Brussel heeft voorstellen op tafel gelegd die de zogenoemde digital single market een stap dichterbij moeten brengen. Onder meer leveringskosten bij grensoverschrijdend online-shoppen moeten omlaag en muziek- en videodiensten moeten hun aanbod over landen gelijk kunnen trekken.
De voorstellen van de Europese Commissie om van Europa een enkele digitale markt te maken, moeten eind 2016 gerealiseerd zijn. Een van de drie pijlers van het pakket met voorstellen is dat consumenten en bedrijven betere toegang tot digitale goederen en diensten in andere lidstaten moeten krijgen. Onder andere moeten de verzendkosten omlaag: een meerderheid van de bedrijven zou de hoge kosten als een probleem zien bij grensoverschrijdend aanbod, terwijl klanten lage leveringskosten juist als een enorm voordeel zouden zien.
Daarnaast zouden consumenten bij het kopen in alle lidstaten met vergelijkbare regels beschermd moeten worden en moet ook het afdwingen van die regels sneller en consistenter. Brussel belooft daarvoor de Regulation on Consumer Protection Cooperation onder de loep te nemen.
Verder wil de Commissie een einde aan 'ongerechtvaardigd' geo-blocken. Veel diensten hanteren verschillen in prijzen en aanbod tussen verschillende lidstaten, onder andere omdat per land de rechten voor muziek en video geregeld moeten worden. Zo heeft Netflix in veel landen een ander aanbod. Volgens de EU blokkeren diensten hun aanbod echter ook vaak uit commerciële overwegingen en hier zou een einde aan moeten komen.
Harmonisatie van onder andere auteursrechtregels moet er daarnaast ook voor zorgen dat bijvoorbeeld streamingdiensten eenvoudiger hetzelfde aanbod in verschillende Europese landen kunnen aanbieden. De eerste voorstellen om de regels aan te passen moeten er eind dit jaar liggen. Netflix zegt tegen Hollywood Reporter echter niet te gaan wachten op de Europese regelgeving, maar dat het zelf al bij onderhandelingen pan-Europese overeenkomsten in de wacht probeert te slepen.
Een andere pijler waar Brussel voorstellen onder schaart gaat over het zorgen voor een gelijk speelveld voor bedrijven. Onder andere gaat de Commissie de invloed van zoekmachines, social media en app stores op de markt bekijken. Bovendien moet de privacy van burgers beter beschermd worden. Google ligt al tijden onder vuur in de EU vanwege zijn machtspositie met zijn zoekmachine en Facebook kampt in veel lidstaten met onderzoeken naar zijn privacybeleid. Vorige week nog sprak Facebook zich uit tegen deze 'terugkeer naar nationale regulatie'. Door de verschillen in regelgeving zouden Facebook-gebruikers in de toekomst sommige nieuwe functionaliteit pas later, of in het geheel niet krijgen, waarschuwde de dienst.
De Europese Commissie gaat verder bekijken hoe internetpiraterij aangepakt kan worden, maar details hierover zijn er nog niet. Daarnaast moet er een European Cloud-initiatief komen dat er onder andere voor moet zorgen dat clouddiensten een Europees certificaat kunnen krijgen en gebruikers eenvoudiger van cloudaanbieder kunnen wisselen.
D66-Europarlementariër Marietje Schaake steunt het in gang zetten van een enkele digitale markt, maar is sceptisch over de voorstellen. "Ik vrees dat de lidstaten de voorstellen zullen afzwakken en dat zij niet bereid zijn de veranderingen in gang te zetten. Economische groei en innovatie worden momenteel tegengehouden doordat er 28 verschillende systemen van regels zijn en niemand wil bewegen."