NS gaat app voor plannen internationale treinreizen maken -update

De NS is bezig met een app voor het plannen van internationale treinreizen. De huidige app is beperkt bij het opzoeken van treintijden in andere landen. De app is in ontwikkeling sinds een paar weken en een release is nog niet bekend.

NS Reisplanner Xtra uit 2009De app is mogelijk doordat er sindskort een internationale database van treintijden is, schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu in een Kamerbrief. In de applicatie, waarover Mansveld geen details deelt, kunnen gebruikers in elk geval internationale treinreizen opzoeken en bijhouden of aansluitende treinen vertraging hebben. Vermoedelijk gaat het over heel Europa of een groot gedeelte daarvan.

Vanaf volgend jaar zal de NS ook de prijzen kunnen laten zien van internationale reizen. Op dit moment heeft de NS al wel een app waarin sommige internationale bestemmingen staan, maar veel stations in het buitenland zijn daarin niet te vinden. NS begon in 2009 met een mobiele app, in eerste instantie voor featurephones en later voor smartphones.

Update, donderdag: Het lijkt te gaan om de app NS International, die sinds enige weken in de Play Store en App Store te vinden is en de functionaliteit biedt die Mansveld omschrijft, met dank aan Raven voor de opmerkzaamheid.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

02-07-2014 • 18:21

63

Reacties (63)

63
63
28
2
0
34
Wijzig sortering
Anoniem: 388974 2 juli 2014 18:24
Ik pak altijd de db app, die werkt perfect, en de Duitsers zijn nog stukken goedkoper ook!
Inderdaad, ik ga bijvoorbeeld deze zomer naar Oostenrijk. Via DB kunnen boeken (inclusief buitenland secties, dat is niet altijd zo, maar wel altijd terug te vinden welke stukken dit eventueel niet zijn) voor 69 Euro, volledig eerste klas. Exact dezelfde reis (lettelijk dezelfde trein) kost bij de NS 179 Euro. Onbegrijpelijk, en wat mij betreft onverkoopbaar naar de klant.

Overigens is het wel erg prettig dat de internationale treintijden uitgewisseld worden tussen de verschillende diensten, dat maakt het leven een stuk makkelijker :)
Opvallend, ik gebruik vaak DB en NShispeed maar de prijzen schelen niet veel. Vaak is zelfs NShispeed net iets goedkoper.
Ok, ik moet zeggen dat ik dus niet erg veel ervaring ermee heb (twee reizen tot nu toe) maar altijd was DB nog goedkoper. Wellicht dat ze bij DB een actie hadden of iets in die geest? Ik heb in ieder geval geen enkele korting vanwege lidmaatschappen of iets in die geest.

Maar het blijkt in elk geval wel handig te zijn om even de prijzen bij de verschillende buur(t)landen te checken, want het kan wel eens goedkoper zijn :)
Ik heb een DB card.

Punt is dat je bij NS hispeed vaak moet scrollen en dan zie je dezelfde prijzen.
De ns website laat niet alle ritten op 1 dag zien.
Kan het zijn dat je een lidmaatschap hebt? Ik weet dat je dan een flinke korting krijgt.
Je ziet het verschil tussen de standaard vol tarief ritprijs (bij DB en NS identiek) en de door DB aangeboden vroegboekprijs (Sparangebot) (zonder mogelijkheid om een trein later te pakken, zonder terugbetaling of omruiling) blijkbaar niet.
Je ziet het verschil tussen de standaard vol tarief ritprijs (bij DB en NS identiek) en de door DB aangeboden vroegboekprijs (Sparangebot) (zonder mogelijkheid om een trein later te pakken, zonder terugbetaling of omruiling) blijkbaar niet.
Dat komt vooral doordat de NS geen vroegboekingen of reserveringen toe laat. Je ziet hetzelfde prijsverschil bij de Thalys of Eurostar als je vanuit Duitsland of België boekt.
Kan de app van de DB prijzen laten zien voor internationale reizen? Hun website (die verder inderdaad ontzettend handig is) weet voor prijzen altijd alleen maar te vertellen "es gilt auslandtarif"...
Waarom een app? Klinkt typisch als iets dat gewoon (en beter) met een website moet kunnen.
Welkom in 2014?

Op de achtergrond is zoiets gewoon een database met een aantal goeie API's en een app is niks anders dan een gespecialiseerde interface waarmee je tegen de API's aan kan praten en lokaal data op kan slaan.

Tuurlijk kan dat ook met "een website". Maar een native app biedt specifieke voordelen en integratie. Bijvoorbeeld een reis toevoegen aan je kalender, of zelfs een ticket toevoegen aan Passbook (iOS), of zoiets simpels als het bijhouden van voorkeuren zonder dat je opnieuw hoeft in te loggen, omdat je sessie/cookie verlopen is.

Als de NS slim is, dan bieden ze zowel een website, mobiele website, als apps voor verschillende platformen.

Net zoals anderen zich afvragen: is dit een andere app dan deze:
https://itunes.apple.com/...nal/id886645737?l=en&mt=8

of is het een toekomstige versie?

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 15:01]

Tuurlijk, 3 verschillende apps maken voor een select groepje OS'en is natuurlijk veel handiger dan een website die je kunt maken om op alles te draaien. Welkom in 2014.

Btw, als de API's zo goed waren, had de NS wel de ballen gehad om ze open te stellen. Ik heb van dichtbij gezien hoe dat bedrijf met IT-oplossingen om gaat, en kan je vertellen: de apps zullen (zonder dat de eindgebruiker het merkt natuurlijk!) net zo crap in elkaar gedraaid zijn als de API's.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 juli 2024 15:01]

Een deel van NS API's zijn opengesteld, www.nls.nl/api. En actuele data wordt ook via NDOV (www.ndovloket.nl) beschikbaar gesteld voor andere ontwikkelaars. Met deze API's en datasets worden ook onafhankelijke apps ontwikkeld, zoals deze: https://play.google.com/s...nl.calips.rijdendetreinen

En ik ben het met je eens, er is wel wat te verbeteren in de API's en de data dia via NDOV beschikbaar gesteld wordt, maar er is dus zeker een onafhankelijke app mogelijk...

[Reactie gewijzigd door djiwie op 23 juli 2024 15:01]

Openstellen is meer dan toelaten dat ze aangroepen worden.
Welkom in 2014?
Ik noem het welkom in 1980, waar je voor ieder OS een eigen frontend kon bouwen om dezelfde functionaliteit te bieden omdat er geen standaard is. En als je niet tot het clubje met OS x hoort, je buiten de boot valt.
[...]Tuurlijk kan dat ook met "een website". Maar een native app biedt specifieke voordelen en integratie. Bijvoorbeeld een reis toevoegen aan je kalender, of zelfs een ticket toevoegen aan Passbook (iOS), of zoiets simpels als het bijhouden van voorkeuren zonder dat je opnieuw hoeft in te loggen, omdat je sessie/cookie verlopen is.
Kan allemaal ook op het web, al is het soms met een tussenstap of zul je sneller voor een iets andere, generiekere implementatie kiezen. Er zijn dingen die niet kunnen met een website maar die zijn m.i. niet relevant voor een reisplanner.
Als de NS slim is, dan bieden ze zowel een website, mobiele website, als apps voor verschillende platformen.
Als de NS geld als water heeft, ontwikkelen ze inderdaad voor tien apparaten specifieke reisplanners. Van de andere kant kunnen ze ook 80% van de functionaliteit (en 99% van de gebruikte functionaliteit) van zo'n ding aan 100% (ipv 60%) van de gebruikers bieden met een behoorlijke webapplicatie.

[Reactie gewijzigd door Bacchus op 23 juli 2024 15:01]

Omdat je dan mobiel minder data moet verbruiken? Een simpele array van data ontvangen volstaat ipv een hele site te moeten gaan inladen.
Een beetje reisplanner-app is al gauw tegen de 10 MB, die zal ik óók moeten downloaden, bij iedere update. Hoewel ik voor het laden van de frontpage van NS-Internationaal ook al 3 MB (!) kwijt ben, zou ik verwachten dat een nette online reisplanner niet meer dan een paar honderd KB aan dataverkeer hoeft te kosten.
Tenzij je dagelijks een reis plant, weegt dat gewoon niet tegen elkaar op.
Die App (en updates) kun je prima via WiFi downloaden, daar is bandbreedte veel minder belangrijk dan via je mobiele verbinding.
Klinkt niet als gebruiksvriendelijk dat ik eerst Wifi moet vinden, dan een app moet downloaden en installeren en dan pas mijn reis kan plannen.

Let wel: Als je een serieuze reisplanner (meer dan actuele vertrekstaten) nodig hebt, ben je blijkbaar geen reguliere treinreiziger en is het juist niet heel waarschijnlijk dat je zo'n app al geïnstalleerd hebt.
Gebruik je uberhaupt wel eens een smartphone en specifieker, de reisplanner apps en websites?

Ik snap ook niet waarom je denkt dat mensen een app zou willen, anders dan dat je een reguliere (internationale) treinreiziger bent? Juist dan plan je wel eens "op impuls" en is het handig om die app te hebben. Met name omdat ik sterk vermoed dat er een ticketfunctie in gaat komen.*

Ook snap ik niet waarom je denkt dat er geen en/en situatie mogelijk is: net zoals met de reguliere reisplanner. Iets dat volgens jou "HEEL" duur is.
Als de NS geld als water heeft, ontwikkelen ze inderdaad voor tien apparaten specifieke reisplanners. Van de andere kant kunnen ze ook 80% van de functionaliteit (en 99% van de gebruikte functionaliteit) van zo'n ding aan 100% (ipv 60%) van de gebruikers bieden met een behoorlijke webapplicatie.
Voor de reguliere planner kan het. Neem aan dat ze een groot gedeelte van de code/interface kunnen hergebruiken:
http://www.ns.nl (desktop)
http://m.ns.nl (mobiel)
de iOS-app: https://itunes.apple.com/...ner-xtra/id370362301?mt=8
android-app: https://play.google.com/s...id=nl.ns.android.activity

Met een beetje moderne ontwikkelmethodes is dit allemaal prima te betalen/oderhouden. Zoals eerder gezegd, het zijn gewoon interfacewrappers rondom een API, er is heel weinig native code om te onderhouden, het meeste is her te gebruiken. Als organisatie die meerdere kanalen bieden geeft je een groter bereik dan alleen een site gebruiken.

*Dit is allemaal wat speculatief, maar het lijkt erop dat bij NS, na het overgaan van de "Hispeed Alliance" naar NS reizigers, nu via een andere strategie wil gaan concurreren met het (zakelijk) vliegverkeer, met name naar de grote steden in de straal van 400-500km van Amsterdam (London, Hamburg, Dusseldorf, Brussel, Frankfurt, Parijs). Ze wilen deze app op de telefoons van mensen hebben staan om te concurreren met de apps van de luchtvaartmaatschappijen.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 15:01]

Ik snap ook niet waarom je denkt dat mensen een app zou willen, anders dan dat je een reguliere (internationale) treinreiziger bent? Juist dan plan je wel eens "op impuls" en is het handig om die app te hebben. Met name omdat ik sterk vermoed dat er een ticketfunctie in gaat komen.*
Ik zeg niet dat de incidentele reiziger de functionaliteit van reisplanner en e-ticket niet wil, ik zeg dat het downloaden en installeren van een systeem-specifieke app omslachtiger is dan een webpagina openen.
Ook snap ik niet waarom je denkt dat er geen en/en situatie mogelijk is: net zoals met de reguliere reisplanner. Iets dat volgens jou "HEEL" duur is.
Tuurlijk kan "en-en" maar je kan niet ontkennen dat het ontwikkelen van apps specifiek voor Windows, Windows Phone, OS X, iOS, Linux, Android, Blackberry en Symbian veel duurder is dan het maken van een enkele behoorlijke website.
Voor de reguliere planner kan het. Neem aan dat ze een groot gedeelte van de code/interface kunnen hergebruiken:
Ik zou eerder de code van de NS-Internationaal-site hergebruiken, en eigenlijk ook (een groot deel van) de interface.
Zoals eerder gezegd, het zijn gewoon interfacewrappers rondom een API, er is heel weinig native code om te onderhouden, het meeste is her te gebruiken.
Gelukkig! Ik was al bijna bang dat je zou claimen dat een app meer functionaliteit zou bieden boven een behoorlijke site.
Als organisatie die meerdere kanalen bieden geeft je een groter bereik dan alleen een site gebruiken.
Native apps bieden geen meerdere kanalen, het gaat allemaal gewoon via een mobieltje via internet.
Ze wilen deze app op de telefoons van mensen hebben staan om te concurreren met de apps van de luchtvaartmaatschappijen.
Concurreren om wat? De bitjes op mijn geheugenkaart? Concurreren doe je door een betere dienst (een reisplanner, storingsinformatie en e-ticket in dit geval) te leveren of door die voor een betere prijs aan te bieden. Geld uitgeven aan native apps helpt je bij geen van beiden.
Native apps bieden geen meerdere kanalen, het gaat allemaal gewoon via een mobieltje via internet.
Dan heb je niet opgelet de laatste 6 jaar. Ik kan je toch als je kijkt naar de 'app'-revolutie (het feit dat 'app' uberhaupt een woord in dagelijks taalgebruik is) niet serieus nemen als je niet meegaat in het feit dat een app, al is het alleen maar vanuit het perspectief van een gebruiker, een duidelijk andere ervaring is dan een (mobiele) site via de browser?
Dat een native app een andere vormgeving heeft, en daardoor inderdaad een andere ervaring biedt, dan een website maakt het geen nieuw kanaal. Die app-revolutie is vooral een illustratie van de beperkte mobiele browsers uit die tijd die het beste proberen te maken van slecht vormgegeven webpagina's. Zeg maar "this site is best viewed in IE 5.5 with 1024x768" :)
Een behoorlijk ontworpen webpagina die in een moderne browser gerenderd wordt, kan snel laden, bescheiden met bandbreedte omspringen en goed schalen prima combineren. De site van Tweakers zelf is daar een prachtig voorbeeld van wmb.
Het zou de NS sieren om voor de tijd en het geld dat ze nu in vijf verschillende reisplannersites, vier apps en een publieke webservice steken gewoon een volledig werkende site maken.
Die app-revolutie is vooral een illustratie van de beperkte mobiele browsers uit die tijd die het beste proberen te maken van slecht vormgegeven webpagina's
Zoals gezegd, ik kan je gewoon niet serieus nemen, als je dit soort dingen zegt. In 2007 dacht Steve Jobs wat jij dacht, en de oorspronkelijke iPhone zou de wereld alleen via de browser en webapps benaderen. Dat was toen geen goed idee en nu nog steeds niet. Binnen een jaar was er een native devkit, een app store en de rest is geschiedenis. Mobiele browsers zijn nog verbeterd, maar nog steeds beperkt en ik durf bijna wel te zeggen: fundamenteel beperkt.

Dat jij geen onderscheid merkt, betekent niet dat de klanten van de NS dat onderscheid wel duidelijk hebben. De NS is er niet om een soort ideale toekomst te creeeren en mensen aan de webapp te krijgen. Die heeft met een realiteit te maken, waarin ze hun klanten willen bedienen.

Je mag natuurlijk denken wat je wil, dat er in abstracto geen onderscheid is tussen webapps en native apps ("alles is maar bits en bytes"). Maar je kunt niet verwachten dat een organisatie zo'n sofistische academische benadering volgt als ze in het hier en nu hun klanten iets willen bieden.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 15:01]

Bacchus, ik weet niet hoe jij je smartphone gebruikt, als je er al 1 hebt, maar de meeste apps installeer ik gewoon als ik thuis ben, en ik verwijder deze ook niet nadat ik ze opnieuw afsluit.

Mensen die van deze app gebruik zullen maken zullen hem dan ook installeren na het zien van reclame of na het krijgen van informatie hierover (zoals deze nieuwspost) en gaan echt niet wachten tot ze hem eens nodig hebben.
Een beetje site weet precies genoeg data naar een gemeterde verbinding te pompen om te werken. Daarnaast bestaat er nog caching, offline manifests, en localstorage.
Tuurlijk, maar hoe je het ook draait of keert, een site zal altijd meer data moeten sturen dan een app om na te gaan of er aan de gecachte data niets veranderd is.
Ben ik het ook mee eens , zorg voor een goede website en niet altijd die apps die je moet downloaden en dan nog eens moet updaten elke keer. Hoe vaak ik wel niet een update voor de radio 1 app heb gehad tot ik er klaar mee was en nu een app heb die alle radio streams doet.
Net als dat NU.nl bijvoorbeeld op hun desktop app problemen had met malware als dat nou op je mobiel is moet je dus die rotte app updaten die al je gegevens lekker aan het doorzenden is door een bug.
Ik heb een smartphone maar probeer de apps tot een minimum te houden tegenwoordig.
Kan de App dan wel verder denken dan de Alpen? Verbaas me er altijd over dat op nshispeed.nl de wereld op wonderbaarlijke wijze blijkbaar ophoudt in Zwitserland en Italië niet bestaat ;)
Dat komt omdat nshispeed ook echt alleen maar aan hogesnelheidstreinen doet; niet alleen Italië ontbreekt, je kunt Leuven (één van de grotere steden in een buurland) er ook niet in vinden.

@Maurits:
Maar (volgens Wikipedia) sluit die (nog) niet aan op het Duitse en/of Franse hogesnelheidsnet. Ik verwacht dat nshighspeed uitbreidt met Italië zodra je met TGV of ICE op een station kunt komen waarvandaan een Italiaanse hogesnelheidstrein vertrekt.
Ik ben nog nooit met de trein naar Italië geweest, waarschijnlijk is dat de oorzaak van mijn blinde vlek; bedankt voor de aanvulling!

[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 23 juli 2024 15:01]

Italië had in 1977 de eerste hogesnelheidslijn van Europa. Niet alleen ligt die er nog steeds, er liggen er inmiddels nog een paar bij. Er zijn ook meerdere maatschappijen die hogesnelheidsdiensten aanbieden. Dat kan de reden dus niet zijn.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 15:01]

Dat komt omdat je op kleine stations in het buitenland (Italie, of Frankrijk bv) zomaar 5 uur op het station wacht tot er een treintje komt. En dan weet je nog niet eens of het degene is die je moet hebben.
Dan maakt die hele planning ervóór ook niet meer uit dus. :P
Helaas toch niet waar, ik heb een hekel aan de NS. En ik heb het laatste jaar ongeveer 20-30 keer met Trenitalia gereisd. Trenitalia heeft zeer veel vroegboek aanbiedingen, (Venetie-Rome retour 30 euro) Bologna-Napoli 70 euro retour. Ik heb al deze keren nog noot echte vertraging gehad ( max 5 minuten). Het enige wat in Italie minder is zijn de stakingen die toch wel een paar keer per jaar worden gehouden. Daarnaast is er ook nog Italo en die zijn ook gewoon een stuk beter dan de NS. Op de kleinere stations hoef je geen 5 uur te wachten, je pakt gewoon de eerste trein naar een groter station (elk uur wel een trein).
Is dit niet de NS International (Android) app dan? Deze app toont al real-time informatie over in ieder geval de treinen in Nederland en België. Sterker nog: deze app toont vertraging < 5 minuten in België wel, iets wat de NMBS en Railtime niet doen.
De NMBS apps tonen wel <5 minuten vertragingen, enkel op de borden in de stations worden vertragingen van <5 min niet weergegeven.
Ook op railtime zijn die vertragingen niet zichtbaar (geen idee van de apps, gebruik ik niet). En zulke vertragingen zijn imho minder interessant om te weten. Een minuut of 2 vertraging is snel gemaakt.
Als je weet dat een trein twee minuten vertraging heeft kun je iets rustiger naar je perron lopen, dat is toch wel nuttig ;-)
Overigens worden op de schermen in Nederland vertragingen ook afgerond op 5 minuten. Alle apps tonen wel exacte vertragingen.
neen, want als jij nog zo ver zit dat je denkt dat je het wat rustiger aan kunt doen kan de trein ook weer wat goedmaken en alsnog op tijd komen. Je zou de eerste niet zijn die zijn trein mist omdat deze met enkele minuten minder vertraging vertrekt dan aangekondigd.
Deze app bestaat al. Is NS International. Wordt zelfs al gepromoot door de NS zelf in hun eigen app. #fail
Niet alleen de app bestaat al een hele tijd, waarvoor onlangs een opvolger is uitgebracht, die database bestaat al veel langer.

Zie ook NS gaat app voor plannen internationale treinreizen maken

[Reactie gewijzigd door Raven op 23 juli 2024 15:01]

Waarom een tweede app? Zorg gewoon dat het goed in de normale app werkt.

Het is toch mega-irritant om weer een app te installeren om 1 specifiek iets te kunnen?

De website van DB werkt al prima overigens :D
Dit valt inderdaad onder het type app dat je 1 keer installeert om 1 ding te doen en als dat klaar is, kun je em weer verwijderen.

Daar zijn er veel te veel van, en ik hoop van harte dat Google en Apple hun macht hierin even goed misbruiken om deze app te weigeren. Maar dat zal wel niet...
Deze app staat al een paar weken in de Play Store van Android, namelijk de NS International app (https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.nshispeed).
Hiermee kan je inderdaad actuele buitenlandse reizen plannen en van een aantal landen ook de actuele vertrektijden van stations raadplegen. Ook kan de app tijdens de reis een actueel reisadvies geven als een trein vertraging heeft en je daardoor de aansluiting dreigt te missen: je krijgt een nieuw reisadvies.
Anoniem: 588637 2 juli 2014 20:28
Ik gebruik zelf Here Transit voor de Windows Phone.
Het voordeel van de app is dat hij niet alleen gedetailleerde info geeft over: Welk parron.of buslijn. Maar ook werkt met al het OV. Dus bus, trein. Tram.
En dus perfect m'n route uitstippelt met de aankomst en vertrek tijden van bussen,trams enz.
1 app voor heel OV.

Maar.. Koppeling met buitenland.. De Benelux kan ie vinden. Maar een trein richting Rusland wordt lastig.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 588637 op 23 juli 2024 15:01]

het vreemde is dat de NS omstreeks +/-2003 volgens mij een prima (nou redelijke) internationale reisplanner had...
Gebruik zelf in het buitendland de app SBB Mobile (van de Zwitserse spoorwegen). Kent vrijwel alle stations in Europa.
Voor alle apps geld dat ze afhankelijk zijn van de informatie die door de betreffende maatschappijen gedeeld wordt. SBB heeft wel goed Frankrijk erin staan maar DB niet, waarschijnlijk omdat SBB een deal met de SNCF heeft en DB niet. NS deelt wel, onder lichte dwang, alles publiekelijk, vandaar dat je in Nederland ook prima gebruik kunt maken van andere apps dan de NS-app.
Internationele reizen zijn per trein altijd lastig, vooral als je wat bijzondere wensen hebt. Heb wel eens contact gehad met de Treinreiswinkel maar ook daar kunnen ze je niet altijd helpen.
Uiteindelijk krijg je het beste resultaat door naar het loket van NS-Internationaal te gaan op een van de grotere stations en hopen dat je een behulpzame medewerker treft. Dit geldt overigens vaak ook in het buitenland.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.