Samengevat
De Surface Go is voorzien van een goed gekalibreerd scherm met een hoge helderheid, heeft gezichtsherkenning en dezelfde bouwkwaliteit als veel duurdere Microsoft-hardware. Vooral het instapmodel van 450 euro is daardoor aantrekkelijk geprijsd, al moet je het dan doen met emmc-opslag, in plaats van een ssd zoals in de duurdere uitvoering van 600 euro. De Type Cover wordt niet bijgeleverd en moet je welhaast erbij kopen om de Go ook als laptop te kunnen gebruiken. De hardware is vooral geschikt voor mediaconsumptie, maar met een beetje geduld kun je ook zwaardere software draaien. De accuduur is met zeven uur tijdens browsen in orde, maar niet opvallend lang.
Getest
Microsoft Surface Go WiFi 8GB ram 128GB opslag (consumenten model) Zilver:fill(white):strip_exif()/i/2002162569.jpeg?f=thumblarge)
Prijs bij publicatie: € 600,-
Vanaf € 169,-
Sinds de introductie van de Surface-tablet in 2012 heeft Microsoft naast de Surface Pro steeds een goedkoper model aangeboden. Naast de eerste Surface Pro voerde Microsoft de Surface RT, die later werd opgevolgd door de Surface 2. Die tablets werden beperkt door hun besturingssysteem, Windows RT, dat alleen op arm-hardware draaide en dus alleen speciaal daarvoor ontwikkelde apps kon draaien. De Surface 3 kwam uit ten tijde van de Surface Pro 3 en beschikte wel een volledige x86-versie van Windows, maar werd weer beperkt door zijn langzame Atom-processor en emmc-opslag. De prijs bedroeg bovendien zeshonderd euro voor het instapmodel en dat vonden we destijds aan de hoge kant.
Al die nadelen worden, op papier althans, goedgemaakt met Microsofts nieuwste Surface-tablet: de Surface Go. Het nieuwe instapmodel is voorzien van Windows 10S, dat je gratis kunt upgraden naar Windows 10 Home, er is een 'echte' Pentium-procesor aanwezig, die op de Kaby Lake-architectuur gebaseerd is. De prijs voor de instapper is ook nog eens laag; namelijk 450 euro.
Ondanks die lage prijs krijg je wel een 'echte' Surface-tablet. De behuizing is van magnesium gemaakt en voelt stevig aan. De kickstand, het klepje dat je uitklapt om de tablet op te steunen, draait traploos tot een hoek van 165 graden en zorgt ervoor dat je de tablet bijna plat kunt leggen. Leg je hem plat en druk je op het scherm, dan veert de kickstand mee, maar hij geeft niet de indruk te kunnen breken.
Behalve stevig is de behuizing ook netjes afgewerkt. De plastic bovenrand met daarop de volumeregeling sluit netjes aan op de magnesium behuizing en als je de kickstand dichtklapt, levert dat een mooie gladde behuizing op. De hoeken zijn bovendien nog wat meer afgerond dan bij de Surface Pro, waardoor de tablet wat prettiger in de hand ligt. Het gewicht is ook een stuk lager dan bij de Surface Pro, die dankzij zijn omvang 787 gram weegt, terwijl de Surface Go maar 522 gram weegt. In vergelijking met een 9,7" iPad van 469 gram is dat nog wel redelijk zwaar, maar het is honderd gram lichter dan een Surface 3 en even zwaar als een Samsung Galaxy Tab A 10.5.
Aan de rechter zijkant van de behuizing zitten de aansluitingen, waarbij de onderste Microsofts eigen connector is. De bijgeleverde oplader klikt daar magnetisch in vast, maar mocht je dat willen, dan kun je ook een usb-c-lader gebruiken. De tablet accepteert spanningen van 5 tot 20 volt. Je kunt met behulp van een hub ook externe beeldschermen aansluiten via usb-c. Boven de usb-aansluiting zit een minijack-connector en achter de kickstand zit de micro-sd-lezer verstopt. Op die manier kun je gemakkelijk de opslag uitbreiden.
Speciale vermelding verdient de Windows Hello-camera, die je kunt gebruiken om met behulp van gezichtsherkenning in te loggen. Sinds de Surface Pro 4 is dat standaard op de Surface-tablets aanwezig, maar het is niet iets dat je op veel laptops en tablets van 450 euro tegenkomt. De gezichtsherkenning werkt lekker vlot en wij waren steeds binnen een seconde ingelogd.
Toetsenbord en touchpad
De Surface Go is net als andere Surface-tablets van Microsoft niet voorzien van een toetsenbord. Er is wel een op maat gemaakt toetsenbordje verkrijgbaar, maar dat kost in de goedkoopste uitvoering honderd euro. Dat is jammer, want concurrenten zoals Acer met de Switch 3, leveren het toetsenbordje mee. Het toetsenbord is min of meer een verplichte investering, want zonder beperk je je tot gebruik van de touchscreen, terwijl de tablet tot veel meer in staat is. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een toetsenbord en muis via usb of bluetooth aan te sluiten, maar het voordeel van de Microsoft Type Cover is dat deze magnetisch aan de Surface vastplakt en in dichtgeklapte toestand het scherm beschermt. Het accessoire sluit dus perfect bij de tablet aan, een los toetsenbord doet dat niet.
Wij ontvingen de zwarte Type Cover met een microvezelafwerking. Er zijn ook uitvoeringen in platina, bordeauxrood en kobaltblauw te krijgen, met dezelfde alcantara-afwerking die de Surface Laptop heeft. Daarvan ligt de prijs nog eens drie tientjes hoger dan van de zwarte Type Cover.
Het typen op de Type Cover is aanvankelijk even wennen. De tablet heeft een breedte van 24 centimeter, terwijl een standaard toetsenbord een centimeter of 28 centimeter breed is. Je hebt daardoor even het gevoel alsof je heel precies moet typen om geen fouten te maken, maar zoals gezegd is daaraan te wennen. De toetsjes hebben een heel licht kuiltje, dat je vingers naar het midden van de knop moeten geleiden. De travel is wat weinig, maar duidelijk meer dan bij dunne laptops als de Dell XPS 15 2-in-1, of de Apple MacBook Pro. Om genoeg ruimte voor de touchpad over te houden zijn de functietoetsen kleiner gemaakt dan de gewone alfanumerieke knoppen.
De touchpad is daardoor relatief groot en reageert snel, zoals je van een precisietouchpad mag verwachten. Behalve de Type Cover heeft Microsoft nog een ander accessoire en dat is de stylus. Het is dezelfde stylus als Microsoft met de vijfde generatie Surface Pro presenteerde. Gebruik je je tablet veel om geschreven aantekeningen te maken, dan kan het pennetje voor een euro of vijfentachtig een interessante optie zijn. Voor tekenprogramma's zouden we de stylus niet aanschaffen, want de Pentium-processor is niet toereikend voor zware grafische software.