Door Hayte Hugo

Redacteur

Doei T-Mobile en Tele2, hallo Odido

Verder na twintig jaar Duitse invloed

08-09-2023 • 10:11

263

Odido

Na twintig jaar neemt Nederland afscheid van T-Mobile, dat overstapt naar de naam Odido. Ook de naam Tele2 wordt niet langer in Nederland gevoerd, behalve voor wat bestaande Tele2 Thuis-klanten. Het bedrijf wil van de twee 'premiummerken' overgaan op één premiummerk en daar vol op inzetten. Daarmee wrikt het zich volledig los van Deutsche Telekom. Dit Duitse bedrijf was jarenlang eigenaar van T-Mobile; later werd het Zweedse Tele2 voor 25 procent aandeelhouder van T-Mobile Nederland. In september 2021 maakten investeringsbedrijven Apax en Warburg Pincus echter bekend T-Mobile Nederland te willen overnemen.

Die overname werd in maart 2022 definitief, maar toch hield Deutsche Telekom een zekere mate van controle over het bedrijf. Laatstgenoemde mocht de T-Mobile- en Tele2-namen gewoon blijven gebruiken, onder bepaalde voorwaarden, zoals op het vlak van marketing. "Het kwam erop neer dat Deutsche Telekom kon zeggen dat wij dit en dat moesten doen, op dit en dat moment. En dat terwijl we eigenlijk volledig onafhankelijk willen zijn", legt ceo Søren Abildgaard uit. Daarnaast moest de Nederlandse provider een deel van de T-Mobile-omzet afdragen aan Deutsche Telekom, wat neerkomt op tonnen per jaar. "Geld dat we liever investeren in ons netwerk."

Daarnaast paste de naam van T-Mobile volgens Abildgaard niet helemaal meer bij het bedrijf. Natuurlijk verkoopt het bedrijf al decennia telefoonabonnementen, maar sinds kort focust het bedrijf ook op glasvezel. "Inmiddels hebben we de grootste glasvezelfootprint in Nederland. Dan kunnen we niet meer T-Mobile heten, toch?"

Dus besloot het bedrijf vrij snel na de overname dat die oude, herkenbare namen weg moesten en er een nieuw merk voor in de plaats moest komen: Odido. Een naam die zelf niet veel betekenis heeft, maar 'waar wij de komende tijd betekenis aan willen geven', zegt chief commercial officer consumer Tisha van Lammeren.

Odido

Odido wil benadrukken dat de naam niet alleen 'een nieuw merk' is, maar dat Odido ook een ander bedrijf is dan T-Mobile en Tele2, met andere abonnementen en een gewijzigde focus. Zo focust dit bedrijf meer dan voorheen op de Unlimited-abonnementen. T-Mobile experimenteerde in het verleden met extra Unlimited-abonnementen met bijvoorbeeld Unlimited-data in de Verenigde Staten, maar bij Odido wordt ook gedifferentieerd op basis van de snelheid.

Van 450Mbit/s naar 1Gbit/s

Dit kan Odido nu doen omdat, samen met de naamswijziging, de maximale, theoretische snelheid van het netwerk ruim verdubbeld is, van 450Mbit/s naar 1Gbit/s. Huidige klanten met een T-Mobile Unlimited-abonnement merken hier niets van; zij blijven volgens Odido op maximaal 450Mbit/s zitten. Nieuwe klanten kunnen echter een Unlimited Plus- of Premium-abonnement afsluiten met een maximale snelheid van respectievelijk 600Mbit/s of 1Gbit/s. Deze Odido-abonnementen hebben ook grotere dagbundels, van 20GB in plaats van 10GB. Deze dagbundels zijn gratis te vergroten met 2GB per keer.

In aanloop naar de 3,5GHz-veiling, waarover nog veel onduidelijk is, heeft T-Mobile het netwerk namelijk geüpgraded met 64x64 Massive MIMO met Ericsson-hardware. Zo kan het bedrijf na de veiling snel omschakelen naar de snellere frequentieband, maar kan het ook met de huidige frequenties sneller internet aanbieden. De kanttekening hierbij is dat op het moment van schrijven zo'n 1200 van de 5000 zendmasten geüpgraded zijn, voornamelijk in grote steden. Daardoor konden sommige T-Mobile abonnees al sneller internetten dan die eerder genoemde 450Mbit/s. Wekelijks worden er 55 sites omgezet, maar het 1Gbit/s-abonnement zal dus nog niet voor iedereen daadwerkelijk snelheidswinst opleveren. Odido bevestigt dat hiervoor nog geen standalone-5G-netwerk aanwezig is en dat een deel van de verbinding nog via het 4G-corenetwerk loopt. KPN gaat volgend jaar wel overstappen naar 5G-SA, waarmee een vergelijkbare snelheidswinst wordt behaald.

Samen met de twee snellere abonnementen introduceert Odido twee langzamere Unlimiteds. Nu zal het 300Mbit/s-netwerk met Unlimited Basis voor de meeste klanten vermoedelijk toereikend zijn, het 10Mbit/s-Start-abonnement is dat waarschijnlijk niet. Op de vraag of Odido dit abonnement heeft geïntroduceerd om te kunnen adverteren met Unlimited-abonnementen vanaf 27,50 euro, reageert het bedrijf ontkennend. "Het gaat om het bieden van een keuze", zegt Abildgaard. "Wat kun je allemaal met 10Mbit/s? 4k-streamen wordt wat lastig. Een hele serie snel downloaden zal ook niet lukken, maar in lagere kwaliteit iets op Netflix bekijken kan wel, muziekstreaming ook." "We hebben onze producten getest en we zouden het niet aanbieden als we denken dat het geen kwalitatief product is", vult Van Lammeren hem aan. "Wil je zorgeloos kunnen internetten zonder je zorgen te hoeven maken over databundels, maar hoeft het niet supersnel te zijn? Dan kan dit abonnement iets voor je zijn. Heb je liever wat sneller internet? Dan hebben we onze goedkopere verbindingen met databundels."

Naam Databundel Maximale snelheid Prijs
2GB 2GB 300Mbit/s 14 euro per maand
10GB 10GB 300Mbit/s 17,50 euro per maand
15GB 15GB 300Mbit/s 20 euro per maand
Unlimited Start Onbeperkt 10Mbit/s 27,50 euro per maand
Unlimited Basis Onbeperkt 300Mbit/s 32,50 euro per maand
Unlimited Plus Onbeperkt 600Mbit/s 37,50 euro per maand
Unlimited Premium Onbeperkt 1Gbit/s 49,50 euro per maand

De beperkte databundels hebben een bellimiet van 120 minuten per maand. Onbeperkt bellen kost bij deze abonnementen 2,50 euro per maand meer. Bij de onbeperkte bundels is bellen ook onbeperkt.

Onbeperkt delen, beperkt tot vijf mensen

Naast de nieuwe abonnementen, is er ook een Unlimited Samen-pakket bijgekomen. Dit is enigszins vergelijkbaar met wat andere providers al doen, waarbij klanten een abonnement en een databundel delen. Zo heeft een groep van bijvoorbeeld vier klanten een gezamenlijke databundel van 100GB, waarbij de ene klant meer kan verbruiken dan de andere. Het verschil is dat Unlimited Samen met onbeperkte databundels werkt en klanten daardoor goedkopere Unlimited-abonnementen laat afsluiten.

Het werkt zo: een klant neemt een van de vier Unlimited-abonnementen af, bijvoorbeeld Unlimited Basis. Die klant heeft een gezin met een partner en twee kinderen, met nog een buurman die ook mee wil doen. Voor 20 euro per persoon kunnen zij een Unlimited Samen-abonnement afnemen, waarbij het abonnement en dus de maximale snelheid van die eerste klant worden gekopieerd. Dat bedrag van 20 euro is voor de vier Unlimited-abonnementen gelijk. Zo kunnen klanten dus voor 20 euro 'meeliften' op het Premium-1Gbit/s-abonnement van een ander, dat normaliter 49,50 euro kost. Klanten hoeven daarbij niet onder hetzelfde huishouden te vallen, benadrukt de provider. Die vijf abonnementen komen dan op één factuur van de hoofdklant te staan.

De laatste nieuwigheid bij de mobiele abonnementen heeft met streamingdiensten te maken. Ook dit is niet geheel nieuw; providers bundelen al jaren streamingdiensten bij een mobiel abonnement. Odido pakt dit wel net wat anders aan, met een puntensysteem. Het Unlimited Plus-abonnement krijgt één Extra-punt, bij Premium krijg je er drie. Hiermee kunnen abonnees een inbegrepen abonnement nemen op Videoland, Podimo, Deezer, Viaplay of Visual Voicemail. De provider wil dit uitbreiden met extra diensten en zegt dat HBO Max en SkyShowtime er in ieder geval nog bijkomen.

Wie de prijzen van streamingdiensten een beetje volgt, weet dat de genoemde diensten niet hetzelfde kosten. Videoland is bijvoorbeeld vanaf 5 euro per maand te bestellen, terwijl Viaplay 16 euro per maand kost. Die eerste dienst biedt ook reclamevrije abonnementen aan die weer 10 of 12 euro per maand kosten, afhankelijk van het aantal schermen waarmee de abonnee tegelijk wil kijken.

Odido Extra'sDit keert terug in Odido's Extra-systeem; Viaplay kost altijd drie punten, terwijl Videoland een, twee of drie punten kost, afhankelijk van het abonnement. Unlimited Premium-abonnees kunnen zo 'gratis' Podimo, Videoland en Visual Voicemail gebruiken, of een Viaplay-abonnement. Een tekort aan Extra-punten is ook aan te vullen met een extra maandbedrag. Stel, je wil Deezer Premium afnemen, wat twee punten kost, maar je wil eigenlijk ook een reclamevrij Videoland-abonnement, wat ook twee punten kost. Odido geeft echter niet meer dan drie punten. Dan kun je dat Deezer Premium-abonnement nemen en met die overgebleven punten en 5 euro per maand extra Videoland Plus. Korting op streamingdiensten met je mobiele abonnement is niet per se nieuw in telecomland, maar Odido gaat hiermee wel een stapje verder dan de concurrentie.

Geen nieuws voor vast internet

Waar Odido op het mobiele netwerk met verschillende nieuwe plannen komt, blijft de provider op het vaste netwerk dezelfde koers varen als voorheen. Dat wil zeggen: samenwerken met partners als ODF, Glaspoort, KPN en Delta om via hun netwerken vaste-internetdiensten aan te bieden. Odido is op dit moment niet van plan te investeren in bijvoorbeeld een eigen netwerk, zegt Van Lammeren. "Maar ook hierbij geldt dat we, net als het mobiele netwerk, zo snel mogelijk snellere abonnementen beschikbaar willen stellen aan klanten. Stelt bijvoorbeeld Delta ons sneller internet beschikbaar? Dan willen wij dat ook aan klanten gaan aanbieden." Zo kan er in de toekomst dus een situatie bestaan waarin klanten in bepaalde delen van het land snellere internetverbindingen kunnen krijgen dan in andere delen, afhankelijk van het aangesloten netwerk. "De mogelijkheid van bijvoorbeeld 2Gbit/s-glasvezelinternet hoeft voor ons niet per se landelijk te zijn voordat we die aan onze klanten gaan aanbieden."

Odido wil niet alleen met de mobiele abonnementen afwijken van het oude T-Mobile en Tele2; de provider wil ook 'maatschappelijker' zijn dan voorheen en wil duidelijk maken dat 'die telefoon soms ook naast je neergelegd mag worden'. Hier blijft de provider nog vrij vaag over, los van wat beloftes voor in de toekomst, smartphoneworkshops voor ouderen en extra sportsponsoring. Odido geeft wel aan meer te willen doen voor de klantenservice. "De Nederlandse telecombranche scoort in vergelijking met andere branches laag op het gebied van klantenservice", zegt Van Lammeren. "Daarom willen we hier meer mee doen en hebben we bijvoorbeeld de openingstijden van onze klantenservice verruimd, zodat we doordeweeks tot 20.00 uur 's avonds en in het weekend bereikbaar zijn, in plaats van alleen tijdens kantooruren."

Daarnaast wil de provider met de samensmelting de communicatie naar klanten duidelijker maken. Zo waren er twee portals voor T-Mobile- en T-Mobile Thuis-klanten; met Odido moet dat één omgeving worden. Het moet binnenkort ook met een app mogelijk worden om slecht 5G-bereik aan te geven, naast de telefonische mogelijkheid die er al is.

Radicaal anders?

OdidoDe rebrand van T-Mobile en Tele2 naar Odido werd deze week groots aangekondigd. De provider zegt het zelf 'radicaal anders' aan te willen pakken en het 'anders te gaan doen dan tot nu toe gebruikelijk is in de telecom'. De mobiele abonnementen zijn inderdaad anders dan wat de meeste concurrenten doen, maar niet per se uniek. Ben biedt bijvoorbeeld extra snel internet aan voor 1 euro per maand, hoewel Odido's abonnementen meer verschillen in snelheid en prijs. Daarnaast is er geen andere provider die nu 1Gbit/s aanbiedt, met weer de kanttekening dat KPN volgend jaar 900Mbit/s mogelijk wil maken.

Het Samen-abonnement en de Extra's maken de abonnementen ook voordeliger en aantrekkelijker, en wijken eveneens af van wat elders in de markt te vinden is. Ook dit zijn geen compleet nieuwe ideeën, maar eerder evoluties van wat andere providers al doen. Op de markt voor vast internet verandert er helemaal niets. Vooralsnog lijkt Odido dan ook nog niet écht 'radicaal anders' te zijn, al zegt het bedrijf wel in de toekomst meer invulling te willen geven aan die belofte. De provider biedt hoe dan ook interessante abonnementen. Klanten kunnen, door de Samen-abonnementen te combineren met Extra's, voordeliger uit zijn dan bij de concurrenten, met bovendien een snellere verbinding. De vraag is natuurlijk wat die concurrenten nu gaan doen. Het is niet duidelijk of zij op korte termijn hogere snelheden kunnen aanbieden. Het alternatief is de prijzen verlagen of kortingspakketten aanbieden die vergelijkbaar zijn met wat Odido nu doet.

Heeft de nieuwe provider hiermee de toekomst van de Unlimited-markt laten zien, met verschillende prijzen en snelheden tot gevolg? Of blijkt straks dat maar weinig mensen écht zitten te wachten op mobiel 1Gbit/s en is de meerprijs van 12 euro per maand zonder Samen-abonnement het niet waard? En wat is er over een jaar over van Odido's belofte om het 'radicaal anders' te gaan doen? Odido heeft zich hoe dan ook deze week volledig losgewrikt van het oude moederbedrijf. Apax en Warburg Pincus blijven als investeerders eigenaar van het bedrijf, maar zullen Odido uiteindelijk ook weer willen verkopen, zegt Odido zelf. Er breekt nu duidelijk een nieuwe fase aan voor het nieuwe, maar toch ook oude bedrijf, en daarmee mogelijk ook een nieuwe fase voor de mobiele telecommarkt.

Lees meer

Odido stopt begin 2024 met Tweak
Odido stopt begin 2024 met Tweak Nieuws van 10 oktober 2023

Reacties (263)

263
263
61
2
0
164
Wijzig sortering
Eerst Dutchtone, toen Ben (wat nog bestaat als MVNO), toen T-Mobile. In de tijd dat ik nog in Nederland woonde was het altijd het minste netwerk van de drie qua bereik. Maar nu wellicht niet meer.

Wel is het redelijk bijzonder dat een mobiel netwerk bestaat zonder backing van een grote internationale provider. Dat betekent dat ze vaker het wiel uit moeten vinden omdat ze geen processen en zakenrelaties van het moederbedrijf kunnen gebruiken. Maar ik ben benieuwd.
In de tijd dat ik nog in Nederland woonde was het altijd het minste netwerk van de drie qua bereik. Maar nu wellicht niet meer.
Ik zit inmiddels alweer bijna tien jaar bij T-Mobile. In al die tijd geen klagen gehad. Alleen in landelijke gebieden vind ik het bereik soms wat ondermaats. Verder ben ik geen veeleisende gebruiker, dus hoe het zit met de snelheid heb ik te weinig zicht op.

In 2021 heeft Umlaut (netwerkonderzoeker) het mobiele netwerk van T-Mobile Nederland nog uitgeroepen tot het beste netwerk wereldwijd: nieuws: Umlaut roept T-Mobile Nederland uit tot best geteste mobiele netwerk ...

[Reactie gewijzigd door JKP op 22 juli 2024 17:12]

Op plekken waar ik klachten heb, hebben andere providers ook klachten. Ik woon in een dode zone in de stad(!), maar ze willen geen extra mast plaatsen om de blinde zone te verhelpen.
Op plekken waar ik klachten heb, hebben andere providers ook klachten. Ik woon in een dode zone in de stad(!), maar ze willen geen extra mast plaatsen om de blinde zone te verhelpen.
Sinds er WiFi bellen is, lopen de providers sowieso wat minder hard. Persoonlijk wil ik niet werken op openbare WiFi hotspots. Gewoon niet meer veilig.

T-Mobile heeft rond o.a de Veluwe bij wegen en bebouwing nog uitgebreid. Vodafone heeft efficiënt uitgerold, niet teveel, niet te weinig. Vaak wel dekking, maar niet zo snel. KPN zal gedacht hebben: als de concurrentie niet zo hard meer loopt, dan kan het bij ons ook wat minder. Allerlei opstelpunten in dicht gedekte gebieden zijn opgedoekt bij de wissel naar 4g. Je blijft redelijke dekking houden van 4g en 5g alleen daalt je snelheid nu best wat.

Vooral in Noord Nederland is er nog iets te doen in dekking en snelheid. Maar dat zal niet zo snel meer gebeuren. Het kost te veel en de 5g upgrade moet nog betaald.

T-Mobile kiest er daarom nu voor om snelheid te belasten. Die is er op een aantal punten nu wel, maar niet overal en met het toenemen van de netwerkbelasting verwacht ik niet dat een 1GB verbinding nog lang tot de mogelijkheden behoort.

Maar dan nog: we hebben hier zeer goede netwerken en zijn echt verwend.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 22 juli 2024 17:12]

Ik woon in de stad in Zuid-Holland. Mijn dekking (vooral binnenshuis, al heb ik wel overal dubbelglas) is te beroerd voor worden. KPN-klant hier.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 17:12]

Ik woon in de stad in Zuid-Holland. Mijn dekking (vooral binnenshuis, al heb ik wel overal dubbelglas) is te beroerd voor worden. KPN-klant hier.
Dubbelglas vooral de Hr++ variant of hoger, bebouwing en dichte bebossing zijn zaken die de ontvangst zeer negatief kunnen beinvloeden. Als je handmatig netwerkzoeken doet, kom je dan geen enkele provider tegen? Het heeft echt wel zin om even een prepaid simmetje van T-Mobile of Vodafone te halen om te kijken of je daar wel dekking bij hebt. Dan kan je misschien overstappen. Hoe is het als je een raam open zet? Is het dan extreem veel beter, dan heb je je antwoord. Als de capaciteit van het netwerk ergens voldoende is, dan zal men niet zo snel een mast bijbouwen of een opstelpunt toevoegen. Zeker in oude binnensteden met veel monumenten is dit vaak heel lastig. Regelmatig ligt er ook geen glasvezel om de mast op aan te sluiten in de binnensteden ondanks dat je in Amsterdam zit.

HR++ glas heeft een opgedampt metaallaagje wat het mobiele signaal heel sterk blokkeert. Wie weet staat er van een van de anderen een mast dichterbij of beter gericht. Dan kan je na je contract overstappen. Of gebruik je eigen WiFi netwerk als je dat zou hebben.
Wij hebben thuis driedubbelglas met aluminium kozijnen. Als je fatsoenlijk wilt bellen moeten wij bijna naar buiten lopen haha.
Dat heb ik ook gezien met een klant waar KPN met 2 streepjes met mobiel internet makkelijk boven de 20Mbit/s download kwam en Tmobile met vol bereik 4G nog geen 2 Mbit/s download (3 apparaten getest) haalde, tja dan was de keuze snel gemaakt.
Ook bij mij thuis was het altijd drama en mijn laptop op diverse locaties om. Het werkte vaker niet dan wel op mijn laptop en nu sinds de KPN sim gaat alles goed.
Betekend dit door de naamswijziging nog steeds dat Omido dezelfde infrastructuur gaat behouden zoals van origine van Tmobile?
Ik vermoed van wel. Anders wordt het wel heel duur. En wat zou Deutsche Telekom moeten met een netwerk als ze hier niet meer actief zijn. Ik vermoed wel dat bijvoorbeeld nu de Ericsson uitbreiding uit de odido koker komt. En niet bij dt vandaan
Betekend dit door de naamswijziging nog steeds dat Omido dezelfde infrastructuur gaat behouden zoals van origine van Tmobile?
Goede vraag…
Die infra is al eerder apart verkocht als ik het goed heb.
Het prettige van T-Mobile vind ik dat het relatief zorgeloos is. In de VS had ik gewoon roaming (enkel via T-Mobile provider), maar ook is Zwitserland gewoon deel van je EU-bundel. Mijn vrouw heeft een Ben abbo en die kreeg ineens kosten gerekend. Bij T-Mobile is het roaming of je moet een travel-pas aanschaffen. Maar je loopt eigenlijk nooit het risico dat je hoge roaming kosten hebt. Daarbij is de snelheid en prijs concurrerend, dus ik zit ook al jaren bij T-Mobile.

Ik hoop eigenlijk dat dit niet veranderd, want het is erg prettig dat je niet ineens met torenhoge kosten wordt opgezadeld, omdat je toevallig even niet wist dat een bepaald land niet uit je standaard bundel komt.
Bij Vodafone kun je zelf een plafond instellen voor je roaming kosten maar ze zetten dat minimaal op 50 EUR excl. Waarom niet op 0 is mij een raadsel.

Bij Vodafone krijg je ook gewoon een SMSje van welkom in land blabla de kosten zijn A B C D. Ik ging er van uit dat dat ook verplicht was.

En natuurlijk vergelijk je nu een budgetmerk (Ben) met een van de grote drie. Die MVNOs die moeten ergens op bezuinigen en het geld vandaan halen. Dit kan 1 van de dingen zijn. Kortom, je betaalt er ook voor. En aangezien ik bijna nooit roam, vind ik het wel prima met Tele 2 (waar ik nu zit, nog betere deal kunnen vinden dan wat ik bij Vodafone had al is dat inmiddels minder).

Als ik veel zou roamen buiten EU, dan zou ik (als de kosten voor mij zouden zijn ipv de baas) gewoon eSIM nemen en dan switchen middels profielen.
Bij Vodafone kun je zelf een plafond instellen voor je roaming kosten maar ze zetten dat minimaal op 50 EUR excl. Waarom niet op 0 is mij een raadsel.
https://www.consuwijzer.n...ten/datalimiet-buitenland

Is gewoon de wet :+
En dat houden ze schijnbaar als minimum aan. Niet heel gek, die kosten kunnen echt gigantisch zijn maar ze mogen de gebruiken nog maar max 60 (was 50, inflatie I guess) rekenen. De providers zelf krijgen overigens een hogere rekening, maar dat mogen ze van de wet dus niet door berekenen.

Vandaar dat de gekke verhalen van mensen die op Ibiza 10k aan roaming charges opbouwden verleden tijd :)
Zelfde hier, nu weliswaar op Ben, maar dat is hetzelfde netwerk. Wellicht dat ik nu weer terug overstap naar fido dido, alleen de prijs voor het langzaamste unlimited abbo is al hoger dan kpn 5g zonder beperking.
“Hetzelfde netwerk” betekent niet dezelfde ontvangst en snelheden. MVNO’s hebben vaak afspraken die er voor zorgen dat je lagere snelheden krijgt, maar ook lagere prioriteit voor zowel spraak als data. Dat betekent dus dat je bij bepaalde drukte op een mast dus fiks lagere snelheden kunt verwachten
Vroeger bij Simpel (Dit was voor 4G) dit in de praktijk ervaren. Internet was extreem slecht en instabiel. Dus ik gaf altijd Tmobile de schuld want ik wist niet beter. Tot vrienden van mij wel overal bereik hadden waar ik geen data kon binnen halen.

Wat bleek toen? Simpel had een lagere prioriteit afgesproken dan de gratis NS Wifi Hotspot. Dus als er een trein in de buurt was had ik geen internet meer en daarom was mijn verbinding rondom stations weg.

De afgelopen jaren heb ik daar bij Tele2 nooit last van gehad. Natuurlijk is de techniek en hun netwerk sterk verbeterd, maar je kan merken dat Tele2 toen in een hoger segment zat.
Ja precies dat. Kan echt van het een op andere moment gewoon droppen. Je hebt dan nog wel gewoon bereik, maar er komt niks meer door aan data.

Tele2 heeft bij de introductie van 4G in Nederland een eigen netwerk op kunnen bouwen. Zij hebben toen een aantal frequenties kunnen bemachtigen op de veiling en waren daarmee ineens een grote concurrent voor de bestaande jongens (zoals VF en KPN). De overname door T-mobile heeft dat netwerk dan ook veel goeds gedaan. Combinatie van meerdere frequenties voor zowel T-mo als T2 gebruikers en betere QoS afspraken voor T2 als MVNO maakten het een zeer goed netwerk.
Nee klopt niet helemaal, dutchtone, libertel, kpn/ptt en Ben en zelfs nog telfort. Daar begon het mee.
Libertel werd Vodafone (nu vodafoneziggo), ptt was al kpn geworden en is nog steeds kpn, Dutchtone werd Orange en Orange werd overgenomen door Tmobile en Ben werd door de Telekom Deutschland overgenomen en droeg tot begin deze week Tmobile. Telfort had ook nog tot 2007/8 haar eigen netwerk, totdat het na aankoop door kpn overstapte naar het kpn netwerk.
Je vergeet dat Telfort ook nog korte tijd O2 is geweest, en daarna weer Telfort is geworden. Uiteindelijk is dat netwerk opgegaan in KPN.
In april 2003 werd O2 verkocht aan Greenfield Capital Partners voor 25 miljoen euro, die besloot om de naam Telfort per augustus 2003 weer te herintroduceren.
Klopt maar is hetzelfde bedrijf gebleven zeg maar, en is maar heel kort O2 geweest.
In 2000 werd BT volledig eigenaar van Telfort en in 2002 gerebrand als O2. Merknaam O2 is van mei 2002 tot augustus 2003 in Nederland gevoerd.
Ik had een O2 XDA in die tijd, jammer dat ik die niet bewaard heb als het zo kort was. :)
Ik denk dat @GekkePrutser hier aangeeft welke merken hij heeft gebruikt in NL en daarbij ondervond hij bij T-Mobile het minste bereik van die drie.

De benamingen die je noemt, die kloppen wel met de naamsveranderingen ;)
T-Mobile Nederland zit met zijn mobile netwerk al enige jaren in de wereldtop als het gaat om dekking en snelheden.

In Nederland is het niet bijzonder dat een zelfstandige mobiele provider bestaat. De concurrentie (VodaPhone en KPN) zijn dat ook. De back-up van een internationale provider is kennelijk niet nodig, want ze zitten alle drie in de top 10 van wereld. Nederland is voor mobiele providers gewoon een gemakkelijk land. Er zijn weinig dun bevolkte gebieden en de geografie (plat) is ideaal.

T-Mobile Nederland is eigenlijk al heel lang een vreemde eend in de T-Mobile bijt geweest. T-Mobile Nederland heeft eigenlijk altijd zelfstandig geopereerd en liep technisch vaak voor op het moederbedrijf. T-Mobile heeft al heel lang te koop gestaan, maar omdat het goede winsten maakte is het nooit in de etalage gezet. Het moederbedrijf wilde wel gewoon een goede prijs.
Nu is T-Mobile verlost van het moederbedrijf en kan het volledig zijn eigen koers varen. Daar Nederland een heel gunstig land is, kan men met relatief beperkte investeringen vrij snel naar hogere snelheden gaan en naast het mobiele netwerk ook een eigen vast netwerk uit gaan baten met een eigen abonnement structuur.
Vodafone is een groot Brits concern met netwerken in veel landen en KPN is ook een grote provider, en heeft bovendien een lange historie in telefonie.

Maar T-Mobile wordt nu geleid door twee kleine investeringsmaatschappijen zonder banden met telecommunicatie. Daarom vond ik het vreemd.

Met name omdat er een hele tijd een trend is geweest van providers om zich te verenigen in grote conglomeraten. Dat lijkt zich nu weer terug te draaien.

Ik vind trouwens wel het prijsbeleid in Nederland erg slecht voor zo'n klein land. Hier in Spanje heb ik voor een tientje per maand op prepay al 25GB data en onbeperkt bellen (maar wie belt er nou nog? Ik bel alleen nog maar op whatsapp), en voor 20 per maand 100GB. En dat bij een grote landelijke provider (Orange), geen budget MVNO.

In Nederland krijg je voor een tientje 1GB bij KPN :') Bij Odido ook. En 10 minuten bellen :'). Dat slaat nergens op tegenwoordig.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 17:12]

Vodafone werkt in Nederland los van het moederbedrijf. Het heeft in Nederland een alliantie met Ziggo opgericht die in andere landen niet bestaat. Daardoor heeft VodaFone ook toegang tot een vast netwerk, wat in andere landen grotendeels ontbreekt.

De investeringsmaatschappijen zijn voor Odido niet echt belangrijk. De kennis en toekomstvisie hebben ze zelf in huis. Voor Odido is het alleen belangrijk dat de investeringsmaatschappijen niet te veel geld uit de onderneming trekken, maar ik heb begrepen dat daar goede afspraken over zijn gemaakt.

De prijzen in Nederland zijn inderdaad aan de hoge kant, maar daar krijgen we wel een top kwaliteit netwerk voor met (bijna) overal een goede dekking en snelle verbindingen. Als ik in het buitenland ben merk ik toch vaak dat de verbinding terug valt van 5g tot 3g of zelfs 2g. In dunbevolkte gebieden is er vaak helemaal geen (bruikbare) verbinding.
Eén van die twee kleine investeringsmaatschappijen is Warburg Pincus. En dat is weer één van de bedrijven die Multikabel, Casema en @Home samengevoegd heeft tot Ziggo en naar de beurs heeft gebracht. Ik volg deze ontwikkeling aandachtig omdat ik benieuwd ben welke volgende strategische stap er nu volgt.
Dat komt dus door te weinig contact concurrentie. Toen we in m NL nog 4 providers hadden daalde de prijzen. De prijzen beginnen weer dus langzaam te stijgen sinds we nu 3 onafhankelijk providers hebben.

De EU heeft jaren geleden onderzoeken gedaan en voor gezonde concurrentie heb je dus minstens 4 of 5 partijen nodig. Dat hadden we en als het zo was gebleven dan waren de prijzen ook zo als Spanje hier geweest. Helaas had T-mobile Nederland Tele2 opgekocht.
Zo bijzonder is dat niet. KPN, Proximus, Telenet, Swisscom, Sunrise, etc etc zijn ook mobiele netwerken zonder grote provider achter zich. Telenet en Sunrise zijn weliswaar allebei in handen van Liberty Global maar moeten toch zelf het wiel uitvinden. En leuk detail: VodafoneZiggo is dan weer behoorlijk onafhankelijk van het grote Vodafone.
Proximus werkt samen met Vodafone / Vodafone is voor een deel eigenaar van Proximus.
al jaren niet meer. Nooit wel deeltje eigenaar geweest maar dat is al jaren geleden, Ze behoren wel nog tot dezelfde "aankoopgroep" en werken samen voor internationale roaming maar dat komt dan eerder door BICS.
toen Ben (wat nog bestaat als MVNO)
Volgens mij zijn ze werkelijk weggeweest en later is het merk weer gelanceerd. Dus accurater zou dan zijn: "Ben (wat weer bestaat als MVNO)"
Ik ben het helemaal met je eens. Ik vind het zelfs misleidend dat een merk als T-mobile (of Vodafone) in verschillende EU landen een heel ander bedrijf is met andere eigenaren, ander netwerk en andere techniek. Maar wel meeliften op de bekendheid van een internationaal merk.

Het is bijvoorbeeld een van de redenen dat Vodafone in het grootste deel van de EU wel de Apple Watch 4G ondersteunt, maar Vodafone Nederland niet. Het is ook de reden dat je met Vodafone Nederland geen interessante roaming opties hebt in de USA, terwijl andere aanbieders dat inmiddels wel hebben.

Nog erger vind ik dat de EU hier geen werk van maakt (of heb ik dat gemist?) zodat er eerlijk vermeld wordt wie in welk land echt de eigenaar is van een merk. Stel je voor dat Coca Cola in Nederland standaard naar aardbeien smaakt en in Frankrijk naar koffie...

Dezen naamsverandering is daarom wat mij betreft een stap in de goede richting voor T-mobile en Tele2 Nederland. Nu moeten ze nog landen als Zwitserland en Andorra in de EU databundel gaan opnemen (net als Vodafone en KPN).

[Reactie gewijzigd door Strebor op 22 juli 2024 17:12]

Ik vind de roaming opties voor de VS helemaal niet interessant. Je hebt in paar minuten een esim van een lokale provider daar; prepaid of een abonnement en dit is altijd voordeliger dan via een NL telco iets afsluiten.
Dit is net als in menig ander land een protectionistisch probleem. De lokale providers vragen bakken met geld van internationale providers om roaming verkeer door te geven.
Toch is dat niet altijd zo. Ik ga in december naar de VS en KPN biedt mij 10GB voor €24,99 waar airalo €26,99 rekent voor 10GB. Dan kan ik via een kortingscode van mijn zus €3 korting krijgen, maar dan neem ik voor die €1 verschil wel gewoon een KPN bundel, ook omdat ik voor eSIM een andere telefoon moet kopen.
Cola smaakt hier in Europa anders dan in de VS. Wij krijgen echt suiker, die Amerikanen maissiroop.
Het was natuurlijk een veel extremere vergelijking (aardbeien en koffie) dan de kleine smaakverschillen per continent. Coca Cola in Frankrijk smaakt hetzelfde als in Nederland, tenzij het met lokaal kraanwater wordt aangemengd, zoals vaak in USA en Canada het geval is. Daar probeer je eerst kraanwater, om te kijken of je niet een hele bek vol chloor hebt, voordat je een cola bestelt, wat zo vies naar chloor smaakt. Ze weten niet beter...
Chloor smaak in Cola? Dat klinkt als een ontzettende internet mythe. Het enige wat ik kan vinden is dat er wat batches in de VS terug geroepen zijn omdat er sporen van chloor in zat omdat de leidingen niet goed doorgespoeld waren na de schoonmaak. Ook is er een keer een coca cola fabriek gesloten in China omdat er een probleem was met verontreinigde cola, ook hier was er chloor in terecht gekomen.

Anders dan dat kan ik ik niets vinden over chloor in Cola in de VS...
Helemaal offtopic, maar ik ben er zelf vaak genoeg om te weten dat dit geen mythe is. Cola dat in bik of fles uit de fabriek komt, smaakt in heel de USA en Canada hetzelfde (prima). Echter, Coca cola levert ook machines die pakken met cola siroop ter plekke bij de horeca met bruisend kraanwater mengen, om ter plekke cola te maken. Scheelt veel vervoer (gewicht en ruimte) en is makkelijk voor de medewerkers om cola te serveren (bijvoorbeeld in kartonnen bekers, M, L, XL, etc). In sommige gebieden proef je in dat geval dat er gewoon heel veel chloor zit in het water. In Nederland zijn we ontzettend verwend, wat de kwaliteit van het kraanwater betreft. Volgende keer dat je door de USA rondreist, moet je vooral eens de verschillen met kraanwater testen. Dat geldt trouwens ook voor flink wat delen van Engeland (kom ik ook regelmatig).
Helemaal correct, soms zijn er nog wel restaurants met goede filters in de Postmix machines, maar zijn de ijsklontjes weer vol met chloor. Bestel dus regelmatig zonder ijsklontjes.

Daarnaast is frisdrank siroop in de Nederlandse horeca ook niet iets unieks meer, zie je steeds vaker, bij bijvoorbeeld bowling banen, echter zit er in ons water geen chloor en dat is tevens ook uniek in vergelijking met de rest van de wereld.
Postmix siropen van de bekende merken zijn dacht ik al meer dan 50 jaar op de NL markt aanwezig.
(Gepensioneerde automaten monteur :) )

In de USA frisdrank zonder ijsklontjes bestellen? Hoe overleef je dat? Tijdens een vakantiereis jaren terug werden we bijna naar buiten gekeken als we met dat verzoek kwamen en in de helft van de gevallen werd er toch met ijs geserveerd. :(
Zeker, in de fastfood sector is het niet anders, maar je ziet het ook steeds vaker in restaurants, bars en dat soort gelegenheden.

Overleven in de zin van? Gewoon netjes vragen, gaat eigenlijk altijd goed, in de warmere gebieden is het wel een 'apart' verzoek, maar gaat bijna altijd goed.
Dat is een voordeel van de kiosk, niemand die erom maalt. In NL, maar ook in USA/UK niet.
Helemaal offtopic, maar ik ben er zelf vaak genoeg om te weten dat dit geen mythe is. Cola dat in bik of fles uit de fabriek komt, smaakt in heel de USA en Canada hetzelfde (prima). Echter, Coca cola levert ook machines die pakken met cola siroop ter plekke bij de horeca met bruisend kraanwater mengen, om ter plekke cola te maken.
Ah op die fiets. Ik dacht je de officiele door coca cola aangewezen bottlers bedoelde. Maar lokale restaurants klinkt een stuk logischer. Kan het me ook goed voorstellen, je hebt die siroop ook al voor consumenten voor bijvoorbeeld in de soda stream.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 22 juli 2024 17:12]

Er zijn zelfs zat landen waar je niet eens kraanwater kunt drinken, zoals bijvoorbeeld Spanje.
Off topic maar in Spanje (heel Europa ondertussen) kun je water uit de kraan drinken. Misschien niet altijd even lekker maar het kan zeker.
Je gaat misschien dood, maar het kan wel. :+
Klopt, in Engeland doen ze het in pubs ook. Ik had een keer een cola besteld en kreeg een glas met alleen die siroop. Dat was wel erg zoet :D (ongeveer 20 jaar geleden)
Het enige wat ik kan vinden is dat er wat batches in de VS terug geroepen zijn omdat er sporen van chloor in zat omdat de leidingen niet goed doorgespoeld waren na de schoonmaak.
Uit eigen ervaring weet ik dat dit klopt, maar het ligt niet aan Coca Cola. Ik kwam regelmatig in de Seattle regio, en daar zit aan al het kraanwater een bijsmaak van Chloor (zie het lokale waterbedrijf). Onder de douche gaan staan werkt dus ook niet, want ook daar zit die smaak/geur in. De Cola krijgt die smaak ook omdat de berg ijsklontjes vaak van kraanwater gemaakt zijn. De oplossing is simpel, geen ijs in je Cola nemen.
Als ze een postmix automaat gebruiken (die je vaak bij KFC enzo ziet voor de refills), maakt het alsnog weinig uit want de kans is vrij groot dat er geen of niet goede filters op de automaat zitten waardoor je gewoon aanmaak cola krijgt met dus ongefilterd kraanwater.
In de horeca gebruiken ze pakken colasiroop die worden aangevuld met kraanwater en co2. In de VS en ook op velen plekken in Europa bevat het kraanwater best veel chloor.
In Nederland wordt het ook aangemengd met kraanwater als je het in een restaurant of zo besteld waar ze van die vulsystemen hebben. Dan heb je een siroop en koolzuur ergens achterin het bedrijf staan met slangen die naar voren gaan. Ook het ijs wordt van kraanwater gemaakt. In Nederland is dat niet een probleem, op andere gebieden wellicht wel. Verder kan een uitbater soms kiezen (of rotzooien) met de instelling van de machines om meer of minder siroop eraan toe te voegen.

Wellicht heb je daardoor vaker dat men met flesjes werkt als men niet zulk goed water heeft of omdat de siroop op is.
Ik weiger altijd frisdrank dat niet in een flesje wordt geserveerd. Heb geen behoefte aan die grote flessen van vorige dag waar geen prik meer op zit. Voor €3,00 verwacht is kwaliteit en geen rotzooi.
Coca Cola in Frankrijk smaakt hetzelfde als in Nederland...
offtopic:
Nee dus. Zelfde als in Duitsland. Smaakt ook niet hetzelfde als NL. Fractioneel minder zoet.
offtopic:
Fanta is in de VS zelfs een hele andere drank.

En een Milky Way is in de VS wat wij hier een Mars noemen. Onze Milky Way wordt daar verkocht als "3 Musketeers". Een "Mars" in de VS was een Snickers met amandelen in plaats van pinda's en is inmiddels hernoemd naar Snickers Almond. Er is op dit moment geen reep die "Mars" heet in de VS, ook al heet het bedrijf zelf daar wel zo.
Het is niet helemaal een andere drank, maar de mix is wel wat anders. Het grote verschil is vooral de suiker en de kleurstoffen. Hij is daar echt oranje, terwijl ie in Europa meer geel is.
Ohnee zeker niet. Waar bij Coca-Cola de smaakverschillen nogal subtiel kunnen zijn, kan Fanta orange zelfs binnen de EU een geheel andere smaak hebben.
Zo kan het in sommige landen (echte) vruchtensappen bevatten, in andere landen (oa VS) weer niet.
Er is een groot smaakverschil tussen de Fanta orange in Nederland en wat je bijvoorbeeld In Spanje kunt krijgen. Onlangs nog een Fanta orange gedronken in Azië, daar smaakte het zelfs naar wat wij hier als RAAK aanmaaklimonade zouden associëren.
Raak qua smaak of vanwege het gebrek aan prik?
Beiden om precies te zijn.
correct ik heb dit verschil ook opgemerkt tussen franse en NL Fanta na een aantal jaren in franrijk gewoond
Vodafone bestaat ook niet meer in Nederland, het is VodafoneZiggo tegenwoordig. Een apart bedrijf onder de vlag van Liberty global
Coca Cola is echt een slecht voorbeeld. Die krijgen een soort van basis siroop uit de VS geleverd, maar daarna heeft bijna elk land zijn eigen bottling bedrijf die dit verder met water en suiker mixt (in Nederland delen we één bottling bedrijf met de rest van de Benelux, daarom hebben we ook het Ardense Chaudfontaine water overal waar Coca-Cola zit, zelfde bedrijf in de Benelux). Bijv. McDonalds mixt zelf de Coca-Cola voor in de machines (niet als je daar een flesje kan kopen, dan komt het weer van de bottelaar) en daarom smaakt Coca Cola daaruit nog weer anders. Coca-cola zit eerder tegen een franchisee bedrijf aan.

Dat ze per land andere netwerktechnologie gebruiken vind ik ook niet zo heel gek, dit zal ook voor een deel aan geografische verschillen liggen en aan vereisten vanuit de overheid bij een frequentieveiling. Het platte dichtbevolkte Nederland is niet te vergelijken met het berg- en eiland-rijke dunbevolkte Griekenland bijv. Of dat nou één bedrijf is of niet, er zal andere apparatuur komen.
Vodafone heeft standaard roaming in Turkije en Zwitserland en Odido niet. Dat vind ik veel interessanter dan roaming in de US.
Standaard roaming in Turkije, Zwitserland en Albanië.
En UK niet te vergeten. Die is best wel interessant voor ons gezien de zeer goedkope vliegtickets.
Alleen heeft Odido met plus ook Turkije en Zwitserland (en de VS). Het voordeel van Odido ten opzichte van Vodafone in Turkije vind ik het feit dat je op alle 3 de netwerken in Turkije kunt roamen (https://www.odido.nl/serv.../tarieven-dekking/Turkije) en met Vodafone perse op het lokale Vodafone netwerk moet daar. De reden dat ik dit een voordeel vind is dat je qua dekking dan het beste zit (Turkcell is beste daarna komt Vodafone en daarna Türk Telekom, maar toch zijn er plekken waar je bijv met Türk Telekom wel bereik hebt en met de anderen niet om een voorbeeld te noemen). Daarnaast ben je voor voordeel ook niet afhankelijk van een inferieure netwerk (Ziggo) en kan je combineren met glasvezel en/of mobiel bij Odido.
Ja dat snap ik, maar dan moet je wel een duur(der) abonnement nemen.

Ik ben zelf ook geen grote fan van Vodafone/Ziggo. Maar Tmobile loopt nu ook niet voorop in duidelijkheid en transparantie.
Ja en nee. Als je beperkte bundels hebt is dat wel zo. Maar unlimited plus kan je al voor 25 euro krijgen als je het samen neemt met een ander (30 euro hoofdabonnement + 20 euro 1x unlimited samen en kan nog lager als je meerdere mensen toevoegt tot max 6). Dit is een bedrag die bij alle 3 de providers hetzelfde is met korting (KPN, Vodafone en nu Odido).

[Reactie gewijzigd door elponchis op 22 juli 2024 17:12]

Odido heeft met deze nieuwe pakketten voor de Unlimited Plus en Unlimited Premium abonnementen naast de EU, ook de VS, Zwitserland en Turkije aan de bundels toegevoegd. Dit noemen ze "Buitenland Plus" zover ik kan zien op de website. Zie hier (effe "Buitenland Plus" popup menu openklikken bij die laatste 2 pakketten).

Bron: ik was toevallig vandaag bij de Odido winkel waar ze me dit vertelden :+

[Reactie gewijzigd door Joeri Harleman op 22 juli 2024 17:12]

Nu moeten ze nog landen als Zwitserland en Andorra in de EU databundel gaan opnemen (net als Vodafone en KPN).
Bij Unlimited Plus en Premium krijg je 50GB voor gebruik in de EU, Zwitserland, Turkije en de VS.
Ok, dat is netjes.

Maar nergens op de site vind ik eenvoudig het antwoord of je bundel in Engeland of Andorra (beide geen EU landen in Europa) geldig is. De FAQ bij mobiel is zo goed als leeg. Je moet er dus maar vanuit gaan dat je daar buiten je bundel gebruik maakt van je Odido abonnement.
Ik zit nu in de UK. De huidige t-mobile voorwaarden geven je nu 35GB bij het unlimited abo (round_up((abo prijs/(wholesale prijs/gb))).
Ik heb dit wel kunnen terugvinden hoor: ¨Waar EU wordt genoemd, bedoelen we EU inclusief Liechtenstein, IJsland, Verenigd Koninkrijk en Noorwegen.¨ staat in de tarievenlijst. (https://assets.odido.nl/x/7b4d848f68/tarievenlijst.pdf)

Andorra zit niet in de dekking inderdaad, maar persoonlijk vind ik dat geen gemis. In de waarschijnlijk 1x in mijn leven 1 dag dat ik dat land ga bezoeken neem ik wel een esim bundel https://esimdb.com/andorra
Nog erger vind ik dat de EU hier geen werk van maakt (of heb ik dat gemist?) zodat er eerlijk vermeld wordt wie in welk land echt de eigenaar is van een merk. Stel je voor dat Coca Cola in Nederland standaard naar aardbeien smaakt en in Frankrijk naar koffie...
Overal ter wereld past McDonald's zich aan aan de cultuur. Bij de Duitse McDs hebben ze andere mayonaise dan hier. Bij de Indiase is het aanbod ook anders. Enz enz.

Als ik ga roamen krijg ik keurig een SMS over de kosten. Zo hoort het.

Ook de M&Ms zijn in de VS anders dan hier. Ze bevatten namelijk andere kleurstoffen omdat wij ze niet chemisch willen hebben. Maar daardoor zijn ze niet per definitie veiliger. En de blauwe komen altijd van luizen. :)

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 juli 2024 17:12]

toen T-Mobile. In de tijd dat ik nog in Nederland woonde was het altijd het minste netwerk van de drie qua bereik. Maar nu wellicht niet meer.
Klopt, en dit is waarschijnlijk een grote reden dat ze van die naam af willen.
Dat heeft er totaal niets mee te maken.
Denk het niet. T-mobile is al jaren op rij het beste netwerk van Nederland volgens tests. Dit jaar deden ze het volgens mij iets minder goed, maar dat kom door specifieke frequenties die ze in de veiling hebben kunnen aanschaffen.
Toen ik eens in Zeeland een zakelijk document moest versturen werkte dat niet. Ik belde de T-Mobile helpdesk. Die zei: o zit u dáár? Dan is het een wonder dat u ons überhaupt kan bellen!

Maar dat is al weer 10 jaar geleden en in het 3G tijdperk en KPN heeft/had ook blind spots
Was vroeger de minste ja. Toen zat ik bij Libertel, nu Vodafone. Ik heb nu al jaren T-Mobile, zowel mobiel als thuis en daar heb ik geen klachten over.
T-Mobile is al jaren het beste geteste netwerk.
Tot nu toe heeft het weinig goeds opgeleverd: netwerkproblemen sinds woensdagochtend, terwijl de klantenservice onbereikbaar is. De nieuwe unlimited-abonnementen zijn bovendien een ordinaire prijsverhoging, ik heb nu een Unlimited-abonnement van 25 euro per maand, waar ik voor dezelfde snelheid straks 32,50 per maand ga betalen (voor een lagere snelheid) of 37,50 om de maximale snelheid te halen. Mij zijn ze kwijt als klant.
Vooral door het opheffen van Tele2 verdwijnen er een aantal voordelige mobiele abonnementen. En bij Tele2 was er ook geen sprake van die wel zéér extreme snelheidsbeperking tot 10 Mbit/s.

In die zin is er inderdaad wel degelijke sprake van flinke prijsverhogingen. Wellicht dat we nog eens een gunstige Unlimited-optie krijgen bij Ben of Simpel. Maar uiteindelijk kon je het bij de overname van Tele2 door T-Mobile al bedenken: vroeg of laat zou dat leiden tot verschraling en prijsverhogingen.
Ofwel, belangrijk om dat oude contract gewoon door te laten lopen, zònder verlenging.
Ik heb nog steeds het oude SIM-only contract van Telfort en laat 'm doorlopen.

5GB standaard, 1GB extra met het contract en 20GB extra toen Telfort naar KPN ging. En 2 maanden meenemen van GB's die ik niet gebruik. Ik betaal nu €20,69, begon met €17,50 bij overname door KPN. Als ik spaarzaam ben, dan heb ik 78GB en anders standaard van 26GB per maand.

Ik houd dit contract nog wel even aan. Huidige KPN abonnement van €21 zou mij 12GB geven en de optie om te delen is niet interessant met zo'n lage bundel.
Ik heb nu een Unlimited-abonnement van 25 euro per maand, waar ik voor dezelfde snelheid straks 32,50 per maand ga betalen (voor een lagere snelheid) of 37,50 om de maximale snelheid te halen.
Volgens mij klopt dat niet helemaal. Die 25 euro per maand heb ik ook en dat is inclusief de korting die je krijgt als T-Mobile ook je provider is voor het vaste internet thuis. Deze korting blijft bestaan en zal dus nog van het bedrag van € 32,50 of € 37,50 af gaan als ik het goed heb begrepen.
Maar dat was niet nodig voor unlimited bij tele2, wellicht zit AFT daar bij? Die waren altijd de vaste prijs van €25,-
Gelukkig net op tijd mijn abonnement verlengd voor 2 jaar. Ik heb nog 1 jaar en 10 maanden internet voor 25 euro.
Ik heb al jaren hetzelfde abonnement omdat verlengen een prijsverhoging met zich meebrengt. Gewoon door laten lopen dus.
Het lokkertje bij verlengen is natuurlijk dat je een nieuwe telefoon mag uitkiezen met korting. In de praktijk is dat gewoon een toestel op afbetaling, met bijbehorende BKR registratie. Als je geen interesse hebt in de nieuwste high-end telefoons is zelf een toestel kopen vaak voordeliger, tenminste dat was het voor mij toen ik het jaren geleden een keer heb uitgerekend.
Niet helemaal waar. Ik heb een A54 128GB kunnen regelen voor €235 extra.
Onder de 250 euro is er geen BKR-registratie.
Dat klopt, maar ik doelde dan ook op mensen die met het verlengen van hun abonnement meteen de nieuwste iPhone of Samsung nemen. Deze toestellen gaan tegenwoordig voor meer dan 1000 euro en leveren je dus wel een BKR registratie op als je ze op afbetaling bij je abonnement neemt voor zover ik weet.
Klopt, maar ze mogen wel een inflatiecorrectie eens per jaar invoeren. Maar daarmee zal ik nog steeds goedkoper uitkomen dan wat hun aan het einde van mijn contract vragen.
Idem... heb nog een 2019 abbo.... als ik dat zou verlengen zou ik ~10,- meer betalen dan nu, dat gaan we dus niet doen zolang 't niet hoeft.
Ze hebben daar nog een ander smerig trucje voor: je sluit een abbo voor bepaalde tijd af, en daarna verloopt het 'actietarief', en ga je dus automatisch meer betalen.
Ik betaal nog steeds mijn 'actietarief' ondanks dat mijn abonnement al geruime tijd verlopen is.
Was €25 unlimited niet alleen mogelijk met thuis voordeel? Of had je Tele2?
Dat heeft natuurlijk niets met de naamswijziging te maken. Als er nog T-mobile op de deur had gestaan had je die problemen ook gehad. En als het nog Duits was geweest ook. T-Mobile opereerde al jaren redelijk onafhankelijk van DT, ze gebruikte vooral de commerciele afspraken die op centraal niveau waren gemaakt maar voor de rest wordt alles al jaren in Den Haag bepaald.
ik denk niet het klopt helemaal. met je huidige abbo haal je max 300Mb/s, de 2 snellere zijn wel duurder. maar dat je daar effectief sneller mee bent?

ik zou 15 euro per maand goedkoper uit zijn, ik heb 4 abbo unilited op dit moment.

new 1 * 25 euro + 3*20 euro=85 euro
oud 4*25 euro = 100 euro

ja als je 1 abbo hebt is het duurder. maar dat was ook bij de oude situatie ook al.
Ik kon de klantenservice gisteren ook niet bereiken. Ook het overzetten van mijn gegevens verliep niet vlekkeloos. Met name bij T-Mobile Thuis zijn er problemen opgetreden, aangezien ik mijn abonnement niet meer kan inzien. Bij mij crasht de app regelmatig. Ik hoop op een spoedige oplossing. Ondanks deze problemen blijf ik klant, aangezien de abonnementen met klantvoordeel mij erg aanspreken.

[Reactie gewijzigd door Smokeyy_TR op 22 juli 2024 17:12]

Had ik eerst ook, mijn oplossing. Even via de pc inloggen op de site. Daar checken of de abbo’s zijn samengevoegd. Anders stappenplan volgen.

Daarna heb ik de app gedeinstalleerd (uitloggen ging niet want app kwam in loop en logde opnieuw in)

App geinstalleerd en opnieuw ingelogd.

Tadaaaa, alles werkt nu
Wordt het niet juist goedkoper? Ik zit zelf "vast" in een bestaand contract waardoor upgraden naar Unlimited voor mij boven de 30 euro uitkomt. Maar mijn vrouw kon gisteren verlengen en betaald er nu maar 22.50 voor (300Mbps versie).
Kan je je abonnement niet onbeperkt houden door gewoon geen nieuw af te sluiten?
Klopt, je krijgt alleen elk jaar wel inflatiecorrectie.
Dat abonnement kun je sowieso al anderhalf jaar niet meer afsluiten. Dat heeft niets met de nieuwe naam te maken.
Odido is ook een bestaande supermarkt die verbaasd zijn met de nieuwe naam.
Tja, Ajax allesreiniger en Ajax voetbalploeg bestaan ook naast elkaar en dat levert weinig problemen op. Net zoals Jumbo de spellenboer en Jumbo de supermarkt. Het AD heeft die man meteen opgezocht om er een sensatieverhaal van te maken maar gezien het een totaal verschillende markt is loopt dat in de praktijk wel los. Anders wordt het voor het bekende verhaal van de Wendy's friettent in Zeeland die de merknaam al jaren geleden voor heel Europa had vastgelegd. En wat ik van dat verhaal begreep had Odido de supermarkt geen merkrecht op zijn naam staan. Je kunt toch moeilijk rekening gaan houden met elk klein bedrijfje in het hele land in elke sector als je een naam bedenkt?
Ajax allesreiniger en Ajax voetbalploeg bestaan ook naast elkaar en dat levert weinig problemen op
Buiten het feit dat de Ajax allesreiniger momenteel iets betere resultaten behaalt.
En dat je altijd kunt vertrouwen op Ajax brandblussers.
Je kunt toch moeilijk rekening gaan houden met elk klein bedrijfje in het hele land in elke sector als je een naam bedenkt?
Dat hangt er van af. Veel grote bedrijven nemen eerst dezelfde naam en huren na enkele jaren een leger advocaten in om de kleine man het leven zuur te maken.
En vergeet niet Ajax brandblussers. Al zie je steeds meer de naam Chubb.

Was wel leuk trouwens dat ze stikkers over de Ajax naam hebben moeten plakken in het Feyenoord stadium |:(

ADO heeft ze helemaal geweigerd voor de geïnteresseerde. Tja.
Odido, obido en odibo zijn allemaal bestaande dingen. Door het verwarrende logo ben ik al een paar keer verkeerd terecht gekomen.

De twee "buikjes" staan in tegengestelde richting, waardoor het - naar mijn idee - eigenlijk een logo is voor "obido" en niet "odido".
Aangezien er 2 O's in zitten kunnen we het ook gewoon O2 noemen, toch?
Het logo is precies het logo van de Valve Index volgens mij zelf met de kleuren :)
Dat is omdat je het omgekeerd ook kunt lezen. Een palindroom.

[Reactie gewijzigd door MennoE op 22 juli 2024 17:12]

Waar is het een supermarkt?
https://www.ad.nl/binnenl...jk-overgenomen~aa18cb55b/

Enschede blijkbaar. Al kom ik ook een Od & Do tegen in Loosduinen die een domein met de naam Odido hebben.

https://www.odido-loosduinen.nl/
2 weken geleden bij Tele2 een sim only besteld..
Maandelijks opzegbaar, 20GB, onbeperkt bellen/sms. 18 euro per maand.
Toen werd het Odido..
Kijk dat aanbod nu is haha.. 15GB, onbeperkt bellen/sms voor 23,50 euro per maand voor 1 jaar.
Ellende
Opnieuw gaan shoppen.. Bijvoorbeeld: Youfone doet hetzelfde voor 13 euro/maand.

Je bent niet getrouwd met je huidige provider en dit is precies waarom maandelijks opzegbaar fijn is.
Nou de grap is dat ik na 17 jaar Vodafone was overgestapt naar Tele2 haha.. Youfone kwam bij mij niet naar boven in de vergelijkingsresultaten? Zal nog eens kijken. Thnx
Ik weet niet wat je met 20gb wil maar goed Simyo krijg je

15gb
Onbeperkt bel en sms
maandelijks op zegbaar

16 euro per maand.

Simyo

15gb + 4gb is nu een actie dus 19gb
onbeperkt bellen en sms
wel een 2 jarig contract

11,50 per maand en met 1 jarig contract 12,50 per maand.
Dat komt omdat de vergelijkingssites er niks aan kunnen verdienen.
Vergelijkingssites zijn bijna allemaal gewoon biedingsplatforms waar in de achtergrond verschillende partijen (natuurlijk volledig geautomatiseerd) opbieden tegen jouw zoekopdracht. Als een partij geen zin heeft om flinke bedragen af te staan aan zo'n vergelijkingssite dan komen ze gewoon niet in de lijst.

Als je echt goedkoop wilt kan je vaak beter de sites van providers zelf langs gaan, of er moet net een unieke actie op zo'n vergelijkingssite zijn...
Ik zie nu dat mijn abbo bij Youfone 1 euro pm duurder is dan wat ik nu heb bij Tele2/Odido :)
Dit krijg ik. ik weet niet hoe belangrijk die 5 GB/maand extra voor je is, want dan wordt het abonnement inderdaad een stuk duurder.
2 weken geleden bij Tele2 een sim only besteld..
Maandelijks opzegbaar, 20GB, onbeperkt bellen/sms. 18 euro per maand.
Toen werd het Odido..
Kijk dat aanbod nu is haha.. 15GB, onbeperkt bellen/sms voor 23,50 euro per maand voor 1 jaar.
Ellende
Je huidig Ab, blijft gewoon lopen. Ik heb T-MobileDE en haal op 5G vaak al over de 300Mbit in NL.
Mensen die een ab, hebben afgesloten op 5G worden dan wel genaaid. je max is nu dis 300Mbit.
10GB data voor E17,50 is ook erg duur voor 4G+ speed (hoop trouwens dat Unlimited 10Mbit een schrijffout is. lijkt me eerder 100Mbit)
Ja klopt, laat het voor nu ook lekker staan ;-)
En die schrijffout.. die staat er dan al sinds de Odido website is live gegaan. Vrees toch dat het echt waar is
Ik heb ook net Tele2 verlengd: voor 14 euro 200minuten + 20GB (+5GB via klantvoordeel)

De huidige bundels zijn VEEL duurder.

Nou ja, als ik volgend jaar moet verlengen is er altijd de optie om over te stappen naar Ben: daar zijn de prijzen nog altijd erg scherp, hopelijk blijft dat zo.
Ik heb onlangs ook mijn tele2 abonnement verlengd voor een jaar. Hopelijk kan ik daarna voor min of meer dezelfde prijzen blijven. Odido is namelijk een stuk duurder dan Tele2
Ik heb er niet veel verstand van maar volgens mij zijn investeringsmaatschappijen niet altijd een goed iets. Die tonnen winst gaan ipv naar Deutsche Telekom naar iemand anders. En het is maar net of ze direct de investering zo snel mogelijk willen terug verdienen en in buitenlandse zakken eindigd of dat het geld in verder in Nederland wordt geïnvesteerd

Ziggo is gevoelsmatig ook snel duurder geworden nadat het overgenomen was door Liberty Global. En de getoonde prijzen zien er ook uit alsof ze het als premium willen inzetten.
Niet altijd maar vaak wel. In dit geval hebben de investeerders duidelijk aangegeven waarom ze hierin investeren: vaste inkomsten. De marges in telecom zijn niet hoog maar wel constant. En ook een investeringsmaatschappij heeft ook gewoon cashflow nodig om de rekeningen te betalen. En telecom (net als supermarkten) zijn daar een goede investering voor.

Overigens ben jij zelf waarschijnlijk ook investeerders. Of anders je ouders of grootouders wel. Zonder goede investeringen hebben jouw opa en oma geen goed pensioen.
Bedankt voor de uitleg.
Ik ben ook niet tegen investeerders, het is alleen zo jammer dat vaak over winst op korte termijn gaat, en dat die winst 'verdwijnt'.
Winst verdwijnt altijd naar de investeerders. Verlies wordt daarentegen altijd afgewenteld op klanten en personeel.
Jammer dat we nog geen mooie ontwikkelingen in dit land kennen die dit juist tegen moet gaan en wat meer voordelig uitpakt voor de burgers zelf.
Investeringsmaatschappij vs. beursgenoteerd bedrijf is voor de klant een beetje lood-om-oud-ijzer.

Over het algemeen zie je dat investeringsmaatschappijen wat meer gericht zijn op korte termijn: ze willen hun investering snel terug verdienen (binnen een paar jaar), doorgaans door het (weer) naar de beurs te brengen, soms door het door te verkopen aan een bedrijf in de sector.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 17:12]

Ik moest eigenlijk het contract voor mijn vrouw gaan vernieuwen maar ik denk dat ik hem maar laat verlopen.. wat een prijzen ineens. Ik heb mijn eigen contract nog kunnen doen voordat het odidinges werd.
Hoewel ik wel tevreden ben over het netwerk enz ga ik komend jaar toch zeker ook over op een ander als deze prijzen blijven.
Waarom MOEST je verlengen..? Je contract loopt gewoon door zonder dat er dan een verhoging komt. Los van de inflatiecorrectie uiteraard..
Iets met nieuw toestel enz..
Soms heeft dat zin. Je kan over het algemeen een nieuw toestel voor minder krijgen als je het meteen afbetaalt bij het afsluiten van een abonnement.
Dat is inderdaad hoe ik het de laatste jaren doe: verlengen en dan meteen 100% aanbetalen aan telefoon. Korting is aanzienlijk.
Ik moest er even aan wennen, maar het is ook goed dat er wat gebeurd in de telecomwereld. De grote providers bieden al jaren zo’n beetje dezelfde abonnementen aan. Wat de mooie plannen betreft: eerst zien, dan geloven. T-Mobile was zeker geen slechte mobiele provider, vaak best gesteste netwerk en concurrerende prijzen. Laten ze die naam hoog houden, dan zou het wat kunnen worden. Ik moest even wennen aan de naam, maar dat was ook van *dutchtone naar Orange, van Ben naar T-Mobile, van Libertel naar Vodafone en van Telfort naar O2.
Wat er verandert is, is dat mobiel veel duurder is geworden voor wat je krijgt als je kijkt wat tmobile en Tele2 aanboden. Dus heel goed vind ik dit eerlijk gezegd niet.
Uuhm hoe dan? https://www.bd.nl/binnenl...jk-overgenomen~aa18cb55b/

Was ik de eigenaar dan ging ik toch ff lekker procederen! Er moet toch ruim van te voren onderzocht worden of er bedrijven etc met dezelfde naam bestaan/zijn? Zelfs het logo is hetzelfde!
Veel succes met procederen. Het gaat hier over 2 compleet verschillende takken van sport, dus vrij kleine kans dat er mensen bij de beste supermarktmeneer komen shoppen voor een nieuwe telefoon.

Logo is trouwens niet hetzelfde. De foto met het kleurige ODIDO-logo is van, jawel, een ODIDO-telecomwinkel.
Neen je kunt alleen aanspraak maken op een merk als je in dezelfde industrie zit.

Een supermarkt en een provcider zijn dat niet.
Dat is hier niet hetgeen waarmee de provider het redt. Er zit namelijk een overlap in de klasse 35, 36 en 41. Alleen heeft de supermarkt enkel een logo geregistreerd, niet ook het woord. Met een zogenaamd beeldmerk krijg je geen recht op de woorden die erin zitten, maar enkel op de grafische representatie daarvan. Als de supermarkt nu ook het woordmerk had geregistreerd, dan hadden ze een veel betere zaak gehad tegen de provider.

Supermarkt Odido:
https://euipo.europa.eu/e...ails/trademarks/011108206

Provider Odido:
https://www.boip.int/nl/m...r?app=%2Fitem%2Fbx1469651
Het logo is niet hetzelfde, die foto is van de nieuwe Odido-winkel.
de snelheid op mobiel is alleen handig als je het als hotspot gaat gebruiken voor andere apparaten.

ik gebruik te telefoon alleen voor wat apps en websites te bezoeken en niet echt om dingen te downloaden etc.

met unlimited start kan ik me voorstellen als je die heb en je kijk naar 1 van de streaming sites dat misschien het niet compleet haalt.
Of de snelheid handig is hangt af van de omstandigheden. Als klanten al jaren gewend zijn door de snelheid op ieder willekeurig moment meer te kunnen dan is een lagere snelheid dus belemmerend, wat niet zomaar in het voordeel van de klant is.
Het argument van het bedrijf lijkt dat je dan een duurder abonnement kan nemen. Of dat je een sigaar uit eigen doos krijgt dat je 'korting' krijgt zodat je alsnog de vrijheid kan behouden.
Artikel komt meer over als een marketingpost waarbij wel erg veel focus ligt op wat Odido aanbiedt. Hoe dan ook, een bijzondere keuze, een nog meer bijzondere naam, en een nogal zeer bijzonder logo. Als je het al als letters wil zien, lees je toch echt "Odico". Maar goed, het design met de standaard groen/blauw en oranje/paarse gradient is ontzettend uniek.. :P

Op internet zijn designs al een beetje over die gradient fase/hype heen. Dus ik vraag me af of ze alles gaan rebranden als dit over een jaar of twee niet meer zo hip is. :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.