Het kraken van encryptie-algoritmen door de Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten is dwaas en ernstig. Dat meent Tim Berners-Lee, de grondlegger van het web. Niet alleen is het kraken van algoritmes ernstig, ook schiet de overheid zichzelf daarmee in haar eigen voet.
Volgens Berners-Lee kunnen de achterdeurtjes die de Amerikaanse en Britse geheime diensten in encryptie-algoritmes en implementaties van encryptie hebben ingebouwd, worden misbruikt door criminele hackers en vijandige staten.
"Het is naïef om te denken dat, wanneer je een kwetsbaarheid in een systeem introduceert, je de enige zult zijn die het misbruikt", aldus de web-grondlegger in een interview met The Guardian, dat de meeste onthullingen over de spionagepraktijken naar buiten bracht. Hij stelt dat de activiteiten rechtstreeks ingaan tegen de pogingen van de Amerikaanse en Britse regeringen om digitale dreigingen tegen te gaan.
Ook zijn er volgens Berners-Lee ethische bezwaren tegen het kraken van encryptie. "Ik sta sympathiek tegenover maatregelen om georganiseerde misdaad tegen te gaan, maar je moet jezelf onderscheiden van de crimineel", zo zegt hij. In algemene zin vreest hij dat de spionage van de Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten het vertrouwen van het publiek in het internet schade kan toebrengen. Ook spreekt hij zich uit voor de bescherming van klokkenluiders, onder wie Edward Snowden, die de bron is van de NSA-onthullingen.
De NSA zou backdoors in verschillende encryptie-algoritmes hebben ingebouwd en ook de implementatie van de algoritmes in systemen hebben gekraakt. De Amerikaanse organisatie die encryptie-algoritmes tot standaard verheft, heeft aangekondigd de totstandkoming van algoritmes te onderzoeken om dat voortaan te voorkomen. Ook worden bestaande algoritmes onder de loep genomen.