Microsoft presenteert kantoorscherm Surface Hub 2S

Microsoft heeft de Surface Hub 2S gepresenteerd, een scherm voor gebruik in kantooromgevingen. De 2S heeft een 50"-scherm met 3:2-verhouding en beschikt over de mogelijkheid om een hardware-upgrade uit te voeren met een kit die volgend jaar verschijnt.

Die kit is de nog aan te kondigen Surface Hub 2X met onder meer een stevigere gpu die het meedraaien van het scherm mogelijk maakt, zegt Microsoft. Daarvoor moeten gebruikers het gedeelte met hardware verwijderen uit de huidige versie en de 2X-module erin stoppen.

De nu gepresenteerde Hub 2S volgt de Surface Hub op en heeft een 50"-lcd met 3840x2560 pixels, bij een beeldverhouding van 3:2. Input op het scherm verloopt via spraakcommando's, het touchscreen of een stylus. Voor spraakcommando's heeft de 2S acht microfoons en twee speakers. Op de bovenkant staat een 4k-camera.

Het scherm draait op een Intel Core i5-processor van de achtste generatie en beschikt over 8GB aan ddr4-geheugen en 128GB opslag via een m2-ssd. Het apparaat weegt 28kg en is 74x110x7,6cm groot.De 2S heeft vier usb-c-poorten, een usb-a-poort en aansluitingen voor ethernet, hdmi en mini-displayport.

Microsoft wil dat bedrijven de schermen gaan gebruiken in kantoren om samen te werken aan teksten of schetsen. De apart geleverde standaard heeft wielen om het scherm te kunnen verrijden, terwijl een optionele accu ervoor moet zorgen dat de 2S twee uur kan functioneren zonder stopcontact in de buurt. Microsoft levert de Hub 2S in de VS vanaf juni voor 9000 dollar, met een aparte 1500 dollar voor de stand en 1400 dollar voor de accu. Er komt ook een 80"-variant met 16:9-beeldverhouding, maar daar zijn geen details van bekend.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

17-04-2019 • 19:28

45 Linkedin

Reacties (45)

Wijzig sortering
Voor veel minder dan die 9000 dollar kun je in Nederland ook een verrijdbaar Prowise touchscreen kopen:
https://www.prowise.com/nl/touchscreens/

Deze gebruiken we bij ons op het werk en we hebben er goede ervaringen mee (30 stuks).
Er zit een snelle computer in met een 256GB SSD, Core i5 processor en Windows 10.
Ziet er mooi uit, maar hoe is de integratie met teleconferencing? Zit er een camera en microfoon in? Wij hebben op het werk de eerste surface hub en de manier hoe dat ding samenwerkt met bijvoorbeeld Teams is ideaal, het is m.i. daarom ook veel meer dan alleen een touchscreen.
Die prowise schermen zijn leuk maar ook niet veel meer dan een groot touchscreen op een verrijdbaar onderstel, dat eventueel gekanteld en omhoog/omlaag bewogen kan worden. Door de IR-touch zit er een enorme bezel omheen en ligt het glas vrij diep in de rand, dus qua hardware design is het niet veel bijzonders. Verder mist het natuurlijk de pen support, de manier waarop de teleconferencing is geintegreerd, enzovoort. De Surface Hubs zijn meer dan slechts een groot touchscreen op wielen waar de Prowise schermen dat wel zijn. En daar betaal je natuurlijk ook voor.
Ik vind het wel een mooi ding. Beetje gelimiteerd, maar wel handig.

Ze moeten alleen we heel ver rijken met "amazing things" om het bedrag te verantwoorden heb ik het gevoel.. Het word nogal verkocht alsof water in wijn veranderd.

- I can barely even see these bezels.
(doodnormale bezels)
- Super easy to move the device
(4 zwenkwielen)
- Approachability...
(Je kunt er voor staan, zonder dat er iets in de weg staat. )
- The battery powers the device while you move it and It keeps the device powered while you use it
(ow, ja... wtf een accu die stroom geeft )
- So you can use the device while on the move
(Doelgroep gevonden?)
- We want to make sure you can walk up to the device and use it
(WOW amazing!)

Dat is enkel de eerste 3 min al :D

[Reactie gewijzigd door World Citizen op 17 april 2019 19:57]

Ik weet niet of je de markt begrijpt, als je het gemiddelde scherm voor presentaties of samenwerken ziet in bedrijven heeft dat bezels van eerder richting de 10 dan 1 cm, meestal niet verplaatsbaar, als het een beamer is kun je er niet voor staan, een batterij ipv aan de muur is ook zeldzaam.
Ik denk dat dit ook te maken heeft met de oorspronkelijke Surface (nog van voor de tijd dat Microsoft tablets maakte met de Surface naam)
https://cdn.vox-cdn.com/t...crosoft-surface-table.jpg

Als je het vergelijkt met dat betonblok, kloppen die uitspraken wel. Maar goed, de technologie is nu ook 10 jaar verder. :)
Een 50" scherm en een PC kosten toch samen geen 9000 dollar?
Het betreft het ecosysteem, touchscreen, S4B integratie, collaboratie/apps platform, support, etc.
Wat mij betreft is het het zeker niet waard. In de praktijk zal 90% van de kantoorgebruikers enkel maar presenteren en eventueel conference calls houden. Dat kan je ook met een 50 of 84 inch TV en een degelijke camera. Als investering zegt mijn buikgevoel: onwaardig, al heb ik nog nooit een ROI berekening van deze hubs gezien.
Wij gebruiken de surface hub bij ons op kantoor sinds een jaar of 2 en zou niet meer zonder willen. Ons team zit verspreid over 2 locaties en de hub wordt dagelijks gebruikt voor dagstarts en vergaderingen. Een aantal voordelen:
- uitstekende beeld en geluidskwaliteit. Je hoort iemand achter in de zaal duidelijk praten, zonder dat deze zijn stem moet verheffen.
De camera focust automatisch op degene die aan het spreken is.
- integratie met Skype en Outlook. De hub kun je toevoegen als genodigde aan de vergadering. Daarmee wordt deze automatisch voor jou gereserveerd. Vervolgens kun je met één druk op het scherm deze toevoegen aan een Skype vergadering
- notuleren en tekenen op het scherm en dit real- time delen met iedereen in de vergadering. Daarna de notulen/ tekeningen vanaf de hub eenvoudig mailen naar iedereen die in de vergadering zat.

Kortom, mijn ervaring is dat de SH samenwerken op afstand echt weer een beetje gemakkelijker heeft gemaakt.

Oh ja, de investering verdient zich terug doordat de reiskosten voor onze afdeling hierdoor zijn afgenomen (tikt aan met ca 50 collega's die veel minder vaak van Tilburg aan Apeldoorn hoeven te rijden).

[Reactie gewijzigd door Flippel op 17 april 2019 22:30]

Ik denk dat wanneer je hierop PowerBI hebt, in combinatie met touch je echt een geweldige interactieve vergadering/presentatie kunt houden zonder gebruik te moeten maken van een projector (ruimte kan verlicht blijven) of een laptop in combinatie met een laserprojector. Op die manier is dit, misschien, wel een handig product :)
+ geen nood aan whiteboard (die je proper moet zien te houden) of flipchart (waar er weer geen blanko baden meer zijn) en beidei kan je enkel bewaren door er op te schrijven: niet wissen of verwijderen aub.
of een foto van te nemen met je gsm.
de het presentatie board kan je nadien gewoon opslaan, of als je er bij het begin al aan denkt alles opnemen.
Klopt, dan vindt ik de Samsung Fl!p een veel beter alternatief en deze is zelfs 5" groter ; )-
https://www.samsung.com/b...play-wm55h/lh55wmhptwcen/
De Surface Hub is, net als andere surface apparaten, gegroeid als een soort concept hardware, waarmee Microsoft in de praktijk toont wat mogelijk is. Dat verklaart gedeeltelijk ook de stevige prijs. Je krijgt dan ook een 'stevig' apparaat. De Hub is meer is dan een scherm of whiteboard, het is letterlijk een volledige teleconferencing tool met features die dat écht verbeteren (goei audio, autozoom,...), zeker als je sowieso al het Microsoft eco-systeem hanteert (met Teams bijvoorbeeld)
De Fl!p is zeker een mooi en krachtig product. Het is duidelijk een goedkoper product dat op dezelfde leest geschoeid is, maar wel de focus meer legt op de lokale meeting of het creatief gebruik van een groot tekenbord met digitale mogelijkheden.

[Reactie gewijzigd door the_stickie op 18 april 2019 01:06]

Ik ook. Al heeft die geen 4K-scherm en is het zonder extra computer alleen maar een duur whiteboard. Maar kost dan ook rond de € 2000.
idd, is toch een 4k(3840*2160)?
Een interne computer vindt ik zoiezo ambetant, liefst dat je je smartphone of laptop kan verbinden, is het handigst.
Je hebt gelijk. Nooit geweten en we hebben er 2.
Voor veel gebruikers zou het wel ideaal zijn. O.a. videoconferencing en laptop aansluiten blijft ingewikkeld zonder hulp.
Dat kan de surface hub ook gewoon.
Een 50 inch touchscreen is denk ik redelijk aan de prijs
Denk het ook, het scherm in een smartphone is het duurste onderdeel.
Nee, maar wel wanneer je het als een compleet pakket mooi netjes afgewerkt wilt hebben. Zelfde principe als een grote tower PC met externe monitor vs iMac waarbij alles geïntegreerd is.
Het is dan ook niet voor thuis, maar grote enterprises. Die kijken niet op een tientje meer of minder.
Een 50" scherm en een PC kosten toch samen geen 9000 dollar?
Ligt er aan, wat voor PC en wat voor scherm, hoe die zijn gebouwd en vormgegeven.
1400 dollar voor een accu is niet mis 8)7
Het is dan ook meer een UPS dan een simpele accu lijkt me..
Dat was exact mijn gedachte.. Maar 2 uur accuduur voor 1400 dollar..! :o
Whiteboard app is ook als losse app beschikbaar voor W10 en iOS. WebApp kreeg ik toen niet aan de praat maar dat zal denk ik de optie voor Android/MacOS worden. Ik heb het zelf al een keer gebruikt om een papierloze retrospective te organiseren. Het bord van te voren voorbereid op mijn retro werkvorm en met mijn W10 tablet draadloos verbonden met een scherm en de retro begeleid terwijl iedereen vanaf zijn telefoon/tablet/laptop digitale post-its/aantekeningen/afbeeldingen kon plaatsen. Was even wennen maar wel een interessante ervaring. In combinatie met een hub zou het natuurlijk nog krachtiger zijn.
De Hub geniet van aangepaste software die simpelweg niet zonder Hub verkrijgbaar is. Microsoft heeft wel een programma voor OEM's die iets dergelijks willen maken, maar biedt uitdrukkelijk Windows for Surface Hub niet aan, ook niet aan OEM's.
Ik heb het ook alleen over de Microsoft Whiteboard App, welke als standalone App te downloaden: https://www.microsoft.com...t-whiteboard/9mspc6mp8fm4
Gewoon 4K Touchscreen met OPS slot, niks speciaals en geen 9000 euro meer waard in 2019. Er zijn legio alternatieven.
Zoals?

De Surface draait niet gewoon Windows 10 en heeft zeer goeie randapparatuur zoals de audio, microfoon en camera.
Ik heb zelf nog geen apparaat gezien met dezelfde featureset en integratie...
Er zijn ondertussen al een heleboel touchscreens met een resolutie van 4K in alle prijsklasses. 2000 euro heb je er al één van 50” , ops slot pc 1000 euro. De camera op dit model surfacehub is een gewoon 4k usb modelletje, dus een Logitech brio , 250euro, en dat is het zowat.

Ik was nooit erg onder de indruk van de surface hub. Het was vanalles wat en zeker in audio video niet de top. Als ik deze versie bekijk is het audio/video gedeelte nog een stuk minder geworden.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 18 april 2019 10:39]

Maar al die alternatieven hebben niet de software wat op de hub draait, geen pen input, niet dezelfde naadloze samenwerking van de hardware, niet zulke dunne randen, en zien er ook niet zo strak uit.
Je zegt weer "een heleboel", maar geeft geen voorbeelden. Ik kan je wel volgen dat gelijkaardige hardware wellicht goedkoper te vinden is. Maar 'tis meer dan hardware alleen!

Ik ben echt benieuwd of er wat bestaat met dezelfde features en ootb ervaring

[Reactie gewijzigd door the_stickie op 18 april 2019 14:49]

NEC, Samsung, LG, I3 alle grote merken hebben touchscreens met pen input en ops slot. Volgens mij is het trouwens net dat wat Microsoft nu implementeert een ops slot om de hardware te kunnen upgraden na verloop van tijd.

Daarenboven wil Microsoft nauwelijks wat aan de prijs doen, zelfs voor bestellingen van 40 stuks en meer.

Wat is er zo speciaal aan de software die om een surface hub draait ? Ik heb werkelijk nog niets gevonden watjeniet kan met een standaard windows10 en O365

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 18 april 2019 14:08]

Heb je mijn linkje hierboven gelezen?

Ik ben het met je eens dat de Surface Hub duur is... maar het is wel een uniek en volledig voorgeconfigureerd toestel. Je hoeft dus niet zelf op zoek naar de juiste hardware en software; dat is ook veel waard!

Geen van je genoemde merken biedt een volledig toestel met dezelfde eigenschappen als de Hub voor zover ik weet...
Zoals ik al zei die stel je zelf samen en als je zoals in mijn geval 40+ toestellen moet hebben dan tikt het erg aan.
Als ik me goed herinner (want het is ondertussen al 2 jaar geleden), wilde Microsoft niet onder de 20K per 84” . Als je dan zelf alternatief kan samenstellen en 300K - 400K besparen is de keuze snel gemaakt.
Ook de extra 3j support was schrikbarend duur. Met alles erop en eraan ging het al snel naar de 28K per scherm.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 18 april 2019 16:38]

Het gaat net om het afgewerkt product 8)7 je gaat een kitcar toch ook niet als gelijkwaardig alternatief voor een sportwagen wegzetten?
Ik beweer overigens niet dat de Surface goedkoop is en/of jij niet mag bepalen naar vereisten en budget wat voor jou de beste koop is. Ik heb alleen voorbeelden gevraagd omdat ik werkelijk geïnteresseerd ben in goedkopere (maar niet "zelfbouw") alternatieven.
en als je wil weten waarom zelfbouw voor mij zo bepalend is:
- het vereist heel wat opzoekwerk om de perfecte hard-en softwarecombinatie te vinden
- het vereist het testen, opbouwen en ondersteunen van verschillende componenten met wellicht verschillende partners/leveranciers. Er is dus geen centrale ondersteuningspartner.
- Ik voorzie duizenden euro's in werkuren, wat op voorhand moeilijk in te schatten is. De surface hub heeft een beter gedefinieerde kost.
- ik mis garanties dat een zelfbouwoplossing dezelfde kwaliteit zal hebben dan een out-of-the-box surface
- geklooi in een meeting/teleconference is niet alleen heel onprofessioneel, het kost ook handen vol geld! (twee managers en wat hoogeschoold technisch personeel die 10 minuten bezig zijn om hun conference te starten kost al snel honderden tot duizenden euro)

kortom: dezelfde redenen waarom bedrijven OEM computers gebruiken ipv zelfbouw.

[Reactie gewijzigd door the_stickie op 18 april 2019 17:25]

Een surface is touchscherm + computer die je totaal niet kon upgraden, iets dat ze met dit product wel aanpakken. Dus blijkbaar zijn er nog klanten die het er moeilijk mee hadden anders hadden ze dit versie niet uitgebracht
Als je nu een touchscreen koopt + ops van diezelfde vendor dan is alles al getest. Wat nu vele uren werk.

Je voorbeeld over verloren tijd ivm videoconferencing Heeft hier niets mee te maken. Probeer jij met je surface hub maar een keer een h.323 device te bereiken zonder bridge. Lync/Skype is allemaal leuk in je Microsoftwereld maar de videconference wereld is toch echt wel wat groter dan dat.

Maar als jullie tevreden zijn met de oplossing, dan is dat toch goed. Voor ons voldeed het niet.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 18 april 2019 19:33]

Nu nog een 27” 5K display volgens het Surface design. Beetje zoals de Dell UP2715K met fatsoenlijk geluid, maar dan met USB-C of Thunderbolt 3 verbinding. Snap niet dat er niet al zoiets is.
Ziet er niet uit op het bureau. Hier staat nog altijd een 24" Apple Cinema Display. Wil niet zo'n plastic bak :) De LG heeft ook geen speakers ingebouwd volgens mij.
Das een kwestie van smaak ;) Heeft zeker wel speakers met aardig geluid, dito microfoon en camera.
Hopelijk zijn de geruchten van een nieuw apple display dit jaar waar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee