Het Europees Parlement heeft wetgeving aangenomen waardoor het toepassen van 'ongerechtvaardigde geoblocking' aan banden wordt gelegd. Het gaat hierbij om het maken van onderscheid op basis van het thuisland bij internetaankopen in een andere EU-lidstaat.
Concreet betekent dit dat als een consument uit Nederland of België bijvoorbeeld op een Franse site een aankoop wil doen, hij niet automatisch mag worden doorgestuurd naar een eventuele Nederlandse versie van die website of te maken krijgt met een blokkade. Buitenlandse bezoekers moeten ook toegang krijgen tot dezelfde prijzen en kortingen op een website waar inwoners van het land van de website gebruik van kunnen maken.
De nieuwe regels omschrijven drie situaties waarin er geen sprake meer mag zijn van een andere behandeling voor klanten uit een andere EU-lidstaat. Allereerst gaat het om de verkoop van goederen waarbij de klant het product zelf wil ophalen of in overeenstemming met de verkoper het product op een bepaalde plek laat afleveren. Eurocommissaris Andrus Ansip zei eerder in een interview met Tweakers dat er geen bezorgplicht voor verkopers zou gelden; verkopers hoeven ook niet in alle EU-landen te leveren.
Ten tweede gaat het over de verkoop van elektronische diensten waar geen auteursrecht op zit, zoals het aanschaffen van hostingdiensten voor een website of firewalls. Tot slot zien de regels op de situatie waarin diensten worden aangeschaft die worden geleverd in een specifieke locatie, zoals een concert. Het is dan niet de bedoeling dat er sprake is van een redirect naar de website in de EU-lidstaat van de boeker. De klant moet rechtstreeks kunnen boeken op de buitenlandse website.
De nieuwe regels voorzien niet in auteursrechtelijk beschermd materiaal, zoals e-books, muziekdownloads en games. Ook voorzien de regels niet in audiovisuele content en diensten zoals Netflix, waarbij er per land verschillende overeenkomsten gelden en het auteursrecht een rol speelt. De Europese Commissie moet binnen twee jaar bepalen of het nieuwe verbod op geoblocking ook naar deze categorie wordt uitgebreid.
In totaal hebben 557 leden van het Europarlement voor de regels gestemd, tegenover 89 tegenstemmen en 33 onthoudingen. De regels moeten nog worden goedgekeurd door de Europese Raad.
Ten aanzien van de toegang tot onlinediensten in andere EU-lidstaten heeft het Europarlement eerder al een akkoord bereikt. Deze regels stellen EU-burgers in staat om diensten als Netflix, Spotify en Steam ook op reis binnen andere lidstaten te gebruiken. Dat betekent dat muziek, films, sportuitzendingen en games ook voor reizigers over de grens beschikbaar blijven.
Een studie van de Europese Commissie toonde aan dat 63 procent van de websites niet aan bezoekers van een ander land de mogelijkheid geven om aankopen te doen. Er bleek vooral sprake te zijn van geoblocking bij de verkoop van elektrische huishoudelijke apparaten; hierbij werd in 86 procent van de onderzochte gevallen geoblocking toegepast. Bij het boeken van reserveringen voor bijvoorbeeld sportevenementen kwam dit uit op 40 procent van de gevallen.