Het Europese verbod op 'ongerechtvaardigde geoblocking' is op maandag ingegaan. Met uitzondering van auteursrechtelijk beschermd materiaal is het vanaf nu verboden om onderscheid te maken op basis van het thuisland bij internetaankopen in een andere EU-lidstaat.
In februari van dit jaar nam het Europees Parlement de nieuwe wetgeving aan. Een consument uit Nederland of België mag vanaf nu op bijvoorbeeld een Franse website niet automatisch doorgestuurd worden naar een eventuele Nederlandse site van die winkel of te maken krijgen met een blokkade. De originele site die de consument wilde openen moet beschikbaar zijn en voor een redirect is toestemming nodig. De Europese Commissie wil met de maatregel prijstransparantie bevorderen, door voor consumenten de mogelijkheid open te houden meerdere nationale sites van winkels te kunnen bezoeken.
Een verkoper is echter niet verplicht om overal in de EU te leveren. Het ophalen van een product moet wel tot de mogelijkheden behoren. Ook kan de consument zich beroepen op levering in het land van de verkoper, net als lokale klanten.
Ook geldt de nieuwe wetgeving voor elektronische diensten waar geen auteursrecht op zit, zoals hosting of firewalls, en voor diensten die op een specifieke locatie worden geleverd, zoals een concert. Daarbij mag een website niet redirecten naar de website van de boeker in de EU-lidstaat waar de bezoeker vandaan komt. De klant moet rechtstreeks kunnen boeken op de buitenlandse website.
De uitzondering is auteursrechtelijk beschermd materiaal, zoals films, games en muziek. Dit is omdat daarmee distributierechten gemoeid zijn die per land verschillen, wat die zaak aanzienlijk minder simpel maakt. De Europese Commissie moet binnen twee jaar bepalen of het nieuwe verbod op geoblocking ook naar deze categorie wordt uitgebreid. De EU bepaalde eerder al wel dat streamingdiensten als Spotify en Netflix EU-burgers in staat moeten stellen om op reis hun eigen lokale aanbod te gebruiken.
Ter voorbereiding op de nieuwe regels is ook een onderzoek gedaan naar de toestand van geoblocking op de Europese markt, dat uitkwam in 2016. Van de onderzochte websites bood 63 procent geen mogelijkheid aan bezoekers van een ander land om aankopen te doen. Er bleek vooral sprake te zijn van geoblocking bij de verkoop van elektrische huishoudelijke apparaten; hierbij werd in 86 procent van de onderzochte gevallen geoblocking toegepast. Bij het boeken van reserveringen voor bijvoorbeeld sportevenementen kwam dit uit op 40 procent van de gevallen.