'Opheffen geo-blocking in EU houdt geen bezorgplicht voor verkopers in'

Andrus Ansip, eurocommissaris voor de digitale gemeenschappelijke markt, stelt dat de plannen om geo-blocking in de hele EU op te heffen niet betekenen dat leveranciers van fysieke goederen verplicht zijn tot bezorgen. Ook is het niet de bedoeling om prijzen gelijk te trekken.

Ansip sprak met Tweakers ter gelegenheid van een geo-blocking-overleg in Amsterdam. Dit vond plaats in het kader van het Nederlands voorzitterschap van de EU. Eerder maakte de EU al plannen bekend, die het mogelijk moeten maken om online abonnementsdiensten ook op reis te blijven gebruiken. Op dit moment is dat vrijwel onmogelijk, omdat er door geo-blocking discriminatie plaatsvindt op basis van locatie. Het elimineren van deze praktijk zou echter ook doorgevoerd moeten worden als het gaat om fysieke goederen, aldus Ansip. In de plannen is echter geen regeling opgenomen, die de verkoper verplicht de bestelling ook te bezorgen.

Er is volgens Ansip nog geen kant-en-klare oplossing voor de situatie dat bijvoorbeeld een Fransman een product in Zweden bestelt. De verkoper zou dan niet verplicht kunnen worden om het product helemaal in Frankrijk te bezorgen. Of dit dan door een derde partij of door middel van ophaalpunten wordt opgelost, is nog niet helemaal duidelijk. "De plannen houden alleen een sell like at home-verplichting in, waardoor verkopers ook aan bewoners in andere lidstaten moeten verkopen", zegt Ansip. "Dit dient dan wel te gebeuren onder de regels van de lidstaat waarin de verkoper is gevestigd."

Het opheffen van geo-blocking voor auteursrechtelijk beschermde inhoud is ook nog een heikel punt in de regelgeving. Ansip geeft aan dat er nog geen beslissing is genomen of dit in de wetgeving aan bod zal komen. Tot nu toe ziet het er dus naar uit dat deze alleen zal gelden voor fysieke goederen en online abonnementsdiensten. De eurocommissaris geeft aan dat de beschikbaarheid van auteursrechtelijk beschermde inhoud, zoals films en muziek, afhankelijk zal blijven van licenties. De scheidslijn zou worden bepaald door het feit of er sprake is van een abonnement, omdat daarbij de gebruiker geïdentificeerd kan worden. De nieuwe regeling van het auteursrecht staat voor juni op de planning.

Voor Ansip is piraterij het gevolg van een gebrek aan legale opties om aan inhoud te komen. Hij heeft dit zelf ondervonden toen hij een manier zocht om de film 'Chariots of Fire' te bekijken naar aanleiding van de opening van de Olympische Spelen in Londen. "Ik was tien pagina's diep in Google en nog lukte het niet om een legale bron te vinden", vertelt hij. Later voegt hij daaraan toe: "Ik denk dat als mensen nu bereid zijn voor een vpn te betalen om inhoud te bekijken, dat zij dan ook zullen betalen voor legale muziek en films."

De oplossing van het geo-blocking-probleem roept ook weer andere problemen op, waaronder de prijs van het bezorgen van pakketten. De prijzen voor deze diensten verschillen enorm binnen de EU. Zo is Nederland het goedkoopste land als het gaat om de prijs van pakketbezorging, maar in andere landen zouden burgers daar soms wel het tienvoudige voor betalen. De regulering van de pakketbezorgdiensten zou echter niet op de agenda van de EU staan, er zou alleen meer transparantie nodig zijn.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

29-01-2016 • 15:49

86 Linkedin

Reacties (86)

86
85
37
1
0
34
Wijzig sortering
Kan ik met dit plan ook een pizza bestellen bij de Dominos in een klein Deens plaatsje? Of komt er weer een lijst met uitzonderingen?

Ik snap het probleem eigenlijk niet echt wat hier mee opgelost dient te worden?

Edit: Ik bedoel uiteraard de fysieke goederen waar hier over wordt gesproken. Het digitale aspect snap ik.

[Reactie gewijzigd door pelt op 29 januari 2016 16:09]

Kan ik met dit plan ook een pizza bestellen bij de Dominos in een klein Deens plaatsje? Of komt er weer een lijst met uitzonderingen?
Dit is inderdaad precies de reden waarom Andrus Ansip voorzichtig is met de transfer van digitale naar fysieke goederen. Het versturen van goederen is vaak helemaal niet zo makkelijk, en er zitten vaker haken en ogen aan.

Ik bestel wel vaker bij Duitse/Zweedse/Engelse/Chinese/Amerikaanse/Nederlandse webshops (woon zelf in het buitenland), en dat gaat niet altijd goed:
  • Je betaalt vaak relatief hoge verzendkosten (bol.com vraagt bijvoorbeeld de hoofdprijs, terwijl het binnen NL gratis is)
  • Retouren zijn niet gratis (binnenlands vaak wel)
  • Het controleren of een adres juist is, schijnt moeilijk te zijn en pakketjes uit het buitenland komen dus relatief vaak niet aan
  • Het is voor een verkoper "ver weg", met alle juridische en praktische consequenties - denk aan lokale wetgeving die niet compatibel is (medicijnen bijvoorbeeld)
  • Waren zijn moeilijk te versturen - denk aan levensmiddelen, koeling, lange transportwegen, etc. Het pizza-voorbeeld heeft een duidelijke regionale beperking bijvoorbeeld
En die lijst kan vast nog langer worden. Het is voor een verkopende partij dus sterk de vraag of hij überhaupt interregionaal of internationaal geld kán verdienen, vooropgesteld dat hij dat wil. Er zijn best veel vooral kleinere bedrijven, die dat risico gewoon niet aan willen gaan. M.i. moet je die keus bij de ondernemer laten, en kan je dat van hogerhand niet afdwingen. Wel kan je wetgeving homogeniseren en kunnen transportbedrijven het makkelijker maken door regelingen voor de hele EU op een lijn te trekken. Dat kan de EU prima stimuleren en aanmoedigen, maar laat alsjeblieft de keus bij de ondernemer.
Moeten leveren van fysieke goederen is een ramp, zeker voor kleinere bedrijven.

Ga je webshop inrichten en berken dan eens de verzendkosten voor een koelkast van nl naar zeg spanje. niet te doen.
In de praktijk zal het ook niet snel gebeuren maar voor de wetgeving is het moeilijk een onderscheid te maken.

Voor digitale goederen is het heel eenvoudig. Fysiek, blijf er gewoon vanaf en laat de markt zijn ding doen.

Groter probleem zijn eerder zoals je stelt transportbedrijven die wisselende prijzen hebben. Soms kun je vanuit het ene land met hetzelfde bedrijf veel goedkoper versturen naar een ander land dan omgekeerd.
Bij transportbedrijven, neem dhl, ups, werkt ieder land voor zich en moet ieder land zijn broek ophouden.

In de USa verstuurd je van oost naast west een paar duizend km voor relatief laag bedrag. Van nood naar zuid in de Eu is een ramp qua kostprijs.


Vergeet ook niet de verplichting als je boven een bepaald bedrag aan consumenten in dat land verkoopt, ben je verplicht btw van dat land te berekenen, je moet dan een btw nummer aanvragen in dat land, veel papierwerk voor fysieke goederen. Ook een reden dat veel bedrijven het niet doen.

[Reactie gewijzigd door bbob op 29 januari 2016 17:06]

Anoniem: 310408
@bbob29 januari 2016 17:32
Ga je webshop inrichten en berken dan eens de verzendkosten voor een koelkast van nl naar zeg spanje. niet te doen.
Jawel, kan binnen een seconde met de API's die alle grote koeriers aanbieden. Alle belangrijke shop systemen hebben dat ingebouwd.

Pakket van 140x140x 200 en 55 Kg van Amsterdam naar zuid spanje, inc verzekering en binnen 8 dagen, 73 euro.
klopt je moet dan wel meteen de maten en gewicht bij ieder product in je systeem hebben zitten.
Daarbij besteld ioemand 3 stuks moet je dus kijken, verpak ik dat in 1,2 of 3 dozen, dat bepaald dan weer je verzendkosten.

Technisch is het allemaal mogelijk maar voor veel kleine webshops in het gewoon te veel werk.

Het enige dat men hiermee bereikt is dat groitere webshops die het kunnen betalen dit eenvoudiger kunnen implementeren, voor kleinere is dat vele malen moeilijker.

Conclusie niet doen, geen verplichting.
Alternatief, laat de koper het zelf afhalen bij de leverancier, dan kan de koper zelf transport organiseren. Leuke nieuwe bedrijfstak voor slimmere ondernemers.
Anoniem: 55563
@bbob31 januari 2016 05:32
Technisch is het allemaal mogelijk maar voor veel kleine webshops in het gewoon te veel werk.
Met een beetje Wordpress kom je een heel eind. Er zijn tig plugins die internationaal verzenden vrij makkelijk maken. De kosten zijn transparant en voor duurdere apparaten zoals dikke koelkasten prima te overzien. Jezelf beperken tot een klein land als Nederland lijkt mij juist als webshop zakelijk niet meer de juiste keuze. Laat de keuze aan de koper of de verzendkosten het waard zijn. Landgrenzen zijn voor handelaren in ieder geval wel achterhaald.
Hij bedoelt niet dat het berekenen niet te doen is maar dat de verzendkosten niet te doen zijn.
Die reken je toch gewoon door aan de koper? :)
75 euro is prima te doen op een flinke koelkast.
voor het aangaan van een koopcontract moeten beide partijen akkoord gaan.
Tenminsite in onze wetgeving.

Dat betekent dat je als verkoper een koop niet hoeft te sluiten.
Er is dus geen verplichting tot verkoop,

Hoe webshops dit gaan ondervangen in misschien wat lastig, maar je kunt stellen dat je alleen levert binnen een bepaalde cirkel van je bedrijf.
Als je dit vooraf meld zijn er geen misverstanden mogelijk.
Binnen de EU betaal je BTW in her land van bestselling. Daar zijn afspraken over gemaakt.
Anoniem: 85581
@Eli3l1 februari 2016 06:49
Klopt niet. Jij betaalt het btw tarief van het land van ontvangst. Dit om landen met hoge btw tarieven te "beschermen".
Nee hoor. Als er al BTW is betaald in het land van herkomst binnen de intracommunautaire unie dan hoef je in eigen land geen btw meer te betalen.
Ik denk en hoop dat er ook bedoeld wordt dat (bijvoorbeeld in mijn geval) een Franse producent niet mag bepalen dat een Duitse leverancier mij niet in NL mag leveren omdat er een Belgische Leverancier is die door overnames te plegen ook een NL leverancier heeft met "exclusiviteit van de Franse producent voor NL"

Met de Duitsers werkt het fijner...
Het pizza-voorbeeld zou een goed voorbeeld zijn als een Pizza-tent in Baarle-Nassau wel 5km in de omtrek levert, maar niet over de grens (in dit geval de overkant van de straat).
kan me hier totaal niet in vinden, bestel regelmatig uit EU landen en altijd alles komt perfect aan, en snel ook. Buiten EU kan het wel eens een probleem zijn, vooral china.
Ik snap het probleem eigenlijk niet echt wat hier mee opgelost dient te worden?
Op je smartphone / tablet / laptop kun je thuis prima (ik noem maar wat) je Ziggo tv-kanalen bekijken. Ga niet op vakantie; niet vanwege technische beperkingen, maar omdat het actief geblokkeerd wordt. Daar willen ze nu oplossen (in elk geval binnen de EU; als je naar de VS op vakantie gaat dan heb je hier, als ik het goed begrijp, nog steeds niets aan).
Nee want in de VS is het helemaal niet nodig dat te blokkeren aangezien ze de afleveringen daar al een jaar eerder hebben kunnen aanschouwen.
Ik snap het probleem eigenlijk niet echt wat hier mee opgelost dient te worden?
Dat je als je een Nederlandse iTunes-account hebt, niet een app kunt kopen voor een kennis van je die een Duits iTunes account heeft.

Europa wil een zone zijn met vrij verkeer van personen, goederen en diensten. Nou staat door de vluchtelingencrisis dat eerste misschien onder druk, die laatste twee zijn voor burgers minstens net zo prettig, vooral omdat het kosten zal drukken.
Dat het vooral winst maximaliseert. Want ik ben bang dat we niet veel van die gedrukte kosten gaan merken.

Europa leek ook een goed idee, vooral financieel. En inderdaad, er zijn er een aantal stinkend rijk van geworden.

Edit: Ik ben voor een Europa. Maar nu is het vooral een pot geld waar niemand zich verantwoordelijk voor voelt. Hoe kan het bijvootbeeld dat er anno 2016 nog roamingkosten bestaan bij mobiele providers. Een kost die sowieso al virtueel is.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 29 januari 2016 16:45]

De vrije zone geldt voor alle ingezeten van de Schengenlanden.
Laat die vluchteling daar in bijna 99,9% van de gevallen niet onder vallen.
Bijvoorbeeld dat als ik op vakantie in het buitenland ben niet op m'n tablet naar Ziggo kan kijken omdat ik niet in Nederland ben. Het is eigenlijk te belachelijk voor woorden dat dat niet kan.

[Reactie gewijzigd door 01reneetje op 29 januari 2016 16:07]

Bijvoorbeeld Netflix, nederland heeft nog geen 400 titels/series aan keuze maar duitsland zit volgensmij al voorbij de 500 de USA zit voorbij de 1200. via deze weg zou dat gelijk getrokken moeten worden voor alle partijen. voor fysieke goederen is het een ander verhaal,
Zijn het er echt zo weinig? Betekent dus dat ik met mijn persoonlijke collectie van meer dan 1000 films al ver boven het Nederlandse Netflix zit. En dan zijn de films die ik heb nog allemaal goeie films en klassiekers ipv de vele meuk die er op Netflix staat.
Even googlen:

https://blog.unblock-us.c...e-in-each-netflix-region/

En nog even verder gezocht:

http://unogs.com/countrydetail/

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 29 januari 2016 20:54]

Volgens mij klopt dat niet. De uitzoek van Netflix (zeker netflix US) is vele malen groter dan mijn collectie (ook rond de 1200 titels).
Ja zie dat er in de link staat dat er 1800 titels beschikbaar zijn. Natuurlijk is dit nummer niet heel relevant gezien 80 procent maar erg matige films zijn die mij niet interesseren.
Heb zelf dus een collectie van 1000 goeie critically acclaimed films. Veelal klassiekers en ook heel veel experimentele en psychedelische films. Bijna 12 terabytes vol nu. Maar ja het is meer werk dan Netflix maar dit zie ik toch wel terug wanneer ik de zoveelste echt goeie film aanzet.
Nee inderdaad klopt dat niet, maar 1862 total videos op de nederpandse netflix kom je er toch aardig in de buurt.
Kan ik met dit plan ook een pizza bestellen bij de Dominos in een klein Deens plaatsje?
Natuurlijk. :p En per post laten bezorgen in NL zeker?
Kan ik met dit plan ook een pizza bestellen bij de Dominos in een klein Deens plaatsje? Of komt er weer een lijst met uitzonderingen?

Ik snap het probleem eigenlijk niet echt wat hier mee opgelost dient te worden?

Edit: Ik bedoel uiteraard de fysieke goederen waar hier over wordt gesproken. Het digitale aspect snap ik.
Ik snap het wel. Voor mijn Nexus 6P moest ik wachten op de release in mijn land. Op zich zou je dat nog kunnen begrijpen, maar het ding wordt uiteindelijk gewoon vanuit Ierland verstuurd.

Met de Pixel C is het nog erger. Ik kan enkel maar een azerty klavier bestellen, wat ik niet wil.
Ik bedoel uiteraard de fysieke goederen waar hier over wordt gesproken

Ja jij kunt pizza bestellen in Denemarken. Dat kon altijd al. Nu zal die Deense pizza jou waarschijnlijk niet leveren, of op zijn minst hele hoge bezorgkosten rekenen.

Echter er waren ook fabrikanten die verschillende voorwaarden en prijzen rekenden. Dus als jij die Deense pizzazaak binnenliep rekende men soms een hogere prijs dan als een Deen diezelfde zaak binnenliep. Dat is natuurlijk raar.

Zijn dit uitzonderingen? Ja, denk aan mode, parfums en autoverkopen waar dit wel soms eens speelde.

Maar de plannen zijn nog niet uitgewerkt, vandaar ook de vaagheid op veel gebieden. Probleem in deze is immers ook dat de grootste oorzaak van geoblockade in veel gevallen de overheid zélf is. Immers "sell like at home" klinkt mooi behalve dat als jij als verkoper het verstuurt je opeens BTW moet rekenen van het land van de koper, en niet de verkoper. Plus dat er mogelijk speciale zaken zoals bij verwijderingsbijdrage, thuiskopieheffingen, etc een rol kunnen spelen.

Plus dat als jij als verkoper vaak een vergunning of licenties moet hebben om te mogen leveren in een land. Denk aan rechten voor media, boeken, etc. Het zijn de lokale of EU wetten die hier grensoverschrijdende verkopen lastig maken.

Dat is in de digitale wereld overigens soms ook zo. Niet alle geo-restricties zijn dankzij bedrijven. Veel ook dankzij organisaties als BUMRA dankzij lokale wetgeving.

Dus in de fysieke wereld zal er niet veel veranderen, behalve in die bepaalde gevallen waar bedrijven zelf probeerde kunstmatige regio-limitaties te behouden. Behalve mode en parfum/cosmetica kan ik echter wenig voorbeelden bedenken (De autoindustrie deed dit ook, maar is in de EU al aangepakt met andere wetten.)
Volgend mij onderschatten een aantal lezers hier hoeveel geld er verdiend wordt door bepaalde producten duurder te maken in Nederland.

Met name computer hardware en andere elektronica, maar ook batterijen en gereedschap, klusmateriaal etc wordt kunstmatig duur gehouden, onder andere door het simpelweg niet te leveren vanuit (buur)landen waar het aanzienlijk goedkoper is, zelfs als je de verzendkosten meerekend, zoals bij oplaadbare batterijen van veel A-merken uit Duitsland.

De verschillen lopen op tot in sommige gevallen meer dan 300%.
"Zo is Nederland het goedkoopste land als het gaat om de prijs van pakketbezorging, maar in andere landen zouden burgers daar soms wel het tienvoudige voor betalen"

Dat is vreemd, vaak als ik iets uit Duitsland bestel, ben ik vaak goedkoper uit dan wanneer ik het online bij de shop om de hoek koop (bij wijze van spreken)
Mijn pakketjes komen gratis uit China vandaan. (Ik weet dat dit gesubsidieerd word maar toch)
Mijn pakketjes komen gratis uit China vandaan. (Ik weet dat dit gesubsidieerd word maar toch)
China zou niet onder de genoemde regeling van het nieuwsartikel vallen, want het land is geen deel van de EU. ;)
Precies mijn ervaring (geen amazon)
Ik heb het even gecheckt. Als je de verzendkosten voor nationaal pakket vergelijkt is dpd.de goedkoper dan postnl en ook goedkoper dan dpd.nl. En dan te bedenken dat je gemiddeld flink meer kilometers moet rijden binnen Duitsland dan in Nederland voor een pakje.

Edit:
https://www.pakkettenversturen.nl/Verzenden/Tarieven (dpd.nl)
https://www.dpdwebpaket.de/versandauftrag.aspx
http://www.postnl.nl/versturen/pakket-versturen/tarieven/

dpd.de => 4,20 euro
dpd.nl => 6,25 euro
postnl.nl => 6,95 euro

[Reactie gewijzigd door Gondor op 29 januari 2016 16:27]

De kosten van het distributiecentrum in het buitenland naar de Nederlandse pakketbezorger zijn waarschijnlijk nihil, je pakketje zit in een grote vrachtwagen.

---

Tegelijkertijd kan de bezorging in datzelfde land duurder zijn, bijvoorbeeld omdat de bevolkingsdichtheid (veel) lager is en daarmee meer kilometers gemaakt worden tussen de bezorgingsadressen. De koerier op het franse platteland zal meer kilometers per bezorging maken dan zijn collega in de randstad van Nederland...
Mee eens, als ik de tarieven vergelijk is NL bijna altijd een van de duurste in Europa voor binnenlands postverkeer.
Dat is vreemd, vaak als ik iets uit Duitsland bestel, ben ik vaak goedkoper uit dan wanneer ik het online bij de shop om de hoek koop (bij wijze van spreken)
Ik heb dezelfde ervaring. Blijkbaar rekent de webshop op de hoek een flinke winstmarge bovenop de werkelijke bezorgkosten.
Haha nederland is veryit het duurste land. Vanuit duitsland een pakket verzenden (basgitaar versterker cabinet 12KG, git. koffer 5kg, 100 paar drumstokken, meerdere bekkens, statieven en nog wat klein spul), kost vanuit een webshop ongeveer €15. Postnl rekent €23 voor een pakketje van minder dan 10KG.
Je baseert je statistiek op 1 sample?
Misschien hebben NL en DE wel verschillende categorieen voor doos afmetingen.
De eurocommissaris geeft aan dat de beschikbaarheid van auteursrechtelijk beschermde inhoud, zoals films en muziek, afhankelijk zal blijven van licenties.
En waarom zouden deze licenties niet gewoon voor de hele EU kunnen / moeten gelden?
Omdat de bedrijfen waar de licenties van komen meer geld willen zien, omdat de inhoud dan over meer landen verdeeld wordt.
De inhoud levert dankzij die meer landen ook meer op.

Aanvulling: Daarnaast is het altijd ook nog mogelijk om de prijs van rechten te variëren aan de hand van de oplage / aantal abonnementen / kijkcijfers etc. Netflix betaalt voor de rechten van Terminator natuurlijk meer in een land waar 230 miljoen mensen wonen dan waar er 17 miljoen wonen.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 30 januari 2016 09:31]

Er word (al jaren) gewerkt aan wetgeving die het mogelijk moet maken om licenties in 1 keer voor heel Europa af te sluiten, maar de entertainment industrie bied goed weerwerk daar dat model niet echt aansluit bij het feit dat TV zenders nog altijd lokaal zijn en nog altijd een concurent vormen voor online platformen.
Als Luxemburg-stad-TV straks een film ook alleen kan kopen als ze meteen de hele europese rechten kopen kunnen ze niks meer betalen, en dat is zeker logisch.
Als geen enkel land nu eens geen licenties meer afneemt tenzij het een EU breed licentie is, zal het snel afgelopen zijn met die bullshit van de entertainment industrie.

Voor digitale content is er geen enkele reden om aan geo-blocking te doen. Voor fysieke goederen kan ik me enigszins wat indenken maar eigenlijk ook niet. Als in de US in Florida besteld en je woont in Washington, zal het echt aankomen (op die pizza na dan) waarom kan dat dan niet van Spanje naar Finland?

Een EU begint met dit soort zaken. Klaar met die onzin. Ik reis door heel de EU, en dit is een van mijn primaire punten waarom ik niet mee doe aan deze onzin. Geen EU dekking geen abbo. Ben er klaar mee.

EDIT: Ben er wel blij mee dat er vooruitgang is. Maar als ik het lees wordt het weer een halfbakken oplossing waar niemand blij van wordt, zoals veel in deze bananenrepubliek wat Europa heet.

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 29 januari 2016 22:26]

Als alle aanbieders van films de rechten voor de hele EU tegelijk moeten aanbieden, is het speelveld weer gelijk.

Daarnaast is het nog steeds niet verboden om ander prijzen te vragen voor licenties, bij andere kijkcijfers / oplages / aantal abonnementen.
Hopelijk werkt het nu beter dan in 2015
https://juliareda.eu/2015/05/europese-commissie-komt-beloften-over-gemeenschappelijke-digitale-markt-niet-na/

Maar inderdaad, de intertainment industrie maakt ook handig misbruik van dat de auteurswetgeving overal verschilt.
voorlopige verslag van de evaluatie van de richtlijn auteursrechten 2001 van het Europees Parlement
Hoewel de richtlijn bedoeld was om het auteursrecht aan te passen aan het digitale tijdperk, is het in werkelijkheid tegenwoordig een blokkade voor de uitwisseling van kennis en cultuur over grenzen.
Aldus een analyse van Julia Reda, Europees parlementarier namens de Piratenpartij

[Reactie gewijzigd door mbb op 30 januari 2016 20:12]

Geoblocking is een symptoom, geen probleem. Als je dit wilt doorvoeren dan zul je moeten afdwingen dat online bedrijven die bijv. voetbalrechten inkopen, die verplicht in de hele EU beschikbaar moeten maken.

Geoblocking is slechts een gevolg van het feit dat contentmakers dit soort afspraken afdwingen en wat de EU wil doen is contractbreuk afdwingen. Volgens mij pakken ze het op de verkeerde plek aan en zouden ze de hoofdoorzaak moeten aanpakken, namelijk het verbieden om dit in overeenkomsten op te nemen. Pas als dat van kracht is zou geoblocking verboden mogen worden (binnen de EU).

Om het ook met pakketjes te doen is lastig, want net als bij roaming veroorzaakt dat ingewikkelde problemen met wie de rekening voor bepaalde zaken nou moet gaan betalen.
Als dit de wet wordt dan veranderen die contracten vanzelf. De EU is ook niet vies van boetes.

Uit eindelijk vinden de industrieën echt wel een oplossing voor het "behandel Europa als 1 regio" idee, ze zijn niet dom hoor.
Veranderen vanzelf houdt vooral in dat het juridisch erg pijnlijk kan zijn en grote gevolgen kan hebben voor sommige partijen. Dit in één klap doen is volgens mij ook niet in het voordeel voor de consument. Het op een vriendelijke manier doen wel, en dat moet best kunnen.
Als het contract zich niet aan de wettelijke verplichtingen houdt is het geen contractbreuk, de partij houdt zich immers niet aan de regels.

Buiten dat, waarom eerst de industrie proberen te veranderen en daarna wetten maken? Dat is mosterd na de maaltijd het is dan immers niet meer nodig. Met wetten dwing je de industrie een bepalde richting op. Maar dan moet je het wel bekrachtigen natuurlijk (denk aan alle telefoons een zelfde lader aansluiting, waar Apple pertinent schijt aan heeft).
Geoblocking is een symptoom, geen probleem. Als je dit wilt doorvoeren dan zul je moeten afdwingen dat online bedrijven die bijv. voetbalrechten inkopen, die verplicht in de hele EU beschikbaar moeten maken.
De publieke omroepen zijn ook een goed voorbeeld. De BBC wordt bijvoorbeeld betaald door de Britse belastingbetaler, daarom is die in principe alleen gratis in Groot-Brittanië te zien. Andere EU-landen moeten betalen, omdat ze geen belasting betalen. Daarom is de BBC in Nederland in principe ook niet 'gratis' te kijken.
Volgens de logica van de EU maakt dat allemaal niet zo veel uit, als alle burgers in hun land belasting betalen aan de lokale publieke omroep en de rechten geldig zijn voor de hele EU. Dan wordt het waarschijnlijk in eerste instantie erg duur voor de BBC. Kopen ze de rechten niet. Dan moet de prijs wel omlaag, want niemand anders koopt de rechten.

Zal die prijs misschien te hoog zijn voor kleine omroepen? Ja, maar dat is nu ook zo.

Bevoordeelt dit de grotere omroepen / landen / partijen nóg meer? Ja, maar dat is sowieso een effect van de EU. De EU is in de praktijk vooral een schaalvergrotend middel wat de groten nog groter maakt en geldstromen nog meer concentreert.
Later voegt hij daaraan toe: "Ik denk dat als mensen nu bereid zijn voor een vpn te betalen om inhoud te bekijken, dat zij dan ook zullen betalen voor legale muziek en films."
Interessant dat de man met dit argument komt, nadat hij het (toevallig?) zelf een keer ervaren heeft. Dit zou juist al lang bekend moeten zijn bij bedrijven en beleidsmakers. Mensen zijn zeker bereid te betalen voor goede content. Ze zijn het beu om bijv in NL meer te betalen voor HBO en Netflix en nog eens minder content te krijgen.
Het zou inderdaad bekend moeten zijn, maar dat is het niet. Ik ben er heilig van onvertuigd dat mensen bereid zijn te betalen als de dienst goed is. Interressant dat er nu een politicus is die dat lijkt te snappen.

Downloaden kwam in mijn ogen in opkomst doordat er geen goed legaal alternatief was voor mp3's en later films. De muziekindustrie heft jarenlang gehuild dat de cd verkoop zo terugliep, zonder met een goed alternatief te komen. Aan de populariteit van eerst ITunes achtige diensten en later Spotify, Netflix etc. zie je dat men best wil betalen, als het aanbod maar goed is.

Regio geboden licienties zullen er ook aan moeten geloven, ander zullen mensen altijd naar VPN oplossingen blijven zoeken. Totaal niet meer van deze tijd en nog een teken dat de industrie nog niet helemaal in deze tijd is beland.
Precies, je slaat de spijker op de kop. Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die gratis alternatieven zoeken maar aan deze mensen verdiend de entertainment industrie toch al vrijwel niets.
Zodra ze met een makkelijk gebruiksvriendelijk alternatief komen dat gebruik maakt van moderne techniek zullen piraten massaal overstappen.

Ben zelf een paar jaar geleden overgestapt op Spotify en geen moment teruggekeken.
Ook Netflix een jaar geprobeerd maar als echte cineast is daar het aanbod erg teleurstellend. Vrijwel geen goeie klassiekers en vooral slechte films A la Adam Sandler.

Heb nu dus een collectie van bijna 1000 blu ray rips van 10gb per stuk op een NAS staan. Werkt net zo makkelijk als Netflix icm met kodi alleen heb ik hier het aanbod zelf in de hand.
Ook netflix en HBO geprobeerd. en ik ken zeggen, net als jij Cineast. Ik vind het aanbod om the JANKEN

Ik betaalde bijna 25 euro en kon het niet eens bekijken op reis, laat staan offline kijken. Bedroevend.

Om een redelijk aanbod te hebben heb je minstens 5 abbo's nodig, en tal van losse (DRM) aankopen. Nou mijn 6TB NAS is bijna vol en mijn offline collectie bedraagt al meer dan 600 titels aan series en films die nog lang niet op netflix of HBO staan.

Nee voor mij is een "Videofy" de beste optie 80-90% van alle content zonder regio-beperkingen en offline mogelijkheid. Tot dan zal ik er geen seconde meer over nadenken een abonnement te nemen. Dit brengt het een beetje in de goede richting. Daarna nog al die abbo's consolideren voor een redelijk bedrag en ik zal er voor gaan.
Als de studio's eindelijk de handen eens in een slaan en een solide service A la Spotify opzetten waar iedere film op te kijken is.

Snap dat dit op dit moment een verre toekomstdroom lijkt.
Uiteraard zou het duurder zijn dan Netflix of Spotify maar stel ze kiezen voor een tiered abonnementen systeem. Je kan dan bijvoorbeeld een abonnement voor 10, 20, 30, etc films per maand afsluiten ofzo. Met hogere prijzen naarmate je meer films kijkt. Zo zou er een vast bedrag per view naar de producers kunnen gaan en zouden veel piraten overstappen.
uiteraard begrijp ik dat ik geen netflix/spotify prijs mag verwachten. Ik ben wel reëel.

Als ik 50 euro per maand moet betalen, waarbij ik "alles" van jong tot oud kan bekijken zal ik het zo neerleggen gewoon globaal beschikbaar na de bioscoop periode, leg ik het er voor neer. Alles is relatief, want er moet natuurlijk ook animo voor zijn. Anime, cult classics en Bollywood zou misschien te veel gevraagd zijn.

Dan heb je ook nog die vertraging. Waarom een dag later en spoilers al tegen komen op internet? Waarom hebben de betalende klanten in US voorrang op de betaalde klanten in EU, is mijn geld minder waard of zo? Waarom bepaalt HBO voor mij dat ik niet midden in de nacht GoT wil kijken omdat ik fan ben? Desnoods gewoon via HBO-GO en offline via de klassieke agenda tijden. Doen ze met voetbal wedstrijden toch ook niet?

Je kunt natuurlijk in pakketten werken. doet TV ook. Of met reclame elke 20minuten zodat het goedkoper of zelfs gratis is, als het platform goed is hebben mensen het er echt voor over, ze zijn (over het algemeen) lui en willen gemak onder een knop.

PPV is een idee, maar ik kijk films redelijk vaak nog eens, voor anderen zou dit een goed alternatief zijn.
Idd, een systeem met verschillende subscriptions zou mij dan ook de beste optie lijken. Misschien een gratis variant met reclames zoals U zegt. En dan voor mensen die maar een paar films per maand kijken zou er een systeem voor een tientje kunnen zijn. Je krijgt dan vijf volle films o.i.d.
Voor de echte filmfanaten die bijna dagelijks een film kijken zou je dan bijvoorbeeld 20 films per maand kunnen hanteren voor 40 euro. Naar mijn mening is dit een mooi bedrag. Als de service net zo makkelijk en stabiel is als netflix maar met het aanbod van alle grote studios en tv zenders gecombineerd weet ik zeker dat mensen dit willen betalen. Ook het feit dat mensen toch een limiet hebben op het aantal films zal het zorgen dat goede content meer geld verdient. Mensen zullen eerder een film af kijken en wanneer een film goed bevonden wordt zal deze ook meer geld in het laatje brengen.

Ik geloof dat een dergelijke service met zulke redelijke prijsgeving het enige alternatief is voor piraterij. Zeker nu popcorn time zo populair en bekend is.
Als de studios dan ook nog zorgen dat de beeldkwaliteit blu ray evenaart denk ik dat ze een ware goudmijn hebben.
Ik ben benieuwd wat voor type abonnementen, buiten films en muziek om, precies last hebben van deze geo-blocking. Dat is bij uitstek juist waar de problemen zitten...

Wel raar dat je gedwongen wordt te verkopen aan andere landen. Ik neem aan dat je dan wel mag eisen dat ze jou taal spreken, niet dat je opeens support in 't Frans moet geven ofzo. :') Kan me voorstellen dat sommige kleine bedrijfjes helemaal geen zin hebben om diensten te leveren aan mensen in andere landen. Sommigen willen al niet leveren aan andere steden. :P

Heb 't idee dat dit weer nodeloos complexe plannen zonder veel toegevoegde waarde worden, zoals de nieuwe EU VAT/MOSS regeling die mensen ook enkel flink op kosten en enorme moeite drijft; maar verder niets oplost of enige waarde heeft. De EU heeft veel ervaring met stomzinnige regelgevingen.
Wel raar dat je gedwongen wordt te verkopen aan andere landen

Zoals het er nu uitziet mag je niet weigeren op basis van lokatie (mits EU land). maar kun je wel weigeren te leveren. Vandaar de opmerking over ophaalpunten.

Denk aan jij die iets in Spanje koopt en laat bezorgen bij een Spaanse kennis vs die Spaanse kennis die het op eigen naam koopt. In het eerste geval wordt je soms geweigerd omdat je een Nederlands factuuradres opgeeft. Die praktijk probeert men te stoppen.
Ja maar hoe zit het met online diensten? (Zoals abonnementen dus ;))
Dat is waar ik veel meer interesse in heb, want dan heb je niets te verzenden.

Stel ik heb met een van mn bedrijven mezelf gericht op een (online) dienst voor mensen in een bepaalde omgeving. Dan word ik nu dus verplicht om dat maar aan iedereen te gaan leveren, ook als ik daar helemaal geen zin in heb en het onkosten kan opdrijven?

Nu is "gericht op een bepaalde omgeving" nog vrij gelokaliseerd, en is de kans klein dat mensen buiten die omgeving het willen. Maar ik kan zo situaties indenken waarbij ik enkel in een bepaald land online diensten wil leveren.

En al helemaal omdat de EU extreem slecht uitgevoerde wetten en verdragen heeft. Kijk alleen al naar bijvoorbeeld privacy en verwerking persoonsgegevens, niets voor geregeld.
Dan word ik dus blijkbaar verplicht om diensten te leveren aan mensen in andere EU landen: dat is één. En vervolgens moet ik me ook nog aanpassen aan hun wetten: dat is twee. En als ik dat dus helemaal niet wil, of kan misschien, dan zou ik dus de zaak moeten sluiten? :')

In dat geval: nee bedankt :X
Net als VATMOSS zou dit dan een typisch gevalletje EU regulering zijn die maar één gevolg heeft: het slopen van ondernemingen, en dan zullen vooral de kleintjes er onder leiden. De EU denkt vaak goed en geniaal bezig te zijn, maar 9 van de 10 keer is het destructief en werkt her averechts, backfired zo die Brusselse gebouwen in.

Afijn... We zien wel. :P
Ik vind het voorbeeld van Noorwegen en Frankrijk in het artikel nu niet zo'n heel goed voorbeeld, want Noorwegen hoort nou net niet bij de EU. Dus die zal waarschijnlijk niet onder deze afspraak vallen, tenzij het apart afgesproken wordt met Noorwegen.
Daar heb je helemaal gelijk! fixed
Het opheffen van geo-blocking voor auteursrechtelijk beschermde inhoud is ook nog een heikel punt in de regelgeving. Ansip geeft aan dat er nog geen beslissing is genomen of dit in de wetgeving aan bod zal komen. Tot nu toe ziet het er dus naar uit dat deze alleen zal gelden voor fysieke goederen en online abonnementsdiensten. De eurocommissaris geeft aan dat de beschikbaarheid van auteursrechtelijk beschermde inhoud, zoals films en muziek, afhankelijk zal blijven van licenties. De scheidslijn zou worden bepaald door het feit of er sprake is van een abonnement, omdat daarbij de gebruiker geïdentificeerd kan worden. De nieuwe regeling van het auteursrecht staat voor juni op de planning.
Het hele principe van "geo-blocking" is vanwege DIT probleem, niet vanwege het feit dat je bepaalde abbonnementsdiensten niet kunt aanschaffen in bepaalde landen. Als ik in Duitsland iets koop en ik wil het naar Nederland versturen, dan zal de webshop mij zeggen dat dit niet mogelijk is omdat hij het niet per post kan opsturen... Ik mag geen pepperspray uit Duitsland in Nederland importeren, dus zeggen ze doodleuk dat ik die spullen niet kan kopen. Zelfde geld ook voor het winnen van een prijs, in de clausule staat dat ze geen inwoners van Belgie accepteren.

Wat abonnementen betreft, ik kan bijvoorbeeld bij Lebara niet in het buitenland bellen of gebeld worden, puur omdat het abonnement daar gewoon niet werkt. Ik vraag me toch af wat voor effect dit gaat hebben. Gaat dit het probleem van de eftelingkaartjes tegen (die met hoge korting aan duitsers werden gegeven), of gaat het hierbij om Netflix die verplicht wordt vanuit de entertainmentindustrie om bepaalde series te weigeren op basis van waar je woont?
Juich dit alleen maar toe, er is bijna geen reden meer om je gebied zo klein te houden. Ik bestelde jaren terug al schoenen uit Zweden en producten van Amazon door heel Europa. Echter vaak waren producten uitgesloten om onduidelijke redenen, denk aan een koptelefoon dat van de fabrikant helaas niet naar Nederland mocht. Minder blokkades betekent meer gelijke prijzen voor hetzelfde product. Daarnaast kan een kleine webshop natuurlijk nooit verplicht worden tot levering, echter met de grote verzendbedrijven en payment services is dat eigenlijk al geen probleem meer.
Het zal voor sommige mensen misschien wel een probleem zijn dat ze iets niet kunnen bestellen uit een buitenlandse winkel , maar als die winkels (terecht naar mijn mening) niet hoeven te (laten) bezorgen dan los je het probleem niet op.

Voor wat betreft abonnementen (en andere zaken) is het blijkbaar niet de bedoeling de prijzen gelijk te trekken dus daar hebben we ook niets aan en voor Netflix en Ziggo e.d. gaat het waarschijnlijk niet gelden dus dat schiet ook niet op. Je mag (wederom terecht) ook geen dingen leveren die je volgens de regels van het land van de koper niet mag verkopen.

Als je bovenstaande zaken allemaal uitsluit welk probleem los je dan nog op?

Zo te lezen het probleem dat je in een fysieke winkel in het buitenland bent en ze je niets willen verkopen (zal vast vaak voorkomen maar niet heus) en het probleem dat je in het buitenland geen mobiel abonnement kan afsluiten ofzo (moeten ze nu dan wel denk ik, hoewel ze je dan blijkbaar wel weer de prijs van je thuisland mogen rekenen want de prijzen hoeven niet gelijk getrokken te worden).

Goed idee, slechte uitvoering lijkt mij.
Als je bovenstaande zaken allemaal uitsluit welk probleem los je dan nog op?

De grootste oorzaak van geoblokade is de overheid zelf. Direct (belastingen die op basis van koper ipv verkoper zijn, heffingen zoals verwijderingsbijdragen en thuiskopie, etc) en indirect (licenties die niet pan-Europees zijn, maar nationaal). Dus dat kan men niet aanpakken.

Dus blijft over het kleine deel waar een verkoper botweg weigert te leveren indien het factuuradres niet in eigen land zit. Zoals je zelf aangeeft zijn betreft fysieke levereing er terechte redenen waarom men soms niet zal leveren, dus begrijpelijk dat men dat niet gaat verplichten.

Dus het idee is inderdaad goed, maar de uitvoering slecht omdat men dan de eigen regels moet aanpakken. En daar is geen meerderheid voor want al die individuele overheden moeten dan macht en soms ook geld opgeven.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee