T-Mobile gaat de umts-frequenties die het in handen kreeg met de overname van Orange binnen drie maanden weer in gebruik nemen. Het bedrijf kreeg een last onder dwangsom van 5 miljoen euro opgelegd van het Agentschap Telecom.
In 2007 nam T-Mobile de toenmalige Nederlandse tak van Orange over, waarna het over twee umts-vergunningen beschikte. De telecomaanbieder moest vervolgens volgens het Agentschap Telecom voldoen aan de voorwaarden die verbonden waren aan de vergunning van Orange en dan ook die frequenties in gebruik nemen. Het Agentschap Telecom maakt nu bekend dat het onlangs op geen enkele van de 300 meetlocaties signaal heeft aangetroffen op de voormalige Orange-frequenties.
Dat is voor Agentschap Telecom genoeg reden om een last onder dwangsom van 5 miljoen euro op te leggen. T-Mobile krijgt daarbij de kans om binnen drie maanden de frequenties terug te geven of de frequenties in gebruik te nemen. Als het bedrijf hier niet aan voldoet kan de dwangsom oplopen tot maximaal 40 miljoen euro.
Helemaal als een verrassing komt de dwangsom niet. T-Mobile heeft het afgelopen jaar zijn netwerk met dat van Orange samengevoegd waarbij onder andere dubbele masten werden afgebouwd en waarbij frequenties van het oude Orange-netwerk die niet nodig waren voor uitbreiding van de dekking niet meer benut werden. De telecomaanbieder is van mening dat het met zijn netwerk wel voldoet aan de vergunningseisen maar erkent dat het hierover een geschil van interpretatie heeft met het Agentschap. "We zijn hierover al een tijd met het Agentschap Telecom in gesprek en dachten dat we er wel uit zouden komen", vertelt Henny van der Heiden, woordvoerder van T-Mobile.
Volgens hem zal T-Mobile binnen drie maanden voldoen aan de eisen zoals die nu gesteld worden: "Dat betekent dat we de nodige investeringen moeten doen, het spectrum inefficiënt gaan gebruiken en ook dat de energie-efficiëntie achteruit zal gaan." Volgens hem is teruggeven geen optie, aangezien T-Mobile de capaciteit van zijn netwerk wil uitbreiden in verband met de verwachte groei van het mobiele dataverkeer.
In mei van dit jaar kreeg KPN al een last onder een dwangsom van 5 miljoen euro vanwege het niet gebruiken van de Telfort-frequenties. KPN heeft de ongebruikte frequenties inmiddels teruggegeven aan de overheid.