Xbox One kent in Japan slechtere verkoopstart dan Xbox 360

De Xbox One lijkt tijdens de eerste verkoopdagen in Japan relatief weinig over de toonbank gegaan. De nieuwste console van Microsoft is daar naar verluidt nog geen vijfentwintigduizend keer verkocht. Daarmee zou de Xbox One het beduidend slechter dan zijn voorgangers doen.

Een deel van de reden achter de mogelijk magere verkoopstart kan gezocht worden bij het feit dat de Xbox-reeks in Japan nooit heeft kunnen doorbreken en de console traditioneel achterblijft bij die van de Japanse bedrijven Nintendo en Sony. De momenteel gemelde verkoopcijfers zijn echter relatief gezien eveneens laag. Het in Japan populaire gamemagazine Famitsu meldt dat de Xbox One na vier dagen pas 23.562 keer was verkocht, al is niet duidelijk waar Famitsu dat aantal op baseert.

Mocht het aantal kloppen, dan zou dat niet eens de helft zijn van het aantal van meer dan 60.000 stuks dat Microsoft in 2005 in twee dagen met de Xbox 360 haalde; over dat aantal schreef GameSpot destijds. Het was overigens het onderzoeksbureau van Famitsu's uitgever Enterbrain die destijds dat aantal naar buiten bracht. Niet bekend is of dezelfde marktvorser nu achter de publicatie van het verkoopaantal van de Xbox One zit. Van de oorspronkelijke Xbox zouden in het openingsweekend in 2002 123.929 exemplaren over de toonbank zijn gegaan. De vergelijking met de PlayStation 4 loopt nog verder uiteen; de console van Sony ging in enkele dagen tijd ruim 320.000 keer over de toonbank. Ook zou geen enkele Xbox One-game de wekelijkse top 20-games in het land hebben gehaald.

Het is al langer bekend dat, als het gaat om verkoopcijfers, de Xbox One achterloopt op de PlayStation 4. Microsofts console ging in bepaalde landen wel later in de verkoop. Zo ligt de Xbox One nog niet eens een week in de Nederlandse winkels. Statistieken over de Nederlandse verkopen zijn er nog niet.

Door Kay Korevaar

Stagiair

10-09-2014 • 17:31

84 Linkedin

Reacties (84)

84
75
43
4
0
21
Wijzig sortering
Voor wie het interesseerd: http://www.eurogamer.net/...-why-xbox-failed-in-japan

Een interessant artikel over het hoe en waarom de originele Xbox het zo slecht deed in Japan.
Dat heb ik me nou al altijd af gevraagd, waarom de originele xbox het daar zo slecht deed. Als ik het stuk zo lees lijkt het helaas alsof Microsoft er niets van geleerd heeft. :(
Dat land heeft ook hele specifieke eisen aan een console. Ze spelen toch vaker van die onbekende spellen waar wij westerlingen van denken hmmmm wat is daar leuk aan? En ik denk dat daar graphics ook niet echt boeien zoals dat bij ons het geval is.
Ze kopen een Sony PS4 die gemaakt wordt door een Japans bedrijf waar specifieke Japanse spellen voor komen. Logisch dat ze liever een eigen merk kopen.
Ook de PS4 verkoopt in Japan slecht. Het "Dominerende" platform in Japan is de Wii U, met ruim 1.9 miljoen verkochte exemplaren. De PS4 blijft met krap 700k exemplaren nog ver achter.

Maar niets hiervan komt ook maar in de buurt van de handheld markt welk Japan kent. Home console gaming lijkt in Japan dan ook voorgoed voorbij. Zelfs games van eigen bodem doen het over het algemeen slecht binnen dit segment. Met bijv. FF XV wordt hoop op verkopen gevestigd, maar het valt te bezien of dat ook daadwerkelijk veel zal worden.

Bayonetta 2 voor de Wii U is een andere goede kanshebber, en de huidige vooruitzichten zijn redelijk gunstig. Maar toch is het onwaarschijnlijk dat ook deze titels de markt in Japan heel veel zullen doen veranderen op lange termijn.

De Xbox One in dat land zal al helemaal geen gunstig leven bekoren zijn. De Xbox 360 was eveneens al bedroevend. Veel winkels verkochten zowel hardware als software niet eens meer gezien de erg tegenvallende resultaten. En gezien er dus nooit een fanbase is geweest voor het platform, is het aan Microsoft dus nu weer de taak om eigenlijk een totaal nieuw platform te introduceren in deze markt. Die markt waar de vraag uiterst laag is, en waarin toch de neiging gaat om te kiezen voor wat vertrouwd is.
Leuk dat je dit soort dingen verkoopt als waarheid, maar zonder bronvermeling is het natuurlijk wel erg makkelijk praten.

Bovendien is de Playstation 4 in Japan pas sinds februari te koop en niet al vanaf November vorig jaar zoals hier en in de US. 700.000 units in 6 maanden is nog altijd een dikke 110.000 units per maand! Natuurlijk zal het meerendeel daarvan in de eerste twee manden verkocht zijn, maar het aantal blijft dan alsnog aanzienlijk.

[Reactie gewijzigd door p0pster op 10 september 2014 18:20]

Sorry, VGChartz is geen serieuze bron. Die verzinnen verkoopcijfers. Op Neogaf worden vermeldingen naar VGChartz daarom ook geband. Famitsu en Media Create leveren wel betrouwbare gegevens op.

Dit zijn de laatste gegevens:

Wii U - 1.914.829
PS4 - 685.484
Xbone - 25.674
vgchartz, neemt meestal het gemiddelde van mediacreate en famitsu:P
Release date is februari dat is een feit!

Blijft dus nog altijd 100.000 stuks per maand.
Dat kun je als xboner slecht vinden. Het is natuurlijk nog altijd een aanzienlijk aantal.

Bovendien is handheld in Japan altijd al populairder geweest dan consoles.
Ook Sony is niet happy met de verkopen van de PS4, heeft weinig met Xbox liefhebber te maken of niet. Gewoon een kwestie van te weinig games voor de Jappen (zoals RPG's).
De release was in Japan erg goed. Sinds Mario Kart 8 uitgekomen is verkoopt de Wii U echter week na week meer als de PS4. De PS4 is afgelopen week niet boven de 6.000 uitgekomen. En volgens mij (maar ik kan me daarin vergissen) al maanden onder de 10.000 per week.

Ik heb geen X1 en geen PS4 en ik ben ook niet van plan een van beide aan te schaffen.
Dat klopt, dar ben ik ook erg tevreden over.

Maar dat doet verder niets af aan de feiten die ik onder dit nieuwsbericht heb geplaatst.
[...]

Ik merk het, je bent serieus bezig om jouw aankoop te rechtvaardigen.
Geen enkele behoefte aan. De uitgave is al lang en breed gedaan. Zo groot was die niet. Ik ben gewoon enthousiast over het apparaat, indien ik dat niet was had ik hem al wel weer op Marktplaats verkocht of weggegeven aan mijn nichtjes.
[...]

Het duurt even voordat je een voorsprong van ruim een jaar kunt wegpoetsen, maar het is hoogstwaarschijnlijk slechts een kwestie van tijd.
Vandaar ook dat ik vermelding maakte van de wekelijkse verkoopcijfers in Japan. Sinds MK8 (29 mei 2014) heeft de Wii U elke week meer verkocht dan de PS4. Indien (maar er kan nog van alles veranderen) deze trend doorzet zal de PS4 natuurlijk nooit meer verkopen dan de Wii U in Japan.

Maar ik merk dat je nogal moeite hebt met die feitelijke gegevens. Vervelend voor jou.
maarja, Wii-U is daar al bijna meer dan een jaar langer op de markt, en verkocht ook alleen de 1ste maand goed, daarna was het ook kwakkelen (enuh, over wereldwijd zullen we het maar niet hebben, dan ligt zelfs de xbox one nog ver voor).
De PS4 moet ook nog komen met de grotere games die voor japanners interessant zijn, en dan zul je ook zien dat de verkopen sterk zullen stijgen..
Wereldwijd ligt de Wii U voor op de X1. In Japan verkoopt de Wii U al maanden wekelijks meer dan de PS4.
ik dacht dat japan helemaal niet echt was van de consoles maar meer van de handhelds?

bijvoorbeeld: de psp en de nintendo ds (en hun opvolgers de ps vita en de 3ds)
Dat was zo, maar tegenwoordig is het blijkbaar helemaal smartphones.
Dat valt ook wel mee hoor. Loop hier (Japan) een winkel binnen en je ziet grotendeels de bekende games.

Het is meer op de ds/3ds/PSP waar je vooral anime achtige games ziet. Op consoles een stuk minder.
Mijn ervaring met de electronica winkel in Kyoto was toch anders. Zover het oog alleen maar Japanse games, titels waar ik van zou gaan huilen van geluk als ze hier uitkwamen. Als ik een talenknobbel had zou ik Japans leren en daar inslaan als we er zijn.
Valt mee, laatste jaren doen een hoop westerse games als cod en bf het er heel goed. Westerse game developers zijn nu aardig dominant over de gehele markt.
En ik denk dat daar graphics ook niet echt boeien zoals dat bij ons het geval is.
Een Xbox koop je ook niet voor de graphics hoor. De PS4 is grafisch een stuk sterker. En dat is al meerdere malen bevestigd.
En als je echt voor de graphics gaat dan blijf je natuurlijk ver weg van de consoles en koop je een mooie krachtige PC.
Waarom zullen graphics daar niet echt boeien?
Vergeet dat maar gerust. Dat dacht Microsoft met de 360 namelijk ook al en kwam dus ineens met een set games die juist in Japan aan zouden moeten gaan slaan. We hebben gezien hoe dat werkte – ze raakten het ding aan de straatstenen niet kwijt. Japan moet gewoon weinig hebben van niet-Japanse producten.

Ik vermoed ook dat het nu nog erger is omdat de Xbone nog een slag groter is dan de voorganger. Japan is het land van de handhelds, dus consoles doen het daar al minder, en als je dan ook nog met een bakbeest komt waar een gemiddeld Japans gezin raampjes in kan zagen om er een huis van te maken...
Japan moet gewoon weinig hebben van niet-Japanse producten.
Volgens mij is dat echt een broodje aap die telkenmale naar boven komt als we het hebben over de Xbox in Japan. Bij de 360 was dat ook het argument.

Apple is zo Japans als McDonalds en toch verkoopt het als een tierelier. Het is zelf populairder in Japan dan in de VS. In Januari was het enige Japanse toestel in de top van smartphone verkopen 1 of 2 toestellen van Sony.

Terwijl volgens die bovenstaande stelling dat absoluut onmogelijk is want Japanners houden niet echt van niet Japanse producten. Het feit dat de Xbox Amerikaans is lijkt mij ook niet de reden.

Eigenlijk zijn er qua "wereldburgers" maar 1 a 2 nationaliteit die ik ken die veel tam tam maken over lokale producten en dat zijn de Amerikanen (buy American) en de Fransen.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 10 september 2014 18:43]

Onzin, japanners willen gewoon kwaliteit en in hun ogen heeft de xbox dat gewoon niet. Genoeg westerde merken die het zeer goed doen in japan
Waarom zou je überhaupt een Xbox One willen hebben in Japan? Niet alleen zijn ze een jaar te laat ten opzichte van de PS4 en twee jaar op de Wii U maar de Xbox is gewoon nooit echt voor Aziatische landen geweest. Voor veel westerlingen is de Xbox controller de beste omdat wij gemiddeld gezien grotere mensen zijn en dus grotere handen hebben. De Xbox controller ligt gewoon beter en dus comfortabeler in grotere handen dan kleinere.

Verder waarom zou je een Amerikaans product willen als er twee Japanse zijn waarvan een beter is en de andere zijn eigen niche heeft? De PS4 heeft verder spellen welke meer aan zullen slaan in Japan dan de exclusieve gamen van de Xbox One.

Als laatste is de PS4 voor dezelfde prijs gewoon technisch gezien een beter apparaat. Ik heb zelf grote handen en heb een Xbox 360 en als ik zou moeten kiezen tussen de twee dan zou ik eerder geneigd zijn naar de PS4 omdat je letterlijk meer waar voor je geld krijgt.
"Als laatste is de PS4 voor dezelfde prijs gewoon technisch gezien een beter apparaat. Ik heb zelf grote handen en heb een Xbox 360 en als ik zou moeten kiezen tussen de twee dan zou ik eerder geneigd zijn naar de PS4 omdat je letterlijk meer waar voor je geld krijgt"

Ik heb gekozen voor de xbox one , maar dat was totaal geen "hardware-vergelijk" keuze , dat zou namelijk ook het minst belangrijke punt moeten zijn in mijn optiek. Mij vriendenkring zit grotendeels op xbox live en de exclusives trekken mij meer dan die op de PS4. Dus ik krijg meer waar voor m'n geld door voor de xbox te kiezen :)
Fair enough. Ik speel eigenlijk altijd alleen dus voor mij zou het juist het beste apparaat zijn. Verder is dan nog een reden voor de PS4 in Japan boven de Xbox. Niemand koopt daar een Xbox.
Des te beter voor de mensen die nog een Xbox 360 heeft , of zie ik dat nou verkeerd ? :*)
Ik zou niet zeggen dat Nintendo zijn eigen niche heeft in Japan, de wii u is nog altijd 3x zo veel verkocht als de ps4 en er zijn meer dan 3x zoveel wii u games verkocht tenopzichte van ps4 games.

Bron: http://www.vgchartz.com/a...m_totals/Hardware/Global/

Het lijkt zo eerder alsof Sony al voor een niche gaat in Japan, en dan probeert MS ook nog eens als buitenstaander in die niche te concurreren. Ondanks dat ik het nieuws niet volg vermoed ik dat MS snel zichzelf de markt in probeert te pushen door een paar typisch Japanse games uit te brengen nu en met dat offensief na een jaar alweer te stoppen. Zulke pogingen zie je wel vaker in de game wereld (denk aan Nintendo die bij elke console/handheld release trots is op het feit dat er eindelijk weer veel 3th party support aankomt, en na een jaar moeten ze het weer van hun eigen titels hebben).
Nou de WiiU is moderne tech maar met spects of reken kracht van rond de vorige gen. Met als grootste verschil een veel zwakkere CPU.
De hardware straald al uit van geen 3d party crossplatform. Gezien WiiU al een computing handicap heeft. Hun hardware keuze is al anti 3 party. En wat de norm is bij die andere consoles kan al niet op de WiiU. Omdat er nogal wat zwaardere games zijn op die andere platformen.

WiiU past goed bij Nintendo eigen studios. Abstracte kiddy cartoonlike games. Die niet zo veel hardware eisend zijn. En gaan puur voor de gameplay.

Waarbij de andere platformen naast gameplay flink kunnen uitpakken met GFX. En wat meer AI en Physics op de cpu kunnen loslaten.
Waarom zou je überhaupt een Xbox One willen hebben in Japan? Niet alleen zijn ze een jaar te laat ten opzichte van de PS4

PS4 is er pas sinds begin dit jaar in Japan, dus zeker geen jaar voor de XBox One.
Anoniem: 181786
10 september 2014 17:33
Ze hadden het ding beter gewoon niet uit kunnen brengen in Japan. Het is de vorige 2 keer niet gelukt dus waarom zou het nu wel lukken?
Wie niet waagt die niet wint en 25.000 Xboxen zijn er toch een hoop ;) Natuurlijk een schijntje vergeleken bij de PS4 en Wii U maar toch... En het kunnen er altijd meer worden al denk ik dat ze nu niet echt veel kans meer zullen maken om daar een grote speler te worden.
De PS4 heeft anders ook maar een magere prestatie afgelegd in Japan, en het zou het véél beter moeten doen dan Xbox in een Oosters land zoals Japan.
Ik denk dat ze dat bij MS ook wel verwacht hadden en zie daar het gebeurd niet. Misschien hopen ze dan toch stiekum op wel een doorbraak van de Xbox. Soms is een titel genoeg in dat soort landen en de PS4 en Xbox zijn toch wel een stuk krachtiger als de Wii U. Dus wie weet maken ze nog toch nog een kans.
Ze hebben verschillende exclusieve titels kunnen bemachtigen in Japan
Dus de xbox doet het in Amerika veel beter dan de ps4, want Amerika is het thuis land van de xbox
bron? Laatste NPD's, behalve bij de release van titanfall, waren in het voordeel van de ps4.
Het stukje cynisme kwam niet helemaal goed over denk ik.
sorry, het is moeilijk dat uit een stukje tekst te halen:P
Toen de xbox 360 uit kwam was er ook nog geen console van Sony die op dat niveau zat, de PS3 kwam pas veel later op de markt. Nu is de PS4 al een jaar uit in Japan.
Nee hoor. De PS 4 is in Japan pas in februari gereleased 29 januari 2014 namelijk ;)

"PlayStation 4 will launch in Japan after it launches in the West due to a lack of Japan-orientated games available this November, Sony has said.

Sony surprised many when it announced PS4 will arrive in Japan in February 2014 - three months after it launches on these shores.
"
Bron: http://www.eurogamer.net/...h-in-japan-after-the-west

[Reactie gewijzigd door p0pster op 10 september 2014 18:22]

Maakt geen enkel verschil, de xbox one past gewoon niet in de Japanse cultuur (te groot, te onhandig)
Heb je het over het formaat qua afmetingen???

Ik heb de ps4 gehad en dat was net zo goed een "groot" apparaat, nu ik de xbox one heb, nouja hij is iets hoger. Maar niet om te zeggen: een wereld van verschil..

Dus aan het formaat zal het echt niet liggen, de xbox is niet 1,5 of 2x zo groot...
Sony is Japan, Nintendo zit daar, deze 2 consoles zijn geschikt voor deze oosterse landen qua game aanbod en etc.
Xbox is meer het westen (betere controllers daar waar ik de ps4 controller een pijn in mijn handen veroorzaakte zo klein) game aanbod, Microsoft etc etc.

Japanners zijn gewoon niet zo geliefd op Microsoft en dat geen wat ze bieden, altijd zo geweest en zal ook niet veranderen.

Ik ben in ieder geval blij met de xbox one en zal nooit meer terug willen naar de ps4, op gebied van games, os, extra functies, controller etc
je kan hem niet plaatsen zoals je wilt, waar je wilt.
Als er iets is hoe je Japanners kunt beledigen is hoe je ding MOET gebruiken.

De PS4 is echt een heel flink stuk kleiner, en ook nog eens eleganter ontworpen. (geen 4 kante PC kist die lijkt op een VHS recorder uit de jaren 80.)

En Sega verkocht ook heel goed in Japan, en dat was toch echt een Amerikaans bedrijf.. (dus dat verhaal over jappeners kopen alleen japans is onzin: Zie ook iPhone)
en de xbox one verkoopt ook buiten de VS embarmenlijk slecht, en in Nederland stond ook niemand in de rij te wachten voor dat ding.

[Reactie gewijzigd door stewie op 10 september 2014 18:19]

Sega een Amerikaans bedrijf? Misschien als 株式会社セガ/Kabushiki-gaisha Sega erg Amerikaans voor je klinkt :+ .

Qua gaming is Japan trouwens een enorm apart land. De Japanse games die hier uitkomen zijn niet geheel representatief voor wat ze daar spelen. Uiteraard zijn er een aantal grote games die erg goed verkopen, maar als je door Akihabara wandelt, die zie je vooral veel eigenzinnige games gepresenteerd worden als 2D bullethell shooters, dating simulators met getekende poppetjes en tekst en allerlei RPG's. In arcades zie je meer paardenrace wedgames, kaartgames en mahjongkasten dan bijvoorbeeld Street Fighter automaten of Dance Dance Revolution.

Veel van dat soort games draaien niet eens om de graphics, vandaar dat ze ook zo populair zijn op handhelds en tegenwoordig smartphones.

De grote Japanse developers (Capcom, Namco, Sega etc) richting zich ook steeds meer op de westerse markt, wat de populariteit van consoles daar ook niet ten goede komt. Alleen Nintendo weet echt universele titels uit te brengen. Dat de best verkochte consolegame van vorig jaar GTA V was is dan ook veelzeggend. De eerste 7 plekken van de top 10 waren 3DS games, de laatste twee waren Wii-U games.

Met de grote kosten die er tegenwoordig aan het fabriceren van een game hangen wordt het steeds minder lucratief om een game te maken die vooral voor Japanners is. Er zijn nog wel uitzonderingen als de Yakuza serie, Monster Hunter en Dragonquest, maar ook daar zie je dat ze het in veel gevallen meer toegankelijk voor het westen proberen te maken.

Uiteindelijk vind ik dit wel zonde, aangezien ik altijd het contrast tussen de games uit de VS/Europa en Japan mooi vond. In het westen draaide het vaak meer om realisme, terwijl uit het oosten bijvoorbeeld meer over the top stijlvolle actie kwam.
Yup Amerikaanse roots:
http://en.wikipedia.org/w...s_.281940.E2.80.931982.29

[Reactie gewijzigd door stewie op 10 september 2014 23:24]

Jawel hoor, je kan de PS4 prima op de zijkant zetten met een steun van Sony..
Doet het prima.. (als je de xbox one op de zijkant zet vernietigt hij al je Schijfjes) :+

en de accu kun je zeker wel vervangen, ga maar ff googelen.. (net als de dual shock 3)

volgens mij heb je helemaal nog nooit een PS4 bezit, iedereen weet dat je hem op de zijkant kunt zetten...

[Reactie gewijzigd door stewie op 10 september 2014 18:54]

Oh, ook zonder steun als je geen kinderen of huisdieren hebt.
http://kotaku.com/yes-the...y-without-help-1464567523
Totaal off-topic, maar sommige dingen móeten rechtgezet worden:
En Sega verkocht ook heel goed in Japan, en dat was toch echt een Amerikaans bedrijf..
Voor het gemak van Wikipedia:
The Sega Corporation (株式会社セガ Kabushiki gaisha Sega?), and usually styled as SEGA, is a Japanese multinational video game developer, publisher, and hardware development company headquartered in Tokyo,
Lezen, moeilijk?
Nah... Vooral refreshen voor een post te plaatsen. Ik wist niet dat Sega uit Hawaii kwam (terwijl ik me al wel afgevraagd had waar Sega voor stond), weer wat geleerd :-)
Maar als je het dan over details hebt: Sega vertrok uit Hawaii, ruim vóórdat Hawaii bij America hoorde.

[Reactie gewijzigd door wankel op 11 september 2014 12:00]

kijk ook even naar de naam van de oprichter ;)
David Rosen, echt heel japans..
" Zo ligt de Xbox One nog niet eens een week in de Nederlandse winkels. Statistieken over de Nederlandse verkopen zijn er nog niet. "

Heb er in maart 1 gekocht bij de MM..
Ja dat klopt. Geimporteerd door mm dus geen nederlandse versie.
Maar hij lag wel in de winkel, het artikel zegt van niet. ;)
Lijkt me logisch gezien de geschiedenis, het aanbod aan games en het succes van Nintendo WiiU in Japan. Het is meer een symbolische release lijkt me.
Het is de cultuur, naast verscheidene culturele verschillen tussen Japan en Amerika heb je ook nog eens dat Japan erg nationalistisch is. Vooral sinds het aantreden van Abe herleeft het nationalisme. Hierdoor staat Microsoft al 1 stap achter op Sony en Nintendo nog voor het ook maar iets uitbrengt.
Dat de launch slecht was in Japan was wel bekend maar deze cijfers zijn echt heel slecht. Ik ben erg benieuwd naar de verkoop van de Xbox in Europese tier 2 landen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee