'Amerikaanse provider AT&T overweegt overname KPN'

De Amerikaanse telecomgigant AT&T overweegt de Nederlandse telecomprovider KPN over te nemen, schrijft een gerenommeerde Amerikaanse zakenkrant. Een overname zou onderdeel zijn van een strategie voor uitbreiding buiten de Verenigde Staten.

AT&T logoAnonieme bronnen melden aan The Wall Street Journal dat AT&T op zoek zou zijn naar telecombedrijven in Europa die de provider kan overnemen. Er zou onder meer belangstelling zijn voor KPN, naast de Britse provider Everything Everywhere en een of meer niet bij naam genoemde Duitse providers.

Of er daadwerkelijk plannen zijn met de bedrijven of dat het nog slechts om voornemens gaat, is volgens de krant niet duidelijk, maar een eventuele overname zou nog dit jaar rond kunnen zijn. AT&T was de afgelopen twee jaar van plan om de Amerikaanse tak van T-Mobile over te nemen, maar die overname werd in december 2011 afgeblazen. Daardoor kan AT&T op zijn thuismarkt niet meer uitbreiden.

Op dit moment is KPN voor 28 procent eigendom van América Móvil, een Mexicaanse provider waar AT&T al een klein aandeel in heeft. Bovendien zijn de topmannen van América Móvil en AT&T hechte vrienden, schrijft de zakenkrant. KPN probeerde de afgelopen tijd meerdere buitenlandse onderdelen te verkopen; dat lukte met zijn Spaanse en Franse divisies, maar voor onderdelen in België en Duitsland vond KPN geen koper die genoeg bood.

KPN-woordvoerder Stefan Simons zegt niet te willen reageren op het bericht van The Wall Street Journal. "We hebben het gelezen, maar we geven geen commentaar op geruchten. Dan kunnen we wel aan de gang blijven."

Door Joost Schellevis

Redacteur

17-01-2013 • 09:27

123

Reacties (123)

123
117
103
13
0
0
Wijzig sortering
Oei... dat wordt juridisch leuk als een Amerikaans bedrijf het merendeel van de Nederlandse (zakelijke) data gaat vervoeren.

Gaan amerikaanse wetten daar dan voor gelden? (zoals het verplicht toegang geven tot data)

[Reactie gewijzigd door jorisvergeerTBA op 23 juli 2024 23:50]

Dat is zeker een hele geldige, maar niet de enige reden waarom een AT&T overname van KPN slecht nieuws zou zijn voor de consument. Van wat ik heb begrepen is het in de States zo dat AT&T duur en klantonvriendelijk is. Denk hierbij aan zaken zoals data limits, carrier branding op smartphones, Android smartphones bijna nooit updaten etc.

Ik zit dan ook helemaal niet te wachten op wat waarschijnlijk neer zal komen op minder concurrentie tussen mobiele providers.
Dat is niet alleen bij AT&T zo. De mobiele telefoniemarkt in de VS is compleet van de pot gerukt. De prijzen liggen veel te hoog en de servicelevels van de telcos liggen veel te laag. Alleen de dekking is goed. Zoals in zoveel branches is de lobby van de telco's dermate groot dat de consument niet op de eerste plaats staat. Zie ook het recent ingevoerde beleid waarbij downloaders de zgn 'six-strikes' kunnen krijgen. Wie was dat, Verizon?

Gezien het weinig veranderende beleid bij KPN verwacht ik overigens dat we over een jaar of drie weinig meer van het bedrijf kunnen herkennen. Het beeld van de 'betrouwbare' ouderwetse telco KPN dient allang te worden bijgesteld, want eigenlijk heeft elke andere telco zich sneller gemoderniseerd en aangepast op de markt wat ook zijn weerslag heeft gehad op de dienstverlening van KPN. Op elke manier probeert KPN nu verliezen weg te strepen, waarvan de uitverkoop van divisies natuurlijk het meest alarmerende voorbeeld is. De opmerking over 'laat het maar overgenomen worden, dan wordt het weer gezond' kan ik dan ook totaal niet plaatsen. KPN is nog een 'old-boys' network en gaat deze strijd niet overleven tenzij er op alle niveaus een grote bezem door het personeelsbestand gaat. En op dat moment is KPN niet meer dan een nieuwe starter op de markt geworden.

Wat betreft de Patriot Act en de implementatie daarvan: het is een illusie dat je daaraan kan ontsnappen. Je hebt geen idee hoeveel bedrijven al een Amerikaans moederbedrijf hebben. De VS zijn meesterlijk in het vergaren van informatie en ze weten ook dat de wereldmacht uiteindelijk niet over de grote legers gaat, maar over de staat van je technologie en je mogelijkheden om alles te weten van iederen, overal. De enige manier om uit dat web te komen, is naar een andere wereldmacht verhuizen die het niet zo met de VS heeft. Dat zijn de enige landen waar men waakzaam genoeg is om invloeden van de VS uit te bannen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 23:50]

Anoniem: 458437 @Vayra17 januari 2013 11:28
Heb je een bron voor je conclusies aangaande KPN? Ik vind zelf dat KPN best veel in het nieuws is met vernieuwingen. Ik ben wel benieuwd wat dan de moderniseringen van Voda en T-Mobile zijn in Nederland waar jij het over hebt. Je kan vinden wat je wilt van toestellease, de 4G uitrol, quadplay en 24/7 gratis helpdesk, maar het zijn geen kenmerken van een stilstaand bedrijf. Op het gebied van TV-diensten was KPN voor het eerst sinds jaren ook weer eens vooruitstrevend (opnemen in de cloud, tv kijken op tablet).

Verder zijn er al zeer grote schoningen geweest in het personeelsbestand (genoeg in het nieuws geweest) en heeft KPN een relatief platte organisatiestructuur, met verhoudingsgewijs een kleine toplaag. Waar je vervolgens het idee vandaan haalt dat je een starter wordt nadat je een personeelsreductie uitvoert...

