Microsoft maakt prijzen van Surface Hub-computers bekend

Microsoft presenteerde in januari de Surface Hub, een computer met een 84" beeldscherm. Daar hangt het bedrijf nu ook een prijskaartje aan: 19.999 dollar of 22.449 euro. Ook komt er een goedkopere versie van de aanraak-pc van 55" voor 6.999 dollar, ofwel 7869 euro.

Dat schrijft Microsoft op zijn Surface-blog. De digitale whiteboards moeten een communicatiehub vormen in vergaderkamers. Daartoe beschikt de 84"-variant over een scherm met 4k-resolutie en beschikt het over meerdere microfoons en 1080p-camera's om gebruikers te zien, te herkennen en te horen. De bijbehorende stylus opent automatisch de whiteboard-applicatie bij het oppakken van de speciale pen. De apparaten verbinden hun content onderling en met andere Windows-apparaten via Skype for Business met andere gebruikers die in dezelfde vergadering zitten.

De technologie laat tot 100 verschillende multitouch-punten toe en kan door drie verschillende input-pennen tegelijk bediend worden. Verder bevatten de monitoren bluetooth, nfc en verschillende poorten. De Surface Hubs draaien op een aangepaste versie van Windows 10 met een aanraakvriendelijke interface.

Bedrijven of personen die graag een dergelijk scherm in huis halen, kunnen bestellingen plaatsen per 1 juli waarna levering in september volgt. De Surface Hub wordt in eerste instantie in 24 verschillende landen uitgebracht, waaronder Nederland.

Update, donderdag: Microsoft heeft de Nederlandse prijzen gegeven en die zijn toegevoegd aan het artikel.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

10-06-2015 • 16:17

68 Linkedin

Reacties (68)

68
68
37
0
0
1
Wijzig sortering
Lijkt me echt een prachtig apparaat, maar hoe kun je als bedrijf/onderwijsinstelling de €17.700 rechtvaardigen? Daarmee lijkt me de 55" inch voor €6.200 euro als een stuk interessanter. Ik zie zeker markt voor dit soort grote goed functionerende schermen maar denk dat de prijs nog te hoog is. In ieder geval een mooie ontwikkelingen hopen op een 2.0.

Even snel wat opgezocht, dus pin me er niet op vast maar de schermen die wij nu bij ons in het hoger onderwijs gebruiken in vrijwel alle lokalen kosten z'n €3.000 euro zonder desktop. Daarmee wordt de €6.200 toch zeker interessant aangezien deze digiborden aanzienlijk minder gebruiksvriendelijk zijn naar mijn idee. (bijv 10 punts multitouch of nog slechter functioneerde systemen op basis van optica).
Het lijkt me een kwestie van tijd voordat het betaalbaarder is. Natuurlijk blijft dit voorlopig nog even duur. Zulke grote touch-panelen zijn gewoon nog schaars.
Het is ook niet echt voor onderwijs voorlopig, maar over een jaar of 20 moet dat wel kunnen.
En er zal nog meer software voor ontwikkeld moeten worden lijkt me.
Nou, bij ons op school (Avans) hangen gigantische Sharp multitouch schermen (1080p) en die zijn ook niet goedkoop. En die smartboards die in elk lokaal hangen zijn ook niet de goedkoopste. Zal wel meevallen dus
Anoniem: 604167
@xFeverr10 juni 2015 17:15
Bij ons op school zijn de smartboarden gemaakt met "nitendo" touchscreens. Deze hebben een folie over het scherm dat op het scherm drukt en dan kortsluiting maakt. Deze schermen kunnen dan ook maar één pen aan. De surface hub kan 100 pennen tegelijk aan. Hier zit dan ook een capatative "smartphone" scherm in. Deze zijn simpelweg veel duurder.
Volgens mij staat er dat ie met 3 pennen tegelijk overweg ken en 100 'gewone' touch inputs
20 jaar? Zo klink je net als een Bill Gates die in de jaren 80 ook dacht dat de mensheid voldoende zou hebben aan computers met een paar kb geheugen.
Het lijkt me een logische conclusie om te denken dat dergelijke beeldbuizen over 20 jaar betaalbaarder en beter zijn dan nu, waardoor ze veel breder kunnen worden toegepast.

