De nieuwe Europese Commissie wil het auteursrecht snel hervormen. Dat blijkt uit de opdracht die de opvolgers van Neelie Kroes, die tot nu toe Eurocommissaris voor ict was, hebben meegekregen. Het huidige Europese auteursrecht stamt uit 2001.
De kersverse Eurocommissarissen Günther Oettinger en Andrus Ansip moeten ervoor zorgen dat het auteursrecht op de schop gaat, blijkt uit de 'missiebrieven' die ze van de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, hebben meegekregen. De huidige Europese auteursrecht-richtlijn, waarop het Nederlandse auteursrecht is gebaseerd, stamt uit 2001.
De twee Eurocommissarissen zijn, als het Europees Parlement hun installatie goedkeurt, samen verantwoordelijk voor ict-wetgeving op Europees niveau. Oettinger is belast met de portefeuille 'Digitale economie en maatschappij', terwijl Ansip verantwoordelijk is voor de 'Digitale interne markt'.
Tot nu toe werd de rol van Oettinger en Ansip vervuld door één Eurocommissaris: de Nederlandse politica Neelie Kroes. In juli riep de vertrekkende Eurocommissaris nog op tot snelle hervorming van het auteursrecht. "De huidige auteursrechtrichtlijn stamt uit 2001; sindsdien is de wereld volledig veranderd", zei Kroes toen. De Europese Commissie lijkt daar gehoor aan te hebben gegeven: Oettinger en Ansip moeten in het eerste deel van hun termijn met nieuwe wetgeving komen.
Het is nog onbekend wat de nieuwe wetgeving zal inhouden, maar de kans lijkt groot dat de regels het makkelijker zullen maken om audio en video te verspreiden. Het is op dit moment bijvoorbeeld moeilijk om een nieuwe muziek- of videostreamingdienst op te zetten, omdat voor elk van de 28 EU-lidstaten apart licenties moeten worden geregeld. De wens voor één uniform auteursrechtstelsel, en EU-brede licenties op onder meer muziek en video, bestaat dan ook al langer.
Verder moet Oettinger in het komende halfjaar met nieuwe regels komen om de 'gemeenschappelijke, digitale markt' te stimuleren. Wat Juncker daarmee precies voor ogen heeft, is onbekend. Duidelijk is wel dat de nu al in Europese richtlijnen geregelde telecomwetgeving wat Juncker betreft nog beter geharmoniseerd moet worden, evenals het uitgeven van zendlicenties aan telecomproviders. Tot slot moet ook de veiligheid op internet worden verbeterd, moeten kinderen betere vaardigheden op internet krijgen en moet er meer worden geïnvesteerd in breedbandnetwerken.
Tegenover Reuters zei Oettinger dat de marktdominantie van Google mogelijk wordt aangepakt. Belangrijk is volgens hem dat de neutraliteit en objectiviteit van de zoekmachine gewaarborgd blijft. Op dit moment onderzoekt de Europese Commissie of Google zijn eigen diensten voortrekt in zijn zoekresultaten; aanpassingen die Google voorstelde om te doen, zijn door de Commissie voor de derde keer van tafel geveegd.
De vertrekkende Eurocommissaris Kroes was onder meer aanhanger van de Europese netneutraliteit, die veel kritiek kreeg, omdat deze niet strikt genoeg zou zijn en omdat de gevolgen ervan voor de Nederlandse netneutraliteit nog niet duidelijk zijn. Ook was ze verantwoordelijk voor de plannen om roamingtarieven te verlagen en later volledig af te schaffen. Eerder voerde ze in een andere rol, die van Eurocommissaris voor Mededinging, een omvangrijke mededingingszaak tegen Microsoft. Het koppelen van Windows Media Player met Windows kwam het bedrijf op een recordboete van een half miljard euro te staan.