NS die palen plaatst. Er hoeven bij die palen maar 2 stekkertjes in de USB aansluitingen te worden aangesloten: een +5V en een ground. Als ze dat doen kan er geen communicatie verlopen over de laadpalen en is het onmogelijk via de laadpalen telefoons te hacken. Als ze besluiten ook de datalijnen aan te sluiten, ja, dan is die hele paal gewoon door een of andere randdebiel ontworpen, want dat is niet nuttig voor opladen en kan alleen maar worden misbruikt. Of ze moeten internet via de USB aanbieden, zodat je niet je datalimiet opgebruikt, maar ik weet niet eens of telefoons dat wel ondersteunen.
Een handige boef maakt dan een opzetstukje met een aparte kabel, net zoals skimmers ook opzetstuikjes voor pin-automaten maken. Dat is dan weer het nadeel van USB als oplaadstandaard.
Dat is idd gevoelig als ze een USB aansluiting plaatsen, maar 230 is volgensmij veel makkelijker en minder kwetsbaar
niet echt nuttig om 5 minuten je mobiel aan de lader te doen.
gaat je accu enkel eerder van naar de knoppen.
Snap niet waarom je naar beneden gemod bent maar je hebt gelijk. Iemand die 200 x met de trein gaat en telefoon oplaad voor ie vertrekt zal 200 x laden, bij rit naar huis zal er nog 200 x bij komen, wanneer je dan 50% of meer oplaad dan is er niks mis mee. Maar ga je nu op station 200 x 2 = 400 x 10 minuten opladen dan heb je er max 20% er bij per keer maar kost het je wel de helft van de levensduur van je accu (laad cycles).
Met moderne Li-Ion accu's maakt dit echt niks uit.
in een ander land zou ik het met je eens zijn, maar vergeet niet dat dit Nederland is hé |:(
Dat is toch heel erg onhandig. Moet je je trein halen vergeet je je kabeltje.
Ik ben het eens met de eerdere posters. Ik zie hier het nut niet zo van in. Ik dacht eerst echter dat ze laadpalen voor elektrische auto's bedoelde, wat niet zo heel gek zou zijn eigenlijk. Dan had er echter "Laadpalen bij stations" moeten staan natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Helmore op 4 februari 2014 17:15]

Ik woon in de omstreek van amsterdam en eu daar parkeer ik liever niet me auto bij het station.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee