De Britse overheid gaat onderzoek doen naar de tegenvallende 4g-veiling in dat land. De veiling bracht omgerekend 2,7 miljard euro op, ongeveer 1,4 miljard euro minder dan waarop was gerekend. De tegenvaller zou komen door de veilingmethode.
De Britse regering had gerekend op 3,5 miljard pond, omgerekend meer dan 4 miljard euro, en zit dus met een tegenvaller van 1,4 miljard euro nu de veiling niet heeft opgebracht waarop gehoopt was. Bij de veiling, waar net als in Nederland naast 4g ook andere frequenties geveild werden, kochten EE, Vodafone, O2, Three en British Telecom frequenties. EE is een joint venture van T-Mobile en Orange.
De Ofcom, de overheidsinstantie die de frequenties veilde, maakte gebruik van een systeem waarbij de winnaar niet zijn eigen bod betaalde, maar het bedrag van het op een na hoogste bod plus een klein beetje. Het totaal van de biedingen is daardoor veel hoger dan de uiteindelijke opbrengst. Het totaal bedroeg omgerekend 6,2 miljard euro, meer dan het dubbele van de huidige opbrengst.
De regering stelt daarom een onderzoek in naar de uitvoering van de veiling, meldt de krant The Guardian. Dat onderzoek, uit te voeren door het National Audit Office, is een zogenoemd Value for Money-onderzoek, waarbij wordt gekeken of de veiling wel effectief is opgezet. De 3g-veiling bracht begin deze eeuw nog 26,5 miljard euro op.
Het resultaat in het Verenigd Koninkrijk staat in schril contrast met de opbrengst in Nederland. Waar de Nederlandse regering op een half miljard euro had gerekend, kwam de opbrengst uit op 3,8 miljard euro. Nederland veilde vrijwel alle frequenties voor mobiele netwerken in één keer, wat de waarde voor providers opdreef; wie niet voldoende frequenties zou bemachtigen, zou immers moeten stoppen als mobiele provider.