Microsoft brengt 4g-versie van Surface Go-tablet eind november uit

Microsoft laat weten dat de 4g-variant van de Surface Go, een in juli geïntroduceerde 10"-tablet, vanaf 22 november beschikbaar komt in 23 verschillende landen. De 4g-versie van de tablet kan in de Verenigde Staten al worden vooruitbesteld.

Het bedrijf uit Redmond laat weten dat de tablet met ondersteuning voor 4g vanaf 22 november uitkomt in 23 landen, al zegt Microsoft niet om welke landen het precies gaat. Microsoft kondigde de Surface Go in juli aan en toen was al duidelijk dat later dit jaar ook de 4g-variant zou volgen, maar een exacte datum was toen nog onbekend. De Surface Go met 4g beschikt over een Qualcomm X16-modem, die ook al in de lte-versie van de Surface Pro zit.

In de Amerikaanse versie van de Microsoft Store is de lte-versie van de Surface Go al beschikbaar als pre-order, voor een bedrag van 679 dollar, wat 130 dollar duurder is dan dezelfde variant zonder 4g-ondersteuning. De Microsoft Store in Nederland toont de lte-versies van de Surface Go alleen als zakelijke modellen: de 128GB-versie kost 779 euro en de 256GB-versie kost 879. Beiden modellen hebben 8GB ram en een licentie voor Windows 10 Pro.

In het gedeelte van de Microsoft Store voor consumenten zijn de 4g-varianten van de tablet niet weergegeven; alleen de versie met 8GB ram en 128GB opslag en een versie met 4GB ram en 64GB opslag zijn te vinden, voor respectievelijk 599 en 449 euro.

De Surface Go beschikt over een touchscreen met een beeldverhouding van 3:2 heeft en een resolutie van 1800x1200 pixels. De tablet meet 245x175x8,3mm en weegt iets meer dan een halve kilo. Het apparaat draait op een Pentium 4415Y-dualcoreprocessor van Intel, met een basisklokfrequentie van 1,6GHz, een tdp van 6W en een bijbehorende Intel HD Graphics 615.

Door Joris Jansen

Redacteur

12-11-2018 • 20:18

40 Linkedin

Reacties (40)

40
39
34
0
0
3
Wijzig sortering
Ligt het aan mij of is 25% meer geld voor een tablet puur voor 4g wel heel veel geld voor zo een apparaat?
Heeft te maken met extra materiaalkosten plus patenten, royalities en dergelijke. Net zoals (willekeurig voorbeeld) dat Apple ruim €100 meer vraagt indien je een iPad mét 3g / 4g
Voor die 130 dollar kan je ook bijna twee complete 4G telefoons kopen, of vier USB modem sticks.
Dat is nog veel meer materiaalkosten/patenten/royalties etc lijkt mij?
Overigens was ik op zoek naar n minipcie LTE modem, maar die zijn (normaal/nieuw) ook zo absurd duur vergeleken met telefoons/usbsticks.
Is het niet gewoon omdat (sommige) consumenten en vooral bedrijven dat er wel voor over hebben?
Goede vraag.
Nee, volume producten zijn altijd goedkoper. Een special is duurder.
Helemaal mee eens. Ik vind dat de prijs voor LTE zeker op een budget Surface-tablet de verhouding tussen met en zonder helemaal scheef maakt. Als het verschil 130,- is op een tablet van € 800,- ofzo dan is het relatieve verschil veel kleiner. Ik verwacht dan ook niet dat de Surface Go ook zo interessant is voor de zakelijke doelgroep die juist vaker kiest voor een 4G versie. De Go is dacht ik meer bedoeld voor studenten enzo en thuisgebruik. Maar wellicht heb ik het mis.
En losse lte kaart voor een Thinkpad kost idd ook al 140 euro bij azerty.
Ik gebruik gewoon hotspot op mijn telefoon. Ik snap de voordeel aan 4G niet echt op een tablet moet je dan ook echt een sim kaart erin stoppen?
Uiteraard moet er dan ook een sim in de tablet... maar het is voor de meeste consumenten eigenlijk ook helemaal niet interessant, sowieso omdat dergelijke data-only sims voor consumenten relatief duur zijn. In de zakelijke markt zie je dat het wel relatief veel wordt gebruikt, maar een beetje bedrijf kan dan ook veel betere prijzen bedingen... (wij betalen 5 euro in de maand voor 5GB data-only)
4G is relatief goedkoop in tegenstelling tot vast internet. Een vergelijking:
XS4ALL, 43,50 euro per maand, maximaal 50 mbit;
T-Mobile, 50 euro per maand, 50-200 mbit, gemiddeld 80 mbit.
Ja, het is iets duurder, maar het is echt vele malen sneller.
Beetje flauw voorbeeld om dan adsl te nemen, dan ga je volledig voorbij aan het feit dat er op steeds meer plekken glasvezel ligt.
Glasvezeldekking is wellicht 10% van Nederland? Voor 85% is 4G/LTE de snelste internetverbinding die beschikbaar is.
Ik zeg niet dat glasvezel de keuze moet zijn. Ik zeg dat het flauw is direct de vaste lijn uit te sluiten met een xs4all 50 mbit lijntje =)
Als het jouw realiteit is dat je NU kan kiezen voor een <50 mbit ADSL lijn, kabel of 4G dan is er niks 'flauw' aan om te zeggen dat je voor optie 3 gaat vanwege de betere performance. Het is dat mijn Steam library maandelijks iets van 50Gb aan downloads alleen al binnenharkt (los van het gamen zelf), anders had ik ook een 4G router genomen voor thuis.

Glasvezel aanleggen gaat minstens een jaar overheen met aanbesteding e.d. dus je kan tegen de tijd dat het er ligt makkelijk switchen.

[Reactie gewijzigd door Chrotenise op 13 november 2018 12:57]

Bij sommige providers kun je een extra sim krijgen bij hetzelfde abbo voor je ipad/laptop met 4G. Dus je hoeft dan niet per se een losse abonnement erbij aan te schaffen. Nadeel is wel dat je bundel natuurlijk sneller leeg raakt.
Maar je kunt ze niet tegelijk gebruiken.
Nou, dat is niet zo hoor. Althans, de datasim van de rode provider heeft een eigen 06 nummer ( waar je niet mee kan bellen). Kan echt tegelijkertijd met je telefoonsim gebruikt worden.

Oh en de sim kost niets extra bij het abo

[Reactie gewijzigd door pouln op 13 november 2018 16:58]

Ja naar dat is dus niet een duo Sim want die hebben hetzelfde nr.
Omgerekend naar euro komt het redelijk overeen wat je bijvoorbeeld bij een iPad met 4G extra betaald.

Ik bestel met regelmaat laptops voor het werk en het model met 4G is honderd euro duurder dan het model zonder terwijl het een 'vrij eenvoudige' extra module is... de antenne en de 'sleuf' in de behuizing zitten er standaard al in.

Het zit em, zoals al door @Rayvano genoemd, vooral in de extra kosten mbt patenten etc.
Zoals anderen al zeiden is deze feature voornamelijk aantrekkelijk voor zakenlui. Als het op kosten van het bedrijf kan is de kosten/baten-analyse toch anders.
Zijn (LTE) modems in tablets en laptops in de consumenten markt eigenlijk een (veel) gevraagd onderdeel? Is eerlijk gemeende vraag....

Heb ergens het buikgevoel dat dat voornamelijk iets is voor de zakelijke markt.
Jazeker, dit is echt ideaal! Nooit meer afhankelijk van wifi van derden en ook geen extra handelingen en apparaat ernaast nodig voor een hot-spot/tethering.

Ik zat hier op te wachten, jammer dat het zo lang duurde en hopelijk zijn ze langer en beter leverbaar dan de LTE versies van some Pro-series.
Jazeker, dit is echt ideaal! Nooit meer afhankelijk van wifi van derden en ook geen extra handelingen en apparaat ernaast nodig voor een hot-spot/tethering.
Hotspot opzetten op smartphone duurt letterlijk 2 seconden. Unlocken, swipe down, tik op hotspot. Ik gebruik het wel vaker, ook voor professioneel gebruik.

Ik zie het nut er dan ook niet in om een pak euro meer te betalen voor een LTE-enabled tablet.
Met devices van Apple hoef je niet eens handmatig een hotspot op te zetten. Desondanks neem ik al jaren alleen iPads met LTE. Simpelweg omdat het veel praktischer is, en omdat m’n iPhone dan niet extra snel leeg loopt.
Bij de iPad is natuurlijk ook het voordeel dat de LTE versie een GPS erin heeft zitten. Dat heeft de wifi versie namelijk niet.
Klopt, maar ik zou zelf niet weten wat ik precies met een GPS-module in een tablet moet bereiken ...
Een device die zich verbindt via een hotspot heeft op dat moment een WiFi verbinding met als gevolg dat hij zich dan ook gedraagt als een toestel met WiFI (OS/app updates, cloud synchro,...). Een toestel met LTE kan je zo instellen dat hij via het datanetwerk niet moet beginnen met OS/app updates, cloud synchro,... en dit enkel doet via een 'echte' WiFi verbinding.
Een device die zich verbindt via een hotspot heeft op dat moment een WiFi verbinding met als gevolg dat hij zich dan ook gedraagt als een toestel met WiFI (OS/app updates, cloud synchro,...). Een toestel met LTE kan je zo instellen dat hij via het datanetwerk niet moet beginnen met OS/app updates, cloud synchro,... en dit enkel doet via een 'echte' WiFi verbinding.
Het volstaat om in Windows de verbinding in te stellen als "metered connection"/"verbinding met datalimiet" en al die zaken gebeuren niet. Dataverbruik is dan minimaal en je haalt enkel binnen wat je wil binnenhalen.

Of dit ook kan met OS X weet ik niet.
Bij ons in het bedrijf gebruikt iedereen de hotspot functie van de werktelefoon en worden er geen losse simkaarten voor laptops en tablets meer uitgegeven.
Maar kan je dan nog wel met je mobiel bellen als de hotspot aan staat?
Ja hoor, dat is geen enkel probleem.
Ik doe het met mijn telefoon in combinatie met TomTom voor realtime verkeersinformatie. Werkt perfect
Via 4G kan dat niet inderdaad
Eigenlijk geef je jezelf al antwoord in deze;

Vrijwel alle laptops die over LTE beschikken zijn zakelijke modellen, en dus inderdaad enkel gericht op de zakelijke klant.

Je zal véél sneller zien dat een zakenman in (noem een vervoersmiddel) even zijn laptop er bij pakt om wat werkzaamheden op te pakken (veelal e-mails versturen, gaat gemakkelijker op een laptop dan op een telefoon).

Dit is dan ook de reden dat er (een aantal jaar terug) veel zakelijke auto's uitgerust konden worden met een eigen simkaart. Zo kon je vanuit je auto bellen met hetzelfde nummer, of je je telefoon nu mee had of niet (of dat de batterij wellicht leeg was.. 8)7 )


Een consument zal daarintegen sneller een hotspot opzetten op zijn/haar telefoon wanneer nodig. Dit omdat het normaliter niet vaak voorkomt dat jij op je werkplek géén internet hebt, terwijl een echte zakenman eigenlijk geen vaste werkplek heeft, want die is veel op reis.

De enige keren dat ik collega's op een hotspot zie werken, is wanneer er weer eens een APtje kuren heeft :)

[Reactie gewijzigd door Awesomehobo op 12 november 2018 21:06]

Als een tweede simkaart op hetzelfde abbo nou eens gemeengoed wordt zeker.
Als de performance gelijk is aan de Surface Pro LTE module, dan zou dat echt top zijn. De LTE snelheden van de Surface Pro zijn soms echt idioot hoog. Ik zit sindsdien nooit meer op WiFi, want dat is meestal gewoon erg traag. Ik hoop niet dat ze dit modem softwarematig cappen om dit model "minder" te maken dan de Pro.
Bereik van 4g is veel sterker dan WiFi, met een duo sim ben je eenmalig €30 kwijt als particulier. Heb dat voor mijn tweede telefoon, hoef je niet steeds een sim te wisselen. Zet je smartphone op vliegtuig modus en je SG op 4g en je bent online.
Even dacht ik dit jaar, eind December nog zo'n Surface met 4G te kunnen bestellen/kopen,
maar als ik dan dit lees....
Het apparaat draait op een Pentium 4415Y-dualcoreprocessor van Intel, met een basisklokfrequentie van 1,6GHz,
Zakt mijn Microsoft broek op mijn enkels af naar beneden....
En dan denk ik alleen nog maar....
Dual Core, Pentium Familie, 1,6... Serieus?
Laat maar.
Ik snap jouw reactie niet, dit is een Kaby Lake processor en is best voldoende voor wat je op zo'n tablet wil doen. Men heeft precies voor deze processor gekozen voor het batterijverbruik.
Ik heb zelf een Surface Go, en voor web browsen (dat Chrome soms hapert ligt eraan dat het onder de motorkap een piece-of-shit stuk software is), multimedia en licht productivity-werk (web-based apps, Office-werk) is die CPU meer dan voldoende: precies zoals het door Microsoft in de markt is gezet. Wil je foto's gaan bewerken, video's renderen of gamen, dan voldoet een Go inderdaad niet, maar dan wil je ook zaken doen waarvoor het apparaat uberhaupt nooit is bedoeld.

Microsoft had inderdaad voor een ietwat zwaardere CPU kunnen kiezen, maar dan hadden ze afscheid moeten nemen van de form-factor, en/of de warmte-productie, en/of het fan-less design, en/of het batterij-verbruik.

[Reactie gewijzigd door w00t00w op 13 november 2018 14:53]

w00t00w,
jij maakt precies mijn punt...
Say no more.... ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee