'Telecomprijzen werden mogelijk hoger door overnames KPN en T-Mobile'

Nederlanders moesten mogelijk meer betalen voor mobiele diensten door de overnames van Telfort door KPN en Orange door T-Mobile. Daardoor daalde het aantal providers met een eigen netwerk van vijf naar drie, waardoor de concurrentie afnam.

De Europese Commissie heeft in een rapport vastgesteld dat na de overname van Orange door T-Mobile de prijzen zijn gestegen, maar of dat komt door de overname is volgens de Commissie lastig te bewijzen. Dat komt volgens de Commissie onder meer doordat er andere dingen veranderen waardoor de prijzen kunnen stijgen.

De Commissie onderzocht alleen de overname van Orange door T-Mobile, maar de Telfort-overname van KPN die een paar jaar eerder plaatsvond heeft waarschijnlijk ook invloed gehad. De Commissie stelt vast dat de prijzen in Nederland na de overnames wel daalden, maar lang niet zo veel als in andere landen.

Met de analyse wil de Europese Commissie vaststellen hoe het toekomstige fusies en overnames van telecomproviders moet beoordelen. Bij een vergelijkbare overname in Oostenrijk is volgens de analyse geen invloed geweest op de prijzen van mobiele telefonie, sms en mobiel internet.

Invloed overname T-Mobile/Orange op prijzen NL-telecommarkt

Grafiek uit het rapport over de prijzen in Nederland na de overname van Orange door T-Mobile. De stippellijn geeft de trend weer op basis van cijfers uit andere landen, de ononderbroken lijn is de prijsontwikkeling in Nederland

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

07-12-2015 • 10:20

92

Reacties (92)

92
91
63
3
0
0
Wijzig sortering
De grafiek gaat maar over een aantal jaar. Mogelijk dat de effecten over een langere periode anders uitpakken, wie het weet mag het zeggen.

Telecom operators hebben zich in beide landen enorm in de schulden gestoken voor de gedwongen winkelnering van 4G zendfrequenties. Grappig genoeg vond ik dit artikel dat Oostenrijk en Nederland vergelijkt, net als het rapport in het artikel:
http://www.reuters.com/ar...ion-idUSL5N0IB33Z20131021
In Oostenrijk is zelfs meer per inwoner betaald dan in Nederland voor 4G frequenties. Toch zijn de prijzen in Nederland relatief hoger.

Misschien zijn de prijzen in Nederland realistischer en moet in Oostenrijk een operator in de toekomst de prijzen verhogen om de schulden te kunnen betalen. Dit kan door bijvoorbeeld ook weer te fuseren (keuze in de markt te verminderen). Of de markt in Oostenrijk is fundamenteel vrijer en gezonder dan in Nederland, ondanks de hogere 4G licentiekosten. Kan ook.

De schuld aan bedrijven geven voor de hoge prijzen is natuurlijk gek. Het is in beide landen T-Mobile! Een bedrijf zal altijd de prijzen verhogen als dat mogelijk is, en in een gezonde vrije markt is daar niets mis mee.

[Reactie gewijzigd door matthijsln op 23 juli 2024 02:55]

In Engeland hadden ze maatregelen genomen zodat de prijzen tijdens de frequentie veilingen niet te hoog werden. Daardoor zijn de abonnementsprijzen in VK veel voordeliger. De Nederlandse regering dacht alleen maar aan de korte termijn toen ze record bedragen binnen haalden tijdens de Nederlandse frequentie veilingen.
Had dit net in andere discussie opgezocht..

G4 bracht 3,8 miljard op
1,4 miljard voor vodafone
1,35 miljard voor kpn

aantal klanten vodafone 5 miljoen
Als ze het afschrijven over 10 jaar is dat 140 miljoen per jaar / 5 = 28 euro per gebruiker. Dat maakt dan niet uit prepaid of postpaid.
Het is zelfs hoger.

We zijn relatief laat gestart met mobiel internet waardoor de afschrijving per gebruiker hoger is.

Er is overigens een andere veiling-methodiek waarbij de hoogste bieder niet wordt gegund, maar de bieder daaronder.
Die wordt beter aangeprezen, alleen blijft de vraag nog altijd of er überhaupt wel een veiling moet komen. Het klinkt heel integer, maar de kans dat een onbekende partij op komt dagen is heel klein. Je hebt miljoenen nodig om een beetje een netwerk op te zetten en diegene die dit kunnen financieren zijn per definitie telecom-bedrijven. Als je als buitenlands bedrijf wil uitbreiden kun je een gok wagen maar of het verstandig is. De markten zijn in praktisch alle landen verzadigd waarbij je een lange-termijn strategie moet voeren en dus goed vermogend zijn om de eerste paar jaar verlies te kunnen draaien.

Een veiling heeft de boel eerder op slot gezet dan dat er een vrije markt komt.
Je moet rekening houden dat de oppervlakte ook groter is, met als gevolg dat de kosten ook hoger worden.
De Nederlandse regering dacht alleen maar aan de korte termijn toen ze record bedragen binnen haalden tijdens de Nederlandse frequentie veilingen.
Wat is het nadeel voor de overheid als de mobiele tarieven hoger zijn?

Je betaalt gewoon BTW over je telefoonabonnement.
Grotere koopkracht voor de consument
Het is heel simpel als het zelfde bedrijf in een ander land meer last heeft van concurrentie dan zal deze ook mee moeten in de prijzen oorlog. Echter lijkt het in Nederland wel een kartelvorming tussen de telecom bedrijf.
Wie moeten we daarvoor danken, onze overheid c.q de EU. Beiden kunnen overnames verhinderen als daardoor marktpartijen ontstaan die een te grote macht krijgen.

In Nederland kan de NMA als blijft dat er sprake is van misbruik ook dwingende maatregelen opleggen, zoals maxima bedragen.
Maar schijnbaar liggen die al jaren op 1 ook te slapen, wederom weer door te weinig personeel en geld dat ze uit Den Haag krijgen.
Denk vooral de overheid met z'n dure ether veilingen. Leuk dat Zalm daar een paar miljard mee op heeft gehaald maar de gebruikers van het netwerk moeten daar uiteindelijk gewoon voor ophoesten.

Hetzelfde zie je nu met precariorechten die netwerkbeheerders moeten betalen aan gemeentes voor de kabels in de grond. De gemeente verdient hier een leuk zakcentje mee maar de prijzen van stroom en water word er in heel Nederland duurder van.
De centrale overheid vind dit niet leuk zeggen ze maar in werkelijkheid stijgen hierdoor bij hun de Btw-inkomsten dus ze zullen er weinig aan gaan doen.
Klopt g4 veiling heeft 3,8 miljard opgebracht.

Je kan stellen dat dat kosten zijn die de burger moet betalen. Het is dus een soort indirecte vorm van belasting.
Maar het gaat verder, het leverd de overheid namelijk nog meer op.
Omdat de kostprijs duurder wordt, wordt ook de eindprijs duurder. Op die eindprijs zit weer 21% btw.
De overheid pakt je dus dubbel.
Wie heeft de telecombedrijven dan gedwongen om absurd hoog te bieden? Niemand lijkt me. Als ze realistischer bedragen geboden hadden, was er niets aan de hand geweest.
Een mogelijke verklaring voor de relatief hogere prijs die Nederlanders betalen in verhouding tot de Oostenrijkers kan liggen in het feit dat 3G en 4G voor een groot deel ook voor de 'vaste' verbindingen worden gebruikt in Oostenrijk waar wij ADSL/VDSL/glasvezel in zouden zetten. In de bergen is het aanleggen van infrastructuur nou eenmaal een dure aangelegenheid en is dus in een groot aantal dorpjes overgeslagen ten faveur van een snel mobiel datanetwerk.
De kosten van het netwerk kunnen dus over een grotere hoeveelheid gebruikers/simkaarten verdeeld worden dan in Nederland.
Je kunt ook de andere kant op redeneren als je Nederland en Oostenrijk gaat vergelijken.

"Met ruim 8 miljoen inwoners (de helft van Nederland) op een oppervlakte van 83.855 km2 heeft Oostenrijk een bevolkingsdichtheid van 96 per km2 (Nederland: 383)."

Ik twijffel of het gebruik van 3G/4G in plaats van vaste verbindingen zoveel voordeel oplevert dat het de verschillen in bevolkingsdischtheid teniet zou doen.
Nederland is ook een van de duurste landen op dit gebied, gelukkig dat tele2 nu bezig is met een data oorlog starten!
id. was er recentelijk geen onderzoek, dat Vodafone klanten in NL een van de hoogste maandbedragen hebben?

nieuws: Nergens betalen abonnees zoveel aan Vodafone als in Nederland

OPTA: bestaat dat nog? of zitten die in permanente winterslaap?
Appels en peren.
We hebben hier de hoogste maandbedragen omdat wij nederlanders gewoon graag een dure smartphone willen en dat verkapt kopen dmv maandelijkse afbetaling > Hogere maandbedragen verklaard.

Als je de Sim only tarieven vergelijkt met het buitenland zie je dat het hier helemaal niet zo slecht gesteld is met de nederlandse telecom markt.

EDIT voor hieronder:
http://www.telecompaper.c...in-west-europa-2--1108407

Zoals je kunt lezen, zijn we middenmoters wat simonly prijzen betreft, voor reguliere abonnementen zijn we zelfs relatief goedkoop uit hier.
Laagste prijzen

In Denemarken, Noorwegen en Zweden waren de sim only-prijzen het laagst van de zestien landen, zowel wat betreft de mediane TCO als de laagste TCO. Frankrijk, Italië en Spanje waren ook relatief goedkoop. Griekenland en Zwitserland waren in Q3 de duurste landen, gevolgd door Portugal. De overige landen lieten gevarieerde resultaten zien, afhankelijk van het aantal minuten en de hoeveelheid data in het pakket. Oostenrijk was in Q1 nog een van de goedkopere landen, maar was in Q3 op sommige vlakken duurder. Verder viel op dat het aantal mobiele pakketten in Denemarken, Finland, Italië, Noorwegen en Zwitserland is gedaald.

In combinatie met een high end-toestel waren mobiele pakketten in Denemarken, Italië, Noorwegen en Oostenrijk het goedkoopst. Ook Nederland en Zweden behoren tot de goedkopere landen. Consumenten in Griekenland en Portugal betalen hiervoor gemiddeld nog steeds het meest.

[Reactie gewijzigd door procyon op 23 juli 2024 02:55]

Anoniem: 156329 @procyon7 december 2015 11:04
Als je de moeite had genomen om het rapport te openen had je kunnen terugvinden dat de data van Teligen hebben gebruikt omdat de prijzen op zich per provider lastig te vergelijken zijn.

Bottom line: naast dat de providers ons massaal hebben gelokt met "gratis" telefoons, zijn we alsnog al bijna een decennia een stuk duurder uit qua kale abonnementsprijs.

offtopic:
edit: Zie net ook in bron van post van Mathijsln dat ze in Oostenrijk meer voor 4G frequenties hebben betaald, en ze het alsnog goedkoper kunnen aanbieden. Ben toch bang dat de voormalige OPTA flink heeft lopen slapen

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 156329 op 23 juli 2024 02:55]

Die "gratis" telefoons moeten natuurlijk ergens mee betaald worden. Wanneer het totaal aan abbonementskosten amper voldoende is om de toestelprijs te dekken op zich zijn er andere klanten die het gat moeten dichten.
Niet helemaal, de sim-only abbos zijn ook zeer prijzig vergeleken met andere landen.
Hoe dan ook vind ik de data oorlog een mooie ontwikkeling, helaas zit ik voorlopig nog aan een abbo vast met 7gb, niet dat dat niet voldoende is voor normaal intensief gebruik, maar als ik fanatiek ga zitten netflixen gaat het hard.
Vergeet ook niet onze overheid welke voor een recordbedrag de frequenties heeft geveild. Die kosten wil men natuurlijk wel terug verdienen.

Ook gaan steeds meer gemeentes precario belasting heffen. De providers zullen die belastingen over alle klanten verdelen. Drinkwater- en energiebedrijven hadden hierover al geklaagd..
OPTA: bestaat dat nog? of zitten die in permanente winterslaap?
Per 1 april 2013 is de OPTA opgegaan in de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De ACM komt voort uit de samenvoeging van de Consumentenautoriteit, de NMa en OPTA. (Bron)
OPTA bestaat niet meer. Is sinds 1 april 2013 opgegaan in de Autoriteit Consument en Markt (ACM).
Nederland is ook het land met de beste dekking (3G/4G) in Europa, mogelijk ter wereld. Ja, het is een klein land, maar mensen hier beginnen al te janken als ze midden op de Veluwe of Schiermonnikoog geen Facebook kunnen checken.

Dus we betalen misschien wel meer, maar stellen ook (veel) hogere eisen.
Nou daar ben ik het helemaal niet mee eens. Ik kom net uit Thailand waar ik praktisch overal 4G had waarbij het in NL nogal eens tegen kan vallen.

Ik zei het toevallig nog tegen mijn reismaatje. Het lijkt wel alsof Thailand voor loopt voor wat betreft netwerk en prijzen.
Anoniem: 382732 @Coffee7 december 2015 12:46
Nederland: Red Essential 2GB: 24 euro
Duitsland: Red Essential 2GB: 45 euro
Belgie: Proximus Smart+ 25 2GB: 25 Euro

Hoezo duurste?
Ik vind anders 24 euro voor maar 2GB die je ook nog moet opmaken in een maand schrikbarend duur.
Twee speelfilms bekijken en je bent er doorheen !
Tja, en ik maar wachten op echte prepaid only abo's, al die prepaid's die er nu zijn, zijn niets meer dan verkapte abo's.. tegoed 1 maand geldig en automatische verlenging, uhhhh, das geen prepaid, das een abo... prepaid is, ik betaal een x bedrag voor een x aantal MB/GB en dat is geldig tot het op is (met misschien dan nog een beperking dat je minimaal 1x per maand iets moet verbruiken (al is het maar een paar kb)..
Ziggo heeft toch al iets soortgelijks?

Het tegoed blijft alleen niet geldig, wel iedere maand opzegbaar. En een puike prijs imo.
Dus een abo en geen prepaid...
Je zegt dat je aan 't wachten bent op prepaid abo's. Als je echt prepaid wilt, moet je maar een opwaardeer simkaart kopen. Ik snap nu niet zo goed wat je bedoeld.
Nee, ik zeg dat ik aan het wachten ben op prepaid, NIET een abo..
Er zijn geen prepaid data sims te koop, het is allemaal bv een 10tje voor 1GB, maar dit is wel maar 30 dagen houdbaar en daarna wordt er weer stilzwijgend 10 euro afgeschreven voor de volgende 1GB van 30 dagen, maar het is wel meteen opzegbaar.. dat is GEEN prepaid...
Tja, en ik maar wachten op echte prepaid only abo's
:/

Hier kun je bijvoorbeeld terecht voor een prepaid data Simkaart.

2.5GB voor € 40,- en is 3 maanden geldig.
lebara 500 mb 5 euro 1 mnd gedig
geen 4g denk ik
prepaid: ik betaal vooraf
postpaid: ik betaal achteraf

waarvoor je betaald hangt af van wat je met je provider afspreekt. Maar het is niet omdat je vooraf betaald dat het tegoed dat je gekocht hebt onbeperkt geldig moet blijven. Meer dan een maand zou wel netjes zijn natuurlijk.
Als je Prepaid nodig hebt dat lang geldig is, moet je bij Simyo zijn. Je bepaalt zelf of je automatisch opwaardeert of niet. De enige verplichting die zij stellen is dat je minimaal 1x per 6 maanden gebeld/gesms't/gesurft moet hebben op je aansluiting om deze actief te houden. Het enige nadeel is dat hun grootste maandbundel voor data 250MB betreft, wat aan de kleine kant is.
Meer bedrijven leidt niet noodzakelijk tot lagere prijzen. Zie ook het artikel van TheEconomist daarover: als de investeringen (onderhoud, licenties, ...) groot zijn, krijg je door meer spelers een hogere kost per gebruiker (investeringskost kan over minder gebruikers gespreid/gedeeld worden) en dus hogere prijzen. Het huzarenstukje dat een regulator dus moet doen is nagaan waar het optimale punt van voldoende concurrentie en voldoende schaalgrootte ligt.
ik denk dat de prijzen voornamelijk omhoog zijn gegaan toen KPN, Hi opdoekte. Deze provider was de meest interessante speler. Dit wist KPN en heeft daarom ook de stekker eruit getrokken. Sinds de opdoeking van Hi. zijn de prijzen binnen een paar maanden met 10 euro per maand gestegen.

KPN vraagt voor het abo waar ik nu 52 euro per maand voor betaal nu 72 euro per maand en geven 10 euro korting. Dat is dus zonder korting 20 euro meer. 72 euro per maand is in mijn ogen sowieso absurd! Mijn glasvezel abo met tv kost zelfs maar 45 euro. Het gaat helemaal nergens meer over met die telecom prijzen tegenwoordig.

En concurrentie is er niet, want als de ene wat hogere prijzen vraagt doet de rest gewoon mee.
Lol, de prijzen van kpn abonnementen zijn al tijden onveranderd. Let op: ik zeg absoluut niet dat ze goedkoop zijn, echter ze hebben al maanden niks aan hun abonnementsstructuur noch prijzen iets veranderd.

Daarnaast kan je met kpn compleet (zie www.Kpn.com/compleet) zeker interessante combinaties maken.
Ja maar ik wil geen KPN compleet omdat ik dan duurder uit ben dan nu. Ik kan ook wel 10 euro bij de prijs tellen om deze vervolgens aan korting weg te geven als je alle diensten van mij afneemt. Dit is gewoon mensen misleiden.
Hier ook ja. Nu tv+internet+bellen voor 28,25 bij Ziggo en 37,50 voor mobiel bellen, 10GB en spotify. Vdsl met tv +bellen zou me iets van 40 per maand kosten.
Waarom misleiding? Je (KPN) zegt: ik heb een product (dienst) met bepaalde meerwaarde / kwaliteit / service (you name it), ik vind dat die X moet kosten. Daarnaast vind ik het fijn als je meerdere producten / diensten bij me koopt, daar wil je voor belonen door daar extra voordelen aan te koppelen. Gevolg: je blijft een premium merk met premium service (en kunt dat doen want je blijft genoeg verdienen en dus ook investeren), je hebt goede diensten (idem), je verkoopt mensen meer diensten en laat ze langer merktrouw zijn door de voordelen die je ze biedt. Ik zie geen enkele misleiding, enkel een zeer goed gekozen strategie.

Daarnaast krijgt de klant value for money (Meer voor hetzelfde).

Neemt niet weg dat jij er de meerwaarde niet van in hoeft te zien. Dat staat je vrij uiteraard :)
LOL dan moet je echt nog verder terug in de tijd; de prijzen zijn direct na de invoering van de Euro sky high gegaan!
En daarna door ingrijpen van de EU mbt prijsafspraken mbt gesprekskosten, sms kosten en nu de datakosten (roaming). Hierdoor kwam er extreem veel druk op de winstmarge van de providers in NL en hebben ze de nationale prijzen ook verhoogd.

Laatst natuurlijk het gezeik vanuit de politiek rondom het "krijgen" van een mobiel toestel en kortingen.

Het heeft echt niets te maken met het verdwijnen van Hi.
€72 voor je mobiel?! Mijn sim-only is in de duurste variant €37,50 met 10Gb, spotify en onbeperkt bel/sms. Dan betaal je dus €34.50 voor je telefoon per maand? Sodeknetter!
Wat denk je dat een toestel van 800 euro kost als je deze kosten over 2 jaar uitsmeert?

Leuk hoor "sim only kost maar 37,50". Koop je er een S6 bij voor 500 euro dan ben je hier ook zomaar 20,83 per maand voor kwijt gezien over 2 jaar is dat 58 euro. ik betaal nu 54 met 10 GB en spotify (heb nog een hi abonnement voor een jaar) volgend jaar wordt dit 64 als het abo omgezet wordt naar de KPN standaard.

Het enige wanneer het echt goedkoper wordt is wanneer je een toestel koopt die veel goedkoper zijn, of wanneer je langer dan 2 jaar je toestel hebt. Als je een high end toestel pakt dan ben je altijd duurder uit door deze los te kopen. Althans ik heb al heel wat berekeningen gedaan maar ben nog nooit goedkoper uit gekomen met een sim only.
Ik heb mijn telefoon altijd zolang hij het doet en de 34 per maand vind ik vooral veel geld, maar kan dus niet beoordelen of het goedkoper is om zelf een toestel te kopen. Juist omdat ik nooit weet hoe lang ik met mijn toestel doe vantevoren. In elk geval meer dan 2 jaar.

Het is voor mij gewoon erg fijn om mijn vaste lasten te drukken zodat je geld opzij kunt zetten voor vervanging of reparatie van dingen die kapot gaan.

Mijn S6 is daar een uitzondering op, omdat ik die kreeg als relatiegeschenk. Daarentegen ligt mijn S4 nog gewoon in de la als backup.

[Reactie gewijzigd door Miglow op 23 juli 2024 02:55]

KPN is -altijd- de duurste; zij verdienen veeeel meer aan de NVO's dan aan hun eigen klanten. Is altijd zo geweest, zal in toekomst ook echt niet gaan veranderen. is gewoon hun bedrijfsstrategie.

zelfde gaat op bij intructie nieuwe dienst; kpn zal die prijs -altijd- verhogen na 2-3jr (initiele periode) en dan met 1euro ofzo; een consument zegt niet op voor 1 euro. dat doe je zo paar keer [..] is toch best veel geld opgetelt.

it's kpn, it's business
Ik betaal voor mijn abo € 12,50 per maand. (zonder toestel)
1250 MB en 300 minuten/smsjes. (KPN Compleet)
Al met al betaal ik voor zowel vast als mobiel (internet), spotify, glasvezel etc. € 72,50 per maand en dat vind ik een alleszins redelijke prijs.

Ik ben het wel met je eens dat de concurrentie is afgenomen, maar in jouw geval had je natuurlijk gewoon je abonnement kunnen opzeggen en een goedkopere aanbieder (bv Ben) kunnen nemen.
Meer bedrijven leidt niet noodzakelijk tot lagere prijzen.
We zien het aantal bedrijven verminderen en de prijs niet zakken. Dus hoewel wat je zegt klopt, lijkt het hier niet van toepassing te zijn.

Het lijkt dus veel waarschijnlijker dat door het verminderen van het aantal bedrijven de concurrentie ook vermindert is.
Dat zal niemand verbazen, het is oneindig veel makkelijker stilzwijgend niet te concurreren met 3 partijen dan met 5.
En dan is het zeker niet ondenkbaar dat er voor het kleine Nederland het optimum iets van 1,7 volwaardige telecom netwerken is.
Vind dat we in Nederland sowieso al redelijke hoge tarieven hanteren voor mobiele diensten... Vooral internet.. Mis nog steeds de grote en voordelige data bundels.
€35 voor 24GB full open 4G en onbeperkt bellen en SMS, vind ik al redelijk groot en voordelig. (Tele2)
Helaas alleen icm een telefoon, sim-only gebruikers (zoals ik) worden wat dat betreft wel achtergesteld (bij praktisch iedere provider overigens)

[Reactie gewijzigd door JanvdVeer op 23 juli 2024 02:55]

Hier hebben ze voor gekozen omdat ze voor 2G/3G nog steeds gebruik moeten maken en afhankelijk zijn van het T-mobile netwerk (wat niet overal even goed te boeken staat).

Ze willen graag vooruitstrevende techniek van 4G gebruiken en daarom bieden ze alleen abonnementen met 4G voice/data compatible toestellen aan.
Op zich logisch als je bedenkt dat ze behoorlijk verlies zouden lijden als Tele2 die 24gb verstookte GB aan T-mobile moeten afrekenen voor hun sim-only klanten die het met een 3G toestel hebben verstookt.
Dat doen ze omdat tele2 wat betreft bellen nog op 3g van T-mobile moet werken. Door VoLTE telefoons te forceer komen ze daar het snelste van af.

Overigens, je kan ook gewoon een Tele2 abo nemen met een goedkoop toestel zoals de Samsung J1 en die Lumia. Dat toestel kan je vervolgens wel met winst op v&a verkopen.
Die bundel is ook zeer nieuw, en pas 1 provider biedt dat aan... Vodafone bijvoorbeeld waar ik al jaren lang lid van ben heeft geen enkele fatsoenlijke bundel prijs/hoeveelheid verhouding.
En wie of wat houdt je tegen om over te stappen naar een andere provider? KPN heeft bijvoorbeeld een vergelijkbaar netwerk (een beetje afhankelijk van waar je woont) en grotere bundels die aantrekkelijk zijn als je ook internet hebt, maar ik geloof zomaar dat Tele2 ook goed aan de weg timmert en zal met name in de randstad een prima 4G dekking hebben.

Nu woon ik een heel eind buiten de randstad, dus ga ik niet over naar Tele2, maar vind het zeker interessant. Alleen jammer dat Tele2 alleen interessant is als je er ook een telefoon bij neemt.
De NMA heeft de belangen van KPN zwaarder laten wegen dan die van de consument.
Grote schande.
Ja, want als kpn verlies maakt wordt de consument daar beter van... O wacht, dat klinkt niet logisch..
Als de KPN verlies maakt dan zijn er andere partijen die het beter doen. Maar nu is alles de facto KPN op de glasvezel. De KPN heeft een eind aan de innovatie betekend voor de glasvezel. Alleen al door geen fullhd tvkanalen aan te bieden maar een gecomprimeerde tussenvorm. Zonder dolby 5.1 enz. Daar hebben we het op het forum al uitgebreid over gehad.
Als bedrijf A (KPN bijv) verlies maakt betekent het totaal niet dat een andere partij dat wel doet. Wat verlies van 1 vd grootste mobiel/vast speler van NL absoluut betekent is minder investeringen en geen enkele reden voor andere partijen om de prijzen te verlagen. Partij A maakt al verlies, die verlaagt de prijzen dus niet, dan hoef ik (partij B) dat ook niet te doen.
Ik vind het toch knap dat zo'n commissie jaren later tot de conclusie komt dat de prijzen hoger werden vanwege concurrentie die overgenomen werd. Het is niet zo dat dit in het verleden niet vaker voor is gekomen wanneer concurrentie wegvalt. Je zou het als een logisch gevolg kunnen zien (in Nederland).
Het kromme is dat dat soort overnames altijd gepaard gaan met (schijnbaar-) bedrijfskundige prietpraat als "synergievoordelen" en wat al niet meer. Termen die er in eerste instantie op duiden dat "hetzelfde" voor minder kan.

Nee ondertussen blijven wij hier achter met 3 spelers, waarvan de ene (KPN) al meermaals uit de mond van Blok de tarieven heeft bepaald (en vervolgens alsnog huilt over dat we niet genoeg betalen).

Enkele voorbeelden:
http://www.ict-update.nl/...en-van-google-en-facebook
http://ilogs.nl/blog/606-...en-mobiel-internet-omhoog
nieuws: KPN krijgt boete van 30 miljoen euro voor benadelen concurrenten
nieuws: Staatssecretaris EZ: tariefsverhoging KPN geen reden voor onderzoek
http://www.allaboutphones.nl/tags/kostenverhoging.html

En ja, de berichten over verlagingen laat ik weg want dat is lekker makkelijk als je eerst de tarieven drastisch omhoog gooit (en er duizenden medewerkers voor ontslagen hebt).
Belminuten/data zijn inderdaad behoorlijk duur in Nederland. Wel belachelijk dat de A-merk providers (KPN/Vodafone/T-mobile) de prijzen zo hoog houden.

Goed voorbeeld:
Ik zie gewoon tijdens het lezen van dit nieuwsbericht een Advertisement van KPN (zowel boven als rechts naast het bericht) die het durft om voor 20 euro per maand een sim-only met 150 belminuten en 500 MB data aan te bieden. Ben gekke Henkie niet

(edit: 500 mb ja :) )

[Reactie gewijzigd door sebasmeer op 23 juli 2024 02:55]

500GB en 150 belminuten voor 20 euro lijken mij best prima overigens.
Haha. MB ja. Ik ben gewoon niet meer gewend aan het typen van MB dat ik automatisch GB plaats.
Dat zou een no-brainer zijn. Maar ik denk dat je 500MB bedoelt.
500gb voor 20 euro vind ik geen hoge prijs hoor...

Edit: anderen waren me voor, 500mb

[Reactie gewijzigd door KWOAD op 23 juli 2024 02:55]

Overigens zijn hun "echte" abonnementsprijzen 5 euro goedkoper, maar moet je daar voor samenwonen, en moet de ander ook bij KPN zitten.
Tja, die heb ik ook. Alleen met "compleet" en "family" is dat netto het dubbele voor de helft. Dan wordt het wel weer interessant.
Dit roepen we al jaren! Wat gaan ze eraan doen?


Orange.at is nu drei.at en de prijzen zijn zeker omhoog gegaan en voor simonly verdubbeld.
Ik had een redelijk goedkoop simonly abbo bij Hi toendertijd, had toen 2gb aan data, 300min en spotify voor 26/m maar kon er niet mee op het 4g netwerk...
toen Hi veranderde in KPN is mn data gratis verhoogd naar 5gb en kwam ik ook op het 4g netwerk. Nu heb ik dus voor 26/m 300min, 5gb en spotify. Ik laat mijn contract dus gewoon doorlopen want goedkoper dan dit ga ik het nooit meer krijgen denk ik...
Groot gelijk! Same here met een Hi Sim Only abonnement uit 2009. 300 minuten + onbeperkt internet op 4G+ voor 16 euro per maand :D Erg fijn om je niet druk te hoeven maken over je bundel. Dit abonnement neem ik nog wel een paar jaar mee denk ik :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.