Microsoft verhoogt prijzen Surface Hub met 2000 dollar

De Surface Hub-all-in-one-computers met grote schermen komen niet vanaf 1 januari beschikbaar maar later in het kwartaal en bovendien vallen de prijzen tweeduizend dollar hoger uit dan vooraf door Microsoft gecommuniceerd. Dat maakt het bedrijf bekend.

De 55"-Surface Hub gaat geen 6999 dollar maar 8999 dollar kosten en de 84"-variant komt voor 21999 in plaats van 19999 dollar beschikbaar, heeft Microsoft aan ZDnet laten weten, zonder een reden op te geven. De prijzen die Microsoft in juni voor de Benelux communiceerde waren 7869 euro voor het 55"-model en 22.449 euro voor de 84"-Hub. Tweakers heeft nog geen bevestiging of en zo ja hoeveel de europrijzen gaan stijgen.

Wie de computers voor de oude prijzen al besteld heeft, krijgt deze voor de oorspronkelijke bedragen, schrijft ZDnet verder. Wanneer de Surface Hubs in het eerste kwartaal van 2016 op de markt komen is niet bekend. Aanvankelijk sprak Microsoft over een releasedatum in september, maar die werd in de herfst al verschoven naar 1 januari.

De Surface Hub lijkt daarmee meer dan een jaar uit te komen na de oorspronkelijke aankondiging. De Windows 10-computers hebben onder meer microfoons en camera's om gebruikers te zien, te herkennen en te horen. En Microsoft levert ze met een stylus, waarbij de Surface Hub automatisch als whiteboard dienst kan doen bij het pakken van de stylus. De systemen draaien speciale versies van OneNote, Skype for Business en Office.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

23-12-2015 • 18:42

115 Linkedin

Reacties (115)

115
111
85
2
0
6
Wijzig sortering
Bij een vorige werkgever hadden we twee van de eerste Surface tafels in gebruik. (Jareg geleden alweer.) Die apparaten waren extreem zwaar en best vervelend om mee te nemen naar conferenties, maar ze maakten hun geld wel waard. Meerdere gebruikers konden ermee bezig gaan en we hadden onze software ervoor aangepast om mooie demonstraties te kunnen geven. Wat vooral mooi was, was het gebruik van speciale tags die je op voorwerpen kon plakken om vervolgens op de tafel te zetten. Het systeem kon die tags vervolgens uitlezen en wist dan wat erop stond en bij dat object dus een extra popup menu tonen. En zet je meerdere objecten op het scherm dan kon je via de software alles met elkaar combineren, wat b.v. handig was als je een demonstratie geeft op het gebied van financiele dienstverlening.
Je hebt dan b.v. een tijdlijn en een object van een huis, auto, een gezin, en een gepensioneerd persoon, allemaal getagt. Je plaatst de auto op een punt, geeft daarbij de waarde ervan op. Doe hetzelfde met het huis, gezin en pensioen en verschuif die objecten fysiek over de tijdlijn en je ziet zo hoeveel geld je nodig had en of je het wel kon financieren! Echt, heel mooi!
Alleen mis ik die functionaliteit wel bij de huidige hub.
Maar met een gewicht van 127 KG is die grote versie moeilijk te jatten... :D
127 kg? Absurd... Volgens ARBO-regels moet je dan vier mensen gebruiken om het op te tillen.
6 toch of zit ik er naast met 25 kg pp ?
23 kilo p.p. en boven de 50 kilo mag het niet handmatig verplaatst worden (in de bouw).

bron

Binnenkort de 55" bij een klant plaatsen, ben benieuwd :)

[Reactie gewijzigd door Veen op 24 december 2015 13:04]

De 84" wordt geleverd op een pallet die zodanig groot is dat die niet zal passen in de meeste liften. Dat wordt pas interessant als het op een etage geplaatst moet worden ;)
30 toch? was t iig 17 jaar geleden toen ik bij fedex een baantje had.
Dat zijn geen malse prijzen voor een veredeld interactief whiteboard...

Edit: Even snel gezocht, maar een flink interactief whiteboard kost 1500 tot 3000 euro, 800 euro voor een knappe beamer erbij en je bent klaar...
Die whiteboards zijn duurder dan ik dacht, geef ik toe, maar nog altijd verre van dit ding.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 23 december 2015 18:52]

Met een beamer zit je over het algemeen in het donker, je hebt schaduwen en (ervaring) dat werkt totaal niet lekker. Het gaat erom dat je je net zo voelt als wanneer je gewoon met z'n allen rond een stuk papier zit, alleen dan sneller en eventueel met mensen over de hele wereld.

Als je met mensen zit die 1000-2000 per dag kosten en er misschien mensen in moeten vliegen a 4000 voor een business class ticket is zo'n ding snel razendsnel terugverdiend als je hiermee productiever kan zijn. Als ik hiermee in de buurt kom van wat ik hierboven beschrijf zou ik er hands down 20K voor neertellen.

Natuurlijk is dit een kleine niche, maar hier is zeker animo voor! ..... als het maar echt WERKT (en dat ben ik tot op heden niet tegengekomen)

[Reactie gewijzigd door M_V op 23 december 2015 19:04]

Vergaderruimtes met managers die een te groot deel van de omzet eisen zijn zwaar overgewaardeerd :Y)

Kale ruimtes en als lunch broodje kaas en karnemelk ... ( een keer echt mogen ontvangen bij een net bedrijf ).


Naast deze Surface komen er vrij snel alternatieven die veel goedkoper zijn waardoor ze bereikbaar worden voor veel instanties waardoor gerommel met reserveren, apparatuur meenemen, kijken of die het doet, etc, etc. minder nodig zal zijn.
Zo heb ik de
http://smartkapp.com/en/products/kapp-iq al langs zien komen voor een meer schappelijke prijs.
Goedkoopste is 4200 dollar voor de 55" tot 7200 voor de luxemodel van 65".

Voor die prijs kun je het traditionele whiteboard vervangen bij heel veel instanties, scholen komen zelfs in aanmerking voor die prijzen.
Relatief makkelijk interactief lesgeven waarbij je leerlingen uitdaagt om interactieve presentaties die weer een stapje verder gaan dan de traditionele powerpoint. Fitness-centra die grotere schermen neerzetten waar je interactief mee aan de slag kunt gaan. Winkels waar je kleding kunt passen door op het scherm te tikken. Etc, etc en mijn fantasie kan daarbij makkelijk op hol slaan ;)


In vergaderruimtes kan de prijs prima worden gerechtvaardigd, alleen zal het weinig toegevoegde waarde hebben. Het is een vervangingsmiddel waarbij interactiviteit sowieso minimaal is. Presentaties zijn maar al te vaak eenrichtingsverkeer als ondersteunend middel om iets inzichtelijker te maken.
Inderdaad dit is vooral voor zakelijke toepassingen en bedrijven kijken niet snel op twee rooitjes meer of minder.
" bedrijven kijken niet snel op twee rooitjes meer of minder."

Mischien jouw bedrijf niet, maar alle andere zeer zeker! Mijn werkgever (toch een grote Amerikaanse multinational) let zeer zeker op de kleintjes. Ik ben het met M_V eens, de tijd van de beamer (wat hier in de VS een acroniem voor BMW is) is een beetje voorbij. De meeste bedrijven die ik ken, schakelen over op LCD vanwege het licht.
Deze surface hub is zondermeer leuk, maar volgens mij veel te duur. De enige waarde die ik zie, is dat je bedrijfs gevoelige informatie snel kunt wissen. Wij hebben wel eens problemen gehad dat mensen vergaten het bord shoon te maken na een discussie.
Dat laatste moest ik wel even om glimlachen dat heb ik idd ook al een paar keer gezien, maar je kunt natuurlijk net zo goed je PC vergeten te locken en open laten staan terwijl je koffie gaat halen dat is eigenlijk hetzelfde en kan ook met dit apparaat.

En tuurlijk kijken bedrijven wel op een paar ruggen meer of minder maar ik vraag me af of MS er hiervan minder gaat verkopen omdat dit ding nu $2K duurder wordt. Bij die eerste misschien nog wel van 7K naar 9K want dat is percentage-wise nog wel even groter dan van 20K naar 22K, bij die laatste maakt het niet zoveel meer uit.

Eerlijk gezegddenk ik toch wel dat het een flop wordt dit ding en dat het echt enkel zeer specifieke personen/bedrijven/managers aan zal spreken. Volgens mij is het ook echt een niche product, meer om te laten zien wat er mogelijk is en om wat reclame te maken voor Surface.

Dat van die beamer wist ik trouwens ook maar ik ken ook zat Amerikanen die ik het uit heb moeten leggen dus niet iedereen weet het ;)

[Reactie gewijzigd door mkools24 op 23 december 2015 22:04]

Je kunt best kijken of elke cent die wordt omgedraaid en toch probleemloos zo'n ding aanschaffen.

Dat is gewoon een kwestie van een goede businesscase schrijven. Zoals hierboven wordt aangehaald dat je hard kan maken dat deze zoveel beter werkt dat je een met een internationaal overleg minder toe kan en daar door dus 10 mensdagen bespaard scheelt en dat 3 maal in het jaar. Dus zo'n apparaat na 5 jaar >100dk euro heeft bespaard komt hij er echt wel!
Er zijn ook gewoon smartboards met een ultra short throw beamer bovenaan het bord gemonteerd. Dan is er nauwelijks sprake van schaduw. :)
Deze bijvoorbeeld

Uiteraard blijft wel het omgevingslicht een probleem.

[Reactie gewijzigd door Ethirty op 23 december 2015 22:43]

Het enorme nadeel van deze smartboard, heb er zelf reeds mee gewerkt, is dat je tijdens schrijven bijna altijd in je eigen schaduw werkt. Dit zorgt ervoor dat een gewoon whiteboard met stift tot op vandaag efficiënter is. Ook zijn de smartboards vrij traag kwa input lag.

Ik denk dat deze hubs beide problemen kunnen oplossen. De prijs is echter veel te hoog, daar ben ik mee akkoord.
er zijn modellen waarbij de beamer bijna tegen het bord hangt, zolang je van boven naar beneden werkt heb je dan nergens last van
Deze heb ik ook getest. Dit is natuurlijk heel persoonlijk, maar bij tekeningen vind ik het toch belemmerend om alleen van boven naar beneden te werken.
het is idd even wennen, maar je hebt bijna geenschaduwval door de enorme hoek waarin de beamer staat.
Zo een opstelling vraagt meestal veel van de lens. Zal niet al te best kwaliteit beeld opleveren, neem ik aan?
Daarbij blijft een beamer in een verlichte ruimte gewoon beperkt wat betreft kleur en contrast.
Ik vind het een aardig indrukwekkend grote tablet. Zou er wel een keer mee willen werken. Staan ze ergens in Nederland?
Dit wordt bijvoorbeeld op veel basisscholen gebruikt. Beeld is prima, maar aangezien ik niet voor de klas sta, kan ik je niet zeggen hoe het is om hier op te schrijven en/of tekenen.

Maar ik vraag mij af hoe groot de markt voor deze Surface Hub is, daar er al gelijksoortige schermen beschikbaar zijn. Die hebben niet zo'n uitgebreid assortiment camera's en microfoons, maar die heb ik tot op heden ook nog niet gemist. De touchmogelijkheden met handen en stylus zijn bij die schermen overigens prima (hier kan ik wel uit ervaring spreken), mits je het houdt bij regulier knoppen klikken, zoomen, roteren en notities schrijven. Precisiewerk als bijvoorbeeld PhotoShop of CAD-werk is op een verticaal vlak gewoon niet te doen. Net als bij reguliere veegtegels dus.
Ik geef les bij een commercieel bedrijf en kan je uit ervaring vertellen hoe onze Dell beamers bevallen.
De enorme hoek zorgt er inderdaad voor dat je geen last van je eigen schaduw hebt, je kunt naar boven of beneden tekenen, geen probleem.
Punt is wel, dat de interactieve pennen die erbij zitten, te traag werken wanneer je m.b.v. wifi op de beamer bent aangesloten. Daarom gebruik ik de bijgeleverde 5m USB kabel voor het interactieve gedeelte.
Verder gebruik ik een HDMI kabel, wat een prima beeld geeft op de beamer met een resolutie van, ik meen, 1280x800. Kan er iets naast zitten, maar dat is de resolutie die onze beamers aankunnen en daarmee kun je ook achterin de klas de tekst nog lezen.
Anoniem: 382732
@aadje9323 december 2015 20:05
Klopt maar t.o.v. een display blijft het een lapmiddel.
Hebben wij op de zaak ook, short throw heet dat meen ik me te herinneren.
smartboards zijn op scholen uitgerold zonder te kijken HOE ze gebruikt moeten worden en WAT ze daadwerkelijk kunnen... nu hangen her en der gammele borden (want goedkoopste) met lage resolutie beamers (want hd beamers amper beschikbaar en duur) met wat pech flinke keystone correctie. Beeldkwaliteit en scherpte is om te huilen. En dan nog... een klassiek whiteboard met stift is vele malen scherper, sneller, goedkoper en onverwoestbaar. Hang er een normale beamer bij voor de filmpjes en klaar ben je. Nee, veel interactieve borden zijn rommel en alleen neergehangen omdat men zich laat ompraten en meegaat met de hype. Dan weet 3/4 niet hoe er zelfs mee om te gaan.
@Rinzwind en diversen anderen omtrent digitale schoolborden met of zonder beamer

Ik raad iedereen aan om eens bij Prowise te kijken:
https://www.prowise.com/nl/touchscreens/modellen/

Deze hebben wij op het werk en ik heb deze goed kunnen vergelijken met andere spelers op de markt in een uitgebreide test op een collega school...

Mijn conclusie is nog altijd dat Prowise een van de betere digitale (school)borden levert:
- Haarscherp en mooi beeld (lees: goede kijkhoeken) op Quad-HD resolutie
- Losse pc module leverbaar die je kunt inbouwen in het bord
- Losse Blu-ray speler module leverbaar die je kunt inbouwen in het bord
- Tochscreen die 10 aanraak punten ondersteund
- Zeer mooi geluid
- Diversen mogelijkheden tot het aansluiten van externe apparaten
- Diversen mogelijkheden om het bord te kunnen ophangen / vervoeren (verrijdbare liften (die elektrisch het bord in hoogte versteld) en ophangen beugels leverbaar)
- Software draait in de cloud en hoeft hierdoor niet geïnstalleerd te worden (ideaal)

Als je dit eenmaal gezien hebt wil je geen digitaalschoolbord met beamer meer (Hitachi Starboard / Smartboard enz,) of een ander touchscreen (o.a. C-touch, BenQ enz.)

[Reactie gewijzigd door rcor op 24 december 2015 09:07]

Een pen display (genre Wacom) gekoppeld aan een beamer werkt een stuk plezanter dan smartboards. Daarenboven, in vergelijking met smartboards en deze Hub, is het een stuk goedkoper en een draagbare oplossing.
Als de prijs te hoog is het niet voor jou bedoeld. Bij dit soort producten gaat het om verkoopaantallen en economische waarde. Een enterprise organisatie, zoals waar ik werk, draait zijn hand er niet voor om en schaft er zo een aantal aan. We gooien ook wel eens een paar miljoen weg, terwijl iedereen al van te voren zegt dat het project niets gaat worden. Feitelijk een paar miljoen voor de kennis en ervaring.
Jij werkt zeker bij een netbeheerder 😉
Ik weet niet of dat bij jullie ook het geval is, maar bij ons is het altijd zoeken naar de stift met nog een beetje inkt. Die dingen zijn erg snel leeg. Soms zou ik terug willen naar het bord met krijt... ;)
Onze smartboard is touch gevoelig scherm, dat lost dat probleem dan op, al kostte het wel 8000 euries :O
het is geen whiteboard + beamer
maar een volledig touchscreen scherm.

voor een 55" versie
deze kosten normaal rond de 3000$ (DIY)
dit is dus een 55" tv en een usb 55" digitizer
----------------------
en de 8000 euro
dit is inclusief een 1000 euro game class pc
Het is zelfs multitouch waarbij het ook nog onderscheid tussen hand en pen maakt en je dus rustig met je hand op het scherm kunt schrijven.
dit zou vast ook mogelijk zijn als je dit zelf maakt met een diy digitizer.

ik zeg alleen dat het mogelijk is.

daarbij zijn de prijzen voor een volledig functioneel product wel vrij redelijk, aangezien ze die digitizers alleen in china verkopen voor 30-500$ afhankelijk van de groote van de digitizer.
Nee is ook, maar dan ben je dus in principe zelf je systeem aan het samenstellen en dat kan je wel of niet goedkoper. Probleem blijft dan wel de support (drivers bv) en of het uiteindelijk allemaal wel zo lekker samenwerkt. Sowieso vind ik een beamer vergelijken met normale touchscherm een beetje appels met peren vergelijken (of beter, een netbook met een gamepc), maar toch.
De whiteboards missen de interactie met Microsof Lync 2013, wat toch echt wel de facto video chat is. (video confercing is HD zoals randberg/Cisco)
Maar toch is de Surface wederom vaporware, net zoals de Surface HUB of de Kinect zakelijk.
Blij dat ik 3 maanden geleden toen we hier over nadachten, de surface toch als vaporware heb bestempeld en dat we "gewoon voor een Arkadin" met Lync intergratie gaan.
En een extra "flip over scherm" wat ook touch / whiteboard kan doen.
Die is nu leverbaar en heeft al een bewezen track record.
De intergratie van MS was een enorme plus, minder tussenlagen is minder storingen, maar nu Arkadin ook al native Lync ondersteuning levert, is dit echt gewoon minder interessant.
Let wel dat je bij een enterprise omgeving je reizen kan verminderen tot strikt noodzakelijk met goede video tools. Van 6x per jaar naar 3x bijvoorbeeld en naar 1x per jaar voor engineers/ondersteunende staff.
Met NL arbeidsvoorwaarde als business class boven 6 uur reizen , kan je met 5 reizen per team 20.000 besparen (3,5K voor de reis en 500 voor verblijf)
Dan betaald dit ding zich lachend terug. "you got to spend money before you make money"

[Reactie gewijzigd door weeraanmelden op 23 december 2015 19:53]

Vaporware vind ik wel enorm overdreven. Ja het is nog een niche, maar niet iets wat gaat verdwijnen. Zullen er betere of goedkopere oplossingen verschijnen? Vast wel, maar het zal de markt voor dergelijke applicaties wel degelijk opengooien (vooral door het OS bedoel ik dan).

En als je een dergelijk scherm alleen voor whiteboard of conferencing gebruikt, is het ook wat ondergewaardeerd.

Ik heb er overigens even mee zitten spelen bij Future Proef en moet zeggen dat het echt prima werkte. Vraag me af of 3rd party het zo goed zal kunnen integreren. Er is goed over nagedacht en zowel de software als hardware werkte perfect :)
Plus je zit niet vast aan 1 of ander abonnement, maar bent met eenmalige aanschaf klaar (op wat Windows updates na, maar daar heb je geen dure specialist voor nodig)

Maareh, even voor de beeldvorming. Wat betaal je zoal voor de Arkadin oplossing?

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 23 december 2015 20:02]

Enkel ben je als bedrijf (waar ook de Hub voor is) meestal duurder uit. Zo'n whiteboard integreer je in je meeting room, laat je professioneel monteren, kabels wegwerken in speciale goten, paneel aan de muur met bediening voor de beamer, aansluitingen in de muur voor HDMI/VGA etc (je klimt immers niet met een ladder het plafond op om je laptop op de beamer aan te sluiten. Daar moeten natuurlijk ook nog speakers aan, en ook die moeten netjes worden gemonteerd. Daar komt ook nog onderhoud bij, want je gaat geen personeel inhuren die onderhoud doet aan meetingrooms. Je lokale helpdesk kan moeilijk alles lostrekken als er een kabel kapot is of de speaker een ruis heeft oid.

Er komt heel wat meer bij kijken om een productieve ruimte in te richten dan even naar de mediamarkt en een beamertje over de toonbank jassen.

Daarbij hebben beamers zat nadelen. De kleur is wisselvallig, maar vrijwel nooit hetzelfde als op het scherm, hebben erg veel hinder van licht en interactie met het medium waarop geprojecteerd wordt veroorzaakt schaduwen of projecteren op de spreker, waardoor hij/zij niet goed zichtbaar meer is.
Hij kan dan ook wel wat meer dan een beamer. Zo kun je er Windows Store apps op installeren.
Euhm ... hang aan die beamer een computer van €500 met Windows er op en je kan ook store apps installeren.
Touchsupport? Microfoon? Webcams? Ja het kan ook goedkoper, niet zo mooi.
Maar dan zit je nog steeds appels met peren te vergelijken. Die touch icm beamer is lang niet zo goed als de touchscreen in de Surface Hub.
Zo kan ik nog wel uren door gaan.
waarom een midden klas auto kopen je kan bijna hetzelfde met een budget auto.
Waarom een bank kopen je kan op bierkratten zitten.

alleen al de garantie en support wat bedrijven van van microsoft krijgen is het de 9000 dollar waard.
Ja, en dan ben je de eerste minuten van een meeting altijd kwijt om de boel aan te sluiten en te troubleshooten als na een tijdje de kabels gaar worden. Of dat mensen 10 minuten aan het tobben zijn om hun laptop met de wifi beamer te connecten....
Het vorige Microsoft ding op het werk was een mooei conference-phone met een rondomcamera. Moest je wel eerst een laptop op aansluiten, een of ander chatprogramma starten dat nu vervangen is door Lync, en dan kon je videovergaderen.

Ik heb nog NOOIT iemand het zien gebruiken. Terwijl iedereen de laptops van de zaak had. Gaar concept.

Gelukkig werkte het telefoongedeelte wel zonder laptop. Dat werd wel gebruikt.

Zo'n Windows 10 board staat natuurlijk ook binnen de kortste keren vol met rotzooi.
Apps die ge-optimaliseerd kunnen worden voor gebruik op een Surface Hub...
Haha ja en dan even ervoor lopen om iets aan te wijzen ( zo'n laser pennetje is ook niet echt meer 2015 in de grotere kantoor ketens) en beeld is weg.

Dit is natuurlijk over de top voor een basisschool waar ze iets digitaal willen laten zien, daar is een whiteboard + beamer + laser pennetje meer dan voldoende.

Nah ferrari is ook een veredelde auto, en niet voor iedereen bestemd. Maar te duur? Ik zou niet weten waarom te duur. Als ik nu 10 miljoen zou krijgen dan kwam er ook een leuke ferrari omdat het kan. Dat een audi van 50.000 ook heerlijk rijd doet er niets aan af.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 23 december 2015 20:14]

Je vergeet alleen nog de computer. Toch snel 500 euro erbij. Zelfde geld voor de installatie. Goeie camera en microfoon erbij en je bent nog 1k verder.

Dan zit je alweer op 6k voor een bij elkaar geraapt zooitje. Liever een totaal oplossing die out-of-the-box werkt.
SmaetBoard o.a. bekend van Smart Borden :+ heeft ook een Overlay die je over een beeldscherm heen kan hangen :)

Geen beamer meer nodig :+ alleen een leuke PC en je hebt je mooie smartboard
Ik kan me niet voorstellen waarom iemand een 84 inch versie nodig heeft, ook bedrijven niet (al helemaal niet voor deze prijs). Waarom dan geen goedkopere beamer nemen? Of mis ik iets?
Je kan met meerdere mensen tegelijk hieraan werken. Dus hoe groter hoe beter.

Stel je heb een model van een huis of een hele wijk.
Hoe meer ruimte je hebt hoe beter je het kan tentoon stellen.
En des te meer mensen je ernaar kunt kijken.
Meerdere mensen? Dat heb ik dus gemist :) . Is het dan dan soort van teamviewer?
http://youtu.be/FRLDRQePY1o

Bij 0:33 werken ze tegelijk

Maar vroeger toen dit nog in een bureau verwerkt was kon je er omheen staan en met nog meer eraan werken, opgehangen wordt het iets lastiger.

[Reactie gewijzigd door churchill9 op 23 december 2015 19:32]

Kan met een goed smartboard ook hoor. Hetgene dat wij hebben hangen ondersteunt meerdere touchpunten (net zoals een modern touchscreen) en je kan er dus in theorie (zolang de software het ondersteund) met meerdere aan werken.
Ik zeg ook niet dat dat niet kan.

Als je bij een groot bedrijf komt met luxe vergaderruimtes dan ziet een smartboard er niet uit.
Ook kan je meer met een surface.
Je moet het natuurlijk wel willen en kunnen betalen maar 25000 is niets voor deze bedrijven.

Ik heb een jaar gewerkt bij project inrichter en daar moest ik vaak genoeg stoelen of tafels van 9 of 10 duizend euro leveren voor in vergaderruimtes.
Bij grotere modellen ga je al richting (smd)led panelen die goedkoper te produceren zijn dan dit soort LCD oplossingen. Alleen het touch gedeelte maakt het nog handig op LCD te doen. Puur beeldweergave kan prima met led (denk aan de tekstkarren, die kunnen ook gewoon met RGB leds prima kleur weergeven)
Bij een beamer heb je last van (volgens mij) input lag en schaduwen, dit is gewoon een gigantische AiO aan de muur met touchscreen
Waarom is input lag zo belangrijk bij een presentatie? Ook daar kan ik niks bij bedenken (behalve bij gamen maar daar ga je geen 22k aan uitgeven :+ )
Schaduwen is een goed punt maar, ook zoals ik al eerder zei, geen 21k voor iemand waard toch :o ?
nou ja er zijn wel bedrijven waar de prijs niet echt interessant is en die het beste van het beste willen, dus als zij het dubbele moeten betalen voor iets wat geen input lag heeft, dan doen ze dat ook
Presentaties zijn meer dan één persoon die een paar PowerPoint sheets uitlegt. Het bedrijfsleven is meer dan de grijze pakken die je in films ziet ;)
Schaduwen is een goed punt maar, ook zoals ik al eerder zei, geen 21k voor iemand waard toch :o ?
Waarom zou schaduwen geen 21k voor iemand waard zijn?

Het is gewoon geen mass-market product. Maar een niche product.

Maar als ik bijv nadenk over wat een beetje hotemetotenvergadering van een bedrijf als Shell of Exxon of Sony of Apple of MS kost aan vluchten en hotels dan is 21k niets meer hoor.
Inputlag is belangrijk om dezelfde reden dat schaduwen belangrijk zijn. Het is irritant bij het schrijven en tekenen.

Nou hangt het ook erg van de beamer af hoeveel inputlag er is. Het is technisch in principe niet nodig. Verder kun je de schaduwen vermijden door de beamer achter het scherm te plaatsen, maar dat is constructietechnisch toch weer lastiger.

Vandaar dat een full-size LCD als beter alternatief gezien wordt.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 december 2015 23:15]

Zullen vast toepassingen voor zijn om bepaalde dingen in groter detail te bekijken of evt. grotere vergader ruimten. Ik vind het fijn als dingen toch groter aangeboden worden. vaak hoor je de vraag van "waarom zo groot?" dat kan netzogoed "waarom zo klein?" zijn. Dit is allemaal relatief en gebaseerd op meningen.
Maar daar heb je dan weer een beamer voor toch? Ik bedoel, voor 21k kan je een hele goeie beamer kopen ;)
Beamers zijn echt zo passé.
Schaduw, ruimte verduisteren, apart audiosysteem nodig..
Daarenboven kost een beetje degelijke beamer ook al snel 3k want je wil natuurlijk niet zo'n acer ding bovenop een paar pakken papier als de CEO wat moet presenteren
Wat bedoelen jullie toch met schaduw bij beamers? We hebben hier tientallen beamers, van oud tot nieuw. Over problemen met schaduwen heb ik nog nooit iets gehoord.
Wat je met een apart audio-systeem bedoeld, begrijp ik ook niet. Hoezo? Eén setje speakers per ruimte is genoeg.
Verduisteren is ook niet meer echt een probleem; als je maar een moderne beamer aanschaft met veel lichtopbrengst.
Niet dat ik tegen led-schermen ben i.p.v. beamers; beamers vind ik ouderwets ;). Maar de argumenten moeten wel kloppen.
Als je presenteert sta je nogal vaak tussen de beamer en het scherm , dus schaduw en bij zonlicht moet je toch echt verduisteren.

Vooral in kleinere meeting rooms (3 bij 4) is een beamer echt een gedoe en is een net minimalistisch scherm tegen de muur toch duizenmaal beter en professioneler.
Wij hebben hier al een jaar of zes beamers die boven je hoofd hangen (vaste opstelling). Near-beamer. Of je nu zittend of staand presenteert: geen schaduwen.
Bij zonlicht: een beetje moderne beamer heeft genoeg lichtopbrengst. Ook als buiten de zon schijnt.

Jij vind een meeting room van 3 bij 4 meter professioneel? ;)
Ik zou er spontaan claustrofobie krijgen als je daar met meerdere mensen zit te werken.
Wat heeft de beschikbare oppervlakte nu te maken met professioneel of niet ?!

Hoeveel mensen zitten er gemiddeld in een meeting 4 of 5, bij belangrijke beslissingen vaak nog minder.

Wij hebben bv zo'n 20 meeting rooms voor 4 tot max 8 personen,
Een aantal compartimenteerbare en aantal heel erg grote.
Beamers in de kleinere meeting rooms zijn gewoon geen optie.
Een beamer boven je hoofd geeft nog steeds schaduw , tenzij je plafonds hebt van 10 meter hoog, daarenboven is een beetje beamer niet goedkoper dan een 55/65 inch scherm. Onze ervaring met beamers is dat er altijd wat scheelt en de support afdeling sinds we overgeschakeld zijn op schermen nog nauwelijks interventies moet doen.

Maar goed, als jullie happy zijn met beamers no problem, wij vinden het maar niks en verkiezen schermen en hopelijk in de toekomst enkelen zoals deze van Microsoft.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 25 december 2015 15:54]

Is toch anders. De ruimte dient dan gelijk donker te zijn voor optimaal resultaat, en een meeting waar ook evt cameras zijn is dat niet geschikt.
Maar daar heb je dan weer een beamer voor toch?
Beamer ? Dat is toch wat ik ooit (dia)projector noemde ?
Be-amer is zo te horen een ander woord voor jaknikker denk ik :p

Inderdaad heet zo'n ding in goed Nederlands een projector. Een dia-projector dan weer niet, althans die heb ik nog nooit beamer horen noemen.
Een beamer heeft altijd een mindere beeldkwaliteit dan een goed display. Plus daarbij nog de extra mogelijkheden die dit ding biedt.
Zoek jij maar is naar een projector die 4K en een opbrengst heeft van 6k lumen. Dan is het verschil opeens zo groot niet meer.
wouw wat een prijzen, ik vond het tijdens de introductie al een flink prijsje voor zo een scherm.
en nu worden ze dus eventjes 2000 euro duurder.

wat is precies de reden voor deze enorme prijs? wat maakt de hub zo bijzonder behalve dat het een groot touchscreen is?

ik kan me eerlijk gezegd heel moeilijk voorstellen dat een 84" scherm ruim 22 DUIZEND euro kost. daar kan je een goeie nieuwe auto kopen.
Bij mediamarkt stond er een tijd geleden een 70 of 74 inch scherm voor iets van 25000 dus zo duur is dat niet.

Het hangt af van de techniek van het scherm.

Een gemiddeld LG lcd van 55" is 1000 euro of goedkoper maar als het oled is komt het al dichter bij deze prijzen.
Er zijn inmiddels al 4 schermen van 84+" te vinden in pricewatch voor onder de 10.000 Euro.

http://tweakers.net/categ...Zud2kBrpeO7OUSPwaeeqNa6w8

Allemaal UHD.

Ik vind het daarom eigenlijk vreemd dat ook de 84" versie duurder is geworden.
Ja maar er staan er ook een paar tussen die duurder zijn en daar zit geen dure software bij.

Laat staan een ingebouwde highend computer.

Je kan ook niet naar een Ferrari kijken en zeggen bij de FIAT dealer heb je ze voor 8000 en ze hadden nog eens de zelfde eigenaar.

[Reactie gewijzigd door churchill9 op 23 december 2015 19:22]

Om mezelf maar even tegen te spreken :)

Je vergeet het duurste onderdeel, het touch gedeelte. Ik vond voor $3769 deze oplossing van tabler:

http://tabler.tv/store/to...tor-84-for-lg-84ub9800-tv

Ze verkopen ook nog presure sensitive pennen voor $99.

Als deze oplossing ook zou werken voor de in de lijst staande LG 84UB980V dan houd je nog steeds zo'n $10,000 dollar over voor pc en software.

De 84" surface wordt geleverd met een NVIDIA Quadro K2200 (de 55" moet het met een IGP doen). Het duurste systeem met een K2200 is 2580 euro in pricewatch.

http://tweakers.net/categ...UW6ujZGxigixuYWxoBhSvrQUA

Al denk ik dat de gemiddelde tweaker hier een beter systeem voor je in elkaar knutselt voor dat (of meer) geld. En dan houd je nog steeds geld over, oftewel ik snap nog steeds niet dat de 84" versie duurder moet worden bij MS.
Sje neemt nu het goedkoopste scherm en wat lossen onderdelen. Dan ga je er eigenlijk van uit dat ze een vergelijkbaar scherm in dit hebben gestopt.

Misschien hebben ze wel het scherm erin gestopt van de duurdere Sony. Je kan het pas vergelijken als je weet welk scherm ze hebben gebruikt.

Ook als je kijkt naar vergaarder ruimtes van grote bedrijven is er een kans dat dit een van de goedkopere uitgave is. Een goede vergadertafel is ook deze prijs of veel duurder.

je kan niet altijd een bij elkaar gehackt systeem vergelijken met een volwaardig systeem.

Het laatste kantoor wat ik heb ingericht bij mijn oude baan had van die glazen panelen die grijs worden als je een knop indrukt. Die zijn ontzettend duur, dan kan je ook zeggen met een gipswandje ben je 1/10 kwijt(minder zelfs)
Het zal ongetwijfeld nog gebaseerd zijn op de duurdere panelen, maar er is duidelijk aan de markt te zien dat de prijzen van de grote panelen naar beneden gaan maar MS gooit de prijs omhoog. Ze kunnen vrij makkelijk voor een ander paneel kiezen zonder dat dat invloed heeft op de software.

Ik heb zelf ook met de eerste surface tafels gespeeld rond 2007. Deze bevatten nog projectoren die van onder af tegen de tafel aan projecteerden. Dat systeem kon meer dan 50 vingers herkennen inclusief de richting die de vinger op wees (d.m.v. schaduw werking. De projectie was maar 1024x768,

Microsoft maakt best wel leuke projecten maar het vermarkten gaat ze steeds niet goed af. Of ze prijzen zichzelf uit de markt of ze breken het project compleet af. Die surface tafels kosten destijds ook zo'n 7000 euro, maar er is niet iets concreets uit gekomen. Ik was nogal verbaasd dat ze hun tablet ineens Surface gingen noemen terwijl ze al een product hadden met die naam. De huidige surface hub heeft ook aardig ingeleverd op de vinger herkenning.

Vandaar dat ik nog steeds sceptisch ben als MS weer iets nieuws op de markt probeert te zetten. Misschien moet ik me maar weer eens verder verdiepen in de nieuwe surface techniek, maar MS maakt het niet erg aantrekkelijk op deze manier.
Ik denk (heb het wel s vaker gezegd) dat Microsoft vooral een software en services bedrijf is dat ook hardware maakt om hun hardware-makende partners te inspireren en te laten zien wat er nog meer mogelijk is met hun software. Ze verkopen dus in principe de hardware die ze maken in eerste instantie niet om veel geld mee te verdienen maar omdat er nog niemand anders is die het (goed genoeg) doet, en, om zelf van te leren om zo nóg betere software en services te kunnen leveren.

[Reactie gewijzigd door Yalden op 24 december 2015 14:00]

Een geïntegreerd touch-systeem kan in theorie nog goedkoper, maar dan moet je met licht werken en niet met capacitive touch.
Maar de Fernando reed in een fiat 500 privé :Y) (om in Milaan niet op te vallen. Daarnaast had hij natuurlijk ook een mooie Ferrari staan.

Dit is wel een tof stuk 'speelgoed'? Erg prijzig maar ik kan me bedrijven indenken die dit zeker kunnen gebruiken.
Tja.....zal wel kwestie van vraag/aanbod zijn.....die prijsverhoging.

Ik heb er tijdens FutureProef (in A'dam een tijdje terug) even mee gespeeld. Je kunt met zo'n scherm dus samenwerken (skype for business, OneNote) en er met een groep tegelijkertijd op schrijven/tekenen.....denk dat zo'n opstelling erg goed werkt...vooral bij meetings/brainstorm sessies...en presentaties. Content van dat scherm kan ook gelijk via Skype for business worden 'uitgezonden' zodat ook mensen van buiten de ruimte gewoon kunnen deelnemen...
Tijdens het Microsoft Futureproef Event heb ik even mogen spelen met het 84 inch model. In mijn optiek kan de Surface Hub een enorme impact hebben op de manier waarop er momenteel vergaderd & gebrainstormed wordt op kantoren. Met dit ding wordt een 'brownpaper' sessie een stuk leuker :)
Ja dat klopt, maar ik kan me voorstellen dat hetzelfde met een normaal smartboard bereikt kan worden dat nog geen €4000 kost. Ja het is minder elegant en praktisch in kleine ruimtes, maar een meerprijs van ruim €18.000 vind ik het dan sowieso niet waard. 84" kan ik me voor klaslokalen en kleine collegezalen wel voorstellen, maar die prijs... Dan kan je vijf lokalen van smartboards voorzien.
maar een meerprijs van ruim €18.000 vind ik het dan sowieso niet waard.
Dan is het maar goed dat Microsoft deze dingen aan bedrijven wil verkopen en mensen als jij niet als klant hebt.

Overigens is dit echt een van die dingen die je geprobeert moet hebben om er een mening over te hebben. Wij zouden hem voor geen geld meer kwijt willen en kopen deze nieuwe zonder een moment van aarzeling.
Op Schiphol in de business lounge staan er 1 persoons stoelen van 8000 euro en staan lampen van 9000 die ik bij mijn vorige baan moest installeren.

Er zijn bedrijven die dit makkelijk kunnen en willen betalen.

En op zich is een 84 inch 4K scherm dat makkelijk waard helemaal met een i7 en touchscreen (en nog veel meer) erin.
Die i7 kost geen drol, overige hardware om het aan te sturen ook niet. Een 4K display is tegenwoordig ook niet meer zo heel duur. Dus het enige waar ik de meerprijs voor kan verantwoorden is het touchscreen.

Ik snap niet waarom dit dan ineen keer €2000 duurder moet worden.
Doe dan gewoon een folie over je tv/computerscherm: http://touchfoil.us/
Wow, 55" voor bijna $ 3200 voor "slechts" 2 punts touchscreen? Is dit altijd zo duur op dit soort groottes?
40 punts touch is niet heel veel duurder. Maar stel die $3200+$1000 (voor 55 inch scherm)+$2000 (computer) is nog altijd beter dan $9000
Dan heb je $6200, maar nog steeds niet een geoptimaliseerde interface, alle sensoren die in de Surface Hub zitten, 98 drukpunten op hetzelfde moment minder, niet alle poorten die de Surface Hub wel heeft, etc.
Ooit wel eens 10 mensen tegelijk met allemaal 10 fingers op een 55 inch scherm zien zitten om iets aan te wijzen?

Ik zeg, wij van glassex zijn er blij mee :D
Wel, als je ooit een Surface hebt gehad (en ik bedoel de tafels, die een tijd als PixelSense door het leven zijn gegaan): ja. Misschien niet met 10 vingers allemaal tegelijkertijd, maar zeker wel 10 mensen.
Iedereen rekent alleen de hardware kosten, maar neem aan dat er ook surface hub specifieke software geschreven moet worden. Dat moet ook betaald worden.
En vergeet niet de economy of scale... Precies hetzelfde product waar er een paar duizend van gemaakt worden zal altijd meer kosten dan datzelfde product als er miljoenen van gemaakt worden...
Erg jammer. Heb tijdens een demonstratie even mogen spelen met het 55 inch model en ondanks de vrij standaard uitrusting wat betreft apps (browser, onenote, skype for business, excel, word, powerpoint) zag ik zeker potentie. Ook de beeldkwaliteit voor videoconferencen met Skype for Business is behoorlijk goed. De collaboration tussen 2 hubs viel me wel tegen. Je kunt nog niet met twee surface hubs over internet tegelijkertijd in het onenote document aantekeningen maken.
De prijsverhoging is dan echt een dealbreaker. Hopelijk zijn ze als de dollar weer wat lager staat beter te betalen.

edit: typo's

[Reactie gewijzigd door krokeledokus op 23 december 2015 19:08]

In september al een keer een presentatie mogen geven op een surface hub 84" bij Microsoft in Redmond. Het is echt wel een erg gaaf scherm. Vergelijking met een beamer of TV scherm gaat echt niet op. Helaas verder niet 'echt' met de surface hub kunnen spelen maar de eerste indruk was dus erg goed.
In Microsoft Nederland, Amsterdam, heb ik zo'n Surface Hub gezien, voor een paar minuutjes.
Toen ik het zag, leek het niet eens een volledige Windows 10 versie te draaien maar een soort afgeslankte versie. Ik weet niet zeker maar volgens mij zei iemand zelfs dat het Embedded was, of anders iets dat er op leek.
Er was sowieso geen bureaublad omgeving, maar het leken alsof het alleen maar apps draaide. Wel speciale versies van de apps waardoor ze beter met elkaar kunnen communiceren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee