NS-app laat realtime drukte in treinen zien

De Nederlandse Spoorwegen gaan een proef doen waarbij de app Reisplanner Xtra laat zien waar in de trein nog vrije zitplaatsen zijn. Daardoor kunnen reizigers weten waar ze moeten instappen. De proef vindt plaats op het traject tussen Zwolle en Roosendaal.

NS Reisplanner Xtra met realtime druktemeterDe NS weet waar vrije zitplaatsen zijn door via infrarood te scannen hoeveel mensen er in- en uitstappen. Met behulp van gegevens over de samenstelling van de trein berekent software van Logica hoeveel plek er nog in het treinstel is. De drukte wordt per treinstel weergegeven met een rode of groene kleur, zo zegt de NS.

De vervoerder zoekt 500 testers voor de nieuwe versie van de app, die vanaf maandag wordt getest op het traject tussen Zwolle en Roosendaal. Hoewel Reisplanner Xtra op veel platforms beschikbaar is, werkt de nieuwe functionaliteit alleen op iOS en Android. De app kan niet aangeven waar precies vrije zitplaatsen over zijn, maar alleen per treinstel aangeven of het druk is. Om de drukte te meten, heeft de NS in elf treinstellen infraroodsensoren laten plaatsen.

De app van de NS kan nu al op basis van historische gegevens een schatting maken hoe druk het in een trein is. Dat gebeurt door in de app bij een bepaalde rit een, twee of drie poppetjes te plaatsen. Die informatie is echter nog niet realtime.

De proef gaat enkele weken duren en kost twee miljoen euro. Als het een succes is, gaat de NS het systeem op meer trajecten gebruiken.

NS Reisplanner Xtra met realtime druktemeter

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

04-02-2013 • 08:48

151

Reacties (151)

151
143
95
11
0
10
Wijzig sortering
Mochten er mensen geïnteresseerd zijn om aan de proef mee te doen en op het traject Zwolle - Roosendaal reizen, meld je dan aan via onderstaande link:

http://www.ns.nl/instapinformatie
Waarom plaatsen ze in plaatsen ze die groene / oranje / rode balkjes niet gewoon op de wagons? Het is toch verschrikkelijk onhandig om met je telefoon in de hand de juiste wagon/coupe uit te moeten zoeken. Bovendien limiteer je de bruikbaarheid nu tot de selecte groep mensen die ook daadwerkelijk die "Reisplanner Xtra" gebruiken.

Dit is een typisch geval van, we willen iets verbeteren en het moet met een App. Nee, dit moet niet met een App, maar met duidelijke informatieborden op het station en informatie op de trein zelf!
De sensors hangen boven alle deuren (ook tussendeuren) en meten in/uit. Vandaar 280 sensors (en 2 mio). Zo kun je per ruimte tellen. De sensors zijn erg knappe dingen van InfoDev (niet mijn firma hoor), 11 mm dik en ze meten echt tegelijk in- en uitstappers (alhoewel de meeste reizigers gelukkig het geduld kunnen opbrengen).
De scheve verdeling in de trein doordat op sommige (kop)stations reizigers vooral aan een kant staan, geeft onnodige drukte en ook langere instaptijden. Met de statistiek in de hand, kun je de materieelplanning verbeteren.
Ik vind het mooi passen in de trend van alles online en open informatie. Overigens wordt de locatie van de trein in het walsysteem al globaal bijgehouden, in de nabije toekomst ook met GPS-coordinaten. Via NS-API kun je al veel van deze info raadplegen.
Per zitplaats meten hebben we al eens een proef mee gedaan, werkt perfect maar telt alleen zitters en NS wil juist ook weten als de trein overvol is.
Als je als NS met te weinig materieel rijd zoals ze tegenwoordig met enige regelmaat doen dankzij defecten is het _altijd_ (te) druk. Dat ga je echt niet met een app oplossen. Wat mij betreft kan het geld beter dus besteed worden aan beter materieel en/of onderhoud dan dit soort technische snufjes. Als dat eenmaal redelijk goed op orde is mag NS wat mij betreft met dit soort experimenten gaan beginnen, maar eerder dan dat echt niet.
Dat.

Op het traject Amsterdam - Alkmaar bijvoorbeeld heeft zo'n app weinig zin, daar is het in de spits altijd stampvol. Mensen die in Heiloo instappen 's ochtends richting Amsterdam hebben altijd een staanplaats.
Bovendien heb je er weinig aan als je op die gave app ziet dat er achteraan nog plek is, en de gangpaden in het middel vol staan. Dan loop je ook niet even naar achteren.

Dan kunnen ze die infraroodsensoren beter koppelen aan stoplichtjes die buiten boven de deuren hangen, zodat je in 1 oogopslag kan zien waar het druk is als je de trein aan ziet komen rijden als je op het perron staat. Leeg = groen, gevuld = oranje en stampvol = rood. Scheelt weer een ingewikkeld computersoftwaresysteem en storingsgevoelige apparatuur ook.

Al denk ik dat de NS omwille van het imago dit liever niet heeft, als er continu rode kerstbomen binnen komen rijden :+
Ik denk dat ze in eerste instantie alleen testen met de app, maar als de informatie goed blijkt te kloppen, kan je hem ook op de borden zetten or zelfs via een ledstrip langs het perron tonen. Maar voor je daar in investeert, moet je wel weten dat het systeem op zichzelf betrouwbaar genoeg werkt.
Anoniem: 277001 @Chiron4 februari 2013 22:19
Dat vind ik nou een goed idee, met die stoplichten. Geen gedoe met ingewikkelde apps en software en servers en internet en weet ik wat allemaal. Gewoon alles aan boord van de wagon tellen en weergeven, klaar. Goedkoper, simpeler en makkelijker voor de reiziger (niet eerst de smartphone uithalen, verbinden met wifi, trein opzoeken, etc etc... maar gewoon direct zien hoe vol elke wagon is als hij aankomt). Kan ook uitgevoerd worden als "progress indicator" of iets dergelijks, voor een betere onderverdeling. Waarom heeft de NS hier 50 jaar geleden niet al aan gedacht?
Tellen zou je kunnen doen aan de hand van sensoren in de zitplaatsen. Als je moet staan, moet de wagon als "vol" worden beschouwen. Met infrarode sensoren gaat niet werken in mijn ogen. Knappe infrarode sensor die betrouwbaar een stroom mensen kan tellen en die ook nog eens kan detecteren welke kant de mensen oplopen (optellen of aftrekken?)...
Het lijkt alsof de NS wederom onzinnige technische oplossingen aan het kopen is om het falen op andere vlakken op te lossen. Het feit dat reizigers zich niet goed verspreiden door de trein komt niet omdat ze niet deze app hebben. Het komt vooral doordat er 1) geen pijl op te trekken is hoe lang een trein is en waar de trein vandaag weer langs het perron zal stoppen, en 2) in veel gevallen je gewoon je overstap alleen maar kunt halen als je bij aankomst in de buurt van de trap uitkomt.

Hetzelfde hebben ze al eens eerder gedaan met al die reisinformatie schermen in de trein. Reizigers hebben er helemaal geen behoefte aan om constant naar de tijden uit de reisplanner te staren, ze hebben betere informatie nodig bij verstoringen. Maar in dat geval doen die schermen helemaal niets nuttigs.
Inderdaad, de oorzaak (een capaciteitsprobleem) wordt hiermee zeker niet opgelost. Het is alleen bij relatieve drukte wat makkelijker om een (zit)plek te vinden, in de spits voegt het weinig toe.
Anoniem: 415197 4 februari 2013 14:42
Gezien de altijd gebrekkige informatievoorziening zou ik liever een app zien waarmee je kan zien waar de treinen van de NS zich bevinden. Dan weet ik tenminste waar ik aan toe ben als er weer eens "+5 minuten" op de borden staat, wat uiteindelijk "+1 uur" wordt.

Misschien een leuk idee voor een tweaker om dit te bouwen: iedereen met deze app geeft zijn lokatie (op een geanonimiseerde manier) door aan een centrale server, waardoor het systeem kan "raden" waar er zich een trein bevindt.
Zoiets bestaat: http://kubus.mailspool.nl/spoorkaart/

Alleen wordt de plek op de kaart helaas niet aangepast als een trein vertraging heeft. Je ziet dan wel een vertragingssymbool met minuten maar helaas alleen de locatie die de trein heeft o.b.v. de normale dienstregeling.
Er zijn al spoortkaarten die weergeven waar treinen zich bevinden. Informatie van deze zou gebruikt kunnen worden voor zo een app.

http://kubus.mailspool.nl/spoorkaart/
Anoniem: 319464 4 februari 2013 09:09
Ik word hier kotsbeu van. Iemand in Zweden regelmatig met de trein gegaan? Nou ik wel. Tot 25 jaar korting, treinen die eigenlijk altijd op tijd rijden. In 2 uur van Gothenburg naar Malmo voor nog geen 16 euro. En stoelen in 2e klas waar je u tegen zegt en geen kolere staanplaatsen. NS moet weer overheid worden en stoppen met deze pauper onzin. 2 miljoen op 1 trajekt? Ze zijn zeker helemaal gestoord. En er zijn zat mensen die random instappen en dan heel de trein doorlopen. Daar heb je dan al een falend systeem.. Doe ik wel altijd en als er nergens plek is ga ik lekker op de grond zitten.

En in de spits is dit systeem toch kansloos, staan zul je toch als ze te weinig wagons inzetten en een aangepast dienstregeling draaien.

Heb ooit een bijbaantje gehad als treinenwasser bij Nedtrain in Tilburg, in de pauze vaak zitten babellen met de monteurs. Nou vierkante wielen bestaan niet, het komt door slecht onderhoud dat t zogenaamde excuus van blaadjes op t spoort slijtage veroorzaken. Zelfde als de wissels. Die zijn zo oud als de 1e wereldoorlog op sommige trajecten. En in de winter zijn ze ook nog eens kansloos omdat ze elektrisch verwarmd worden. Vroeger, tot in de jaren 80 werden ze door gas opgewarmd. Dit had amper storing. Maar nee gas is eng.
Volgens mij heb je ergens de klok horen luiden maar weet je niet waar de klepel hangt ;)
Ik word hier kotsbeu van. Iemand in Zweden regelmatig met de trein gegaan?
Jep. Prima treinen. Alleen de frequentie is behoorlijk laag.
Nou vierkante wielen bestaan niet
Letterlijk vierkante wielen bestaan natuurlijk inderdaad niet. Wat wel bestaat zijn afgevlakte wielen.
t zogenaamde excuus van blaadjes op t spoort slijtage veroorzaken
De blaadjes an sich veroorzaken geen slijtage, maar in de blaadjes zit een soort slijm wat op de rails terecht komt. De rails wordt daardoor glad. Het effect is dat bij het afremmen al heel snel de wielen blokkeren. Natuurlijk proberen machinisten daar rekening mee te houden door al eerder met minder kracht te remmen, maar het is bijna niet te voorkomen dat treinen gaan glijden. Net als bij een auto ontstaat er dan onregelmatige slijtage aan de wielen, met als gevolg dat er een irritante bonk in de trein hoorbaar is (het wiel is niet meer egaal rond).
Zie punt 1, dit worden ook wel vierkante wielen genoemd. Leuk filmpje waarin dit gedemonstreerd wordt: http://www.youtube.com/watch?v=mEI5MDE5N4g
En in de winter zijn ze ook nog eens kansloos omdat ze elektrisch verwarmd worden. Vroeger, tot in de jaren 80 werden ze door gas opgewarmd. Dit had amper storing. Maar nee gas is eng.
Ik zit weliswaar niet in de infrastructuur zelf (dus als iemand mij kan aanvullen, graag :)), maar voor zover ik weet wordt er juist met gas verwarmd. De problemen die daarmee spelen: bij sneeuw of wind kan de (waak)vlam uit gaan en heb je er dus niets aan. Daarnaast zijn de problemen met de wissels vooral dat er grote blokken ijs tussen de wisseltongen vallen. Hierdoor worden de wissels geblokkeerd en kunnen ze niet meer "veilig" geschakeld worden. De verwarming kan eventuele sneeuwvlokken wel wegsmelten, maar enorme brokken ijs, daar zijn ze niet op berekend.

Heeft dat te maken met slecht onderhoud? Nope. Dat is simpelweg een kosten/baten afweging. Zowel NS als ProRail als alle andere regionale vervoerders (Arriva, Veolia/Connexxion, Syntus) zijn gewoon commerciële bedrijven of bedrijven met slechts een beperkt budget. Voor die paar dagen dat er per jaar dit soort problemen zijn loont het in ons landje niet om miljarden te investeren in bijvoorbeeld verwarming die dat soort brokken ijs kunnen wegwerken.

---

Om on-topic te reageren: ik ben benieuwd of dit gaat helpen. Het probleem van slechte spreiding is absoluut aanwezig (ik zie het elke dag weer) en als dit helpt om deze spreiding te verbeteren zou dat mooi zijn.
Ik reis gemiddeld vijf dagen per week met de trein, maar heb altijd een zitplaats omdat ik nu wel weet waar ik moet gaan zitten. Veel mensen stappen direct bij de trappen in (ook op de IJssellijn), dus je kunt wel uitrekenen waar je rustig kunt zitten, terwijl een paar rijtuigen eerder mensen op elkaar gepropt staan omdat ze niet willen lopen of omdat ze gewoon niet doorhebben dat er ergens in de trein nog meer dan voldoende zitplaats is.
Vaak zie ik overigens ook mensen staan die dan weer niet naast iemand anders willen of durven te gaan zitten (bah, vies 8)7 ). Of het daarvoor gaat helpen weet ik niet.

[Reactie gewijzigd door EDIT op 23 juli 2024 13:02]

Is hetgeen wat je hier verkoopt niet het alledaagse excuus van de NS/Profail? We weten wel altijd een goed vergelijk met het buitenland te trekken en het zal niet altijd even eerlijk zijn maar het is in NL met name toch echt slecht gesteld. Zelfs in Italie (heb een half jaartje rond Rome gewerkt) heb je minder last van uitval of overvolle treinen. Neem Duitsland, daar kan men een achterstand gewoon "inrijden" en ook daar zeker in het Zuiden hoor ik nooit van uitval. Ja natuurlijk is het een afweging kosten/baten maar ik snap niet hoe het komt dat het elders lijkt dat de baten beter uitvallen waardoor men meer kosten kan maken om een degelijke service te verlenen. Ook de treinstellen zelf, de enigste trein die ik tegenkom (zelfs in China reis is) die nog beroerder is, is de trein tussen Luik/Maastricht. Als ik met collega's uit het buitenland in Nederland reis met de trein (gelukkig zelden) schaam ik me er gewoon voor en is men haast verrast dat in een hoog ontwikkeld en welvarend land als Nederland de treinen er zo beroerd uitzien. Nee kosten/baten is voor mij het alledaagse excuus om niet te functioneren bij een centimeter sneeuw of een paar blaadjes wat ieder jaar weer gebeurd. Als het uitzonderlijk was, akkoord maar in NL wilt het nou wel eens sneeuwen of een blaadje vallen.

Dan deze app, ik vind 'm zelf wel leuk en een aardige ontwikkeling het valt me alleen op dat ze "passief" werken. Waarom passen ze niet dezelfde techniek toe als met het wegverkeer? Dat ze adhv het aantal mobieltjes in een gebied kunnen bepalen of het druk/niet druk is? Dit lijkt me technisch ook niet eenvoudig uiteindelijk en zal bij heel wat treinen de nodige aanpassingen vereisen wilt men het precies maken. De oplossing "we weten uit de geschiedenis hoe de toekomstige treinen geladen zijn" is nu goed, maar zodra iedereen deze app gebruikt werkt dit natuurlijk niet meer.
Nou ben ik dat weer niet met je eens. Zelf ben ik in Engeland geweest en ook daar vind ik de treinen slecht. Het hangt er ook van af welke treinen je vergelijkt. De enkele intercity's die vernieuwd zijn, de dubbeldek intercity's die van de nieuwste generatie zijn, de dubbeldek intercity's die 2e generatie zijn, de dubbeldek intercity's van de derde generatie en dan nog alle sprinters.
De nieuwste intercity's vind ik fijne treinen. Daar hoef je je echt niet voor te schamen hoor.

Verder is mijn ervaring dat op het traject zwolle-leeuwarden er ook vaak genoeg een achterstand ingereden kan worden.

In het zuiden is er ook minder vaak sneeuw wat leid tot minder problemen en je zou ook het toeval gehad kunnen hebben dat het een half jaar goed ging. Ik wil niet zeggen dat het daar slechter is dan je denkt maar een half jaar zegt nog niet zo veel.

Verder schijnt Nederland één van de drukste netwerken van Europa te hebben. Dit is wel van het CBS ik weet dus niet in hoeverre dit objectief is en je kunt het natuurlijk op vele manieren vergelijken maar het geeft wel wat aan. http://www.cbs.nl/en-GB/m...ief/2009/2009-2702-wm.htm
IK ben wel met je eens dat er het één en ander verbeterd kan worden, zeker op gebied van oud materiaal vernieuwen. Roltrappen/liften installeren (mensen met een rollator moeten helpen van trappen af te gaan zou niet nodig moeten zijn)

De app kan zeker nuttige informatie bijdragen, zo zijn er genoeg trajecten met lange treinen waar je nog prima kunt zitten maar mensen niet verder durven te lopen omdat ze anders misschien de trein missen of geen betere plek vinden.

[Reactie gewijzigd door walletje-w op 23 juli 2024 13:02]

Is hetgeen wat je hier verkoopt niet het alledaagse excuus van de NS/Profail?
Even voor de goede orde: de organisatie heet ProRail, geen Profail.

Wat ik typte is wat ik simpelweg zelf zie gebeuren vanuit mijn beroep als (nu nog leerling-)machinist. Blaadjes langs de rails zijn elk jaar weer een veroorzaker van vertraging. Je kunt niet met normale remkracht remmen, anders gaat de trein glijden en heb je er geen controle meer over (vlakke wielen zijn dan nog wel het minste van de problemen die je hebt als je langs een rood sein glijdt). Gevolg: je gaat eerder remmen, met minder remkracht.
Dit geldt ook voor het optrekken van de trein. Met die smurrie op de rails slipt de trein snel door, en kom je bijna niet in beweging.
Ik heb dus een langere tijd nodig om op snelheid te komen en een langere tijd nodig om af te remmen. Gevolg: vertraging.
Als jij dat alledaags excuus ziet is dat jammer, maar dit is gewoon de werkelijkheid.
Tja, uiteindelijk is ook dat een kwestie van Goedkoop is Duurkoop. Auto's hebben ABS en Traction Control om gebruik te maken van de maximale grip net onder het punt waar de wielen slippen.
Licht off topic, maar sommige (meeste?) wissels worden nog steeds met gas verwarmd. Daar kwam ik twee weken hardhandig achter toen we niet langs Gouda Goverwelle mochten met de trein.

Zie:
http://www.112krimpenerwa...-station-Gouda-Goverwelle
Hoe controleren ze of ik niet de halve trein doorloop na binnenstappen?
Deze infraroodcamera's zullen wel waarschijnlijk in de gang van het treinstel geplaatst zijn voor een overview over alle zitplaatsen denkik zo :) Dus wordt realtime bijgehouden
De sensors meten of je door een deur heengaat (in/uit), ook de tussendeuren. Het lijkt op deze sensors: http://www.infodev.ca/veh...tallation-type/train.html
er wordt geen plaatje van de hele coupé gemaakt, dat is te onnauwkeurig
Statistiek.
Volgens mij gaat het op treinstel, en niet per wagon. Bij de meeste treinen moet je via de buitenkant naar het volgende treinstel. Als je in het goede rustige treinstel zit kun je zelf doorlopen tot het vrije plekje. Als je echter in een overvol treinstel instapt, zit (sta!) je vast tot minimaal het volgende station. Het zou dus behoorlijk kunnen helpen. Een systeem op wagonniveau is overbodig omdat je niet weet waar die wagon stopt, en je ogen al goed kunnen inschatten of er plek is in een wagon.

Ik ben zeer benieuwd! Goede ontwikkeling
Ja, maar verklaar dan het plaatje van het nieuwskopje hierboven. http://ic.tweakimg.net/ext/i/1359970012.jpeg

Het gehele treinstel heeft een kleur met daarbij een gedetailleerde drukte indicator per wagon. Ik neem aan dus dat ze die infraroodcamera's in de gangen hebben.. en als er mensen staan in de gang.. dan kan je het beschouwen als 'Druk', kleur rood.
@cyber Klopt, dank! Ik zie dat het idd per rijtuig is. Ik heb dat verkeerd gezien. Echter weet je dus pertinent niet waar een rijtuig stopt, tenzij het een voor jou bekende route en tijdstip is. Op een vreemd station weet je soms niet eens van welke kant een trein aankomt of naar welke kant hij wegrijdt. De 'luie donders' van jou kan het blijkbaar niks schelen, maar ook als het je wel wat kan schelen weet je het nog niet..

Week geleden wilde ik helemaal voorin een trein zitten van Utrecht naar Enschede. Dat scheelt weer lopen in Enschede. Ik loop in Utrecht een eind naar voren, ver voorbij de verste reiziger; rijdt de trein mij zelfs met een heel treinstel voorbij. Ik loop helemaal door naar het voorste deel, en ga zitten. Trein vertrekt, gaat ie dezelfde kant weer terug! Ergo, ik zit helemaal achterin! Volgende keer weet ik dit wel, maar met deze anekdote wil ik duidelijk maken dat je zelfs als je op anticipeert, je niet weet waar je moet gaan staan. En nu nog loopt iedereen naar een deur in de buurt, maar als iedereen snel kriskras door elkaar gaat lopen om de wagon van hun keuze te bereiken, dan vraag ik me af of er dan niet een heel nieuw probleem ontstaat: chaos op het perron.

TL;DR versie: Treinstel lijkt mij dus voldoende...
En daarom laat de app de vertrekrichting van de trein zien, weet je welke kant ie op rijdt. Kan het nog misgaan als je in Gouda al instapt en niet weet dat ie omdraait in Utrecht maar als je in de app kijkt naar hoe die in het station vóór Enschede binnenkomt (hgl), kun je ook dat afleiden: dan staat ie nl omgedraaid tov Gouda.
@cyber Klopt, dank! Ik zie dat het idd per rijtuig is. Ik heb dat verkeerd gezien. Echter weet je dus pertinent niet waar een rijtuig stopt, tenzij het een voor jou bekende route en tijdstip is. Op een vreemd station weet je soms niet eens van welke kant een trein aankomt of naar welke kant hij wegrijdt.
Dat laatste is vaak redelijkerwijs te beredeneren aan de hand van 'waar ligt stad X ten opzichte van dit station', hoewel toegegeven dat niet altijd lukt zonder extra informatie. In Brussel-Centraal onthoud ik ook nooit welke kant op Amsterdam is. Maar: als dan op het andere spoor aan mijn perron een trein naar Brussel-Zuid vertrekt weet ik dat Amsterdam de andere kant op is dan die trein op ging.
De 'luie donders' van jou kan het blijkbaar niks schelen, maar ook als het je wel wat kan schelen weet je het nog niet..
Met een redelijk simpele redenatie kom je al een heel eind, en dan heb je nog één ding waarvoor je enigszins bekend moet zijn met het traject om een écht te weten wat er aan de hand is: namelijk hoe lang het materieel is. (Overigens, de gein is natuurlijk dat de app je dit vertelt bij deze proef, dus dat weet je wél. In het voorbeeld tien bakken.) Dan zal ik je nu een geheimpje vertellen: langs het perron of tussen de sporen (wat handiger is) staan diamantvormige borden, zwarte rand blauw in het midden, met cijfers erin. Die komen overeen met waar een trein van een bepaalde lengte (cijfer op het bord) ongeveer (plus of min een paar meter) zal stoppen. Die borden zijn zo gepositioneerd dat een trein die volgens die borden stopt zo handig mogelijk langs het perron staat. (Een leeg bord betekent overigens 'hier altijd stoppen ongeacht lengte'). Ik zeg niet dat daar absoluut nooit van afgeweken wordt maar nagenoeg altijd stopt een machinist netjes bij het juiste bord.
TL;DR versie: Treinstel lijkt mij dus voldoende...
Aangezien treinstellen tot wel zes rijtuigen lang kunnen zijn én alleen kunnen rijden (waardoor er weinig te verdelen valt op die manier) lijkt me dat hoogst zinloos.

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 23 juli 2024 13:02]

Twee miljoen is behoorlijk prijzig? Infrarood sensoren zijn toch niet zo duur? Internet zit al in veel treinen, dus dat hoeft niet meer geinstalleerd te worden lijkt me... En de app behoeft nou ook weer niet super veel aanpassingen om dit te laten werken toch?
En jij denkt dat de ontwikkeling van de software die via infrarood mensen telt die in- en uitstappen geen geld kost in de testperiode?

2 miljoen is voor het testen, mochten ze het doorzetten dan hebben ze prijs van de software waarschijnlijk voor het grootste gedeelte al betaald.
Daar heb ik inderdaad even niet aan gedacht, maar dan nog lijkt het me erg veel eigenlijk. Daar kunnen ze lijkt mij nuttigere dingen mee doen (zoals het toevoegen van meer coupés op bekende drukke trajecten).
Daar heb ik inderdaad even niet aan gedacht, maar dan nog lijkt het me erg veel eigenlijk. Daar kunnen ze lijkt mij nuttigere dingen mee doen (zoals het toevoegen van meer coupés op bekende drukke trajecten).
Inderdaad, dat bekostigt toch wel minimaal een kwart Fyra-coupé!


2mln is helemaal zo veel niet.
En jij denkt dat de ontwikkeling van de software die via infrarood mensen telt die in- en uitstappen geen geld kost in de testperiode?
De client-side software is in verhouding behoorlijk goedkoop, dat loopt zeker niet in de miljoenen. Natuurlijk zit hier nog veel meer bij dan alleen de sensoren en de app, denk aan de infrastructuur om de gegevens naar een centrale locatie te sturen, te verwerken, etc.
Als de NS de sensoren koopt, dan verplaatsen die sensoren zich niet magischerwijs naar de treinen. Het is geen TTD :P
Het installeren van die sensors zal niet kosteloos gebeuren.

Verder lijkt het me een kansloze onderneming. Dat systeem hadden we in de jaren 60 in de bus, iedere passagier liet de treeplank bewegen. Leuk om dan even lekker in de deuropening te gaan wiebelen. Verder kunnen ze geen onderscheid maken tussen 1e en 2e klas.

