Het lijkt er niet op dat er een nieuwe vierde mobiele provider in Nederland komt. De verantwoordelijke staatssecretaris en diverse grote Kamerfracties lijken er vooralsnog niet veel voor te voelen om ruimte te maken bij de komende frequentieveiling.
VVD-Kamerlid Arne Weverling laat aan Tweakers weten dat ruimte maken voor een nieuwkomer niet voor de hand ligt. "Een vierde speler is wat ons betreft niet uitgesloten maar niet meer op kosten van de overheid. Het toestaan van de fusie is begrijpelijk. Ook omdat de consument gebaat is bij sterke telecomproviders die kunnen investeren in ondermeer 5g en snel internet."
D66 laat weten momenteel niets te voelen voor een voorstel om ruimte te maken voor een nieuwe mobiele provider. In het verleden was de situatie anders, zo redeneert de partij. CDA en ChristenUnie hebben woensdag niet gereageerd op vragen hierover van Tweakers. Die vier partijen samen hebben een meerderheid in de Tweede Kamer en vormen het kabinet.
Verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat zal vooral letten op de concurrentie op de markt: na de veiling moet er voldoende concurrentie zijn, terwijl consumenten voldoende keuze hebben. "Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft geen voorkeur voor het aantal spelers met een netwerk in de huidige markt", aldus staatssecretaris Mona Keijzer in reactie op de goedkeuring van de overname dinsdagavond.
De veiling van 700MHz, 1400MHz en 2100MHz staat nu gepland voor eind volgend jaar of begin 2020. Daarna moet er nog een veiling komen van andere frequenties. Daar zit sowieso een hoge band bij als 28GHz, maar ook zal moeten blijken of er gelegenheid is voor providers om 5g aan te bieden op 3,5GHz, wat in andere landen een belangrijke frequentie zal zijn voor 5g. Momenteel is die frequentie in Noord-Nederland in gebruik voor het satellietstation in Burum.
De vraag over het ruimte maken voor nieuwe spelers is actueel, nu er een frequentieveiling aankomt en het aantal aanbieders met een eigen mobiel netwerk weer drie is, nu T-Mobile Tele2 mag overnemen. Bij de 4g-veiling in 2012 maakte de Tweede Kamer ruimte voor een vierde aanbieder door frequenties aan te wijzen die alleen een nieuwe partij mocht komen; dat werd Tele2. Die kon daardoor relatief goedkoop een mobiele provider met een eigen netwerk worden, omdat Tele2 niet mee hoefde te bieden met bestaande providers.