Gerucht: Deutsche Telekom overweegt verkoop T-Mobile Nederland

Moederbedrijf Deutsche Telekom overweegt een verkoop van T-Mobile Nederland, zo beweert een Duits tijdschrift. Het moederbedrijf zou zijn schulden willen verminderen met de opbrengst van de verkoop. Geruchten over een verkoop van T-Mobile Nederland gingen al eerder.

Volgens Manager-magazin is T-Mobile Nederland 'strategisch weinig relevant' voor het moederbedrijf door het ontbreken van een uitgebreid vast netwerk. T-Mobile biedt wel vaste diensten aan onder de naam T-Mobile Thuis, maar beschikt daarbij over relatief weinig eigen infrastructuur. Concurrenten KPN en VodafoneZiggo hebben veel meer eigen infrastructuur voor vast internet.

Volgens het Nederlandse RTLZ is een verkoop aan KPN of VodafoneZiggo niet voor de hand liggend, maar investeerders hebben mogelijk wel interesse. Als investeerders een bedrijf opkopen, willen ze binnen een afzienbare termijn de waarde verhogen en het bedrijf weer doorverkopen. T-Mobile Nederland zou aantrekkelijk kunnen zijn door de momenteel beperkte waarde van providers op de markt, maar aan de andere kant moet een nieuwe eigenaar veel geld investeren in het komende 5g-netwerk.

Ook bekijkt Telekom volgens bronnen van Manager-magazin of T-Mobile Nederland zelfstandig naar de beurs kan. T-Mobile Nederland is nu een fusiebedrijf van T-Mobile en Tele2. Het bedrijfsonderdeel dat de zendmasten beheert, zit er niet meer bij. Dat is afgelopen jaren afgesplitst in GD Towers.

Er gingen al eerder geruchten dat Telekom van de Nederlandse tak af zou willen. Toen behield Telekom de Nederlandse groep. Telekom heeft niet gereageerd op het artikel.

Tele2 - T-Mobile

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

22-11-2019 • 07:44

104

Submitter: robcoenen

Reacties (104)

104
100
46
2
0
44
Wijzig sortering
Het bedrijfsonderdeel dat de zendmasten beheert, zit er niet meer bij. Dat is afgelopen jaren afgesplitst in GD Towers.
Klinkt als alsof er al investeerders achter zitten.
Stap 1: splits cruciale infra af naar een ander bedrijf
Stap 2: zet de "kosten" aan dit bedrijf op de balans; het originele bedrijf heeft spontaan hoge schulden
Stap 3: verkoop/stop het oorspronkelijke bedrijf
id, analoog aan de retailmarkt (zie V&D verhaal). Er straks maar weer 1 winnaar, dat is een zekere meneer Eliot/investeerder en niet de consument noch de branche.

[Reactie gewijzigd door Martinus op 23 juli 2024 08:38]

Dat is mogelijk ook de reden dat het internet een paar weken terug opeens via DTAG moest lopen.
via 4G is dit nog steeds zo helaas
Geldt dat ook voor Tele2? Want ik merk via Tele2 4G ook dat het de laatste paar weken bij vlagen bijzonder traag is...
Jou 4G problemen kunnen te maken hebben met een issue waar wanneer je op de 4G van T-Mobile roamt, zodra er 4G van Tele2 beschikbaar is, wordt je automatisch gepusht naar de 800Mhz band en die raakt overcrowded.ik weet niet hoe ver Tele2 daar bezig is om dit op te lossen, maar zodra alle sites uit zijn, dan zit je alleen op T-Mobile en heb je dat probleem niet meer.
Is het al mogelijk om op het 4G netwerk van T-Mobile te roamen als Tele2 klant?
Zakelijk in ieder geval wel. Zie m'n Tele2 sims geregeld op T-Mobile NL zitten.
Ja, aangezien Tele2 nu hard bezig is ket uitschakelen van hun sites, roamen klanten op het netwerk van T-Mobile.

Hoewel dit niet zonder issues gaat, de genoemde push naar 800Mhz is een van de issues, T-Mobile pusht je nog agressief terug naar Tele2, als je een zwakke Tele2 signaal hebt, waar je vroeger terug viel op de 3G van T-Mobile best wel snel, wordt je alsnog geduwd naar een slecht 4G signaal soms.

Maar Tele2 zet wel tempo in het uitschakelen van alle zendmasten, dus binnenkort zou je geen last van moeten ervaren.

Alle andere aspecten zoals VoLTE, VoWiFi en CSFB werken ook.
Interessante info. Mag ik vragen waar je dit op baseert?
Wij ervaren de laatste weken nl. nogal wat klachten van eindgebruikers die via hun hotspot werken, dus wellicht valt dat hiermee te verklaren...
doe maar eens een traceroute naar bv Tweakers met bv Net Analyzer, dan ga je via 80.157.130.241 en 213.200.117.178 die in Duitsland staan.

en kijk eens hier:
https://community.t-mobil...-nog-niet-opgelost-316516

T-Mobile reageert op zijn Russisch door er omheen te draaien en geen antwoord te geven en vragen om persoonlijke gegevens zodat ze zgn kunnen kijken wat er mis gaat. Terwijl er meerdere klachten en bewijzen zijn beweert T-Mobile:

"We hebben ons weliswaar nog niet in het topic laten zien, maar hebben het (natuurlijk) zeker opgemerkt en zijn er ook al mee aan de slag gegaan. Om een goed netwerk op het huidige hoge niveau te houden én doorlopend te verbeteren, is er regelmatig onderhoud nodig op verschillende plekken in het land. Afhankelijk van het type onderhoud kan dit een simpele of complexe operatie zijn. Dit is dus nodig om ons netwerk continu te verbeteren, maar kan er soms ook voor zorgen dat een gebruiker hier tijdelijk hinder van ondervindt. Uiteraard proberen we dit tot een minimum te beperken.

Mochten jullie nog vragen hebben, dan horen we dat graag!"
op sommige masten gebeurd dit inderdaad. maar ik heb een aantal masten (regio Haaglanden) getest en blijkt het toch via NL te gaan en niet via DTAG
ook naar bv Tweakers.net? Vreemd dat dit per mast gaat.
misschien dat niet overal dezelfde config wordt gebruikt.
Het is wel zo dat het op zich in de huidige markt niet meer gebruikelijk is dat masten in bezit zijn van telecomproviders. KPN deed meer dan 10 jaar geleden al masten van de hand en is dat blijven doen. De reden is dat je flexibeler bent met het huren van locaties en dat je geen enorme kostenpost hebt voor het onderhoud van de masten.

Masten zijn dode dingen, het gaat om de antennes en basisstations. Die zijn wel in beheer van T-Mobile (via Huawei, dat dit voor hen uitvoert).
Het verhaal dat ze T-Mobile Nederland verkopen willen bestaat al pakweg twee jaar.
En dat Telekom hoge schulden heeft is al vrij lang zo.
Gevolg van diverse zeer hoge investeringen die niet dat gebracht hebben wat ze verwacht hebben. Zoals in vrij veel landen zeer veel betalen voor de licenties terwijl ze dit niet terug kunnen verdienen binnen de afgesproken tijd.
Ik blijf het een aparte definitie van 'investeerders' vinden; voor mij is investeren geld in een bedrijf steken om de dienstverlening uit te bouwen en daar op de lange termijn rendement op te behalen.

Bovenstaande lijkt me meer gokken of boekhouden dan investeren.

Ik snap ook niet hoe het kan werken; de waardevermindering op het bedrijf is toch gelijk aan de waarde van de hardware die uit het bedrijf haalt?
Waarom zouden aandeelhouders die in eerste instantie NIET op het bedrijf boden, nu opeens wel geld in het bedrijf willen stoppen nu het schulden heeft?

Je kan dit toch ook niet met je eigen huis doen? 'bedrijf' opstarten, Geld bij de bank lenen, huis kopen, huis dan doorverkopen, geld aan jezelf uitkeren en dan bedrijf failliet verklaren? Dan krijg je volgens mij allerlei schuldeisers achter je aan.
Wel bijzonder dat volgens mij de grootste telecomaanbieder ter wereld met een schuldenlast kampt op het moment voordat de grote investeringen in 5g nog moeten beginnen.

KPN of VZ gaat dit niet overnemen, daar is vast een organisatie tegen, maar een Telefonica of Orange wellicht?

Ik zou het nog niet zo gek vinden als een energieleverancier deze tak zou overnemen. Neem je straks al je thuis diensten, (tv, internet, telefonie, gas, licht) af bij dezelfde partij.
De Nederlandse overheid is hier deels voor verantwoordelijk. Steeds frequentie veilingen tegen absurde bedragen zodat er geen nieuwe partijen de markt kunnen betreden. Daardoor blijft er weinig over voor de bedrijven. En alleen staats bedrijven als KPN en Deutsche Telekom houden het lang vol.

De Nederlandse overheid zou alleen vergunningen moeten geven aan gekwalificeerde bedrijven. En als er meer geld moet komen via belasting per inwoner i.p.v. verkapt via frequentie veiling.
Bij een veiling zijn het de kopers die de prijs bepalen, niet de verkoper.
Daarnaast is KPN al lang geen staatsbedrijf meer.
Ik had het niet scherp meer. Ik dat dat @Cobalt gelijk had. Maar de veiling in Nederland heeft significant minder opgeleverd dan die in Duitsland en het VK, en dat omdat de marktpartijen niet zoveel boden.
Niet alleen de NL overheid in alle landen worden frequenties geveild. De overheid krijg dan een zak met geld en tja wie moet dat weer betalen..... de consument. Die veilingen en opbrengsten zijn eigenlijk een soort verlegde belasting naar de consument.
Providers moeten om die reden prijs verhogen en jawel de consument moet ook nog eens btw betalen over een hogere prijs dus verdiend de overheid nog een keer extra btw aan hogere prijzen.

Ze kunnen ook veilingen voor minder bedrag maar eisen stellen aan dekking en prijzen. Onze overheid wil snel internet 5g heeft veel mogelijkheden maar met dure veilingen moeten providers meer investeren, kijken wat de terugverdientijd is.

Maar goed onze overheden denken helaas anders, roepen een boel over vooruitgang maar maken het dan zo duur dat het allemaal te lang duurt.
We stemmen (indirect) voor een bepaalde hoeveelheid overheidsuitgaven.
Om dat te bekostigen moet ergens geld vandaan komen.
Zou dat niet van die veiling/btw komen, dan halen ze diezelfde hoeveelheid op een andere manier van burgers/bedrijven.
Dus die veiling maakt voor de totale belastingdruk weinig uit.
Vind je de (al dan niet verkapte) belastingdruk te hoog, dan moet je kijken naar de overheidsuitgaven, of (de rest van) het volk dat niet stemt zoals jij wilt.

Ikzelf vind het wel n ok systeem; de frequentieruimte is van ons allen, als iemand daar alleenrecht op wilt mag daar iets tegenover staan, wat ze zelf mogen bepalen (het is immers een veiling).
En de telecoms verdelen de kosten daarvan dan min of meer naar gebruik over de klanten, zodanig dat mijn oma met haar noodtelefoontje, niet evenveel betaalt als de forens die elke reis 1080p Netflix zit te streamen.
Desondanks, volgens mij kwam het laatste veilingbedrag neer op slechts €1/telefoon/maand ofzo (had ik eerder ns uitgerekend, weet niet meer precies).*

* @Bruin Poeper:
Die veiling betrof vziw alle mobiel frequenties, niet alleen 4G? (zie hier, ps ik heb geen NRC abo).
Al is dat niet de enige veiling (700/1400/2100 komt nog), maar wel de grootste.
En de licentie is voor 17 jaar begrijp ik.

Voor de volledigheid, om mijn sommetje nog eens (deels) te reproduceren:
Er waren in 2018 ca 27mln aansluitingen (pdf blz 10).
Dus is dat 3,8mld/27mln/17j/12mnd=69ct/mnd/aansluiting.
Het is me niet duidelijk hoe KPN dat om zou toveren naar €5; is het geen 17 jaar?
Maar ja als KPN zo duur leent dan is dat voor hun een probleem idd.
Anderzijds kan de overheid die smak geld die ze krijgen, evengoed weer uitlenen tegen dergelijke hoge rente, of ze zouden zelf tegen hoge rente moeten lenen als ze die veiling inkomsten niet hadden, om het gat in de begroting te dichten.
Dat lijkt me in het algemeen ook tegen elkaar weg te strepen voor wat de consument netto kwijt is?

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 23 juli 2024 08:38]

Klinkt leuk maar als telecom abbo goedkoper kan wil dat zeggen dat je als consument meer te besteden hebt. Dat geld geef je dan ergens anders weer uit en betaald ook daar weer btw over. Door meer te besteden kan de economie in zijn totaliteit ook weer groeien.

Onze overheid denkt helaas niet na. Mooi voorbeeld verhoging accijns alcohol. Dat pakte negatief uit omdat in de grensstreek men massaal in Duitsland ging kopen. Tegelijk boodschappen, tanken en dat effect werd niet eens meegenomen.

Dus ja een verlaging van de veilingkosten met als eis maximum abbo bedrag geeft de consument dus meer geld, meer ergens anders te besteden en daar komen ook weer belastingen uit. Voordeel voor economie is dan alleen maar beter.
als telecom abbo goedkoper kan wil dat zeggen dat je als consument meer te besteden hebt. Dat geld geef je dan ergens anders weer uit en betaald ook daar weer btw over. Door meer te besteden kan de economie in zijn totaliteit ook weer groeien
Ik probeerde juist uit te leggen waarom dat niet klopt, maar ok nog een poging.
Dat abo zou goedkoper kunnen door minder veiling kosten voor de telecom (is jouw punt begrijp ik).
Maar dat betekent dus ook evenveel minder veiling opbrengsten voor de overheid.
Dus moet de overheid om hun uitgaven te kunnen financieren, datzelfde bedrag (wat de telecom en daarmee de consument bespaart), op een andere manier ophalen bij de consument.
Want zolang de uitgaven van de overheid niet veranderen, zullen er evenveel inkomsten nodig zijn lijkt mij.
Waardoor die consument dan netto evenveel te besteden heeft in de economie.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 23 juli 2024 08:38]

Veiling inkomsten zijn eenmalige inkomsten, dat is voor budget niet ideaal. Het jaar daarop heb je ze niet meer dus zullen ze in een overschot vloeien en staatsschuld mee afbetaald worden.

Dat op een andere manier ophalen bij de consument gebeurt gewoon omdat die consument meer uit te geven heeft en over het meer wat uitgegeven wordt ook weer belasting wordt geheven.
Als een gemis van veilinginkomsten te compenseren is door belasting van (extra) consumentenuitgaven, dan betekent dat dat de consument in dat geval netto evenveel aan de overheid betaalt, en dus ook evenveel overhoudt.
En nee het zal voor budgetten enzo niet ideaal zijn, maar het is niet alsof door zo'n veiling geld nutteloos in de overheid "verdwijnt", zoals vaak wordt geschetst. Dat ligt aan de uitgaven.
Als met het overschot schuld wordt afgelost, dan hoeven wij dat in de toekomst niet meer te doen.
Uiteindelijk betalen wij dezelfde rekeningen, veiling of niet, alleen de manier waarop verschilt.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 23 juli 2024 08:38]

Desondanks, volgens mij kwam het laatste veilingbedrag neer op slechts €1/telefoon/maand ofzo (had ik eerder ns uitgerekend, weet niet meer precies).
https://www.nrc.nl/nieuws...gt-38-miljard-op-a1439050
Per NL'er (er zijn er zo'n 17 mijoen) is dat €223.
KPN heeft een berg leningen uitstaan tegen 8%, en als ze 10%/j aflossen moet er per NL €40 opgehoest worden.
Stel dat 2/3 van alle NL'ers een abo heeft dan is het €60/j, dus €5/mnd.

En de 4G is niet de enige veiling die er was....

P.S:
Mijn sommetje is gemaakt vanuit oogpunt van de provider. Die springt er dan uit, maar maakt nog geen winst.
De consument moet over die €5 nog eens 21% BTW afdragen, dus kost dat 4G-veilinggrapje hem 'tot in de eeuwigheid' €6/mnd.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 23 juli 2024 08:38]

Ben blij dat de Nederlandse overheid eisen stelt aan zaken als dekking. Ga eens naar Duitsland probeer eens 4g te internetten niet in n grote stad, dat krijg je als je geen eisen stelt. Of in de VS. Afrika heeft nog beter mobiel internet dan daar vooral door het ontbreken van die eisen vanuit de overheid. Dus zo slecht vind ik t niet...
Afrika heeft beter mobiel internet om de eenvoudige reden dat ze daar een heel klein vast net hebben en toen mobiel op kwam men meteen in mobiel geïnvesteerd heeft.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een frequentieveiling helemaal niet bedoeld om "geld in laatje te brengen", maar in plaats daarvan een gemeenschappelijk goed (frequenties) op een zo efficient mogelijke wijze over commerciële partijen te verdelen. Ga maar na. Stel je wilt de frequenties weggeven (zonder daar geld aan te verbinden) hoe zou je dat doen? Dan zul je op de een of andere manier erachter moeten komen welke (commerciële) partij het beste gebruik kan maken van die frequenties. Het beste / meest efficient kan hier al snel vertaald worden naar hoeveel is zo'n frequentie waard. Dus, als overheid ga je bij die partijen langs en vraag je
"Hoeveel is deze 5g frequentie waard voor jullie? Als hij voor jullie meer waard is dan voor de concurrent, dan krijg je hem."
Wat denk je dat dan het antwoord is? Waarschijnlijk iets in de trant van
"Deze frequentie is voor ons googol Euro waard"
of
"Deze frequentie is ons 1 Euro meer waard dan de concurrentie." (altijd 1 meer dan jij :P)
Hoe ga je dan daadwerkelijk bepalen wie die frequentie moet krijgen? Het antwoord is een veiling. Als een veiling namelijk goed wordt opgezet, is de beste strategie voor de partijen om hun daadwerkelijke waarde voor het goed vrij te geven. Geen van deze frequentieveilingen is dan ook (theoretisch) opgezet met de doelfunctie maximalisatie van de opbrengst, maar met de doelfunctie maximalisatie van de efficiëntie van de toewijzing. Zie bijvoorbeeld Wikipedia Auction Theory.
Ziggo was vroeger @Home en was opgezet door Essent.
En Casema en Multikabel.
Als je dat qua abonnees bedoeld, dan is dat China Mobile met 925 miljoen klanten.
Deutsche Telekom AG zit op 160 miljoen wereldwijd.

Bron: https://www.investopedia....munications-companies.asp

Aan de link te zien lijkt het om een artikel uit 2016 te gaan, maar er is een update van mei 2019

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door DaRk PoIsOn op 23 juli 2024 08:38]

Het zal mij niet verbazen als het Engelse Gamma Communications het overneemt. Deze zijn toch al bezig uit te breiden naar Europa. Met als eerste stap Nederland.
Vergeet de nieuwe internet provider freedom niet, de opvolger van xs4all.
Freedom gaat alleen vast internet bieden.
Niet, 4G staat ook op de planning. Als vast internet niet gaat lukken.
4g planning ze kopen gewoon capaciteit in niets meer niets minder.
Freedom kan je waarschijnlijk wel vergen. Die positioneren zich als opvolger van xs4all. Hebben het al druk genoeg, en is slechts een virtuele provider (geen eigen infra).
Ze hoeven maar een tweede crowdfunding te houden en kunnen dan ook meteen mobiel internet bieden. En 4G voor de buiten gebieden etc.

Vergeet niet dat er veel politiek achter zit he.
Ik heb ook geïnvesteerd in Freedom Internet, maar zou niet nog een keer investeren als ze nu nog meer er bij willen pakken. Laat ze eerst maar eens starten en alle nieuwe abonnees verwerken.
Ze hebben het nu al zo enorm druk dat reacties op contact paar dagen duren.

Nee nog meer last is zeker geen goede zet nu. Tot nu toe doen ze het goed.

[Reactie gewijzigd door kameleon20 op 23 juli 2024 08:38]

Niet zo gek die schuldenlast, aangezien de overname van Sprint door T-Mobile US $26 miljard kost en indirect een hogere schuldenlast voor Deutsche Telekom oplevert.
KPN of VZ gaat dit niet overnemen, daar is vast een organisatie tegen, maar een Telefonica of Orange wellicht?
Mocht een telecombedrijf het over willen nemen dan zie ik dit zeker wel gebeuren ja. Voor hen kan het interessant zijn. Ook Altice is een goede kandidaat wat mij betreft, een investeringsvehikel van een Franse miljardair dat al jaren grote overnames doet in de telecombranche. Zo is in Portugal voormalig staatsbedrijf MEO gekocht en in Frankrijk SFR. In deze strategie past T-Mobile wel.

Wat we vooral niet moeten hopen is dat het wordt overgenomen door een echt durfinvesteerder. Dat soort toko's nemen een bedrijf relatief goedkoop over, zuigen het helemaal leeg qua bezittingen, maximeren abonnementsprijzen (en gooien daarmee de marktprijs ook omhoog) en beknibbelen zoveel mogelijk op service en kwaliteit. Om het daarna voor veel geld door te verkopen, waarna het hele riedeltje weer opnieuw begint. Zie bijvoorbeeld Euronet/Online.
Ik ben benieuwd hoe dit zich verder ontwikkeld.
Ik hoop niet dat Vodafone/Ziggo of KPN een overname doet.
Zit niet voor niets bij T-Mobile.

Goede dekking (elk geval op de locaties waar ik het nodig heb), terwijl Vodafone/Ziggo en KPN op die locaties nauwelijks dekking hebben. Daarnaast vind ik de diensten en kwaliteit van de verbinding ook een stuk beter bij T-Mobile.

Zeker met meerdere (mobiele) abonnementen op hetzelfde adres is een mobiel abonnement een stuk interessanter geprijsd.
Dat zal nooit goedgekeurd worden, dan zijn er nog maar twee grote spelers op de markt.
Dat zal nooit goedgekeurd worden, dan zijn er nog maar twee grote spelers op de markt.
Zoals op de postmarkt.
ACM: PostNL en Sanndd mogen niet samen, want resteert te weinig concurrentie.
Staatssecretaris: F*ck de ACM en de consument, ga lekker fuseren joh.

Ik steek m'n handen er niet voor in het vuur dat er 3 of meer partijen in de telecommarkt blijven.
We vergeten wel eens hoe klein we als land zijn. We willen veel, maar soms is er niet genoeg markt voor veel partijen. ( en dat is jammer kwa keuze mogelijkheden)
Nederland mag wel eens een voorbeeld worden hoe een mobiel netwerk ook anders kan. Gewoon één groot dekkend netwerk en alle aanbieders “virtueel”. Net zoals bij elektra.
nee, zonder concurrentie hebben ze geen reden meer om te investeren. Slecht idee.
Investeringen in het netwerk worden gedaan door de netbeheerder zoals bij Stedin bv of Prorail. Net zoals we niet 3 apparte spoorwegen of 3 apparte elektricitijdsdraden naar elk huis hebben lopen, zijn 3 apparte mobiele netwerken met alle kosten van dien, net zo van de zotte. Dat is echt niet goedkoper voor de consument.
3 mobiele netwerken zijn een stuk makkelijker aan te leggen dan 3 elektriciteitsnetwerken naar ieder huis. In het verleden is het nl al bewezen dat alleen concurrentie goed is voor innovatie en voordeel voor de consument
Een klein en dichtbevolkt land betekent over het algemeen dat je kosten ook veel lager zijn. Minder kosten betekent dat je met minder klanten terug kunt verdienen.
mee eens, maar als je die kleine groep moet delen door vele providers werkt het toch weer anders om.
En jij denkt dat Nederland dat even tegen gaat houden? Naïef enzo
Ik denk niet dat de ACM akkoord zou gaan met een overname voor Ziggofone of KPN.
Vodafone moest niet voor niets al z’n vaste verbindingen van de hand doen (aan t-mobile) om te mogen fuseren met Ziggo.
Zou een beetje erg krom zijn als de ACM dat zou toestaan.
En KPN is te dominant om te mogen fuseren.
je weet dat T-Mobile Thuis vroeger van Vodafone was? En dat deze tak van de hand gedaan moest worden om goedkeuring te krijgen voor de joint-venture met Ziggo? Dus ik zie niet gebeuren dat die VodafoneZiggo club nu dan weer T-Mobile Thuis zou mogen opslokken :)
Verkoop aan KPN mag hoogstwaarschijnlijk niet ivm concurrentie op de markt. Zelfde geldt voor verkoop aan VodaFoneZiggo.
Kpn en Ziggo hebben elk zo’n 30% van de mobiele markt en een 40% van de vaste markt.

Een overname zou 1 van hen 60% van de mobiele en 50% van de vaste markt geven... en ze hebben nu al nauwelijks concurrentie- of investeringsprikkels.
De situatie met drie mobiele providers is nu al eigenlijk ongewenst. Om de concurrentie scherp te houden zou er minimaal één bij moeten. Maar de praktijk heeft uitgewezen dat de Nederlandse markt te klein is voor vier volwaardige mobiele providers die voldoende slagkracht hebben en ook op de lange termijn levensvatbaar zijn.

Nog een stap terug naar twee aanbieders zal nooit goedgekeurd worden.
Als ik even goed op heb gelet dan heeft T-Mobile een aantal uitdagingen in Nederland.
Ze komen bedraad niet bij de mensen thuis, omdat de koperdraad van KPN is en ook veel van het glas. En de kabel is bijvoorbeeld van VodafoneZiggo. Wat in ieder geval KPN ook nog veel centrales waar de koperdraadjes en glasvezels vanuit huizen en bedrijven samen komen.
Op dit moment heeft T-Mobile wel het modernste 4G netwerk, echter is dat volledig in beheer van Huawei.
Wat T-Mobile eigenlijk nodig heeft om tot een goed 5G netwerk te komen is een compleet nieuw netwerk waarbij Huawei een veel kleinere rol speelt ivm internationale druk, met allemaal eigen edge locaties zodat je de lage latency belofte waar kunt maken. Daarnaast om het volledige pakket aan te bieden moeten ze de juiste prijs af kunnen dwingen op de bekabeling. Ik denk dat het een mission impossible is, T-Mobile zal alleen maar verder weg zinken en als 5G live gaat is het tijd om over te stappen naar KPN.
Je moet niet vergeten dat T-Mobile met de fusie met Tele2 een belangrijke asset in handen gekregen heeft voor het opzetten van een 5G-netwerk. Tele2 heeft namelijk een landelijk dekkend glasvezelnet en dat is dan wel niet geschikt voor particulieren, het zorgt wel dat je bijna overal kunt komen zonder externe inhuur. Het mobiele netwerk wordt weliswaar beheerd door Huawei, maar wat daarachter ligt is gewoon van T-Mobile.

Dus ook voor 5G hoef je straks niet over te stappen naar KPN of Vodafone. Die kunnen dat hooguit evengoed leveren als T-Mobile.

Voor thuis... Tja. Ik zal voorlopig wel bij KPN bljven. Zeker na dat gedoe met die routing en het beperkte tv-aanbod bij T.
5G gaat niet alleen over glasvezel maar ook over Edge.
T-Mobile heeft geen edge, ze hebben geen locaties en ze hebben de laatste mijl verbinding niet.
Edge is een enorm buzzword en containerbegrip, dus ik kan alleen maar raden wat je bedoelt in de context van 5G.

Als het gaat om edge networking, dan is het belangrijkste dat je een eigen fibernetwerk in beheer hebt. Op basis hiervan kun je dan pops plaatsen met daarin gedecentraliseerde structuur. KPN heeft hier ook geen goede infrastructuur voor, dus zal die ook moeten ontwikkelen. Ziggo (maar niet Vodafone) is hier door de opbouw van het coaxnet(!) verder mee.

Als je het hebt over 'T-Mobile heeft geen locaties', dan is dat dus eenvoudig te regelen. Die "last mile" waar jij het over hebt is nu alleen relevant voor eindgebruikers van het vaste netwerk. Op de kwaliteit van 5G heeft dit geen invloed aangezien T-Mobile bijna al haar basisstations kan bereiken met eigen glasvezel.
Interessante beweging, aangezien de fusie met Tele2 juist voor meer aandeel in de markt moest zorgen en sterkere concurrentie tegen KPN en VodafoneZiggo kon brengen.
Een verkoop van het fusiebedrijf aan Tele2 zou voor mij dan ook als een logische stap lijken.
Een verkoop van het fusiebedrijf aan Tele2 zou voor mij dan ook als een logische stap lijken.
Dat is ook het eerste dat ik dacht toen ik dit nieuws las.

Tele2 wilde een speler worden op de Nederlandse markt, maar kon niet genoeg marktaandeel van de andere providers afsnoepen. Nu zouden ze als één van de grote spelers instappen, en genoeg massa hebben om de markt echt in beweging te zetten.
Dat was tijdens de fusie al mijn gedachte. Er werd gedaan alsof T-Mobile Tele2 had overgenomen, maar Tele2 heeft een groot aandeel in het nieuwe bedrijf. Groot kans dat ze het resterende gedeelte ook overnemen.
Anderzijds was Tele2 NL gebouwd om weer verkocht te worden, dus misschien ook niet. ;)
Hopelijk een partij die de huidige amateuristische zaakjes bij Tmobile Thuis op orde kan stellen.
Staat t-mobile thuis weer niet los van dit verhaal ?
Na de laatste technische/beleid blunder en de daarop volgende communicatie blunder van de directie een verstandig besluit.
.oisyn Moderator Devschuur® @pe0mot22 november 2019 08:48
Ik gok anders dat die blunder van DT afkwam. De DTAG internet exchange is ook van DT, op die manier probeerde ze er extra aan te verdienen. Ik vind het wel heel opvallend dat er nu wordt gesproken over verkoop nadat dat hele gebeuren is afgeblazen.
Is dit een gerucht of meer laster. kan mij niet zo goed bedenken waarom je plannen hebt voor 5g in Nederland je dan het bedrijf wil verkopen, Nederland is voor zulke grote bedrijven een uistekende proef tuin waar je over een heel land relatief goedkoop nieuw technieken kan uitrollen en zo je product goed tunnen zodat je de kan uitrollen over de rest van de planet zonder grote verrassingen.

daarom alleen al is Nederland zo interesant, niet om dat we een groote markt zijn, nee we zijn veel eisende gebruikers die voor een dubbeltje op de eerst rij wil zitten. als je die tevreden kan stellen dan is de rest een makkie.
Dat ze 5g plannen hebben zegt niks natuurlijk, je moet wel blijven door ontwikkelen, ook als je verkoop plannen heb.

Straks gaat het niet door, heb je geen geld, en loop ja qua techniek ook nog achter.

Dan zijn ze helemaal de sjaak natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door fl2001 op 23 juli 2024 08:38]

Als ze niet investeren dan gaat de waarde van het bedrijf omlaag.
Als ze niets met 5g doen, wie heeft dan nog interesse in het bedrijf?
Ze gaan niet stoppen maar willen het gewoon verkopen. Als je nu alle ontwikkelingen stopt is de boel niets meer waard want dan ligt de nieuwe eigenaar meteen maanden achter op de concurrentie.
Staat toch vrij duidelijk in het artikel:
"Moederbedrijf Deutsche Telekom overweegt een verkoop van T-Mobile Nederland, (...) Het moederbedrijf zou zijn schulden willen verminderen met de opbrengst van de verkoop."
En
"T-Mobile Nederland 'strategisch weinig relevant' voor het moederbedrijf door het ontbreken van een uitgebreid vast netwerk."
Het mag dan wel een goede proeftuin voor nieuwe technologie zijn, maar dat alleen bepaald niet je strategie.
daarom alleen al is Nederland zo interesant, niet om dat we een groote markt zijn, nee we zijn veel eisende gebruikers die voor een dubbeltje op de eerst rij wil zitten. als je die tevreden kan stellen dan is de rest een makkie.
Vergeet niet dat er eerst veel onderzoek gedaan moet worden of 5G wel schadelijk is voor mens en milieu. 5G werkt op een hogere frequentie, hogere frequentie betekent minder dekking per mast, vergeleken met 3G/4G. Dus moeten er meer zendmasten komen en dat zou de nodige demonstraties naar voren halen, waardoor de uitrol van 5G vertraagd wordt.
Dus ik weet dan niet of Nederland wel een geschikte markt is om nieuwe technologieën te implementeren, gezien vooraf eerst de nodige onderzoeken gedaan moet worden om te kijken of de volksgezondheid het niet schaadt.

Enerzijds door het NIMBY effect; mensen willen wel de nieuwste technologie, zolang het maar niet in hun ''achtertuin'' is.
Anderzijds door mensen die claimen dat de straling van zendmasten gevaarlijk is en dat je allerlei ziektes / mutaties kan oplopen.
Ja, straling is wel gevaarlijk, maar de gevaarlijkste straling heet wel de zon ;)
Daarnaast is de aarde zelf ook radioactief, groente en fruit die uit de grond komt, zijn dus héél klein beetje radioactief :P

Ik ben het wel met je eens dat grote / multinational bedrijven in Nederland willen vestigen, want onze complete infrastructuur (weg, water, internet, bebouwing) is van zeer goede kwaliteit, alleen zijn de belastingen wat aan de hoge kant, waardoor sommige bedrijven toch kiezen om elders in Europa, hun kantoor neer te zetten.

OT:
Wat zou er dan met Tele2 gebeuren, gezien T-Mobile (Nederland), hun heeft overgenomen? Komende 3 jaar mag er niks aan Tele2 verandert worden, maar als de zaken slecht zouden gaan, zou dat dan ook gevolgen hebben voor Tele2? Of gaat Tele2 zich afsplitsen van T-Mobile?
Zolang het geruchten zijn en dus niet officieel bevestigd is, kan je het niet serieus nemen.

Daarnaast zou de verkoop van de T-Mobile Thuis tak niet goedgekeurd worden, gezien er een speler minder is. KPN en Ziggo zijn de grootste providers binnen Nederland en als T-Mobile hun tak zou verkopen, dan zou hoogstwaarschijnlijk KPN het overnemen. Zelf weet ik niet of T-Mobile Thuis daadwerkelijk via T-Mobile verloopt, of dat het via een andere partij loopt.

Wat betreft 5G, bedrijven moeten flink blijven investeren in apparatuur en onderhoud. Zolang ze nog stabiel zijn (lees: het bedrijf zelf), dan zou de uitrol van 5G wel soepel moeten verlopen als de veiling is geweest. En sowieso zou 5G door worden ontwikkeld (netzoals bij 4G), en moet je ook dus je apparatuur vernieuwen. Ook weet ik dat er bedrijven zijn die OOB modems nemen met een 4G verbinding van o.a. T-Mobile.
En gewoon wegblijven bij 5G en lekker budgetaanbieder zijn op 4G? Ze hebben nu al dubbel netwerk, dus capaciteit hebben ze volgens mij best wel, ook op 4G.
daarom alleen al is Nederland zo interesant, niet om dat we een groote markt zijn, nee we zijn veel eisende gebruikers die voor een dubbeltje op de eerst rij wil zitten. als je die tevreden kan stellen dan is de rest een makkie.
Kan je net zo goed in Denemarken zitten, kleinere markt, nog hogere eisen, en klanten met een groter besteedbaar inkomen.
Mobiele telefonie is in Denemarken, beter veelzijdiger, sneller en goedkoper.
Zou het toegestaan worden dat die Investeringsmaatschappij EQT Infrastructure die de netwerken van Cif, Caiway en Delta al heeft ook T-Mobile zou overnemen. Dan zouden ze plotseling mobiel ook gelijk sterk staan en T-Mobile thuis kunnen ze dan als vaste merknaam gebruiken voor hun vaste netwerken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.