Staatssecretaris EZ: tariefsverhoging KPN geen reden voor onderzoek

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken ziet geen reden om de NMa onderzoek te laten doen naar recente tariefsverhogingen bij de KPN en zijn dochterbedrijven. Twee Kamerleden hadden om zo'n onderzoek gevraagd.

KPN-logoHeemskerk betwijfelt of de tariefsverhogingen voor onder meer internet en mobiele telefonie op minder concurrentie wijzen, zegt hij in antwoord op Kamervragen van VVD-Kamerlid Ton Elias en SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. Wel geeft de staatssecretaris toe dat de markt voor internet en mobiele telefonie niet meer zo in beweging is als een paar jaar geleden, en dat er 'enigszins' sprake is van 'consolidatie'.

De vraag of de tariefsverhogingen tot een onderzoek moeten leiden, laat hij over aan de mededingingsautoriteit NMa. Heemskerk zegt dat de NMa ook onderzoek kan doen naar eventuele afspraken tussen aanbieders, waar de Kamerleden niets over vroegen. KPN, Vodafone en T-Mobile voerden onlangs bijna gelijktijdig de aansluitkosten voor mobiele abonnementen weer in, nadat daarvoor jarenlang een korting van honderd procent had gegolden.

KPN verhoogde in de afgelopen maanden stapsgewijs de tarieven voor vast internet en mobiele telefonie bij zichzelf en zijn dochterbedrijven. Onder meer de VVD had gevraagd om een onderzoek naar deze maatregelen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

21-04-2009 • 16:26

31 Linkedin

Reacties (31)

31
29
8
6
0
1
Wijzig sortering
KPN, Vodafone en T-Mobile voerden onlangs bijna gelijktijdig de aansluitkosten voor mobiele abonnementen weer in, nadat daarvoor jarenlang een korting van honderd procent had gegolden.
Dat riekt serieus naar prijsafspraken!

Verder niet zo gek... als je goedkoop wilt kun je naar Tele2 ofzo, maar dan moet je een iets hoger problemencijfer ook maar voor lief nemen. Idem geldt trouwens ook voor KPN-dochter Telfort. Persoonlijk betaal ik liever een paar euro meer voor meer kwaliteit en stabiliteit, maargoed...
[...]

Dat riekt serieus naar prijsafspraken!
Dat is oook niet te winnen natuurlijk. Als je je prijzen hoger hebt dan je concurrenten word je voor monopolist uitgemaakt, als je je prijzen lager maakt dan zeggen ze dat je de markt verpest door concurrentievervalsing, en als je je prijzen even hoog hebt is het weer kartelvorming.

Mooi land hoor, maar qua economie zit er in de modale Nederlander wel het één en ander aan verbeteringspotentiaal ;)
KPN, Vodafone en T-Mobile voerden onlangs bijna gelijktijdig de aansluitkosten voor mobiele abonnementen weer in, nadat daarvoor jarenlang een korting van honderd procent had gegolden.

Je hebt wel in de gaten dat hij zegt dat de tijd waarin het gebeurt is naar prijsafspraken stinkt? Hier gaat KPN, en hier gaat 5 dagen later de concurrentie.

Nu weet ik niet of jij een grote onderneming hebt, maar over het algemeen zijn zij toch zeker niet slagvaardig genoeg om binnen 5 dagen te realiseren dat je zo'n grote wijziging doorvoert. Denk alleen al de tijd nodig om al je personeel, helpdesk en verkopers, op de hoogte te stellen. Heb ik het nog geeneens over benodigd onderzoek van marktanalisten om de kosten en baten overzichtelijk te krijgen. Blijkt daaruit dat het rendabel is KPN te volgen, zal de juridische afdeling aan de slag moeten om te kijken hoe dat zit met lopende contracten en nieuwe aansluitingen. Dan moeten er nog persberichten klaargemaakt worden en abbonee's een 100% correcte aankondigingsbrief ontvangen.

Kun je wel een beetje neerbuigend doen over de opmerking van Sorcerer hierboven, maar hij heeft zeker wel een punt; misschien een beetje ongenuanceerd verwoord, maar het punt is er. Ik zou ook graag zien dat de OPTA zich hier mee gaat bemoeien, want laten we wel wezen, dergelijke praktijken zijn toch minstens een onderzoek waard.
Ik begrijp wat je bedoelt te zeggen en ergens lijkt het ook wel toevallig. Misschien is er ook inderdaad sprake van prijsafspraken, maar ik kan me ook goed voorstellen dat deze bedrijven de afgelopen maanden gekeken hebben naar de huidige economische situatie en gezien hebben dat ze hard aan de slag moeten om hun financien op orde te krijgen/houden.
Het is nou eenmaal erg onzeker en ze hebben lange tijd veel gestunt. Aansluitkosten worden nou eenmaal gemaakt (mensen die administratief werk doen, monteurs die op pad gaan, verzendkosten die worden gemaakt). Jarenlang kon dat er nog wel vanaf, maar in de huidige markt kunnen ze dat gewoon niet meer doen (of ze misbruiken de wereldwijde crisis om meer te cashen).

Hoe dan ook, waarschijnlijk waren T-Mobile en Vodafone allang van plan deze stappen te zetten, maar hebben ze de procedures nu versneld vanwege de actie van KPN.
Als je kijkt naar de supermarktoorlog de afgelopen jaren, dan is er ook enorm snel gereageerd, niet alleen naar beneden, maar ook naar boven.

Het feit dat we bepaalde kortingen niet meer krijgen, maakt een eventuele actie ook makkelijker uitvoerbaar. Wanneer er nooit een bedrag voor aansluitkosten had bestaan was het moeilijker geweest om te geloven dat ze het allemaal spontaan invoeren, maar nu is er administratief niet zoveel te veranderen. Gewoon een kwestie van de korting NIET geven.

Conclusie: hoewel ik me zou kunnen voorstellen dat er iets aan de hand is, kan ik me ook heel goed voorstellen dat deze plannen allang klaarlagen en nu in versneld tempo zijn ingevoerd.
Wolthuis87 verwoordt precies wat ik bedoel: dit kán niet zo snel, ook niet 'in vesneld tempo'. Er is gewoon over vergaderd en wat mij betreft valt het onder prijsafspraken.

Als het nou met meer dan een maand tussentijd is, ok, maar dit is echt te snel: maar 3 werkdagen zitten ertussen! (denk maar niet dat hier in het weekend over vergaderd wordt) Versneld invoeren op die termijn is ook onmogelijk, inderdaad o.a. vanwege dat je zoiets toch nog even moet narekenen, verkopers en helpdesken tijdig geïnstrueerd moet worden (die communicatie moet ook nog worden gemaakt), etc. ...

Maargoed, ik neem aan dat de heren het wel zo doen dat er geen documentatie meer over terug te vinden is, en verder boeit het me niet veel, maar toch, als je maar weet dat het stiekem toch boefjes zijn ;)
Ik snap de commotie zowiezo niet. Als KPN zijn tarieven verhoogd, kan er vraag zijn naar een goedkopere dienst, waardoor er weer meer concurentie op de markt komt.
Of deze onderzoeken zowiezo zin hebben is maar de vraag, een bedrijf hoort zelf te kunnen bepalen of het 2c per minuut vraagt of 2euro per minuut.
Op het moment dat er geen of slechts zeer beperkte keuze is voor alternatieve aanbieders en het moeilijk tot onmogelijk is om de markt te betreden door bijvoorbeeld toegangbeperkende regels of zeer hoge aanvangsinvesteringen, dan kan zo'n tariefsverhoging zeker een kwalijke zaak zijn.

De laatste jaren zijn er veel spelers van de markt verdwenen, onder andere doordat KPN deze heeft overgenomen en geïntergreerd in bestaande KPN-merken. Zo is de keuze voor de consument dus veel kleiner geworden en zullen zij minder snel overstappen.

Het lijkt mij een goede zaak dat er kritisch naar de tariefsverhogingen gekeken wordt. Al is het alleen maar om het feit dat KPN dan weet dat ze geen vrij spel hebben.
tssss dat ze er weer mee weg komen

rede waarom er wel een onderzoek moet komen; KPN en haar dochters introduceren een nieuwe/interresante dienst of service voor een leuke prijs. Zodat er veel zieltjes geworven kunnen worden. Na een succesvolle introductie periode (zoals kpn dit marketing technisch verwoord) wordt de prijs van die dienst ALTIJD verhoogd.

Dat is niet eerlijk tegenover de consument, ik vind het vreemd dat zo'n groot bedrijf als KPN hier steeds mee weg komt.
Ik noem enkele voorbeelden; telfort, online backup, telefonie, mobiel internet, eindeloos sms etc. etc. etc. etc.

