De Nederlandse Uitgeversverbond vindt het voornemen van het kabinet om downloaden uit illegale bron onrechtmatig te maken niet voldoende. De brancheorganisatie wil dat downloaders ook strafrechtelijk worden aangepakt.
"Het door de staatssecretaris onderschreven economische belang rechtvaardigt in onze ogen ook een strafrechtelijke sanctie, al is het maar vanwege de preventieve werking die daarvan uitgaat en vanwege de extra juridische waarborgen die het strafrecht biedt", schrijft de NUV in reactie op de speerpuntenbrief 'Auteursrecht 20©20' van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie, waarin hij de uitgangspunten van het toekomstige auteursrechtbeleid van het huidige kabinet kenbaar maakte.
De uitgeversbond wil wel een uitzondering maken voor thuiskopiëren voor 'beperkt eigen gebruik door consumenten'. Daarin zou dan geen onderscheid worden gemaakt tussen papier en digitale kopieën. "Maar dan moeten er wel instrumenten zijn om te kunnen optreden tegen consumenten als sprake is van een evidente auteursrechtinbreuk", aldus de NUV.
Het verbond zegt in grote lijnen achter het voorgestelde auteursrechtbeleid te staan, maar wel enkele kanttekeningen te willen plaatsten. Zo is de NUV tegen een 'fair use'-uitzondering voor niet commercieel creatief hergebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal. De staatssecretaris riep juist op tot een discussie over een dergelijke uitzondering op Europees niveau. Volgens de NUV biedt de huidige wet al voldoende fair use-mogelijkheden en zou een uitzondering in de Europese richtlijn auteursrecht 'de deur openzetten voor misbruik'. Het NUV wijst daarbij op Google, dat zich op fair use beriep toen er kritiek kwam op het scannen en beschikbaar stellen van boeken voor zijn Google Books-dienst.