Eurocommissaris Neelie Kroes stelt voor dat Europa zijn eigen beveiligingstechnologie ontwikkelt in de strijd tegen spionage en digitale criminaliteit. Ook hint ze op uitbreiding van de meldingsregeling voor bedrijven die verantwoordelijk zijn voor netwerken.
"We hebben de beste technologie nodig en misschien is het noodzakelijk dat we die in Europa zelf maken", zei Kroes tijdens de Cyber Summit, die maandag in het Duitse Bonn plaatsvindt. "Dit is waarom we de investeringen in cybersecurity-onderzoek verhogen", aldus de politica. Ook wijst ze op de mogelijkheid om op Europees niveau te verzekeren dat ict-apparatuur en programma's geen backdoors bevatten.
Nieuwe verdragen acht ze niet nodig en evenmin heeft het zin om spionage illegaal te maken, volgens Kroes. "Dat is niet hoe de wereld werkt. Laten we niet naïef zijn. Als je wilt voorkomen dat een inbreker je voordeur openkrijgt, heb je geen advocaat, maar een goed slot nodig." Lidstaten moeten niet elk afzonderlijk voor bescherming van data binnen hun landgrenzen zorgen, maar dit juist doen binnen een uniforme Europese markt 'waar ideeën over beveiliging kunnen floreren', stelt ze, waarbij ze weer naar het oprichten van een veilige Europese 'cloud' verwijst.
Ten slotte hint de vice-president van de Europese Commissie op uitbreiding van regelingen voor het instellen van beveiligingsmaatregelen en het melden van lekken in netwerken. Er is al wetgeving die eist van telecomaanbieders dat ze beveiligingsmaatregelen nemen en lekken melden, maar Kroes vindt het niet kloppen dat de providers 'alle last moeten dragen en overkoepelende internetbedrijven niet'. "Dat is geen eerlijke concurrentie en het brengt onze beveiliging in gevaar", aldus Kroes. Ze doelt daarbij op netwerken die worden gebruikt voor belangrijke infrastructuur, zoals die van banken en energiebedrijven, maar waarvoor telecombedrijven niet verantwoordelijk zijn.