Divisies afstoten is geen nieuws, KPN kampt met een relatief hoge schuld die ze al jaren willen oplossen. Daar is de verkoop van een divisie ook uitermate voor geschikt, en daarom reageren aandeelhouders vaak ook positief op een verkoop.
Ik vind anders dat de voorbeelden die je aanhaalt prima voorbeelden zijn van hoe het niet moet.
Toestellease is een manier om meer geld te harken, door geen telefoon meer weg te geven maar uit te lenen, maar er vervolgens net zo veel geld voor te vragen, en zelfs mogelijkheden heeft om klanten uit te persen (als je het leasetoestel kwijt maakt, maak je immers niet jouw ding kwijt, maar die van KPN).
Wat ik over 4G heb gelezen is ook alles behalve positief. Ze denken dat de helft van de klanten in 2014 op 4G zit. Ik denk het niet. Bijna iedereen die nu een toestel heeft kan hun netwerk niet eens op. Alleen dure toestellen, en zelfs de iPhone 5 valt buiten de boot omdat ze de verkeerde frequentie gebruiken. En niet iedereen koopt ieder jaar een nieuwe smartphone. Ik zie bv nog genoeg oude iPhones rondlopen. En de prijzen die ze voor hun 4G vragen zijn echt niet normaal. €25 voor een sim-only. Dat is €300 per jaar en dan heb je nog niet eens een telefoon.
Anoniem: 454153 @Vayra17 januari 2013 15:18
Duur vind ik het niet in de VS http://www.att.com/shop/wireless/plans/individualplans.html.
De service level naar mijn ervaring was niks bijzonders. Enige is dat er in de VS minder strikte consumenten bescherming regels zijn.
En die Six strikes heeft meer met de het beleid van de overheid te maken.

KPN draait geen verlies.
Het heeft wel te weinig contanten wat problemen voor de investeringen ontwikkeld, dat nodig is om het bedrijf te herstructureren en te blijven investeren in de infrastructuur.
Dit liquide kapitaal proberen ze op te bouwen door delen te verkopen (wat niet ongekend is voor bedrijven die in een veranderende markt/fase zitten).
De uitdrukking dat KPN niets meer dan een starter is wanneer het personeel bestand word verkleind is onjuist. KPN NL heeft nog steeds een zeer uitgebreid kwaliteit netwerk (mobiel en koper/fiber netwerk), organisatorisch zal er nog veel moeten veranderen om de overhead te verlagen en de service kwaliteit te verbeteren.

Daarnaast heb je het alleen over KPN NL en niet KPN International.

Waar het probleem van de Patriot act ligt voor europese bedrijven is, wanneer data centers in de verenigde staten staan, of dat de betreffende data door netwerken/servers stroomt waar in de Verenigde staten toegang tot te verkrijgen is (voorbeeld: Cloud services). http://www.gpo.gov/fdsys/...df/BILLS-107hr3162enr.pdf.

Als het moeder bedrijf in de verenigde staten ligt kan die overheid echt niet onze telefoontje afluisteren.
Het heeft wel te weinig contanten wat problemen voor de investeringen ontwikkeld, dat nodig is om het bedrijf te herstructureren en te blijven investeren in de infrastructuur.

Eens, maar de strategie van KPN deed mijn wenkbrouwen wel fronsen. Immers men was effectief bezig zich terug te trekken op de Nederlandse markt. Met excuus voor de Belgen, maar terugtrekken van de vrij gezapige (dankzij Belgacom) markt daar zag ik niet als een onoverkomelijk probleem, maar de veel meer lucratieve en strategische Duitse markt via E-Plus verlaten zou KPN tot een kleine regionale speler reduceren. Kun je wel groot zijn op een postzegel als Nederland, maar op lange termijn is dat je doodsteek.

Het gebrek aan contacten is wel degelijk een zeer gevaarlijk problem op lange termijn. Diverse delen van de KPN infrastructuur zijn erg verouderd (zoals ook uit dat befaamde beveiligingsincident bleek) en vereisen dure investeringen.

Besef verder dat de Nederlandse markt ook vooral een markt is waar concurentie op prijs plaatsvindt ipv innovatie. De marges zijn dus laag vgl met diverse andere telekommarkten. Het geld moet dus wel extern komen.

De keuze is dus of overgenomen/fuseren of terugtrekken. Nederlands nationalisme is begrijpelijk, maar zou geen basis moeten zijn van strategische beslissingen naar mijn smaak. Banen zijn banen, en Italiaanse of Franse toestanden blijken ook niet te werken als je begrijpt waar ik naar verwijs. Nederland is als klein land juist groot geworden door niet nationalistisch te zijn en te handelen met wie maar wilde.

KPN moet dus een international partner hebben. Ik zag de investering van Movil dus als een zegen, daar het KPN effectief verbiedt die in mijn ogen zeer ongezonde tendens tot terugtrekking naar Nederland door te zetten.

Nu weet ik niet wat ik mij bij een investering door AT&T moet voorstellen. Enerzijds is dit bedrijf een technologsiche voorloper anders dan KPN nu. Anderzijds is het in de VS een van de allerslechtste qua klantvriendelijkheid. Maar ze zijn ook weer het meest winstgevend telecombedrijf te wereld, waardoor liquide problemen voor KPN meteen tot het verleden behoren.

Het geeft wel aan dat er in ieder geval interesse is voor KPN, en dat is altijd goed.
De enige manier om uit dat web te komen, is naar een andere wereldmacht verhuizen die het niet zo met de VS heeft. Dat zijn de enige landen waar men waakzaam genoeg is om invloeden van de VS uit te bannen.

Ofwel, China ...

Maar als ik moet kiezen tussen die twee ... :+
Dus? Ik lees niets nieuws ten opzichte van KPN. Het lijkt eerder of ze voor elkaar gemaakt zijn. :+
Ook al wordt KPN overgenomen door een Amerikaans bedrijf, dan gelden hier nog steeds de Nederlandse en Europese wetten. Nederland heeft juist tegen de ACTA gestemd, en omdat een Amerikaans bedrijf KNP overneemt betekend dat niet dat de wet opeens veranderd.
Maar de Amerikaanse overheid heeft zichzelf toegang gegeven tot alle data die op servers in de VS staat, of in handen is van een Amerikaans bedrijf.
Maar de Amerikaanse overheid heeft zichzelf toegang gegeven tot alle data die op servers in de VS staat, of in handen is van een Amerikaans bedrijf.
Sterker nog, die verplichting geld voor alle bedrijven die actief zijn in de VS, ongeacht waar het bedrijf officieel gevestigd is.
Ook is er jurispudentie die duidelijk maakt, dat in dat geval het niet uitmaakt waar de data zich fysiek bevindt. Dus ook Nederlandse bedrijven die actief zijn in de VS vallen al onder deze wet, ook als hun server park gewoon in Europa staat.

Weliswaar zijn de dwang mogelijkheden dan beperkter, zo kan men niet zo maar een inval doen, maar de juridische druk is zeker niet minder.....
Sterker nog, die verplichting geld voor alle bedrijven die actief zijn in de VS, ongeacht waar het bedrijf officieel gevestigd is.
Dat is niet correct, een Nederlands bedrijf als ING bv kan niet verplicht worden inzagen te geven in de klanten gegevens van de Europese tak.

Een Amerikaans bedrijf als PayPal kan wel verplicht worden gegevens te verstrekken van EU klanten.

Het zelfde geld voor bedrijven die cloud diensten leveren, zolang het hoofdkantoor in de EU staat kunnen ze niet verplicht worden cloud gegevens die zich in de EU bevinden te delen, hier geld andersom wederom dat Amerikaanse bedrijven daar wel toe verplicht kunnen worden volgens de Patriot Act.

Gelukkig valt het in de praktijk behoorlijk mee, en zijn er hoewel officieel er een geheimhoudingsplicht is geen verzoeken bekent van gebruik van de Patriot Act op EU burgers.

Hoewel dat geen garantie is natuurlijk dat het niet gebeurd is, is de kans dat als dit iets is dat regelmatig gebeurt, heel klein dat dat lang geheim blijft, en zoekt de US tot nu toe gewoon de samenwerking met/van EU veiligheidsdiensten.
Leuk dat je een bank als voorbeeld gebruikt, daar hebben ze al toegang tot :)

https://www.security.nl/a...uropese_bankgegevens.html
Leuk dat je een bank als voorbeeld gebruikt, daar hebben ze al toegang tot :)
Sorry maar dat is alleen in bank transvers tussen verschillende banken, niet tot het eigenlijke saldo zelf.

Daarnaast heeft SWIFT heeft geen toegang tot de interne gegevens, en als je bv de zelfde bank als je werkgever gebruikt heeft de US totaal geen inzicht.
De wet veranderd niet zomaar, maar ze zijn wel expert in druk uitoefenen op andere overheden om zo toch hun willetje door te duwen. Gisteren nog het bericht dat 50% van telenet in de handen van den amerikaan is en dat ze meer willen. Stilletjes maar zeker zijn ze het hier ook aan het inpalmen? Of wat is de bedoeling...
FYI, Liberty Global heeft al redelijk wat jaren meer dan 50% van Telenet in handen hoor. Het bericht van de afgelopen dagen was gewoon over het feit dat hun bod om Telenet volledig over te nemen mislukt is omdat de beleggers (inclusief top management van TN zelf) het gewoon te laag vonden. Ze hebben het maar tot 58% kunnen uitbreiden maar verder niet. Daarbij, Liberty Global bezit al een aantal jaren meerdere kabelbedrijven in Europa (waaronder UPC in NL en in CH).

On topic: Ik denk niet dat er direct van het slechtste uit moet worden gegaan. Voor hetzelfde geld gaat AT&T bijvoorbeeld roaming voor hun Europese klanten in de US interessanter maken. Zo een overname biedt ook een hele hope mogelijkheden.
On topic: Ik denk niet dat er direct van het slechtste uit moet worden gegaan. Voor hetzelfde geld gaat AT&T bijvoorbeeld roaming voor hun Europese klanten in de US interessanter maken. Zo een overname biedt ook een hele hope mogelijkheden.
Je weet blijkbaar niet dat AT&T jaar in jaar uit als bedrijf met slechtste klantenservice word gestemd.

Denk nu niet dat men er blij van moet worden als KPN door een loge reus als AT&T word ingelijfd, kijk maar eens hoe goed dat voor Douwe Egtberts ging.

@Jeroen V.
Ook al wordt KPN overgenomen door een Amerikaans bedrijf, dan gelden hier nog steeds de Nederlandse en Europese wetten.
Dat is waar de schoen wringt met de Patriot Act, beide wetgevingen zijn namelijk van toepassing, en bedrijven met hun hoofdkantoor in de US moeten gewoon mee werken aan een verzoek om informatie.

Hoewel wat ik tot nu toe heb gelezen de Amerikanen de Patriot Act nog niet hebben gebruikt om op EU servers te snuffelen zonder toestemming van de eigenaar of lokale overheid.

Daarnaast heeft ACTA letterlijk niks met de Patriot Act te maken.

De een gaat over terrorisme bestrijding, de ander over bescherming tegen copyright diefstal, is ongeveer het zelfde als zeggen dat wielrennen en voetbal het zelfde zijn, ja het zijn beide sporten en daar houd de overeenkomst op.
Het zelfde geld voor de Patriot Act en ACTA, beide hebben hun uitwerking in de wet, en daar houd het mee op.

@RocketKoen
Maar de Amerikaanse overheid heeft zichzelf toegang gegeven tot alle data die op servers in de VS staat, of in handen is van een Amerikaans bedrijf.
Nee het gaat om alle servers wereldwijd die in handen zijn van Amerikaanse bedrijven.

@BlaDeKke
De wet veranderd niet zomaar
Ehhh, je moest eens weten wat er aan wetten en vrijheden is veranderd na 9/11, de Patriot Act is er een goed voorbeeld van, maar ook ACTA is een voorbeeld van de desinteresse in de politiek door de bevolking, pas toen het duidelijk werd welke draconische effecten ACTA zou hebben werd het grote publiek ge interesseert, maar ondertussen streven die vrijheden die met ACTA werden bedreigd niet in een keer, maar nu de dood van duizend sneden met elke keer nieuwe wetten die net weer iets meer vrijheid wegnemen.
Maar voor zover ik weet en kan vinden is Liberty Global van origine GEEN amerikaans bedrijf, ze hebben wel enkele kantoren in de VS, maar het is voornamelijk internationaal..
Een kantoor in de VS is geloof ik genoeg voor de patriot act.
Nee de wet verandert niet, maar die van de Amerikanen ook niet: daarin staat gewoon dat in bepaalde situaties Amerikaanse bedrijven gegevens moeten overhandigen, en dat lokale wetten verder niet van toepassing zijn. En ja, de Nederlandse wet en de Amerikaanse wet zijn dus tegenstrijdig op dit punt.

Ik acht de kans ongeveer 98% dat als puntje bij paaltje komt, de Amerikaanse wet boven de Nederlandse zal gaan, aangezien het moederbedrijf (AT&T) Amerikaans is. AT&T (en waarschijnlijk zelfs de nederlandse overheid) durft dat gevecht echt niet aan.
Dat durf ik nog wel te betwijfelen. Nederlandse politiek begrijpt ook heel goed dat als iets publiekelijk wordt ze nog meer problemen hebben. Dit zou dus of onder de tafel moeten gebeuren of het gebeurd niet.
Een bepaalde privacy wet naleven zal vaak belangrijker geacht worden dan een paar gegevens uitleveren. Die gegevens zullen vaak toch niet van essentieel belang zijn en de Amerikaanse overheid heeft meerdere mogelijkheden om toch aan informatie te komen over die gewenste persoon.

Verder zullen de servers van KPN gewoon in Nederland blijven staan mag ik aannemen, anders zullen de prestaties van het netwerk dalen.
Minister Schippers: Amerikaans bedrijf beste partij voor EPD
Als het om privacy en VS gaat, wil ik de bal niet bij de (huidige) regering leggen. Gok er maar niet op dat de Nederlandse regering een Nee zegt tegen de overname.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 23 juli 2024 23:50]

Maar de gegevens zijn dan wel in handen van een Amerikaans bedrijf, die verplicht is die na aanvraag te verstrekken aan de Amerikaans overheid(s instanties).
Officieel heeft dat er niks mee te maken, beide wetten zijn gelijk aan elkaar. Ongeacht de herkomst van het moederbedrijf is dat bedrijf verplicht zich aan de Nederlandse wetgeving te houden zolang zij opereert binnen de Nederlandse grenzen.

Maar verder heb je inderdaad gelijk, de politiek gaat zich er niet aan branden, en de Amerikanen krijgen hun zin toch.
Anoniem: 415735 @Brazos17 januari 2013 11:13
...Officieel heeft dat er niks mee te maken, beide wetten zijn gelijk aan elkaar. Ongeacht de herkomst van het moederbedrijf is dat bedrijf verplicht zich aan de Nederlandse wetgeving te houden zolang zij opereert binnen de Nederlandse grenzen. ...
Toch blijkt de Patriot Act meer gelijk te zijn dan Safe Harbor, zie oa statement MS (bron: cloudofdata.com).

Verder dienen ook buitenlandse (vb Europese) bedrijven die een structurele activiteit bezitten in de VS te voldoen aan de Patriot Act, ditzelfde geldt voor amerikaanse staatsburgers.
De wet verandert niet. Dat maakt echter niks uit, het is een Amerikaans bedrijf, die verplicht is haar gegevens beschikbaar te stellen conform de Amerikaanse wetgeving. Hetzelfde geldt immers voor het bedrijf die het Elektronisch patiënten dossier op pootjes wou zetten.

Amerika zal onze wetgeving aan hun reet roesten.
De politiek zal zich er toch niet mee bemoeien, dus iedereen die gebruik maakt van het KPN netwerk ziet zijn gegevens straks openbaar worden voor de Amerikaanse overheid. Niet dat het veel verschil maakt, Nederland is namelijk al één van de landen waar de meeste telefoons worden afgetapt.
Je maakt 1 super grote fout. Het enige wat dan veranderd is dat een NEDERLANDSE BV eigendom is van een Amerikaanse partij. Het zal altijd een nederlandse BV blijven.

Geldt trouwens voor alle multinationals. Een multinational is niet 1 bedrijf, het is een verzameling van bedrijven (zo wordt het bedrijf waar ik werk gezien als 1 bedrijf maar eigenlijk zijn het 11 "BV's" in 11 verschillende landen die allemaal eigendom zijn van het franse hoofd kantoor)
Over super grote fouten gesproken, KPN is een NV en geen BV.
Voluit is het "Koninklijke KPN N.V."
En de reden van een N.V. is dat in dat geval aandelen aan het publiek kan worden verkocht.
Jij was me al voor.
Dat is misschien waar, het hangt er echter nog helemaal af hoe die m&A vorm wordt gegeven. Bovendien kan er door de overname bijvoorbeeld een flow van informatie naar ATt&T gaan voor bijvoorbeeld marketingdoeleinden, als daar nou net je persoonsgegevens bij horen..
Nee, jij maakt één grote fout. Ten eerste, B.V. staat voor besloten vennootschap. Dit is een andere rechtsvorm dan een N.V. Bij de B.V. zijn aandelen namelijk niet zonder meer vrij verhandelbaar, waar dat bij een N.V. wel zo is.

En KPN is een N.V.(naamloos vennootschap, aandelen vrij verhandelbaar, inspraak naar mate van eigendom), leuk dat je me verbeterd, maar doe het dan in ieder geval met een beetje verstand van zaken.
Anoniem: 40104 @Brazos17 januari 2013 09:52
Dat geld al voor alle UPC gebruikers waar niemand er veel om blijkt te geven.
Nederland heeft juist tegen de ACTA gestemd, en omdat een Amerikaans bedrijf KNP overneemt betekend dat niet dat de wet opeens veranderd.
AT&T heeft zich in de US aan de regels te houden en als dat dus betekend dat ze iets hier niet over kunnen nemen omdat dat weer met de regels hier botst dan is de uitkomst simpel, en dat is dat de overname niet kan.

Echter is het geen regel in de EU dat er geen data aan de VS uitgeleverd mag worden, dat ACTA tegen is gehouden heeft er niet zo veel mee te maken.
Ik heb wel het idee dat ondanks dat AT&T onder de US wetgeving valt het doorgeven van Nederlandse data aan de overheid in de US wel eens kan leiden tot het intrekken van een vergunning. AT&T zou op dat moment, wanneer KPN dus inderaad zou zijn overgenomen een lege huls in huis hebben gehaald.
Dat zal niet gebeuren aangezien KPN te groot is en te belangrijk is voor het nederlandse zakenleven, dus vergunning intrekken zal geen optie zijn.. Eerder zal zijn dat AT&T KPN gewoonweg niet mag overnemen..
KPN is eigenaar van de transatlantische kabel die naar de US loopt. Als Nederland een beetje moeilijk doet dan zetten ze het kastje neer op US- grond, als die er al niet staat.

Alle op opmerkingen ten spijt, maar alle data die wordt onttrokken uit de VS, in welke vorm dan ook, en het loopt over die kabel, dan val je al onder de VS-wetgeving. De natuurlijke intentie om vervolgens te gaan besparingen zullen de systemen op elkaar af worden gestemd. Hierdoor zal naar alle waarschijnlijkheid de data ook makkelijker af te luisteren zijn.

He who controls the information controls the world.
Vergeet alleen niet dat KPN, klanten gaat migreren naar het Office 365 platform van Microsoft. Iedereen met een Exchange accountje valt dan dus onder het Patriot Act!

Voor KPN zou het goed zijn als ze worden overgenomen, de top bij KPN heeft geen idee wat ze doen. Dan weer kosten besparen door snel personeel eruit te gooien zonder nadenken of je deze mensen niet toch nodig had. Dan weer investeren in kwaliteit aan de voorkant zonder dat de achterkant klaar is waardoor er intern alles mis gaat. Of hun investering in 4G veel in het nieuws maar wat is er nou zo bijzonder aan 4G van KPN? Juist ja niks, geen innovatiekracht om iets meer te doen met 4G dan alleen een snelheidsupgrade.

Nee laat KPN lekker overgenomen worden zodat het weer een gezond bedrijf kan worden waar we als Hollanders trots op kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door Dewaterweg op 23 juli 2024 23:50]

KPN was altijd een krachtig telecommunicatiebedrijf met een goeie infra. Waarom is het nou weer allemaal niet goed als ze ook innovatief zijn met extra diensten?

Overigens zijn ze los van die infra toch wel flink aan de weg aan het timmeren met bijv. interessante diensten die vast en mobiel combineren, en API's waarmee developers erg leuke dingen kunnen doen in mobiele apps dankzij het KPN-netwerk (bijv. locatiebepaling, betalen via mobiele factuur, etc.)
Vast en mobiel is inderdaad een mooi project net als M2M en carier billing. Echter staat vast mobiel nog in de kinderschoenen en carier billing zou vorig jaar zomer geimplementeerd worden volgens Hi het is nu 2013 en ik heb er niks meer van vernomen.

Innovatie bij KPN? ja misschien een beetje maar wel heel voorzichtig en niet zichtbaar voor de normale consument
Nou, dat weet ik nog niet zo. Ik heb zelf een youtubekanaal waarvan al een paar filmpjes zijn verwijderd die hier op de nederlandse tv zondermeer kunnen, maar die volgens de amerikaanse waarden ontoelaatbaar zijn (bv een filmpje waar ik het over heroine had. ) en dat terwijl mijn filmpjes bij youtube.nl worden geupload. Ze zouden best wel eens een constructie kunnen bedenken waardoor ze wel degelijk de amrikaanse wet er bij kunnen nemen als t om verspreiden van aldaar illegale content gaat.
Ook al wordt KPN overgenomen door een Amerikaans bedrijf, dan gelden hier nog steeds de Nederlandse en Europese wetten. Nederland heeft juist tegen de ACTA gestemd, en omdat een Amerikaans bedrijf KNP overneemt betekend dat niet dat de wet opeens veranderd.
Edoch is elk dochterbedrijf verplicht de gevraagde data te overhandigen indien het in de VS gevestigde moederbrdijf een dwangbevel in de bus krijgt....
Ze zullen verplicht zijn een kantoor/aanspreekpunt te openen in Nederland, waardoor de Nederlandse wetten gewoon zullen blijven gelden. Gelukkig maar.
KPN heeft nu ongetwijfeld ook al Amerikaanse aandeelhouders....
Ik verwacht eerlijk gezegd dat ze een constructie met subholdings gaan toepassen. Het ziet er dan als volgt uit.

................................... AT&T holding (waarschijnlijk naar USA recht)
......................................... /................ \
........................................ / ................... \
.............AT&T subH. USA .................AT&T subH Europe/NL.
.......................... I ..................................................... I
..............verschillende USA...................Verschillende Europese/NL
..............vennootschappen.....................vennootschappen, waaronder KPN Mobiel.

dit soort constructies zie je vaak bij multinationals, omdat ze op die manier aan de verschillende regelgevingen kunnen voldoen er danwel vrijstelling voor krijgen.

[Reactie gewijzigd door geishin op 23 juli 2024 23:50]

Daar zou niet zoveel verandering in komen, doordat KPN International al een netwerk heeft in de verenigde staten http://www.kpn-international.com/network.
KPN heeft zijn data centers in Nederland staan, en dit is een seperaat bedrijf waar KPN International eigenaar van is.

Waar het probleem van de Patriot act ligt voor europese bedrijven is, wanneer data centers in de verenigde staten staan, of dat de betreffende data door netwerken/servers stroomt waar in de Verenigde staten toegang tot te verkrijgen is (voorbeeld: Cloud services). http://www.gpo.gov/fdsys/...df/BILLS-107hr3162enr.pdf

Momenteel is het geen issue, en zonder drastische organisatorische en operationele aanpassing zal dat niet veranderen.
Gaan amerikaanse wetten daar dan voor gelden? (zoals het verplicht toegang geven tot data)
Ja zeker, ben dus blij dat ik dit nu lees, moet nog steeds kiezen waar ik heen verhuis, maar dat gaat dus geen KPN netwerk worden voor mij...
Oei... dat wordt juridisch leuk als een Amerikaans bedrijf het merendeel van de Nederlandse (zakelijke) data gaat vervoeren.

Gaan amerikaanse wetten daar dan voor gelden? (zoals het verplicht toegang geven tot data)
Yup :'(
Ik zou sebiet switchen van provider...
KPN kent ATT al van het eerdere samenwerkingsverband ATT/Unisource, dus vertrouwd is het wel (hoewel velen uit die periode het bedrijf inmiddels verlaten hebben, ondergetekende inbegrepen). Amerikanen zijn hands-on qua businessaanpak en daar passen Nederlanders goed bij. Wat KPN-ers kunnen inbrengen zijn hun vaardigheden om met verschillende culturen om te gaan. Voor de Amerikanen is de rest van de wereld eerder een copie van de USA, of moet dat z.s.m. worden.

Interessante ontwikkeling, eerder had ik BT ingeschat, maar ja die zitten krap bij kas. Dat, terwijl het huidige ATT weer vanuit de RBOC-gelden een goed gevulde oorlogskas kent, zeker nu de mobiele aquisitie niet meer doorgaat. Of de huidige KPN-top wel bij ATT past daaraan heb ik zo mijn twijfels, normaliter zetten Amerikaanse bedrijven, zeker in het begin er altijd een Amerikaanse CEO boven.
En dat is misschien niet eens zo'n heel slecht plan, aangezien de huidige KPN top nou niet bepaald een geweldige prestatie heeft neergezet de afgelopen jaren.

Ik zie AT&T ook Telefonica nog wel opkopen, dat is nu ook aangeschoten wild. Samen met KPN heb je dan een redelijke Europese voet aan de grond.

Zoals het altijd gaat in het leven, zolang je je zaakjes goed voor mekaar hebt, blijf je eigen baas. Verpruts je de boel, dan ben je al snel speelbal van je eigenaren.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 23:50]

KPN wordt al langere tijd verkoopklaar gemaakt heb ik het idee. Door Base in België en E-Plus in Duitsland te koop te zetten hebben ze een belangrijk signaal afgegeven dat KPN en de onderdelen klaar zijn voor een overname. Deelnemeningen die niet direct voordelen opleverden en zijn afgestoten (Simyo Spanje, Bouyques telecom Frankrijk) Bijna alle diensten op vast en mobiel zijn na de overnames van de meeste concurrenten in prijs verhoogd. Elke paar maanden komt er weer iets bij wat de prijs verhoogt of de voorwaarden verslechterd. Door het onderbrengen en telkens aanpassen van pakketten, gaat een klant als die dezelfde dienstverlening wil houden steeds meer bijbetalen voor elke dienst die hij volgens KPN "toevoegt". Gratis diensten vallen opeens buiten je pakket en komen in het plus of premium pakket tegen bijbetaling. Op het mobiele net zorgt toestellease voor een effect dat je 2 jaar lang veel minder hoeft te investeren in toestelsubsidies, terwijl de klant wel meer is gaan betalen per maand. Dit effect is over minder dan 2 jaar weggeëbt, dus als KPN wil verkopen, dan zal dat binnenkort moeten gebeuren. Wat mij ook opvalt: er worden keuzes gemaakt die nu zorgen dat een klant meer betaalt, maar er straks voor zal zorgen dat klanten massaal weglopen omdat zij zich bedonderd voelen door KPN. (voorbeeld toestellease, digitenne en internetmodem, settopboxen, alles in bruikleen, maar wel evenveel of meer betalen als toen je deze zaken nog gesubsidieerd in eigendom kreeg).

AT&T is een grote speler.Met KPN hebben ze meteen Nederland, België en Duitsland in de pocket. Vooral nu LTE uitgerold moet worden kan AT&T per land bepalen welke strategie ze daar winstgevend maakt: uitrol van een fijnmazig LTE netwerk tegen hoge prijzen, of juist opereren als een budgetoperator met een minder fijnmazig netwerk tegen lagere prijzen. Met Engeland erbij komen ze al een heel eind in de concurrentie strijd tegen providers zoals Vodafone en T-Mobile die Europabreed opereren.

Voor wat betreft provider toestellen: Met name Vodafone is in Nederland altijd al druk geweest met Vodafone branded toestellen. Ook T-Mobile kon dat goed met hun MDA smartphones etc. Pas de laatste jaren zie je dat de klanten steeds minder toestellen met complete providersoftware willen kopen, maar liever gaan voor het origineel. Vodafone was de laatste die beperkingen liet inbouwen in de eerste software versie van de HTC disire. Gelukkig zijn ze daarop teruggekomen. Nog steeds hebben de providers eigen software op veel smartphones. Je merkt dit nu hoogstens nog aan een flink vertraagde beschikbaarheid van updates bij merken als Samsung en HTC. De originele software heeft vaak al een update, terwijl de providertoestellen enkele dagen tot aan soms wel een half jaar moeten wachten op de update.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 23 juli 2024 23:50]

Ahh lijkt me leuk! AT&T is altijd goed in de druk opvoeren met de release van telefoons (zie de lumia reeks in amerika) dan zal het hier misschien ook eens opschieten :-)

Ook zijn de abbonementskosten in amerika beduidend lager. Als ze dat eens doorzetten in NL wordt het misschien weer iets fatsoenlijker..
Ook zijn de abbonementskosten in amerika beduidend lager

Je bedoelt veel hoger :)

45 euro minimaal voor een typisch SIM-only bijvoorbeeld.

AT&T is niet voor niets het meest winstgevende telekombedrijf ter wereld. :)

[Reactie gewijzigd door Armin op 23 juli 2024 23:50]

Nou wat leuk, dan krijg je een telefoon die te vroeg is vrij gegeven met software bugs.

En dat andere.... waar heb je dat vandaan? Wel eens in Amerika geweest? Ter vergelijking, onze telecom bedrijven lijken wel liefdadigheidsinstelling vergeleken met de Amerikaanse telecombedrijven en hun prijzen, die zijn echt enorm veel duurder.

Vergeet overigens niet dat in Amerika telefoons altijd worden gesimlocked, en dat bijna geen enkel abonnement een "gratis" telefoon verstrekt.
KPN is ook opgehouden met verstrekken van toestellen door hun leaseconstructie. Je betaalt er fiks voor.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd of dat ze nog veel klanten gekost heeft. Misschien zit volgend jaar (2 jarige contracten voorbij) de studio weer vol met Kassa en Radar klanten die echt geen idee hadden dat ze het toestel niet mochten houden zonder afkoop en het alvast via marktplaats hadden verkocht. Dan wordt er weer schande van gesproken...
Niet alleen KPN. De rest neemt dit idee ook over. En inderdaad ik heb het nagerekend, het komt erop neer dat je gedurende de 2-jaar de volledige verkoopprijs betaalt, dus ze maken winst op het toestel, vervolgens is de restwaarde voor hun, dus ze maken dubbel winst, vervolgens maken ze absoluut belachelijke winsten op het abonnement, ze maken quad/octa winst en gaan lekker verder de consument een poot uittrekken in het kartel.
Anoniem: 382732 @looyenss17 januari 2013 10:52
Waarom zouden ze Amerikaanse abonnementsmodellen in Europa invoeren? ALs je ergens opereert pas je je aan aan de lokale marktomstandigheden.
Het lijkt me dat bedrijven die klant zijn bij KPN na de overname naar een andere provider kunnen uitkijken, er was iets met opslaan van data en beschikbaar voor de overheid van Amerika enzo, waar de meeste bedrijven niet op zitten te wachten..
Welk alternatief had je in gedachten? KPN is het enige netwerk dat nog in handen is van een Nederlands bedrijf. Sort of, gezien het belang van América Móvil.
Hoeft niet perse een NL bedrijf te zijn, eigenlijk zijn alle landen 'goed' behalve die ene met een 'patriot act'...

T-Mobile is van de Duitsers: http://nl.wikipedia.org/wiki/T-Mobile
Wil er zelf weg want ik vindt ze veel te duur, maar wat je al zegt, er is zo weinig keus, dus ik wordt in of meer geforceerd daar te blijven!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 23:50]

Er is niet alleen weinig keus, er is gewoon geen keus. Elke provider is zon beetje een kopie van een ander. Het is allemaal hetzelfde, voor het hetzelfde.

De NMA scheen geen kartel te kunnen vinden.
Da's ook niet zo gek. Het opzetten van een netwerk kost iedereen ongeveer hetzelfde, het opzetten van een sales organisatie ook, het inrichten van een klantenservice desk ook - geen wonder dat de tarieven redelijk dicht bij elkaar liggen. Niemand vindt het ook raar dat BMW zijn 3-serie voor grofweg dezelfde prijzen als een A4 of een C-serie verkoopt.

Als de telco's nou woekerwinsten maken dan kan je nog wel vraagtekens zetten, maar KPN kwakkelt en Deutsche Telekom en Vodafone boeken zelfs forse verliezen. De tarieven zijn eerder te laag dan te hoog.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 23:50]

Dit is iets wat toch al jaren gebeurt. Nederlandse bedrijven doen het goed, en blinken uit in hun pragmatische werkwijze. Maar als het erop aan komt zijn ze gewoon te klein om weerstand te bieden tegen hun Amerikaanse evenbeeld.
Zie boven, Patriot Act.

FBI, CIA, Homeland Security: servertje in US ? All your data belong to us...
Het is - helaas - nog erger: Amerikaanse bedrijven zijn verplicht toegang tot data te geven uit iedere server die zij of hun dochterondernemingen beheren. Het maakt niet uit waar die spullen staan, Amazon's cloud omgevingen in Europa of Azië vallen er ook onder, bij voorbeeld.
Anoniem: 382732 @Pixeltje17 januari 2013 10:53
Als AT&T alleen maar aandeelhouder wordt, dan verandert er niets.
Ja vooral de VS (of welk ander land dan ook) je cruciale infrastructuur verkopen. Heel slim. Gaat nooit misbruik van gemaakt worden in de vorm van economische spionage of erger. Nee hoor. Echt niet. Dat garanderen we... :')
Mobiele netwerken zijn geen cruciale infrastructuur. Wegen, waterleiding, vaste lijnen zijn cruciale infrastructuur. Die slappe kutzendertjes op het dak echt niet. Denk ook maar niet dat je in een echte noodsituatie of oorlogssituatie nog veel hebt aan je mobieltje, dat is het eerste netwerk dat de lucht uit gaat.

Wat betreft de energieleveranciers is het net zo: de leveranciers mogen de markt op, maar de netbeheerders (en het beheer van het landelijke energienet, dat wordt gedaan door Tennet) is in handen van de overheid.

Zo achterlijk zijn we gelukkig dus nog niet...
Anoniem: 382732 @Vayra17 januari 2013 10:50
Achterhaalde gedachte. In grote delen van de wereld (en in het westen ook steeds meer) zijn mobiele verbinding cruciaal.
Cruciaal waarvoor? Alleen de consument gebruikt het. Hulpverlening instanties, defensie, en infrastructuur(Tennet, alliander, rijkswaterstaat e.d.) gebruiken allemaal een een apart systeem C-2000/s-2000 of iets in die trant.

Dus echt cruciaal is het inderdaad niet, het is namelijk afhankelijk van masten die makkelijk uit de lucht gehaald worden, dit geldt niet voor de C/S-2000 systemen.
Om het telefoon netwerk uit de lucht te halen moet je een heeeeleboel masten offline halen. Over het algemeen heb je meerdere masten om je heen die je kunt gebruiken.

En dat C2000 lijkt me nou ook niet zo veel beter. Van hun eigen site:
"De infrastructuur van C2000 telt anno 2011 ongeveer 500 antennemasten (vrijstaande antennemasten of daklocaties). Zij zijn door middel van schakelcentrales met elkaar verbonden."
Hetzelfde als het mobiele telefoon netwerk dus, maar dan voor 1 specifiek doel, zodat het niet afhankelijk is van telecomproviders of telefoondrukte (zoals op oudjaarsavond).
Om het telefoon netwerk uit de lucht te halen moet je een heeeeleboel masten offline halen

Onzin, één licht caliber explosief op één transformator naast het regelstation is al genoeg om hele regio's uit te schakelen. Drie providers, dus 3 acties en bijvoorbeeld de hele randstad ligt dus al plat.

Zijn we het Vodafone brand-incident nu al vergeten? 8)7
Ik ben niet zo thuis in de types van C2000 maar de apparatuur die gebruikt wordt door hulpverleningsinstanties is niet afhankelijk van masten. Deze hebben een eigen zender aan boord die zeer krachtig is, je moet er dan ook minimaal een bepaalde afstand van houden.

En nee je hoeft niet een heleboel masten uit de lucht te halen, denk aan een watersnoodramp waarbij een belangrijke schakel onderloopt, dan is het tabé telefonie.
Niet alleen door Tennet, het netwerk van Nuon is ondergebracht bij Alliander. Tennet heeft wel alle hoogspanning in eigendom(vanaf 110KV). Alliander heeft wel verscheidene 50kv installaties, wat eigenlijk ook hoogspanning is. 110kv komt(zo uit het hoofd, misschien is het verandert) alleen voor in Utrecht en omstreken.
Mobiele netwerken kun je juist veel meer mee in noodsituaties. Die vaste lijnen kun je beter niet te veel op vertrouwen. Een breuk in de kabel en weg verbinding. Stroom en water hetzelfde verhaal, het is immers afhankelijk van een boomstructuur.

Mobiele ontvangers kunnen echter onderling een netwerk opzetten. Een wifi chip bv, kun je niet alleen gebruiken als client op een router, maar kan zelf ook router spelen. Zo ben je niet afhankelijk van 1 centraal punt en in tijden van oorlog is dat zeer belangrijk. In gebieden waar je nauwelijks infrastructuur hebt is dat zelfs een vereiste. Zo hebben ze een aantal jaar geleden de OLPC (een goedkope laptop voor 3de-wereld kinderen) voorzien van functionaliteit voor het automatische opzetten van mesh-netwerken, waarbij data wordt verstuurd via verbindingen tussen de laptops en je dus geen router meer nodig hebt omdat iedereen router is.

En als je computernetwerken geen cruciale infrastructuur vind, dan moet je maar eens voor 5 minuten denken hoe de wereld zou zijn als nu ineens geen enkele computer meer zou werken. Niet alleen mobieltjes, maar ook treinen, fabrieken, winkels, andere infrastructuur (stroom, water, wegen), etc etc, zijn er van afhankelijk.
Ik zie niet heel Nederland massaal aandelen kopen. Dus kennelijk zijn we er wel content mee . Dat zou echt een stunt zijn, als elke Nederlander een handjevol aandelen koopt... :)

Infrastructuur mag overigens niet verkocht worden aan buitenlandse ondernemingen, kijk maar naar NUON. Zodra de overname opgang komt pakt de staat de netwerken van KPN en kopen ze eigenlijk alleen de naam. Ditzelfde ging op voor nuon, wiens distributie/opwek netwerk is ondergebracht bij Alliander/liandon.

[Reactie gewijzigd door Brazos op 23 juli 2024 23:50]

Je bent even vergeten dat we onze energieleveranciers een paar jaar geleden verkocht hebben aan het buitenland?!? Nuon en Essent zijn geen van beiden 'Nederlands'... Ook Vodafone en T-Mobile zijn geen Nederlandse bedrijven maar buitenlands bezit...

Dus dat strategische valt dan ook wel weer mee...

Overigens is AT&T allang actief op de Nederlandse (en Europese) markt op het gebied van data & voice netwerken. Het bedrijf heeft jaren geleden een joint venture opgezet voor de Nederlandse markt samen met BT (ook buitenlands overigens ;) ) genaamd Unisource...

[Reactie gewijzigd door Tukkertje-RaH op 23 juli 2024 06:59]

En daar hebben we dan blijkbaar nog niet van geleerd. Wij in België hebben hetzelfde voor met GDF Suez / Electrabel. We gaan er ons pere nog me zien ze.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 23 juli 2024 23:50]

energieleveranciers zijn eerst opgesplitst in infrastructuur en exploitatie. En alleen die laaste is verkocht.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Netbeheerder

In mijn ogen zou een soortgelijke splitsing moeten worden uitgevoerd voor kpn.
Ja vooral de VS (of welk ander land dan ook) je cruciale infrastructuur verkopen. Heel slim. Gaat nooit misbruik van gemaakt worden in de vorm van economische spionage of erger. Nee hoor. Echt niet. Dat garanderen we... :')
Ja, zoals die vlaag van verstandverbijstering om je energiecentrales te verpatsen aan het buitenland 8)7
Overname kpn, ik gelijk met de handjes de lucht in, maar die vreugde was van korte duur na het zien dat het AT&T betreft ....

KPN heeft veel te veel personeel in dienst met te weinig kennis en op de verkeerde afdelingen. Je MOET echt de juiste mensen kennen binnen kpn anders krijg je daar niets geregeld. Een doolhof van doorschakelen en doorsturen van de telefoon. "Sorry meneer, maar hier ben je verkeerd. Ik verbind je door" en dat zo meerdere malen. Schijnbaar weet het personeel zelf ook niet wie waarvoor verantwoordelijk is.
En als je iemand aan de lijn hebt verteld hij je een ding, bel je een week later met iemand anders dan verteld hij je dat dat helemaal niet kan. Het netwerk is goed, maar voor de service hoef je niet bij KPN te zijn.
Ik heb de goede hoop dat dit onder AT&T anders zal zijn. Je hebt in nederland bijv. ook verizon, bij deze toko heerst echt de amerikaanse mentaliteit. (Hard voor de medewerkers, maar presteer je goed dan staat er ook het e.e.a tegenover).

Familielid van me heeft eerst voor KPN en Getronics gewerkt en hij vindt het een verademing om nu bij verizon te werken.

Wellicht dat dit net iets is wat KPN nodig heeft om support technisch beter te worden.
@himlims_,

Klopt ze hebben te veel mensen en veel mensen op verkeerde afdeling, ik heb zelf 2,5 jaar bij kpn glasvezel gezeten voor de consumenten backoffice.
Ze ontslaan maar en nemen dan maar weer mensen aan werk word teveel en ontslaan weer, zelf had ik de hoogste productie ik handelde 200 incidenten van klanten op een dag af en nog wat spoed dingen tussen door(We moesten het paar keer bijhouden tot de systemen het konden zien).
Ik deed alles meldingen waar monteurs stonden handelde ik ook af, toen ging me afdelings manager weg en nam andere het over en die vond met rare reden je zit aan je limiet alles en daarmee ontslagen.

Mooi is ik zat het langste op mijn afdeling 2,5 jaar en meeste kennis ik hielp zelfs mensen met processen om dingen op te lossen, nu was ik laatst weer op mijn afdeling en zag alles dik in de hoge cijfers staan zoveel werk was er toen ik er was alles bijgewerkt of stond goed er voor ( Er waren al weer vacatures ze zochten weer mensen).
Zolang we maar niet zoals in Amerika telefoons krijgen die aangepast zijn aan de provider en waar bijvoorbeeld ineens geen HTC of Samsung meer op staat, maar de provider zijn naam.
DIt is/was in Nederland ook altijd al zo. Telefoons met Ben, Vodofphone oid!
Die zijn er al, ik kom ze voornamelijk van vodafone en t-mobile tegen
Hee, misschien krijgen we dan eens in een keer internet van de tijd. Hiermee bedoel ik gewoon goede en snelle dataverbinding en niet zoals het nu is. Er zijn genoeg landen die hebben laten zien dat het wel mogelijk is. Maar voor de rest niet heel enthousiast. Zoals al genoemd is vertrouw het zelf ook allemaal niet meer helemaal met mijn data en die overnames.

Maar wel mooi als er nieuwe mobieltjes sneller door gevoerd worden en er modellen komen die anders niet in Nederland zouden worden vrij gegeven. Helaas zal je dan wel links zo'n AT&T logo hebben denk ik
Waarom zou een amerikaans bedrijf serieus investeren in de infrastructuur van een ander land? De vruchten ervan plukken wel, maar uitbreiden met meer bomen om nadien meer vruchten te kunnen plukken... We zullen zien
Waarom zou een amerikaans bedrijf serieus investeren in de infrastructuur van een ander land? De vruchten ervan plukken wel, maar uitbreiden met meer bomen om nadien meer vruchten te kunnen plukken... We zullen zien
Zegt 't Marshall-plan je miscchien iets?
Ze hebben basically half europa weer opgebouwd, niet omdat ze ons zo zielig vonden, maar omdat ze een buffer tegen te russen en een handels partner nodig hadden...

Kijk ook naar Afghanistan, Irak etc. die landen worden opgebouwd met Amerikaanse geld zodat zijn de olie kunnen toe-eigenen voor een prikke cq. een opzet hebben om evt. iran van 3 kanten aan te vallen.


Ze doen het wel uit eigenbelang, maar ze doen het wel. Dit zou best weleens een klunststukje kunnen zijn om de chinezen voor te blijven....
Dus topman 1 (Carlos Slim) koopt aandelen. Vervolgens wordt er voldoende tijd gewacht zodat 'handel met voorkennis' niet meer echt van toepassing is en vervolgens neemt topman 2 (wie dat ook is van AT&T) KPN over? Ik ben echt niet van de conspiracy theories maar dit komt allemaal wel heel handig uit.
Anoniem: 415735 @Nefiorim17 januari 2013 09:49
Ja, of zou de recente frequentie-veiling er iets mee te maken hebben? En daarmee bedoel ik dat daarmee een onzekerheid voor de bedrijfsbalans is weggenomen.

Het maakt verder weinig uit. Het feit blijft dat KPN allesbehalve een sterke financiële positie heeft. Overigens, daar is KPN niet uniek in.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415735 op 23 juli 2024 02:46]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.