Gerucht: Canadees bedrijf en pensioenfondsen overwegen KPN over te nemen

Het Canadese bedrijf Brookfield Asset Management overlegt met Nederlandse pensioenfondsen om de Nederlandse provider KPN over te nemen. Er is nog geen bod uitgebracht of overleg geweest, meldt financieel persbureau Bloomberg.

Het gaat om verkennende gesprekken tussen Brookfield en de Nederlandse pensioenfondsen PGGM en APG Groep, meldt Bloomberg. Het is nog onbekend of aandeelhouders van KPN oren zouden hebben naar een overname en of er een bod zal komen, zegt het persbureau op basis van anonieme bronnen die bekend zijn met de gesprekken.

Het is ook onbekend waarom Brookfield en de pensioenfondsen interesse hebben in een overname. De totale waarden van aandelen op de beurs was voor publicatie van het artikel iets meer dan tien miljard euro. Overnamebiedingen liggen doorgaans boven de totale waarde van de aandelen om aandeelhouders over te halen het bod te accepteren.

Het is niet voor het eerst dat er een poging is om KPN over te nemen. Het Mexicaanse America Movil probeerde dat in 2013, maar zag daar uiteindelijk vanaf. De overnameplannen van KPN door het Mexicaanse bedrijf waren al deels vastgelopen nadat de stichting genaamd 'Stichting Preferente Aandelen B KPN' de overname via een beschermingsmechanisme blokkeerde. Deze stichting beschikt over speciale aandelen waarmee het een overnamepoging kan bemoeilijken.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

31-01-2019 • 14:32

85 Linkedin

Submitter: Melkunie

Reacties (85)

85
84
47
5
0
27
Wijzig sortering
Even voor de duidelijkheid: APG en PGGM zijn geen pensioenfondsen, maar pensioenuitvoerders. Zij voeren werkzaamheden uit voor een aantal fondsen, zoals ABP en PFZW respectievelijk. En ja, in het Bloomberg-bericht staat het ook fout.
En als ik dan op wiki kijk bij "Pensioenuitvoerder" staat daar het volgende: "Een pensioenuitvoerder is in Nederland een pensioenfonds of een verzekeraar waar pensioen wordt opgebouwd door werknemer en werkgever samen."

Dus toch een pensioenfonds?
Nee, de uitvoerder levert diensten (denk ICT faciliteiten, kantoorgebouw etc.) aan de fondsen, zodat deze fondsen hun deelnemers diensten kunnen aanbieden. De fondsen zelf stellen daarentegen de regeltjes en tarieven etc. op en handhaven deze.
Correct. En laten we de vermogensbeheer-dienst vooral ook niet vergeten. Dat is de reden waarom APG en PGGM hier genoemd worden. Eventueel stappen zij in opdracht van hun fondsen in deze deal.
deze comment zocht ik
Het grappige is dat pensioen uitvoerder wel weer investeren in fondsen. Dit worden soms ook wel pensioenfondsen genoemd vanuit de partijen die dat geld uiteindelijk beleggen (en dat is de hoofd doelgroep van Bloomberg dus misschien ook wel de juiste context om de term te lezen). Uiteindelijk zijn de pensioensuitvoerders al via verschillende fondsen aandeelhouder van KPN en kunnen ze via diezelfde (of nieuwe) fondsen eigenaar worden.

Niet echt handig die algemene termen die in elke branche net iets anders betekenen
Dat verklaart waarom ze xs4all willen opdoeken
Zou kunnen, maar xs4allmoetblijven heeft ook een mooie mail gestuurd die hieronder te lezen is.

https://xs4allmoetblijven...e-mogelijke-overname-kpn/

Indien het gerucht waar is hopelijk zullen ze het besluit van KPN omdraaien en XS4ALL laten wat het is.
Afgezien van het belabberde Engels in de email is het denk ik wel een slimme zet van XS4ALL: jezelf direct op de kaart zetten en het initiatief nemen. Ik denk alleen dat die Noord-Amerikaanse partij de meegegeven overwegingen in mogelijkheden en kansen vanuit een heel ander perspectief ziet. Men wil "return on investment" en is op zoek naar mogelijkheden dat te optimaliseren. Controle op een over te nemen partij is dan wel zo handig en mag zeker niet te gecompliceerd zijn. In dat licht denk ik dat een stroomlijning van product(lijn)en voor de Noord-Amerikanen belangrijker is dan Nederlandse internetgeschiedenis, hoe mooi die ook is.
Return of investments kan ook in een grotere context bekijken. Stel dat ze een nieuwe Europese Vodafone concurrent willen opzetten en KPN de eerste van vele overnames is dan kan een propositie zoals XS4ALL misschien wel een USP zijn.

Uiteindelijk is het met de informatie van vandaag niet duidelijk te krijgen ;)
Lijkt mij heel sterk dat dat zo gaat gebeuren. Eerst moeten er nog meedere autoriteiten er een plasje over doen en waarschijnlijk is XS4all dan allang weg. Denk ik.
We recognise a lot in Canadian society, being, like us, a small neighbour to a much larger country next door.
Ik snap weliswaar de insteek van deze zin maar toch is het wat vreemd als je je als minilandje probeert te vergelijken met het in oppervlak tweede grootste land van de wereld. :P
Ik begrijp je opmerking niet. Kun je deze verduidelijken?
Met een grote kortetermijnwinst ''op papier'' heb je meer kans dat zo'n fonds je bedrijf wil kopen. Nu heeft KPN een paar bedrijven in handen waarin een hoop uitgaven zitten. Als je al die uitgaven elimineert dan heb je wel nog steeds de winst van die bedrijven. Het effect van klanten die weggaan door die opdoekingen wordt pas later waargenomen.

Hierdoor lijkt het alsof KPN op papier meer winst maakt met dezelfde omzet. En daar smullen beleggers van.

Creatief boekhouden. Meer is het niet.

Plus het zou kunnen zijn dat KPN verplicht wordt bedrijfsonderdelen te verzelfstandigen als ze overgenomen willen worden.
Plus het zou kunnen zijn dat KPN verplicht wordt bedrijfsonderdelen te verzelfstandigen als ze overgenomen willen worden.
Waar maak jij uit op dat KPN overgenomen wil worden? Ik lees alleen dat er geruchten zijn dat anderen KPN willen overnemen.
Afstoten van onderdelen komt meestal aan de orde als een bedrijf door een branchegenoot wordt overgenomen en een monopolie zou krijgen, dat is bij een overname door een investeringspartij niet aan de orde.
Door alles onder de noemer KPN te zetten lijk je zelf groter, en waardevoller voor eventuele koper!
Omzet + winst van de dochtermaatschappijen worden doorgaans gewoon bij die van de moedermaatschappij opgeteld. Ik zie niet in hoe je waardevoller wordt voor een eventuele overname kandidaat als je een aantal merken schrapt. Verder wordt hiermee gesuggereerd dat KPN wist van de mogelijke overname, hetgeen nergens uit blijkt.
Versimpeling van diensten en verkleinen van personeel zal de belangrijkste reden zijn tot deze samenvoeging. XS4All en Telfort hebben hun eigen portfolio en, waarschijnlijk, (gedeeltelijk) hun eigen personeel. Door daar een portfolio onder een merk van te maken kan het overschot geruimt worden. Daarnaast beschikt XS4All ook nog over een stuk eigen infra (DNS, mail), wat ook nog eens beheerd moet worden.
Ik hoop echt niet dat dit gebeurd, heb je weer een Nederlandse bedrijf die verdwijnt en in een buitenlandse handen terecht komt, net als Tele2.

En ja dit kan zeker verklaren waarom nu opeens alle andere bedrijven van KPN moeten verdwijnen en samen gevoegd woord met KPN.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 1 februari 2019 16:00]

Er is een nieuwe CEO, die brengen nu eenmaal vaak (grote) veranderingen mee. Hoeft niet per se hier mee te maken te hebben, kan ook gewoon een efficiëntieslag zijn.
Zou wel lachen zijn als de nieuwe eigenaar de naam KPN meteen laat vallen :')
Zal wel moeten volgens mij, iig de 'K' van koninklijk.
Het staat inderdaad voor Koninklijke PTT Nederland. Waarom zou de naam KPN moeten vallen bij een overname? De relatie met Koninklijk zie ik niet helemaal? Eigenaren van bedrijven veranderen zo vaak, zolang het bedrijf maar in Nederland de hoofdvestiging houdt.

[Reactie gewijzigd door the_shadow op 31 januari 2019 15:09]

Het staat inderdaad voor Koninklijke PTT Nederland.
Daar stond het voor. Inmiddels is het geen afkorting meer maar gewoon een merknaam.
Groetjes, een werknemer van KPN.
Als het geen Nederlands bedrijf meer is zal het predicaat Koninklijk wel verdwijnen neem ik aan.
Niet noodzakelijk. KLM heeft ook nog steeds de K ook al is het een Frans bedrijf.
KLM zelf is een nederlands bedrijf en is ook statutaire vestigingsplaats in Nederlands maar heeft een buitenlandse aandeelhouder.
Shell is ook niet meer 100% Nederlands.
Klopt en daar heeft de verlening ook onder de loep gelegen en kreeg eerst een verlening van 5 i.p.v. 25 jaar.
Als het geen Nederlands bedrijf meer is zal het predicaat Koninklijk wel verdwijnen neem ik aan.
Dan maken ze er toch gewoon Keizerlijke PTT Nederland van en nog steeds de afkorting KPN.
Ik moest stiekem lachen :D
Het kan prima zijn dat een buitenlandse toko het merendeel van de aandelen in handen krijgt, maar dat KPN gewoon op Nederlandse bodem geregistreerd blijft. Er veranderd dan niet zo heel erg veel voor de huidige wettelijke status van het bedrijf.
Jammer.
Ik vind dat een bedrijf alleen de naam Koninklijk mag voeren als het grotendeels in handen is van een Nederlandse eigenaar. Misschien iets om vast te leggen als Koninklijk wordt uitgereikt.
Wat is anders de waarde van deze naam?
Ik vind dat een bedrijf alleen het predicaat koninklijk mag voeren als de koning hoofstpersoonlijk de producten van het bedrijf gebruikt.
Dat 'koninklijke' heeft sowieso weinig om het lijf.
De kroondrager kan een bedrijf, vereniging of instelling het recht geven om het predicaat Koninklijk te voeren. Om in aanmerking te komen, moet een organisatie:

-een zeer belangrijke plaats innemen in het vakgebied
-van landelijke betekenis zijn
-(in principe) ten minste honderd jaar bestaan

bron: https://nl.wikipedia.org/...ijk#Situatie_in_Nederland
Ik moet hier altijd een beetje om lachen, want het zijn nogal zachte waardes. Wie bepaald hoe belangrijk een organisatie is of wat wel en niet in 'het vakgebied' valt?

Als ik naar het lijstje van koninklijke organisaties kijk, moet ik meteen al bij de eerste weer lachen: Koninklijk Toonkunstkoor "Aalsmeer". Zou dit werkelijk van landelijke betekenis zijn? De website blijkt niet meer te reageren. Ik google verder. Dan blijkt het koor in 2017 opgeheven ;(

Of neem nou Koninklijke Sjouke Dijkstra. Inderdaad, het bedrijf is meer dan een eeuw bezig volgens het romantische verhaal op de website, maar het blijft een beetje vaag wat nou precies hun vakgebied is. Zelf noemen ze zichzelf "Slimme doeners in infra, milieu en energie." Het zal vast een prima bedrijf zijn maar 'een zeer belangrijke plaats innemen in het vakgebied' lijkt wat hoog gegrepen, laat staan 'van landelijke betekenis' voor een bedrijf in de bouw of infrastructuur met (volgens hun LinkedIn) minder dan 200 medewerkers.
De koning bepaalt dat. Die man heeft amper macht maar een koninkelijke onderscheiding geven mag hij tenminste af en toe nog.
edit dubbel .. foutje

Shell is ook niet meer 100% Nederlands
Misschien als de koning zich bedenkt, maar de voorwaarden zijn ongeveer als volgt. Een landelijk toonaangevend bedrijf dat meer dan 100 jaar bestaat (continuiteit kent).

