DJI presenteert Osmo Pocket-actiecamera

Dronefabrikant DJI heeft de Osmo Pocket aangekondigd, een gestabiliseerde actiecamera. De Osmo Pocket heeft een 1/2,3"-sensor en kan onder meer objecten blijven volgen. DJI heeft ook accessoires, zoals een 'selfiestick' voor de nieuwe camera.

De Osmo Pocket heeft een 12-megapixelcamera met een sensorgrootte van 1/2,3" en een beeldhoek van 80 graden, zo blijkt uit de specs. Het apparaat is 12,2×3,7×2,9cm groot, kleiner dan de gemiddelde smartphone die veelal ongeveer 15x7,5x0,8cm groot is. Hij weegt 116 gram.

Hij kan foto's maken in jpeg en dng, terwijl video's mogelijk zijn in mov en mp4. De maximale resolutie van video is 4k, terwijl de framerate tot 60fps kan op die resolutie. Ook op 1080p is 60fps de maximale framerate.

De camera heeft een ingebouwde gimbal, iets dat DJI al veel langer maakt met zijn Osmo Mobile-producten. Daardoor moet het beeld stabiel blijven. Accessoires zijn onder meer een stick om beeldmateriaal te maken waarbij een armlengte niet genoeg is, en een onderwatercase om tot zestig meter onder het wateroppervlak te kunnen filmen en fotograferen.

Er is ook een module die bluetooth en wifi toevoegt aan het apparaat, voor synchronisatie met smartphones. Die kost 59 euro extra. DJI brengt de Osmo Pocket halverwege volgende maand uit in de Benelux voor 359 euro.

DJI Osmo Pocket

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

28-11-2018 • 20:43

47 Linkedin

Reacties (47)

Wijzig sortering
Leuke review van iJustine (als je daar tegen kunt): https://www.youtube.com/watch?v=4hKROHARnBY
Wie kan er nou niet tegen iJustine. Zelfs (of juist) met geluid uit is het nog prima te kijken :+
Het gaat niet om de stem maar wellicht om de verschrikkelijke Amerikaanse consumentisme, hebberigheid en naïviteit van haar... :)
OHja vergeten dat ik op Tweakers zat waar iedereen altijd het slechtste wil zien in iemand. Ik zie juist een positief opgewekt persoon die enthousiast kan worden van nieuwe technologie. En dat ze daar haar werk van gemaakt heeft vind ik alleen maar slim.
Haar naïviteit is een bewuste keuze omdat ze niet uit het slechtste van mensen uit wil gaan, maar juist vanuit het beste. Zouden meer mensen moeten doen!

[Reactie gewijzigd door 911GT2 op 29 november 2018 20:58]

Net die gelinkte review gezien. Wat een idioot goed ding, ik ben zwaar onder de indruk, ook van de prijs/kwaliteit verhouding. Ik heb totaal geen ervaring met losse filmcamera's of actioncams. Een echte actioncam hoef ik niet, een aparte filmcamera heb ik nooit overwogen, maar als ik ooit de behoefte krijg om meer te filmen dan m'n hond op de dijk is dit het apparaat dat ik zou aanschaffen.

In een eerdere reactie hierboven (Carnager) werd noise cancelation als reden genoemd voor de aanwezigheid van de tweede microfoon. Op 7:45 (link hierboven) was toch flink wat gebulder van de wind te horen maar de rest van de opnames waren behoorlijk zuiver. Op het eerste gezicht beter dan de opnames die ik buiten maak met m'n telefoon, daar zijn elke paar seconden wel zulke geluiden te horen. (Maar ik woon dan ook in Delfzijl, het lijkt hier altijd wel te waaien :) )
Mooi produkt.
Ik lees dat er 2 microfoons in zitten maar daar staat bij dat dit voor noise cancelation doeleinden is.
Ik lees dus nergens dat er een stereo geluidsbeeld opgenomen wordt - iets dat ik liever zou zien dan noise cancelation als het één het ander uitsluit.
Maar er is nog hoop: er komt ook een accessoire voor 3,5mm connector, zodat een eigen microfoon - dus met stereobeeld - aangesloten kan worden.
Maak er een leuke rig van eventueel met een recording light er nog bij en je stevent af op 1000 Euro.

Waar ik ook nog even niet achter ben is of er ook in 4K 50fps opgenomen kan worden. 60fps staat vermeldt en is leuk voor America en andere gebieden maar in Europa gebruikt het stroomnet 50Hz als wisselspanningsfrequentie en opnemen met 30/60fps geeft hinderlijk geknipper bij verlichting (waarbij je met 25/50fps dit niet hebt)

De komende dagen hoop ik dat er meer duidelijk wordt, als stereo opname ingebouwd en 50fps opname mogelijk is, staat deze zeker op mijn verlanglijstje december.
Staat op de dji site het volgende vermeld: 4K Ultra HD: 3840×2160 24/25/30/48/50/60p
Ha top! Thanks, zie het nu ook. Specs stonden niet ogenblikkelijk live maar nu wel.

Helaas in deze specslijst ook weer niets over het al dan niet opnemen van stereo geluid.
Alleen codec en sampling frequency van de audio.
Nee de specs zijn inderdaad erg karig, wat ik bijvoorbeeld ook mis is de video out opties over de USB-C aansluiting (als deze überhaupt al bestaan). Dit zou het namelijk zeer interessant maken voor drone toepassingen.
Ik betwijfel of ze dat erin gezet hebben.
Waarschijnlijk zullen ze dan eerder, voor monitoring bijvoorbeeld, verwijzen naar de wifi/bt accessoire, waar ik overigens het bereik heel beperkt van inschat. De opname kan dan op de ingebouwde microSD gebeuren. En het liefst verkoopt DJI natuurlijk gewoon hun eigen drones met bijbehorende camera's van het model in kwestie. Die zijn sowieso remote te monitoren op de smartphone - en eventueel via een screengrab app weer te casten als livestream voor remote viewers. Kunst en vliegwerk oplossing, maar misschien juist wel heel toepasselijk bij het lijdend voorwerp in deze ;) )
Praktisch ieder apparaat dat video op kan nemen heeft een stand voor 25/50fps ;)
Dat was tot zeker een tweetal jaar geleden niet zo vanzelfsprekend, toen had je vaak ofwel 23.76,25,50fps (EU) of 23.76,30,60fps (USA) met firmware gelockt bij apparaten die met dit onderscheid werden uitgebracht o.a. Sony camcorders, of in het geval van apparaten die alleen als 'world' model worden uitgebracht enkel het USA rijtje.
Maar: Deze cam ondersteunt dus wel lekker zowel de EU als de USA framerates.
Gelukkig!
Dan heb jij een heel andere ervaring dan ik. Ik kan me zelfs herinneren dat ik op de camcorder van m'n vader (die werkt nog met DV tapes) kan kiezen tussen PAL en NTSC. Op m'n eigen camera's (Canon 550D en GH4) kan ik kiezen tussen PAL en NTSC en de daarbij horende framerates. Die ervaring heb ik ook bij veel andere modellen. M'n JVC die ik jaren terug had kon het niet overigens. Die was gelockt op PAL.
Interessant dat jouw ervaring zo afwijkt van de mijne..

Ik heb pas universeel mogelijk sinds ik FilmicPro op m'n telefoon heb gezet, daarvoor was het altijd goed opletten geblazen: alle digitale compactcameras die ik heb gehad over de jaren hadden enkel de NTSC-variant en ook de digitale spiegelreflex van Nikon (D90) was NTSC-only. Qua digitale camcorders, en dan beperk ik me even tot was er op SD-kaarten kan opslaan, altijd de PAL-lock, zowel met een canon als de recentere sony pj780ve. De camera's van daarvoor, o.a. met minidv, digital8 en eerst nog een aantal gewone video8 cams, alles was PAL lock (okay, de allereerste video8 cam had dan wel de mogelijkheid te switchen tussen PalB en Secam, maar dan hebben we het over tweede helft jaren '80).
Ga ik naar de smartphones, native is het altijd NTSC, zowel bij Apple, LG als bij Samsung smartphones. (Enige uitzondering is dus het gebruik van FilmicPro app..)
Dan nog een Phantom2 Vision+ drone van DJI, jawel, NTSC locked.

Deze losgelaten frameselectie (zonder het gebruik van 3rd party app) komt nu dus echt als een positieve verrassing, wat mij betreft. Ik hoop dat de dagen dat je het deksel op de neus krijgt qua framerates hiermee eindelijk voor goed verleden tijd zijn.
Tot dusver had ook DJI er een handje van om dat te locken in NTSC mode bij bepaalde producten.
Spark, DJI Go app (voor Osmo Mobile) en vast nog wel andere 'producten'
Mijn Panasonic videocam staat ook vast in PAL mode. (geen instap model, HC X900)
Ik heb ooit geprobeerd dat te hacken, maar dan moest je allerlei toeren uithalen met het flashen van de rom en zat je daarna vast in de 'andere' modus.
Die daarvoor (ook Panasonic 3CCD) kon je makkelijker hacken via het verstopte admin menu, maar ook daar was het gelocked.

iPhones staan native in NTSC. (even zonder 3rd party apps)
Dus ja, helaas was dat niet altijd een keuze.
Wat is de meerwaarde van stereo geluid als die microfoontjes hooguit enkele centimeters van elkaar af zijn geplaatst? Kun je het effect wat je wilt bereiken niet veel makkelijk achteraf toevoegen?
Wanneer je hem voor actioncam shots of voor selfie shots gebruikt is het inderdaad te verwaarlozen.
Echter als je de microfoons richting gevoelig maakt en je maakt relatief rustige opnamen van scenes dan kan het desalnietemin zeker meerwaarde bieden.

Wat ik bijvoorbeeld regelmatig doe is opnamen van taferelen die zich op straat afspelen, vaak in stadscentra, maken.
Wanneer er dan iets passeert, bijvoorbeeld een tram, die van links naar rechts door het beeld rijdt, is het veel realistischer als het geluid van de tram overeenstemmend ook links begint (je hoort hem aankomen terwijl hij nog buiten beeld is vanaf de linker kant) en aan de rechterkant weer verdwijnt.
Bij het terugkijken is het dan meer immersief.

Een zeker centrum gebied is wat mij betreft wel degelijk nodig overigens, je zult mij niet ASMR videos zien maken met microfoons die het menselijk gehoor immiteren zoals deze http://www.gadgetexplaine...-binaural-microphone.html maar een knap stereo beeld is gewoon prettig.

Het gewenste effect achteraf toevoegen is uiteraard mogelijk door gebruik van een separate audio recorder en die audio vervolgens te muxen met de video, maar makkelijk.. nee: makkelijk is als de video opname zelf gewoon stereo is, dan hoef je geen fratsen uit te halen. ;)
Dank voor de toelichting!
De demo video laat zien dat je deze gimbal op een dirtbike kunt monteren(0:30), en vervolgens als een malloot harde landingen kunt maken zonder dat de gimbal kapot gaat? Ik ben benieuwd!
Ik gok dat de camera in die fragment op het lichaam gedragen werd. Zulke landingen compenseer je echt niet met alleen een gimbal.
Ik heb een Zhiyun Crane M, en kan je vertellen dat die dingen (net als deze osmo) echt ziekelijk goed stabiliseren. Als je van een bank springt zie je dat niet eens. Ook op de fiets, en in de auto (buiten het raam) levert het zo goed als 100% stabiele beelden op.
Als je van de bank springt compenseer je op een of andere manier met je lichaam of arm. Ik denk dat bij het genoemde fragment de camera niet op de crossmotor/dirtbike zelf is gemonteerd, maar op het lichaam gedragen wordt. Als de camera op de motor zelf was gemonteerd, had meer hoogteverschil in de beelden gezeten. Omdat je als crosser vang zelf al de grootste klappen opvangt, compenseer je dat hoogteverschil al met het lichaam.

Zulke "malloot harde landingen" zijn het dus niet.
Mogelijk too good to be true? De commercial draait ook 90% op een andere dure filmcamera met een mooie depth of field. Als ze dan beelden gebruiken van de action cam zelf is dat maar een zeer kort fragment en dat maakt me zorgen.

Het is soms zelfs erg onduidelijk welke shots uit Osmo pocket komen en welke van de video crew.

Huawei is ook al beschuldigd van DSLR materiaal te gebruiken als zijne ‘real camera footage’

Ook Nikon heeft in een commercial ook al eens een pro cam footage gebruikt om hun dslr te promoten. (Bron ontbreekt, iemand?, was iets met een rijdende auto in een dor landschap)

Real: Tussen 1:06 en 1:08 zie je duidelijk shokkende beelden in de rollercoaster... als dat echt is kan je twijfelen aan de action-kwaliteiten.

Bij Gopro commercials zijn de beelden 90% van de tijd afkomstig uit de action cam zelf. (Tot zover ik het geloof)

Dji maakt geweldige producten en camera’s, de commercial ziet er nog geweldig uit maar ze zijn duidelijk angstig om the real thing te tonen.

Ik heb dat laatste natuurlijk liever maar de marketingafdeling dacht er duidelijk anders over.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 28 november 2018 23:21]

Dat blijft altijd even afwachten.
Maar qua stabilisatie maak ik me geen zorgen. Dat kunnen ze als geen ander (of i.i.g. heel goed).
De uiteindelijke beeldkwaliteit (technisch) is voor mij nog wel een twijfelpunt.
DJI staat (stond) niet echt bekend om een mooie output op dat vlak.
Dat was ook de reden voor mij om voor een Osmo Mobile te kiezen (zodat ik m'n eigen smartphone kan gebruiken met 3rd party apps)
Ook m'n Mavic Pro heeft niet echt een top output 'out of the box'.
Ondertussen hebben ze vast bijgeleerd, maar dat moet voor mij nog wel blijken uit echte user reviews (zonder het belang van gratis producten krijgen)
Lijkt me wel een zeer mooi product, alleen jammer van de accessoire voor Wifi / BT. Had het liever ingebouwd gezien zoals op bijv een GoPro ipv een €60 accessoire

[Reactie gewijzigd door jeroenk13 op 28 november 2018 20:52]

Ja, dat dacht ik ook toen ik de productpagina zag.
Ik was van plan om eerdaags een GoPro Hero 7 Black aan te schaffen, maar aangezien de BF deals niet geweldig waten even gewacht.

Dit ziet er ook erg goed uit, benieuwd naar de eerste reviews! :)
Hier alvast een review van iPhonedo: https://www.youtube.com/watch?v=vq7qWDHJPeI

't Lijkt een erg handzaam ding te zijn. Lijkt me erg tof om op bijvoorbeeld wintersportvakanties mee te nemen.
Heb een DJI Osmo mobile i.c.m. Iphone 8 plus. Vind deze eigenlijk te groot en te onhandig, dus twijfel of dit een mooie vervanger is van osmo mobile. Wat zal de beeldkwaliteit van de pocket zijn vergeleken met die van de iPhone 8 plus?
Toch vraag ik mij af of deze kwetsbaar ogende gimbal zoveel meer kan bieden in dit segment als de softwarematige stabilisatie van de laatste GoPro welke juist NIET kwetsbaar is...

Edit: ok - (p)review van iPhonedo bekeken zoals hierboven vermeld; ik zie de unieke mogelijkheden welke absoluut vernieuwend zijn. Toch zie ik dit nog niet zozeer als een Action cam; eerder als de ultiem handzame video sidekick...

[Reactie gewijzigd door 1-0-Ed op 29 november 2018 00:51]

Hier een DJI Osmo Pocket VS. GoPro HERO 7 Black
https://www.youtube.com/watch?v=lNS3_7Pdvh8
Inmiddels is iets meer duidelijk over de ingebouwde 2 microfoons.
Dat ze voor noise cancelation toegepast worden wisten we al.
Maar de positie van de microfoons blijkt nu te zijn één aan de voor- en één aan de achterzijde.
Daarmee zul je dus nooit een stereo beeld kunnen krijgen tenzij je je osmo haaks vasthoudt ten opzichte van hoe het bedoeld is om vast te houden.
Oftewel, de ingebouwde microfoons zullen daarmee mono geluid (met noise cancelation) opnemen.
Overigens van best een aardige kwaliteit als ik de real life samples mag geloven.

Het is nu nog even afwachten of de vooralsnog niet leverbare 3.5mm mic addon wél stereo geluidsopnamen zal toestaan of dat een eventuele stereo invoer wordt opgenomen als mono, vanwege het mogelijkerwijs ontbreken van een stereo invoer in de 3.5mm ingang of andere hardware- of softwarematige beperkingen. Hopelijk is DJI echter zo slim om langs dat traject gewoon stereo toe te passen.

Al met al heb ik me toch maar zo'n apparaatje besteld, hij is wel extreem handzaam, eindelijk weer eens een innovatief produkt dankzij de evolutie, combinatie en miniaturisatie van inmiddels bewezen techniek.
Ook zonder het stereo geluid wil ik de gok wel wagen want dit is gewoon 'pocketable' in tegenstelling tot al het andere buiten een smartphone met elektronische en zeer beperkte optische beeldstabilisatie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee