'Verenigde Staten gaan China aanklagen voor digitale spionage' - update

Volgens een Amerikaanse krant gaat de Amerikaanse overheid China aanklagen voor digitale spionage. De VS zou China ervan verdenken bedrijfsgeheimen van Amerikaanse bedrijven te hebben buitgemaakt.

China Chinese vlagVolgens The Washington Post wordt de rechtszaak maandag om vier uur 's middags, Nederlandse tijd, aangekondigd. Het is nog niet duidelijk waar de rechtszaak zal worden aangespannen; de Amerikaanse overheid heeft het bestaan ervan nog niet bevestigd. Wel staat er een persconferentie op de agenda voor de aankondiging van 'een strafrechtelijke aanklacht in een zaak van nationale veiligheid'. The New York Times stelt dat ook meerdere leden van het Chinese leger worden aangeklaagd.

Bronnen van The Washington Post hebben aangegeven dat China het land is dat zal worden aangeklaagd. Het is de eerste keer dat de Amerikaanse overheid een buitenlandse overheid aanklaagt voor digitale spionage. Welke bedrijven zouden zijn gehackt door de Chinezen, is onduidelijk. Ook is onbekend welke Chinese bedrijven van de economische spionage zouden hebben geprofiteerd.

De Chinese overheid heeft zelf altijd volgehouden dat het niet aan spionage doet en juist het slachtoffer is van spionage van andere landen. Sinds de onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden is de Amerikaanse overheid zelf juist vaak beschuldigd van spionage, maar de Amerikanen stellen dat ze in ieder geval niet aan economische spionage doen.

Update, 18.40 uur - De VS maakten bekend dat ze vijf Chinezen aanklagen vanwege het stelen van bedrijfsgeheimen. Hierover publiceerde Tweakers een nieuw artikel.

Door Joost Schellevis

Redacteur

19-05-2014 • 14:21

118 Linkedin

Lees meer

Reacties (118)

118
113
98
16
1
2
Wijzig sortering
China heeft al gereageerd:

http://www.zerohedge.com/...elations-us-demands-us-re

Amerika gaat nu wel heel ver:

http://www.zerohedge.com/...other-chinese-army-office

[Reactie gewijzigd door simonts op 19 mei 2014 21:31]

Is allemaal onder deel van een enorm politiek steekspel..... is het werkelijk toeval dat nu zowel Rusland als China hard worden aangepakt door de VS...

En de cisis in de Oekraïne is zeker toeval... de grootse bedreiging voor ons (Europa maar vooral de VS) is dat we er minder toe doen, of we dat nu leuk vinden of niet.

De clou van deze gigantische gasdeal is dat China en Rusland de (olie)dollar buitenspel willen zetten, dit is uiteraard een grote bedreiging voor de welvaart van de VS en ik vrees ook die van ons

http://rt.com/news/159804...hrome&utm_campaign=chrome
Gasdeal, dollar, heb jij het wel over het juiste artikel? Ik begrijp niet wat dat te maken heeft met e-spionage.
Rusland en China willen af van de petro-dollar. Dat ziet Amerika niet zitten want als de dollar niet de global reserve currency is kunnen ze niet meer onbeperkt geld bij printen zonder inflatie.

Simonts hierboven suggereert dat het aanklagen van China onderdeel is van een intimidatiecampagne van de VS om China en Rusland af te laten zien van het droppen van de USD al GRC.
De zaken moeten toch ook los van elkaar gezien worden, al hebben ze een relatie. Ja, de NSA moet op de pijnbank, op het matje geroepen, en wellicht drastisch herzien. Maar als de Chinese overheid leden van het Chinese militaire apparaat grote concerns hacken om informatie buit te maken is dat absoluut ook een zaak om je druk over te maken. Het argument 'haha kijk naar jezelf' is wel begrijpelijk, en makkelijk de VS uit te lachen, maar dit moet er toch los van gezien worden. Ik vind het overigens wel een zorgelijke ontwikkeling, want de beschuldigingen zijn niet gering, en het is moeilijk te voorspellen hoe China zal reageren. Wantrouwen alom, slecht nieuws, dit. Blijkbaar komen ze er samen niet uit.

Maar bij wie gaan ze klagen? Het internationaal gerechtshof, neem ik aan?

Edit: zou een beetje typisch zijn aangezien de VS een beslissing van dat hof naast zich neergelegd heeft ;-) http://www.europa-nu.nl/i...ionaal_gerechtshof_van_de

"Amerika werd in 1986 [door het internationaal gerechtshof] veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan Nicaragua na het steunen van de rebellenbeweging van de contra's, maar heeft die nooit betaald."

[Reactie gewijzigd door Znorkus op 19 mei 2014 14:37]

Anoniem: 120693
@Znorkus19 mei 2014 15:56
Znorkus, een zeer juiste reactie.

Ondanks dat China niet zijn eigen Snowden heeft (die zou waarschijnlijk niet lang leven in welk land hij ook zou zijn) is het natuurlijk bijzonder aannemelijk dat China alles doet wat de US ook doet. En ze doen dat zonder een democratische controle en een vrije pers. Zonder enige terugkoppeling dus en zonder dat wij er ooit iets over horen. Rusland precies hetzelfde plus dat die alle data hebben die Snowden bij zich had. Dat Tweakers de US als de bron van alle kwaad zien kan op konto van Snowden geschreven worden aangezien ze waarschijnlijk doen wat alle grootmachten doen.

Als in een rechtzaak bewijzen op tafel komen over de Chineze spionage dan zou dat zeer leerzaam zijn.
De Chinese overheid heeft zelf altijd volgehouden dat het niet aan spionage doet en juist het slachtoffer is van spionage van andere landen. Sinds de onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden is de Amerikaanse overheid zelf juist vaak beschuldigd van spionage, maar de Amerikanen stellen dat ze in ieder geval niet aan economische spionage doen.
Wat de amerikanen zeiden is gewoon onzin. Denk maar aan echelon en NSA praktijken in China. Daar behalen de amerikanen een grote technologisch voordeel voor de bedrijven die de orders van de chinezen willen kapen.
China moet Amerika echter beschuldigen...
Anoniem: 40104
@monojack19 mei 2014 15:01
Het massaal aftappen door de VS gebeurt niet met bedrijfsspionage en het stelen van bedrijfsgeheimen op de eerste plaats. China doet dit wel al jaren en zeer doelgericht met exclusief het vergroten van de eigen economie in de eerste plaats. En niet alleen digitaal maar ook gewoon door Chinees personeel dat geplant word bij Amerikaanse en Europese bedrijven. De VS heeft de verkoop van bijvoorbeeld Huawei producten al verboden omdat het vrijwel volledig op gestolen technologie is gebouwd en dit is meerdere malen bewezen.

Je kunt het ironische noemen maar ik zou bijvoorbeeld graag zien dat Nederland en Europa hier ook harder tegen optreden en onze eigen bedrijven, producten en welvaart veel agressiever verdedigden. Het word hard tijd dat we China harder aan gaan pakken want de rest van de wereld word momenteel het slachtoffer van hun zeer onethische aanpak en smerige spelletjes. Nog afgezien van alle oneerlijke concurrentie die de Chinese overheid ook nog toevoegd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 40104 op 19 mei 2014 15:02]

Hier was nog een artikel dat de NSA in verband bracht met spionage voor economisch gewin.
nieuws: NSA liet Australische geheime dienst Amerikaanse advocaten bespioneren

Net zoals dit, wat ook niet echt zuiver is vind ik zelf:
nieuws: 'Servers Belgacom gehackt door buitenlandse inlichtingendienst' - update

Amerika wilt gewoon macht en dat sommige mensen denken dat het alleen tegen "terrorisme" is, is volgens mij fout. Ik denk er toch van dat ze alles gebruiken wat ze kunnen om er zelf beter van te worden.

Ik hoop (maar betwijfel) het dat er eens een grondig onderzoek wordt gesteld naar wat de NSA nu juist doet en wat niet...
En deze mag ook nog in het rijtje gerelateerde content:
nieuws: 'NSA installeerde backdoors op voor export bedoelde netwerkhardware' - update

Heel merkwaardig dat de VS China aanklaagt terwijl ze zelf hard hun best doen om zoveel mogelijk netwerken te infecteren.
De Amerikanen beweren dat ze niet afluisteren voor economische spionage. Maar ten tijde van Echelon (vorige eeuw) waren er al geruchten dat dit wel zo was. CEO's van Europese bedrijven die overleggen over een bod en een dag later komt een Amerikaans bedrijf met een soortgelijk bod maar dan met een lagere prijs.

Dit heeft niets met ironie te maken. Het zou ironisch zijn als China juist Amerika aan zou klagen. Dit Amerikaanse feestje ziet er eerder uit als de aandacht proberen af te leiden van de eigen foute praktijken.
Ik heb nergens iets gevonden van gestolen technologie bij Huawei of zogenaamde backdoors. Daarentegen is dat bij USA producten al wel uitgelekt en zijn ze zelf ook niet vies van bedrijfsspionage. Wat Ryack al zegt, gedurende Echelon was er al sprake van bedrijfsspionage. Ik denk eerder dat de rest van de wereld de dupe is van Amerikaanse ethiek en spelletjes.
In de V.S. moet je zijn als wetenschapper. Zou mij dan ook niet verbazen wanneer de bedrijfsspionage in de V.S. het meest gepraktizeerd wordt.
Anoniem: 572916
@monojack19 mei 2014 14:38
Er zit natuurlijk wel een verschil tussen toestemming geven aan een bedrijf, om je gegevens in te zien (en te gebruiken) waarvan je weet dat dat bedrijf onder de nationale wetgeving in sommige gevallen (zoals bij zakenlijke informatie) mogelijk inzicht moet geven aan de nationale overheid, of het plegen van computervredebreuk(hacken).

Nu zijn de VS zelf ook niet onschuldig aan het verzamelen van gegevens zonder toestemming van de gegevenshouding. Maar is het niet gek dat als je als overheid constateerd dat 140 bedrijven slachtoffer zijn geworden van spionage, dat je dan de opdrachtgever gaat vervolgen.

Ook komt het PR-technisch goed uit voor eigen diensten. Als je een ander land afschilderd als enge vijand die veel spioneerd, lijk je zelf niet zo crimineel, en creeer je draagvlak voor nieuwe wetten ter elektronische 'verdediging' of aanval.
Inderdaad, het lijkt wel een Griekse mythe. Overigens wordt eventueel daadwerkelijk Chinees gehack nooit goed gepraat door Amerikaans gehack.

Maar het is wel bijzonder om te zien dat Amerika juist nu voor een dergelijke beslissing kiest. Een poging om alle media-aandacht te verplaatsen van het 'foute' Amerika naar het 'foute' China?

Erg kinderachtig en hopelijk geen succesvolle tactiek.
Psies. En als er bewijs is voor de aanklacht heeft de USA govt dat waarschijnlijk verkregen via digitale spionage. Heerlijk. :P
Anoniem: 114278
@monojack20 mei 2014 05:48
Zeker: ik klaag de VS aan voor de grootste volkerenmoord ooit in de geschiedenis
late 1 april grap.

Of zal het de soms aparte USA humor zijn ?
Naah, een beetje gravend in de history van "land tegen land" rechtzaken (betreft dit onderwerp) komt er van bijde landen een leger advolcaten aan te pas en komt er nooit een uitspraak.. Als het al humor is dan is het meer humor die zinloos is :)

[Reactie gewijzigd door MGutker op 19 mei 2014 14:56]

De vraag is eerder welke rechtbank is hier bevoegd.
3x raden de amerikanen voeren dit show proces in eigen land en de uitkomst staat dan natuurlijk ook al vast.
In dat opzicht doet Amerika qua eerlijke rechtsspraak niet onder voor China. Het zal een showproces worden waar de chinese overheid waarschijnlijk niet aan mee zal wil doen.
Ik denk de rechtbank in Den haag?
Nee, die wordt door de VS niet erkend.
Ze hebben een haat-liefde verhouding, in sommige gevallen gaan ze wel met het ICJ mee.
For 40 years, from 1946 to 1986, the United States accepted the general jurisdiction of the International Court of Justice in all kinds of cases against other nations that had also agreed to the court's jurisdiction. After an unfavorable ruling from the court in 1986 over the mining of Nicaragua's harbors, the United States withdrew from the court's general jurisdiction.

But it continued to accept its jurisdiction under about 70 specific treaties, including the protocol withdrawn from on Monday, said Lori F. Damrosch, a law professor at Columbia. The other treaties cover subjects like navigation, terrorism, narcotics and copyrights, and they are unaffected.
http://www.nytimes.com/2005/03/10/politics/10death.html?_r=0

Het ICJ is wel de enige rechtbank waar ze terecht kunnen denk ik.
Probleem zal wel zijn dat ze die over erkennen of niet.
Selectief erkennen voor alleen deze zaak zal dan ook niet werken.
Bij een erkenning zullen ze dan een stortvloed aan andere rechtszaken kunnen verwachten en daar zit de USa ook niet op te wachten.
Kinderachtig gewoon. Dus zolang de uitspraken van het Hof maar ten goede komen van Amerika luisteren ze, maar zodra ze een zaak verliezen is het uit met de liefde? Zo werkt het natuurlijk niet.

Maar uiteraard is ieder land hier sterk in, China zal dit uiteraard niet pikken.
waarschijnlijk bij de WTO, waar ze beiden lid van zijn
Moeten wij dan hetzelfde doen richting USA met zijn allen?
Is dit niet zo hypocriet als maar kan!?
Moeten wij dan hetzelfde doen richting USA met zijn allen?
Is dit niet zo hypocriet als maar kan!?
Grootste gedeelte van de informatie die de vs van jou als persoonkan bemachtigen, krijgen ze uit bronnen waarbij jij zelf Amerikaanse bedrijven toegang en het recht om jou gegevens te gebruiken hebt gegeven in de algemene voorwaarden. Gelukkig is dat voor de meeste bedrijven anders.

Dat is totaal iets anders, dan het wederrechtelijk digitaal inbreken in de 140 bedrijven wat de chinezen waarschijnlijk gedaan hebben.

Neemt niet weg, dat ook de VS zelf actief onze bedrijven wederrechtelijk bespioneerd en dat de schade ervan tienduizenden banen kost.
Ter onderbouwing een eerder post van mijzelf, over wat en waarom, de grote van de inpact en de waarschijnlijkheid dat het gebeurd :
Zeker bij bedrijven die internationaal concurreren is de impact van spionage groot, dus internationale competitie hebben met buitenlandse bedrijven om: Aanbestedingen, de beste technologie of bedrijfsstrategie is spionage een groot potentieel probleem,.
Een van de drie hoofddoelen van het spionage beleid dat de NSA uitvoert voor obama’s patriot act, is het vergaren van zakelijke informatie.
Er zijn een paar sectoren extra gevoelig voor bedrijfsspionage die we ook in Nederland hebben:
  • Banken
  • Bedrijven in de defensie sector.
  • ICT bedrijven.
  • Investeerders/beurshandaren
  • Vastgoed bedrijven
  • Oliebedrijven
  • Accountants
  • Infrastructurele bedrijven
Bedrijfsspionage is in die sectoren een groot probleem omdat:
-Door bedrijfsspionage je een internationale aanbesteding kan verliezen.
-Door bedrijfsspionage een concurrent jouw technologie kan inzien nog voor die op de markt is
-Door bedrijfsinformatie, iemand tegen jou kan handelen met voorkennis.
-Per indecent kan de schade in de miljarden (dus duizenden banen) lopen.
-Het moeilijk te ontdekken is.

Dan kun je afvragen
Hoe groot is de economische schade bedrijfsspionage in Nederland?
Doordat spionage moeilijk te ontdekken is, en ook bij verlies van een aanbesteding of internationale concurrentie de oorzaak niet altijd eenduidig herleidbaar is. Is het moeilijk te meten. De duitse overheid heeft wel een wetenschappelijke analyse gemaakt. Onze eigen AIVD (toch experts op dit vlak) zegt hier het volgende over:
[...]
De Duitse economie is 5x zo groot als de onze, dus dat zou bij ons 4Miljard per jaar zijn. Dat is groter dan de gemiddelde economische groei van ons land de afgelopen Jaren. Of daar kun je 50.000 man mee aan banen* helpen.

We zijn bondgenoten met Amerika, worden wij wel bespioneerd door hun?
Je hoort een hele hoop verhalen in de media over privacy en Amerika, en veel nieuws komt uit 1 bron. Dhr Snowden, is het dan wel aannemelijk dat wij en onze bedrijven bespioneerd worden? Ja

Ja omdat:* uitgaande van €80K kosten per werknemer, een geen invloed op kapitaalinvesteringen.
Dus misschien wordt het ook tijd, als we dit soort zaken weer in Europa ontdekken, om dan onze 'vriend' Amerika strafrechtelijk te vervolgen.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 19 mei 2014 15:11]

Niemand houd je tegen, is de normale weg om te bewandelen in democratie met rechtsspraak als hoogste macht. ;)
Maar hoe klaag je een land aan? Wie is verantwoordelijk? Of dien je een klacht in tegen de president die op dat moment verkozen is?
Wie is verantwoordelijk? Kies maar: de daders persoonlijk (ook tijdens je baan moet je je aan de wet houden), de instanties en de opdrachtgevers (andere veiligheidsinstanties/overheden/president). De vraag is of het geen zij doen ook verboden is, als dat niet zo is dan is dat natuurlijk zinloos.

Hoe dan ook: de pot verwijt de ketel
ook tijdens je baan moet je je aan de wet houden
Hoezo "de" wet, dat verschilt nogal van land tot land! China hoeft maar een wet te hebben die zegt "de inlichtingendiensten mogen computers waarvan niet duidelijk is waar ze staan hacken als het nationaal belang in het geding is" en de VS heeft al geen zaak meer:
- "niet duidelijk waar ze staan" -> die computers van (bijvoorbeeld) Google, tja, geen idee in welk data center die precies staan (vast niet in China, dikke kans in de VS, maar "duidelijk" of "zeker" is het niet)
- "nationaal belang" (in plaats van "nationale veiligheid") -> extra orders voor Chinese bedrijven betekent minder werkloosheid, meer belasting-inkomsten voor de staat, dus dat is zeker in het "nationaal belang"

De hypocrisie druipt er inderdaad aan alle kanten vanaf.
Ik reageerde op Blokker_1999, die had het over de VS, mijn reactie gaat dus niet over China. Met de wet bedoel ik de lokaal geldende wet. Al kan ik ook niet vast stellen welke wet lokaal is voor een bedrijf dat zich op het internet richt. Wel lijkt het me duidelijk dat een bedrijf zich aan de regels moet houden van de locatie waar het opereert. Daar lijken deze bedrijven het touwens mee eens te zijn want het is niet eens (maar meermaals) voorgekomen dat ze stopte met het actief verlenen van diensten in een bepaald land. Overigens is dit soort problematiek natuurlijk ook met vrachtwagenchauffeurs. Waarbij een Nederlands bedrijf een bvb pools bedrijf personeel laat leveren. Op die manier zijn ze minder kwijt aan loon (of stikt genomen helemaal niets als ze het werk uitbesteden).
Mij lijkt de president / staatshoofd / partijleider / etc. gewoon verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van een land.
Is een president / staatshoofd niet imuum voor rechtzaken tijdens zijn ambt?

Bv met jaques chirac die al tijdens zijn ambt verdacht werd om geld uit de parijse schatkist te verduisteren maar pas jaren na zijn ambt aangeklaagd kon worden.
Is een president / staatshoofd niet imuum voor rechtzaken tijdens zijn ambt?
Da's afhankelijk van de wetten in een land. Sommige landen hebben wel- en andere landen hebben geen immuniteit voor hun staatshoofden.
Amerika kennende zullen ze wel zo'n wet hebben dus.
Mij lijkt dat dat inderdaad in principe niet kan, anders zit Obama alleen maar in de rechtbank, gezien de sue cultuur in de VS. Al vermoed ik dat hij wel wordt opgepakt als hij plots besluit z'n volledige staff neer te schieten. De regeringsleider en Minister van Buza zijn overal immuun, net zoals een diplomaat. Als hij besluit iets fout te doen, dan kan je het noteren, en pas op het moment dat die persoon zijn ambt neerlegt kan hij vervolgd worden. De immuniteit vervalt verder als het eigen land deze persoon berecht, als dit land de immuniteit laat vallen.

Bron
Anoniem: 406468
@mad_max23419 mei 2014 15:32
En hoe gaat de 'democratie' dit probleem oplossen? Over 4 jaar op een andere partij stemmen?
Hoe wil je dat doen?

NL heeft diverse verdragen met de VS, die gaan over de handel, politieke positionering en defensie.

De VS erkent het Internationale Strafhof niet en heeft zelfs een speciale wet opgesteld om haar burgers te beschermen tegen aanklachten vanuit die rechtbank (The Hague Invasion Act).

NL & US are Best Friends :')
weet je ook hoe dat komt?
De USA heeft hun bestaanrecht aan NLD te danken! De eerste president en wethouders hebben bijna allemaal Nederlandse roots. Het hele amerikaanse zorgsysteem is door nederlanders opgericht. Het systeem van social care en zelf kapitaal verzamelen (donaties) is een nederlands systeem. De burgeroorlog is door inzet van NLD en UK ten einde gebracht.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 19 mei 2014 14:56]

Ja inderdaad.

De wereld zou er heel anders uit hebben gezien als we Nieuw-Nederland niet voor Suriname hadden geruild :)
Zels de declaration of independance is een kopie van de acte van verlatinghe. :)
Anoniem: 406468
@himlims_19 mei 2014 15:34
Zijn wij dan ook verantwoordelijk voor de enorme spionage die van alle kanten gebeurd? Of kijken we dan de andere kant op, omdat wij alleen maar goede dingen doen enzo?
Kan je dan ook niet gaan klagen bij de EU zodat de NSA gegevens van jou moet missen omdat je het recht hebt om vergeten te worden.
Anoniem: 415735
@NepGangster19 mei 2014 16:33
Het ligt er maar net aan wat je hypocriet vindt.

De VS is al een paar jaar bezig met de voorbereiding van deze zaken. China is hier dan ook allang van op de hoogte. Indien deze feiten door de rechter worden erkend, dan mogen de betreffende Chinese fabrikanten geen produkten meer afzetten in de VS, de EU en mogelijk ook Japan. Kortom, China wordt hiermee economisch bedreigd.
Hiermee verstevigen de VS hun onderhandelingspositie mbt bilaterale verdragen met China. Vergeet niet dat Japan, de VS en de EU de grootste handelspartners zijn van China.

bron: ft.com, 19-5-2014
Anoniem: 395602
19 mei 2014 14:28
"maar de Amerikanen stellen dat ze in ieder geval niet aan economische spionage doen."
http://nos.nl/artikel/612...vocaten-afgeluisterd.html
Wat dus gewoon niet juist is, want het rapport dat de EU heeft gemaakt naar aanleiding van het Echelon-netwerk blijkt dat ze daar ook economische spionage gepleegd hebben, waardoor o.a. Airbus en Thales miljarden aan orders zijn misgelopen ten gunste van Amerikaanse bedrijven (Boeing, Raytheon etc).

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 19 mei 2014 14:33]

Oh nee hoor, ze luisteren echt alleen maar af voor terrorisme-bestrijding; Merkel had haar bom al bijna klaar...

Liegen is niet netjes, maar liegen als iedereen weet dat je onzin uitslaat is ronduit stom, het maakt de kans dat je betrapt wordt "nogal groot".
Helaas hebben mensen een kort geheugen. De Amerikanen worden regelmatig betrapt op leugens, maar dat we vergeten we steeds weer snel.

Zo stelde men dat de Russen Georgie binnen vielen tijdens de Olympische Spelen. Later werd bekend dat het de Georgiers waren die Rusland binnen vielen. Toch heeft menigeen, ook journalisten, het nog altijd over de Russen die Georgie binnenvielen.

Meer recent werd er beweerd dat Assad gifgas op eigen burgers zou hebben gebruikt. Dat is later onwaar gebleken, notabene uit onderzoek van Amerika's eigen MIT. Menigeen heeft het echter nog altijd over Assad die gifgas gebruikt.

Snowden heeft wellicht wat meer impact gemaakt dan bovenstaande leugens, maar het zou me echt helemaal niks verbazen als de Amerikanen dat over een jaar of 5 volledig verdraait hebben en we allemaal geloven dat Snowden een verrader was die onder 1 hoedje met de Russen speelde.
Je moet niet naar de NOS luisteren. De kans dat er Al-qaida leden te vinden zijn in de contactenlijst van Merkel of de bestuursraden van Braziliaanse oliebedrijven is in werkelijkheid vrij groot. Ze luisteren heus niet af om er economisch voordeel mee te halen.
En daarom dames en heren, zouden we er met z'n allen goed aan doen om ook het "oude vertrouwde" NOS (-journaal) met een flinke korrel zout moeten nemen. Het is waarschijnlijk even slikken voor velen, maar als je erop let hoe onze staatsomroep feiten weet te verdraaien zakt je broek nog net niet van je enkels af.
Zoals laatst (even een willekeurig voorbeeld waar het overduidelijk was): Dhr. Wilders wordt "aangepakt" omdat de PVV in het Europees Parlement maar weinig op stemmingen zou verschijnen. Ok, da's niet netjes zou je zeggen, akkoord. Ware het niet dat zo'n zelfde bericht al maanden geleden naar buiten was gekomen en daar bleken veel meer partijen zich daaraan schuldig te maken. Tot onze nationale eu-marionet (/clown) Van Balen aan toe!
Los van wat ik nou over de PVV denk vind ik het gewoon walgelijk dat er "zo'n" draai aan gegeven wordt.
Laten we gewoon maar kritisch elk nieuwsbericht tot ons nemen niet zomaar van 1 bron uitgaan.

Ontopic: dit is gewoon hypocrisie ten top natuurlijk! En natuurlijk zal men daar weer de terrorismebestrijding als argument naar voren brengen, maar ik hoop van harte (en aan de meeste posts hier te lezen is dat bij het gros onderhand wel duidelijk) dat men door dat ***-verhaal heenprikt.
Dat wordt inmiddels te pas en te onpas naar voren gehaald, met een vals vlagje hier en daar erbij om "de noodzaak" te onderstrepen....
Ik ben erg benieuwd hoe de Chinezen hierop reageren. China is voor de VS sowieso TBTFW (too big to f... with) en nu men hen rechtstreeks van zaken beschuldigd waar zij zich daar net zo schuldig aan maken (maakt niet uit om hoeveel gegevens het gaat, je gaat ook niet "een beetje" hacken; je hackt of niet en bent zodoende schuldig of onschuldig) zou je toch zeggen dat de tegenreactie minstens zo lomp zal zijn.

[Reactie gewijzigd door SuBBaSS op 19 mei 2014 18:27]

Je zou ze kunnen aanklagen via het internationale tribunaal, alleen erkent de VS dit VN tribunaal niet.
Ik hoop daarom ook dat China op een diplomatieke doch duidelijke manier laat merken aan de VS dat ze scheit kunnen krijgen.
Moeten ze eerst maar eens het tribunaal erkennen, dan kunnen ze een andere overheid aanklagen.

Laat ze eerst maar het volgende ongedaan maken https://nl.wikipedia.org/...e-Members'_Protection_Act dan kunnen ze eventueel een andere overheid aanklagen.
Je zou ze kunnen aanklagen via het internationale tribunaal, alleen erkent de VS dit VN tribunaal niet.
Eh... het Internationaal Gerechtshof (ICJ) wordt wel degelijk door de VS erkend hoor. Wat jij bedoelt, en wat ze niet erkennen idd, is het Internationaal Strafhof (ICC), dat is niet hetzelfde.

Het ICC is hier helemaal niet de juiste instantie, die gaat over genocide, misdaden tegen de menselijkheid etc.

Als het hier al een concrete rechtzaak zou worden, zou dat dus een zaak bij de ICJ worden.

Maar of het zover komt, ik betwijfel het eigenlijk... een erg sterk punt hebben ze imho niet, gezien hun eigen activiteiten op dit vlak. Die gaan nog wel een heel stuk verder dan wat China doet...
Het is inderdaad wat anders, daar heb ik me in vergist.
Alleen een land wat zijn bondgenoten op zo een manier behandeld en het ICC niet erkent heeft weinig recht van spreken bij het ICJ, zeker in een geval van spionage.
Stel dat China schuldig word bevonden, wordt dat dan aanzien als een 'act of war'?
Wat gaan ze doen? Niet meer praten met china? Een handelsembargo waarmee ze vooral zichzelf benadelen? Een boete opleggen die ze nooit kunnen afdwingen? Dit lijkt mij een grotendeels symbolische actie en een manier om de aandacht af te leiden van hun eigen spionagepraktijken.
schuld afschrijven zie ik nog gebeuren :p die 2000+ miljard dollar schuld die ze hebben aan China
Anoniem: 314070
19 mei 2014 14:26
Haha lol, volgens mij moet het andersom. De NSA is de grootste spion. Of is er een uitzondering dat zij dat wel mogen?
Is dat zo? Het zou zomaar zo kunnen zijn dat de US op plek 5 staat van landen die het meest spioneren. Zolang je niet weet wat andere landen doen, valt hier weinig over te zeggen. Van de US is sinds een jaar meer bekend dan voorheen. China, Rusland, India, Japan zijn eveneens landen met een gigantisch bewonersaantal en/of technologische kennis en/of budget, waarvan weinig tot niets publiekelijk bekend is.
Het verschil ligt hem denk ik in politieke of militaire spionage versus bedrijfsspionage; bij de laatste is er een economisch belang voor het bedrijfsleven, patentinbreuk, dat soort dingen. Bij de anderen... nouja, beide landen doen het bij elkaar, als ze daar ruzie over gaan maken in het openbaar... :+
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee