'Deutsche Telekom wil 4,5 miljard euro voor T-Mobile Nederland'

Deutsche Telekom heeft T-Mobile Nederland in de etalage gezet en de waarde van de provider op 4,5 miljard euro bepaald, bericht Bloomberg. Meerdere investeringsbedrijven zouden interesse tonen.

Deutsche Telekom zou aan potentiële geïnteresseerden hebben laten weten dat T-Mobile Nederland in de verkoop staat. De Nederlandse dochteronderneming zou op 4,5 miljard euro gewaardeerd kunnen worden, meldt Bloomberg op basis van mensen die bekend zijn met de plannen.

Die bronnen zouden ook gezegd hebben dat grote investeringspartijen als Apax Partners, Apollo Global Management , BC Partners, Providence Equity Partners en Warburg Pincus zich hebben gemeld voor een eventuele koop. Het gaat nog om vroege stappen in het traject en Deutsche Telekom zou gevraagd hebben deze maand een eerste bod op tafel te leggen.

Deutsche Telekom bevestigde in mei al dat het overwoog om T-Mobile Nederland te verkopen. Het bedrijf heeft een aandeel van 75 procent in T-Mobile Nederland. De resterende 25 procent is in handen van Tele2, dat in mei ook al bevestigde zijn aandeel van de hand te willen doen om zich op zijn markten in Scandinavië en de Baltische staten te kunnen concentreren.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

02-07-2021 • 16:18

64 Linkedin

Reacties (64)

64
62
45
5
0
3
Wijzig sortering
Tele2 en Deutsche Telekom willen er allebei van af dus. Zien ze de markt verloren aan KPN en Vodafone?
Telekom wil al jaren van Tmobile af, en het heeft simpelweg met geld te maken.

Deutsche Telekom heeft een giga schuld, dus ze zijn al jaren bezig sommige onderdelen te verkopen of te fuseren met andere bedrijven, zoals bv in de VS.
Ik las ergens een bedrag van 60 ook dat deutsche telekom in een investeringsmaatschappij in NL 1 miljard pompte om glasvezels aan t-mobile te kunnen verhuren. Ik neem aan dat ze die 1 miljard asset los van t-mobile willen verkopen, misschien zelfs houden ?

4.5 miljard, koopje voor de regering om de consument een basisdienst te kunnen leveren ????

[Reactie gewijzigd door tweazer op 2 juli 2021 18:10]

Dat gaat met een regering onder Rutte dus echt nooit gebeuren.
Gelukkig maar. Immers, het zou betekenen dat een overheid een commercieel bedrijf zou gaan runnen met alle risico's van dien. En dan zou de overheid, die van ons allemaal is, de concurrentie moeten aangaan met andere bedrijven? Dat zou wel erg scheef zijn.
De overheid runt ook (direct en indirect) veel andere basisvoorzieningen, dus dat helemaal niet absurd.

Een overheid die concureert met commerciele bedrijven zet een minimumstandaard. Als je een veel beter product of een lagere kosten kan realiseren dan kun je in die markt concurreren. Maar op die manier heb je wel gegarandeerd dat iedereen bruikbaar internet heeft tegen een redelijke prijs. Ze hoeven geen 1000Mbits voor €20 aan te bieden. Garandeer 50-100Mbits voor €10-15 en je hebt de grootste problemen verholpen. Daarmee dwing je commerciele bedrijven tot innovatie en concurrentie en dat is alleen positief. Een overheid hoeft niet eerlijk te zijn tegenover bedrijven. Hoe het bedrijven motiveert om in het algemeen belang te handelen is een politieke beslissing. Het verschil bij Rutte is dat hij vindt dat bedrijven helemaal geen verplichtingen aan de samenleving hebben. Zo nu en dat gooit ie er een lichte afwijking van die linie tussen om wat populariteit te winnen maar dat is alleen voor de buhne.
Geloof dat de schuld zelfs boven de 100miljard zit.
De overheid gaat dat niet doen, om de x aantal jaar nieuwe licenties kopen etc en er zijn al 2 grote aanbieders waarmee je mag concurreren
reden kun je hier lezen https://www.manager-magaz...a6-4410-b556-25042410c8ce
gebruik deepl.com om te vertalen.

in het kort t-mobile nederland heeft geen vast netwerk waardoor het binnen de groep als veel minder belangrijk gezien wordt.
t-mobile heeft geld, veel geld nodig om schulden af te betalen.

[Reactie gewijzigd door bbob op 2 juli 2021 16:58]

Relevante stukje:
Deutsche Telekom's business in the Netherlands is part of the Group's so-called development division. This is where the Bonn-based company bundles business areas that either still need special attention or are potential candidates for sale or an IPO.

Business in the Netherlands was sluggish for Telekom for a long time, until the subsidiary was to be trimmed more for growth along U.S. lines with more aggressive rates and more advertising. Due to the lack of a fixed network, it is strategically irrelevant for the parent company and has been doing extremely well since the takeover of competitor Tele2 at the latest. USA board member and M&A specialist Thorsten Langheim was responsible for the turnaround.

[...]

Deutsche Telekom urgently needs to reduce its debt in order not to jeopardize its rating. According to the latest figures, the Group has incurred liabilities totaling 124.5 billion euros. In 2020 alone, 44.1 billion euros were added, which Telekom took on in the course of the merger of Sprint and T-Mobile in the United States.
Als ik het zo lees konden ze net zo goed kiezen om t-mobile als voorbeeld te nemen hoe je zowel het bedrijf meer waarde kan geven en steviger in de markt te staan om winst veilig te stellen: beter inspelen op de markt, met scherp aanbod en goede marketing. Het lijkt er op dat ze dat dus niet aankunnen of er niet aan willen en liever voor snel verdienen aan afstoten gaan?
Ze kunnen het verkopen zonder dat het de kern van hun strategie (waar ook vast een deel is kennelijk) raakt. Daarnaast horen bij de huidige strategie lage marges.

Afhankelijk van hoe je het bekijkt is T-Mobile Nederland in een BCG matrix een question mark of dog (aangezien hun kleine deel van de markt). Daar past bij: verkopen…
Over welke markt heb je het dan? T-mobile heeft op vaste infrastructuur misschien niet veel, maar de winst zit in het enorme marktaandeel op mobiel en consumentenaansluitingen.
the Group has incurred liabilities totaling 124.5 billion euros. In 2020 alone, 44.1 billion euros were added
Als die schuld zo blijft oplopen, met dergelijke percentages, ook nu corona zo ongeveer onder controle is, dan is dat een onhoudbare zaak. Dan gaat Deutsche Telekom onherroepelijk een keer onderuit. Hier nog wat cijfers. Op de eigen website staat een ebitda van 35 miljard. Dat de schuld groter is, zegt niet veel, maar als de schuld in een jaar meer is toegenomen dan dat de opbrengsten in dat jaar waren, dan is dat niet goed. Uiteraard kan de fusie van Sprint en T-mobile US een eenmalige kost meebrengen, maar als dit niet echt eenmalig is, dan is het einde nabij.
zoals ik het lees is het deutsche telekom dat geld nodig heeft om de schulden te verlagen.

TMobile NL is volgens mij verder een gezond bedrijf.
Nederland maakt idd winst maar dat doen veel andere t-mobile landen ook.

Wat je bij deze grote bedrijven heel vaak ziet is een soort golfbeweging. Ze groeien verdienen goed en gaan op basis daarvan investeren kopen andere bedrijven. Dan zit het even tegen en is het weer terug naar de basis. Om 10 jaar later weer goed te verdienen, weer te kopen en verhaaltje herhaald zich dan.
Er is een groot verschil,
de rente is praktisch nul.

Banken willen de schulden niet herfinancieren zonder dat ze daar harde assets tegenover zien.
Wijzigt de basis bij het bedrijf wel of is dat eigenlijk vooral bij de internationale takken, waarvan ze er nu een willen verkopen? Het lijkt namelijk vooral bij het bedrijf tegen te zitten, wat net zo goed kan liggen aan gebrek aan wijzigen van de basis.
Edit je bericht ff ;)
Die samenwerking met Tele2 heeft dan niet lang geduurd.
Samenwerking? Het was toch een overname (T-Mobile kocht Tele2).
Lees overname door investeerder. Dat is meestal niet echt positief. Het ovenramenbedrag zal terugverdiend moeten worden. t-mobile die nu scherpe prijzen had kan daar weel eens mee ophouden om marge en terugverdienen te verhogen. Wie weet kleden ze de boel ook wel weer uit.
Jammer dat ze het dus willen verkoper, reden waarschijnlijk om schulden in Duitsland af te betalen.
Is niet zoveel uit te kleden meer.... :P alle cell towers zijn verkocht, ze hebben geen eigen vast netwerk. Kortom ze huren alles. Hebben natuurlijk wel racks met apparatuur, maar die waarde zal vast tegenvallen, want dat schrijf je af waar je bij staat... (Naja figuurlijk dan)
T-Mobile bezit gewoon z'n eigen torens en is inmiddels al een tijdje bezig om een vast glasvezel netwerk uit de grond te stampen. Ik weet dus ook niet waar je het idee weghaalt dat ze weinig/geen fysieke waarde hebben.
Torens zijn laatst allemaal verkocht door hun moeder...

https://www.rtlnieuws.nl/...verkoopt-verkocht-cellnex

En glasvezel netwerk zijn ze in de ogen van hun moeder te laat mee en zullen ze waarschijnlijk nooit een concurrerend glas netwerk hebben in Nederland met goede dekking. Volgens mij zet dt daarom ze in de verkoop. Geen triple play mogelijk zonder een conculega te spekken.

[Reactie gewijzigd door bazzi op 3 juli 2021 08:37]

De vaste assets zijn verkocht voor lease-back. "Telecombedrijven verkopen vaker hun masten. Het is een manier om de investeringen in zendmasten en locaties er weer uit te halen." De vaste assets liquideren was ook al een manier om geld weg te halen. In dit geval overigens niet in cash maar in aandelen in Cellnex.

En nu gaat "het merk" uiteindelijk in de uitverkoop.

Alles wijst er op dat Deutsche Telekom daadwerkelijk alles probeert om van de enorme schuldenlast af te komen.
Normaal horen we alleen over overnames door investeerders als deze negatief uitpakken. Over de gevallen waar het goed gaat hoor je niets. Uiteindelijk is ieder bedrijf die iets overneemt een investeerder. Jij bent direct of indirect ook investeerder. En jouw opa en oma leven van de opbrengst van investeerders.
Investeerders heb je in heel veel soorten en maten.

Genoeg familiebedrijven waar het geld voor groot deel weer in het bedrijft vloeit en waar men niet puur rendement gericht is. Ook investeerders die puur kijken naar langere termijn ook geld in bedrijf pompen, andere willen zo snel mogelijk korte termijn rendement, verkopen dan vastgoed, terug huren om zo cash uit de forma te halen. Het kan dus vele kanten op.
Dat geld hoeft helemaal niet terug verdient te worden. T-Mobile is blijkbaar miljarden waard en levert bij verkoop weer ongeveer hetzelfde op tenzij de investeerder de waarde gaat vergroten. Zodra dat het geval zoeken ze een nieuwe koper en verkopen ze het voor meer geld. Dat is hun verdienmodel. Klanten de prijs laten betalen voor deze overnamen is niet zo handig want daar raak je mee kwijt waardoor de waarde zakt en je dus kan fluiten naar je centen.
Daar ben ik ook bang voor. Ik heb naar alle tevredenheid zowel vast als mobiel internet bij T-Mobile.
Vast 50/50Mbit (effectief is dit 100/100 MBit) voor € 25 p/m
Mobiel: 7GB + 120 min voor € 15 p/m

Voor 40 euro ben ik klaar ik zou niet weten waar ik dit voor de zelfde prijs kan krijgen.
Ik hoop niet dat het ten koste gaat van wat ze nu aanbieden. Tmobile heeft echt hele mooie deals en is in combi met glasvezel ook nog eens enorm betaalbaar. Ook hun dekking is sterk verbeterd.

Het zou jammer zijn als dat allemaal zou veranderen. (In negatieve zin)
Ja inderdaad. T-Mobile heeft op veel vlakken op dit moment beste bang for your buck. Ook bijna geen issues op zowel het mobiele netwerk als internet thuis. Wel voor een superscherpe prijs t.o.v. de concurrenten.
inderdaad vaste aansluiting:
Xs4all
68,50 euro voor tv+ internet 100glas.
Tmobile
55 euro voor tv + internet 1000! glas (Bedragen ex kortingen)
Hier waren anders issues zat op WBA, geregeld geen of trage verbinding in piek uren. Hoge ping, of je werd uit online games gegooid, niet één keer maar 5 of 6 keer op een avond.

Er zullen vast goede plekken zijn waar het wel goed werkt, maar daar was hier geen sprake van.
T-Mobile is nu zo aantrekkelijk omdat ze marktaandeel aan het kopen zijn. Met een groter marktaandeel zijn ze makkelijk te verkopen. De partijen die interesse hebben zijn voornamelijk investeringsmaatschappijen, geen techologiebedrijven. Want verwacht je dan zelf dat er op termijn zal gaan gebeuren?
Theemobiel heeft een flinke schop onder de luie reten van KPN en Vodafone gegeven. Ze hadden abonnementen waar de anderen niet aan wouden. Concurrentie loont.
Ze hebben 6,8 Miljoen klanten, das dus 662 Euro per klant.
Ter vergelijking, Wina Brink bracht World Online naar de beurs voor 12 Miljard, 700.000 abonnees in Nederland. Het bedrijf, dat voor heel Europa 1,9 miljoen abonnees claimde, kreeg een beurswaarde van een kleine 27 miljard gulden - 14.000 gulden per abonnee. Maar werd in de 'grijze handel' voor de officiële opening al 120 euro per aandeel geboden. Dat komt neer op 39.000 gulden per abonnee.
Wat laat zien wat voor een absoluut Mesjokke prijs er destijds per Abonnee betaald werd en hoe dit is ingekakt. 662 Euro per Abonnee is redelijk maar nog steeds fors als je ziet wat een Netwerk kost.

[Reactie gewijzigd door Jan Onderwater op 2 juli 2021 16:47]

Dat was op het hoogtepunt van de DotCom bubbel. Een bubbel op de financiele markt betekent dat een goed of bedrijf overgewaardeerd word.
Ik kan mij die tijd nog heel goed herinneren, verkocht mijn eerste internet bedrijf toen.
De vergelijking met de bubbel van bijna 25 jaar geleden lijkt me niet zomaar redelijk.
Dus als we dan toch gaan vergelijken is meer van toepassing wat de investeerder er voor terug krijgt en minimaal in stand moet houden om de investering om te zetten in winst.

Het kost minimaal een paar jaar om dat per klant terug te verdienen. Het aantal klanten wat ze nu hebben is na het doen van scherpe aanbiedingen terwijl de concurrentie ook niet stil is blijven zitten om klanten terug te winnen. Investeringsbedrijven die even snel geld willen verdienen lijken hier dus geen belang in te hebben omdat het snel jaren kost om te starten met echt winst maken. De twee grootste concurrenten zie ik hier niet investeren omdat ze dan waarschijnlijk meer problemen met monopolieposities gaan krijgen. Ze zullen dus op zoek moeten naar een investeerder die geen haast heeft, verlies wil nemen of dat DT genoegen wil nemen met fors lagere verkoop. Dat laatste zullen ze waarschijnlijk niet snel doen, het bedrijf maakt tenslotte wel behoorlijke winsten die ze zelf goed kunnen gebruiken.
De mobiele telefonie groeit niet meer de markt is verzadigd.
Nina..

Grappig artikel trouwens. Echt uit de beginperiode van het internet in Nederland.

[Reactie gewijzigd door OhMyGod op 2 juli 2021 17:38]

Ziggo zou ook maar eens verkocht kunnen worden, tenminste als ik sommige verhalen moet geloven.

Waarom begin je een tak hier in Nederland, ben je redelijk succesvol en verkoop je vervolgens weer de boel? Het is ook net alsof ze komen investeren*, cashen en daarna weer terugkopen zoals bij Tele2/TM.
Een scenario kan zijn dat Liberty Global Tmobile koopt en samenvoegt met Ziggo. En Vodafone achterlaat met alleen een mobielnetwerk.
;)

Jij bedoelt dat liberty global dat het geld van Vodafone nodig heeft om Ziggo overeind te houden.

Ik zou de cijfers eens doornemen en hoe die samenwerking van Vodafone Ziggo er op papier uitziet.

Vodafone is met veel noodzakelijk geld over de brug gekomen. Ziggo nog meer schuld laten opnemen is compleet onverantwoord.
Kijk eens goed hoe John Malone zijn imperium financiert. Dan zie je dat hij Vodafone helemaal niet nodig had. Er is genoeg geld op te halen op de financiële markt.
Klopt dat Liberty Global groep zwaar in de schuylden zit, maar dit drukt niet echt op de balans: het zijn langetermijn financieringen.
Vodafone zat in veel slechtere papieren dan Ziggo: de mobiele markt is veel onrustiger, er is veel meer churn (klanten wisselen meestal van provider wanneer hun vaste contractperiode voorbij is), terwijl er maar weinig Ziggo klanten overstappen.
Waarom begin je een tak hier in Nederland, ben je redelijk succesvol en verkoop je vervolgens weer de boel? Het is ook net alsof ze komen investeren*, cashen en daarna weer terugkopen zoals bij Tele2/TM.
Omdat het ook een (lange termijn) investering kan zijn.
Hmmm, met hoeveel zal de waarde van T-Mobile Nederland gestegen zijn, na de overname van Simpel? En is die 4,5 miljard euro dan dus wel een evenredige verhoging?
Is TmobileNL door hun agressieve prijsstelling op de vaste (internet) markt begonnen wat aan het duopolie van Ziggo/KPN te knabbelen heeft moeder Tmobile-DE last van een lege portemonnee.

Jammer als straks de concurrerende prijzen van Tmobile Thuis gaan stijgen. Vooral omdat Tmobile-NL net lekker bezig was om "eigen" glasvezel uit te rollen.
Alhoewel ik het wel zot vind dat er straks 2 of meer fiber kabels in 1 straat liggen.
Tijd voor een nieuwe crowdfunding actie van Freedom, met als doel 4,5 miljard !
just kidding !

Heel realistisch is het niet, maar ik zou het een betere eigenaar vinden dan de meeste investeringsmaatschappijen. Niet in de minste plaats omdat er waarschijnlijk een groter percentage van de inkomsten terug het bedrijf in gepompt zal worden.
Waarom lees ik toch altijd dat T-Mobile zo goedkoop is?
Als ik de prijzen vergelijk tussen KPN en T-Mobile en uitreken wat je in het 1e jaar moet betalen voor:
- 1Gb internet
- 2x TV
- Opnemen pakket

Dan kom ik bij KPN op 700 euro, bij T-Mobile op 702,50.
Bij T-Mobile 64 zenders, bij KPN 65. Mijn ervaring daarbij is dat de kwaliteit van TV bij KPN beter is.

Vergelijk SIM Only het Unlimited abonnement met onbeperkt bellen/SMS kost dat bij KPN 33,50 p/m zonder eenmalige kosten. Bij T-Mobile betaal je 35 p/m plus 25 euro eenmalig.

Ik ga in beide vergelijkingen even uit van de situatie dat het losse abo's zijn. Neem je Thuis & Mobiel af, komt dat alleen maar bij in het voordeel uit van KPN.

Nu wil ik T-Mobile helemaal niet bashen, maar ik snap de hype niet zo en vooral het argument dat het zoveel goedkoper is. Mijn eigen ervaring bij T-Mobile was overigens dramatisch als het gaat om service. Niet dat KPN zaligmakend is, maar die zijn minder slecht in service.

[Reactie gewijzigd door JaRuBe op 2 juli 2021 17:49]

Heb al zoveel keer gekeken naar KPN en TMobile. Voor 1Gbps up / down glasvezel en TMobile unlimited bellen/sms/internet kom ik samen uit op 50 euro per maand. Ik snap dus niet hoe je kan beweren dat KPN overall goedkoper is.
Je kan de vergelijking aanpassen zodat je argument klopt. Maar een beetje Tweaker heeft echt geen 1Gb. Ook klopt de prijs niet mbt je sim only abonnement. Onbeperkt bellen en Gb's kost 36 euro per maand, wanneer je een 1 jarig abonnement afsluit. En 35 indien je voor 2 jaren afsluit. De eenmalige kosten kloppen wel. En de prijs kan nog wel lager als je meer abonnementen op je huisadres hebt.

https://www.t-mobile.nl/m...dr=24&pr=GOP41,GAP48&lp=1
Hoezo €45 per maand unlimited? Het is standaard €35 en €25 met Thuis.
Terecht, heb ik aangepast. Dank voor melden.
Ik betaal €50 all-in. Snelst mogelijke internet op mijn adres (Geen 1gbit, maar goed, dat gaat gewoon niet op de lijn die ik hier heb) voor €25 en mijn mobiele Unlimited abo voor €25. Ik heb daarbij geen TV moet ik wel toegeven. Er is, naar mijn idee, geen goedkopere optie dan T-Mobile binnen Nederland.
Vooral in combinatie met vast en mobiel is het spotgoedkoop. Ik betaal voor alleen vast internet bij KPN al meer dan dat ik bij T-Mobile voor beide zou betalen.
Precies dit. Daarom ben ik ook overgestapt 50 euro is gewoon weinig geld voor 1gbit + unlimited sim only
Met Ziggo tv vergelijken en Ziggo is goedkoper.
Bij Ziggo Movies&SeriesXL heb je (Bijna) alle zenders die T-mobile als thema pakket verkoopt, bij Ziggo ook nog films&series on demand erbij in, maximaal 5 tv toestellen plus 3x op Ziggo Go dat pakket, voor fZiggo is het kosteloos op 5 tv toestellen, voor anderen slechts €2 per toestel en bij T-mobile €5 per extra toestel. Bij Ziggo kan je onbeperkt het goedkoopste pakket ook nog boven deze 5 toestellen bekijken.
Bij Ziggo betaal je geen eredivisie belasting.
Met hoe hier de frequentie veilingen gaan zou ik hetzelfde doen :D
Hoe gaan die dan?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee