De Amerikaanse overheid wil de politie de bevoegdheid geven om, na goedkeuring door een rechter, computers te hacken als niet duidelijk is waar ze fysiek staan. Vergelijkbare wetgeving is in Nederland al langer in de maak.
Op dit moment mag een Amerikaanse rechter vaak enkel een doorzoekingsbevel uitvaardigen als een computer in zijn district staat, maar dat is volgens de Amerikaanse overheid niet meer van deze tijd. Amerikaanse overheidsfunctionarissen zeggen tegenover The Washington Post dat criminelen hun voetsporen immers proberen te wissen door zich achter servers op andere locaties te verbergen.
Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft daarom een voorstel gepresenteerd om de FBI ook een computer te laten hacken als de precieze locatie van de computer niet duidelijk is. Ook zou de wetswijziging het mogelijk maken om met één gerechtelijk bevel het recht te krijgen om duizenden computers te doorzoeken, wat bijvoorbeeld bij botnets van pas zou komen.
Burgerrechtenactivisten hebben kritiek op het plan, omdat het op afstand hacken van computers ingrijpende gevolgen voor de privacy heeft. Bovendien moet de politie gaten in software misbruiken om computers te kunnen binnendringen en dat is slecht voor de veiligheid op internet in het algemeen, stellen critici.
In Nederland wordt gewerkt aan vergelijkbare wetgeving, waarbij ook computers mogen worden gehackt die zich misschien in het buitenland bevinden, als de locatie van de computer niet duidelijk is.