Microsoft introduceert Surface Hub 2

Microsoft heeft zijn Surface Hub 2 aangekondigd. Het nieuwe scherm om op samen te werken is met 50,5" een stuk kleiner dan de eerste variant, maar er kunnen tot vier schermen gecombineerd worden. Op de Surface Hub 2 zit een 4k-camera.

De Surface Hub 2 is een groot touchscreen met een ingebouwde computer. Het scherm kan zowel staand als liggend georiënteerd gebruikt worden en de oriëntatie van de 4k-camera, die bijvoorbeeld voor videoconferencing gebruikt kan worden, draait dan ook mee.

Het 50,5"-scherm heeft zelf ook een 4k-resolutie, met een 3:2-beeldverhouding. Volgens Microsoft zijn de geïntegreerde luidsprekers en microfoons geschikt voor gebruik in grotere ruimtes. Het apparaat krijgt de mogelijkheid om met verschillende gebruikers tegelijkertijd in te loggen, zodat personen samen kunnen werken en daarbij hun eigen documenten kunnen openen en kunnen combineren met die van anderen.

Op afbeeldingen en in de video is een standaard te zien, waarmee de Surface Hub 2 in een ruimte geplaatst kan worden. Ook is het mogelijk om de computer aan een muur te hangen om deze te gebruiken als een soort digitaal whiteboard. Het nieuwe model is kleiner dan de voorganger, maar het is mogelijk om tot vier Surface Hub 2's naast elkaar te zetten om het beeldoppervlak te vergroten. Programma's worden dan op meerdere schermen weergegeven.

Aan de zijkant van de Surface Hub 2 zit een knop waarmee een menu is te bedienen. Het hele scherm is ook een touchscreen en aan de andere kant is een stylus bevestigd. Het scherm kan zowel met vingers als met de pen bediend worden. Welke hardware er in de Surface Hub 2 zit, zegt Microsoft nog niet.

De Microsoft Surface Hub 2 is de opvolger van de eerste Hub, die Microsoft begin 2015 aankondigde en een jaar later uitbracht. De eerste Surface Hub bestond uit een 84"-scherm, al was er ook een goedkopere 55"-variant.

Dit jaar gaat Microsoft de Surface Hub 2 testen met geselecteerde partners. Volgend jaar komt het scherm op de markt, tegen een nog onbekende prijs. Het oude 84"-model werd in de markt gezet voor 22.000 euro en de 55"-versie kostte zo'n 8000 euro.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

15-05-2018 • 16:58

51 Linkedin

Reacties (51)

51
51
32
5
0
15
Wijzig sortering
Dit ziet eruit alsof het rechtstreeks uit een scifi film komt, doe mij die maar een paar aan de muur! :>

Wat voor UI draait er hierop? Niet de standaard Explorer shell lijkt me, de UI ziet er ook echt gaaf uit. Kunnen we dit verwachten van Fluent Design?
Ui is Windows Team. Een speciale aangepaste Windows 10 versie.
Inderdaad. Deze is nu al te beheren via Microsoft intune. Geeft je ook een idee wat het apparaat kan zoals miricast en:
Wake screen when someone in room - Allows the device to wake automatically when its sensor detects someone in the room.

https://docs.microsoft.co...rictions-windows-10-teams
Wake screen when someone in room doet de huidige Surface Hub ook al. Dat is geen nieuwe feature voor de 2e versie.
Miracast trouwens ook niet, kan de huidige ook al
Allows the device to wake automatically when its sensor detects someone in the room.
Antitrust.
Microsoft heeft hun eigen OS hiervoor: Windows 10 Team.

Het lijkt erg op Windows 10 maar is meer gericht op grote schermen en gebruik door meerdere mensen. Bijvoorbeeld: Als je uitlogt wordt je hele sessie verwijderd zodat er geen rotzooi achterblijft van 100 verschillende mensen.

Ook heeft het login scherm standaard een melding van welke meetings er de komende dagen in de betreffende zaal zijn, enz. En er worden verschillende apps meegeleverd voor whiteboard sharing enzo.

Voor de rest is het gewoon Windows 10, er is ook een startmenu enzo, maar softwareinstallaties zijn standaard verboden. Ik heb op mijn werk de configuratie gebouwd om die dingen te beheren door middel van AirWatch (MDM software).
Je zou zeggen, als Microsoft zichzelf op vergaderruimtes focussed (en de daarbij behorende agenda’s), dat ze ook kunnen inspelen op de markt van schermpjes die voor de vergaderruimtes hangen (dus waar je de agenda van de ruimte ziet, en eventueel adhoc kan boeken).

In die markt zit veel potentie voor verbetering, en de afname van dit soort producten kan best groot zijn?!
Ja, we doen dit nu op basis van Outlook en hoewel het werkt, is het bepaald niet handig. Om bijvoorbeeld in 1 overzicht te zien welke ruimtes er beschikbaar zijn moet je ze allemaal aan je kalender view toevoegen. Er valt op dit gebied inderdaad enorm veel te verbeteren.
Als je een meeting planned kun je toch de room finder functionaliteit gebruiken om te zien welke ruimte er beschikbaar is?
Vraag aan je beheerder om een "room list" te maken. Dan heb je wel overzicht
Dat zou kunnen, maar...
Microsoft probeert met de Surface lijn nieuwe hardwareconcepten uit en daagt eigenlijk juist OEMs uit die hardware te "kopiëren". Wat jij noemt zou qua hardware neerkomen op een relatief klein scherm/computer met embedded Windows (waarvan er al tientallen verschillende bestaan) en één stukje software dat exchange uitleest en wat gegevens eruit presenteert. Lijkt me niet te voldoen aan het Surface concept.
Bovendien lijkt zelfs de software niet zo uniek aangezien ik regelmatig dat soort computers zie die aan de hand van webpagina's en een fullscreen browser data presenteren (openbaar vervoer, fastfood restaurants, ziekenhuizen, bedrijfsruimtes...)
Kortom, ik denk dat zo'n afgewerkt product niet in Microsoft's scope ligt, maar eerder bij creatieve servicebedrijven.
Als je uitlogt wordt je hele sessie verwijderd zodat er geen rotzooi achterblijft van 100 verschillende mensen.
je doet alsof dit zo'n wow-feature is, terwijl profile cleanup via een GPO kan pushen of het cachen van roaming profiles via een simpele regkey gewoon kan disablen, al zijn daar misschien ondertussen al betere oplossingen voor sinds w10/server 2012/2016
Weet ik, maar hier is het standaard (voor zover ik weet is er niet eens een mogelijkheid om het uit te zetten). Ik vind het sowieso niet echt een "Wow" feature hoor? Maar wel handig voor de toepassing.

We beheren onze Surface Hubs trouwens niet via SCCM maar via Airwatch, het Windows team wilde er niet veel mee te maken hebben daarom kwam het bij ons terecht (MDM team :) )

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 15 mei 2018 19:41]

Heb een keer met de versie 1 mogen spelen, maar ik vond het maar matig. Een gewone tv icm laptop werkt nmi vele mate prettiger/efficienter en kost ook een stuk minder.
Het is gewoon presentatie speelgoed.
Anoniem: 310408
@FunFair15 mei 2018 19:04
Een gewone tv icm laptop werkt nmi vele mate prettiger/efficienter en kost ook een stuk minder.
Het is gewoon presentatie speelgoed.
Ik heb geen idee wat je op dat station deed maar als je touchscreen niet nodig vindt is het inderdaad niet erg nuttig. Maar als je software moet demonstreren of een discussie waarbij meerdere mensen tegelijkertijd input geven is een dergelijk station onontbeerlijk.

Voor je PPTX kan je inderdaad iets anders gebruiken en dat is het enige doel waar jij aan denkt. Wij gebruiken een dergelijk ding vrijwel dagelijks en zouden niet zonder willen. En vrijwel nooit voor een presentatie.

We hebben zelfs nog een Microsoft Coffee Table in gebruik. Nog altijd een geweldig ding als je met 5 man iets moet doorspreken.
Het ding stond in een beperkte demo mode. Kon er mee browsen en notities mee maken e.d. maar alles wat in de Microsoft cloud gebeurd werkte niet door netwerk restricties.
Het concept snap ik wel, maar de meerwaarde is er niet voor de prijs. Het ding was ook door ms neergezet om te proberen. Dus duidelijk marketing terwijl ons management het gewoon geil speelgoed vond. Als je zoiets aanschaft moet je eerst weten wat je ermee wilt doen en of het überhaupt wel past bij de organisatie. Anders is het niks anders dan een veredeld whiteboard. Dan is een traditioneel whiteboard toch een stuk logischer om te gebruiken.
Dat heb ik ook een tijd gedacht, tot we er een hadden staan. In het begin dacht ik; weer een soort coporate toy.
Maar moet nu toch echt toegeven: het ding is het dubbel en dwars waard, zeker als je als bedrijf volledig in 365 werkt. Het scherm is onderdeel van je 365 omgeving, je nodigt bij een afspraak ook de hub uit. Moment dat je begint is gelijk iedereen aangehaakt via geïntegreerde Skype en kun je met z'n allen werken met het whiteboard. Je afloop van de vergadering kan je alles wat je hebt gemaakt delen met de deelnemers die het zelf weer kunnen openen of bewerken in whiteboard of onenote.

Ja, alles wat het scherm kan is gebouwd op apps/systemen die Microsoft ook los in de markt zet, de kracht zit hem echter in de implementatie en integratie. Je kunt het ook doen met een pc met groot touchscreen, maar dit is echt veel laagdrempeliger.
Als je de zaal inloopt springt het scherm al aan, je klikt op je vergadering en je bent aan de slag.
Soms spreekt het meer aan als je spreekt van geïntegreerde webex :X , maar dan krachtiger, meer,...
Was ook mijn gevoel. Ik ben trouwens benieuwd hoelang ze versie 1 nog gaan ondersteunen.

Versie 1 was ook kampioen in alles net niet.
Cameras en audio waren ontoereikend voor een ietwat grotere meeting room.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 15 mei 2018 17:15]

Wij hebben een derde camera bovenop het ding, met PTZ (pan tilt zoom). Volgens ons Skype team was dit redelijk standaard, dus er is wel een oplossing voor grotere ruimtes.

Ik vind het zelf ook niet echt overhouden trouwens. Het werkt allemaal wel, maar net niet echt handig. Vooral het idee van een 84" grote desktop is niet bepaald optimaal, je loopt als een idioot te zwaaien in het startmenu. En waarom heb je uberhaupt een startmenu en desktop?? De bedieningsinterface zou zich eigenlijk moeten beperken tot een "bubble" in de hoek waar je staat, niet over het hele scherm waardoor je heen en weer moet lopen.
Maar uw tv kan je niet gebruiken als whiteboard en een pc moet altijd gekoppeld zijn om iets op het scherm te toveren. Het idee van een digitaal whiteboard waarmee je ook nog eens Apps zoals Skype, webbrowsers, 3Dcad etc kan koppelen is gewoon erg knap.

Ik gebruik ook een tv via Apple tv. Het handig om snel iets aan het team te laten zien zonder dat iedereen naar een andere ruimte moet of naar mijn scherm moet lopen maar vaak staat hij ook niet aan en je kan er ook niet op tekenen om iets uit te leggen tijdens de presentatie.

Het is ook meer dan enkel een tv-scherm met touch, er zit een heel ecosysteem met Apps zodat je Acad files kan bekijken in team via de App. Je kan ook eigen Apps bouwen om team beter te laten samenwerken.
Surface Hub is echt niet te vergelijken meteen TV en monitor. Misschien als het een touchscreen TV is met pen input, maar die zijn er maar weinig te vinden. Super apparaat voor meetings en samenwerken.
Ik kom veel bij multinationals en daar zie ik met name problemen bij de uitrol van dit soort dingen.

Ten eerste, niemand wordt getrained in het gebruik ervan. Dus als iemand intuitief na 5 minuten het nog niet werkend heeft, wordt het peperdure ding aan de kant geschoven. Men is geirriteerd, de meeting moet door, dus gewoon op de oude manier.

Ten tweede, de andere kant heeft ook niet zo'n ding. Er wordt bij grote bedrijven tegenwoordig veel met India vergaderd. Waar je blij mag zijn of het netwerk het houd, dingen werken half aan de andere kant, waardoor het een eenzijdig iets is, en geen echt samenwerken.

Ten derde, geen of gebrekkig onderhoud op dit soort apparaten. In de helft van de kamers werkt het niet meer. Er is ergens een batterij van een afstandbediening op, een kabeltje is zoek, of iets is gewoon defect.

Zonder deze 3 zaken eerst op orde te hebben, kun je er net zo'n dure dingen neerzetten als je wil, maar het gaat gewoon niet werken.

[Reactie gewijzigd door Knippr op 15 mei 2018 23:02]

Het verbaast mij te horen dat er niet één of meerdere IT specialisten op iedere afdeling van een multinational werkt om de staff uit te leggen hoe het werkt. En om ervoor te zorgen dat iedere Hub werkend is.
Ik ben benieuwd of ze hierdoor ook iets meer responsive worden. Op dat gebied is het Cisco Spark Board wel een stuk fijner.
Sowieso het kunnen videobellen en whiteboarden vanuit elke meetingroom is een verademing!
Niet met je eens, ik heb er een paar staan, zowel de grote als de kleine en ze zijn gewoonweg heerlijk om mee te werken. Gebruiken ze als whiteboard, Skype 4 Business sets, multimedia sets en nog wat toepassingen. Met name de response is subliem te noemen in vergelijk met Policom en Cisco.
Ben ik niet helemaal met je eens. Het Spark Board (tegenwoordig het 'WebEx teams board :? ') is zeer gelimiteerd in zijn functionaliteiten. Met het WebEx teams board kun je momenteel alleen videobellen, whiteboarden en presenteren. Omdat de Surface hub in de basis eigenlijk een aangepaste windows 10 computer is, kun je apps en dus functionaliteiten toevoegen aan het apparaat. Daarnaast zijn mogelijkheden binnen de whiteboard app veel uitgebreider dan op het WebEx teams board.
Webex is een Cisco product...
Webex is een Cisco product...
En Cisco Spark was dat niet? 8)7
4 van die HUBs naast elkaar ziet er wel echt heel sick uit! Mooi apparaat ook om te zien, al vind ik die stellage met de wieltjes er wat knullig uit zien vergeleken met de Hub zelf.
32K aan schermpjes aan de muur :Y)
of 16K als je de resolties optelt... :P

Ziet er inderdaad erg mooi uit, mooie high res videowall
Wel spijtig van de borders tussen de schermen.
Inderdaad... bezelloze schermen zijn in trek, want dan kun je het als zogenaamd hele grote raam gebruiken. Als buiten regent, dan laat je zon op het scherm tonen. Of Oostenrijkse bergen, of een strand aan de palmen... ooh een fijne vakantiegevoel!
Tsjaa, al heeft Microsoft wel gezegd dat hij competitief geprijsd gaat worden. Dus ik hoop niet veel duurder dan dat Google ding, wat interessant is als je bedrijf GSuite gebruikt.
Microsoft is hun visie aan het waarmaken!
Dat was inderdaad ook het eerste wat ik dacht! Leuk zo'n feel good filmpje, maar eerst nog maar eens zien. De courier lijkt immers ook in een fantastische concept dood gestorven te zijn... maar met de Surface Studio en nu de Surface Hub 2 laat Microsoft m.i. zien dat ze echt in staat zijn om de daad bij het woord te voegen.

Ik was al enthousiast over de eerste versie van de hub, maar dit ziet er helemaal veel belovend uit. Lijkt me geweldig als straks alle flip-overs worden vervangen door zo'n verrijdbare 55". Tijdens trainingen verduidelijk ik zaken graag vaak met behulp van een tekening, als je dit na zo'n training automatisch kan delen met alle aanwezigen, al dan niet virtueel aanwezig, is dat natuurlijk super :) (Geen gehannes meer met Office Lens)
Leuk opzetje, doe mij ook maar zo'n set! :)
Cool.. Het ding is een heel stuk dunner en lichter geworden zo te zien. Wij hebben een 84" Surface Hub 1 op het werk en dat is toch wel een flink bakbeest.

Toch, denk ik niet dat dit dezelfde usecases dient. Hij is wel een heel stuk kleiner. En ik zie ook geen ingebouwde videocamera's meer. Nog wel eentje bovenop of aan de zijkant maar niet meer aan beide kanten een zoals bij de oude (daarbij kon je heel dicht op het scherm gaan staan en dan kon hij je nog steeds zien).

Het combineren van meerdere is leuk, maar dan moet de prijs wel flink omlaag natuurlijk. En op zich, als de prijs ook navenant omlaag gaat dan kan dat ook een behoorlijke impuls geven. Wat we nu zien is dat de paar Surface Hubs die we hebben nauwelijks gebruikt worden omdat ze maar op een paar lokaties beschikbaar zijn. Want ze zijn veel te duur om overal te hebben.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 15 mei 2018 17:24]

Leuk speelgoed voor thuis.
kan ik er elke deur mee uitrusten.
vooral de toilet.
dan kan ik daar verder werken.
Zag ik daar nou even snel de frontpage van tweakers op 1.36? ;)

maar even zonder gein.
ik verbaas me enorm over de prijs.
ik kan er dus nu 2 kopen met gezamenlijk meer oppervlakte dan v1 en hou dan nog 6000 eutjes over?
wat zijn de overige specs van dit apparaat?
Hoe bereken je dat je 6000 euro over houdt? Er staat dat de prijs nog niet bekend is namelijk. Die prijzen die er staan zijn voor de 55" en 84" Surface Hub 1.
Hoe werkt het tekenen op de nieuwe als je er meerdere naast elkaar hangt? Je hebt nu met de 88" een enkel groot scherm. Bij deze heb je er bezels tussen zitten. Als het oppervlak niet 100% vlak is, dan heb je hier wel last van als je grotere schema's wil tekenen.
Nu nog een consumenten versie voor in de woonkamer als vervanging van de tv. :9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee