Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft onder meer een keylogger gebruikt om bewijs te verzamelen in de zaak van iemand die werd verdacht van het chanteren van jonge kinderen. Dat meldt tv-programma Nieuwsuur.
De malware die justitie plaatste op de pc van de verdachte registreerde onder meer de toetsaanslagen die op de pc werden gedaan, en daarnaast werd om de paar minuten een screenshot gemaakt, blijkt uit de uitzending van Nieuwsuur, die zich baseert op het strafdossier. Het Openbaar Ministerie brak na een tip van Facebook in in het vakantiehuisje van de verdachte, Aydin C., om de malware op zijn computer te installeren.
Aydin C. wordt ervan verdacht tientallen jonge meisjes en jongens, van wie alleen al veertig meisjes in Nederland, te hebben gechanteerd. Zo vroeg hij meisjes om zich uit te kleden voor de webcam en seksuele handelingen te verrichten. Vervolgens chanteerde hij hen met de opnames die hij daarvan had gemaakt; hij dreigde bijvoorbeeld om de beelden naar familie en vrienden te sturen, wat hij in sommige gevallen ook deed. Eén buitenlands meisje, Amanda Todd, pleegde zelfmoord na de chantage van C.
Hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs noemt het installeren van de malware tegenover Nieuwsuur 'op het randje'. "Als je dat hebt geïnstalleerd kun je alles doen op die pc. Je kunt niet alleen toegang krijgen tot de computer, maar je zou ook gegevens kunnen manipuleren. De politie zou het verwijt kunnen krijgen dat ze zelf materiaal op die pc heeft achtergelaten", aldus Jacobs tegenover het tv-programma. Volgens hem is het de eerste keer dat het gebruik van een keylogger expliciet wordt genoemd. "Ik vraag me af in hoeverre dit past binnen de huidige wetgeving", zegt hij.
Jurist Jan-Jaap Oerlemans zegt tegen De Telegraaf er genuanceerder over te denken. "De vraag is of er gebruik is gemaakt van een hardware- of softwarematige keylogger”, aldus de jurist tegenover de krant. Hardwarematige keyloggers zijn toegestaan in de wet; softwarematige keyloggers hebben een minder duidelijke status.
Nederland werkt momenteel aan wetgeving om computers van verdachten ook op afstand te kunnen hacken. Daarbij mogen ook computers worden binnengetreden waarvan de locatie niet bekend is, en die zich dus mogelijk in het buitenland bevinden. Juristen zetten daar vraagtekens bij.