KPN is gewoon een geldwolf, daar moeten consequenties tegenover gezet worden.

ik snap niet waarom KPN dit herhaaldelijk doet; het zal wel luceratief zijn, maar andere 'grote' jongens als bijv. Vodafone of T-Mobile zie je dit niet doen... :? ik heb zo de nodige vraagtekens

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 21 april 2009 16:41]

Dan moet die consument toch gewoon z'n contract opzeggen? Ik vind persoonlijk dat hier nogal veel naieve mensen rondlopen wat dat betreft. Op het moment dat mensen een bepaalde dienst willen afnemen zullen ze daarvoor moeten betalen. Zolang het voor concurrentie niet al te moeilijk is om die markt te betreden - door bijvoorbeeld het aanschaffen van licenties/apparatuur - en het tegen een goedkoper tarief kan dan in dit geval KPN, dan zal die concurrentie er ook komen. Is het door toetredingsbarrieres niet mogelijk, dan moet de mededingingsautoriteit inderdaad ingrijpen, omdat er dan misbruik gemaakt wordt van hun oligopolie/monopolie positie, maar als het inderdaad niet goedkoper kan, dan zal het ook niet zo snel goedkoper aangeboden worden, tenzij het is om snel een groot marktaandeel te veroveren.

En daarnaast, KPN is een commercieel bedrijf waarbij normaal gezien één van de belangrijkste doelen winstmaximalisatie is. En als dat lukt door je tarieven te verhogen zonder mededingingswetten te overtreden, waarom ook niet?
Anoniem: 19339
@himlims_21 april 2009 17:02
Stel je niet aan, zeg. Als de Telegraaf een introductie-aanbod heeft van het eerste 8 weken voor 20 euro, waarna je het volle pond moet betalen, dan moet er volgens jou ook een onderzoek komen?
KPN is een geldwolf
Wel, duh. Zou het dan toch een commercieel bedrijf zijn?
Vodafone zie je dit niet doen...
Hm. www.vodafone.nl... Altijd en overal online met ons mobiel internet. Nu 1 maand gratis proberen!!
Hou toch op, dit is gewoon marketing. Zoals al meer mensen laten zien doen concurrenten van KPN dat ook. Daarnaast geldt voor scheermesjes al decennia dat je de houder + het eerste mesje voor een prikkie koopt maar daarna wordt uitgeknepen als je los mesjes koopt. Printers en printerinkt idem dito.

Dit is zeer lucratief, mensen zijn namelijk dom en lui, dus ze trappen erin maar hebben als het eenmaal duurder wordt geen zin om iets anders te gaan zoeken als het product eenmaal werkt. Daar spelen bedrijven op in.
Nou een bedrijf als KPN heeft behoorlijk wat klanten, een tariefsverhoging doorvoeren kan een bedrijf als dit flink wat geld opleveren.

Heel wat mensen worden dan ook weer de dupe van deze tariefsverhoging...
Dan moet je als klant opstappen en naar een goedkoper bedrijf gaan, :?
KPN kan nooit eenzijdig haar tarieven aanpassen en je mag hierop je contract ontbinden. Je hebt nummerportability dus je nummer wijzigd ook niet.

KPN die lacht zich natuurlijk rot.
Die maffe Nederlandse schijthazen zijn te bang om over te stappen en gaan alleen een beetje staan te mekkeren over de tarieven.
Anoniem: 155283
@-=bas=-22 april 2009 10:31
Dan moet je als klant opstappen en naar een goedkoper bedrijf gaan,
Dat is nu net het probleem. Ze hebben in een grijs verleden veruit de meeste bekabeling aangelegd en er zijn concurrenten die gebruik maken van het KPN netwerk. Als ze dan de prijs verhogen voor klanten en dochterbedrijven, zal de concurrentie vast niet hetzelfde mogen blijven betalen, want daarmee zullen ze zichzelf uit de markt gaan prijzen. Ik ben gewoon van overtuigd dat iedereen op het KPN netwerk, vrijwillig of niet, gewoon meer zal moeten gaan betalen.
Tja, en als je een contract voor 2 jaar hebt, gaan ze tarieven tussentijds verhogen? Dan valt er weinig te switchen van provider. :/

(verlagen mag natuurlijk altijd ;))
Als je een contract hebt van 2 jaar en ze veranderen tussentijds de tarieven heb je meestal het recht om het contract te verbreken.
zeker, bij prijsverhoging heb je altijd de mogelijkheid om kosteloos op te zeggen :D (anders mag je naar de consumentenbond en hebben ze een probleem)
Anoniem: 283930
@Ramzzz21 april 2009 17:28
Lees je contract dan eerst voordat je hier komt huilen.

In de meeste contracten staat dat bij een prijsverhoging jij je contract mag ontbinden.
Tariefverhogingen bij KPN. Ik snap het niet. Betreft internet zijn er 2 ontzettend dure partijen. Deze heten KPN & Dochters en de Kabelmaatschappijen.

Waarom KPN? Dit teert op imago, merknaam en oudjes. Hun producten worden toch wel gekocht. Maar door mensen die er van uit gaan, oh het is KPN (hetnet/Planet/etc) dus het is goed. Misschien is dit wel voor een deel zo, maar waarom staat KPN dan nog steeds in de top5 bij kassa/radar/etc. Het bedrijf vraagt in verhouding met andere bedrijven asociaal veel geld voor zijn diensten. Ik heb het dan over internet/telefonie/televisie e.d. pakketten. Onvoorstelbaar.

Waarom de kabelmaatschappijen? Concurrentie? de Kabelaars zijn de enige die hogere snelheden m.b.t. downloaden en uploaden kunnen halen. Op enkele glasvezel netwerken na, maar die spelen landelijk nog niet mee. Men wilde concurrentie op de internetmarkt hebben, maar ik kan geen UPC krijgen hoor, alleen Ziggo. Iedere kabelaar zijn eigen gebied. Vind je het gek dat ze ruim 2x meer vragen dan een Tele2/Online/Alice/etc.

Er is nog helemaal geen concurrentie. Gooi het hele zwikkie vrij. Laat iedereen, overal toe. Maar verschep de eisen. 95% van de klachten binnen 1 week afgehandeld bijv. Uiteraard nog veel meer afspraken, maar ik heb geen zin om dit nu allemaal op te schrijven. Het komt er op neer dat als een bedrijf een dienst wil aanbieden, dat het eerst de infrastructuur op orde heeft, goed getest heeft en de juiste hoeveelheid mensen in dienst heeft om klantenservice en ondersteuning te verlenen waar nodig is.

Op deze manier is het snel afgelopen met die asotarieven van KPN en de Kabelaars.
Tja wat zijn prijsafspraken. Als je weet dat KPN het doet, en toevallig hoort dat T-Mobile het ook van plan is, dan zou ik als Vodafone niet uitblijven. Elkaars intenties peilen en dus ook maar meedoen is niks mis mee, maar aan tafel afspraken hiervoor maken wel. Blijft lastig :)

[Reactie gewijzigd door PV85 op 21 april 2009 16:53]

'enigszins' sprake is van 'consolidatie'.

Ik hoop dat men beseft dat KPN veel internet bedrijven heeft overgenomen in de loop der tijd....Planet en XS4all waren al KPN, maar Demon, Tiscali, Speedlinq niet, dat waren concurrenten met een leuke prijs en snelheid, nu kan je nog maar naar enkele andere providers toe zoals Tele2, Telfort....daar heb je nog 20mb voor aardige prijs, ga dat maar eens vergelijken met Xs4all, ben je meteen 54 euri armer....

gr. John
Ooh, dan zit ik er ook bij begrijp ik....blijven er nog minder concurrenten over...
Ik zat ooit bij Tiscali totdat ik overgenomen werd.....
Al werken me emailadressen nog prima en ook de nieuwsserver van Tiscali gebruik ik nog..

gr. John
Is het niet zo dat je contractueel de prijzen afspreekt?
Ik weet dit niet zeker, maar hoop dit wel.
ik zit in het zelfde schuitje dat ik nog 1,5 bij kpn vast zit aan het contractje ^^
Dat is geen enkel probleem, bij prijsverhogingen word het contract "stilzwijgend ontbonden", en kun je wijgeren de nieuwe voorwarden te accepteren...

www.consuwijzer.nl
Naar mijn weten geld de prijsverhoging alleen voor nieuwe klant en niet voor bestaande.
Anoniem: 246060
22 april 2009 10:17
Prijsafspraken, ik vraag me altijd af hoe je zoiets bewijst. Ik denk niet dat de hoge managers van KPN hun notulen over eventuele prijsafspraken laten rondslingeren en niet meteen verbranden of zwaar encrypten of zo.
Anoniem: 82612
22 april 2009 13:36
Het is wel opvallend dat KPN alle vrijheid heeft gekregen om aan Kartelvorming te doen..

Eeerst zo'n beetje alle ADSL aanbieders opkopen, en dan de prijzen verhogen, in Amerika zou KPN allang gesplitst zijn wegens te grote Kartelvorming.


Opvallend hoe de nMA en AFM nu daar wat "ex"-politici de scepter zwaaien hun activoiteiten tot een minimum beperken.


Word hoog tijd dat de EU daar lucht van krijgt en ingrijpt, want zeker de kosten verhoging naar "per minuut" betalen is direct in strijd met de nieuwe regels van de EU die *juist* per seconde betaling in general verplicht wil stellen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee