Daarnaast denk ik dat de NSA nu de klappen wil opvangen van alle privacy schandalen. MS, google, Apple etc kunnen dan doen alsof ze het er niet mee eens zijn. Hierdoor lijden de instrumenten geen schade op.
Dat is natuurlijk waar het om draait. Goed gekozen woord ook, 'instrumenten'.
Probleem hierbij is dat velen, ook Tweakers, gewoon de kop in het zand steken. Velen zijn Apple- of Google-aficionados, en willen vooral geen kwaad woord over die bedrijven horen. En dan heb je ook nog Facebook met hun Whatsapp. Dat zijn allemaal Amerikaanse bedrijven, op Amerikaans grondgebied. Whatsapp wordt overgenomen voor een bedrag, waar zo'n 25 jaar voor nodig is om het terug te verdienen. Maar je hebt voor die paar miljard wel zo ongeveer de meest gebruikte communicatie van de halve wereldbevolking verworven. Eigenlijk een koopje dus.
Apple, Google en Facebook faciliteren inlichtingendiensten, laten we daar nou niet naïef over doen. Je hoeft als appjes-maker ook helemaal geen winst te boeken. Je moet veel gebruikers hebben die vooral ook veel gebruikersdata opleveren, en je wordt vanzelf door een groot Amerikaans bedrijf overgenomen. En daarin zit je winst.
Die paar grote Amerikaanse bedrijven hebben nauwe banden met de inlichtingendiensten. Daar lopen ongetwijfeld communicatielijnen naartoe. Natuurlijk kan niet iedere NSA-medewerker op ieder willekeurig accountje inloggen, zoiets lekt natuurlijk meteen uit. Maar in de databases die de inlichtingendiensten gebruiken zit gewoon informatie vanuit genoemde bedrijven verwerkt. Niet iedere NSA-medewerker zal overal toegang tot hebben, en de informatie zal ook niet meteen naar een specifiek account bij een specifieke dienst herleidbaar zijn, maar de informatie is er wel. Daar zit dan waarschijnlijk een soort vertaalslag tussen. Als je ziet wat voor bedragen er voor defensie en inlichtingendiensten wordt uitgegeven, kan dat niet anders. Je hebt alle gewenste informatie zo onder handbereik!! Op je eigen grondgebied!!
Genoemde bedrijven werken daar natuurlijk ook graag aan mee. Zij krijgen privileges, zitten allemaal op Amerikaans grondgebied, vallen onder Amerikaanse regelgeving, et cetera. Ik kan me zomaar voorstellen dat er andere landen te vinden zijn met een gunstiger belastingklimaat, met (nog) vrijere wetgeving en dergelijke. Maar nee, werkelijk iedere Westerse grootmacht op internet is gevestigd in Amerika. Kan geen toeval zijn.
Voor de vorm kibbelen ze in de media wat, om aan te geven dat die bedrijven er heel wat aan gelegen is hun gebruikers te beschermen, maar dat is een wassen neus. Ze zullen best wat dingetjes implementeren, maar zowel die grote bedrijven als de inlichtingendiensten zijn gebaat bij de huidige status quo.
Beiden zijn er ook bij gebaat dat die bedrijven een veilig imago hebben.
Komen we nog op een ander punt: Wat is nu het meest gevaarlijk, die grote bedrijven of de inlichtingendiensten?
Ook hier geldt weer dat velen, wederom ook Tweakers, zullen roepen 'De NSA!'. Is een nogal populair standpunt.
De angst voor de macht van die enkele grote bedrijven die alles van je weten zou echter groter moeten zijn, hoewel je die bedrijven dus niet helemaal los kunt zien van de inlichtingendiensten, zoals voorheen betoogd.
De gemiddelde mens zal normaliter weinig last van de NSA krijgen. Waarmee ik zeker mogelijke gevaren van hun macht niet wil bagatelliseren, begrijp me niet verkeerd. Je zou maar eens in het verkeerde 'hokje' worden ingedeeld, dan kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn, dat besef ik terdege. Ook hoe er met Snowden wordt omgegaan is natuurlijk erg vijandig. Duidelijk.
Toch zullen de meesten in de praktijk met de invloed van die grote bedrijven te maken krijgen die alles van je weten. Die zijn natuurlijk niet zo dom om gegevens te verkopen. Daarmee ondergraaf je het 'vertrouwen' dat mensen in je dienst hebben, maar je slacht dan tevens de kip met de gouden eieren. Dat kun je maar 1 keer doen. Nee, die bedrijven willen overal tussen zitten, en steeds meer zal
via hen verlopen. Dan gaat het niet meer om een simpele advertentie, het gros gebruikt waarschijnlijk toch adblockers. Nee, verzekeraars bieden bijvoorbeeld verzekeringen via die bedrijven aan. En door dat zo te doen, zit er in de 'persoonlijke aanbieding' verdisconteerd dat er bijvoorbeeld veel kanker in jouw familie zit. Of een andere erfelijke ziekte. Of dat je stevig hebt gerookt. Dat soort informatie is ruimschoots bekend. Zomaar een scenario, er zijn natuurlijk nog talloze andere scenario's te bedenken.
Het gekke is dat mensen dat dan klaarblijkelijk helemaal niets kan schelen. Men verwacht eerder slachtoffer van de NSA te worden, dan van zo'n scenario als zojuist geschetst. Men vertrouwt die grote bedrijven vanalles toe, waarvan je juist niet wil dat inlichtingendiensten daar weet van hebben. Dat is natuurlijk merkwaardig, omdat je die 2 niet los kunt zien. Maar dat is natuurlijk de struisvogelpolitiek die velen, ook Tweakers, bedrijven. In je achterhoofd weet je eigenlijk wel dat het niet gezond is je hele leven aan die bedrijven toe te vertrouwen, omdat je daar later de prijs voor gaat betalen én omdat je daarmee meteen ook je hele leven aan de NSA toevertrouwt, maar je doet het toch. Beetje als een cocaïneverslaving: In eerste instantie lijkt het lekker (makkelijk, in dit geval), maar later volgen de kater en de kosten.
Daarom wordt er veelal zo hard geageerd tegen de NSA. Dat is makkelijker, omdat je daar je gegevens officieel niet vrijwillig aan afstaat. Maar door gebruik te maken van die handige 'gratis' diensten doe je dat natuurlijk wel. En door een beetje logisch na te denken had je dat ook kunnen weten. Wanneer dat soort dingen dan ook aan de oppervlakte komen, sta je natuurlijk ook een beetje voor lul. Zeker als je ook altijd hebt geroepen dat bedrijven niet evil zijn, enkel en alleen omdat ze dat zelf beweerden.
Diezelfde grote bedrijven zijn met fantastische diensten gekomen, die echter wel betaald moeten worden. Met jouw gegevens. Die ze overigens ook weer door die fantastische diensten steeds nauwkeuriger weten te verzamelen. Als het die bedrijven echt primair om de belangen van hun
klanten handelswaar zou zijn gegaan, dan hadden ze hun diensten intrinsiek zo geprogrammeerd (beveiliging, versleuteling, open source), dat niemand daar misbruik van zou kunnen maken. Dat is niet gebeurd. En dat ligt niet aan eventueel gebrek aan kennis, gezien hun programmeerstaaltjes.
Feit is dus dat mensen massaal hun levens en gegevens toevertrouwen aan die enkele bedrijven, wetende dat ze dat daarmee ook aan de NSA doen, en daar dan toch wanhopig een soort verantwoording aan willen koppelen. Veel simpeler is het echter om niet meer actief (ze blijven natuurlijk toch alom tracken) gebruik te maken van die bedrijven, en op zoek te gaan naar (Europese, waar mogelijk open source) alternatieven. Het is echter makkelijker om maar niets te veranderen ('Ja, maar iedereen gebruikt Whatsapp'), en heel hard verontwaardigd te blijven roepen wat er allemaal fout is.
Deze post zal waarschijnlijk ook de publiciteitsprijs niet winnen, omdat velen nu eenmaal gebruik maken van die diensten, en zich aangesproken zullen voelen.
[Reactie gewijzigd door Beuzelarij op 26 juni 2014 16:46]