De Europese Commissie wil volgend jaar linken onder copyrightregels laten vallen, beweert een Duits lid van het Europees Parlement. In een document waarnaar zij verwijst staat dat de Commissie duidelijk wil definiëren wat precies geldt als nieuwe openbaarmaking en wat niet.
Volgens Julia Reda, die namens de Duitse variant van de Piratenpartij in het Europees Parlement zit, kunnen de plannen zoals die uit het document blijken, alleen betekenen dat de Europese Commissie linken naar auteursrechtelijk beschermde content gelijk wil stellen aan een nieuwe openbaarmaking. Daarmee zou linken naar publiekelijk toegankelijke informatie waarop copyright rust toestemming nodig hebben van auteursrechthebbenden. Dat zou betekenen dat Google News bijvoorbeeld niet meer zonder toestemming mag verwijzen naar artikelen die kranten zelf online hebben gezet.
De passage waarop Reda zich beroept staat in een document dat IPKat vorige week online zette, waarin de Europese Commissie uiteenzet met welke zaken zij zich volgend jaar gaat bezighouden. Volgens Reda zet de Commissie het document in zijn uiteindelijke vorm over een maand online. In het document staat dat de Commissie wil kijken naar de copyrightwetgeving. "In dit verband zal de Commissie nagaan of actie nodig is voor de definitie van een communicatie aan het publiek en ter beschikking stellen." Met die communicatie aan het publiek doelt de Commissie op nieuwe openbaarmakingen, die toestemming vereisen. "De Commissie zal rekening houden met de verschillende factoren buiten het auteursrecht die deze situatie beïnvloeden, om te zorgen voor consistente en effectieve beleidsmaatregelen."
De Commissie zelf heeft nog niet gereageerd op de kwestie. Het is onbekend wat de gevolgen zouden zijn als de Europese Commissie inderdaad gaat bepalen dat een link naar auteursrechtelijk beschermd materiaal als nieuwe openbaarmaking geldt en in welke vorm dat gehandhaafd zal worden.
Het online verschenen document is een nieuwe stap in de voortdurende discussie over de toepassing van auteursrecht op internet. Eurocommissaris Oettinger zei eerder al dat bedrijven als Google een auteursrechtvergoeding zouden moeten betalen.