Het Europese auteursrecht moet snel op de schop. Daarvoor pleit Eurocommissaris Neelie Kroes van ict, die binnenkort vertrekt. De huidige copyright-richtlijn stamt uit 2001 en het kan nog jaren duren voordat er daadwerkelijk een bijgewerkte richtlijn is.
Kroes pleitte voor de snelle aanpassing tijdens een conferentie over informatierecht dat de Universiteit van Amsterdam organiseert. "De huidige auteursrecht-richtlijn stamt uit 2001; sindsdien is de wereld volledig veranderd", aldus Kroes.
Kroes vertrekt binnenkort als Eurocommissaris, maar heeft in het verleden vaker gepleit voor herziening van het auteursrecht. Momenteel denkt de Europese overheid na over een herziening van het auteursrecht, maar een update voor de richtlijn kan jaren op zich laten wachten, mede omdat landen het na het vaststellen van de richtlijn nog moeten omzetten in nationale wetten.
Volgens de Eurocommissaris is het doel van het auteursrecht om creativiteit te bevorderen, doordat makers van bijvoorbeeld films, games of boeken voldoende betaald krijgen. "Maar als iemand door juridische onzekerheid materiaal niet durft te remixen, hoe zorgt dat voor meer creativiteit?", aldus Kroes. Hetzelfde geldt voor regionale blokkades, bijvoorbeeld voor YouTube-filmpjes die in een bepaald land niet te zien zijn. "Hoe helpt dat de artiest?", vraagt Kroes zich af. "Onze economie heeft daar geen baat bij."
"Elke dag breken mensen de wet om iets te doen wat we normaal vinden. Maar hoe kun je ze dat kwalijk nemen, als de wetten zo slecht zijn aangepast aan de moderne tijd?", stelt Kroes, waarmee ze verwijst naar illegaal downloaden. "Een goed auteursrecht helpt contentmakers met het bereiken van mensen, en zorgt ervoor dat consumenten toegang krijgen tot een breed aanbod aan cultuur", aldus Kroes. "Maar op dit moment doet dat het niet. De makers leggen het af, de consument legt het af, en de economie legt het af. Dit systeem komt niemand ten goede."
Kroes stelde verder dat er geen plannen zijn om illegale downloaders aan te pakken. "We blijven onze pijlen richten op commerciële partijen die op grote schaal inbreuk maken", aldus Kroes. Nederland heeft sinds april een downloadverbod, toen het Europese Hof van Justitie verklaarde dat het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal uit illegale bron niet mag worden toegestaan.