Dan heb ik meer vertrouwen in statistieken van de OV chip. Laat ze die maar real time beschikbaar stellen (inchecken is instappen; er zullen niet veel mensen zijn die voor hun lol een uur op het station rondhangen vóór ze instappen).
Alleen jammer dat je bij het inchecken op een station nog niet weet welke kant de reiziger op zal gaan..
Klopt, vandaar ook de statistieken. Op Alkmaar gaat (bijvoorbeeld) 40% richting Haarlem, 60% richting Amsterdam, volgens de historische statistieken.
Op de teller (perron) staat 3000 man (real-time). Applicatie doet de berekening (kent ook het treintype en aantallen wagons wat voor komt rijden) en geeft aan: 90% gevuld.
En dat word nu dus al gebruikt en getoond in de app. Met behulp van 1,2,3 poppetjes laten ze de drukte zien.
Is het dan niet handiger om die informatie op het bord te laten zien? Dan heeft iedereen er wat aan, ook zonder smartphone.
Idd, dat is ook mijn eerste gedachte. Waarom een app? Presenteer die informatie op het perron voor alle gebruikers, dan verdelen ze zich vanzelf gelijkmatiger door de trein en dat is voor iedereen aangenamer.

Maar ja, apps zijn hip he, zelfs als ze geen meerwaarde bieden.
Chiron Moderator Discord @MadEgg4 februari 2013 10:04
De meerwaarde is er wel, maar niet direct voor de reiziger. De NS kan alle statistieken opslaan voor eigen gebruik, zoals ze nu ook al doen met de gegevens van iedereen die incheckt met een ov-chipkaart.

Verder is het inderdaad nogal suf dat ze het niet gewoon op die keigave schermen boven het perron zetten, want nu zet je iedereen zonder smartphone (en dat zijn er nog steeds een hoop) in de kou.
Anoniem: 382732 @MadEgg4 februari 2013 11:00
Waarom een app? Kijk eens om je heen op een staton, en bijna iedereen heeft een vergroeide nek waardoor ze alleen nog maar op hun telefoon kunnen kijken....
"bijna iedereen" is niet iedereen.

Bovendien mogen sommige telecomproviders ook eens wat doen aan het abominabele bereik/bandbreedte van hun masten op de (grote) stations.
Vaak werkt dat voor geen ene meter, het valt mij in ieder geval op dat ik met Vodafone compleet geen werkend mobiel internet heb als ik op Amsterdam CS en Sloterdijk NS sta, terwijl het direct aanspringt zodra ik 10 meter het station uit rij als ik eenmaal in de trein sta.

Maar er zal weer een of ander projectbureautje/ict bedrijf vriendjes zijn met de NS/Prorail en heel rijk geworden zijn met dit app-idee.
Dat maakt het gebruiken van een app nog niet makkelijker dan even op het bord kijken. De telefoon uit je zak halen, unlocken, app opzoeken, app opstarten, verbinding maken met internet (wat heeeeel goed gaat op stations :/) en dan eindelijk zien. Dat is heel wat meer moeite dan je nek een kwartslag draaien en het direct kunnen zien.

En dan weet je eigenlijk nog geen fluit, omdat je niet kan zien waar de deuren komen.

Daarbij, er zijn genoeg mensen die de app niet hebben, niet kunnen draaien, er niet van weten, of (toeristen) geen internet hebben.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 juli 2024 13:02]

Het zou mij niets verbazen als ze zoiets in de toekomst wel willen doen. Ik vind het in ieder geval een erg goed idee :)
Dit betreft op dit moment nog een proef op een enkele spoorlijn. Ik kan mij voorstellen dat het aanpassen van het systeem dat die borden aanstuurt (InfoPlus) een stuk prijziger is dan een app aanpassen met deze functionaliteit en dat daarom (voor nu) voor deze app is gekozen. Als dit succesvol is kan het uitgerold worden door het hele land en wie weet, daarna misschien wel naar die borden :)
Anoniem: 329067 4 februari 2013 08:55
Scannen ze een ieder die een trein in stapt, hoe willen ze dit dan precies doen met infrarood ?
Overigens zit er in de App al een indicatie die aangeeft hoe druk het in de trein is die je moet hebben.
Het infraroodsysteem telt het aantal in- en uitstappende reizigers op de balkons en de coupes.
De aangegeven drukte in de trein die jij aangeeft is op basis van historische data. Hierdoor kunnen ze geen specifieke informatie geven, misschien dat deze informatie zelfs per trein is vastgelegd en niet per coupé.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.