Tele2 blijft virtuele provider voor 2g en 3g

Tele2 blijft een virtuele provider op het netwerk van T-Mobile zolang klanten 2g en 3g nodig hebben. Dat zegt een woordvoerder van de provider tegen Tweakers. Tele2 gebruikt de gekochte frequentieblokken alleen voor een eigen 4g-netwerk.

Wie in de toekomst klant wordt van Tele2, maakt dus gebruik van het 2g- en 3g-netwerk van T-Mobile, maar het 4g-netwerk van Tele2, zo zegt woordvoerder Jan Willem te Gussinklo tegen Tweakers. "Het is nog te vroeg om geen 2g of 3g aan te bieden. Omdat we die netwerken zelf niet hebben, blijven we voorlopig een virtuele provider bij T-Mobile."

De tarieven van Tele2 kunnen daardoor voorlopig nog niet al te ver onder die van bestaande aanbieders duiken: Tele2 moet immers bij T-Mobile belminuten, sms'jes en data inkopen en betaalt daarvoor zogenaamde wholesale-tarieven. "Naarmate meer klanten alleen op het 4g-netwerk zitten, kunnen we hopelijk onze diensten tegen lagere prijzen aanbieden. Het onderhouden van een 4g-netwerk is goedkoper dan bij 3g."

Tele2 is de enige die naast de bestaande mobiele providers met een eigen netwerk - KPN, Vodafone en T-Mobile - eigen frequentieruimte heeft gekocht. Voor 160 miljoen euro kocht Tele2 de licentie voor twee frequentieblokken in de 800MHz-band. De andere beoogde nieuwkomer, de combinatie Ziggo en UPC, haakte af vanwege de hoge prijs voor de licenties. Volgens Te Gussinklo zijn de frequenties genoeg om een substantieel marktaandeel te halen en al die mensen op goede snelheid te laten internetten. "Anders hadden we dat geld niet geïnvesteerd."

Nu de veiling is afgelopen, kunnen de 4g-netwerken worden ingeschakeld. KPN biedt vanaf februari 4g-dekking in een groot deel van de Randstad en het gebied ten noorden van Amsterdam. Vodafone komt met 4g in de zomer van 2013. Er zijn dan ook telefoons te koop die overweg kunnen met die netwerken, zoals de iPhone 5, Nokia Lumia 920 en HTC One SV.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

17-12-2012 • 16:36

48 Linkedin

Reacties (48)

Wijzig sortering
Anoniem: 394888
17 december 2012 17:06
Grote kans dat providers met speciale abonnementen gaan komen voor 4G naast de huidige 3G abonnementen. Een voorbeeld hierover en een goed informatiebron is denk ik toch wel http://www.kpn.com/prive/4G.htm. Hier word ook antwoord gegeven of er nieuwe abonnementen voor 4G nodig zijn. Een stukje uit de bovengenoemde website;

Heb ik een nieuw abonnement nodig voor 4G?
'De 4G snelheid zal beschikbaar komen in nieuwe abonnementen voor smartphone, tablet en laptop, zowel voor privé- als zakelijk gebruik. Medio januari 2013 maakt KPN bekend welke abonnementen over de 4G snelheid zullen beschikken, evenals de prijzen.'

Kan ik ook 4G van KPN op mijn iPhone 5 krijgen?
De iphone 5 is nog niet geoptimaliseerd voor alle frequenties waarop in Nederland mobiel internet wordt aangeboden. Zo is de huidige iPhone5 niet bruikbaar op Europese 800 MHz frequentie waarop KPN vanaf februari grootschalig 4G zal uitrollen. De verwachting is dat Apple binnen afzienbare tijd zijn aanbod geschikt zal maken voor deze frequenties.

Uiteraard gaat dit over KPN die een 800 MHz heeft bemachtigd. Welke frequentie Vodafone heeft is volgens mij nog steeds niet bekend. Tele2 heeft twee 800MHz en een 2600 MHz uit een eerder verworven veiling. Daarnaast heeft Tele2 in Zweden bijna al 3 jaar een volledig operationeel 4G netwerk, dus ervaring zat. Daarom denk ik dan ook dat Tele2 een grote speler op het gebied van 4G zal zijn met lage prijzen. Waarom lage prijzen? Kijk op http://newsroom.tele2.nl/...KyB9PrnobQCFUbKtAodfwYA_Q. Hierin word het volgende door tele2 aangegeven;

'Tele2 gaat in Nederland daarvoor een nieuw netwerk bouwen op basis van 4G-technologie. Consumenten en bedrijven zullen daardoor gaan profiteren van hogere mobiele internetsnelheden, betere kwaliteit en lagere prijzen'

Belangrijk om te weten: Lagere frequenties (laagste is 800 MHz) dragen het signaal beter en zijn binnenshuis beter te ontvangen. Dus hoe lager hoe beter (zwart-wit gezien). Bij de afgelopen veiling had de overheid 3 blokken, 2 voor de 800MHz en 1 voor op de 900 MHz gereserveerd voor de nieuwkomers, dus Tele2 en Ziggo/UPC. Tele2 heeft dan ook de maximale van 800MHz in handen weten te krijgen, namelijk twee blokken. Hierdoor ook de lage prijs die men ervoor heeft moeten betalen dan de miljarden van Vodafone en KPN.
Wil een provider echt meedoen op het gebied van 4G dan zou het de duurdere 1800 MHz moeten weten te bemachtigen. Hiervan zijn er 14 maar zijn niet voor nieuwkomers gereserveerd. De nieuwkomers kunnen bijna niet de prijzen overbieden van de grote spelers zoals KPN, Vodafone en T-mobile op de 1800 Mhz. Daarnaast heeft KPN bijvoorbeeld aan alle frequenties meegedaan en verworven. (http://forum.kpn.com/t5/N...equentiepakket/ba-p/69738)

Misschien is dit ook een antwoord op de vraag waarom Tele2 minder heeft moeten betalen bij de veiling, grofweg omdat ze niet op de populaire 1800 MHz hebben geboden waar bijvoorbeeld de iPhone 5 nu wel op werkt en zoals eerder vermeld niet op de 800 MHz.

Een ander belangrijk punt is ook dat er maar weinig toestellen op de 800 en 2600 MHz werken. Een voorbeeld hiervan is de speciale uitvoering van de Galaxy S3 met LTE. Die kan zowel op de 800 als op de 1800 MHz. Ik vraag mij dan ook af een 'simpele manier' zoals een software update voldoende is om de iPhone 5 werkend te krijgen op de 800 MHz.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 394888 op 17 december 2012 17:31]

Weinig toestellen gebruiken 800 en 2600 MHz? Jij noemt alles behalve de iPhone 5 (en iPad 5) weinig? Ik ken geen andere EU-toestellen die géén 800/2600 ondersteunen...

Overigens ben ik blij dat KPN blijkt toch grootschalig voor 800 MHz te gaan en niet mee te gaan met de iPhone-gekte en een veel slechter dekkend 1800 MHz-netwerk...

[Reactie gewijzigd door Sorcerer8472 op 17 december 2012 18:13]

excuses voor de slordigheid. U heeft helemaal gelijk, dank u voor de correcte informatie. Hoop dat Tele2 met leuke prijzen komt en de concurrentie toeneemt hierdoor.
Het onderhouden van een 4g-netwerk is goedkoper dan bij 3g.

Dat verbaast me. Hoe komt dat?
De grootste (technische) kosten voor een mobiel netwerk zitten in het radio (de antennes) en het backhaul (het netwerk dat het verkeer van de antennes naar centrale plekken transporteert).

Hoe die radio en backhaul eruit moet zien is vastgelegd in 3GPP standaarden. Voor 2G en 3G is dit gebaseerd op meer traditionele telco technologie, die erg duur zijn, voornamelijk als de hoeveelheid data toeneemt.

Nieuwere 3GPP standaarden (waar o.a. 4G/LTE in gedefinieerd is) geeft ook mogelijkheden om 'goedkopere' technologie zoals Ethernet te gebruiken, waardoor de complexiteit en dus de kosten omlaag gaan.


Denk nu niet dat 4G goedkoper gaat zijn dan 3G hierom, dit is slechts een correctie in het kostenmodel van mobiele netwerken. De kosten voor beheer van 3G netwerken zijn in verhouding veel te hoog, met 4G wordt dit weer enigszins recht getrokken.
Groter bereik (of gelijk) die meer gebruikers tegelijk aankunnen, dus minder palen, dus minder onderhoud :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 17 december 2012 16:47]

Ik vraag mij eigenlijk af hoe dat gaat, moet je een aparte abonnement afsluiten voor 4G?

In maart ga ik namelijk verlengen (grote kans dat ik de iPhone 5 neem, waar al 4G inzit!) bij Vodafone, zal ik dan gewoon op 4G netwerken kunnen, of is het softwarematig geblokkeerd (waarbij je mogelijk zou kunnen tweaken en zelf aanzetten zoals dat ooit kon bij WiFi-hotspots) of moet je echt een apart abonnement hiervoor hebben?
De grotere vraag is of de frequentie van Vodafone net degene is die de iPhone ondersteunt

(ik neem overigens aan van wel, daar zullen ze vast over nagedacht hebben, maar enkel van Vodafone zijn de gekochte frequenties nog niet bekend)

[Reactie gewijzigd door pagani op 17 december 2012 16:43]

KPN, Tmobile en Vodaphone hebben alle 3 een licentie voor de 1800Mhz band te pakken.
TELE2 heeft alleen de veel gunstigere 800Mhz band. Alleen de iphone5 werkt daar dus niet op. Andere 4G telefoons zoals de lumia 920 en de htc one sv werken wel gewoon.
Zie uitslag
Volgens jouw PDF heeft Vodafone anders een 2x 10 MHz in de 800 MHz band? Alleen T-Mobile heeft die niet.

Verder heeft, volgens dat PDF'je, Tele2 niets meer dan Vodafone. Vodafone heeft blokken in de 800, 900, 1800 en 2100 MHz band, waar Tele2 enkel en alleen in de 800 MHz band een licentie heeft.
Tuurlijk zijn die wel bekend:
http://www.agentschaptele...ltiband-frequentieveiling

Ik snap alleen niet waarom Vodafone meer heeft betaald dan KPN, terwijl KPN nog een extra blok in 2600MHz heeft bemachtigd.
De allerlaagste 800/900 mhz frequenties zullen wel het duurst zijn geweest en aangezien Vodafone die bemachtigd heeft.
Voor 4G hoef je geen apart abbo te hebben. Apple zal alleen het netwerk moeten keuren en dan de softwarematige lock eraf moeten halen.
Hoe weet je dit zo zeker? Ik heb bijv. een i-150 abo uit 2008 lopen. Geen limiet op me databundel maar wel FUP. Dus volgens jouw heb ik straks 4G? Dacht het niet.

De iPhone 5 ondersteund 4G op de 1800 Mhz band. De vraag is nu; Heeft Vodafone op de 1800 Mhz band een stuk kunnen bemachtigen?
Het is niet alleen de 1800 MHz band, er is een breed scala aan frequenties waarop de 4G van iPhone 5 werkt. Het is wel zo dat er drie iPhone 5 modellen zijn die elke hun eigen frequenties hebben waarop de 4G funtioneerd. Waarschijnlijk hebben ze in Nederland het model A1429 (GSM), aangezien deze ook in GB en Duitsland zijn uitgebracht. Daarmee blijven alleen de frequenties 850, 1800 en 2100 over waarop de iPhone in Nederland zou kunnen werken.

Edit: Het lijkt er inderdaad op dat het Nederlandse model A1429 (GSM) is. Grote vraag is nu welke providers hebben een/meerdere blok(ken) van de 1800 en of 2100 Mhz in bezit gekregen. Want de 850 Mhz band zijn volgens mij niet geveild in Nederland.
Om de zuiderburen van De Stanaard te quoten:
KPN, in ons land bekend van Base, betaalde in totaal 1,35 miljard euro voor diverse vergunningen in de 800, 900 en 1800 MHz-band en in de 2,1 en 2,6 GHz-band. Tele2 Nederland telde ongeveer 161 miljoen euro neer voor licenties op de 800 MHz-band. Vodafone dokte dan weer 1,38 miljard euro voor vergunningen in dezelfde banden als KPN, met uitzondering van de 2,6 GHz-band. T-Mobile legde ruim 910 miljoen euro neer voor vijftien vergunningen over drie banden.

[Reactie gewijzigd door Amito op 17 december 2012 17:30]

Breed scala valt mee hoor. De iPhone 5 die in NL wordt verkocht heeft op dit moment alleen 1800 MHz als bruikbare frequentie. In Europa is het 800/1800/2600 waarop 4G zal worden uitgerold, niks anders. iPhone is de uitzondering, andere toestellen ondersteunen wel de juiste frequenties.

2100 MHz zal niet worden gebruikt voor 4G in Nederland omdat behalve iPhone/iPad in de EU geen enkel apparaat het ondersteunt... Daar draait nu al 3G op en 4G doet het sowieso beter op 1800 MHz, wat in steden waarschijnlijk wel wordt gebruikt voor 4G door de providers.
Wat dat betreft ben ik benieuwd hoe ze de nieuwe netwerken naast elkaar laten werken. Want ik lees in die PDF dat ze banden hebben gekocht, maar er staat nergens welke techniek daar op moet draaien. Ik hoop namelijk dat het 2G netwerk nog niet wordt opgedoekt aangezien daar nog veel gebruik van wordt gemaakt door verschillende hardware (GSM gateways, slimme meters, mobiele pin terminals, parkeerautomaten enz). Zou erg zonde zijn om al die apparatuur af te schaffen. Plus dat het 2G signaal veel robuster is dan het 3G signaal. Ik ben benieuwd of 4G het wat dat betreft beter gaat doen.
Wat deze veiling anders maakt dan voorgaande, is dat providers niet meer verplicht zijn om frequenties in te zetten voor vooraf (door de overheid) bepaalde diensten. Dit komt voort uit het feit dat de overheid (en EU) innovatie niet meer willen tegenhouden.

Providers kunnen de frequenties naar wens inrichten en inzetten.

[Reactie gewijzigd door mario963 op 17 december 2012 23:05]

2G gaan ze ook niet zomaar afschaffen hoor, maar wel veel minder capaciteit toewijzen... langzaam steeds meer 3G/4G en steeds minder 2G totdat 2G echt een minimum heeft wat nodig is voor mensen met 2G-toestellen, slimme meters etc.

De reden dat 2G robuuster is, is de gebruikte frequenties. Je zult zien dat dat het komende jaar langzaam gaat veranderen en dat je 3G/4G-dekking bij KPN en Vodafone sterk zal verbeteren en ook binnenshuis veel beter wordt dankzij de nieuwe frequenties.
Voor 4G hoef je geen apart abbo te hebben.
Dat is helemaal niet vanzelfsprekend. Dus tenzij je het uit een betrouwbare bron hebt vernomen geloof ik er niks van...

Dit is juist bij uitstek geschikt om ons nog een extra poot uit te draaien :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 17 december 2012 16:48]

In België was er een pilot (in Nederland ook) en als je mee wilde doen moest je best wel 'n hoop neerleggen? In Nederland is het (bij Vodafone iig) best duur om een modempje aan te schaffen en er gebruik van maken is ook duurder. Een modempje voor je laptop!

Maar dat is alsnog wat anders dan een mobiel. Ik weet niet hoe de prijzen zijn geregeld in de Verenigde Staten of Zweden, ik weet niet hoe het met de prijzen zijn gegaan sinds de komst van 4G, daar zijn de prijzen ook heel anders dan hier.
Uit betrouwbare bron begreep ik dat providers (Vodafone, T-Mobile) van plan zijn om LTE abonnementen los te gaan verkopen van 2/3G abonnementen. In dat geval zal je met een 3G contract niet terecht kunnen op een 4G netwerk.

Als je hier even over nadenkt is dit wel heel logisch: de bestaande netwerken moeten geld blijven opleveren, en je kunt zeker gezien de prijzen van de licenties en toenemende concurrentie simpelweg niet meer (hogere snelheid) gaan bieden voor de zelfde prijs.

Oftewel: bij de meeste providers zullen de prijzen voor 4G abonnementen hoger liggen van de gangbare 3G.
Hoezo softwarematige lock? De antennes zijn er ook niet voor geschikt hoor dat is een veel groter probleem.
Bij KPN hebben er over dat niet alle abonnementen standaard 4G krijgen.
De 4G snelheid zal beschikbaar komen in nieuwe abonnementen voor smartphone, tablet en laptop, zowel voor privé- als zakelijk gebruik. Medio januari 2013 maakt KPN bekend welke abonnementen over de 4G snelheid zullen beschikken, evenals de prijzen.
Tevens is de iPhone 5 niet ondersteund, ze gaan uitrollen in de 800 MHz band.
Zo is de huidige iPhone5 niet bruikbaar op Europese 800 MHz frequentie waarop KPN vanaf februari grootschalig 4G zal uitrollen.
Bron: http://www.kpn.com/prive/4G.htm
Zolang ze nog niks aanbieden valt er weinig over te zeggen, kan prima zijn dat ze de huidige klanten op 2G/3G laten en nieuwe klanten op 4G, immers kunnen ze je zo dwingen nieuwe voorwaardes te accepteren of meer betalen, terwijl ik mensen ken die met hun abbo al 5 jaar onder dezelfde voorwaarden vallen (waardoor ze bij t-mobile zonder gezeik maandelijks 20+GB kunnen verstoken).

Het valt dus niet te zeggen of het werkt met je binnenkort af te sluiten abbo, daarbij is het maar de vraag wanneer ze het aan gaan bieden, zal me niks verbazen als dat pas 2014 of 2015 wordt...
Er zijn nu ook al verschillende pakketten met verschillende snelheden. Lijkt me in de lijn der verwachting dat dit niet anders zal gaan.

Mooi voorbeeld is T-mobile welke zowel een differentiatie in datalimiet als snelheid aanbiedt. De investering moet natuurlijk ook weer terugverdiend worden. :+

[Reactie gewijzigd door Jay-B op 17 december 2012 17:08]

Ik vraag mij eigenlijk af hoe dat gaat, moet je een aparte abonnement afsluiten voor 4G?

In maart ga ik namelijk verlengen (grote kans dat ik de iPhone 5 neem, waar al 4G inzit!) bij Vodafone, zal ik dan gewoon op 4G netwerken kunnen?
Het gaat je niet lukken zoals jij het wil. Als ik zo kijk op de site van KPN (die vrijwel de direct naastliggende banden heeft gekocht naast Vodafone), lees ik
De iPhone 5 is nog niet geoptimaliseerd voor alle frequenties waarop in Nederland mobiel internet wordt aangeboden. Zo is de huidige iPhone5 niet bruikbaar op Europese 800 MHz frequentie waarop KPN vanaf februari grootschalig 4G zal uitrollen.
Daarnaast maakte in ieder geval KPN bekend dat ze aparte 4G-abonnementen gaat leveren. Ik verwacht dat dat bij Vodafone niet anders zal zijn.
Ik vraag me dat ook af, daar 4G/LTE momenteel enkel nog voor voor data is. Dus de telefoon schakelt terug naar 2G/3G als je gaat bellen/gebeld wordt.

Dus in dit Tele2 geval zou die dan ook moeten wisselen tussen operator. Dat kan technisch, maar heeft wel weer extra voeten in de aarde.
Dit is een heel erg interessante situatie:
Tele2 heeft geen frequentieblokken die geschikt zijn voor de iPhone 5 (die doet alleen LTE op 1800 MHz, niet op 800 en 2600).
T-Mobile heeft geen frequentieblokken in LTE 800 MHz-band die uitermate geschikt is voor goede binnendekking...
Vodafone en KPN hebben wel 800+1800+2600 en kunnen de meest interessante en kwalitatief hoogwaardige netwerken opbouwen.

Ben heel benieuwd hoe dit nu verder gaat! Overigens is de iPhone 5 ongeveer het enige LTE-toestel dat géén 800 MHz ondersteunt; de Lumia 920, HTC One SV en de Galaxy S3 LTE ondersteunen het allemaal wel gewoon, net als de 2600 MHz-band. Die toestellen zullen veel betere dekking binnenshuis op LTE hebben dan de iPhone 5, mits de provider die 800 MHz-band ook direct gaat gebruiken.
De iPhone 5 is de enige die idd geen LTE op 800mhz ondersteund, alle andere toestellen die in europa uitkomen hebben gewoon een quad-band LTE chip...
Ik gok eigenlijk dat de providers, LTE de aankomende jaren eerst op 1800mhz frequentie zetten, 3G op 800 band en GSM op de 900 band.
Tele2 zal wel een tijdje nodig hebben om 4G op 800 band uit te rollen. Wel handig dat ze nog mee kunnen liften op het T-Mobile netwerk.
KPN heeft al bekend gemaakt LTE op 800 MHz uit te gaan rollen (vandaar ook dat ze vrijwel 100% landelijke dekking aankondigen eind 2013!)

Ze zeggen dat de iPhone niet geoptimaliseerd is voor Europese frequenties, en dat klopt ook. Ik verwacht wel dat ze in de grote steden 1800 MHz-dekking voor 4G gaan realiseren, dus dat het daar werkt, maar niet optimaal, omdat je in gebouwen minder goede dekking hebt dan met 800 MHz.

Verder verwacht ik meer 3G op 900 MHz (dat kan sinds de nieuwe verdeling), 4G op 800 MHz en secundair op 1800 MHz (en tertiair op 2600 MHz, op bijv. festivals voor gigantisch veel extra capaciteit op een klein gebied... daarnaast ook voor picocellen bij consumenten thuis). Ik verwacht dat T-Mobile en Tele2 op elkaars netwerk gaan roamen zodat zowel 800 als 1800 MHz gebruikt kunnen worden. Tele2 heeft namelijk 800 wat belangrijk is voor binnendekking, en T-Mobile 1800 wat belangrijk is voor capaciteitsuitbreiding maar ook voor oudere toestellen op het Tele2-netwerk.
4G dekking binnenshuis. Ehh. Daar heb je wifi voor denk ik? Voor bellen is 2g al genoeg en scheelt een hoop batterij.
In een warenhuis waar je net even de Tweakers Pricewatch wil checken heb je meestal geen wifi hoor. En dan is het wel fijn om snel internet te hebben, want via 2G is het langzaam browsen... Om maar één voorbeeldje te noemen. Bovendien is 3G/4G veilig, in tegenstelling tot wifi; zeker bij open wifi heb je een vpn nodig om veilig te surfen.
Ben erg blij om te zien dat tele2 zich zelf als prijsvechter opsteld dat is hard nodig.
Dit bericht laat juist zien dat ze dat niet echt doen, hoewel voor 4G niks duidelijk wordt gaan de prijzen van met 2G/3G dus duidelijk niet omlaag ten opzichte van nu!

Tele2 is wel DE club die het op ze kop kan zetten maar gezien ze het netwerk van een ander nodig hebben (t-mobile dacht ik), hebben die andere ook wat te zeggen/eisen :)
ik denk ook dat tele2 de kosten op dit moment te hoog vind(ze zouden dan moeten investeren in een oudere techniek) maar de investering in 4g laat wel zien dat ze die ambitie hebben denk ik.
Niet echt een geslaagde veiling moet ik zeggen. de 3 grote blijven de toon voeren.
Tele2 heeft anders een paar interessante kavels op de kop getikt. Alleen jammer dat ze geen internet kunnen bieden voor de iPhone 5. Ze kunnen echter wel erg leuke dingen doen met die 800 MHz-frequenties!
Ach ja, tegen de tijd dat de netwerk uitgerold en in gebruik is zullen er veel meer toestellen zijn die 4G over de de 800 Mhz band ondersteunen in Nederland nu eindelijk de veiling achter de rug is. De telefoonfabrikanten hebben nu duidelijkheid voor welke band ze hun telefoons geschikt moeten maken.
Er is toch iets op te merken ivm de ondersteuning van lte bij de iphone. Ookal ondersteund deze de banden waarop het netwerk 4g aanbiedt, kan dit niet gebruikt worden zolang Apple dit niet goedkeurd en een update uitbrengt voor ios.

In belgie hetzelfde verhaal met belgacom en apple. Het zijn nu eenmaal ook geen beste vrienden maar ik vind het belachelijk dat Apple producten op de markt brengt met "wereldwijd lte" ,wat niet het geval is...

[Reactie gewijzigd door Soulaiman op 17 december 2012 19:06]

Er is toch iets op te merken ivm de ondersteuning van lte bij de iphone. Ookal ondersteund deze de banden waarop het netwerk 4g aanbiedt, kan dit niet gebruikt worden zolang Apple dit niet goedkeurd en een update uitbrengt voor ios.

Het omgekeerde is ook waar.

Zelfs als je toestel LTE ondersteund op de band van een provider, en zelfs als de fabrikant dit volledig ondersteund, kan de operator dit tegenhouden.

Iets hoger werd geoppert dat KPN waarschijnlijk special abbonementen gaan uitrollen voor LTE. KPN zou inderdaad gek zijn als ze dit niet deden. Dus enkel een nieuwe telefoon kopen, en met je oude (onbeperkte) abbonement op LTE zitten, is er waarschijnlijk niet bij ...

Zo is het ook in de VS gegaan. Gebruikers die LTE wilden, waren verplicht te upgraden naar een nieuw en duurder abbonement ...
Toestellen blokkeren zal een provider niet gauw doen hoor!

KPN heeft het telkens over dat een LTE-abo nodig is voor "LTE-snelheden", maar ik denk dat je wel zonder zo'n abo al het 4G-netwerk op kan. Is ook alleen maar in het voordeel van KPN dat dat kan omdat 4G veel schaalbaarder is dan 3G. Even afwachten...
Mod me maar weg, maar eigenlijk vind ik die kritiek op Apple ook wel eens goed en zorgt het voor een ommekeer en minder arrogante houding van Apple. Ze moeten straks alle zeilen bijzetten om mensen nog een iphone 6/5S te laten kopen als blijkt dat hun allernieuwste superspeeltje niet op de nieuwe netwerken kunnen maar de andere telefoons wel.
4G kan me gestolen worden. Door de absurde bedragen die voor 3G verkeer gerekend werden ben ik overgestapt op enkel wifi gebruik. Onderweg gebruik ik geen internet. Hoogstens voor het ontvangen van een whatsappje. Wifi is goedkoper en sneller. En met wat geluk worden straks ook nationale wifi netwerken aangeboden door de kabelaars, en kan het dataverkeer over 2 en 3G gewoon uit.
Ik vraag me af of de antennes daadwerkelijk vervangen danwel toegevoegd moeten worden voor LTE.
KPN is bezig met herinrichten van de masten, waaronder de apparatuur die LTE techniek al aan boord heeft.

Of zijn de GSM 900/1800 en de UMTS 2100 antennes geschikt om ook LTE signalen uit te zenden?
Ik snap niet waarom er niet gewoon een MHz-band is bijv. 800 MHz i.p.v allemaal verschillende?
Of is dit omdat een MHz-band het niet allemaal tegelijk aankan?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee