Dat de Nederlandse geheime diensten op dit moment niet op grote schaal internetverkeer mogen onderscheppen, is achterhaald. Dat vindt de voorzitter van de commissie die de inlichtingendiensten controleert.
Op dit moment mogen de Nederlandse inlichtingendiensten verkeer dat niet via kabels verloopt, zoals satellietcommunicatie, op grote schaal onderscheppen, opslaan en analyseren. Dat mag niet voor communicatie die wel via kabels verloopt, zoals het gros van het internetverkeer. Dat onderscheid is echter achterhaald, zegt de voorzitter van de commissie die toezicht op de veiligheidsdiensten, Bert van Delden. "Het onderscheid tussen kabelgebonden en niet-kabelgebonden communicatie is inmiddels achterhaald", aldus Van Delden. "De kabel is niet heilig."
Volgens de voorzitter was nooit de bedoeling dat er een onderscheid zou zijn. "Als de techniek zich anders ontwikkeld had zouden nu alle berichten door de ether gaan, en dan konden we nu ook alles opvangen", zo zegt de voorzitter. Op dit moment buigt een commissie zich over de vraag of kabelgebonden communicatie ook op grote schaal mag worden onderschept; Van Delden denkt dat de wet inderdaad zal worden verruimd. Volgens hem is dat logisch, met het licht op nieuwe technologische ontwikkelingen.
Eerder op zaterdag zette Tweakers in een achtergrond uiteen hoe de inlichtingendiensten zich alvast voorbereiden op de verruiming van de wet, door de aankoop van systemen voor te bereiden die waarschijnlijk op grote schaal data kunnen onderscheppen, opslaan en doorzoekbaar maken. Voorzitter Van Delden vindt dat logisch. "In zijn algemeenheid: is het zo gek dat we met de techniek mee gaan? Is het zo gek dat de diensten zich daarop voorbereiden?", zegt hij.
Tegenover Tweakers reageren onder meer de burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom bezorgd. "De voorgestelde uitbreiding geeft te veel bevoegdheden om ongericht af te tappen", stelt Janneke Sloëtjes van de organisatie. "Daardoor komt alle informatie in het vizier van onze inlichtingendienst." Ook de PvdA houdt een slag om de arm: als dit betekent dat het internetknooppunt AMS-IX zal worden afgetapt, is die partij tegen, aldus Kamerlid Jeroen Recourt. SP-Kamerlid Ronald van Raak vreest dat Nederland hetzelfde gaat doen als de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.