Telfort heeft een miljoenenboete van het Agentschap Telecom gekregen omdat de provider zijn umts-licentie niet voldoende gebruikt. Moederbedrijf KPN heeft inmiddels juridische stappen ondernomen om de boete van tafel te krijgen.
Het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken maakte dinsdag bekend dat Telfort een boete van vijf miljoen euro krijgt. Elke drie maanden dat Telfort niet aan de voorwaarden van zijn umts-licentie voldoet, komt daar vijf miljoen euro bij, met een maximum van veertig miljoen euro.
Telfort is een van de vijf telecomproviders die bij de veiling van umts-frequenties in 2000 een licentie wist te kopen. Een van de voorwaarden was dat de provider een landelijk dekkend umts-netwerk moest bouwen. Enkele jaren geleden, nog voordat Telfort een volledig werkend 3g-netwerk had, werd het bedrijf overgenomen door KPN, dat eveneens een umts-licentie had gekocht en net als Telfort aan een 3g-netwerk bouwde. Klanten van Telfort kunnen sindsdien het KPN-umts-netwerk gebruiken.
Hoewel KPN en Telfort nu hetzelfde bedrijf zijn, moet voldaan worden aan de voorwaarden van beide licenties. Telfort was vorig jaar al gewaarschuwd dat het in gebreke was gebleven. KPN gaat de boete aanvechten, zegt woordvoerder Steve Hufton.
Het delen van een netwerk, zoals Telfort en KPN dat doen, is toegestaan, zo vertelt woordvoerder Gernant Deekens van het Agentschap Telecom. "Maar Telfort moet minimaal één umts-dienst, zoals internet of e-mail, afhandelen via de eigen umts-frequenties. Dat gebeurt te weinig: op 48 van de 300 locaties waar we hebben gecontroleerd, bleek dit niet in orde te zijn." De metingen zijn verricht tussen oktober vorig jaar en april dit jaar. "Wij willen die metingen zo snel mogelijk zien", toonde Hufton zich alvast strijdlustig. "Uit onze eigen metingen blijkt dat we voldoen aan de voorwaarden die bij de koop van de umts-licenties gesteld werden."
Waar Telfort een boete moet betalen, heeft een vergelijkbaar onderzoek naar Orange niet geleid tot een boete. Volgens het Agentschap Telecom voldoet Orange, dat is overgenomen door T-Mobile, wel aan de voorwaarden van de umts-licentie.