Trainingsmateriaal onthult specs eerste BlackBerry 10-telefoon

Trainingsmateriaal voor winkelpersoneel heeft enkele specificaties onthuld van de eerste telefoon met BlackBerry 10, waarvan de naam volgens een eerder gerucht BlackBerry Z10 wordt. De telefoon heeft een 4,2"-scherm en werkgeheugen ter grootte van 2GB.

Het 4,2"-scherm is een ips-lcd met een resolutie van 1280x768 pixels, wat de pixeldichtheid op 356 pixels per inch brengt. Daarmee zou de Z10 met BlackBerry 10 het kleinste scherm hebben van telefoons met een resolutie van 1280x768 of 1280x720 beeldpunten tot nu toe. De hoogste pixeldichtheid haalt de Z10 niet; inmiddels zijn in diverse delen van de wereld de eerste toestellen met 5" full-hd-schermen te koop, wat het aantal ppi op 440 brengt. De Z10 zal de enige BB10-telefoon met deze resolutie zijn; toekomstige modellen hebben volgens RIM een resolutie van 1280x720 pixels.

De Z10 krijgt volgens trainingsmateriaal, waaruit TechRadar plaatjes heeft gepubliceerd, werkgeheugen ter grootte van 2GB. Dat ligt voor de hand: BlackBerry 10 leunt zwaar op multitasking, waarbij maximaal acht apps in de achtergrond draaien en met actieve thumbnails op het startscherm worden getoond. Een groot werkgeheugen maakt multitasking in veel gevallen sneller.

De telefoon zou twee verschillende processors meekrijgen: de 3g-versie heeft een Texas Instruments Omap 4470-soc, terwijl de 4g-versie een Qualcomm S4 Plus zou meekrijgen. De S4 Plus heeft de hardware voor 4g-ondersteuning op de soc, de Omap niet. Beide zijn dualcoreprocessors op 1,5GHz, maar dankzij de Krait-core is de processorkracht van de Qualcomm-processor in benchmarks vermoedelijk hoger. Waarschijnlijk wijken de gpu's ook af: Qualcomm levert de S4 Plus alleen met de eigen Adreno gpu's, terwijl de Omap4470 een PowerVR SGX544 van Imagination heeft.

De specs zijn niet de enige zaken die zijn uitgelekt voordat de eigenlijke presentatie van het toestel plaatsvindt. Diverse sites claimen het toestel al in handen te hebben of hebben gehad. De laatste in die rij is het Oostenrijkse Telekom Presse, die een uitgebreide preview heeft gepubliceerd van de Z10.

Het ligt voor de hand dat er zoveel uitlekt over de nieuwe BlackBerry 10-toestellen. Na de officiële presentatie op 31 januari moeten de toestellen binnen een tot twee maanden wereldwijd zijn uitgebracht. Bovendien testen providers de toestellen al sinds november. RIM heeft in het verleden smartphones zelden tot nooit geheim kunnen houden tot de presentatie. De Z10 en de variant met fysiek toetsenbord X10 komen naar verwachting in maart in Nederland uit.

BlackBerry 10-toestel (bron: Tinhte.vn) BlackBerry 10-toestel (bron: Tinhte.vn) BlackBerry 10-toestel (bron: Tinhte.vn)

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

17-01-2013 • 09:48

48 Linkedin

Reacties (48)

Wijzig sortering
Dat klinkt als een heel behoorlijk toestel! Niet alleen een hele sloot aan geheugen, een goede resolutie (720p is zeker voldoende en het onderscheid met 1080p lijkt me vrij verwaarloosbaar), je hebt een sterke processor (Krait is zuinig, maar behoorlijk veel power). Waar ik wel benieuwd naar ben is het multitasken, het OS zou er toe zijn geschreven, maar of dat ook zo is... dat valt te bezien. Waar ik ook benieuwd naar ben is de prijs van de toestellen. Al met al denk ik zeker dat RIM nog niet ten einde is. Ik zal deze zeker in de gaten houden.
Genoemde adviesprijzen zijn 800 Canadese dollar / 650 euro

http://cdn.crackberry.com...com/files/u84777/bb10.jpg

[Reactie gewijzigd door CLB op 17 januari 2013 10:21]

Als het multi-tasken nog maar half zo goed gaat als op hun Playbook 2.0 hebben ze al een toestel dat op multi-task vlak de android & iOS concurrentie VER achter hun laat hoor...

Veronderstel dat je nog geen ervaring hebt met Playbook 2.0? Ik was ook ENORM verbaasd over hoe goed het allemaal werkt. Heb nu tijdelijk een Iphone 5 omdat men Blackberry de geest gegeven heeft na 2 jaar trouwe dienst maar ik kijk er enorm naar uit om terug over te schakelen naar Blackberry. OS10 ziet er misschien niet zo hip uit, maar ben er van overtuigd dat het weer geweldig gaat werken.
Als het multi-tasken nog maar half zo goed gaat als op hun Playbook 2.0 hebben ze al een toestel dat op multi-task vlak de android & iOS concurrentie VER achter hun laat hoor...
Lijkt me sterk, android multitasked prima: wat ik van BB OS 10 gezien heb zit er nauwelijks verschil tussen wat je al op android kunt doen.
BB10 is gebaseerd op QNX en dat wordt ook wel een Real Time OS genoemd.
http://en.wikipedia.org/wiki/QNX

Wanneer ze het multitasken vernaggeld zouden hebben, dan zou dat een hele prestatie zijn.
En er zijn op Youtube zat filmpjes te zien van beta's van de nieuwe BB's. En volgens de benchmarks kan de iPhone 5 niet op tegen de nieuwe BB 10's (waarschijnlijk met de Qualcomm).
Ik lees trouwens nog niks in de specsheets over 'n MicroSD-slot?
Mag hopen dat ik daar overheen lees, want 16GB voor 'media' is wel erg weinig...


Ja dus: http://cdn.crackberry.com...u7860/_MG_2253_edited.jpg

[Reactie gewijzigd door CLB op 17 januari 2013 10:55]

Ik heb op dit moment een SanDisk microSDXC 64GB in mijn BB10 Dev Alpha B zitten, die prima werkt.

Dus voor zo'n 50 euro een sloot aan geheugen (mijn hele muziek bibliotheek mee ;-) ) -
pricewatch: Sandisk Ultra microSDXC 64GB

Dan vallen de kosten voor het toestel toch weer mee.
Ook een verwisselbare batterij. niet onbelangrijk, want ik red het niet met een Galaxy SIII, iPhone 5 of zelfs BlackBerry 9900 voor een hele dag. Is het wel lekker als ik er een andere batterij in kan zetten rond 17:00u.
+1Anoniem: 394888
@CLB17 januari 2013 10:46
kijk is op http://www.dailymail.co.u...-RIMs-mobile-devices.html laatste platje zie je dat er een sd kaart inpast. Er wordt ook gesproken over een 1850 batterij
oud nieuws tweakers, maar deftig toestel. dit wordt echt een killer, al wacht ik nog even op de full keyboard versie maar dit is echt het eerste toestel die echt klasse uitstraalt als full touch toestel (in tegenstelling met al die flut anderoïde korea plastiek rommel) met een super vernieuwend en veilig OS! GO RIM! Crackkkkkkkkberryyyy >_>
Valt wel mee; het trainingsmateriaal waar ik naar verwijs kwam gistermiddag laat naar buiten. Eerder was er idd al meer trainingsmateriaal uitgelekt en Telekom Presse publiceerde voor het eerst over de Z10 in 9 januari (dus waarom andere sites dat het nieuws vonden, was mij niet duidelijk).

Voor de mensen die gelijk op of vlak na 31 januari een hands-on verwachten: we hebben nog een klein gesprek met RIM erover. Tweakers is gewoon uitgenodigd voor een evenement in Londen, maar die uitnodiging bleek alleen te gelden voor een persoon (in casu: mij). Omdat ik vind dat iedereen deze telefoons moet kunnen zien in video (BB10 draait immers om gebaren en concepten als 'flow' en 'peek') vind ik het cruciaal dat er een cameraman meegaat.

Hoewel RIM in NL het met me eens is, denken ze in Canada al een week na of een klein land als Nederland twee mensen van een medium mag afvaardigen. Het gaat niet om de extra kosten: die dekken wij in dit geval zelf (bovendien biedt RIM andere, veelal veel kleinere techmedia in NL niet alleen de vlucht en toegang tot het evenement aan, maar mogen zij op kosten van RIM deelnemen aan een diner en krijgen ze een overnachting in een hotel; zaken waarvoor wij hebben bedankt). Het enige dat wij willen is dat onze cameraman niet bij de deur wordt tegengehouden.

Uiteraard zullen wij, als we geen toegang krijgen tot het evenement, in een later stadium de telefoon of telefoons proberen te pakken te krijgen voor een review. Dat zal gezien de release dus zo ongeveer een tot twee maanden na het evenement zijn.
Belachelijk! Tweakers is het grootste tech-site van Nederland! Ik vermoed dat de andere NL techmedia spelers een fysieke blad hebben. Zo ja, dan zou dat belachelijk zijn. 2 uitnodigingen moet zeker mogelijk zijn voor Tweakers en RIMM moet voor de kosten opdraaien!

[Reactie gewijzigd door Lisadr op 17 januari 2013 10:32]

Hoe meer ik van dit toestel zie, hoe positiever ik er over word. Met name de afwerking van het toestel ziet er echt goed uit, strak en kwalitatief hoogstaand.

Het gaat nu echt afhangen van de software en de apps die beschikbaar komen, ik ben benieuwd naar de reviews over het os.
Volgens mij is het mogelijk om Android-apps op BB10 te draaien, dus qua beschikbaarheid van apps zit het wel ok. Hoe ze draaien/presteren is weer een ander verhaal, daar ben ik wel erg benieuwd naar.

Waar ik ook erg benieuwd naar ben: hoe gebruiksvriendelijk is het gesturebased OS, als je het met een hand of twee duimen wilt bedienen? De filmpjes van de DEV alpha die ik heb gezien en die van telekompresse, zijn allemaal filmpjes waarbij men de telefoon bedient met de wijsvinger. Iets wat ik nooit doe.
Je kan de BB10 uitstekend met 1 hand en een duim bedienen, daar is het hele toestel op ingericht qua user interface.
Zodat je met je handen vol bij de incheck balie met je ene hand toch je mobile ticket kan laten zien.

De Android apps draaien snel op BB10. De apps starten zelfs sneller op op een BB10 device als op bvb een Galaxy SIII. Je gelooft het misschien niet, maar je moet het echt zien. Qua performance lopen ze lekker door en werken ze vloeiend.

Er is wel een maar aan de android apps. Er is uiteraard geen Play Store op BB10. De Android app developers moeten hun Android Apps wel zelf beschikbaar maken op het BlackBerry platform.

Hiervoor heeft RIM al een aantal keren Port-a-Thons gehouden om zoveel mogelijk Android en iOS apps naar het BlackBerry platform te halen.

Afgelopen weekend hebben ze er zelfs meer als 15.000 geport.

Dit weekend is de laatste voor de lancering:
http://devblog.blackberry...-last-chance-port-a-thon/

Voor wat info vanuit de Nederlandse developers die voor BlackBerry Platform dingen maken:
http://www.facebook.com/BBDevGroupNL
Ik vind het toestel op de foto's er wel mooi uitzien! Ik hoop echt dat RIM wat moois weet neer te zetten en het een succes wordt.
Same here. Ik vind het een van de mooiste designs van de laatste tijd. Het is strak, ziet er zeer degelijk uit en is toch simpel qua design. Gebruikte materialen zien er ook goed uit!
Hij ziet er zeker mooi uit, maar de enige reden waarom ik een Blackberry zou kopen is als ik veel wil e-mailen en notities wil maken en dan is een hardware qwerty keyboard zoals die van de Bold toch onverslaanbaar.

Dus ik weet niet in welk gat ze proberen te springen met deze telefoon, het mag er dan wel allemaal strak en gelikt uitzien en de specs zijn ook niet mis maar ik zie even geen reden om een Blackberry Touch only aan te schaffen i.p.v. bijv. een Galaxy Note waarmee ik veel meer apps tot mijn beschikking heb.
Hij ziet er zeker mooi uit, maar de enige reden waarom ik een Blackberry zou kopen is als ik veel wil e-mailen en notities wil maken en dan is een hardware qwerty keyboard zoals die van de Bold toch onverslaanbaar.
Hardware toetsenborden zitten ook op bepaalde Android telefoons. Ze worden zeldzaam door de "alles moet dunner en minder batterijduur hebben!"-generatie, maar ze bestaan wel. ;)
De enige telefoon vanaf 4 inch scherm met een fysiek toetsenbord is de Nokia E7-00. Dat is geen android telefoon.
Ze bestaan zeker maar veel keuze is er niet en Blackberry stond nou net bekend om zijn uitmuntende toetsenbord. Op mijn Bold 9000 een hele tijd geleden tikte ik zo een A4-tje weg in een paar minuten en dat zonder amper spelfouten te maken.

Type ik een whatsapp berichtje op m'n Lumia touch dan moet ik in een enkele zin zeker 3/4 keer backspacen.
Ik wil niet zeggen dat ze op elkaar lijken maar de HTC One V heeft wel wat weg van dit design. Ook straks beetje het zelfde idee (afgezien van dat de HTC een kinnetje heeft) en is ook zeker wel strak te noemen!

Ook ik hoop dat blackberry weer wat goeds neer kan zetten want we kunnen nog wel wat meer concurrentie gebruiken!
Het ziet er niet alleen mooi strak uit.. het straalt ook nog eens zakelijkheid uit.

Specs zijn goed, uitstraling is goed (uiteraard meningsgebonden, maar goed :p ).. nu nog afwachten op de eerste 'hands-on' reviews om te kijken hoe het nieuwe OS het doet. :)
Daarmee zou de Z10 met BlackBerry 10 het kleinste scherm hebben van telefoons met een resolutie rond 720p-resolutie tot nu toe.
Die regel klopt niet helemaal. Het kleinste scherm is maximaal 4" groot en behoort onder andere aan de Xperia S toe. Wel hebben we een iets hogere PPI of dit formaat aangezien ze meer pixels in hoogte hebben. Of eigenlijk in de breedte als je de telefoon in portrait modus houdt.

Verder een zeer mooie telefoon en ben benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen tegen de grote concurrenten Android en Windows Phone. iOS is natuurlijk ook een concurrent, maar dat platform zouden ze nooit kunnen gaan gebruiken.

Telefoon ziet er goed uit, maar hoop op een toestel met een toetsenbord, dus ben benieuwd hoe de X10 zich gaat verhouden. Heb nu een HTC ChaCha, maar dat is ook een van de weinige telefoons met toetsenbord. Tegenwoordig zijn ze helemaal amper te verkrijgen als je geen oude BlackBerry wilt, dus een leuke telefoon met die mogelijkheid kan weer een gat in de markt slaan!
Die regel klopt niet helemaal. Het kleinste scherm is maximaal 4" groot en behoort onder andere aan de Xperia S toe.
De Xperia S heeft, net als een paar andere telefoons (HTC Windows Phone 8X, Xperia V), een 4,3" scherm met 720p. Het scherm van deze BB is dus wel degelijk het kleinste 720p scherm.

Verder vind ik het er een heel leuke telefoon uitzien. Hopelijk werkt hij ook goed (met de specs zit het op het eerste zicht wel ok), en valt de prijs mee. Dan zou RIM zich wel eens uit hun serieuze put kunnen trekken.
Dit multitask specialisatie spreekt me wel aan. In principe ben ik erg tevreden met Android maar die specs wedloop drijft me echt weg. Jammer dat je waarschijnlijk niet zoveel aan het OS kunt veranderen, je BB internet moet hebben en dat de prijs ook vast weer aan de hoge kant is.

Aan de andere kant: ze richten zich natuurlijk op de zakelijke markt, waar de meest mensen met een iPhone rondlopen, die nou niet het meest briljante multitasking systeem heeft. Als het echt goed werkt rest RIM alleen nog om mensen er bekend mee te maken.
BB10 werkt ook zonder BES/BIS.. en met Activesync als je wilt
Zou mooi zijn als ze terug komen in de markt. Het is goed voor de diversiteit. Zelfs hou ik het lekker bij Samsung, maar je weet niet hoe het loopt. Een overstap is snel gemaakt, al denk ik dat BlackBerry wel iets meer voor de zakelijke markt zal blijven.
Jup, dit toestel ziet er zeer mooi uit. Ik ben nu wel goed aan het twijfelen of mijn volgende terug Android of toch wel niet een BlackBerry zal worden.

Maar goed, eerst is zien hoe het OS marcheert en wat er eventueel beter/slechter aan is dan de competitie :).
Die achterkant lijkt heel erg op die van de Playbook en ik moet zeggen dat het heerlijk vasthoudt. Helaas kan ik dat van mij SGS3 niet zeggen.. Zodra mn zakelijk toestel aan vervanging nodig is ga ik toch even shoppen voor een BB (met toestenbord).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee