Andrus Ansip, eurocommissaris voor de digitale gemeenschappelijke markt, stelt dat de plannen om geo-blocking in de hele EU op te heffen niet betekenen dat leveranciers van fysieke goederen verplicht zijn tot bezorgen. Ook is het niet de bedoeling om prijzen gelijk te trekken.
Ansip sprak met Tweakers ter gelegenheid van een geo-blocking-overleg in Amsterdam. Dit vond plaats in het kader van het Nederlands voorzitterschap van de EU. Eerder maakte de EU al plannen bekend, die het mogelijk moeten maken om online abonnementsdiensten ook op reis te blijven gebruiken. Op dit moment is dat vrijwel onmogelijk, omdat er door geo-blocking discriminatie plaatsvindt op basis van locatie. Het elimineren van deze praktijk zou echter ook doorgevoerd moeten worden als het gaat om fysieke goederen, aldus Ansip. In de plannen is echter geen regeling opgenomen, die de verkoper verplicht de bestelling ook te bezorgen.
Er is volgens Ansip nog geen kant-en-klare oplossing voor de situatie dat bijvoorbeeld een Fransman een product in Zweden bestelt. De verkoper zou dan niet verplicht kunnen worden om het product helemaal in Frankrijk te bezorgen. Of dit dan door een derde partij of door middel van ophaalpunten wordt opgelost, is nog niet helemaal duidelijk. "De plannen houden alleen een sell like at home-verplichting in, waardoor verkopers ook aan bewoners in andere lidstaten moeten verkopen", zegt Ansip. "Dit dient dan wel te gebeuren onder de regels van de lidstaat waarin de verkoper is gevestigd."
Het opheffen van geo-blocking voor auteursrechtelijk beschermde inhoud is ook nog een heikel punt in de regelgeving. Ansip geeft aan dat er nog geen beslissing is genomen of dit in de wetgeving aan bod zal komen. Tot nu toe ziet het er dus naar uit dat deze alleen zal gelden voor fysieke goederen en online abonnementsdiensten. De eurocommissaris geeft aan dat de beschikbaarheid van auteursrechtelijk beschermde inhoud, zoals films en muziek, afhankelijk zal blijven van licenties. De scheidslijn zou worden bepaald door het feit of er sprake is van een abonnement, omdat daarbij de gebruiker geïdentificeerd kan worden. De nieuwe regeling van het auteursrecht staat voor juni op de planning.
Voor Ansip is piraterij het gevolg van een gebrek aan legale opties om aan inhoud te komen. Hij heeft dit zelf ondervonden toen hij een manier zocht om de film 'Chariots of Fire' te bekijken naar aanleiding van de opening van de Olympische Spelen in Londen. "Ik was tien pagina's diep in Google en nog lukte het niet om een legale bron te vinden", vertelt hij. Later voegt hij daaraan toe: "Ik denk dat als mensen nu bereid zijn voor een vpn te betalen om inhoud te bekijken, dat zij dan ook zullen betalen voor legale muziek en films."
De oplossing van het geo-blocking-probleem roept ook weer andere problemen op, waaronder de prijs van het bezorgen van pakketten. De prijzen voor deze diensten verschillen enorm binnen de EU. Zo is Nederland het goedkoopste land als het gaat om de prijs van pakketbezorging, maar in andere landen zouden burgers daar soms wel het tienvoudige voor betalen. De regulering van de pakketbezorgdiensten zou echter niet op de agenda van de EU staan, er zou alleen meer transparantie nodig zijn.