Nadat in juni dit jaar een Amerikaanse supercomputer voor het eerst sinds 2012 weer de eerste plek heeft ingenomen in de Top500 van 's werelds krachtigste supercomputers, heeft een andere supercomputer uit de VS nu ook de voormalige Chinese nummer twee naar onderen geduwd.
Een relatief nieuw systeem van een Amerikaans laboratorium, een door IBM gemaakte supercomputer genaamd Sierra, stond in juni nog op de derde plaats van de lijst, op basis van de voor de Top500-lijst gebruikte HPL-benchmark. Deze computer kwam toen nog uit op 71,6 petaflops en een piek van 119,2 petaflops, maar deze prestaties zijn verhoogd naar respectievelijk 94,6 en 125,7. Daarmee is Sierra marginaal krachtiger dan het Chinese Sunway TaihuLight-systeem, dat nu de derde plaats inneemt.
Op de eerste plaats van de huidige lijst staat nog altijd het eveneens door IBM vervaardigde Summit-systeem van het Oak Ridge National Laboratory van het Amerikaanse ministerie van Energie. Deze computer, die in juni werd onthuld, haalt in de laatste HPL-benchmark verhoogde prestaties van 143,5 petaflops en een piek van 200,8 petaflops. Daarmee is deze supercomputer met afstand de krachtigste op de lijst.
In totaal staan er vijf supercomputers van het Amerikaanse ministerie van Energie in de top tien. China mag dan niet meer in de top twee voorkomen, het land heeft wel een groeiend aandeel in de lijst. China heeft 227 supercomputers in de Top500 staan, goed voor 45 procent. De VS heeft in totaal 109 supercomputers in de lijst.
De eerste Europese supercomputer is een Zwitserse, Piz Daint. Deze staat op de vijfde plaats met een rekenkracht van 21,2 petaflops en een piek van 27,2 petaflops; daarmee kan deze computer bij lange na niet tippen aan de prestaties van supercomputers uit de top vier. De eerste Nederlandse vermelding op de lijst is te vinden op plaats 167 en komt op rekening van een niet nader genoemd softwarebedrijf; deze nam in juni nog plaats 123 in beslag. België komt nog altijd niet in de Top500-lijst voor. Er zal dus nog veel moeten gebeuren voordat in 2020 een Europese supercomputer in de top drie staat, zoals de Europese Commissie wil.
Summit is een computer met de oppervlakte van ongeveer twee tennisvelden en is voorzien van 27.648 gpu's. Het gaat om Tesla V100-accelerators van Nvidia. Het totale systeem bestaat uit 4608 nodes, waarbij elke node zes V100-accelerators heeft in combinatie met twee IBM Power9-cpu's met 22 cores op 3,1GHz. De gpu's en de cpu's staan onderling in verbinding via Nvidia's NVLink. Het totale geheugen van het systeem komt neer op ongeveer 10 petabyte.