Zo'n toekomstmuziek is dat nou toch ook weer niet?
Naar mijn idee is 20 jaar ook veelte lang. Het hangt deels af van hoe populair de eerste versie wordt en hoe deze technologie (in de zelfde schaalgrootte) in andere producten wordt toegepast.. Natuurlijk speculeren we puur op gevoel maar een tijdslijn van 5 tot 10 jaar lijkt mij realistischer vanwege de populariteit van de toepassing. Zoals svenNL zegt heel Avans hangt er mee vol, dit geld ook voor Saxion. Het lijkt me dan zeker dat er markt voor is, alleen niet dat ze deze eerste generatie aanvullen schaffen. En die 55" inch is natuurlijk ideaal voor kleine vergaderruimtes.
Wellicht als je het over dit soort 'speelgoed' voor thuisgebruik hebt zit je aan die +10 jaar lijkt me. Ook dit is weer op gevoel gebaseerd natuurlijk.
De markt van goedkopere schermen is er al. Scheelt behoorlijk ten opzichte van de prijzen van MS.

https://www.heutink-ict.nl/Webshop/Algemeen/Artikellijst/c/824

[Reactie gewijzigd door f.eissens op 11 juni 2015 07:55]

Bedenk dat een beetje ingenieur met werkervaring voor een bedrijf qua kosten al snel richting de ton gaat per jaar. Nu heb je in de ICT redelijk vaak relatief goed betaalbare software, maar in specifiekere vakgebieden heb je met beetje pech ook nog tienduizend(en) per jaar aan licentie kosten erbij.

Als zo'n scherm je dan een efficientieverbetering geeft in het werk dan kan die het al snel waard zijn. Dan moet het dus wel vaak gebruikt worden, iets wat eens per maand wordt gebruikt zal het niet waard zijn.
Ik snap en ben het eens met je onderbouwing, ik zag alleen direct de toepassing in het onderwijs en bij vergaderingen voor mij (wegens mijn achtergrond waarschijnlijk.) Ik ben zeer benieuwd naar jou idee over, hoe dit product andere professionals efficiënter laat werken.
Hangt er vanaf wat de TCO is. Als het apparaat goed werkt en de kosten achteraf vallen mee, dan kan het best weleens een koopje zijn.
De Philips schermen die wij gebruiken op de basisschool waar ik werk kosten iets van €6000 per stuk, die zijn ook 55".

Misschien deze voortaan kopen i.p.v. de Philips want er zijn nu al een stuk of 5 kapot van de 20 die er zijn aangeschaft.
Als MS dit soort zaken zou aanbieden voor een aantrekkelijkere prijs, zoals iets rond de 3k, dan zou de adoptie van deze producten heel snel gaan en MS veel sneller marktaandeel winnen.
Als ik kijk naar een concurrent (smart) is de 55" versie duurder. €6499,- en is maar 1080p. de 80"+ is wel veel goedkoper.
bron
Ik weet niet hoe de smartboarden van nu zijn maar de boarden waar ik mee heb gewerkt was het touch panel altijd Kwalitatief Uitermate Teleurstellend. Plus je moet er nog los een PC bij hebben.

Ik denk zeker voor de wat nettere vergader/presentatie ruimtes die zeker wel een chick meubel is aan de muur. Beter dan de spullen van de concurrenten als je het mij vraagt.

[Reactie gewijzigd door Tjidde op 10 juni 2015 23:23]

Mijn ervaring met het huidige spul wat op Saxion hangt is nou ook niet echt denderend, Een scherm dat ontzettend trilt als je met een beetje kracht gebruik maakt van de touch technologie. Ik aan dan ook de docenten die toevallig geen presenator of draadloze muis bij zich hebben slechts gebruik maken van het touchscreen om door hun slides te gaan. Een enkeling die nog een keer een woord onderstreept of omcirkelt.
De oude surface was 10 jaar geleden volgens mij rond de € 10000, een bakbeest à la oude 40 inch beeldbuis, plat als salontafel te gebruiken (met touch), en werd nauwelijks verkocht, ook omdat bedrijven niet wisten wat ze er mee aan moesten.

Deze nieuwe past voor mijn gevoel in de prijsstelling van Microsoft (vaak wat te duur voor particulieren). Vergelijk je dit echter met een 84 inch TV (weinig modellen op pricewatch, de twee goedkoopste zitten rond de 9000 euro, de volgende 2 rond de 14000. Microsoft levert daar speciale touch bij, een PC met speciale software, voor ruwweg een verdubbeling van de prijs.

Lijkt mij zo gek nog niet voor innovatieve sessies van het hogere management/dure strategy consultants: een whiteboard met powerpoint en beamer in 1. Helaas zie ik het nog niet doordrigen tot de gewone werkvloer, maar geef het een paar jaar en een paar goedkope concurrenten...
Alle versies van Windows 10 zijn toch aanraakvriendelijk, mag ik hopen?
De Surface Hubs draaien op een aangepaste versie van Windows 10 met een aanraakvriendelijke interface.
Ja, maar deze versie is specifiek voor zulke walls, zover ik uit de eerdere presentatie begreep zit hier dus geen taskbar etc op en draait alles in principe fullscreen icm snap principe van de XBO.
Nee, in feite is dat gewoon de tablet-mode van Windows 8. Niet iets speciaals.
Het verschil is dat dit win10 is, welke zelfs in tablet mode gewoon een desktop/taskbar laat zien, dat is wat hier dus niet meer in zit. Weinig bijzonders inderdaad, maar niet mogelijk met je eigen win10 versie.
Wel of niet tonen van taakbalk kun je volgens mij toch instellen?
Ja, afaik wel. Maar met een scherm met een diagonaal als deze, kan ik mij voorstellen dat Microsoft er een aparte interface voor heeft ontwikkeld. Helemaal omdat deze (meerdere!) pennen tegelijk ondersteund en heel veel drukpunten heeft. Een fantastisch stukje techniek als je het mij vraagt.
De IoT, One en Server versies niet. ;)

Maar voor de rest inderdaad wel. Maar touch vriendelijke op een smartphone of op een 84 inch scherm is ook nog steeds een verschil.
Prachtig apparaat. Ben benieuwd hoeveel bedrijven hierin durven te investeren.
Tja deze dingen bestaan al lang, Infocus verkoopt al een aantal jaren de mondopad's http://www.infocus.com/displays/MONDOPAD-Series wel nog geen 4k versie maar die zal wel snel komen.
Microsoft bood hem dan wel niet te koop aan, maar is ook al sinds 2007 bekend met dit product.. http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_PixelSense .
Wij hebben de eerste versie van de surface tafel, gevolgd door vier exemplaren van de surface 2, hardware van Samsung. De eerste versie was wel aardig, de tweede een ramp door de overgevoeligheid voor UV licht waardoor vrijwel geen bruikbare interface was te ontwikkelen die buiten een darkroom nog werkte. Daarbij komt nog dat de surface SDK nooit meer is bijgewerkt voor hogere versies van Visual Studio, en men opeens de tablet lijn "surface" ging noemen en doodleuk alle tafel info van de websites haalde en er nu geen duidelijke support omgeving voor de tafels meer is (of je moet het forum pakken waar tablet en tafel developers doorelkaar heen posten omdat niemand snapt over welke surface het nou gaat). Al met al als surface koper/developer grondig het gevoel gekregen genaaid te zijn door Microsoft. En die tafels waren nog "maar" 6000 euro per stuk, je moet wel knet-ter-gek zin om nu weer 18k per apparaat te investeren
Het is toch om gedoopt tot pixelsense. Even gezocht en ik vond een ondersteuning website. De SDK is uit 2012, dat is al aardig oud.
Belachelijk bedrag en ik zie de meerwaarde er niet in. Het lijkt wel of we terug in de tijd gaan i.pv vooruit. Als schoolbord kan ik het me voorstellen alleen zijn daar zat goedkopere alternatieven voor die ook prima voor het bedrijfsleven gebruikt kunnen worden.

Naar mijn idee hadden ze beter een goede vorm kunnen ontwikkelen waardoor tablets zoals "Microsoft hub" onderling met elkaar kunnen communiceren. Iedereen kan overal met een eigen tablet wanneer je wilt iets aanpassen, bijvoegen etc. Als je de tablet vervolgens koppelt aan een groter beeldscherm dan kan je exact hetzelfde alleen is het een stuk handiger.
Een gewone TV van 84 inch met een 4k resolutie kost al heel wat. Als ik in de pricewatch zoek naar dat soort TVs komen er prijzen van 30.000 euro voorbij! Hier draait dan ook nog eens Windows op, heeft een touchscreen voor 100 punten, camera's, etc., etc. Dit is zeker wel die prijs waard.
2 camera's, multitouch, 84 inch, 4k, alle Microsoft software om mee te collaboraten, ik zie het wel gebeuren hoor.

Dit vervangt al die vaste Pc's die ergens in een hoekje staan aangekoppeld aan een 1024x768 projector via VGA.
De kosten vallen wel mee opzich. als je kijkt naar grote touch screen schermen met ander soort vergaderzaal oplossingen.
Neem aan dat dit wel Lync/Skype for Business Certified is :)

[Reactie gewijzigd door Qualixo op 10 juni 2015 16:23]

Universal Store apps kunnen hierop geinstalleerd, dus dezelfde apps die je kunt installeren op phone, tablet of desktop. Indien apps rekening houden met dit schermformaat en positie van gebruikers tov scherm (dus bijvoorbeeld geen knoppen bovenaan het scherm), zijn ze in principe goed te gebruiken. Na elke sessie worden ze automatisch verwijdert zodat eventuele gevoelige informatie in de app niet door anderen kunnen worden gebruikt.
en niet te bedenken de kosten die een bedrijf moet maken om , hun werknemers te laten opleiden om zo'n ding te bedienen.
Ik heb in het verleden als een onsite it manager gewerkt , in een megacooperatie, als er een meeting ergens was , moest er altijd de it aan te pas komen ook al was het maar dat ze de batterijen moesten vervangen van de wireless keyboard. of niet wisten hoe microsoft lync werkte,
er komt iig veel meer bij kijken dan alleen de aanschaf ;)
Je moet zo'n ding ook niet door digibeten laten gebruiken imo.

Zo'n ding is eigenlijk ook niet echt top voor vergaderingen of presentaties. Het is meer bedoelt voor het design, ux of brainstormen waar het echt schittert.
Waarom zou het niet kunnen dienen voor presentaties? Of je nu een beamer gebruikt of dit.
beetje dure beamer
Het kan natuurlijk veel meer maar maar martinspire beweert dat het niet handig is voor presenteren, zonder argumenten overigens.
Want dat is anders dan een beamer met een desktop? Ik zie niet hoe dit relevant is t.o.v. deze oplossing.
Opzich best gaaf om te zien maar ben ook benieuwd hoe het is om met zoiets te werken.
Wel een dure prijskaartje maar dan heb je ook wel iets aparts.
Ik hoop dat er straks ook hologram schermen komen.
Ik vind die prijs echt nog wel meevallen als je ziet wat andere 84 inch schermen kosten met maar 10 punts touch.
Ik weet niet welke koers Tweakers gebruikt maar 19.999 dollar is geen 22.449 euro (en 6.999 dollar, geen 7869 euro). 19.999 euro is wel 22.449 dollar. Laten we het op 17.700 euro houden.
Anoniem: 549204
@barchettanl11 juni 2015 16:51
Ik vermoed die van na de Grexit :)
Is ideaal voor bedrijven die vaak skype conferences hebben.
Bij mijn oude stage, deden vaak medewerkers skypen, dit is dan echt ideaal voor ze.

Ik zie wel potentie hierin,,,,
Supercool dit, Lync / Skype for Business is inmiddels bijna standaard in het bedrijfsleven en verwacht deze schermen ook wel tegen te gaan komen.

offtopic; daarnaast wel een leuke overpriced oplossing om heen geen foto's meer van whiteboards hoeven te maken :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee