Amerikaanse supercomputers staan op eerste twee plaatsen in Top500-lijst

Nadat in juni dit jaar een Amerikaanse supercomputer voor het eerst sinds 2012 weer de eerste plek heeft ingenomen in de Top500 van 's werelds krachtigste supercomputers, heeft een andere supercomputer uit de VS nu ook de voormalige Chinese nummer twee naar onderen geduwd.

Een relatief nieuw systeem van een Amerikaans laboratorium, een door IBM gemaakte supercomputer genaamd Sierra, stond in juni nog op de derde plaats van de lijst, op basis van de voor de Top500-lijst gebruikte HPL-benchmark. Deze computer kwam toen nog uit op 71,6 petaflops en een piek van 119,2 petaflops, maar deze prestaties zijn verhoogd naar respectievelijk 94,6 en 125,7. Daarmee is Sierra marginaal krachtiger dan het Chinese Sunway TaihuLight-systeem, dat nu de derde plaats inneemt.

Op de eerste plaats van de huidige lijst staat nog altijd het eveneens door IBM vervaardigde Summit-systeem van het Oak Ridge National Laboratory van het Amerikaanse ministerie van Energie. Deze computer, die in juni werd onthuld, haalt in de laatste HPL-benchmark verhoogde prestaties van 143,5 petaflops en een piek van 200,8 petaflops. Daarmee is deze supercomputer met afstand de krachtigste op de lijst.

In totaal staan er vijf supercomputers van het Amerikaanse ministerie van Energie in de top tien. China mag dan niet meer in de top twee voorkomen, het land heeft wel een groeiend aandeel in de lijst. China heeft 227 supercomputers in de Top500 staan, goed voor 45 procent. De VS heeft in totaal 109 supercomputers in de lijst.

De eerste Europese supercomputer is een Zwitserse, Piz Daint. Deze staat op de vijfde plaats met een rekenkracht van 21,2 petaflops en een piek van 27,2 petaflops; daarmee kan deze computer bij lange na niet tippen aan de prestaties van supercomputers uit de top vier. De eerste Nederlandse vermelding op de lijst is te vinden op plaats 167 en komt op rekening van een niet nader genoemd softwarebedrijf; deze nam in juni nog plaats 123 in beslag. België komt nog altijd niet in de Top500-lijst voor. Er zal dus nog veel moeten gebeuren voordat in 2020 een Europese supercomputer in de top drie staat, zoals de Europese Commissie wil.

Summit is een computer met de oppervlakte van ongeveer twee tennisvelden en is voorzien van 27.648 gpu's. Het gaat om Tesla V100-accelerators van Nvidia. Het totale systeem bestaat uit 4608 nodes, waarbij elke node zes V100-accelerators heeft in combinatie met twee IBM Power9-cpu's met 22 cores op 3,1GHz. De gpu's en de cpu's staan onderling in verbinding via Nvidia's NVLink. Het totale geheugen van het systeem komt neer op ongeveer 10 petabyte.

Door Joris Jansen

Redacteur

12-11-2018 • 19:46

31 Linkedin

Submitter: Balance

Lees meer

Reacties (31)

31
29
15
5
1
5
Wijzig sortering
Wat wel interessant is dat er voor het eerst een systeem met AMD Epyc processors in staat. En dat systeem komt nog binnen op nummer 38 ook. Het systeem heeft een energieconsumptie van maar 380 kW. Ter vergelijking: het systeem op nummer 39, wat net iets lager scoort, heeft een energieconsumptie van 1972 kW. Met een energieprijs van 8 dollarcent per kWh bespaar je dan meer dan een miljoen euro per jaar aan stroomkosten.

Intel mag geen in Amerika gefabriceerde chips verkopen aan China met de huidige handelsbelemmeringen, maar AMD heeft het Chinese bedrijf Hygon voor 51% in handen en licenseert zijn Zen 1-design aan dat bedrijf, waardoor AMD zijn Epyc chips ook in China kan verkopen. In de toekomst kunnen we waarschijnlijk meer AMD-systemen in de TOP500 verwachten, met Zen 2 zal het prijs-versus-prestatieverschil met Xeon namelijk nog groter zijn.
Mogelijk komt er een Epyc-systeem op nummer 1 te staan in de lijst, want de Chinezen hebben aangegeven in 2020 een Exascale-systeem te willen bouwen, waarschijnlijk op basis van Zen 3. Dat is ongeveer 7x sneller dan Summit, de huidige nr. 1

[Reactie gewijzigd door wouterg00 op 12 november 2018 23:35]

Maar dat kan je ook anders bekijken... de nummer 1 van de lijst heeft een Rmax van 143.500 TFlops/s, wat meer dan 33x hoger is dan de 4325 TFlops/s van de nummer 39 38... terwijl het verbruik maar 25x hoger is. Met andere woorden, als je statistieken wil bekijken zou je alles mee moeten nemen om een realistisch beeld te krijgen...

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 13 november 2018 17:37]

Klopt allemaal, supercomputers worden gebruikt voor zeer ingewikkelde wiskundige formules uit te rekenen.Het is een dure zaak voor uberhaubt iets te laten uitrekenen plus komen idd de stroomkosten ook nog erbij.Maar het is gewoon een reken sommetjes ze proberen zoveel mogelijk processoren per volume eenheid in een kast te proppen.En dat er eentje was met tesla cores dat wist ik ook niet.En die epic processor komt wel goed in zijn recht met zo een systeem.Het kost allemaal klauwen vol met geld maar dan heb je wel iets.Het is geen computer om er een potje unreal tournament of cod te spelen.
België stond er in 2017 wel: https://www.top500.org/system/178860

BrENIAC krijgt binnenkort een update en zal er normaal de volgende keer opnieuw terug instaan.
Fun fact: alle machines in deze top 500 draaien Linux, 100%.
Het zijn nou eenmaal werkmachines, en geen game-bakken.
edlin draait dan best wel vlot, denk ik
Het ministerie voor Energie (verbruik)?

Waarvoor hebben die de krachtigste supercomputer nodig?
https://en.wikipedia.org/wiki/Summit_(supercomputer)
Summit is tasked with civilian scientific research and is located at the Oak Ridge National Laboratory in Tennessee. Sierra is designed for nuclear weapons simulations and is located at the Lawrence Livermore National Laboratory in California.[7] Summit is estimated to cover the space of two basketball courts and require 136 miles of cabling.[8] Researchers will utilize Summit for diverse fields such as cosmology, medicine and climatology.[9]
Sierra dus voor het simuleren en verbeteren van kernwapens, Summit voor onderzoek naar de ruimte, medicijnen en het klimaat. Ja daar is veel rekenkracht voor nodig.

En het Amerikaanse Ministerie voor energie is ook bezig met onderzoeken ze zijn niet alleen verantwoordelijk voor het creëren van Energie.. Heel wat zelfs:
https://en.wikipedia.org/...rgy_national_laboratories

[Reactie gewijzigd door Bensimpel op 12 november 2018 20:06]

Voor ruimte onderzoek is dusdanig veel rekenkracht nodig, dat het nog vele jaren gaat duren om die enorme backlog aan data weg te werken. Er ligt zo ontzettend veel data jarenlang op de plank te wachten tot het een keertje tijd mag krijgen op een supercomputer.

De ESA kan een mooi doel zijn om een Europese supercomputer terug die top 10 in te krijgen, of zelfs op nummer 1. Hoog tijd dat Nederland wat meer gaat bijdragen dan het huidige aalmoesje (België investeert 2 keer zoveel in de ESA, we laten ons toch niet aftroeven door die reserve nederlanders/fransosen :+ ) . Voor een paar miljard zetten we er hier een paar neer. Voor 100miljoen kwam vorig jaar de TITAN de top 10 binnengestormd en wist de 4de plek te bemachtigen. Dat moet beter kunnen.
Inderdaad, er liggen letterlijk Exabytes aan data te wachten om behandeld te mogen worden door een supercomputer.

We staan wel aan de vooravond van Quantum computing, En gelukkig wordt hier wel in geinvesteerd.
https://dutchitchannel.nl...-quantum-technologie.html

Maar natuurlijk zie ik ook graag een forse investering in een nieuwe supercomputer in Europa. :)
wij zijn helemaal geen reserve van jullie, en die franstaligen mag je hebben, kosten ons toch alleen maar geld. breng ze wat hollandse zuinigheid bij, jullie beste handelsmerk! :D :D
En IBM Synapse / cognitive computing? Hoor ik de laatste tijd niks meer over en lijkt stil overgenomen door defensie, kan me echt niet voorstellen dat het zo hard gefaald heeft dat ze er niks meer mee willen doen. *allu hoedje af*. Vond het echt waanzinnige technologie die ze aan het ontwikkelen waren: https://web.archive.org/w...ps.shtml#fbid=fISVtznDSLx
Correct. Je slaat de spijker op zijn kop.
Lijkt me nogal voor de hand liggend waar Amerika zijn supercomputers voor gebruikt. Hetgeen waar ze het beste in zijn: wapens en oorlogstuig. Het zal ook wel voor wat nuttig wetenschappelijk onderzoek gebruikt worden, maar feit dat deze computers bij het departement van energie zijn ondergebracht zegt genoeg over de primaire focus (kernwapens).
Nederland staat er dan gelijk 4x in met het 4x het zelfde systeem. Tevens precies de zelde systemen er omheen... zelfde bedrijf ?
Je moet hierbij opletten dat niet alle systemen op de lijst ook daadwerkelijk als supercomputer ingezet worden. In sommige gevallen draait een leverancier bij de installatie van grote clusters bij klanten (bijv. hosting bedrijven) even HPL om zodoende een extra vermelding op de lijst te krijgen. Gezien het grote aantal vergelijkbare Lenovo systemen zou dat ook hier het geval kunnen zijn. Sowieso bekijk ik alle systemen met standaard 10/25/40GbE interconnect en zonder accelerators met wat argwaan.

[Reactie gewijzigd door narotic op 12 november 2018 21:08]

Hoe wordt de power van een super computer vastgesteld? Als China stelt dat ze een computer hebben met een [X] aantal petaflops, wie controleert dat?
https://en.wikipedia.org/...puter#Performance_metrics
De 'power' wordt gemeten in FLOPS (Floating Point Operations per Second), dit doen ze met de LINPACK benchmarks. De theoretische maximale FLOPS staat ook in de lijst, deze wordt berekend aan de hand van specs van de CPU/GPU fabrikanten.

Er is ook een GREEN500, de lijst met de zuinigste supercomputers. De zuinigste supercomputer met 17.6 gigaflops/watt staat op plek 376 in de TOP500. Summit, op plek 1 in de TOP500, staat met 14.7 gigaflops/watt op plek 3.
https://www.top500.org/green500/
Wow, wat een rekenkracht. En om de kosten eruit te kunnen halen, draaien ze in de rustige uurtjes Bitcoin miners?
Ja denk het wel om de energie rekening enigszins te kunnen betalen O-)
Landen als de VS en China maken zich tercht zorgen dat door hun crypto beleid ze de miners niet echt aantrekken. Op termijn is het nieuwe geld je land "uitjagen" niet echt slim. Crypto, en vooral Bitcoin geeft ze veel hoofdpijn. Tegenwerken betekent achterstand in een open market. omarmen betekent hun eigen monetaire systeem tegenwerken.
Gebruikers betalen voor die rekentijd :)
27000+ gpu's :D
Dan klinkt (9x22) 198 cores op 3,1ghz bijna als een bottleneck :+
"De EC wil een Europese supercomputer in de top drie."

Waarom? Omdat ze dat willen, punt?

Laat ik de vraag anders stellen: Waar worden al die supercomputers zoal voor gebruikt? Hebben we 500 supercomputers die allemaal het weerbericht uitrekenen? Of zijn ze de wachtwoorden van onze email aan het brute forcen? Of mijnen ze gewoon naar Bitcoin? Doen ze folding@home? Ik vind het moeilijk voor te stellen wat je zoal wil met een supercomputer zonder een heel specifiek doel, als je zelfs voor zo iets als LOFAR geen supercomputer nodig hebt.

edit:

LOFAR gebruikt een Blue Gene/P, staat op positie 492.

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 13 november 2018 13:04]

Yor Engelish is a Crysis
Ik zie de humor er wel achter. Ik verwacht dat dat over 30 jaar gewoon nog altijd de standaard vraag is.
Terwijl er al veel nieuwere spellen op de markt zijn gekomen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee