Telfort slaat UMTS over

Telfort logoTelefonie-aanbieder Telfort wil UMTS overslaan en direct de HSDPA-techniek gaan gebruiken voor snel mobiel internet. Deze techniek is een uitbreiding op UMTS en is sneller en efficienter. HSDPA wordt gezien als de opvolger van UMTS. Het HSDPA-netwerk zal niet gelijk landelijke dekking bieden: er wordt gestart met een netwerk voor de vier grote steden. Voor de andere regio's zal er gekeken worden naar de vraag vanuit de markt. Telfort werkt wel aan een landelijk dekkend UMTS netwerk maar zal het dus niet gaan gebruiken. Ook T-Mobile wil gelijk overstappen naar HSDPA. De KPN en Vodafone bieden wel UMTS-diensten aan hun klanten.

Door Gabi Gaasenbeek

28-08-2005 • 22:30

72

Bron: Nu.nl

Reacties (72)

72
72
35
9
4
29
Wijzig sortering
voor zover ik weet hebben ze toch een wettelijke verplichting (hun contract met de staat)
om umts dekkend te leveren vooreen bepaalde datum
willen ze er zo onderuit?
HSDPA is een extra functie die je boven op een UMTS netwerk kan bouwen!
Zo zal voice verkeer gewoon op de zelfde manier afgehandeld worden als op een stanndaard UMTS netwerk. En sytmetrise data verbindingen daar veranderd ook helemaal niets.

Alleen de aanvullende HSDPA of HSUPA functie functioneerd anders. Maar je hebt er wel weer speciale toestellen voor nodig die vermoedelijk in de loop van 2007/2008 massaal beschikbaar zullen komen. Daarnaast is de snelheid sterk afhankelijk van de signaal sterkte, vergelijkbaar met het afstand verhaal bij ADSL2+
Zo zal voice verkeer gewoon op de zelfde manier afgehandeld worden als op een stanndaard UMTS netwerk.
Helaas heb ik nog geen enkele telefoon mogen aanschouwen die in Nederland het voice verkeer via UMTS afhandeld. Toestellen zoals de Sony Ericsson Z1010 en V800 zijn hybride toestellen. Al het dataverkeer gaat via UMTS (videobellen, mms'jes, wappen etc.) maar het voice verkeer gaat nog gewoon via het aloude GSM. In die context is UMTS dan ook in Nederland zeker geen vervanging van GSM maar slechts een aanvulling.
Dat zal ongetwijvelt met een firmware update mogelijk worden. Wat ik me nu wel afvraag is of de gesprekskosten lager worden want het lijkt mij dat als we alles als data gaan versturen er het een en ander aan compressie mogelijk is. Ik denk alleen dat dit niet het geval is en dat de prijzen abnormaal hoog gehouden worden. Een voorbeeld: in veel landen kun je smsen via GPRS en betaal je voor het data verkeer dat een smsje genereerd < 1kb. In nederland hebben alle providers deze functie uit staan zodat ze 10 tot 20 cent voor een smsje kunnen rekenen.
Data via UMTS en voice via GSM kan niet!
Een toestel kan maar met 1 soort netwerk tegelijk verbonden zijn, GSM of UMTS. Dus als je data verbinding via UMTS hebt gaat het bellen ook via UMTS. Tenzij je ter plaatse geen of een slechte UMTS verbinding hebt, dan valt het toestel terug op GSM (voice en data).
HSDPA is een softwarematige uitbreiding op UMTS. In het UMTS contract staat een verplichting voor het dekkend maken van de 7 grootste steden in NL.
Met andere woorden, de straling is nog steeds even schadelijk voor de mens?

Het is niet zo dat deze nieuwe techniek er voor zorgt dat mensen niet meer misselijk worden en hoofdpijn krijgen van de "umts"-straling.
Anoniem: 112913 @XyritZz30 augustus 2005 14:14
Dat is zowiezo nog nooit aangetoond, en met aangetoond wil ik zeggen door wetenschappelijk onderzoek bewezen.

Dus geen vage berichtjes in kranten, ome Jan en tante Truus die zeggen hoofdpijn te hebben op RTL4 of SBS6.

Tot nader order 'kul' dus.
Kwam er net pas achter toen ik een link kreeg van een vriend.

(-- Benefits of InterDigital's HSDPA Architecture vs UMTS:
* Architecture designed to support HSDPA data rates up to 14 Mbps
Let op -> * Advanced receiver design provides significantly better performance and higher system throughput than a rake based receiver
* Programmable hardware accelerators controlled by software that runs on a general purpose control processor (L1 CPU)
* Low power and gate count
* Low processing load and interrupt rate for the
L1 CPU * independent of data rate
* Simple interfaces to WCDMA Release 99 / Release 4 hosts --)

Waarschijnlijk een antwoord op je "softwarematige uitrbeiding" ( beetje laat ermee, maar had anderen dingen te doen |:( )
Ze zullen ook een UMTS-netwerk actief hebben, maar ze gaan het niet aanbieden aan hun klanten.
en waarom wordt orange world niet genoemd?
Telfort werkt wel aan een landelijk dekkend UMTS netwerk maar zal het dus niet gaan gebruiken.
waarom geloof ik dit niet? als je zoiets hebt wil je het ook zeker gaan aanbieden, om zo het geld er zo snel mogelijk uit te halen :?

ik denk dan ook dat Telfort helemaal NIKS heeft aan UMTS apparatuur (of iig bij lange na geen landelijke dekking) maar dat ze wachten tot ze het KPN UMTS netwerk kunnen gebruiken. (aangezien KPN Telfort heeft overgenomen)
Het zogenaamde overslaan van UMTS is ook ietwat overdreven. Ze gaan helemaal richten op HSDPA wat zoals ik hierboven ook al zei een softwarematige aanpassing is aan UMTS. Hiervoor is UMTS dus wel een vereiste. Daarnaast is Telfort door het UMTS contract gebonden om op zijn minst een bepaald UMTS dekkingsgebied te hebben en dit mag geen HSDPA zijn, dit MOET UMTS zijn. Dus ze slaan helemaal niet UMTS over.
Ze gaan het aanbieden van UMTS aan de klanten overslaan.
En als het goed is komt er inderdaad een landelijk dekkend netwerk voor UMTS, alleen zal het niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden.
DOH! Telford heeft nu met EDGE (doorontwikeling van GPRS) het snelste landelijkdekkende netwerk en zullen i.p.v. standard UMTS direct HSDPA uitrollen wat ze waarschijnlijk flink in de kosten scheeld.

GSM = 14 Kb/s
GPSR = 115 Kb/s
EDGE = 473 kbit/s
UMTS = 368 kbit/s
HSDPA = 14 Mbit/s

leuk weetje:
Motorola becijferde al eens dat met gewoon umts slechts 2 gebruikers per cel gelijktijdig gegevens op 384 kbit/s kunnen downloaden. Bij hsdpa ligt dit aantal boven de 40. Zo'n 20 gebruikers per cel kunnen op 700 kbit/s downloaden.
bron: telecomwereld.nl
waarom geloof ik dit niet? als je zoiets hebt wil je het ook zeker gaan aanbieden, om zo het geld er zo snel mogelijk uit te halen
Omdat het zélf aanbieden ook verliesgevend kan zijn. Blijkbaar is de verwachte winst groter als ze het netwerk alleen verhuren.
waarom geloof ik dit niet? als je zoiets hebt wil je het ook zeker gaan aanbieden, om zo het geld er zo snel mogelijk uit te halen
Cells binnen UMTS worden kleiner naarmate ze meer gebruikt worden. Dus als je wel een landelijk dekkend UMTS netwerk aanlegt en daarna niet gebruikt heb je veel minder masten nodig.

Om UMTS zodanig uit te rollen dat je een snel landelijk dekkend netwerk hebt heb je grofweg zo'n 2000 masten nodig. Om complete dekking te krijgen een stuk minder (volgens mij haalt een mast zonder dat ie gebruikt wordt wel zo'n 30 km, dus theoretisch heb je dan aan 41.526/2827 = 15 masten genoeg :))
Dan mag je hopen dat ze het echt niet gaan gebruiken:
Van <a href=\"http://en.wikipedia.org/wiki/UMTS\" target=\"_blank\">Wikipedia</a>:
for fully fledged UMTS incorporating Video on Demand features, one base station needs to be set up every 1000 - 1500 meters. While this is economically feasible in urban areas, it is impossible in less populated suburban and rural areas;
als je dus voor iedere 1,5 KM een nieuwe mast moet hebben, heb je er al heel wat nodig in nederland.
wikipedia specificeerd niets. hier kun je dan vanuitgaan of een 9dbi of bv een 19Dbi. met een 19Dbi heb je zonder problemen een parabool cover van 8km. tevens bij gebruik van een ruimere frequentie zoals ericsson doet zul je ook nog wel een grotere dekking kunnen realiseren. 15 masten is misschien iets aan de kleine kant.
nederland bestaat uit 41.000km^2/(2*pi*4^2)=410 palen bij een perfecte dekking wat natuurlijk niet mogelijk is. maar misschien een stuk of 600 zou al een heel eindje in de richting komen.
tevens in wikipedia staat er 'less populated suburban/rural areas'. kun je hier vanuitgaan dat het bv Alaska is? of misschien Brabant? beetje ruim begrip en zelfs in Brabant lijkt me het nog steeds erg goed mogelijk om een goede/winstgevende dekking te geven.
maar dan... ik ben ook geen expert so its just my 2 cents ;)
Brabant is juist een van de dichtstbevolkste provincies van Nederland, alleen is de bevolking meer gespreid over een netwerk van grootstedelijke dorpen. Bedenk daarbij dat Eindhoven en Tilburg de 5e en 6e stad van Nederland zijn qua inwoners en de andere grote steden zoals Hertogenbosch, Breda, Helmond ook in de top vijftien staan... zo ruraal is het hier niet, ondanks dat schitterende imago van bourgondische boerenlandleven.
idd, als ik aan dunbevolkt denk, denk ik eerder aan drenthe of zeeland ofzo...
tevens in wikipedia staat er 'less populated suburban/rural areas'. kun je hier vanuitgaan dat het bv Alaska is? of misschien Brabant?

Leuk hoor, vooroordelen maar praat niet als je niet weet waar je het over hebt. Brabant is in inwoneraantal met ongeveer 2,2 miljoen namelijk toch de derde provincie van Nederland. En hoewel er delen van Brabant relatief dunbevolkt zijn, is het simpelweg wel zo dat ik in een kleine plaats woon met ongeveer 1000 inwoners per km2, niet zo dunbevolkt dus. Als je ook nog meetelt dat Eindhoven (5e stad van NL), Tilburg (6e stad), Breda (8ste) en Den Bosch (15e) in Brabant liggen valt het allemaal wel mee. Bij dunbevolkte provincies moet je vooral gaan denken aan Drenthe, Zeeland of Flevoland (en dan de Noord-Oost polder).

Kortom, in Brabant is het dus zeker mogelijk om zoiets winstgevend aan te bieden.
Ja daag voor het huidige gsm-netwerk heb je ongeveer 1500 masten nodig voor nederland.
UMTS was destijds geraamd op +/- 2500 masten.
Voor 5 netwerken? Klopt precies dan :P
Aangezien KPN Telfort heeft overgenomen?? Je loopt een beetje vooruit, KPN heeft een overnamebod gedaan en Telfort staat daar niet onwelwillend tegenover. Formeel is het nog niet overgenomen, er zijn diverse obstakels, zoals de aandeelhouders en de NMa...
De overname is nog niet definitief: de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet nog goedkeuring geven aan deze overname.
Aangezien KPN Telfort heeft overgenomen?? Je loopt een beetje vooruit, KPN heeft een overnamebod gedaan en Telfort staat daar niet onwelwillend tegenover.

De overname van Telfort is weliswaar nog niet goedgekeurd door de NMa maar het bod is al wel goedkgekeurd door Telfort en haar aandeelhouders. Van de site:

KPN heeft 100% van de aandelen van Telfort gekocht, waardoor Telfort nu wel een andere moedermaatschappij heeft gekregen.
De NMa moet nog haar goedkeuring verlenen voor deze transactie en tot die tijd (3 tot 6 maanden) verwachten wij geen grote wijzigingen.
Dat is nu het verschil tussen verlies maken en nog meer verlies maken.

Ze hebben een slechte koop gedaan ("UMTS") dat weinig oplevert. Zouden ze het moeten exploiteren, dan kunnen ze net zo goed geld weg gaan geven (lijkt me overigens een goed plan :Y) )

Dus dan maar UMTS uitrollen om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen, maybe een abonnementje aanbieden, maar verder ook niets. Gewoon wachten op HSDPA.

Aan de andere kant, is HSDPA apparatuur gewoon een upgrade van UMTS. Dus zoveel slechter zullen ze er niet van worden.
Ik ben ook maar een "n00b",

maar weet iemand wat voor enige effect HSDPA kan hebben voor UMTS KPN klanten?

Ik betaal momenteel 90 euro voor een flat-free abbo en ik internet zo door die 1024MB limiet heen binnen een week |:(
De snelheid ligt hoger, dus je bent nóg sneller door je limiet heen! :*) ;)
Sorry als ik het zeg maar UMTS in Nederland loopt echt schandalig achter.
Punt 1 zou ik met de huidige UMTS tarieven niet eens een UMTS telefoon willen gebruiken, punt 2 is de dekking belabberd, punt 3 ondersteunen veel te weinig providers de standaard.

Als ik het vergelijk met Zweden waar je bij ieder nieuw abbonnement automatisch een 3G toestel krijgt, voor 15 euro per maand 30 minuten gratis videochat krijgt, gratis kunt bellen naar je vrienden en 100 gratis belminuten naar overige nummers kunt krijgen voor zo'n schamel bedrag. Dan is de ontwikkeling van UMTS in NL nog bekans op 3e wereld niveau.

Laat ze eerst maar eens hun zaakjes op orde krijgen in NL voordat je naar nieuwe dingen gaat kijken.
Ik weet niet waar je die tarieven vandaan hebt, maar laat maar zien.

Wat betreft Nederland
1) tarieven vallen nmm erg mee in vergelijking met wat je voor dat zelfde tarief aan data mag verstoken voor bijv sms. Voor 0,75 een kwartier tot 1mb verstoken of voor 2,50 per kwartier mag je onbeperkt data doorvoeren bij bijv Vodafone.

2) Dekking van de providers die UMTS aanbieden is behoorlijk goed. De dichtst bevolkte en drukst begaanbare gebieden worden geheel gedekt en daarbuiten is ook behoorlijk veel dekking. In buitengebieden is het minder, maar de meeste mensen kunnen het in Nederland gebruiken.

De meeste landen hebben nog geen umts netwerken en als ze het al hebben is de dekking vele malen lager en zijn de kosten veel hoger dan hier. Vergeleken met een van de weinige landen die behoorlijk vergevorderd zijn met introduceren lijkt bijna alles dan achter te lopen.
Hm lijkt me handig als je Zweeds kunt lezen net als ik - iig als je www.tre.se opent zie je al een advertentie voor 19 euro in de maand, 200 gratis minuten Soortgelijke aanbiedingen zijn er ook te over bij vodafone en telia.. De prijzen die je noemt vind ik alsnog duur :)
Het is dus duidelijk dat zelfs de telefoon operators doorhebben dat UMTS een zeepbel is geweest.

Er zijn niet al te veel mensen aan het wachten op video on demand op hun mobiel ( want ze hebben juist die flatscreen gekocht van 92" ).

Een technologie die gepushed is door de telecom is niet de technologie van de toekomst, misschien beter eens nadenken wat ze dan wel kunnen aanbieden via hun IP network.
Tuurlijk wachten mensen erop maar als je €0,25 per minuut gaat rekenen hoeft het al niet meer. Dacht je dat inet zo succesvol was als we nu nog steeds per minuut zouden betalen?
Geen zeepbel, het zijn stappen naar een makkelijker te exploiteren netwerk..
Ik gebruik zelf best veel internet onderweg..
Op mn PDA:
Altijd de laatste flitscontroles en files voor m'n tomtom
Elke dag een update van het weer
Email ophalen en lezen
MSN heb ik aanstaan
Ook foto's verstuur ik via email of mms
Audio streams van shoutcast of window media
Remote desktop logins

De databundels zijn alleen nog belachelijk duur (bij kpn) of je bent gedwongen een keuze te maken tussen goedkope databundels en slechte(re) ontvangst..
Mja, Telfort... in 5 jaar al 4 keer van eigenaar veranderd.

Tsja, misschien trekken ze wel een leuk konijn uit hun hoge hoed, maar ze zitten nog steeds wel vast aan die bepalingen uit de overeenkomst UMTS. Daar komen ze toch echt niet onderuit, mits ze tegen die tijd nog niet via KPN kunnen mee-UMTS'en.

Maar goed, zoals GPRS toch al een redelijke mislukking was, is UMTS helemaal een drama.

Ik geloof gewoon niet dat iemand op supersnel mobiel internet op deze manier zit te wachten.

De techniek is gewoon te beperkt om te leveren wat het beloofd op een grote schaal. Ja, in een test omgeving met 1 handset werkt het prima.

Maar op de manier zoals het in het eggie gaat, denk het toch niet.

O2 had zo'n test-omgeving op het Isle of Man via Manx telecom.

Werkte super en alle klanten waren super-enthousiast.

Ja, DUH! Het was zowat gratis, en de dekking was optimaal met minimaal aantal gebruikers per mast. Krijg je toch een fiks scheve uitkomst van je tests.

Zolang als het zo hoog geprijsd blijft als nu, zal het nooit werken.

En dan kunnen ze wel blijven ontwikkelen van techniek, maar ze kunnen beter eens kijken naar wat de consument nu echt wil, en wat ie ervoor wil betalen. Beetje dat Philips syndroom.
Dan hoef ik het in ieder geval niet te verwachten, noord Friesland is nu niet bepaald dicht bevolkt, net als bv een fatsoenlijk adsl abbotje van BBned zit er hier niet in. Maar het is opzich wel logisch, veel mensen die hier wonen zijn bouwvakkers, straters, loodgieters, schilder, boer of werkloos en hier zijn de jongeren concentraties ook wat minder hoog dan in de grote steden, totaal niet interessant voor bedrijven om hier zo iets te starten, ooit komt het er wel van maar goed.
Ik vind het wel een slimme zet. Dat UMTS is gewoon een flop, werkt niet, veel te duur. Men komt nu wel met al die videodiensten, maar zolang het zo onbetaalbaar blijft zal het niet aanslaan. Ik zag nu wel bijvoorbeeld dat 1GB dataverkeer nu voor 27.50 per maand, maar dat is nog vrij veel. Doordat Telfort ook geen torenhoge schulden heeft, kunnen ze nog altijd voicemail gratis aanbieden en meer acties zoals goedkoper bellen naar abonees op het eigen netwerk. Misschien dat dit ook hetgeval is bij andere providers.
Half mee eens, UMTS werkt prima.. ik zit dagelijks uren lang op UMTS ( wat ook verklaard waarom mn transfer zo snel verbruikt word |:( ) , enigste probleem met UMTS is de prijs. 90 euro voor iets waar ik binnen een week door heen rag is een beetje te veel..

Waar heb je trouwens 1GB voor 27,50 gezien? Want ik ben volgens mij blind aan het worden als het wel zo is o.0
Hoezo is het een slimme zet? Ze missen nu ook een deel ervaring met net-onderhoud, traffic-control en wat anders aan ervaring je kunt opdoen.

Als ze straks HSDPA gaan doen, dan hé... we moeten toch dat UMTS-netwerk neerplanten.

Ik vind het een beetje arrogant overkomen zo van :"Pfff, UMTS, pffff, wij slaan dat 'gewoon' even over, en wij komen meteen met iets beters, kijk ons dan eens!"

Wat gewoon een beetje enorm vreemd is, is dat ze wel kapitaal steken in de opbouw van een UMTS netwerk, maar er dan "niks" mee doen.

Al maak je maar een paar producten die er gebruik van maken, dan levert het al iets op.

Maar ja, weet je nog, Telfort, die toen eens besloten dat het wel slim was om geen sponsoring meer op de GSM's te doen, want de klanten wilden toch enkel maar heldere abonnementen, en iedereen zou hun voorbeeld volgen.

Mja... echt ja... Zo slim is Telfort, en met dit soort statements krijg ik dat gevoel weer. Beetje hoogmoedig praten.

Ik denk dat ze in Den Haag toch wel iets anders over de plannetjes denken dan Telfort hoopt te kunnen doen.
Anoniem: 143671 28 augustus 2005 22:54
Telfort slaat UMTS niet echt over, aangezien de HSDPA techniek draait op de UMTS palen, ze gebruiken alleen de software niet van de UMTS waardoor klanten van Telfort moeten wachten op de HSDPA. Ik vind het tactisch een goede zet, aangezien ze nu de eerste worden die de HSDPA gaan gebruiken en lopen dan voor op de rest, dat zal dan uiteindelijk weer sneller klanten gaan trekken dan providers nu doen met UMTS. UMTS is ook niet echt iets wat hard loopt omdat de consumenten de snelheid te langzaam vinden.
Echt langzaam is het niet, wel onbetaalbaar voor een gewone sterveling.
't is nog sterker: HSDPA is gewoon UMTS. 't staat gewoon beschreven in Release 5. Dus waarom tweakers.net en veel andere nieuwssites keer op keer HSDPA als opvolger zien van UMTS snap ik ook niet echt. Je zou hooguit kunnen zeggen dat HSDCH de opvolger is van FACH (uit m'n hoofd, 't is al weer 2 jaar geleden dat ik eraan gewerkt heb).
HSDPA is net zoiets als EDGE bij GPRS is eigenlijk... dus ik vind het ook een beetje gelul, dit.

Vodafone (en ik geloof ook KPN, maar weet dat niet zeker) heeft/hebben ook aangekondigd hun netwerk naar HSDPA te zullen upgraden (wat overigens duurder is dan een GPRS-netwerk naar EDGE upgraden naar ik heb gehoord).
De snelheid is echt het probleem niet. Door de hoge prijs per MB zal het voornamelijk worden gebruikt om websites te bekijken. En daarvoor is GPRS eigenlijk al voldoende (115Kbps) alleen is dat ook vreselijk duur. Een virus update van 3MB kost je iets van €7,50 aan traffic.
Anoniem: 122664 @NBK29 augustus 2005 15:39
gelul, Telfort verkoopt 1GB per maand voor € 52,50 p/m (nu tijdenlijk € 27,50) en dat is dus via een landelijk dekkende netwerk met EDGE
Anoniem: 129753 @NBK28 augustus 2005 23:20
inderdaad

in frankrijk en spanje was het 15 euro per MB.
Anoniem: 117866 29 augustus 2005 00:54
Waarom hebben we die rommel nodig terwijl het hoogstwaarschijnlijk erg slecht is voor iedereen's gezondheid...

...landelijke dekking... hmm emigreren dus.
http://www.stopumts.nl is een betere site is om dit soort opmerkingen te spuien. |:(
Anoniem: 124870 @pven29 augustus 2005 09:02
die site is klinkklare onzin, ze beweren dat er iemand is die (omdat hij op 100 meter afstand van 10 telecom masten woont) allergisch is geworden voor ALLE elektrische apparatuur en daarom een soort kippenhok in zn tuin heeft gebouwd om zichzelf af te schermen, ... trieste verhalen waar ze niemand mee overtuigen... |:(
Om de meeste onderwerpen aldaar moet ik eigenlijk best hard lachen. ;)
Er is nooit bewezen dat de masten ongezond zijn, net als dat er niet bewezen is dat ze schade aanbrengen.
Volgens mij zit het bij veel mensen gewoon tussen de oren.
Ach dan gaan we allemaal een jaartje eerder dood. Als ons leven het er allemaal een stuk makkelijker op maakt, maakt dat toch niet zoveel uit?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.