De Europese Commissie wil in 2020 twee prototypes van supercomputers waarvan er een in de top drie van de wereld mee moet doen wat rekenkracht betreft. Europa zou achterliggen op hpc-gebied. Daarnaast komt er een clouddienst voor wetenschappelijk onderzoek.
Details over de gewenste supercomputers geeft de Europese Commissie niet, maar tijdens de bekendmaking beklaagde Günther Oettinger, Eurocommissaris van de Digitale Markt, zich erover dat Europa geen grote rol meer speelt in de Top500 van supercomputers. "Wereldwijd gaan de VS, China, Japan, Rusland en India hard vooruit", staat in een begeleidend document. Europa zou achter komen te liggen door een gebrek aan investeringen in high performance computing, terwijl er wel een noodzaak is om exascalecomputing in te zetten voor onderzoeksdoeleinden.
Daarnaast kondigde de Europese Commissie de 'European Open Science Cloud' of EOSC aan. Deze moet de 1,7 miljoen wetenschappers in de Europese Unie en op termijn ook 70 miljoen Europeanen die werkzaam zijn in de technologiesector toegang geven tot een gezamenlijk platform voor de opslag, de analyse en het beheer van wetenschappelijke gegevens. Nog dit jaar moet de ontwikkeling van start gaan. Onder andere moet het platform zorgen voor interoperabiliteit van protocollen en specificaties, wat volgens wetenschappers nu nog een drempel is voor het delen en hergebruik van onderzoeksgegevens.
Bovendien moet het een einde maken aan de fragmentatie van de wetenschappelijke data-infrastructuur tussen landen en instituten. In 2017 moet alle data die voortkomt uit onderzoek waar de EU in het kader van het Horizon 2020-initiatief financiële steun aan verleent, vrijelijk beschikbaar komen. Zodra de publieke sector toegang krijgt, is niet alle toegang tot de gegevens meer gratis, voorziet de Europese Commissie. De EOSC krijgt dan ook een systeem voor het beheer van intellectuele eigendom en een betaalmogelijkheid.
Ter ondersteuning van de clouddienst komt er nieuwe infrastructuur die onder andere het delen van grote hoeveelheden data tussen de landen sneller moet laten verlopen. Deze European Data Infrastructure zal niet alleen uit snelle verbindingen bestaan, maar ook supercomputercapaciteiten omvatten en de opslag voor zijn rekening nemen.
Het initiatief zou 6,7 miljard euro kosten, is de schatting van de Europese Commissie. Van dit geld zou 2 miljard uit het Europese potje van het Horizon 2020-initiatief komen. De overige 4,7 miljard euro moet over een periode van vijf jaar vanuit een combinatie van private en publieke partijen beschikbaar komen. Van dit geld moet 3,5 miljard euro naar de infrastructuur gaan en 1 miljard euro naar een Europabreed onderzoek naar kwantumtechnologie. Dit initiatief voor kwantumcomputers moet in 2018 van start gaan.