Zo lang KPN landelijk in Nederland aktief/toonaangevend blijft als zelfstandig bedrijf, houden ze gewoon het 'predicaat', zoals dat zo mooi heet.

@HoppyF
Volgens mij waren die wel hun toonaangevendheid kwijt en de solide basis ("De organisatie dient van onbesproken gedrag en financieel solide te zijn"). Dat consortium heeft flink gesaneerd. Daarnaast waren dat sprinkhaan-kapitalisten, andere koek dan een mastodont als een pensioenfonds als eigenaar.

Aan het einde van de rit is het een discretionaire beslissing van de koning.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 31 januari 2019 15:52]

En dit dan bij Vendex KBB?
“In juli 2005 verloor Vendex KBB het predicaat als gevolg van een overname door een investeerders-consortium VDXK Acquisition BV.”
Nee dat hoeft niet per se, in eerste instantie beslist de koning dit zelf of KPN het predicaat mag blijven voeren. Ik denk dat vooral belangrijk is waar is de statutaire vestigingsplaats van het bedrijf? Die veranderd op zich niet als er een andere aandeelhouder komt.
Hmm in dit licht zou je bepaalde acties van KPN wel kunnen plaatsen gewoon hun waarde verhogen voor eventuele overname.
Alles wat KPN de afgelopen jaren heeft gedaan, is klaarstomen voor een overname. Al het overtollige vet eraf, en alles wat niet kernactiviteiten zijn verkopen. KPN is op Europees niveau natuurlijk ook veel te klein om zelfstandig te kunnen overleven. Alle Nederlandse concurrenten van KPN zijn ook onderdeel van een groter Europees of wereldwijd opererend bedrijf.

Ik hoop eigenlijk dat de overheden die blijkbaar zo afhankelijk zijn van KPN inmiddels hun zaakjes wat beter op orde hebben, zodat de boel nu niet via een beschermingsconstructie tegengehouden moet worden. Ik snap dat ze het deden, maar vanuit technisch oogpunt vind ik het erg zorgwekkend dat die afhankelijkheid zo groot is. KPN levert namelijk anno 2019 geen diensten die superbijzonder of uniek zijn, dus die afhankelijkheid hoeft er volgens mij niet te zijn.
Een beursgenoteerd bedrijf is meestal bezig om aandeelhouders een goede waarde te geven. Niets nieuws dus.

Als ik het artikel lees is het canadeese bedrijf wel slim. KPN wordt toch gezien als een belangrijk Nederlands bedrijf, door ook Nederlandse pensioenfondsen te gebruiken zal er veel minder snel een barrière opgeworpen worden zoals dat toen bij Mexicaanse overname het geval was.
Of het bedrijf verkoopt zichzelf aan een of andere investeerder en iemand begint toevalligerwijze eenzelfde bedrijf met een andere naam. Bijvoorbeeld Post.nl. Ooit bedoeld als gereedschap tegen vijandige overnames.
Leuk als je nu nog bij xs4all zit :P
Zo zie je maar dat die naam dus geen hol uitmaakt. Als het toch xs4all zou blijven heten, wordt het alsnog verkocht aan een multinational en heb je 0,0 zekerheden over de kwaliteit waar die naam voor staat.
Doet me denken aan NLNet (de eerste NL provider, de XS4ALL voor bedrijven) dat werd verkocht aan UUnet en daarna weer door aan MCI.
De dienstverlening en communicatie stortte compleet in elkaar, noodgedwongen alles overgezet naar een NL commercieel bedrijf met een echte eigenaar. Nog steeds een trouwe en tevreden klant van Alphamega.
Carlos Slim zal er achter kunnen zitten uiteindelijk. Mogelijk heeft hij nu al meer dan 30% aandelen
Wat is het belang of winst van het Canadese asset management?
zie het gebeuren dat kritische en gevoelige (overheids)diensten ooit hun eigen netwerk gaan opzetten..
In de ontstaansgeschiedenis van pttpost/kpn hebben de toenmalige bestuurders diverse kleine bedrijven opgekocht en tot 1 bedrijf gemaakt. Het bedrijf hebben ze eind vorige eeuw verkocht MIsschien wordt het tijd voor een tweede ronde, een kabel/transportbedrijf (staat gereguleerd, kwaliteit, veiligheid en prijs gecontroleerd) en diverse dienstenbedrijven (commercieel beursgenoteerd) ?
Hoewel de drang naar privatisering wat over haar hoogtepunt heen is, is het nog steeds het uitgangspunt van de overheid om zoveel mogelijk over te laten aan 'de markt'.

Het is ook wat lastig te verdedigen zolang bedrijven voor een redelijk bedrag ongeveer alles aanbieden wat de burger nodig heeft op dit gebied.
Heden ten dage zijn de fakenews argumenten eerder huawei, de russen, de maatschappij NL etc ....
KPN is een visieloos bedrijf dat krimpt en momenteel alleen nog met kostenreductie bezig is. Waar blijft de innovatie van producten en diensten? Dit mag je de bestuurders aanrekenen, nog een bedrijf dat door conservatief wanbeleid niet meer mee kan.

Het enige voordeel dat ze nu nog hebben is een redelijk dividend van 5%.
KPN is een door de staat uitgemolken bedrijf (verkoop, licenties, concurrentiebedingen) in een markt die door de EU beperkt wordt. Welkom in BV nederland waar de regering er alles aan doet om de nederlandse markt kapot te maken ten gunste van 'het concurrentiearme buitenland'. Daardoor kopen in ons kikkerland grotere partijen de nederlands firma's op, saneren ze onderdelen (minimale diensten achterlatend) als ze dat willen. Kijk naar hoogovens, telecom (A2000,casema, kpn), pttpost, energiemarkt, Voor een appel en en ei wordt BV nederland de grond in geboord...
Alsof we een armlastig 3e-wereld land zijn wat zich niet kan veroorloven om zelf nationale infrastructuur in eigendom te hebben. Korte-termijn winst door de kip die de gouden eieren legt te verkopen.
Ik weet niet of jij nog de baggerzooi heb meegemaakt toen KPN/PTT nog geheel van de staat was, maar dat was een bureaucratische bende die sterk aan vervanging toe was en elke commerciële partij kon weren van hun netwerk. Ik wil niet zeggen dat de huidige situatie zaligmakend is, maar wel een stuk beter dan vroeger.
Ik weet niet of jij nog de baggerzooi heb meegemaakt toen KPN/PTT nog geheel van de staat was
Ik heb het niet over of KPN al dan niet van de staat moet zijn, maar over of de infrastructuur wel of niet in handen van een NL bedrijf moet zijn.
Wel interessant, natuurlijk, wat voor eventuele gevolgen dit gaat hebben voor xs4all. Ja, de beslissing was 'final', maar misschien was dat inderdaad om het als 1 geheel te kunnen verkopen aan het Canadese bedrijf. Niet ondenkbaar dat de nieuwe eigenaar wellicht toch niet zo onwillig staat tegenover het behoud van de eigen structuur van xs4all (ze kennen immers de Nederlandse markt minder goed; kan me zo voorstellen dat zo'n Canadees bedrijf het wel prima vindt wanneer er een bestaand onderdeel 'al uitstekend loopt.')
Ik denk dat ik maar in de aandelen moet, want vandaag bijna alleen maar beursnieuws op tweakers.
dan ben je net te laat ze stijgen van KPN.....over paar jaartjes kan je ze dan misschien wel heel goedkoop kopen als het weer slecht gaat

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee