Het Agentschap Telecom heeft KPN-dochter Telfort een waarschuwing gegeven omdat het bedrijf zijn umts-frequenties niet gebruikt. Tegelijkertijd buitelen de telecomaanbieders over elkaar heen met kwaliteitsclaims.
In de voorwaarden van een umts-licentie staat dat de vergunninghouders op 1 januari 2007 hun 3g-netwerk geheel uitgerold moesten hebben. Ook het serviceniveau, waaronder de betrouwbaarheid van het netwerk, moest op orde zijn. Volgens de toezichthouder voldoen KPN, Vodafone, Orange en T-Mobile met een landelijke umts-dekking van minimaal 98 procent aan de eisen. Telfort zou wel umts-diensten aanbieden, maar omdat het gebruik maakt van het umts-netwerk van KPN zou het zijn eigen frequentieruimte onbenut laten. Het Agentschap Telecom stelt dat dit vanwege concurrentieoverwegingen niet is toegestaan en eist dat Telfort stapsgewijs binnen twee jaar voldoet aan de vergunningseisen. Ook laat de toezichthouder weten dat moederbedrijf KPN zijn werkwijze mag komen toelichten. Als Telfort weigert zijn umts-frequenties te gebruiken, dan kan door het agentschap een boete worden opgelegd van vijf miljoen euro per kwartaal, met een maximum van veertig miljoen euro. Ook kan Telfort vragen om de vergunning in te trekken, waarna de vrijgekomen ruimte in de ether opnieuw zal worden geveild.
KPN, eigenaar van Telfort, reageert met enige verbazing op de publieke terechtwijzing van de toezichthouder. Een woordvoerder van het telecombedrijf laat aan Tweakers.net weten dat het weliswaar de umts-frequenties van Telfort momenteel onbenut laat, maar dat het in de toekomst deze wel degelijk wil gaan benutten voor het aanbieden van snel mobiel internet. KPN stelt dat het sinds de overname van de prijsvechter één bedrijf is geworden, en dat het daarom één frequentieblok gebruikt. Het telecombedrijf stelt verder dat berichten dat Vodafone het beste umts-netwerk zou hebben, geheel onjuist zijn. Beide zouden volgens het testrapport weliswaar honderd procent umts-dekking bieden, maar KPN stelt dat het de betrouwbaarheid voor de minimale netwerksnelheid van 99,33 procent overtreft met een percentage van 99,67.
Ondanks dat het Agentschap Telecom een overheidsinstantie is, heeft de toezichthouder er voor gekozen om de testgegevens niet openbaar te maken. Dit zou de organisatie hebben gedaan uit vrees dat gevoelige bedrijfsgegegevens zouden uitlekken, dus de door de telecombedrijven genoemde cijfers kunnen niet door buitenstaanders gecontroleerd worden. T-Mobile laat via woordvoerder Henny van der Heiden weten dat hierdoor zijn concurrenten in het publieke domein elkaar in de haren vliegen wie uiteindelijk de beste is. T-Mobile zou zelf 97,3 procent voor de doorvoersnelheid scoren, terwijl Orange 96,7 procent zou scoren voor de netwerktest. Verder stelt T-Mobile dat het de aparte umts-licentie van Orange zal blijven benutten, om zo de betrouwbaarheid en de capaciteit van zijn umts-netwerk te vergroten.