Bij het inperken van geoblocking bij digitale diensten, ontziet de Europese Commissie audiovisuele diensten. Dat blijkt uit een uitgelekt voorstel. Onder andere landenversies van filmdiensten en sportuitzendingen kunnen daardoor beperkt blijven tot binnen de landgrenzen van EU-lidstaten.
De Europese Commissie wil het voorstel naar verluidt over twee weken presenteren maar Politico wist er al de hand op te leggen en publiceert het online in een docx-document. Het doel van het voorstel is om de toegang van klanten tot hun digitale diensten te verbeteren, waar ze zich ook bevinden in Europa. Het voorstel verbiedt daarom het blokkeren van toegang tot websites en andere online diensten en het vervolgens omleiden van klanten van de ene landenversie naar een andere. Volgens de Europese Commissie moet hiermee discriminatie door aanbieders voorkomen worden, die de markt 'kunstmatig zouden opdelen, gebaseerd op waar de klant zich bevindt'.
Met name bij online video kunnen Europese burgers die naar een ander lidstaat gaan met geoblocking te maken krijgen, maar juist voor de audiovisuele sector maakt de Europese Commissie een uitzondering. "Audiovisuele diensten, waaronder diensten die voornamelijk toegang tot uitzendingen van sportevenementen bieden en die geleverd worden op basis van exclusieve territoriale licenties, zijn uitgesloten van de scope van deze regulering", staat in het document. Ook niet-economische diensten van algemeen nut, transportdiensten, gokactiviteiten, gezondheidsdiensten en bepaalde sociale diensten vallen er niet onder.
Gevolg is dat bijvoorbeeld Netflix straks niet verplicht wordt om de mogelijkheid te bieden aan Nederlanders om op vakantie de Nederlandse versie voorgeschoteld te krijgen. Voor andere online diensten zou dit wel mogelijk moeten worden. Het voorstel zou in 2017 van kracht moeten gaan. Het is onderdeel van de strategie voor een Digital Single Market, die in mei 2015 werd aangenomen.