Volgens Reuters gaat de Europese Commissie instemmen met de overname van de Nederlandse tak van Tele2 door T-Mobile. De Commissie beëindigt op 30 november een onderzoek naar de gevolgen van de overname, waarna snel duidelijk zal zijn of er daadwerkelijk witte rook volgt.
Persbureau Reuters meldt dat het zich baseert op meerdere, niet nader genoemde bronnen die bekend zouden zijn met het onderwerp. Het zou gaan om een goedkeuring, zonder dat de Europese Commissie als mededingingstoezichthouder nadere voorwaarden oplegt. Dat laatste gebeurt wel eens bij overnames, zoals de verplichting voor een overnamebedrijf om een bepaald onderdeel af te stoten. Wellicht heeft T-Mobile in dit kader een aantal beloftes gedaan; eerder gaf het bedrijf al aan dat het Tele2's abonnement met onbeperkt mobiel internet zal laten bestaan.
Vorig jaar werd in de loop van december duidelijk dat de moedermaatschappij van T-Mobile, Deutsche Telekom, de Nederlandse tak van Tele2 wil overnemen. De provider wil hiermee in Nederland een 'geïntegreerde telecomaanbieder' worden om zo beter de concurrentie aan te kunnen met KPN en VodafoneZiggo. Als de deal doorgaat, krijgt Tele2 een aandeel van 25 procent in het nieuwe T-Mobile Nederland en Deutsche Telekom krijgt 75 procent. De zendmasten worden ondergebracht in een apart bedrijf.
Als er daadwerkelijk goedkeuring komt, is dat enigszins opvallend. Bij een vergelijkbare casus uit 2015 wilde de Europese Commissie dermate strenge voorwaarden stellen aan de fusie van de Deense takken van TeliaSonera en Telenor, dat de providers besloten de fusie af te blazen. De Commissie redeneerde hierbij dat het aantal aanbieders op de Deense mobiele markt zou dalen van vier naar drie, wat als te weinig werd beschouwd. Als de overname in Nederland doorgaat, daalt het aantal providers met een eigen mobiel netwerk ook van vier naar drie. Bovendien bleek eerder dat de Europese Commissie bij een overname van Tele2 voor prijsstijgingen vreest.
De directeur van Tele2 gaf onlangs nog aan dat de Nederlandse tak van zijn bedrijf niet zelfstandig kan overleven en dat de overname door T-Mobile moet doorgaan. Volgens hem is het in de markt steeds belangrijker om vaste en mobiele diensten te combineren, iets waar Tele2 zelf niet toe in staat zou zijn. Daar komt bij dat het door de overname gemakkelijker zou worden om 5g-diensten en netwerkinnovaties sneller door te voeren.