KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 kopen 4g-frequenties

Alle huidige mobiele telecomproviders hebben bij de frequentieveiling vergunningen weten te bemachtigen. Daarnaast heeft Tele2 als enige nieuwkomer frequenties gekregen. Alle 'winnaars' van de telecomveiling zeggen in 2013 een 4g-netwerk te zullen gaan uitrollen.

Het Agentschap Telecom bracht details over de veiling vrijdagavond naar buiten. Aan de veiling deden vijf bedrijven mee: de huidige providers met een eigen netwerk, naast twee nieuwkomers. Daaronder was Tele2, dat daadwerkelijk frequenties heeft weten te bemachtigen, naast een joint venture van UPC en Ziggo, die ervan af hebben gezien om frequenties te kopen. Ook de bestaande mobiele netwerken hebben frequenties bemachtigd.

Alle providers hebben hebben frequentieruimte voor 4g-internet weten te bemachtigen. KPN begint in februari al met de uitrol van een eigen 4g-netwerk, en belooft in de tweede helft van 2014 volledige dekking te krijgen. Tele2 begint in januari met de uitrol; Vodafone volgt in de zomer. T-Mobile kan nog niet precies aangeven wanneer de provider begint met de uitrol van een 4g-netwerk. Woordvoerder Eric Dekker van de telco zegt dat dat in ieder geval in 2013 gebeurt, maar kan nog geen precieze indicatie geven. "We gaan onze best doen", aldus Dekker.

Welke provider welke frequenties heeft weten te bemachtigen, is nog maar gedeeltelijk duidelijk. Wel heeft T-Mobile in een reactie aangegeven een 'leidende positie in de 1800MHz-band' te hebben verkregen. De telco is dan ook bijzonder content met de uitkomst van de veiling. Ook KPN heeft blij gereageerd. Die partij heeft twee blokken in het 1800MHz-spectrum weten te bemachtigen, naast zendruimte in de 800MHz-, 900MHz-, 2.1GHz- en 2.6GHz-ruimte. Tele2 heeft twee licenties in de 800MHz-band gekocht. Welke frequenties Vodafone heeft weten te bemachtigen, is nog niet duidelijk.

In totaal gingen 41 vergunningen onder de hamer. Daaronder waren alle bestaande vergunningen, die nu al worden gebruikt voor mobiele netwerken, naast vergunningen voor nieuwe frequenties die kunnen worden gebruikt voor 4g-internet. KPN en T-Mobile hebben elk vijftien zendlicenties bemachtigd; Vodafone heeft er negen en Tele2 heeft twee licenties. De meeste licenties hebben een looptijd van zeventien jaar. Een deel daarvan gaat in begin 2013 in, maar sommige later: het Agentschap Telecom geeft providers de tijd om hun netwerken aan te passen. Dat betekent dat sommige frequenties van eigenaar zijn gewisseld.

De veiling leverde 3,8 miljard euro op; dat is veel meer dan het Agentschap Telecom voooraf verwachtte. Vodafone en KPN betaalden beide 1,4 miljard euro voor de licenties; T-Mobile moest 911 miljoen euro aftikken, tegen 160 miljoen voor Tele2. In een reactie laten UPC en Ziggo weten te hebben afgezien van het kopen van zendruimte omdat de kosten te hoog waren opgelopen.

Door Joost Schellevis

Redacteur

14-12-2012 • 18:03

169 Linkedin

Reacties (169)

169
165
118
21
0
17
Wijzig sortering
https://twitter.com/daanno/status/279632810371842048/photo/1
Hier staan welke providers welke frequenties hebben gekocht.
Dat plaatje is een halve foto van de onderstaande websites ;)

De verdeling van de geveilde frequenties: http://www.agentschaptele...ltiband-frequentieveiling
De verdeling voor deze veiling: http://www.agentschaptele...tieverdeling-voor-veiling
De verdeling na deze veiling: http://www.agentschaptele...entieverdeling-na-veiling

Als je het liever in het Engels hebt, de Engelse bestanden zijn ook beschikbaar rechts op deze pagina: http://www.agentschaptele...requentieveiling-afgerond

Edit: agentschaptelecom.nl had de URL's veranderd...

[Reactie gewijzigd door job_h op 14 december 2012 21:44]

Waarom heeft T-mobile geen 800 mhz frequenties? Dat zijn toch DE frequenties om 4g ook in minder dicht bevolkte gebieden aan te bieden??? Denk aan dorpen, minder grote steden.
En daar is de volgende 'lastenverzwaring' weer. De overheid legt de Nederlandse bevolking op deze manier een indirecte belasting op en laat die de komende jaren door de mobiele telecommers bij ons innen. Zo zijn we weer jaren gegarandeerd van nodeloos hoge tarieven want dat geld moet natuurlijk terugverdiend worden.

Ziedaar de 'zegeningen' van de privatisering die zogenaamd tot lagere prijzen had moeten leiden.

Vroeger ging de winst van PTT-Telecom direct de schatkist in en wat de overheid zo aan inkomsten kreeg hoefden we niet langs andere weg te betalen. Nu moeten we natuurlijk het verlies van die inkomstenbron langs andere weg aan de overheid betalen (want die heeft echt niet plotseling minder geld nodig) EN we moeten de winsten van de nu geprivatiseerde telecomsector betalen.

En drie/vier mobiele netwerken is efficiënter/kosteneffectiever dan één mobiel netwerk?

Was er nog maar iemand bij de overheid met voldoende oog voor de belangen van de bevolking die het aan zou durven om al die privatiseringen weer ongedaan te maken.

Hoe noemde men de winsten van de nu ook geprivatiseerde zorgverzekeraars recent ook al weer? Oh ja... "Onmaatschappelijk hoog". Vrij vertaald: "Onfatsoenlijk hoog", of "Crimineel hoog".

En wij maar dokken.... ;(
Voor het privatiseren van PTT Telecom was telecom een BTW vrij gestelde activiteit. De overheid heeft zijn inkomsten dus al veelgesteld door de BTW inkomsten van de telecom sector. De inkomsten van de licenties zijn extra.
Klopt. Na de verkoop van de 'eerste tranche' van 50% van de aandelen was het eerste dat de staat deed om dat verlies van 50% van de winst toch weer binnen te halen inderdaad BTW heffen wat voor mij ook onmiddellijk het bewijs was dat ook deze privatisering ons alleen maar meer geld zou gaan kosten.

Ik was er ook al heel vroeg achter. Privatisering heeft altijd(!) twee zaken tot gevolg.

1 - Het wordt duurder.
2 - Het wordt slechter.

Meest recente en wellicht meest sprekende (en hopelijk eindelijk eens overtuigende) voorbeeld is de explosieve kostenverhoging en verschraling van het vergoedingenpakket bij de zorgverzekering sinds de privatisering. Als je zaken GOED regelt moet je ook vóórdat je ingrijpende beleidswijzigingen doorvoert adequate slaag- en faalcriteria vaststellen en moet je aangeven wanneer je na evaluatie na enkele jaren eventueel tot de conclusie komt dat het nieuwe beleid gefaald heeft en slechter is dan het oude beleid en dat je dan het oude beleid gaat herstellen. Maar dat doen politiekers niet. Ten eerste snappen ze het belang daarvan waarschijnlijk niet en ten tweede zouden ze dan eventueel moeten toegeven dat ze gefaald hebben. En dát is iets ondenkbaars. Daarom zullen wij heel lang opgescheept blijven zitten met de extra kosten en verslechterde dienstverlening van al deze privatiseringspraktijken.

Net zoals men geen faalcriteria heeft opgesteld m.b.t. de invoering van de 'monetaire unie'. Maar dat is weer een héél ander verhaal.
In die tijd betaalde je ook 25 of 50 gulden enkel en alleen voor de aansluiting en bellen naar een mobiel nummer was meer dan 1 gulden per minuut.

Die tarieven zie je tegenwoordig niet meer.

Internetten via mijn telefoonaansluiting koste me soms honderden guldens in een maand.

Kortom, ja ik betaal nu BTW en andere kosten, maar ik ben voor mijn verbruik vele malen minder gaan betalen.

Je conclusie dat het dus enkel slechter en duurder is geworden is niet op een volledig beeld gebaseerd en kan dus ook niet zonder meer overeind gehouden worden.
Kosten van een telefoon/internet aansluiting zijn niet gedaald door de privatisering maar doordat aanschaf van telecom apparatuur en onderhoud daarvan in prijs zijn gedaald. Voor een TV of een computer betaal je nu ook veel minder dan 25 jaar geleden.
Simpel. Wet van Moore. De afkorting IT is niet voor niets veranderd naar ICT. Telefonie/telecommunicatie is tegenwoordig gewoon computertechnologie. Door de technologische ontwikkelingen zijn de kosten van een belminuut tot bijna nul gedaald. Ook de kosten van internetverkeer zijn daardoor hard omlaag gegaan. Vandaar dat bijv. bij vaste internetverbindingen voor dezelfde prijs er over de jaren vele malen snelheidsverhogingen zijn doorgevoerd.

Het is niet dankzij de privatisering dat we daarin vooruit zijn gegaan maar ONDANKS(!!!) de privatisering en dankzij de technologische ontwikkelingen. De meeste mensen betalen voor hun vaste en mobiele telefonie nog steeds veel te veel.
Die technologische ontwikkelingen kreeg je mede door de privatisering.

Als je de overheidsmonopolies had laten doorbestaan dan was bijv. het Internet verboden en moest het bij Minitel en Videotex blijven.
En daarbij: ALLE telecomproviders klagen de laatste tijd dat klanten teveel data afnemen. De oplossing: techniek aanbieden die ervoor gemaakt is nog veel meer data te verstoken. Dat gaan ze dus niet doen met dezelfde marges als ze nu op 3G hebben, daar gaat zeker nog wel wat op. Op nieuwe technologie is simpelweg een hogere marge te behalen, vandaar dat de telecomaanbieders best bereid zijn geld uit te geven voor 4G-frequenties. Reken er dus maar niet op dat 4G-abbo's goedkoop gaan worden, in ieder geval de eerstkomende 2-3 jaar niet.
En daarbij: ALLE telecomproviders klagen de laatste tijd dat klanten teveel data afnemen. De oplossing: techniek aanbieden die ervoor gemaakt is nog veel meer data te verstoken
Ja, en daarom heeft VF zijn abo's uitgebreid met 10GB data "gratis"
met een blox uitbreiding van 3GB voor 7.50€ per maand

* Geen commentaar op jouw reactie, maar een uitbreiding over het licht dubbelzinnige communicatie wat een provider doet.
Aan de ene kant inderdaad "zeuren" over verbruik, want dat whatsapp verbruikt teveel bandbreedte ( 7MB op de telefoon van mijn vrouw aan backupdata voor 2jaar )
Al kan ik me de handshakes en syncverzoeken wel enigzins indenken natuurlijk.

Maar dan gaat een provider weer bijna onbeperkt data aanbieden op het al zo (volgens hun) overbelaste netwerk.
Hear hear, eindelijk iemand die het snapt. Als ik je +10 had kunnen geven, had ik het gedaan.

Ik snap niet dat alle media (of in ieder geval erg veel traditionele media zoals de NOS) doen alsof dit goed nieuws is. Uiteindelijk moeten wij die miljarden gaan betalen via onze telefoonrekening.

Ook jammer: bijna alle providers, op KPN na, hebben in mijn regio (Oost-Brabant) al moeite met het leveren van fatsoenlijke 3G dekking. Zelfs nu in 2012 nog. Laat staan dat ze fatsoenlijke 4G dekking krijgen.
Ofwel: in de Randstad krijgen ze mondjesmaat 4G en heel Nederland gaat nog meer betalen.

Bah.
Ja, want een andere manier van de frequenties verdelen zou goed werken?

lees dit eens: Why Auction the Spectrum - McMillan (1994)
Tot zo ver de huis-tuin-en-keuken-redenering.

En dan nu de feiten: waarom de consument er weinig van merkt.

[Reactie gewijzigd door Termin8r op 14 december 2012 21:52]

Dan neem je toch lekker geen 4G data abonnement. Het is geen eerste levens behoefte.
"En drie/vier mobiele netwerken is efficiënter/kosteneffectiever dan één mobiel netwerk?"

Het klinkt mischien onwaarschijnlijk maar als je de tijd hebt meegemaakt waar de PTT het enige staatstelecom bedrijf was dan weet je dat het inderdaad zo is,
Natuurlijk volkomen off toppic.
Je moest ook 3 tot 6 maanden wachten voor je dat tentje met 4 'gemotiveerde installateurs' in je straat zag verschijnen. Storing mevrouw, "kan niet, hebben we niet bij PTT".
Naar welke tijden wilt U terug. Overigens, ik heb ooit autotelefoon gehad van mijn werkgever, bij PTT was de rekening in oude florijnen een bedrag waar je nu 4 iPhone's in €'s voor koopt. Verder is er niemand die U verpicht om op eigen kosten gebruik te maken van mobiel diensten.
Het is de overheid die U dit aandoet, het is de politiek ergo partijen en ja, er zijn er die U daarbij kunnen helpen maae het kiezen wordt moeilijk, één zit helemaal links en de ander helemaal rechts in die kamer van 150 volksvertegenwoordigers.

typo
Vodafone heeft inmiddels ook een persbericht naar buiten gebracht: http://over.vodafone.nl/n...en-versnelt-uitrol-van-4g

Ik vraag me af wat het voor de consument zal betekenen dat Vodafone "slechts" 9 licenties heeft, tegenover 15 van zowel KPN als T-Mobile. Ook hebben ze daar het meeste voor betaald. Ik vind dat wat vreemd klinken, kan iemand daar meer over uitleggen?
Ik vermoed dat Vodafone meer heeft betaald omdat het veel 4G-frequentieruimte heeft gekocht. En voor zover ik weet kun je op 4G meer bandbreedte op minder frequentieruimte gebruiken, omdat 4G sneller is, maar dat weet ik niet zeker.
Klopt, maar niet omdat het sneller is, maar omdat LTE minder bandbreedte gebruikt. Het is ruwweg de helft, dus per X MHz blok kun je (in theorie) tweemaal zo veel klanten bedienen.
Al die geveilde frequenties kun je voor 4G gebruiken, ze hebben allemaal zitten bieden op frequentiespectra voor een 4G-netwerk. Ik vermoed dat Vodafone flink met KPN heeft moeten strijden om wat op de 900MHz te behouden en daarnaast ook nog met T-Mobile er bovenop voor de hogere banden.
Zou voor KPN binnen die 15 ook niet de frequentie zitten voor digitenne?
Nee, daarvan zijn juist tussen 11 en 12 december de laatste frequenties uit de 800 MHz-band afgesloten/ afgestoten t.b.v. deze veiling. Het zogeheten digitale dividend.
Vodafone heeft zo te zien wel de nuttige frequentieblokken gekocht, namelijk in de 800 mhz band (goed voor dekking) en de 1800 mhz band (goed voor hoge intensiteit, in steden dus). Daarnaast hebben ze hun eigen 2g/3g frequenties opnieuw gekocht. Zij hoeven dus niet verder te inversteren in hun 2g/3g vanwege een frequentieverandering. Dat hebben ze best goed aangepakt volgens mij.
Ze hebben op 3G zelfs (net als KPN) een blok van het teruggeleverde Telfort-kavel gekocht.

Vodafone en KPN hebben nu evenveel 3G frequentieruimte als T-Mobile (die via het overnemen van Orange een hoop 3G frequenties verkreeg).
3.800.000.000 / 17 jaar = 223.529.411,764706 per jaar
223.529.411,764706 / 12 = 18.627.450,9803922 per maand
18.627.450,9803922 / 21.700.000 (aantal mobiele aansluitingen) = 0,858407879

Met andere woorden: € 0,86 per aansluiting per maand aan licentiekosten. Het is natuurlijk wat kort door de bocht maar om een idee te krijgen wat gemiddeld de licentiekosten per aansluiting zullen zijn.
[wijsneus boekhoud mode]
In dit geval moet je rekenen met de contante waarde van toekomstige inkomsten (in dit geval jou bedrag x 2). Verder zullen niet alle verbindingen (direct) van 4G gebruik maken.
Daarmee komen de licentiekosten per maand echt wel op drie euro per maand of meer.
[/wijsneus boekhoud mode]
Maakt niet uit of men van 4G gebruik maakt of niet, het toont gewoon even aan welk deeltje van de winst over zulks een periode gereserveerd zou zijn voor de afschrijving van deze kost. De winst die telcos maken op een klant is gemiddeld genomen een stuk groter dan hierboven berekend en toont dus aan waarom zij zulke bedragen kunnen neertellen voor deze blokken.
Je was me net voor zie ik
weet je ook gelijk of je niet teveel betaald voor je LTE data abootje zometeen, vergeet ff niet ook overheadkosten mee te nemen, die miep van de klantenservice moet ook worden betaald en die dure manager ook
http://www.agentschaptele...entieverdeling-na-veiling

Deze link verschaft meer duidelijkheid.

Vodafone heeft geen vergunningen voor 2600 MHz band ongepaard. T-Mobile en KPN hebben daar een ieder respectievelijk 5 en 6 vergunningen. Dat verklaart het verschil in het aantal vergunningen. Volgens mij is de 2600 MHz minder belangrijk aangezien men het 4G netwerk uit wil rollen over 800, 900 en 1800 MHz. Op die banden hebben T-Mobile, Vodafone en KPN eigenlijk evenveel vergunningen verkregen.

Het grote verschil is dat op de populaire 800 MHz T-Mobile niks heeft, maar wel op 900 MHz. Verder hebben Vodafone en KPN evenveel op 800, 900 en 1800 MHz.

IK snap alleen niet waarom Vodafone meer heeft betaald dan KPN voor minder. Heeft KPN slimmer geboden of ligt het toch anders?

[Reactie gewijzigd door TMC op 14 december 2012 20:20]

Kan iemand mij uitleggen hoe het precies zit met die blokken en wat je er aan hebt als je er veel hebt. En als je bijvoorbeeld maar 2 blokken?
Je hebt in de lucht een heleboel frequenties waarover je informatie kunt versturen. Sommige frequenties halen maar een korte afstand, zoals die voor Bluetooth gebruikt worden. Andere kunnen duizenden kilometers afleggen, bijvoorbeeld de frequentie die voor GPS gebruikt wordt.

Als iedereen zomaar op frequenties uit zou gaan zenden, zou het bereik van die frequenties heel slecht worden. Als je buren bijvoorbeeld op de FM-radio frequentie zomaar muziek uit gaan zenden, hoor jij als je je radio aanzet de muziek van je buren. Om dat te voorkomen, hebben we landelijk en internationaal afspraken gemaakt waarvoor welke frequenties gebruikt mogen worden. Voor het gebruik van frequenties in Nederland moet je dan ook een vergunning aanvragen bij het Agentschap Telecom.

Bepaalde frequenties voor korte afstand communicatie zijn daarvan uitgesloten, zoals de frequenties van WiFi.

Omdat er veel vraag is naar de frequenties die gereserveerd zijn voor mobiele telefoons, worden de vergunningen daarvoor geveild, zoals dus gebeurd is bij deze frequentieveiling. Daarvoor hebben we de frequentieruimte opgedeeld in blokken die elk een bepaalde bandbreedte hebben. Hoe meer blokken je koopt, hoe meer bandbreedte je hebt.

En hoe meer bandbreedte je hebt, hoe meer gegevens je dus kunt versturen. Je kunt het vergelijken met de internet snelheid van je vaste internetverbinding: hoe hoger je internetsnelheid hoe meer gegevens je per seconden kunt versturen. En als je meer gegevens kunt verzenden, kun je dus meer mensen tegelijk laten internet of bellen.

Tele2 heeft de minste blokken, dat betekent dus dat zij de minste gegevens kunnen versturen, en dus de minste gebruikers aan kunnen.

Andere providers kunnen trouwens ook misbruik maken van het feit dat Tele2 maar 2 blokken heeft: als Tele2 goedkoop internet aan gaat bieden, en de andere providers houden hun prijs zoals die is, dan gaan veel mensen naar Tele2 toe. Daardoor raakt hun netwerk overbelast, omdat ze te weinig frequentieruimte hebben, en zullen ze genoodzaakt zijn hun prijzen te verhogen. Maar dat is allemaal maar theorie.
Een provider die meerdere freqentiebanden bezit heeft een betere dekking in gebouwen.
Het komt vaak voor dat een gebouw de ene fregentieband dempt en de andere juist wel goed te ontvangen is.

Info over de veiling http://www.agentschaptele...unicatie/Multibandveiling
Anoniem: 482979
@loll14 december 2012 19:34
verhuren, blind geld verdienen
mocht er sprake zijn van overbelasting, of specifieke groep (zakelijk) die laat je via een andere frequentie lopen om overbelasting te voorkomen. Uiteraard kost dat meer

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 482979 op 14 december 2012 19:35]

Anoniem: 272394
@loll14 december 2012 20:37
De typische hoge Mbps snelheden die je met LTE hoort zijn maximaal op moment dat je aaneengesloten 20MHz hebt (4x5MHz blokken). En later met LTEadvanced zelfs 40MHz (als je de volle potentie wilt kunnen aanbieden).

Simpel gezegd: Minder dan 20Mhz is dan iets inleveren op maximale snelheden die je als operator met LTE eigenlijk zou kunnen leveren. Er spelen wel meer factoren, ook niet onbelangrijk is dat Hogere frequenties vaak iets beter presteren in snelheid maar lagere beter/effectiever zijn voor dekking binnenshuis.
De komende 17 jaar mogen alle telefoongebruikers die 3,8 miljard via de telecombedrijven terugbetalen. Dit is gewoon een vorm van belasting.
Even een rappe rekensom, dan zie je waar dit op neer komt. Over de loop van 17 jaar mogen alle telefoongebruikers 3,8 miljard euro betalen. In NL zijn er op dit moment 21,7 miljoen mobiele aansluitingen (bron: Emerce), ik ga er vanuit dat dat nog meer worden. Kom je uit op:

€ 3.800.000.000,- / 17 = € 223.529.412,- per jaar

€ 223.529.412,- / 12 = € 18.627.451,- per maand

€ 18.627.451,- / 21.700.000 = € 0,8584 per aansluiting per maand

Al met al valt het dus nog redelijk mee als je dit doorrekent, dan mag je nog meenemen dat er waarschijnlijk steeds meer aansluitingen komen.
Ja, maar dat is voor de gemiddelde "boeroeper" niet leuk

Een belastingsverhoging van 4 miljard klinkt veel 'gezelliger' dan 0.85ct

( al denk ik dat je beter 50 á 75% kan nemen in de berekening, aangezien veel mensen niet (direct) zullen / kunnen overstappen.

Dus 1.50€ gemiddeld per nwe aansluiting / verlenging
Laat 4G maar komen!

''De nieuwe 4G LTE-technologie zal al vanaf februari 2013 beschikbaar zijn voor klanten van KPN. Halverwege 2013 zal ongeveer 50% van de Nederlandse bevolking gebruik kunnen maken van deze nieuwe dienst''

Bron
Eerst zien dan geloven.

Let wel, ik wil niet meteen zuur zijn, maar momenteel hebben de Nederlandse providers nog niet eens een landelijk dekkend 3G network, en alwaar ze 3G hebben is dat op teveel plaatsen nog de oude HSPA of zelfs WCDMA ipv de HSPA+. En indien je terugvalt, is het niet zelden tot GPRS ipv EDGE.

Als je beseft dat Nederland een kleine dichtbevolkte postzegel is, is dat best wel schandelijk.

Let wel, ik heb het niet over overbelasting, want dat is juist met een dichtbevolkte postzegel juist weer lastig, maar uberhaupt 3G dekking.
Sterker nog, in onze regio is zelfs de 2G dekking niet denderend. Dan heb ik het niet over de polder, maar halve dorpen, zelfs belangerijke doorgaande wegen in de steden en ook ons kassengebied. Op veel plaatsen is er soms wel dekking van Base, Proximus of Mobistar, ook al is het ruim 15km van de grens.
Over welke aanbieders zonder 2G dekking heb je het dan? KPN, Vodafone of T-Mobile.
Oftewel: enkel in de Randstad.
Laat 4G maar komen!

''De nieuwe 4G LTE-technologie zal al vanaf februari 2013 beschikbaar zijn voor klanten van KPN. Halverwege 2013 zal ongeveer 50% van de Nederlandse bevolking gebruik kunnen maken van deze nieuwe dienst''

Bron
[egoist aan]
inderdaad, mijn huidige abbo's lopen tot eind '13 & half '14
Dus mooie tijd om te bepalen og het wel zo 'perfect' is, en de eerste golf van "nadelen" te omzeilen ..
[/egoist uit]

( al zal ik via de werkgever wel aan de gang mogen ;) )
Dus inderdaad, laat maar komen
Welke frequenties Vodafone en Tele2 hebben weten te bemachtigen, is nog niet duidelijk.
Tele2 heeft inmiddels een persbericht de deur uit gedaan, waarin zij stellen dat ze in de 800 MHz band licenties hebben gewonnen:
Amsterdam, 14 december 2012 – Tele2 heeft bij de mobiele frequentieveiling die vandaag geëindigd is 2 licenties gewonnen in de 800 MHz band. Met de eerder verworven 2600 MHz licentie zal zij nu in staat zijn als nieuwe netwerk operator de mobiele markt te betreden. Tele2 gaat in Nederland daarvoor een nieuw netwerk bouwen op basis van 4G-technologie.
Bron: http://newsroom.tele2.nl/...-nieuw-mobiel-4g-netwerk/
Ik vraag me af hoe ze dat gaan doen.

Gaan ze draadloos thuisinternet en/of PC dongles aanbieden?
Of gaan ze volledige telefoondiensten aanbieden?

In dat geval is dat lating, daar die telefoon ook zal moeten werken op de vele plaatsen waar de komende jaren nog geen LTE dekking is. Ofwel, die telefoon zal dan moeten kunnen terugvallen op 2G/3G.

Dat wordt nog sterker als je beseft dat de huidige LTE implementaties, enkel LTE voor data gebruiken. Voor spraak en (voor GSM gebaseerde LTE) ook SMS valt men terug op 2G/3G. De telefoon schakelt letterlijk fysiek terug van LTE naar circuit switched 2G/3G wanneer je een voice gesprek aangaat. Huidige LTE telefoons kunnen niet 100% op LTE werken.

Tele2 zal dus ook een deel van hun frequentie-ruimte moeten reserveren voor op zijn minst 2G of 3G lijkt mij. Dat hoeft overigens geen problem te zijn, want de 800MHz band is uitermate geschikt voor zowel 2G, 3G en 4G. Maar het betekent wel dat Tele2 haar groeicapaciteiten ook beperkt inziet. Immers er kunnen fysiek niet onbeperkt gebruikers op een frequentie-segment.

Dat lijkt mij overigens realistisch, maar geeft aan dat ze niet van plan zijn meteen de 4e grote te worden, maar zich de komende jaren voora gaan richten op kleine deelmarkten.

[Reactie gewijzigd door Armin op 14 december 2012 19:25]

Er zijn geen toestellen die 2G/3G doen in de 800 MHz-band helaas. Tele2 zal 2G/3G moeten roamen op andere netwerken. Wellicht kan T-Mobile (heeft alleen 1800 MHz-spectrum verworven) roaming aanbieden aan Tele2 en vice versa, zou interessant zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee